Test av launchern SPB Shell 3D v1.5.3 [Apprecensioner]

Postat:
14:53 - 2012-03-16
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
33

Det finns en mängd olika så kallade launchers i Google Play Store. Genom att ersätta sin mobils ordinarie hemskärmsapplikation kan man nästan få enheten att kännas som ny eftersom launchern används så ofta och upptar en så pass stor del av gränssnittet.

Med så många olika bra hemskärmsappar för Googles plattform, både de som är gratis och de som kostar en dryg tjuga, finns det verkligen plats för en relativt kostsam launcher som SPB Shell 3D med sin prislapp på 95kr?

Det må vara en liten summa i det stora hela och jämfört med mycket annat, men för att vara en app är priset högt. TSF Shell, en annan hemskärmsersättare, är en av få androidapplikationer överhuvudtaget som kostar mer. I den här recensionen av SPB Shell 3D ska vi försöka reda ut ifall launchern är värd sin knappa hundring.

Om SPB Software

Ryska SPB Software är på ett vis ett lite märkligt företag. Ända sedan Windows Mobiles glansdagar har SPB varit en av de största utvecklarna av mjukvara för mobiler och de stoltserar ofta med påkostade gränssnitt med 3D-effekter. Företaget är en del av Yandex som ligger bakom Rysslands största sökmotor.

Samtidigt är vissa delar av utvecklarens verksamhet direkt oproffsiga. De verkar till exempel inte veta om att puffskydd existerar så utvecklarens demovideor är fulla av flås- och puffljud. Deras officiella Facebook-sida är även hafsigt ihopsatt med en liten, lågupplöst och hårt komprimerad logga, vilket står i kontrast till utvecklarens polerade program.

Paneler och widgetar


Precis som de allra flesta launchers för Android erbjuder SPB Shell 3D en serie horisontellt scrollbara skärmar på vilka man kan placera ut widgetar och genvägar till appar. Det verkar gå att ha så många olika skärmar man vill och genom att klicka på Meny-knappen och välja ”Manage panels” kan man arrangera om skärmarnas ordning. Det ser snyggt ut med 3D-effekter och reflektioner, men att hantera skärmarna på det här viset är inte fullt lika smidigt som ett platt gränssnitt med mindre minityrer.

SPB Shell 3D innehåller ett antal fördefinierade skärmar, eller paneler som de kallas. Till dessa hör en panel som kartlägger månens olika faser, en panel som visar slumpmässiga bilder från Flickr vilka går att använda som bakgrundsbilder, en kontaktpanel samt en väderpanel. Det finns bland annat även paneler för anteckningar och en panel som bara är en stor miniräknare.

Dessa paneler är faktiskt överlag rätt smidiga och praktiska och de fungera bra. Utöver de inbyggda panelerna erbjuder SPB Shell 3D ett större antal egna widgetar för olika ändamål. Dels olika så kallade toggles för att slå av och på systemfunktioner men även ett tiotal andra widgetar.

Vissa av dessa widgetar har två lägen. Om man exempelvis trycker på meddelande-widgeten kan man bläddra bland ens olika meddelanden i ett 3D-gränssnitt som liknar det i Sonys mobiler.

Panelerna och widgetarna är kanske främsta anledningen att skaffa SPB Shell 3D och de får launchern att sticka ut i mängden.

Anpassning, mapphantering och applikationslådan

Fram till Ice Cream Sandwich var Androids mapphantering en rätt sorglig och torftig historia. SPB Shell 3D hanterar å andra sidan mappar på ett bra vis. Det ser snyggt och tilltalande ut och små miniatyrer av appikonerna visas inuti själva mappikonen.

Om man trycker på en mapp vecklas innehållet ut och man kan även välja att ha mappen öppen redan från början. Den tar då naturligtvis upp mer plats på skärmen. Precis som i iOS får mapparna automatiskt ett namn utifrån innehållet. Det går även att byta till valfritt namn, något som dock är raka motsatsen till intuitivt.

Att namnge en mapp genom att långtrycka på dess namnlist kan man glömma. Undertecknad behövde till sist rentav RTFM för att få svar på hur namnbyten går till. Man måste först långtrycka på mappen i stängt tillstånd. Man tas då till redigeringsläget. Därefter behöver man öppna mappen och sedan kan man klicka på namnlisten, bocka ur Automatic naming för att till sist ge mappen ett namn. Alla steg i den processen förutom trycket på namnlisten är helt onödiga.

Det är för övrigt lätt att byta plats på ikoner på skärmarna. Tar man tag i en ikon och drar runt den anpassar sig de övriga ikonerna automatiskt. SPB har även gjort det enklare att flytta innehåll mellan skärmar genom att låta användare lägga mappar och ikoner i en list längst ner på skärmen i redigeringsläget. Man kan sedan byta skärm som vanligt och placera ut det man lagt i listen där man vill.

Om applikationslådan kan kort sägas att den har klassisk vertikal scrollning till skillnad mot den horisontella siduppdelningen som är standard för Ice Cream Sandwich. En mycket trevlig finess med applådan är att man kan se vilka appar som redan finns utlagda på en hemskärm, då dessa har en särskild markering.

Buggar, nackdelar och irritationsmoment

Även om att använda SPB Shell 3D överlag är en angenäm upplevelse är launchern inte utan irritationsmoment. Först och främst saknar SPB Shell 3D avancerade alternativ. Att ta bort ikoners titlar, öka skärmarnas kolumner och rader, ha en scrollbar list längst ner eller använda svepgester går till exempel inte.

Att använda levande bakgrunder i SPB Shell 3D är lite krångligt. Man måste först aktivera stöd för levande bakgrunder i appens inställningar. När man sedan väljer att använda en levande bakgrund startas hela launchern först om. SPB Shell 3D startar även om sig själv när man byter tillbaka till statisk bild.

En annan miss är att det i alla fall på vår testenhet inte gick att ändra storlek på de widgetar som följer med Android 4.0, vilket begränsar deras användbarhet. Något som också är synd är att SPB Shell 3D tar rätt lång tid på sig att starta, så efter att ens mobil bootat färdigt får man vänta en extra stund på att SPB Shell 3D ska laddas in.

Värt att notera är att appen bara registrerar de kontaktbilder som angivits via Android/Gmail, så de kontaktbilder som hämtats från Facebook på exempelvis HTC Sense-telefoner syns inte i appen.

Sammanfattning

Att kartlägga hemskärmsersättarna i Googles programbutik skulle sannolikt ta minst en dag i anspråk. Men SPB Shell 3D har jämförts med de mest populära hemskärmsapplikationerna för Android som exempelvis LauncherPro Plus, ADWLauncher EX, GO Launcher EX och Nova Launcher Prime.

Tillför då SPB Shell 3D något som de andra hemskärmsapparna inte har? Det korta svaret är ”ja”. SPB Shell 3D har framförallt en egen look och känsla – det vilar något proffsigt och påkostat över launchern. SPB Shell 3D erbjuder ett antal praktiska fördefinierade paneler (hemskärmar) samt en egen samling widgetar för olika ändamål.

Om man gillar hur gränssnittet ser ut, inte har något emot att vara utan avancerade inställningar och inte räds det relativt höga priset är SPB Shell 3D ett trevligt tillskott till apparsenalen. Om inte annat kan SPB Shell 3D utgöra en välkommen omväxling till övriga launchers då den ger ens mobil en särskild känsla. SPB Shell 3D kostar i skrivande stund 95,45kr och kräver Android 2.1 eller senare.

Lägsta pris på Sony Xperia S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC One X på Prisjakt just nu: