Recension:Test av LG GW620 Etna

Postat:
16:43 - 2010-02-02
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
350
Produkt: LG GW620 Etna Tillverkare: LG Operativsystem: Android 1.5 Cupcake Tillgänglighet: CDON, Prisjakt Pris: Cirka 3 300 kronor Specifikationer: LG (PDF) Produktens hemsida: LG

Introduktion
LG, och CDON – som nyligen lagt upp en Android-sida, har generöst nog skickat oss ett utvärderingsexemplar av telefonen GW620 Etna. Detta är LG:s första steg in i Android-världen och man har gjort en telefon som verkar rikta sig till en yngre publik, något även priset om cirka 3 200kr vittnar om. Under 2010 kommer LG att satsa stenhårt på Android och man har sagt att så många som hälften av företagets kommande smartphone-lurar skall köra Googles operativsystem.

Vi hittar telefonen i tre olika färgutföranden: svart, silver eller blått. Det är främst färgen på tangentbordet som skiljer telefonerna åt och den variant som LG satsat på i Sverige verkar vara den som heter ”Black Blue”, vilken som namnet antyder går i blått och svart.

Uppackning
Förpackningen är kompakt och bjuder inte på någon intressant information om telefonen, vad vi får hålla tillgodo med är en bild på själva telefonen och en fjäril som verkar ha ett utbrett kontaktnät. Bland innehållet finner vi:

* Användarhandbok
* Stereoheadset (in-ear-lurar) med svara-knapp
* Laddare med standard-USB-ingång
* MicroUSB-kabel för anslutning till dator/laddare

Förpackingens utsida vittnar om LG:s målgrupp.

Utseende och byggkvalitet
LG GW620 ser i ihopfällt läge ut som vilken smartphone som helst, den inger ett sobert och rätt anonymt intryck. Fäller man ut det blå QWERTY-tangentbordet som har en ram i borstad aluminium tar sig telefonen en ny skepnad och blir aningens mer iögonfallande.

På fronten hittar vi tre knappar och i mitten sitter vad som ser ut att vara någon typ av styrdon, vilket dock bara en OK-knapp. De övriga två knapparna, home och back, är av touchtyp. På vänster sida sitter dels microUSB-ingången samt en volymknapp och på höger sida hittar vi microSD-porten bredvid en knapp för att starta musikspelaren samt kameran. På ovansidan finns en 3.5mm-ljudingång samt en on/off- och upplåsningsknapp.

Kvalitetsmässigt har LG definitivt gjort ett bra jobb och GW620 känns välbyggd. Det uppstår inga knakande ljud eller andra missljud, som exempelvis en glappande batterilucka kan ge upphov till, om man vänder och vrider på den med ett rejält handtag. Chassit är frånsett aluminiumramen till största del tillverkat av plast och bakstycket har en gummiaktig yta som gör att telefonen inte glider ur handen i första taget.

Med en vikt om 139 gram, vilken motsvaras av cirka 19 st enkronor, väger telefonen inte särledes mycket för att ha ett QWERTY-tangentbord och vi upplever inte vikten som något som stör. Telefonen mäter 109×54.5×15.9 mm vilket gör den en hel del tjockare än sina kusiner utan tangentbord, men detta är förstås väntat och något man bör tänka på innan man köper en QWERTY-utrustad telefon.  I jämförelse med Motorola DROID/Milestone, en annan QWERTY-utrustad Android-telefon, framstår GW620 även där som rätt otymplig då Motorola lyckats klämma ned tjockleken till 13,7mm kontra de 15,9mm LG:s telefon tar i anspråk.

Själva utfällningsmekanismen för QWERTY-tangentbordet känns mycket bra och tangentbordet fälls ut och in med precis lagom motstånd, även klickljudet som uppstår till följd av ut- och infällningen inger en känsla av välbehag och kvalitet.

GW620 ligger bra i handen och ser enkel och sober ut i ihopfällt läge.

Knappsats/styrdon
Android-telefoner med QWERTY-tangentbord har på den svenska marknaden länge varit obefintliga och LG är först ut av alla tillverkare att lansera en sådan telefon i Sverige, något som säkerligen kan locka SMS-fantaster med stora fingrar som inte får plats på skärmtangentbordet.

Tangentbordet känns bra att skriva på och även om svenska tecken saknas så går det ändå undan, detta då långtryck på exempelvis a ger å och ett lite kortare tryck ä. Med den svenska ordlistan påslagen kan man komma upp i rätt hyggliga hastigheter och skriver man ofta SMS eller e-post passar ett sådant här tangentbord som handen i handsken.

Vi har svårt att förstå varför så många tillverkare, senast Google/HTC med Nexus One, envisas med touchknappar i fronten framför en taktil knappsats. Det är så enkelt hänt att man kommer åt dessa knappar av misstag när man sveper fram på skärmen, och dessutom är responsen inte densamma. Ibland kan man behöva trycka både en och två gånger innan telefonen registrerar ens kommando. I LG:s fall är detta extra märkbart och tillika irriterande då knapparna är mycket känsliga för minsta beröring och om du så bara snuddar vid dem blir följden att du stänger din applikation/hoppar till hemskärmen.

Tangentbordet saknar svenska tecken, LG har dock löst det bra.

Kameran
LG har utrustat GW620 med en kamera på 5 megapixlar och en tillhörande LED-lampa. Vi är mycket nöjda med hur LG GW620 presterar, speciellt i förhållande till prislappen. Däremot är videokvaliteten mycket dålig och om detta beror på att processorn inte orkar med att spela in video i högre kvalitet eller inte låter vi vara osagt, men då kameran i övrigt presterar väl så gissar vi på att det är processorn som inte mäktar med att i realtid hantera högre kvalité.

Kameran på 5MP är utrustad med en LED-lampa och autofokus.

Kamerabilder
I en jämförelse med Googles Nexus One står sig LG GW620 bra, och även om den tycks ta aningen mörkare bilder än Nexus One så är detta enkelt att justera i efterhand genom valfritt bildbehandlingsprogram. Vi tycker oss även ana en aningen bättre skärpa bland de bilder som GW620 tar. I vanlig ordning låter vi bilderna tala för sig själva och vill ni se dem i full upplösning kan ni högerklicka på tumnaglarna och välja ”öppna i nytt fönster”.

LG GW620 Eve

Google Nexus One

Videoinspelning
GW620 presterar på denna punkt inte bättre än den allra första Android-telefonen som kom ut, HTC Dream/G1. Videon blir knappt användbar och det är mycket svårt att urskilja några som helst detaljer. I jämförelse med Nexus One kan man bara konstatera att GW620 inte är en telefon man bör satsa på om man är sugen på videoinspelning.

LG GW620 Eve
httpvh://www.youtube.com/watch?v=FvQPaj_VbPU

Google Nexus One
httpvh://www.youtube.com/watch?v=EEyyVntY7oQ

Skärmen
LG har utrustat GW620 med en 3 tum stor  HVGA-upplöst (320 x 480px) resistiv TFT-skärm med 256k färger. Den resistiva skärmtekniken svarar på hur hårt man trycker och passar bättre på små enheter med touhscreenskärmar eftersom den kapacitiva skärmtekniken inte uppges vara lika precis. Även HTC använde detta argument när man lanserade Tattoo som också är utrustad med en resistiv skärm.

Att använda LG:s skärm på samma vis som med en kapacitiv sådan, det vill säga dra och trycka med bara fingret, fungerar sisådär. Ibland reagerar den och ibland inte, det blir förstås mycket bättre om man använder nageln eller styluspenna, men ändå känns det aldrig lika smidigt som på de telefoner vilka vi använt som haft en kapacitiv skärmtyp. Vidare lider skärmen av en hel del ljusläckage och detta syns väldigt tydligt om man använder en svart bakgrund. Även färgerna framstår som bleka och ger ett urvattnat intryck.

Skärmen på 3" ser liten ut jämte Nexus One med sin 3.7" stora skärm.

Ljudkvalitet och mottagning
Telefonen ger oss inga problem vad berör mottagning och den presterar minst lika bra som våra övriga testtelefoner på denna punkt. Samtalskvaliteten är också jämförbar med de flesta andra telefoner, möjligtvis är högtalaren aningens bättre och man kan dra upp volymen ganska högt. Den externa högtalaren, som för en gångs skull sitter i fronten, gör ett utmärkt jobb och det är en fröjd att exempelvis se på YouTube-filmer och när det ringer hör man ringsignalen klart och tydligt.

Vid musikuppspelning genom 3,5mm-utgången får telefonen godkänt, de medföljande lurarna presterar dock riktigt uselt och gör definitivt inte att telefonen kommer till sin rätt. Med våra testlurar, ett par Koss Porta Pro, låter det mycket bättre och duger fint på bussen, tåget eller dylikt så länge man inte är en riktig finsmakare.

3,5mm-ljudutgången kommer väl till pass.

Mjukvaran
LG skickar med Android 1.5/Cupcake med GW620 och varför man valt denna version av operativsystemet är i vår mening mycket märkligt. Android 1.6/Donut har funnits ute länge nu och vi ser ingen bra anledning till varför man inte skickat med denna version av Android i stället, speciellt som exempelvis Google Maps i nyare versioner inte kommer att fungera på Android 1.5 varför man då kommer bli utan Googles navigeringstjänst när den väl lanseras i Sverige.

Någon CD-skiva med program för att uppdatera telefonen eller drivrutiner för de som är intresserade av att utveckla följer inte med, dessa finns inte heller att hämta hem på LG:s hemsida. Eftersom LG inte tillhandahåller någon mjukvara för att uppdatera luren och då den saknar stöd för OTA-uppdateringar (Over-the-air) så känner vi oss tvingade att dra slutsatsen att telefonen inte kommer att få några framtida uppdateringar. För den äventyrliga typen finns dock möjlighet att byta ut mjukvaran på telefonen mot en annan och instruktioner hittar man genom utvecklarforumet XDA. Uppdatering 2010-02-12: LG har nu publicerat mjukvara på sin hemsida och meddelat att en uppdatering till Android 1.6 är på gång, frånse med andra ord stycket ovan om att så inte skulle vara fallet.

Ett plus i kanten får LG också för att man lagt in stöd för uppspelning av DivX-video, en funktion de flesta gärna sett som standard bland alla moderna smartphones.

Hemskärmen
GW620 har ett gränssnitt som skiljer sig från standardvarianten som följer med Android. Bland annat har man bytt ut appdrawern mot fyra ikoner som från vänster till höger startar följande: Dialpad, contacts, mail och appdrawer (visar alla installerade program). Är man inte nöjd med LG:s gränssnitt ges man möjlighet att byta tillbaka till standardgränssnittet, en valfrihet som vi verkligen uppskattar.

Teman
Är man inte nöjd med standardtemat kan man byta till ett annat där både bakgrund och ikoner byts ut, det finns bara det medföljande och det som syns nedan med fjärilen att välja på.

Apprawern och ActiveSync
I appdrawern har LG valt att dela in alla applikationer efter kategorier och det gör det aningens enklare att hitta vad man letar efter. Vidare skickar LG med vad som verkar vara ett rätt kompetent program för synkronisering mot Exchange Server/ActiveSync. Programmet heter Moxier Mail och det går att läsa mer om det här

Virtuellt tangentbord
I porträttläge syns LG:s egna virtuella tangentbord där man smidigt kan välja mellan tre olika vyer.

Kontakthantering
LG har gjort vid kontaktapplikationen något och satsat på att göra en mer färgglad.

Webbläsaren, notification bar och widgets
Även webbläsaren har blivit tillpiffad och under notifiation bar har man lagt in två ikoner för att slå på/av wifi respektive bluetooth. På den sista bilden ser ni två widgets, utöver de som följer med i standardutförandet av Android, vilka LG skickat med. Dels en postit-widget samt en widget för FM-radion.

FM-radio, galleriet och Java-stöd
LG GW620 har en FM-radio inbyggd som kräver att ett headset är anslutet för att fungera. På bilden i mitten syns galleriapplikationen som LG gjort vid och slutligen applikationen för Java-stöd.

Systeminformation
Android 1,5, 941MB ledigt minne på SD-kortet och 165MB ledigt för installation av program.

Prestanda
Av våra syntetiska test nedan kan man konstatera att LG GW620 hamnar en bit bakom konkurrensen i nästan samtliga delmoment. Detta är lite märkligt då telefonen inte borde prestera sämre än HTC Magic eller Dream då de trots allt bygger på samma hårdvara. Tacksamt nog verkar LG ha utrustat GW620 med lite mer RAM och hela 179MB finns därför tillgängligt för operativsystemet.

Batteri
Batteriet är av Li-Po på 1500 mAh och LG specificerar batteritiden med 3G-uppkoppling till 500h i standbyläge och till 7h 40min vid tal. Batteritiden på GW620 verkar definitivt spela i en egen liga och vi tror att tre dagar med milt till måttligt användande inte är en omöjlighet. Vi kommer att uppdatera denna bit framöver när vi haft möjlighet att utvärdera batteritiden lite bättre.

Bluetooth och A2DP
Vid anslutning av ett A2DP headset från Plantronics stötte jag inte på några problem och anslutningen fungerade fint. Även mediaknapparna för att styra uppspelning fungerade utmärkt i kombination med exempelvis Spotify och likaså volymkontrollen samt knapparna för att svara och lägga på.

Sammanfattning
LG har lyckats bra med GW620 vad berör chassit och konstruktionen, den känns rakt igenom gedigen i förhållande till priset. Man skall dock ha klart för sig att detta är en lite billigare telefon och detta märks framförallt på skärmen som vi är lite besvikna över då den dels lider av ljusläckage och urvattnade färger, men även rörelsekänsligheten är inte på topp och den har svårt att mäta sig med konkurrenter vilka har en kapacitiv skärmtyp.

Kameran är en glädjande överraskning och spelar i samma klass som kameran vilken följer med Googles Nexus One. Bilderna blir dock något mörka och vid fotografering med LED-lampan blir motivet ofta aningens blåaktigt.

Att LG inte verkar erbjuda sina kunder möjlighet att uppdatera telefonen tycker vi är dåligt och att skicka med en gammal version av Android är heller inte bra, här måste LG göra ett bättre jobb i framtiden. Uppdatering 2010-02-12: LG har nu meddelat att Android 1.6 är på gång och kommer att släppas till sommar.

Prestandan ligger inte heller den riktigt där vi hade önskat, telefonen är förvisso fullt användbar och det går ungefär lika snabbt som på en HTC Magic eller HTC Hero att ladda in webbsidor och dylikt. Däremot presterar den inte alls vidare bra vad berör spel och även då enklare 2D-varianter. Den aningen svaga prestandan motverkas något av den relativt rikliga RAM-mängden vilken borgar för bättre multitaskingegenskaper.

Sammantaget hade vi egentligen gett telefonen en trea i betyg, nu får den en halv extra Droid på grund av att vi är så nöjda med tangentbordet – något som vi gärna vill se mer av i androidvärlden.

Betyg: Betyg 3.5/5

Plus för:
* Lättanvänt och bra tangentbord
* Den frontmonterade externa högtalaren
* Kameran med LED-blixten
* Bäst batteritid i klassen
* Solid konstruktion och hög kvalitetskänsla
*DivX-uppspelning

Minus för:
* Skärmen

* Långsam
* Touchknapparna i fronten
* Medföljande hörlurarna