Recension:Test av Motorola Milestone

Postat:
20:10 - 2010-04-08
Skribent:
| Joakim
Kommentarer:
839
Produkt: Motorola Milestone Tillverkare: Motorola Operativsystem: Android 2.0.1 Eclair Tillgänglighet: eXpansys m.fl. nätbutiker Pris: ca 4400 kr plus frakt

Introduktion
Först och främst vill vi tacka eXpansys som har varit generösa nog att låna ut ett exemplar av Motorola Milestone till oss. Då Motorola inte har någon egen närvaro i Sverige så har det inte varit lätt att få tag på ett recensionsexemplar, men eXpansys trädde här in och löste det hela på ett föredömligt vis.

Motorola, ja, ni vet de där som en gång i tiden gjorde ruskigt slimmade Razr-telefoner, hade en småirriterande ”Hello Moto”-reklam och som sedan dess knappt märkts av här i Norden? Efter att ha varit bland de absolut mest populära tillverkarna i trakterna av 2003 så förlitade man sig alltför hårt på just Razr-serien av telefoner, hamnade duktigt bakom andra tillvekare vilket gav katastrofalt dåliga resultat under senare delen av 00-talet. Detta har bland annat medfört att Motorola lämnat ett antal marknader, vilket tyvärr inkluderar oss här i Norden, något som innebär att vi som nu är intresserade av deras återkomst får jaga lite på andra marknader för att stilla vårt teknikbehov.

Från Motorolas sida ser man nu ut att vara fast beslutna i att återvända till absoluta toppen av mobilmarknaden, och för att lyckas med detta har man siktat in sig på Google Android och smarta mobiltelefoner. Deras alldeles egna fågel fenix kom att bli Motorola Droid, som efter en ganska intensiv reklamkampanj i stilen ”Everything iDon’t, Droid does” tillsammans med den amerikanska operatören Verizon lyckades sälja fler Droid än orginal-iPhone under de första 74 dagarna med försäljning. Varför man valt just 74 dagar som tidsperspektiv beror på att det tog iPhone så många dagar att sälja en miljon exemplar.

Efter lanseringen av Motorola Droid i november 2009 så dröjde det en dryg månad innan telefonen anlände till Europa, och då under namnet Milestone. Nackdelen med att Motorola har lämnat den nordiska marknaden är att Milestone kan vara ganska svår att få tag på genom de för oss vanliga kanalerna av återförsäljare. Hos Prisjakt finns den t.ex. endast hos en nätbutik, och vi har fått vårt testexemplar från nätbutiken eXpansys. Detta ställer givetvis till problem för er som vill klämma och känna på produkterna först, något som bekant är väldigt svårt över nätet.

Första intrycket
Direkt när vi packar upp telefonen så infinner sig en känsla av kvalité. Telefonen känns otroligt välbyggd och stabil, och med sina 165 gram väger den tungt och ligger bra i handen, men vi inser att inte alla är förtjusta i den extra tyngden som en Milestone har jämfört med exempelvis en Nexus One. Vikten stör mig inte, men däremot har jag personligen lite svårt för designen med den utstickande hakan. Jag hade gärna haft en lite större skärm, en extra rad knappar eller bara svart plast och därmed fått en överdel som täcker hela tangentbordsdelen, men smaken är som alltid delad.

Motorola Milestone

Milestone är som bekant utrustad med ett fullständigt engelskt QWERTY-tangentbord, vilket innebär att det i vanlig ordning inte finns några dedikerade tangenter för våra svenska tecken (ÅÄÖ), även om detta går att ordna via omdirigering i mjukvaran vilket emellertid får anses vara överkurs. Det finns även en tysk variant av Milestone, på vilken tangenterna X och Z har fått byta plats med varandra.

Under skärmen finner vi fyra touch-knappar för de vanliga Android-funktionerna; Back, Menu, Home och Search, Menu och Search. Dessa knappar återfinns även på tangentbordet, där vi som komplement även finner en så kallad D-pad, eller ett styrkors. Skärmen är en kapacatitiv skärm på 3.7 tum av FWVGA-upplösning (480×854) vilket innebär att den precis som Sony Ericsson Xperia X10 har en äkta 16:9-skärm vilket gör den väl anpassad för tv- och filmtittande.

Skärmen har därtill stöd för multitouch och då mer specifikt dualtouch, vilket betyder att den välbekanta bekanta pinch-to-zoom går att utöva i bland annat webbläsaren. Utöver detta finns det även en ljussensor som automatiskt kan anpassa ljusstyrkan på skärmen beroende på yttre ljusförhållanden, samt en sensor som känner av när du lägger telefonen mot örat och då släcker skärmen, vilket förstås är uppskattat.

Tangentbordet i sig är i min mening en ren fröjd att använda och även om tangenterna i sig inte är platta och inte särskilt välmarkerade är det ändå väldigt lätt att träffa rätt, och det är dessutom bra känsla i nertrycket av tangenten – det känns att det händer något när man trycker! För att komma åt siffror och andra alternativa symboler får man gå genom Alt-knappen, och det finns en ansenlig mängd tecken som går att komma åt den vägen.

Operativsystem
Milestone levererades med Android version 2.0, och har sedemera fått en uppdatering till 2.0.1. En uppgradering till 2.1 har börjat rulla ut nu i veckan, så det är sannolikt bara en fråga om några dagar innan den anländer häven till oss. Från Motorolas sida verkar man vara intresserade av att hålla sin produkt uppdaterad, vilket onekligen är ett mycket välkommet initiativ. Dessutom levereras uppdateringarna OTA (”Over The Air”), vilket betyder att uppdateringen skickas ut till telefonen trådlöst och med minimalt krångel – man trycker i princip bara på OK två gånger varpå telefonen gör resten.

Tack vare att man har en 2.x-version av Android så finns det stöd för Microsoft Exchange inbyggt i operativsystemet från start, vilket är mycket välkommet då tämligen många företag vid det här laget kör en eller annan variant av just Exchange för hantering av e-post, kontakter och kalender. Att ställa in detta är precis lika simpelt som för POP/IMAP och därefter trillar jobbmailen ner i rasande takt, åtminstonde tills man tröttnar och stänger av synkroniseringen. Android 2.x innebär dessutom stöd för blixt till kameran, vilket vi tar oss till nästa punkt.

Kameran
Kameran som sitter i Milestone är på 5 megapixlar och en blixt i form av dubbla LED-lampor intill linsen. Resultatet blir inte alltid lyckat med blixten påslagen, men i och med att det ändå finns där så ökar man kraftigt möjligheterna att ta kort i lite mindre bra ljusförhållanden. Valfrihet är alltid positivt.

Milestone exempelfoto Milestone exempelfoto Milestone exempelfoto

Milestone exempelfoto Milestone exempelfoto Milestone exempelfoto

Bilderna som produceras måste jag dessutom säga hör till några av de absolut bästa jag har sett från en mobilkamera, trots att Droid sågades tämligen hårt för sin kamera. Jag upplever att bilderna är i klass med min något åldersstigna kompaktkamera som vi har här hemma. Som vanligt presterar den då givetvis bäst utomhus med bra mängder ljus, men det gör ju å andra sidan så gott som alla kameror, oavsett format och prisklass. Vi vet att kameramjukvaran fick sig en rejäl uppdatering i och med Android 2.0.1, vilket kan förklara skillnaden i kvalité.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=8475G9qiqK8

Videoinspelning sker i upp till 720×480 pixlar i 24 bilder per sekund, och även här måste jag säga att jag är mycket imponerad över resultatet. För att vara en mobilkamera så är detta helt klart bra. Märk väl att videon ovan har komprimerats av YouTube, varför resultatet inte helt kommer till sin fulla rätt.

GPS/Navigering
Givetvis finns det även inbygd A-GPS (både riktig GPS och positionering via mobilmasterna) i Milestone, som i de flesta andra moderna smarta mobiler, och detta i kombination med den härliga skärmen och ett ständigt växande utbud av navigationsmjukvara till Android gör att Milestone mycket väl går att använda som navigeringshjälpmedel i bilen. Skaffar man den tillhörande sugkoppshålllaren vi fick låna till vårt exemplar har man snabbt en bra billösning inklusive 12V laddare. Har man dessutom sådan tur att bilstereon är kompatibel med Bluetooth så kan man även spela musik under tiden man navigerar sig fram genom världen.

När vi kör lite testprogram för GPS så finner Milestone sina sateliter tämligen fort, trots att vi sitter inomhus och gömmer oss! Jämfört med en Samsung Galaxy Spica är det markant skillnad både på hur snabbt den hittar sateliter samt hur stabilt den bedömer riktning och höjd.

Motorola Milestone i bilhållareMotorola Milestone bilhållare

Multimedia
Milestone är utrustad med standardmusikspelaren, som gör sitt jobb utan att vara upphetsande på något vis och medföljer gör även en galleriapplikation som även den gör sitt jobb, varken mer eller mindre. Det blir emellertid ändring på detta då 2.1-uppdateringen kommer, då just galleriet är en av de kraftigt förbättrade funktionerna i Android 2.1. Givetvis fungerar Spotify precis lika väl på Milestone som andra Android-telefoner, även om det är synd att det inte finns någon liggande layout av Spotify, då detta hade varit guld värt tillsammans med telefondockan som går att köpa till. Att Milestone dessutom har rejält med hästkrafter i bagaget gör att man utan vidare kan multitaska och göra annat medan Spotify spelar i bakgrunden.

Längst upp i överkant av telefonen finner vi ett 3.5-millimeters hörlursuttag och telefonen har under testerna presterat dugligt vad gäller uppspelningskvalité. Motorola har även skickat med en applikation där man kan justera inställningarna på ljudet, dvs en equaliser, vilket vi vet att många har efterfrågat för Android.

Dockningsstation
Motorola Milestone multimedia station

Som tillbehör till telefonen kan man köpa en så kallad Multimedia Station, vilket är ett bordsställ komplett med laddare och som aktiverar en anpassad hemskärm på telefonen med en stor klocka, datumvisning, väder, snabblänkar till musik, mediagalleriet, ljusstyrka samt alarm. Precis som telefonen i sig så ger dockan ett högt kvalitetsintryck och står stadigt på skrivbordet, eller nattduksbordet för den delen. Vi tycker dock att det är lite tråkigt att den inte erbjuder något extra 3.5-millimetersuttag så att man kunde gömma alla sladdar bakom istället för att sticka ut på vad som blir telefonens vänstra sida vid liggande dockat läge, men detta är i sammanhanget intet annat än en petitess.

Telefoni
Motorola Milestone telefonläge

Ja, tro det eller ej, men det går faktiskt att ringa med en Motorola Milestone också. Ljudkvaliten är god såväl direkt i telefon som via blåtands-handsfree. Motorola har även implementerat något som heter CrystalTalk, en funktion för att rensa bort bakgrundsbrus och därmed göra det lättare att hålla ett samtal i bullriga miljöer. Huruvida detta verkligen gör någon skillnad eller inte är oklart.

Nackdelen med att det inte finns några specifika knappar för samtal på telefonen är att allt måste skötas via virtuella knappar på skärmen. Detta fungerar för all del utmärkt det med, men jag föredrar personligen riktiga fysiska knappar.

En snygg finess med telefonfunktionen är att när telefonen sitter i sin bordshållare blir samtalen automatiskt i högtalarformat, vilket gör att telefonen kan sitta kvar så snyggt och prydligt där den är när det ringer. Dessvärre saknar gränssnittet för samtalsdialogen ett landskapsläge, vilket innebär att man luta på huvudet för att kunna läsa på skärmen och enkelt använda knapparna. Minuspoäng på en annars utmärkt ide.

Benchmarks och Prestanda
Motorola Milestone levereras precis som Nexus One och Sony Ericsson Xperia X10 med en Cortex A8-processor, men till skillnad från dessa så har Motorola valt en annan tillverkare än Qualcomm. Milestones processor kallas OMAP 3430 och tillverkas av Texas Instruments. Till skillnad från Nexus one och X10 så har Motorola dessutom valt en betydligt lägre klockfrekvens och rullar i relativt låga 550 MHz. I utbyte har Milestone fått en separat grafikprocessor kallad PowerVR SGX530, vilket kan hjälpa till att kompensera för den långsammare huvudprocessorn – så snart Android lär sig nyttja grafikprocessorn till fullo.

Benchmarkresultaten följer:

De små fina irriationsmomenten
Alla telefoner har sina för- och nackdelar, så nog gäller väl detta för Milestone också? Jodå. Efter en vecka är det främst touch-knapparna på fronten som får mig att muttra av och till. Det är alldeles för lätt att komma åt dessa oavsiktligt, och i och med att de är av kapacitivt format så räcker det så väl att bara snudda vid dem med en knoge för att hoppa tillbaka ett steg eller öppna en meny man inte önskar. Tanken med touch-knappar är god, men jag föredrar som tidigare konstaterat riktiga knappar, som kräver fysiskt tryck för att reagera då detta resulterar i betydligt färre ”oops”-ögonblick.

Sammanfattning/Slutsats
Vad skall man sammanfatta den senaste veckans tester med? Det är alltid lika svårt att sammanfatta alla känslor och upplevelser till ord. En sak är jag dock helt på det säkra med, Motorola har i Milestone en fantastisk produkt, den trevligaste androidtelefonen jag har använt hittils. Kombinationen av ett hårdvarutangentbord, en underbart högupplöst skärm, pinch-to-zoom, snygga tillbehör som automatiskt aktiverar specialfunktioner i telefonen, sensorer för ljusstyrka och närhet, Android 2.x, OTA-uppdateringar, 3.5-millimeters hörlursuttag och hög kvalité gör Motorola Milestone till en mycket trevlig upplevelse.

Att Motorola inte har någon riktig svensk närvaro vad gäller dess mobildivision är med tanke på hur bra Milestone är mycket tråkigt. Vi är helt övertygade om att Milestone skulle sälja mycket bra även i Sverige, inte minst nu när androidintresset bara växer sig allt starkare. Skulle Motorola dessutom släppa en ”Milestone 2” med svenska tangenter så tvivlar vi inte på att mången svensk gladeligen skulle kasta kreditkorten efter återförsäljarna.

Slutbetyget av Milestone blir höga 4 av 5 droidhuvuden, vilket placerar den i samma division som Sony Ericssons Xperia X10.

Slutligen vill vi än en gång tacka eXpansys för att de har försett oss med ett testexemplar med tillhörande dockningsstation och bilhållare!

Betyg:

Plus för:
* Byggkvaliten, fantastisk
* Tangentbordet, bra känsla
* Skärmen, stor och bra upplösning
* Medföljande 8 GB minneskort
* Smarta, väldesignade tillbehör

Minus för:
* Hakan, vems idé var den?
* Kapacitiva touchknappar, lätta att trigga av misstag
* Endast tillgänglig via nätbutiker