Recension:Test av Samsung Galaxy Spica i5700

Postat:
19:27 - 2009-12-02
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
113
Produkt: Galaxy Spica (i5700) Tillverkare: Samsung Operativsystem: Android 1.5 Cupcake, firmware IJ5 Tillgänglighet: Prisjakt Pris: Cirka 2 500 kr låst till Telia med ett riktpris på 4 500 kr (olåst) Specifikationer: Klicka här Produktens hemsida: Klicka här

Introduktion

Det är många som sett fram emot en billigare och trots detta kompetent Android-telefon, vi är därför mycket glada över att Samsung haft möjlighet att skicka oss ett utvärderingsexemplar av Galaxy Spica som är tänkt att fylla just denna lucka.

Spica är Samsungs andra Android-telefon i Sverige och är på sätt och vis en lillebror eller kanske snarare en kusin till Samsung Galaxy i7500, en telefon vi tidigare recenserat här. Spica saknar nämligen AMOLED-skärm, 8GB inbyggt flashminne, samt LED-blixt och har en lägre upplöst kamera, men besitter å andra sidan en processor med högre klockfrekvens samt mer RAM.

***

Utseende och byggkvalitet

Samsung har lanserat Spica i två utföranden, dels en modell i vit färg med gröna inslag och dels en i svart färg med röda inslag. Det är fortfarande inget spektakulärt i designväg, men det är funktionellt och vi tror att Samsung når ut till en större och kanske yngre publik med dessa mer färgglada telefoner.

Telefonen ligger bra i handen och eftersom baksidan har en gummibehandlad yta minskar risken för att luren oavsiktligt glider ur handen, dessutom medför den gummibehandlade ytan att man inte lika lätt repar baksidan. Måtten är 115 x 57 x 12.9mm och telefonen väger 120 gram vilket motsvaras av drygt 15 st enkronor och kan jämföras med Galaxy i7500 som väger 114 gram, iPhone som väger 133 gram eller HTC Hero som väger 135 gram.  Telefonen är 2 milimeter tjockare än Galaxy i7500, detta är dock inget som märks och telefonen går enkelt ned i byxfickan eller kavajfickan utan att störa.

Byggkvaliteten är i vanlig Samsung-anda fin och den gummibehandlade baksidan förhöjer i vår mening kvalitetsintrycket. Vid vårt kvalitetstest som går ut på lite hårdare fysisk behandling hör vi varken något knakande eller andra oroväckande missljud från chassit, något som exempelvis en glappande batterilucka kan ge upphov till. Chassit är tillverkat i plast frånsett en del av knappsatsen som är konstruerad i borstad aluminium.

Kartongen telefonen kommer i ser ut så här.

Det första som möter oss är en CD-rom med Samsungs mjukvara.

I kartongen hittar vi en laddare, USB-kabel, headset, manual, 1GB microSD-kort+SD-adapter, batteri och telefonen.

***

Knappsats och styrdon

Samsung Galaxy Spica är utrustad med ett styrkors framför en styrkula som tillverkaren HTC valt att använda bland sina Android-telefoner, vilket som är bäst är upp till användaren själv att avgöra och vi råder er att testa bägge lösningar först för att se vilken som passar er bäst.

Styrkorset svarar fint åt alla riktningar och till skillnad från Galaxy i7500 så har den med stor tumme inga problem med att av misstag komma åt OK-knappen. Motståndet är bra bland samtliga knappar och vi hittar inget som stör när vi klickar runt bland program och menyer.

Följande knappar återfinner du på telefonen med respektive funktion:

  • Home-knappen: Tar dig omedelbart till startskärmen, håller man inne home-knappen dyker en aktivitetshanterare upp
  • Back-knappen: Tar dig till föregående skärm.
  • Sök-knappen: Plockar fram en relevant sökruta beroende på var du befinner dig, befinner du dig exemeplvis blandkontakter och trycker på knappen dyker en sökruta upp för specifikt kontakter.
  • Svara-knapp: Ringa samtal/plockar fram kontaktlistan.
  • Lägg på-knapp: Stäng av/sätt på telefonen samt givetvis för att avsluta samtal.
  • Volymknapp: Justerar volymnivån.
  • Kameraknapp: Sätter igång kameran och låter dig kvickt ta bilder.
  • Upplåsningsknapp: Låser upp telefonen genom att man håller den inne i drygt 2-3 sek.
  • OK-knapp: Utför önskat val.

HTC Magic (vänster) bredvid Samsung Spica Galaxy (höger).

***

Skärmen

Spica har en TFT-skärm på 3.2″ med HVGA-upplösning  (320 x 480px) som klarar av att visa upp till 16 miljoner färger. I relation till exempelvis HTC Magic har Spicas skärm en betydligt bättre färgåtergivning och kontrast, det är ingen tvekan om vilken som är bäst när man håller de tu telefonerna bredvid varandra. Detta är kanske inte så konstigt då Samsung producerar sina egna paneler och har en viss expertis på detta område som HTC förmodligen saknar, därtill är förstås HTC Magic närmare ett år gammal vid tillfället för detta test.

Hur står sig skärmen då mot AMOLED-skärmen som följer med Galaxy i7500?  Den främsta skillnaden märks vad berör svärta,visar man en helt svart bild på respektive telefon kan man på Galaxy i7500 inte avgöra om telefonen är avstängd eller på medan skärmen på Spica emellertid lyser och ger upphov till en närmast gråaktig bild. Vad berör kontrast och färgåtergivning är även Galaxy i7500 bättre på denna front, skillnaden är dock inte så stor som man hade kunnat tro och Samsung har här gjort ett bra jobb med Spica.

Den rörelsekänsliga skärmen är av kapacitiv typ vilket innebär att man inte behöver ha en stylus/penna för att styra den, man kör direkt med fingret. Skärmen svarar bra och exakt och till skillnad från exempelvis HTC Magic finner jag inga större svårigheter med att trycka på skärmen samtidigt som den ligger ned på olika ytor. Fördelen med denna skärmtyp är också att man inte behöver oroa sig för att kalibrera den. Nackdelen är förstås att den inte fungerar med en stylus eller om du har handskar/vantar på dig, något som kan vara irriterande på våra breddgrader.

Inomhus fungerar skärmen bra och 20-30% ljusstyrka är alldeles lagom. Utomhus stöter vi inte heller på några större problem och vid 100% ljusstyrka kan man i de flesta fall se vad som händer på skärmen.

Sämre svärta än på storebror Galaxy i7500, men betydligt bättre färgåtergivning än på HTC Magic

***

Kameran

Kameran som Samsung skickar med Galaxy Spica har en upplösning på 3.2MP och saknar någon LED-lampa.

Jag har jämfört Spicas kamera med den 3.2MP-kamera som följer med HTC Magic och kan konstatera att Spica tar bättre bilder, detta framgår tydligt av bildgalleriet längre ned i artikeln. Det finns givetvis utrymme för stor förbättring på kamerafronten, men för bloggande och för MMS:ande så tycker jag att kameran fyller sin funktion. Det är tråkigt att Samsung valt att slopa LED-lampan, det kan inte röra sig om en större utgift och det ger kameran betydligt fler användningsområden än utan.

Det skall tilläggas att det är knepigt med att få till skarpa bilder alla gånger och man skall helst stå helt still för att det skall bli riktigt bra, något som faktiskt är en större utmaning än vad det låter som. Någon typ av bildstabiliseringsfunktion som vi finner bland flertalet moderna fickkameror efterfrågar vi med andra ord även denna gång.

***

Ljudkvalitet och mottagning

Högtalaren avsedd för samtal fungerar utmärkt och ljudkvaliteten är god, även på andra sidan låter det bra och jag erfar inte under testperioden några problem på denna front.

Den externa högtalaren tycker jag fungerar bra, det är dock besvärligt om man använder telefonen för att se på film eftersom högtalaren sitter på baksidan, detta innebär att ljudet hamnar i motsatt riktning från en själv och gör det lite svårt att höra exempelvis tal. Jag har inga problem med att höra när det ringer eller när jag får SMS/mail, på denna punkt fyller högtalaren definitivt sin funktion. Det skall dock sägas att högtalaren inte är något underverk heller och du spenderar inte gärna tid med att lyssna till musik genom den.

Mottagningen är även den godkänd, jag har jämfört med en Nokia N82, HTC Magic och en Ericsson K850i och kan inte säga att jag i det område där jag rört mig upplevt mottagningen som varken sämre eller bättre. De samtal jag genomfört har fungerat klanderfritt och utan några som helst störningar och jag har inte upplevt att jag missat SMS eller dylikt heller.

Det 3.5mm-headset som följer med telefonen kommer från Samsung själva och har en rejäl och djup bas, däremot tycker jag att det låter lite tunt och avskalat kring mellanregistret. Då jag ansluter ett par Koss Porta Pro och kör igenom några låtar från Tori Amos, Benny Goodman, In Flames, Sinéad O’Connor och Saint Etienne tycker jag att det låter välbalanserat och i nivå med vad exempelvis en iPod Nano presterar. För att verkligen se vad telefoner klarar av testar jag också med att provlyssna genom ett par Sennnheiser HD595 som har större element, förvånansvärt nog klarar även telefonen av att driva dessa med ett hyggligt resultat. Självfallet är det inte att jämföra med det fylliga ljud som kommer genom en nätansluten hörlursförstärkare, men det är som sagt inte fy skam heller.

Till skillnad från HTC Magic kan jag med Spica dra på ett par nivåer extra och överlag tycker jag att Spica också låter bättre. Om jag drar upp volymen till max utan att spela någon musik i bakgrunden hör jag inget brus, något som tyvärr kan vara rätt vanligt bland mobiltelefoner.

Överlag är Spica ingen dum telefon vad berör ljudkvalitet och mottagning.  I relation till Galaxy i7500 är skillnaderna inte så stora med ett undantag, det problem vi stötte på med i7500 vad berör att musiken slutade spela om man råkade rycka lite i sladden är helt borta på Spica, props till Samsung för att ha fixat detta!

Det headset som följer med fungerar helt OK.

***

Mjukvaran

Med telefonen följer Android 1.5 / Cupcake och Samsung har inte gjort något speciellt med operativsystemet, det är exakt som det är i Googles grundutförande vilket vi brukar kalla för ”Vanilla Android”. Däremot skickar Samsung med en praktisk widget som man kallar för ”Switchers” vilken underlättar med att slå på/av GPS, Wi-Fi, Auto sync, och Bluetooth, tanken är att man skall slippa leta i telefonens menyer för att nå dessa frekvent använda funktioner.

Samsung har även inkluderat två widgets för MySpace- och Facebook-användare, dessa gör det möjligt att på ett snabbt och enkelt vis uppdatera sin status. De som nyttjar dessa tjänster kommer säkert finna dessa två widgets användbara, det vill säga om man nu inte hittar bättre diton på Android Market.

Operativsystemet med tillhörande menyer och applikationer är helt på svenska, däremot saknar jag ÅÄÖ som direkttangenter på det medföljande virtuella tangentbordet och det följer ej heller med någon svensk ordlista/svensk T9.

Man skickar även med en applikation för att köra hederliga Java ME-applikationer, till de applikationer jag testat hör bland annat den mäkta populära kokboken från Arla. Så vitt jag kunde se verkade det mesta fungera bra inklusive nätåtkomst och spel så som Tetris och sänka skepp fungerade även dessa utmärkt.  En sak fungerar dock inte som tänkt, webbläsaren vill inte acceptera länkar til JAR/JAD-filer och man får därför lägga dem på minneskortet genom att ansluta telefonen till datorn. Ett tips för er som vill prova på några Java ME-applikationer är sajten GetJar.com som har en uppsjö av gratis apps och spel tillgängliga för nedladdning.

Vad berör möjligheten till framtida uppdateringar ser det inte alls så dumt ut, vi skickade ett mail till Erik Johannesson som är PR-chef för Samsung Sverige och erhöll nedanstående svar. Det är med andra ord bestämt att Samsung Spica kommer att få en uppdatering till Android 2.0, när detta kommer att ske är dock osäkert men det bör ske under första kvartalet nästa år.

Galaxy har inte uppdatering till 2.0. Det kommer däremot Spica att ha.

-Erik Johannessons PR-chef Samsung

Ett MicroSD-kort på 1GB följer med och det interna minnet som är avsett för programinstallationer är på ca 200MB. Telefonen kör Android 1.5.

Widgets för Facebook & Myspace medföljer, switchers hjälper dig sätta på / stänga av GPS, Bluetooth, Wi-Fi, Auto sync

Uppdatera din status på FB eller på MySpace.

Samsung skickar med en applikation för att köra Java ME-applikationer.

***

Prestanda och övrig hårdvara

Telefonen bygger på en ARM11-baserad 65nm Samsung-processor med modellbeteckningen S3C6410, vilken Samsung utger för att ticka på i 800 Mhz. Mängden ROM är 200MB, det vill säga det minne som finns tillgängligt för användare att installera program på.Mängden RAM är mer osäkert då Samsung inte uppger någon siffra, den mängd minne som finns tillgängligt för operativsystemet är i varje fall ca 150 MB och vid uppstart är drygt 65MB tillgängligt för program.

Telefonen känns rappare än exempelvis en HTC Magic och Samsung Galaxy i7500, det tar mindre tid att hoppa mellan olika applikationer och dessutom erfar jag snäppet bättre laddningstider vid surfning. Till applikationer där skillnaden är stor hör Google Maps, dels startar programmet fortare och dels så klarar Spica av att snabbare ladda kartan när man förflyttar sig bland olika platser.

För att testa den nya processorn har vi valt att använda oss av applikationen BenchmarkPi som finns tillgänglig gratis genom Android Market. För att hitta ett användbart värde kör vi applikationen upprepade gånger på en fabriksåterställd nystartad telefon utan några aktiva widgets och plockar därefter ut ett medelvärde.

Samsung presterar drygt 20-30% bättre än HTC Dream och HTC Magic, inte dumt för en telefon som dessutom kostar mindre. Nämnas bör dock att både Magic och Dream i grafen ovan är överklockade till maxhastigheten 528 MHz. Vi vet att de allra flesta trots allt kör orootat och därmed oklockat – vilket för Dream och den svenska Magicen är 348 MHz – så det kan vara av intresse att nämna att dessa i default får en ”poäng” på cirka 17000 ms, att jämföra med ~12 000 överklockat och 9000 för Spica. Spica är alltså i just den här benchmarken nästan dubbelt så snabb som Magic och Dream.

Grafen ovan visar den mängd minne som respektive telefon har reserverat för operativsystemet, resterande minne är reserverat för bland annat grafikprocessorn, kameran, radio etc. Värdet hämtas under ”MemTotal” genom att i ett terminalfönster köra följande kommando: cat /proc/meminfo memtotal.

***

Bluetooth och A2DP

Jag testade även med att ansluta ett A2DP-kompatibelt headset, mer specifikt Nokia BH-503, över Bluetooth till telefonen. Det fungerade utan konstigheter, bra ljudkvalitet och bra räckvidd både vid musikuppspelning och vid telefonsamtal. Vänta er dock inte samma kvalitet som när ni använder trådbundna lurar, det är fortfarande en väsentlig skillnad.

***

Batteritiden

Samsung skickar med ett batteri på 1500 mAh och anger samtalstiden till ca 6.1h (3G) och passningstiden till 340h, i vanlig ordning ser man dock sällan dessa siffror vid normalt användande. Under min testperiod klarar jag mig cirka 2 dagar på en laddning, detta är dock med nöd och näppe och för att vara den på den säkra sidan bör man ladda telefonen varje natt. Slår man på GPS:en kan man förbruka batteriet rätt fort, efter 4-5h är batteriet mer eller mindre slut.

***

Sammanfattning

Samsung Galaxy Spica har en bra skärm som står sig väl i konkurrensen, vad berör kameran finns det dock stort utrymme för förbättring och vi saknar en LED-lampa. Kvalitetsmässigt känns luren riktigt bra och vi gillar det faktum att baksidan har en gummiaktig yta, något som gör att telefonen inte glider ur handen i första taget. Att använda telefonen som musikspelare fungerar utmärkt och då den både har ett 3.5mm-jack och en USB-anslutning kan man lyssna på musik samtidigt som man laddar den, ljudkvaliteten på röstsamtal är bra i bägge ändar och det finns inget att anmärka på här. Prestandan är även den riktigt fin och det här är den snabbaste Android-telefonen vi hittills haft nöjet att testa,

I förhållande till priset som i butik väntas hamna kring 3 500kr framför 4 500kr, så är det här en riktigt prisvärd telefon som vi verkligen kan rekommendera. Låst till Telia och utan förhöjd abonnemangsavgift säljer flera butiker telefonen för under 3000 kr – något som får betraktas som ett riktigt fynd.  Betyget blir 4/5 droidhuvuden.

Betyg: Betyg 3/5

Plus för:
* Bra ljudkvalitet vid musikuppspelning
* Bra byggkvalitet
* Priset
* Prestandan
* Android 2.0 på väg

Minus för:
* Samsung PC Studio lämnar en del att önska
* Avsaknaden av svensk ordlista/T9
* Kameran och avsaknaden av LED-blixt

***

Kamerabilder

Bilderna i den översta raden kommer från HTC Magic och bilderna i den nedersta raden kommer från Samsung i5700 Spica.