Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Test av smartklockan Motorola Moto 360 2015

Postat:
13:48 - 2015-11-17
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Motorola är aktuellt i Sverige med årets upplaga av runda Android Wear-smartklockan Moto 360. Enheten säljs i två olika storlekar och båda (46mm och 42mm) finns i svenska lager enligt Prisjakt. Vi har testat den större modellen med läderarmband vilken kostar cirka 3800 kronor i skrivande stund.
Utbudet av smartklockor som liknar traditionella armbandsur har växt markant senaste året och Motorola har satsat vidare på en klassisk design. Hårdvaran utgörs av en rund 1,56-tumsskärm (LCD/360 x 330 pixlar), ett 400mAh-batteri, 512MB RAM, fyrkärniga chippet Snapdragon 400, 4GB lagring, Bluetooth 4.0 LE, Wi-Fi 802.11 b/g, dubbla digitala mikrofoner, accelerometer, gyro, vibrationsmotor, samt en optisk pulsmätare.

Moto 360 stödjer trådlös laddning och laddas genom att läggas i en medföljande vagga. Konstruktionen är vattentålig tack vare IP67-certifiering. Häng med när vi undersöker hur väl enheten står sig mot nyligen recenserade konkurrenten Huawei Watch.

Kartongen

motorola-moto-360-2nd-gen-8

Klockan levereras i en rund förpackning som liknar en liten kakburk. Förpackningen är långt ifrån lika lyxig som den för Huawei Watch men då det saknar praktisk betydelse är det inget vi ger minuspoäng för. I lådan finns utöver Moto 360 en tunn bunt informationshäften samt laddningsvaggan med tillhörande kabel.

motorola-moto-360-2nd-gen-9motorola-moto-360-2nd-gen-10

Konstruktion och passform

motorola-moto-360-2nd-gen-test-19

Årets Moto 360 ger i vår mening ett stiligt och elegant intryck. Motorola har lyckats bra med att återskapa en traditionell klockdesign och detta är kanske enhetens främsta styrka. Ett undantag är den svarta randen längst ner som kapar av skärmen, men mer om det i nästa avdelning.

Konstruktionen är slät med undantag av en metallknapp som sitter ungefär klockan två längs urtavlan. Knappen används för att växla mellan skärmens aktiva och passiva läge, medan ett långtryck öppnar applikationsmenyn. Skärmen skyddas av Gorilla Glass 3, vilket är näst senaste upplagan av Cornings skyddsglas.

motorola-moto-360-2nd-gen-test-13motorola-moto-360-2nd-gen-test-12motorola-moto-360-2nd-gen-test-15

Läderarmbandet (22mm) är av det styvare slaget, håller hög kvalitet och kommer från Horween Leather Company. Klockans kanter och boett är tillverkade av rostfritt stål (316L) men undersidan består av glas. Botten av klockan är helt slät och rymmer den optiska pulsmätaren. Eftersom enheten är IP67-certifierad bör den gå att simma med även om det naturligtvis inte är att rekommendera för modellen med läderarmband.

Den ack så viktiga passformen är mycket god och här tillhör Moto 360 toppen av de runda Android Wear-klockor vi testat. Enheten upplevs som ovanligt lätt och har inte varit i vägen. Vi har inte heller haft något problem med tjockleken på 11,4mm. Moto 360 har en vibrationsmotor som dock är av det klenare slaget – nästan så det går att missa att enheten vibrerar.

motorola-moto-360-2nd-gen-test-10

Laddningen är för övrigt föredömligt enkel då det bara är att ta av sig klockan och placera den horisontellt i vaggan – enheten laddas därefter trådlöst.

motorola-moto-360-2nd-gen-test-6motorola-moto-360-2nd-gen-test-20motorola-moto-360-2nd-gen-test-29motorola-moto-360-2nd-gen-test-22

Skärmen

motorola-moto-360-2nd-gen-test-4

Till skillnad mot dagens alla mer eller mindre högupplösta flaggskeppstelefoner är det fortfarande pixeltätheten som spelar störst roll för skärmkvaliteten för smartklockor. Med de 233PPI årets Moto 360 erbjuder sitter pixlarna helt enkelt inte tillräckligt tätt. Det är lägre pixeldensitet än i HTC Sensation från 2011.

Problemet är långt ifrån unikt för Moto 360 men enheter som Huawei Watch och Samsung Gear S2 har närmat sig eller rentav överstigit 300PPI och hösten 2015 hade det varit trevligt med högre upplösning. Text ser tillräckligt skarp ut på lite avstånd men ofta framstår innehållet som suddigt.

moto_360_brown_2

Till skärmens positiva egenskaper hör automatisk ljusstyrka och att det som visas ser ut att ligga ovanligt nära glaset. Med automatiska ljusstyrkan aktiverad är läsbarheten mycket god inomhus, men en solig dag utomhus är det svårt att se innehållet även med ”brightness boost” aktiverat.

Skärmen har precis som i föregångaren en liten svart rand längst ner där inget visas, det ”punkterade däcket”. Det är en designkompromiss som vissa stört sig på estetiskt. I vår erfarenhet är det dock en vanesak, då vi efterhand inte ens tänkte på att listen fanns där. När vita urtavlor används blir dock listen desto mer markant och sticker en smula i ögonen.

Vi undrar varför Motorola fortsatt att satsa på LCD då (AM)OLED ter sig mer lämpat för smartklockor. Många urtavlor visar svarta bakgrunder i standbyläget och OLED-teknik hade erbjudit djupare svärta och sannolikt även hjälpt batteritiden en smula på traven.

Motorolas egna mjukvara

screen(5)screen(2)

För en uppfattning av Android Wear som helhet hänvisar vi i vanlig ordning till vårt löpande test av plattformen, då tillverkare inte får förändra systemets gränssnitt. Motorolas bidrag består utöver en samling urtavlor även av en egen träningsapplikation kallad Moto Body.

Från Moto Body går det att se statistik om din puls, antalet tagna steg för dagen och veckan, samt hur många kalorier du förbränt. Med tiden kan appen även analysera dina snitt. Appen används därtill för att initiera en manuell pulsmätning.

Moto Body finns även för mobiler där du kan ange dina träningsmål och se mer detaljerad statistik om din motion och hälsa. Appen kan uppmuntra dig till ett mer aktivt liv och visar uppgifter om enskilda dagar, veckor och till och med år om du använder klockan och appen så länge.

Flytet i gränssnittet har varit bra och i nivå med övriga Snapdragon 400-drivna smartklockor.

moto-body-1 moto-body- moto-body-3 moto-body-4 moto-body-5 moto-body-6

Pulsmätaren

motorola-moto-360-2nd-gen-test-16

Pulsmätare i smartklockor har hittills mest givit en uppskattning snarare än exakta resultat. Mätningarna har varierat beroende på om du sitter stilla eller rör dig, utifrån hur tätt mätaren sitter mot huden och inte minst var mätaren ligger mot handleden.

Pulsmätaren i Moto 360 är optisk och sitter under klockans glastäckta undersida. När vi gjorde upprepade mätningar stillasittandes fick vi resultat mellan 60 och 145 BPM. Såtillvida undertecknad inte har en högst oregelbunden hjärtrytm är mätaren alltså inte direkt att lita på.

screenscreen(6)

När klockan istället trycktes mot handleden, istället för att bara vila mot den, blev mätningarna desto mer regelbundna. Mätaren visade då 61BPM två gånger i rad och resultaten varierade som högst med 8BPM.

Batteritiden

360-laddning

Med sina 400mAh har 46mm-modellen av Moto 360 ett ovanligt stort batteri för smartklockor. Som vanligt varierar batteritiden beroende på hur mycket enheten används och vad den används till. Motorola utlovar upp till två dagars batteritid och när vi stängde av klockan under nätterna kom vi faktiskt upp i två dagar.

När klockan användes desto mer frekvent, med många pulsmätningar, lek med urtavlor och svar på aviseringar, var batteriet istället lågt vid slutet av dagen. Det är alltså fortfarande laddning varje dag som gäller för att vara på säkra sidan.

Slutsats

moto_360_brown_3

Motorola Moto 360 har varit en trevlig bekantskap under testperioden, med sin stiliga och rena design, goda passform och lätta konstruktion. Med automatiska ljusstyrkan aktiverad har läsbarheten varit mycket god inomhus, även om vi haft problem att urskilja innehållet soliga dagar utomhus trots att ljusstyrkan maximerats manuellt.

LCD-panelen är tyvärr med sina 233PPI för lågupplöst för att erbjuda god skärpa, något som dock inte är unikt för Moto 360 2015. Den svarta listen längst ner har vi inte stört oss på annat än när vita urtavlor använts, då den blir desto mer tydlig. Pulsmätaren är nyckfull som de flesta andra motsvarigheter i smartklockor. Resultatet blir mer exakt när klockan trycks mot handleden.

När klockan stängdes av under nätterna kom vi upp i de utlovade ”upp till” två dagarnas batteritid. De dagar Moto 360 användes riktigt flitigt var enheten på väg att dö framåt kvällen och de som inte vill oroa sig bör ladda enheten varje dag.

moto-360-2015

Både chipp och grafikdelar som specialdesignats för smartklockor är på gång, vilket förhoppningsvis kan förbättra batteritiden för framtida produkter. Laddningen är lyckligtvis av det smidigare slaget då enheten laddas trådlöst genom att läggas i en vagga som ingår.

Hur står sig då Moto 360 mot Huawei Watch? Vi ger en liten fördel till Huaweis smartklocka, vars lädermodell ligger i samma prisklass som stora Moto 360. Enheten har framförallt en bättre skärm med djupare svärta, större skärpa och panelen kapas dessutom inte av i botten. I övrigt är de två handledsenheterna ungefär i nivå med varandra och om du föredrar Motorolas design kan Moto 360 ändå vara det bättre valet.

Samtidigt befinner sig smartklockor fortfarande i ett tidigt skede och de som inte redan är sålda kan göra klokt i att vänta en eller två generationer till.

Motorola Moto 360 2015

Motorola Moto 360 2015
7.5

Betyg

8/10

  Styrkor

  • Ser ut som en vanlig klocka
  • God passform
  • Automatisk ljusstyrka
  • Trådlös laddning

  Svagheter

  • Oskarp skärm
  • Skärmen har svart list nedtill
  • Opålitlig pulsmätare
  • Batteritiden

  • Mikk

   Årets upplaga… Kul att man ska behöva köpa ny klocka var och vartannat år bara för att den man har blivit förlegad.

  • Sebastian

   I så fall är smartwatches ingenting för dig.

  • Oavsett

   Så småningom så kommer smartklockorna bli så pass bra att man kan ha dem 4-5 år utan att de känns antika. Men ditt är det en bra bit kvar.

  • Mikk

   Inte som det ser ut i nuläget. Men det kan mycket möjligt bli det när hårdvaran blir motsvarande den i smartphones. dvs håller måttet några år utan att man förlorar allt för mycket funktionalitet.

  • Oavsett

   Som det står i artikeln, vänta några generationer till de mognat och blivit betydligt bättre. Eller gör som jag, köp en billig kinesisk smartklocka som fungerar helt okej och faktiskt mer än så, att ha så länge.

  • Oavsett

   Det kommer att komma högupplösta skärmar som är extremt strömsnåla framöver. Då kommer smartklockor att bli mycket mer intressanta som produkt, i kombination med processorer, chip och minnen som är specialgjorda för smartklockor och liknande enheter.

  • Kalle

   Är det sant att denna saknar högtalare?

  • Det kommer alltid nya saker inom elektronik. Däremot är det mesta förfining utav klockorna. Har kört en G Watch R som tuffar på utan problem i snart ett år nu. Enda jag saknar är väl GPS och högtalare, men inget jag lider av. SD400 är mer än tillräckligt för klockor, men ett specialdesignat chip som drar mindre ström och lämnar mer utrymme till batteri hade inte skadat.

   Med det sagt så klarar man sig gott och väl på dagens klockor i flera år, men om man har problem med att man måste uppgradera till det allra senaste hela tiden så blir det ju så klart en extra pryl att köpa nytt varje år.

  • Chris Andersson

   Var köper man en billig kinesisk klocka någonstans?

  • Oavsett

   Jag köpte en på Gearbest.com

  • Kiwi

   Har någon uppgifter på när Moto 360 Sport lanseras ?

  • Chris Andersson

   Verkar riktigt skräpig men så kostade den ju 200 spänn också och det kan den ju vara värd :D

  • Oavsett

   Den är långt från”skräpig”. Den är faktiskt helt utmärkt och välbyggd. Dryga 200:- är ett klipp.

  • Meisterjäger

   Kör oxå på gwr, hade velat ha snäppet större display, samt högre upplösning. Annars är jag nöjd. Upplösningen är nog det som Kommer göra att jag kommer uppgradera. Oled är ett måste på en smartklocka så får se vad som erbjuds framöver. Lg urban 2 kanske☺

  • Själv vill jag nog ha en fyrkantig skärm om jag ska köpa nytt. Runt 640×640 hade varit trevligt också, då har man ungefär samma densitet som på telefonen.

  • Kim

   Det var mig en hårig och manlig underarm som klockan sitter på :). Undrar hur denne stilige recensent ser ut…? *ler*

  • Fraz

   Tycker alltid det ser förjävligt ut.. Men så tittar jag ner på mina egna armar och får en realitycheck.

  • Konstigt2

   Inget officiellt ute ännu.

  Lediga jobb inom data / IT Företag
  Junior applikationskonsult till Extenda Publicerad 17 Dec 2017
  Utvecklare till ledande bolag inom reseservice! Publicerad 17 Dec 2017
  Systemutvecklare, Norrköping Publicerad 17 Dec 2017
  Testare till Responsive Development Technologies Publicerad 17 Dec 2017
  IT-projektledare sökes till Örebro Publicerad 17 Dec 2017
  Se fler jobb

  Aktuellt

  Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

  Android på Prisjakt

  Samsung Galaxy Note 8
  Sony Xperia XZ1 Compact
  Samsung Galaxy S8 Plus
  Samsung Galaxy S8
  OnePlus 5
  Huawei Honor 9
  8.8

  Test av OnePlus 5T

  9.2

  Minitest av Google Pixel 2

  9.1

  Test av Google Pixel 2 XL

  8.8

  Minitest av Huawei Mate 10 Pro

  7.3

  Minitest av Asus Zenfone 4

  7.8

  Test av Essential Phone PH-1

  8.6

  Test av Nokia 8

  8.1

  Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

  0

  Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

  Visa fler recensioner

  Populära ämnen

  Senaste nyheterna om

  Allt om

  Sweclockers RSS

  Mest kommenterat

  1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
  2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
  3. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
  4. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp
  5. Sensorn MediaTek Sensio mäter din hälsa, är avsedd för smartphones
  6. Google släpper två experimentella fotoappar för Android

  Mest läst

  1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
  2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
  3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
  4. Det här Googlade vi mest under 2017
  5. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
  6. Vi kikar på OnePlus 5T Star Wars Limited Edition – kan beställas idag

  7. Visa topplistan

  Undersökningar

  Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

  Visa resultatet

  Loading ... Loading ...

  Undersökningar

  Sponsrat

  Annons