Recension:Test av Sony Ericsson Xperia mini pro

Postat:
03:10 - 2011-08-27
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
70
Tillverkare: Sony Ericsson Modell: Xperia mini pro Operativsystem: Android 2.3/Gingerbread med Sony Ericsson UX Tillgänglighet: I butiker Pris: Från cirka 2 300 kronor inklusive moms Hemsida/specifikationer: Sony Ericsson, GSMArena

Introduktion
När Sony Ericsson nu släpper Xperia mini pro, uppföljaren till den minst sagt populära X10 mini pro, så gör de det med stora förväntningar på sina axlar. Både X10 mini och X10 mini pro är här i Sverige något man ser i händerna på många människor, kanske främst ungdomar, då man går en sväng på stan, och Sony Ericsson hoppas naturligtvis att de skall kunna upprepa den succén även med uppföljaren.

Namnet, mini pro, kommer säkerligen innebära en hel del förvirring då det är lätt att förväxla med X10 mini pro. Att Sony Ericsson har valt att fimpa X10-epitetet istället för att kalla telefonen ”X10 mini pro II”, vilket skulle vara betydligt tydligare i marknadsföringen, är sannolikt för att de under 2011 vill lämna X10-serien bakom bakom sig men ändå låta folk veta att det trots allt handlar om en mini pro.

I den här recensionen kommer vi i vanlig ordning låta enheten genomgå en rad hårda tester och så mycket ”real world”-användande som möjligt för att kunna svara på den kanske viktigaste frågan: Är mini pro en värdig uppföljare till X10 mini pro?

SpecifikationerSony Ericsson Xperia mini pro
Mått (H x B x D)53 × 92 × 18 mm
Vikt136 gram
Skärm och upplösning3", 320 x 480 pixlar (HVGA) @ 60Hz (vsync:on), 192 PPI, repbeständigt mineralglas
PaneltypLED-bakgrundsbelyst LCD/TFT, Bravia Engine, 16,7 miljoner färgnyanser
Digitizer59Hz med stöd för 4 samtidiga tryckpunkter
System-on-a-chipQualcomm Snapdragon MSM8255
CPUAndra generationen (45nm) Qualcomm Scorpion @ 1x1GHz
GPUAdreno 205
RAM512MB (335MB tillgängligt för OS)
Inbyggt minne (NAND)420MB (~280MB ledigt för appinstallationer)
Batteri / batteritid1200 mAh (4,5Wh) (Löstagbart), 340h stand by (3G), 5,43h taltid (3G)
Bakre kamera5MP (2592x1944 pixlar), f/2.4 (bländaröppning), AF, LED-lampa, videoinsp. upp till 720p med kontinuerlig AF
Främre kamera640x480
Anslutningarmicro-USB, 3,5mm stereoutgång, microSD(HC)-kortplats
KnapparFront: Bakåt, hem, meny. Högersida: Kamera, volym, ON/OFF
Nätverk/kommunikationHSDPA, 7,2 Mbit/s ; HSUPA, 5.76 Mbit/s, Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, Bluetooth A2DP 2.1+EDR+AVRCP, GPS, FM-radio
SensorerAccelerometer, kompass, närhetssensor, ljussensor
OS / GränssittAndroid 2.3.3 (Gingerbread) med Sony Ericssons UX-gränssitt
Codec-stödMPEG2, MPEG4, h264, MOV, WMV, 3GP/3GPP, MP3, WAV (PCM), AAC+, OGG, WMA (x264/MKV oavsett profil och divx, xvid stöds ej)
Butikspremiär~2011-08 (Prisjakt)
ÖvrigtTillgänglig i vit, svart, rosa och turkos

I kartongen

Xperia mini pro levereras i en vit och ljusblå kartong i tunn papp med halvdan passform och av lägre kvalité jämfört med många konkurrenter. Den som har köpt en androidtelefon från Sony Ericsson de senaste åren känner väl igen sig. Kartongens kvalité är för en majoritet fullkomligt ovidkommande men det finns en klick konsumenter som när de köper en ny pryl även köper en uppackningsupplevelse. Dessa konsumenter värdesätter hög kvalité på alla delmoment och har återkommande bett oss om att fortsätta på inslaget spår, vilket förklarar varför vi envisas med att ”recensera kartongen” i våra tester.

Då vi öppnar kartongen möts vi som vanligt av telefonen, inslagen i skyddsplast märkt ”Greenheart”, i ett eget fack högst upp, och under detta finner vi övrigt innehåll lite huller om buller med undantag av dokumentationshandlingarna som har fått ett eget litet fack avgränsat från övrigt innehåll. Vår kartong innehåller följande:

* Sony Ericsson Xperia mini pro (svart)
* Batteri, Li-Ion, 1200 mAh
* Laddadapter med USB-uttag (5V, 850 mAh – GreenHeart-märkt)
* 2GB microSD (okänd prestandaklass)
* microUSB -> USB-kabel
* Trådburet stereoheadset med svarsknapp
* Skärmskydd
* Dokumentation

I vanlig ordning kan vi inte garantera att innehållet i just er kartong är identiskt med ovanstående då detta ofta kan skilja mellan olika återförsäljare och mobiloperatörer. Är ni osäkra så ta kontakt med er återförsäljare eller mobiloperatör innan köp.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=81_J5GgRkdU

Utseende, byggkvalité och konstruktion

Sony Ericsson har designat mini pro helt i linje med övriga telefoner i Xperia-serien. Man ser och känner genast att det är en Sony Ericsson-modell det handlar om, och detta är i regel en bra sak då väldigt många, inte minst här på Swedroid, verkar vara förtjusta i Sony Ericssons organiska designspråk human curvature. Storleken är 92 x 53 x 18 mm (nästan identiska mått som X10 mini pro) och vikten anges till 136 gram, vilket är 16 gram mer än föregångaren. Den högre vikten förklaras till viss del av det betydligt större batteriet (1200 mAh mot 930 mAh).

Fronten domineras av ett stycke transparent reptåligt mineralglas bakom vilket LCD-skärmen och den frontriktade kameralinsen sitter. Då det är ett enda stycke som täcker hela telefonens front utan kanter utmed skärmens sidor så löper fingret närmast friktionsfritt över hela skärmen. Till skillnad från föregångaren X10 mini pro så har Sony Ericsson för nya mini pro valt glas istället för plast, vilket torde göra skärmglaset betydligt mer reptåligt – något som det var lite si och så med på föregångaren X10 mini/mini pro.

Bakstycket i plast håller god passform och sluter med hög precision tätt kring den kromade chassiramen som löper runt hela telefonen. Ytbehandlingen är aningen mattare än högblank, men tillräckligt blank för att telefonen skall bli ganska hal att hålla i om man har väldigt torra eller fuktiga fingertoppar. Trots detta så ligger dock mini pro, precis som föregångaren, bra i handen.

Då vi klämmer och bänder på telefonen så kan vi konstatera att byggkvalitén och passformen är hög, men det är precis som på X10 mini pro ett visst spel/glapp mellan tangentbordet och övriga telefonen. Om vi däremot håller fast de två telefonhalvorna och klämmer och bänder försiktigt så kan vi till skillnad från föregångaren inte höra minsta knarr eller knak. Återigen så har Sony Ericsson lyckats förbättra mini pro ett snäpp jämfört med föregångaren, något som ni kommer upptäcka går som en röd tråd genom hela den här recensionen.

Det utskjutbara tangentbordet löper smidigt men med ett visst motstånd, precis som föregångaren X10 mini pro, men låter betydligt mer distinkt då mekanismen ”går i lås”. Mekanismen i sig ser ut att vara identisk då vi jämför med föregångaren.

Knappsats, styrdon, anslutningar och sensorer

 

På telefonens framsida finner vi endast en fysisk knapp, Hem-knappen, i den absoluta nederkanten av fronten. Känslan i knappen är god och vi upplever att den erbjuder lagom motstånd och förmedlar ett tydligt (för fingret) men närmast ljudlöst klick då vi trycker på den. Övriga två knappar på fronten, Tillbaka och Meny, är av kapacitiv typ (”touchknappar”) och sitter till vänster respektive höger strax ovan hemknappen.

Telefonens högersida har två knappar. I övre delen volymknappen (+/-) – som inte sticker ut tillräckligt mycket för att man med lätthet skall kunna känna sig fram i fickan – och i nedre delen en dedikerad kameraknapp med två lägen; första läget för att låsa fokus och det andra läget för att trycka av och ta bilden. Telefonens vänstersida är helt slät och saknar helt knappar och anslutningsportar.

I telefonens huvudände finner vi strömknappen vilken i vanlig ordning även fungerar som låsknapp för skärmen, ett 3.5mm-uttag för hörlurar samt microUSB-porten, dold bakom en liten lucka som för oss utan långa fingernaglar är ett smärre elände att öppna. Vi finner oss ständigt behöva ta till verktyg för att få upp luckan. USB-porten agerar i vanlig ordning såväl laddport som port för filöverföring och uppkoppling mot en dator. USB-porten är vidare av microUSB B-typ vilket innebär kompatibilitet med de flesta USB OTG-adaptrar som finns på marknaden. Däremot lyckas vi inte få några USB-enheter att fungera vid anslutning till Xperia mini pro utan får endast fram ett meddelande om att enheten vi anslutit inte stöds. Vi förväntar oss att detta blir ordnat i och med den kommande 2.3.4-uppdateringen där utökat OTG-stöd finns specificerat.

Fotänden är helt slät sånär som på ett litet hål med fästanordning för en handledsrem eller en halsbandsrem. Det här är något som regelbundet efterfrågas av många av våra läsare, så pluspoäng till Sony Ericsson tänker ett litet steg längre och erbjuder detta.

På fronten finner vi utöver ovan nämnda knappar även en frontriktad kameralins (VGA-upplösning, 480×640 pixlar), en närhetssensor vilken släcker skärmen vid telefonsamtal då du håller luren mot örat, en ljussensor som automatiskt reglerar skärmens ljusstyrka beroende på ljusförhållanden, samt en diod (vit, grön, blå, orange) för meddelandenotifieringar.

På baksidan hittar vi i den övre delen kameralinsen och tillhörande LED-blixt. Dessvärre är kameralinsen inte en del av det löstagbara bakstycket, vilket försvårar reparation om du råkar repa eller krossa linsen. Lite längre ner, nedan Sony Ericsson-loggan, finner vi en liten öppning för den externa högtalaren.

För att komma åt SIM- och microSD-kort så tvingas vi avlägsna bakstycket bakom vilket även batteriet på 1200 mAh sitter. SIM-kortet kan inte nås utan att vi först avlägsnar batteriet, men microSD-kortet går däremot att byta utan att vi först tvingas stänga av telefonen.

Det utskjutbara tangentbordet, bestående av fyra rader, direktionsknappar (”piltangenter”) och dedikerade knappar för ÅÄÖ, håller hög kvalité och de gummiliknande knapparna är förhållandevis väl upphöjda. Jämfört med tangentbordet på föregångaren känns Xperia mini pro betydligt bättre att skriva på. Framför knappar i ren hårdplats har Sony Ericsson tagit fram ett QWERTY-tangentbord med knappar i ett gummiaktigt material som dels låter mindre när vi skriver, men som också känns betydligt bättre. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att tangentbordet på Xperia mini pro håller hög klass.

Mottagning, datahastigheter och ljudkvalité
3G-mottagningen på Xperia mini pro är i vårt fall godkänd och vi har inte råkat ut för några brutna telefonsamtal eller dylikt på platser där vi normalt sett vistas . Ser vi till siffrorna finner vi dock att mottagningen allt som oftast är, om än med små marginaler, något sämre än på exempelvis arc. Hur detta kommer att yttra sig bland det stora flertalet användare är svårt för vår del att sia om varför vi hänvisar presumtiva köpare till vår för forumdel för Xperia mini pro. Är frekvensen hög av inlägg som påtalar dålig mottagning för en viss telefonmodell kan det finnas anledning till att iakta försiktighet.

Datahastigheten över 3G mäter vi som mest till 3Mbps samt 1,25Mbps i nedladdnings- respektive uppladdningshastighet. Tyvärr hade vi under testtillfället inte tillgång till ett abonnemang med stöd för högre datahastigheter än så och kan därför inte svara på om enheten lever upp till specifikationerna enligt ovan.

Datahastigheten över Wi-Fi mäter vi som bäst till 14,5Mbps samt 9Mbps i nedladdnings- respektive uppladdningshastighet. Vad berör mottagningen över Wi-Fi finner vi den varken bättre eller sämre än på exempelvis neo eller arc.

Ljudkvalitén vid samtal är godkänd men inte spektakulär. Högtalaren presterar en volymnivå som definitivt står sig väl i prisklassen, men vi anar på vårt testexemplar ett svagt missljud i bakgrunden vid samtal i form av ett relativt dovt och oregelbundet brusande. Motparten hör dock inga missljud från vår sida och mikrofonen verkar göra ett riktigt bra jobb även med rikligt av oljud i bakgrunden. Vidare noterar vi att ljudet är bra vid inspelning av exempelvis föreläsningar och konserter.

Vid musikuppspelning med par hörlurar – AKG 420 – tycker vi att ljudet är bättre än på föregångaren Xperia X10 mini/mini pro. Basen är mer påtaglig och vi anar mer kraft samt dynamik i ljudet. Vad anstår ljudvolymen går det att spela tillräckligt högt för våra behov. Allt som oftast brukar vi lyssna med ljudvolymen inställd på omkring 80-90% då högre nivåer än så i kombination med sagda hörlurar blir mer än vad vi klarar av för längre lyssningspass. De som verkligen gillar att vräka på eller som tillhör audiofilsläktet rekommenderar vi i vanlig ordning att ta med favorithörlurarna till affären och provlyssna före köp.

Tittar vi på frekvensomfånget i Rightmark Audio Analyzer presterar Xperia mini pro en hyggligt jämn kurva som ligger relativt nära Xperia X10 mini pro. Vi ser inga tecken på att Sony Ericsson försökt förändra ljudbilden som tycks vara fallet i Xperia arc.  Se länken nedan för hela Rightmark-jämförelsen.

[Rightmark]

GPS och positionering
I det här testet har vi spelat in en promenadsträcka på cirka 2 kilometer genom programmet Google MyTracks. Den gröna linjen representerar Xperia mini pro och den röda linjen Xperia X10 mini pro.

Av resultatet kan vi dra slutatsen att bägge enheter har en något svajigare mottagning än vad vi är vana vid att se från telefonerna i toppsegmentet. Xperia mini pro sticker dock aldrig iväg på samma vis som Xperia X10 mini pro gör och är överlag mer trogen vår faktiska rutt. Från kallstart dröjer det ungefär 25 sekunder innan vi hittar mottagning på Xperia mini pro medan det emellertrid dröjer upp till en minut för Xperia X10 mini pro inför testrundan nedan.

Xperia mini pro får godkänt i detta delmoment och bör tillfredställa de som i första hand använder GPS-enheten för att navigera. Den som söker spela in motionsrundan och kräver högsta precision samt känslighet riskerar däremot att bli besviken.

Bildskärmen och digitizern

Ett vanligt förekommande klagomål på föregångaren X10 mini pro var den lågupplösta (240×320 pixlar) och minimala skärmen (2.55 tum). Skärmen var för många helt enkelt dels för lågupplöst för att förmedla text och bilder tillfredsställande och dels för liten för att fungera tillfredsställande för allt annat än mycket nätta fingertoppar. Med mini pro så har Sony Ericsson adresserat detta genom att dels fördubbla antalet pixlar (480×320) och dels öka skärmstorleken till 3 tum. Att de dessutom har lyckats med det senare utan att göra enheten nämnvärt större än föregångaren är förstås imponerande. Antalet pixlar per tum (PPI) har alltså ökat och är numera 190 PPI till skillnad från 154 PPI på föregångaren.

Skärmen är en LED-upplyst LCD av TFT-typ och har som ovan nämnt en upplösning på 480×320 pixlar, även känt som HVGA. Det dubbla antalet pixlar jämfört med föregångaren gör att mini pro är mycket behagligare för ögat – inte minst vad gäller skärpan på text och grafiska element av det mindre slaget, som exempelvis ikoner i statusfältet. Färgåtergivningen är god och livlig och vi kan inte se några spår av så kallad ”banding” som uppstår då färgdjupet är för lågt. Sony Ericsson uppger att skärmen hanterar 16 miljoner nyanser och vi tvivlar inte en sekund på dessa uppgifter. Bildskärmen, kallad Reality Display, är en del av Sonys Mobile BRAVIA Engine-serie, vilket talar för hög kvalité och en åtminstone på pappret lägre strömförbrukning, främst vid videotittande.

Betraktningsvinklarna är bra, återigen minst ett snäpp bättre än föregångaren, och färgerna behåller klart godkänd lyster och styrka även ur relativt kraftiga vinklar. Att skärmglaset och själva LCD-displayen sitter tätare inpå varandra än på föregångaren, gissningsvis tack vare att ett lager glas har avlägsnats, innebär att betraktningsvinklarna blir bättre och reflektionerna något mindre påtagliga. Den maximala ljusstyrkan är aningen bättre än hos X10 mini pro, men här är inte skillnaden så stor som vi hade hoppats. Tack vare färre reflektioner och en aningen ljusstarkare skärm så är mini pro dock den bättre telefonen i fullt dagsljus.

Skärmglaset är som vi tidigare har konstaterat av mineralglas vilket gör den betydligt mer reptålig än repmagneten X10 mini pro. Att det är glas gör dessutom att skärmytan känns betydligt slätare under fingertopparna, vilket tillsammans med den långt kraftfullare hårdvaran och den rappa digitizern (”pekskärmen”) förhöjer känslan av rapphet.

Digitizern, det pekkänsliga ytskiktet, är förstås av kapacitiv typ vilket innebär att skärmen reagerar på den svaga elektriciteten i våra fingertoppar snarare än på fysiskt tryck och håller en relativt hög kvalité. Vi mäter upp 58 Hz och upp till fyra simultana tryckpunkter (”multitouch”). Sällan missar skärmen våra tryck eller svep även om det ibland händer, precis som med alla andra telefoner med kapacitiva skärmar.

Mjukvaran
Sony Ericsson levererar Xperia mini/mini pro med Android 2.3/Gingerbread 2.3.3 där en uppdatering till 2.3.4 är utlovad till oktober månad. Företaget har visat framfötterna på senare tid vad berör just uppdateringar sedan man var först ut med en Gingerbread-telefon i form av Xperia arc undantaget Googles Nexus-telefoner.

Xperia mini/mini pro bygger vidare på det gränssnitt som följde med Xperia X10 mini-serien. I övrigt skiljer sig mjukvaran inte åt särskilt mycket från den som följer med exempelvis arc, neo eller play. Precis som på både arc och neo flyter mjukvaran på mycket fint och animationer samt övergångar sker allt som oftast i avsaknad av frysningar eller hack.

Hemskärm

  
Det är till skillnad från på Xperia X10 mini/mini pro numera möjligt att placera programgenvägar på hemskärmen och det finns likaså möjlighet att placera upp till fyra genvägar i vardera hörn. Precis som bilden ovan illustrerar expanderar hörnen när användaren rör vid dem och genom att hålla inne fingret går det sedan att välja vilken av de fyra genvägarna som skall aktiveras. Hemskärmarna är i sin tur fem stycken till antalet och det finns ingen möjlighet att expandera till fler eller färre än så.

Bland många andra tillverkare går det att visa innehållet på alla hemskärmar i en så kallad helikoptervy där miniatyrer av vardera hemskärm syns i en och samma vy. Sony Ericsson har valt en lite annorlunda väg och visar endast widgets. Programgenvägar filtreras bort för att allt skall få plats.

  
Programmenyn har funktioner för att sortera appar efter egen eller alfabetisk ordning samt efter installationsdatum och användningsfrekvens.  Statusfältet bjuder inte på någon speciell funktionalitet utan både fungerar och ser ut som det gör i standardversionen av Android.

Både Xperia arc, neo samt play har på senare tid erhållit uppdateringar som låter användare växla mellan en rad olika färgteman. Detsamma är möjligt i Xperia mini/mini pro, där vi bland bilderna ovan kan se hur det ser ut med temat ”Onyx” aktivt.  Den blå färg som tidigare kännetecknat samtliga Xperia-lurar sedan X10 går att byta ut mot orange, grön, onyx, lila, röd och en blandning av lila, blå samt turkos.

Timescape
  
Timescape är utvecklat av Sony Ericsson och syftar till att ge en god överblick kring de händelser som ägt rum på din telefon eller bland de tjänster din telefon är kopplad till. Programmet visar bland annat SMS, e-post (endast genom den medföljande Moxier-mailklienten) telefonsamtal, Facebook- och Twitter-uppdateringar i en överskådlig vy enligt kronologisk ordning. Det går också att uppdatera sin status för sociala nätverk som Twitter och Facebook genom antingen programmet eller den medföljande widgeten.

Vidare går det att bygga ut Timescape till att omfatta fler tjänster genom att ladda hem hem tilläggsprogram (extensions) genom Android Market. Exempel på tjänster som det i dagsläget finns tilläggsprogram för är Gmail, senast spelad musik, senast tagna foton samt Foursquare m.fl.

Musikspelare
  

Mediaspelaren har alla de funktioner som vi hittar i standardspelaren som följer med Android och lite till. Utöver snyggare design/grafik hittar vi Sony Ericssons välbekanta infinity-knapp som ger användare möjlighet att kvickt leta reda på musikvideos på youtube, läsa om artisten på Wikipedia eller söka reda på låttexten. I vanlig ordning hittar vi också en equalizer där vi tyvärr inte kan skapa egna profiler utan får nöja oss med ett antal förkonfigurerade sådana.

Spelaren accepterar ljudformaten AAC+, AAC, AMR, eAAC+, FLAC, MP3, Ogg Vorbis, WAV (PCM) samt WMA.

Facebook inside Xperia

Vidare är Facebook kopplat till musikspelaren som en del av vad Sony Ericsson namngett ”Facebook inside Xperia”. Gör vi tummen upp för en låt dyker det upp en statusuppdatering på vår Facebook-vägg som informerar vänner om vad vi för närvarande lyssnar på.

Videospelare

  
Den medföljande videospelaren är i enklaste laget och Sony Ericsson tillhandahåller troligtvis det sämsta codec-stödet på marknaden. Vi kan varken spela upp några av våra testfiler (Sintel, Big BuckBunny) i xvid, divx MKV/h.264, AVI/MPEG4 eller MOV/h.264-format oavsett om upplösningen är WVGA- 720p- eller 1080p. Spelaren tycks vara mycket petig med formaten. Enligt specifikationsbladet stöds följande codecs: H.263, H.264, MPEG4, WMV.

Xvid- och divx med fler format går att spela i vissa tredjepartsspelare med varierande resultat. Märk väl att det då rör sig om mjukvarurendering och det innebär dels sämre prestanda samt högre energiåtgång än vid hårdvaruaccelerad uppspelning.

Till en av ljuspunkterna hör dock att Sony Ericsson implementerat en funktion för att trimma videoklipp. Funktionaliteten är förvisso mycket enkel, men torde vara användbar för de som flitigt laddar upp filmer till tjänster som ex. youtube och som önksar klippa bort en bit i början/slutet av videoklippet.

Övrig mjukvara
Bland den övriga mjukvara finner vi bland annat en testversion av säkerhetsprogrammet McAfee Mobile Security. För de som inte vill ha programmet går det föredömligt fint att avinstallera liksom flertalet övriga tredjepartsprogram som Sony Ericsson skickar med. Bland undantangen finner vi bland annat mail- och exchangeklienten Moxier Pro, vilket förmodligen har att göra med att programmet är integrerat med systemapplikationer som exempelvis Timescape.

Övriga applikationer:

*McAfee Mobile Security – Antivirusprogram med stöd för att spåra/tömma borttappad telefon m.m. [Testversion]
*Moxier Pro – Exchange- och e-post-klient.
*Wisepilot –  GPS-navigeringsprogram med online-kartor. [Testversion]
*TrackID – Spela in musik från radio/tv etc. och få reda på artistens namn
*OfficeSuite – Öppna Office – och PDF-dokument. [Light-version – endast öppna/läsa filer]
*FM-radio – Lyssna på FM-radio (fungerar endast med trådare hörlurar/headset ikopplat)
Kameran

Xperia mini pro har utrustats med dubbla kameror – en på baksidan för foto och videoinspelning och en på fronten vilken främst är avsedd för videosamtal och till viss mån självporträtt eller videobloggande. Kameran på baksidan är på 5 megapixlar och har utrustats med såväl LED-blixt som autofokus och så kallad ”tap to focus” där man helt enkelt pekar på skärmen där man vill lägga fokus.

Kameran på baksidan skjuter förstås även video, och maxupplösningen är här 1280×720 pixlar, även känt som HD 720p, även om vi i vanlig ordning kan se att det handlar mer om uppskalning än om 1280×720 äkta pixlar. Uppdateringsfrekvensen vid videoinspelning uppges av Sony Ericsson vara 30 bilder per sekund och under goda ljusförhållanden så lever videokameran också upp till detta. Bildfrekvensen dalar dock snabbt då ljusförhållandet är lite sämre och inomhus kan den bli så låg som 15 FPS. Detta är dock inte unikt för mini pro – mer eller mindre alla mobilkameror uppvisar ett liknande beteende i mörker.

Kameran på fronten, med VGA-upplösning (640×480 pixlar) håller sedvanligt låg kvalité jämfört med den primära kameran, men för videosamtal och enklare porträttfotografering och liknande så gör den sitt jobb – men se till att du befinner dig i en väl upplyst miljö.

 
Kamera-mjukvaran ser likdan ut som den i arc och neo trots att kamerasensorn inte är identisk, men vi är inte förvånade då Xperia mini pro trots allt är utrustad med en EXMOR-R-sensor. De olika menyalterantiven är enkla att komma åt och vi finner i korta ordalag gränssnittet praktiskt samt användarvänligt. Precis som vi skriver ovan finns stöd för tap to focus, geotagging, scenlägen samt möjlighet att stänga av/sätta på blixten. Lyxfunktioner som panoramafotografering eller dylikt är däremot frånvarande.

Uppstartstiden är godkänd men håller förvånansvärt nog inte samma hastighet som på Xperia arc. Det kan dröja uppåt 5-6 sekunder inna kameran kommer igång från det att vi tryckt på den dedikerade kamera-knappen. Tiden mellan tagningar ligger på omkring 2,5-3,5 sekunder beroende på ljusförhållanden.

Xperia mini pro                                                 Xperia X10 mini pro
 
 
 
 f
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi är förvånade över att skillnaden mellan de två enheterna inte är större än vad bilderna vi tagit ger intryck av. Överlag tar Xperia mini pro bättre bilder, men skillnaden är i grova drag marginell kontra föregångaren. Det finns dessutom tillfällen där Xperia X10 mini pro presterar bättre. I vårt mörkertest ser vi mer av Android-figurerna på den bild Xperia X10 mini pro producerar. Vid foto med LED-lampan aktiv noterar vi också att vitbalansen inte är lika finjusterad på Xperia mini pro som på Xperia X10 mini pro.

I videoklippen nedan är skillnaden de två enheterna emellan desto större. För det första hör vi en klar och tydlig skillnad till förmån för Xperia mini pro och för det andra är skillnaden i bildkvalitet likaså påtaglig. Xperia mini pro levererar ett mer detaljrikt resultat även om det inte riktigt lever upp till vad vi är vana vid att se vid HD-inspelning. Vidare är autofokusen vid videoinspelning relativt rapp, något Xperia X10 mini pro saknar.

Sony Ericsson Xperia mini Pro 720p
httpvh://www.youtube.com/watch?v=o9AbS-MvPvw

Sony Ericsson Xperia X10 mini pro 480p
httpvh://www.youtube.com/watch?v=Wiccj7ZGgTE

Batteritid och temperatur
Batteritiden är bättre på Xperia mini pro än på föregångaren trots den mer än fördubblade prestandan och större skärmen. Hur mycket bättre är svårt att svara på, men om vi är sparsamma med användning klarar vi oss i två dagar. Vid mer aktiv användning är det allt som oftast slut vid kvällstid – speciellt om vi fört längre telefonsamtal.


Under videouppspelning i flygplansläge med skärmen inställd på 50% ljusstyrka samt Bravia Engine aktivt mäktar Xperia mini pro med att spela upp vårt testklipp under cirka 8,5h. Detta är strax över 2h mer än vad föregångaren presterar.


Xperia X10 mini pro är en sval telefon och trots 30 minuters full belastning blir chassit aldrig varmare än 35,6 grader och detta i ett rum som är 24,2 grader varmt. Batterisensorn redovisar en temperatur på 36 grader.

Systeminformation
Xperia mini pro bygger på Qualcomms MSM8255-plattform vilken i den direkt jämförelse med föregångaren X10 mini pro är flertalet gånger snabbare. Processorkärnan rullar i 1GHz och enheten har fått 512MB RAM. Scorpionprocessorn (45nm) på 1GHz kombinerat med grafikkretsen Adreno 205 är för all del inte den kraftfullaste kombinationen på marknaden, men för en telefon i den här prisklassen som dessutom har en relativt låg skärmupplösning (färre pixlar att skyffla runt) så är det en mycket kompetent bestyckning – och det märks.

  
  
Direkt ur kartong finner vi cirka 280 MB tillgängligt för appinstallationer, vilket 2011 är i minsta laget men ändå ett stort steg upp jämfört med X10 mini pro som erbjuder runt 130 MB. Då mini pro dessutom har Android 2.3.3/Gingerbread under skalet så har den stöd för appinstallationer på SD-kortet, vilket frigör en hel del utrymme.


Mängden RAM på 335MB faller inom ramen för vad som är godkänt för en telefon i den här prisklassen.

Sony Ericsson har historiskt sett snålat med det inbyggda flashminnet. Vi kan av siffrorna ovan konstatera att Xperia mini pro inte är något undantag och skillnaden till konkurrenterna är stor. I det här fallet är det naturligtvis inte särskilt märkvärdigt då det rör sig om en billig telefon. I fallet neo liksom arc är det däremot inte lika ursäktligt.


Mängden grafikminne är 128MB och är alltså densamma som för både arc samt neo.

Spel, prestanda och grafer
Vi vet sedan tidigare att den ovan nämnda MSM8255-plattformen klarar av att spela de allra flesta spelen på Android Market, och tack vare att mini pro har en betydligt lägre skärmupplösning än tidigare telefoner utrustade med den här plattformen så är grafikprestandan i mini pro noterbart bättre. Spel som på en WVGA-upplöst (480×800 pixlar) telefon med samma plattform ibland går lite tungt flyter i allmänhet betydligt bättre på mini pro.


I Benchmark Pi får vi fram ett resultat som är helt i linje med vad vi väntat oss med tanke på att Xperia mini pro har samma systemprocessor som neo samt arc.


I Linpack är prestandan i praktiken identisk med neo.


Det finns ett visst avstånd till både neo och arc i CF-bench, men det är liksom i flera av testen nedan försumbart.


En svaghet bland samtliga av Sony Ericssons tidigare och för närvarande aktuella telefoner är läs- och skrivprestandan till det inbyggda flashminnet.


I Vellamo prestar Xperia mini pro ett riktigt bra resultat och förklaringen till den högre poängen än exempelvis arc trots samma systemprocessor beror på den lägre upplösningen då ett par av delmomenten i Vellamo inkluderar grafikuppritning.


Resultatet i Sunspider är något sämre än bland både arc och neo, men skillnaden är utan tvekan försumbar.


Den lägre upplösningen i kombinationen med Adreno 205 innebär riktigt fin prestanda, vilket illustreras väl av grafen ovan. Endast Samsung Galaxy SII presterar ett bättre resultat.


I Nenamark ser vi samma trend som ovan om än i mindre skala. Den lägre upplösningen innebär högre FPS i jämförelse med WVGA-telefoner som har samma GPU.

Sammanfattning
Nya mini pro uppvisar mycket fin prestanda i gränssnittet och vid normalt användande av telefonen. Hårdvaruplattformen, som vi fram till nu nästan uteslutande bara har sett i telefoner ur de lite högre pris- och prestandaklasserna, gör att gränssnitt, appinstallationer och tyngre operationer som spel och webbrendering flyter på långt mycket bättre än föregångaren X10 mini pro.

Tack vare version 4 av Sony Ericssons UX -gränssnitt erbjuds vi utöver androidvärldens kanske snabbaste tillverkarskal även en del nyheter som möjligheten att byta ut det illblåa temat som många beklagat sig över. Nu finns en handfull olika färgteman, vilket tvivelsutan tilltalar många som vill göra telefonen till sin egen eller som helt enkelt inte tycker om blått. Vi är dock besvikna över stödet för videofiler och hade gärna sett i varje fall xvid- och dvix-stöd.

Byggkvalitén och materialvalet är inte i nivå med vissa av telefonerna ur de riktigt höga prisklasserna, men utöver ett mindre antal invändningar så är kvalitén klart godkänd. Det aningen glappande utskjutbara tangentbordet är kanske det vi i första hand har en viss invändning mot, den i blindo svårlokaliserade volymknappen samt luckan till USB-kontakten som är närmast hopplös att öppna om man inte har långa och starka naglar eller något spetsigt verktyg till hands.

Skärmen, en ”Reality Display” ur Sonys Mobile BRAVIA Engine-familj, är som väntat av bra kvalité och tack vare den dubbla upplösningen jämfört med X10 mini pro så är skärpan betydligt bättre. Även färgåtergivning och betraktningsvinklar, samt läsbarhet i dagsljus, är bättre. Digitizern, det pekkänsliga ytskiktet på skärmen, har fått en rejäl knuff jämfört med föregångaren och uppvisar utöver att vara snabbare även en högre precision och erbjuder ordentlig multitouch på upp till fyra simultana punkter.

Kameran på 5 megapixlar är en putsning då vi jämför med föregångaren, kanske främst på grund av mjukvara och prestanda, och utöver LED-blixt och autofokus bjuds vi på godsaker som tap-to-focus (peka på valfri punkt på skärmen för att lägga fokus) och videoinspelning i 720p (”HD”). Den mångfalt kraftfullare hårdvaran gör dessutom att kameraapplikationen startar snabbt och endat behöver några sekunder på sig mellan bilder. Den frontriktade kameran gör det den ska för videosamtal, men inte mycket mer.

Vad gäller buggar och problem så har vi inte haft något att klaga på, men vi vet att mottagningen via 3G har varit och är ett problem för många. I en tråd på vårt forum så diskuteras detta flitigt, och det verkar vara ett problem som delas av mer än bara en handfull mini pro-ägare.

Det är naturligt att vi genomgående har jämfört Xperia mini pro med föregångaren med det snarlika namnet, Xperia X10 mini pro, och frågan är lika naturligt hur Sony Ericsson har lyckats med att förbättra ”gamla” mini pro. Det korta svaret är att de har lyckats mycket väl – även om många förbättringar är av det mindre slaget, mindre putsningar, så är helheten betydligt mer än bara en putsning.

Tack vare en nästan överdimensionerad hårdvaruplattform, en bättre skärm, ett större batteri, en bättre kamera, mer RAM, större lagringsutrymme för appar, ett bättre tangentbord och en högre bygg- och materialkvalité så slår Xperia mini pro som sig bör total knockout på föregångaren – och vi har svårt att hitta någon konkurrent som kan erbjuda samma fina helhet till samma pris, i synnerhet om man är ute efter en smidig telefon med ett fysiskt tangentbord. Xperia mini pro saknar helt enkelt rivaler i sin klass.

Sony Ericsson Xperia mini pro är lämplig för dig som:
* Skriver mycket (SMS, chatt, Facebook, Twitter et.c.) och därför vill ha en telefon med ett fysiskt tangentbord
* Vill ha en telefon med smidiga yttermått och relativt låg vikt
* Är förtjust i Sony Ericssons gränssnitt och funktioner (Facebook inside, Timescape)
* Har en begränsad budget men ändå vill ha god prestanda
* Vill ha en hygglig mobilkamera till rimligt pris

Sony Ericsson Xperia mini pro är inte lämplig för dig som:
* Är ute efter en flaggskeppsmodell med allt vad det innebär
* Lägger stor vikt vid absolut toppkvalité vad gäller material och passform
* Behöver en stor och/eller högupplöst skärm
* Vill spela upp hårdvaruaccelerad xvid, divx, mkv/h.264-video

Andra telefoner med liknande prestanda och utrustningsnivå:

Lägsta pris på HTC Desire Z på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC ChaCha på Prisjakt just nu: