Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Test av Sony SmartBand 2 – träningsarmband med kontinuerlig pulsmätning

Postat:
19:25 - 2015-10-12
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Sony är aktuellt med SmartBand 2 – ett träningsarmband vars specialitet är att kontinuerligt mäta bärarens puls och stressnivå. Genom tillhörande appen Lifelog kan du se hur din puls och din stress- och aktivitetsnivå förändrats över dagar, veckor, månader eller till och med år om enheten används så länge.
Tanken är att du ska få större insikt i vad som påverkar din puls och din stress. Armbandet håller naturligtvis även reda på dina aktiviteter som promenader, tillryggalagda steg och löpturer. En annan finess är sömnanalys med uppgifter om hur länge och djupt du sovit.

SmartBand 2 har även grundläggande aviseringsfunktioner, då det kan vibrera vid samtal eller när det kommer nya meddelanden till mobilen. Som komplement finns aviseringslampor vilka kan lysa i olika färger.

Hårdvaran består av Bluetooth 4.0 LE, pulsmätare, accelerometer, NFC och tre stycken LED-lampor. Konstruktionen är IP68-certifierad (vattentät ned till tre meters djup) och laddning sker genom en vanlig micro-USB-port. Batteriet har inte mer än 54mAh men räcker i upp till fem dygn enligt Sony, något som stämt bra för oss.

I kartongen

sony-smartband-2-test1

I kartongen finns en väldigt kort (cirka 15cm) USB till micro-USB-kabel för laddning, samt ett silikonarmband, kärnenheten och informationshäften.

sony-smartband-2-test5sony-smartband-2-test18

Konstruktion och passform

sony-smartband-2-test21

Själva enheten som sköter all beräkning och mätning ligger lös i kartongen och placeras inuti ett lent och behagligt silikonarmband. Armbandet har inte varit helt lätt att sätta på handleden alla gånger men väl på plats sitter det behagligt utan att göra sig påmint.

Storleksjusteringen är nästan steglös och armbandet bör passa de allra flesta handleder. Enheten är en avlång liten historia som trycks in i ett fack i silikonarmbandet. Det behöver tas ut varje gång SmartBand 2 ska laddas vilket dock inte utgör något direkt problem då det både är lätt att ta bort och sätta dit.

sony-smartband-2-test11sony-smartband-2-test9

Sony rekommenderar att enheten och pulsmätaren är vänd mot ovansidan av handleden. Med smartklockor har vi haft större framgång när pulsmätaren istället ligger mot undersidan av handleden men så fungerar tydligen inte SmartBand 2. Ena sidan av armbandet rymmer en liten utbuktning som indikerar att enheten ska placeras så strömknappen hamnar där.

sony-smartband-2-test15

Själva armbandet är ganska anonymt. Ser man positivt på saken är det diskret – andra kanske tycker det ser en smula tråkigt ut. Vi har testat vita modellen som har en vit ovansida och en grå undersida. Eftersom armbandet inte har någon praktisk funktion annat än att hålla fast själva enheten är det lätt att byta ut det. Sony kommer snart börja sälja ett blått och ett rosa armband.

Huvudsaken är att armbandet sitter bekvämt då det är tänkt att bäras dag ut och dag in och på den punkten är vi definitivt nöjda. Produkten väger 25 gram och är så pass lätt att den inte besvärar.

sony-smartband-2-test26sony-smartband-2-test23sony-smartband-2-test17sony-smartband-2-test16

Appar och finesser

Screenshot_2015-10-02-09-39-26Screenshot_2015-10-02-09-43-06

Armbandet behöver två stycken appar: SmartBand 2 och Sony Lifelog. Första appen visar information om just den aktuella dagen medan Lifelog visar grafer och statistik över en längre tid. I SmartBand 2-appen visas hur lång tid du sovit, aktuell puls, tillryggalagda steg under dagen, hur lång tid du gått, samt hur lång tid du eventuellt sprungit.

Appen används även för att ställa in armbandet. Det går att aktivera ett energispararläge (STAMINA) som stänger av den automatiska registreringen av puls- och stressnivåer. Du kan välja vilka aviseringar som ska nå armbandet och huruvida du vill bli meddelad om armbandet tappat kontakt med telefonen.

Screenshot_2015-10-02-09-38-54gargh

Det kan vara praktiskt ifall du exempelvis tappat mobilen eller glömt den någonstans. Ett stör ej-läge blockerar alla aviseringar förutom alarm under valfria tider. Det är svårt att missa vibrationerna från armbandet men LED-aviseringen behöver du aktivt titta på. Tanken är att användare ska känna vibrationen och därefter titta på LED-aviseringen och utifrån färgen kunna se vilken typ av meddelande det är.

En funktion kallad ”Smart väckning” försöker väcka dig när du sover som lättast och på så vis ge dig en mjukare start på dagen. Du får ange ett tidsfönster under vilket armbandet får väcka dig. Tidsramen sträcker sig upp till 60 minuter. Alarmet består av att armbandet börjar vibrera. De som sover djupt och till och med har svårt att vakna av vanliga alarmsignaler riskerar att sova vidare då vibrationen i värsta fall är för svag.

Screenshot_2015-10-12-17-38-53Screenshot_2015-10-02-09-42-36

Avslutningsvis finns en finess för att använda SmartBand 2 som fjärrkontroll. Det ska gå att få en ansluten mobil att ringa och kunna pausa och spela upp musik genom olika tryck på strömknappen. Detta fick vi emellertid aldrig att fungera. Övriga finesser har vi inte haft några problem med.

Värt att nämna är att armbandet kan skicka vidare träningsinformationen till Google Fit – Androids egna hälsocenter.

Sony Lifelog

Screenshot_2015-10-12-17-33-37Screenshot_2015-10-07-15-13-10

Lifelog kan kartlägga överraskande mycket. Utöver klassisk statistik som förbrända kalorier, antal steg, hur många timmar du gått, puls och hur länge du sprungit, cyklat och sovit finns mer ovanliga uppgifter. Lifelog kan exempelvis därtill hålla reda på hur lång tid du transporterat dig, kommunicerat, lyssnat på musik, tittat på videor, spelat spel och läst böcker.

Vi valde att bara kartlägga det som har med motion och hälsa att göra. Vi ger tummen upp för appen som är funktionell och dessutom i vår mening ser bra ut.

Pulsmätningen

Screenshot_2015-10-02-09-46-18Screenshot_2015-10-02-09-45-49

Vi har inte haft någon anledning att tvivla på pulsmätaren som tycks vara hyfsat exakt och ge ungefär samma resultat som tidigare pulsmätare vi använt. Armbandet registrerar din puls genom att skicka gröna ”ljusblixtar” (Sonys ordval) mot huden och därefter mäta hur mycket av det gröna ljuset som absorberas av blodet.

I standardläget registrerar SmartBand 2 pulsen ungefär sex gånger i timmen. Statistiken i Lifelog berättar hur stor del av tiden du varit i återhämtningsläge, haft låg stress, medelhög stress och hög stress. Det bör påpekas att om du bara vill se din nuvarande puls i SmartBand 2-appen så kan det ta tid, ibland flera minuter. Du kan därför inte räkna med att bara trycka på pulsknappen och direkt se dina BPM.

Vill du mäta pulsen oftare kan du aktivera hjärtaktivitetsläget, exempelvis innan en löprunda. Läget drar mer energi så det bör bara användas vid särskilda tillfällen.

Screenshot_2015-10-07-15-13-22

Sömnmätning

SmartBand 2 ska kunna mäta hur länge och hur djupt du sovit. Vi måste dock tillstå att vi inte sovit med armbandet på grund av ovan nämnda gröna ljus som mäter pulsen. Ljuset lyser starkt i ett helt mörkt rum, i alla fall om du råkar ligga med handen i närheten av huvudet och ögonen.

Passformen verkar tillräckligt bra för att inte störa sömnen men ljuset hindrade tyvärr användning under natten, även om det med stor sannolikhet är individuellt. Ett alternativ är att aktivera STAMINA-läget under natten men det kan eventuellt hämma sömnregistreringen.

Slutsats

sony-smartband-2-produktbild-3

För vår del har just den kontinuerliga pulsmätningen varit det intressanta med Sony SmartBand 2 och det som fått armbandet att sticka ut. Undertecknad hade exempelvis i regel en puls mellan 52 – 56 BPM vid stillasittande och ett snitt på 66 BPM. Högsta pulsen som armbandet uppmätte var 158 BPM och den lägsta 47 BPM.

Armbandet sitter bekvämt och har i regel fungerat precis som det ska under testperioden. Ett undantag är fjärrkontrollsfunktionen som spökade för oss. Vid ett tillfälle trodde SmartBand 2 även att denne recensent sov mellan sju och nio på kvällen, då aktiviteten i själva verket bestod av att titta på världsmästerskapet i League of Legends i soffan. Att knappt röra sig under ett par timmar tycks alltså kunna tolkas som sömn.

Sonys uppgift om batteritid i upp till fem dagar har stämt bra med vårt användningsmönster. Om du ofta använder hjärtaktivitetsläget, som mäter pulsen oftare, kommer batteritiden dock försämras. Laddning sker via micro-USB-port och med tanke på att batteriet bara har 54mAh går det fort att fylla det.

Vi gillar SmartBand 2 och tycker det är ett bra, om än en smula kostsamt (1190 kronor), alternativ för de som vill ha ett lite mer avancerat träningsarmband. Men behöver vi ett armband för att veta om vi är stressade eller vad det är som gör oss lugna eller uppspelta? Vill vi kartlägga varje liten del av våra liv? De flesta känner sannolikt av stress i kroppen och märker av samband utan att ett armband behöver berätta det för dem.

Samtidigt kan SmartBand 2 kanske komma väl till pass som komplement, då det kan vara intressant att se mer exakt hur puls- och stressnivåer påverkas av till exempel semester, festival, en intensiv jobbvecka eller mer motion. Utöver det fungerar även SmartBand 2 som ett klassiskt träningsarmband med aktivitetsmätning – något som blivit allt mer populärt.

Sony SmartBand 2 finns i en rad webbutiker och kostar i skrivande stund 1190 kronor.

 • Rekcus

  Tack för en bra recension! Lite oroväckande med det starka gröna ljuset. Jag skulle gärna vilja ha bandet på natten också för att mäta sömnen och som väckarklocka.

 • Reijo Turunen

  Har en polar loop nu och inte riktigt nöjd med den. Eller det är själva batteritiden jag inte är nöjd med då jag får ladda varje kväll. Sugen på denna Sony istället.

 • Bcgf

  Håller med.
  Det lät riktigt bra tills man fick se det.

 • Rekcus

  Ahh, jag klarade inte att vänta in fler test. Har gått och väntat på att köpa, så jag slog till. Tror inte det är så farligt med ljuset ändå. Har aldrig störts av det på min moto 360. Iofs sover jag sällan med den då batteriet bara räcker en dag, så den laddas nästan alltid på kvällen. Jag antar att ljuset inte syns så mycket om bandet sitter hyfsat tight.

 • knulka

  Kan den visa tiden?

 • pacman_42

  Nej, i så fall skall du nog ha ett Garmin VivoSmart istället, den är nog det mest prisvärda men då saknar den ju kontinuerlig pulsmätning…

 • Sillstrypare

  *Gäsp*
  Jag förutspår att träningsarmband kommer vara lika ute om 5 år som en wokpanna är i dagens Sverige

 • Robin

  Ett träningsarmband utan skärm är som att äta bröd utan pålägg.

 • Marcus Roos

  och poängen med din kommentar är?

 • Reijo Turunen

  Även polar loop och loop 2 visar tiden.

 • Marcus Roos

  Ett träningsarmband MED skärm är i praktiken en smartklocka. Något som drar betydligt mer batteri.
  Jag är nöjd med att bara behöva ladda mitt SmartBand (1) runt en halvtimme i veckan.
  Det är också skönt att armbandet utåt sett bara är just ett armband. Ingen urtavla eller någon display som ber om uppmärksamhet hela tiden.

 • Dan

  Personligen störs jag inte av det, testaren har nog haft bandet för löst (speciellt med tanke på att det hävdas att det tar flera minuter att hitta pulsen, tar max 30 sekunder för mig), har man bandet tätt mot huden ser man inte ljuset.

 • Sillstrypare

  Att jag tror det är en fluga ?
  Du kanske inte var med da en wokpanna var presenten alla fick och det pratades mycket om hur nyttigt man kunde leva om man använder en sådan och åt maten som skulle lagas i den

  Så min poäng är att träningsvärlden är full med övergående moden och gadgets
  Titta på alla som köpt köpt cykelbrallor hojjar för rätt stora summor bara för att ta sig till jobbet med
  Jag tror detta är ännu en övergående trender

 • Knazig

  Jag valde Fitbit Charge HR, då den även har en klocka infogad i en diskret skärm

 • Michael Rodin

  Hur upplever du att pulsmätningen fungerar? Hänger den med vid hastiga pulsökningar och högre pulsnivåer?

 • Rekcus

  Jag beställde på nätet, skulle tro att det levereras imorgon eller torsdag. Bumpa tråden då så ska jag svara.

 • Robin

  För mig ser det bara ut som en billig plast leksak på handen.

  Personligen vill jag kunna se informationen i realtid och och kunna ha den som ett verktyg överallt.

  Skulle vilja ha Smartband 2015 från MS.

 • Marcus Roos

  Jag förstår fortfarande inte poängen med kommentaren.
  Bara för att något eventuellt kommer sälja mindre med tiden så ska man inte köpa det eller ens skriva om det?

  /en som äger både ett träningsarmband och en wokpanna

 • Marcus Roos

  Platsleksak heter det.
  På armen. Inte på handen.

  Då är det ju inte ett träningsarmband du är ute efter heller, utan någon form av smartklocka. Dvs en helt annan produkt.

 • Sillstrypare

  Nej, det skrev jag inte.

  Men jag får be om ursäkt. Det är tydligt att jag förnärmad dig och kanske andra här
  Det var inte min mening

  Jag tycker att det skrivs väldigt mycket om träningsband och liknande nuförtiden och försökte göra mig lustig över det
  Jag antar att du inte tyckte det var särskilt kul

 • Robin

  Plastleksak*

  Jo jag är ute efter ett träningsarmband för daglig användning som jag kan utnyttja i realtid genom att läsa av värdena direkt.
  Dessutom har jag ingen klocka på mig för övrigt så om jag skulle vilja se tid så visst kan jag kolla där men inget större problem än att kolla på telefonen.

 • Fredrik

  Kan man med fjärrkontrollsfunktionen aktivera tasks från Tasker?

 • Rekcus

  Pulsmätningen fungerar bra över tid. Man får historik över hela dygnet och kan även kolla en snabb filmsekvens över förändringarna undet dygnet som gått. Men i o m att den saknar display fungerar den antagligen ganska dåligt som löparklocka om man vill följa pulsen i realtid. Sen är jag osäker hur ofta pulsen mäts. Skulle tro att det sker med jämna mellanrum och inte ständigt.

 • Michael Rodin

  Jag hade redan köpt en samma dag som jag skrev föregående kommentar, men tyckte då att den reagerade segt trots pulsmätarläget aktivt. :-) Jag har cyklat till jobbet ett par gånger och då aktiverat pulsmätarläget som mäter pulsen betydligt oftare (i normalläget tror jag det är ungefär var 10:e minut). Jag har vid dessa tillfällen utan tvekan varit uppe i över 160 slag per minut, men enligt Smartband 2 hade jag inte varit över 100. Vid tillfället när jag kontrollerade pulsen visade den för närvarande 58 och pendlade upp och ner något enstaka slag. I själva verket låg min puls då på över 120 slag per minut. Det var inte speciellt förtroendeingivande för armbandet. Det satt bra mot handleden och glappade inget.
  Sedan läste jag att man skulle ha det runt handleden på den dominanta handen. Nu har jag flyttat den dit och gjort en provtur på cykeln igen. Denna gång angavs högsta uppnådda puls under turen till 148 vilket låter rimligt eftersom jag inte ansträngde mig så hårt.
  Det ska bli spännande att se hur den visar pulsen på väg till jobbet i kväll.

 • Hemligt

  kan nån som äger denna vara vänlig och prova om funktionerna som pulsmätning/stegmätning fungerar lika bra om den sitter på tibialis posterior (bakom insida fotknöl) eller brachialis (strax ovanför armvecket), pga hygienrutiner får jag ej ha armband på jobbet.

 • Seppuku

  Bump

 • Rekcus

  Tjena. Undrade du något om bandet?

 • Seppuku

  Ja, är du nöjd med det? Bra/dåligt, och stör du dig på ljuset på natten? Sen undrar jag om du kör xperia och lifelog tillsammans med bandet. Funderar på att skaffa ett

 • Seppuku

  Och ännu en fråga, hur funkar det om du lämnar mobilen hemma, kan du ut och springa och sen synka med mobilen när du kommer hem eller måste du springa med mobilen i fickan också?

 • Rekcus

  Bra fråga, men kan tyvärr inte svara på det. Jag har alltid haft mobilen med mig hittills.

 • Rekcus

  Japp, jag är ganska nöjd med det. Batteriet håller strax över 2 dygn, hade högre förhoppning om det men det tar ca 30min att ladda så inte en deal-breaker för mig. Jag kör med lifelog tycker appen är bra men det finns utrymme förl en hel del förbättringar. Ofta när jag cyklar säger den att jag åker buss tex. På det stora hela är jag nöjd framför allt med sömnloggningen. Jag har aldrig sett det gröna ljuset när bandet sitter på armen så det stör verkligen inte.

 • Seppuku

  Okej, tack för svar! Jag har beställt en själv nu

 • Conny Lindh

  Inga problem med ljuset, då är man troligtvis överkänslig.

 • Conny Lindh

  Allt finns i telefonen, om den är med.

 • Veronica

  Finns armbanden i nickelfritt? Har fått utslag runt hela handleden av spännet. Mindre kul för nu kan jag inte använda den alls ?

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior applikationskonsult till Extenda Publicerad 17 Dec 2017
Utvecklare till ledande bolag inom reseservice! Publicerad 17 Dec 2017
Systemutvecklare, Norrköping Publicerad 17 Dec 2017
Testare till Responsive Development Technologies Publicerad 17 Dec 2017
IT-projektledare sökes till Örebro Publicerad 17 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 3. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 4. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp
 5. Sensorn MediaTek Sensio mäter din hälsa, är avsedd för smartphones
 6. Google släpper två experimentella fotoappar för Android

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Det här Googlade vi mest under 2017
 5. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 6. Vi kikar på OnePlus 5T Star Wars Limited Edition – kan beställas idag

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons