Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Test av tangentbordet i Android 4.2 Jelly Bean

Postat:
14:44 - 2012-11-19
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

En av de många små och lite större nyheterna i Android 4.2 är ett förbättrat tangentbord med stöd för gestbaserad textinmatning. Det typen av input går till genom att man i tur och ordning sveper med ett finger (företrädesvis tummen) över de bokstäver som bildar ordet man vill skriva. När man nått sista bokstaven lyfter man på fingret, varefter ordet skrivs ut.

Efter en viss invänjningsperiod är denna gestbaserade metod ofta ett smidigare och snabbare sätt att mata in text i landskapsläge. Inte minst för att man slipper lyfta fingret mellan varje bokstav och för att man bara behöver använda en hand. Den gestbaserade textinmatningen i Android 4.2 går att använda både när man skriver på svenska och på engelska. Överlag fungerar det utmärkt. Tangentbordet är inte lika vasst på att pricka rätt som senaste versionen av Swype men ändå så pass bra att det är värt att svepa. 

Man måste dock vara mer precis i sina rörelser än med Swype som är mer förlåtande. Det går att ställa in hur aggressivt Androids tangentbord ska korrigera det man skriver. Här föredrar vi maximal justering eftersom vi brukar skriva så fort som tummen tillåter. Fingrets rörelser över skärmen följs av ett läckert blått streck som är den snyggaste spårmarkering vi sett i ett gestbaserat tangentbord. Om man stannar fingret kan man dessutom se vilket ord som kommer skrivas ut om man lyfter fingret just då.

Att använda tangentbordet i Android 4.2 är dock inte alltid en dans på rosor och ibland stötte vi på buggar. Det gick exempelvis inte att skriva ”vi” trots att rörelsen var fullkomligt exakt. Det blev ”bi” och ”chi” fram till vi insåg att ordet ”vi” märkligt nog inte fanns med i svenska ordlistan på vår Galaxy Nexus, vilket får anses vara en bugg. Vid ett par andra tillfällen har tangentbordet vägrat mata in rätt ord, trots precisa rörelser.

Till skillnad mot marknadsledande tangentbordet SwiftKey behöver man dessutom lägga till egna ord manuellt. Det gör man genom att trycka på ordet i fältet ovanför själva tangentbordet. Därefter får man möjligheten att redigera ordet innan man för in det i databasen. Det krävs sammanlagt tre tryck för att lägga till ett ord vilket inte är särskilt smidigt med tanke på att SwiftKey sköter expansionen av ordlistan automatiskt i bakgrunden.

Vi rekommenderar att man aktiverar två inställningar för att göra textinmatningen mer bekväm. Dels kan det vara idé att välja att ha röstinmatningsknappen på symboltangentbordet för annars får man ingen dedikerad kommatangent. Från de avancerade inställningarna bör man även aktivera knappen för språkbyte som gör att man snabbt kan växla mellan sitt modersmål och sitt andraspråk genom jordglobssymbolen till vänster om mellanslagstangenten.

Google har valt en lite annan väg för att mata in specialtecken än vad många andra gjort. Bokstäverna saknar nämligen ett långtrycksläge bortsett från nummerraden högst upp. Man når istället dessa tecken genom ett långtryck på punktknappen, eller genom att gå till det särskilda symboltangentbordet. Det är rätt praktiskt även om det gör att det tar lite längre tid att mata in vissa tecken, men framförallt ger det tangentbordet en renare och mindre plottrig design. Vi gillar verkligen hur Androids senaste keyboard ser ut och inget annat tangentbord smälter in lika bra i Androids övriga gränssnitt.

Att Android har ett bra inbyggt keyboard är viktigt med tanke på att de flesta vanliga användare förmodligen inte kommer byta ut det mot ett av alternativen i Play Store eller ens vara medvetna om att möjligheten finns. Därför kan vi glatt konstatera att tangentbordet i Android 4.2 som helhet är mycket bra. Swype är snäppet vassare på gestbaserad textinmatning och SwiftKey är bättre på att gissa och förutse vad man vill skriva, men det vägs upp av en snygg layout och en underhållande kombination av traditionell textinmatning och sveprörelser. Vi ser fram emot releasen av SwiftKey Flow men åtminstone fram till dess matar vi entusiastiskt in text med Androids egna tangentbord.


 • Soder

  1. Ni borde så klart även skriva att den största förändringen är att det nu faktiskt finns stöd för SVENSK ORDLISTA. Detta har inte funnits innan.

  2. Jag tycker även det är konstigt att ny tycker det är bra att det saknas long press på keyboardet. Detta är ju någon jag själv stört mig väldigt mycket på i iOS, och nu finns samma brist på Android stock keyboard.

  3. Det saknas fortfarande många funktioner. T.ex. en inställning för hur lång tid det ska ta innan long press funktionen aktiveras på siffror.

 • Jag slår gärna ett slag för Slideit. Det har funnits fritt tillgängligt längre än Swype och personligen gillar jag det bättre. En av de största fördelarna med Slideit är att man kan ändra storleken på tangentbordet. Jag har gjort mitt tangenbord lägre så att knapparna knappt är högre än de är breda. Det blir närmre sträck att dra fingret när man slajdar och man får se mer av resten av skärmen, då inte tangentbordet täcker lika stor höjd.

 • Yellbull

  Det fungerar alldeles utmärkt man kan även göra fel på många ord och det rättas ganska så bra :) en funktion jag önskade att det fanns är att man kunde lägga till frågetecken snabbt. Det vill säga att systemet automatiskt känner igen när man ställer en fråga!

 • Anonym

  Vilket program är det som ni skriver anteckningar i?

 • Sasq64

  Till skillnad från Swype klarar det inte dubbel-bokstäver OCH verkar baka ihop A med Å/Ä och O med Ö.

  Testa tex att skriva ”rata” eller ”ratta”. Blir alltid ”rätta” och det verkar inte gå att få alternativ heller. Swype är ganska överlägset bättre här.

 • Temp

  Ngn som har tips hur man får igång det på en GN med 4.2 standard image, får det bara att fungera på Engelska(US) swyping funkar ej på svenska.. =/

 • Lars

  Just jag använder Catch Notes, en av mina absoluta favoritappar sedan år tillbaka. Tycker Catch är mycket smidigare än Evernote. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.threebanana.notes

 • Lars

  Jag har tyvärr inga tips, men precis i början svarade tangentbordet inte på svepningar trots att det alternativet var aktiverat. Det hoppade igång av sig själv strax därefter.

 • Lars

  Det beror på att ”rata” är ett av de ord som av någon anledning inte finns med i svenska ordlistan. Efter att man lagt till ordet själv går det att skriva ”rata” genom svepningar. Klart minus att svenska ordlistan verkar ofullständig.

 • Guest

  Är det samma gestbaserade funktion som Sony implementerade i sina 2011-års mobiler? Den har också ett snyggt ljusblått streck efter sig. :)

 • Soder

  Jag fick faktiskt igång det igår på en Nexus 7 på Mediamarkt. =)

  Du måste gå in i settings på keyboardet och där välja Add-on dictionaries, och ta refresh. Då ska svenska komma som val att ladda ner. Sen har man ordlista och då kan man även ”swype:a”.

 • IncCo

  Och då vill jag varna för SlideIT, verkligen inget bra tangentbord längre med så grymma gratisalternativ som tex. swype ute. Hälften av tiden förstår slideit inte vad man skriver, men det var helt okej alternativ för ca. ett-två år sedan. Dessutom är den Svenska ordboken i slideIT otroligt dålig.

 • Tim Gylldevik

  Har android 4.2 kommit till yakju gnex än officiellt?

 • Min uppfattning är tvärtom. De gånger jag provat Swype har den nästan aldrig fattat vad jag menar, medan SlideIT fattar perfekt nästan varje gång.

 • Soder

  Nej, inte här iaf. https://developers.google.com/android/nexus/images

 • Soder

  Sedan när är Swype gratis? Finns ju inte ens att installera på de flesta mobiler….?

 • $5829486

  Det är ju bara att använda ett annat bord….

 • Soder

  Nej det är det inte. Inte om man vill ha ett bra stock keyboard som alternativ. Då är det inte ett annat keyboard som gäller…

 • Jorgen Olofsson

  Så himla märkligt; jag har inga siffror på översta raden, ett helt annat numeriskt tangentbord och ingen symbolmeny när jag långtrycker på punkten. Jag har en Nexus 7 inköpt i USA. Slidefunktionen funkar dock bra, även på svenska. Någon som begriper varför det ser annorlunda ut i 4.2 för mig?

 • Kjelle

  Efter så många uppdateringar är tangentbordet fortfarande sämre än det första iPhone-tangenbordet som släpptes 2007!
  Uselt Google.

 • mjeekah

  Vad är bättre med iphones tbord igentligen? … inget.

 • Lars

  Prova att ställa in amerikansk engelska som systemspråk och se om nummerraden dyker upp.

 • Jorgen Olofsson

  Nope, ingen skillnad. Någon annan som upplever samma sak?

 • Robin

  Fungerar säkert jätte bra men det ser ju inte speciellt attraktivt ut.

 • SKF

  Använder en sony ericsson active på jobbet o den inbyggda swype funktionen är väldigt bra o de ljusa strecket gör det hela snyggare. Liten mobil men riktigt bra. Använder SlideIt på min S3, har haft den på gamla S2, HTC Legend/Desire S. Det jag tycker många av konkurrenterna saknar är o se siffror och tecken på tangentbordet samtidigt. Då slipper man switcha mellan bokstäver/tecken för o tex skriva ett utropstecken eller annat. Kanske löses med skins ?

 • Lars

  Hm, märkligt. Jag hade exakt samma problem med att tangentbordet saknade siffror på översta raden förut när jag testade en anpassad ROM, men det försvann när jag angav språk. Har du specifikt angett inmatningsspråk för tangentbordet?

 • Jorgen Olofsson

  Jag har ändrat de flesta inställningar fram och tillbaka massor av gånger => ingen skillnad. Androids tangentbord är grått (men ibockat och inställningarna åtkomliga) i listan över olika tangentbord. Ska det vara så?
  Kan man installera om det på något vis?

 • Lars

  Det är grått eftersom man inte ska kunna avaktivera standardtangentbordet och på så vis råka bli utan aktivt tangentbord. Jag har tyvärr slut på förslag, hoppas du får fason på tangentbordet till sist :) 

 • Daniel Holm

  Kan man inte få in svensk ordlista på något sätt?

 • Marcus Gustafsson

  Att man får lägga till ord manuellt, istället för att den sparar allt från lösenord till ord man skriver fel av misstag är en väldigt stor anledning till att jag föredrar Androids senaste tangentbord över både Swype och SlideIT.

 • Marcus Gustafsson
 • IncCo

  Sedan alltid? Finns att ladda ner på deras hemsida.

 • Soder

  Via något jävla beta-program ja. Om det nu är så jävla bra, varför finns det inte på Google Play då? =)

  EDIT: Installerar nu för att testa.

 • Andreas

  Jag har samma beteende som dig. Jag har också en Nexus 7 inköpt i USA.

 • IncCo

  Vet inte varför de inte gillar google play. Det bara är så.

 • P3sw2

  Jag får lägga till orden manuellt i SlideIT

 • Sunemangs

  Har för mig jag läste om att någon skrev att det fanns i de där versionerna där man kunde ladda ner detta tangenbord löst så att säga, har också läst tror jag att någon som körde cm10 hade det.

  Iaf, jag har inte hittat någon inställning för att få dit siffror, så är tveksam till att det finns. Men ett tips om du inte redan visste är om du tex ska skriva 100 kr så kan du hålla ett finger på 123-knappen och håll där hela tiden medans du trycker in 100 och sedan släpper du och då återgår den till bokstäverna igen. Hoppas det gick att förstå. :)

 • snajk

  De har avtal med några mobiltillverkare, Samsung bland annat, som har exlusivitet, Så de får inte släppa en skarp version.

 • Micke

  Tror han tänker på det estetiska, tangentbordet i Android är fult som stryk om man jämför med iOS. SwiftKey 3 med ljust tema fixar dock det estetiska. Har man sen använt ett intelligent tangentbord som SwiftKey och går tillbaka och testar iOS så känns det helt efterblivet. Har själv en iPad 2 och en Galaxy Nexus så jag kastas mellan de två olika tangentborden varje dag :-)

 • Gäst

  Förstår inte… Jag har ICS och kan använda mig av gestbaserat inmatning. Dock är tangentbordet allmänt dåligt och liknar det man har i iPhone så jag köpte SwiftKey 3, som i sin tur inte stödjer gestbaserad inmatning… Har en Samsung Galaxy S3

 • Christer Enfors

  Är jag den enda som fortfarande inte fått 4.2 på min Galaxy Nexus (yakju), trots upprepade försök inklusive ”rensa-ramverks-tricket”?

 • nej då… jag har inte heller fått den än. Tror dock att det bara är TAKJU som fått den pushad. vi på yakju får kanske vänta lite. :) är du väldigt onöjd med 4.1.2? :)

 • Soder

  En Samsung S3 kör inte Android i grundutförande, utan är bestyckat med ett Swypekeyboard.

  http://www.swype.com/

 • Soder

  Jo. Den finns där. Kan behöva ta en refresh bara.

 • Soder

  Finns ju inget som säger att ett ljust keyboard skulle vara snyggare? Black is the new black!

 • Soder

  Eller så trycker du på 123 en gång, och skriver sedan alla dina siffror med bägge händerna, och sedan trycker du på 123 en gång till.

 • Christer Enfors

  Jag trodde att yakju generellt fick sina updates tidigare. Jag bytte till yakju vid 4.1-uppdateringen för att slippa vänta den gången.

  Och nej, jag är inte missnöjd med 4.1. Men det vore ju kul att testa 4.2 – särskilt photo sphere. Vore kul att testa det i fäktningslokalen eller Shorinji Kempo-dojon.

 • Sunemangs

  Ja det är såklart det går, men då blir det ett extra tryck och således osmidigare. Det smidigaste vore om det fanns siffror på bokstäverna för långtryck. Så hålla inne 123 är det smidigaste i dagsläget.

 • Soder

  Du kan ju inte mena att det är smidigare att hålla inne knappen, och låsa upp en hand under alla andra knapptryckningar, än att trycka en gång, få 2 fria händer, och sen trycka igen? =)

  I fallet med longpress, så saknar jag verkligen en inställning för hur länge jag ska longpress:a för att det ska passa mig..

  Jag tycker det är mycket konstigt att ni inte har siffror på keyboardet. Har ni:

  1. stock Android 4.2, och inte någon ful-flashad version av 4.2 keyboard?

  2. testat att startat och och döda keyboardet?

  /Söder

 • Takju får först, därefter Yakju, sen, några år senare, Yakjuxw mfl… :) 

 • Christer Enfors

  Hoppsan! Nu dök den plötsligt upp, utan ramverkstrick.

 • Peter Hjalmarsson

  Det är Samsungtangentbordet och inte ICS-tangentbordet.

 • Sunemangs

  Jao, tycker det är smidigare :)
  Samma sak som då jag ska skriva stor bokstav så kör jag shift och inte caps lock. :)

  Men folk tycker ju olika.

  Angående siffror så har iaf jag stock 4.2 och har testat det som går att testa. Så du har alltså små siffror på bokstäverna och kör stock 4.2 med stock keyboard?

 • Sunemangs

  Glömde bort också att på http://www.android.com/whatsnew/ så verkar det ju inte heller som att detta finns, så märkligt att vissa säger sig ha dessa siffror med stock 4.2.

 • Soder
 • Sunemangs

  Gick inte och svara på ditt sista inlägg så svarar här istället :)
  Enda jag kan tänka mig är att det är skillnad på telefoner och surfplattor. Såhär ser det ut på nexus 7 iaf: http://oi50.tinypic.com/2jb4mbk.jpg

 • Soder

  Märkligt om det är annat på tablets. Jag har en polare med både och, så jag ska höra med honom.

 • Benjamin Flux

  Då har du väldigt fel inställningar i Swype… leta där lite så hittar du nog

 • Benjamin Flux

  Google Keep är det nya snyggare och bättre alternativet till Evernote. :)

 • Benjamin Flux

  Får det inte att funka med gesture-typing för några andra språk än typ engelska, tyska, spanska och franska. :/ Någon som har problemet eller vet hur man fixar? Har testat 3 olika APKs plus två som finns i Play Store… Bara en av dom har ”Dictionaries” som någon sa att man skulle aktivera för svenska men i den finns inte gesture-typing alls… Alla dom andra har små små skillnader men ingen funkar med gesture-typing

 • Benjamin Flux

  Har samma problem…gjorde en kommentar överst med mer information

 • Benjamin Flux

  Finns ej Add-on dictionaries i dom APKerna jag hittat :/ fanns i en version på Play Store men den saknade istället gesture helt och hållet…

 • Benjamin Flux

  Gesture-typing funkar inte med svenska eller andra mindre språk, allt utom tyska, franska och spanska typ… Läs översta kommentaren där jag förklarar mer tack :/

 • Soder

  Det som är på Play Store är ju bara fristående appar, som inte är från Google.

  Om man gör som jag skrev, så ska det fungera.

 • Benjamin Flux

  Jag har även provat 3 andra APKer som är från Google. Ingen av dessa har några inställningar för Dictionaries eller Add-on. Här är print screens som tyvärr visar alla options som finns, utan något med Add-on dictionaries… https://drive.google.com/folderview?id=0B-kMNLtmAMyidXQwNms5enJNNVk&usp=sharing

 • jhnj

  @benjaminflux:disqus Har samma problem med en nyinköpt Nexus 4:a.

 • jhnj

  Har hittat det nu. Det finns under ”Textkorrigering” ett alternativ som heter ”Tilläggsordlistor”. Där är det först tomt, men efter en refresh dyker en svensk ordlista upp. Lägg till den och swypen funkar. //JJ

Lediga jobb inom data / IT Företag
Projektledare med intresse för informationssäkerhet Publicerad 22 Jan 2018
Strukturerad Projektledare Publicerad 22 Jan 2018
JUNIOR KUNDSUPPORT TILL WORLDLINE Publicerad 22 Jan 2018
Digital Projektledare med kundansvar till ett av Sveriges st Publicerad 22 Jan 2018
Junior designer till marknadsavdelning på Bredband2! Publicerad 22 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons