Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Test av trådlösa Bluetooth-hörlurarna Urbanears Plattan ADV Wireless

Postat:
20:23 - 2015-06-23
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Svenska Urbanears har släppt sina första hörlurar med Bluetooth (4.0), Plattan ADV Wireless, som vi nu ska kika närmare på. Urbanears säljer ADV Wireless för 999 kronor från sin hemsida vilket även är det pris återförsäljare som Siba och MediaMarkt satt.
I kartongen finns utöver själva hörlurarna även en USB-kabel samt en hörlurssladd som kan användas som alternativ till lyssning över Bluetooth. Lurarna laddas med hjälp av den medföljande kabeln och en laddning erbjuder upp till 14 timmars musiklyssning enligt Urbanears.

Funktioner

urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-1urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-2urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-3

Plattan ADV Wireless har inbyggd mikrofon och kan alltså även användas som headset. Utsidan av högra luren består av en pekkänslig yta och istället för fjärrkontroll med knappar har Urbanears implementerat svepgester och tryck.

Ett enkelt tryck på plattan pausar eller återupptar musikspelning samt svarar på inkommande samtal. Samtal kan avfärdas eller avslutas genom ett dubbeltryck på pekytan. Ett svep framåt hoppar till nästa låt, medan ett svep bakåt växlar till föregående låten. Volymen kan höjas eller sänkas genom att svepa uppåt respektive nedåt.

urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-11urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-10

En annan metod för att höja och sänka volymen är att långtrycka på övre eller undre delen av högra hörluren. Lösningen känns intuitiv, fungerar bra och är kompatibel med exempelvis Spotify och Google Play Music. Enda invändningen vi har är att bekräftelseljudet som spelas upp varje gång ett kommando utförs kan uppfattas som lite vasst och högt av känsliga öron.

Vi hade inga problem att ansluta Plattan ADV Wireless till testtelefonerna och har heller inte haft några problem att upprätthålla uppkopplingen. Ett till par hörlurar kan kopplas in i Plattan ADV Wireless när du är uppkopplad över Bluetooth, om du vill att någon annan ska kunna lyssna samtidigt från samma ljudkälla.

Konstruktion och passform

urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-7

Vi gillar designen för Urbanears hörlurar, som är rätt tjusiga i våra ögon med ett rent och avskalat designspråk. Hörlurarna säljs i sju olika färger och vi hade personligen valt en mer färggrann modell framför den gråa versionen som vi testat.

Bandet som sitter över huvudet består av en slags tyg som går att ta bort och köra i tvättmaskin (30 grader). Själva hörlurarna är relativt små och är vadderade med vad som i alla fall känns och ser ut som läder. I mitten under vänstra luren sitter ett 3,5mm-jack medan högra luren rymmer strömknapp, micro-USB-port, samt tidigare nämnda pekplatta.

urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-14urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-12urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-13

En diskret aviseringslampa återfinns även på högra hörluren. Den är i regel släckt men indikerar bland annat laddningsstatus, huruvida hörlurarna är fulladdade och om hörlurarna väntar på Bluetooth-anslutning.

Hörlurarna går att vika ihop så de tar mindre plats – själva lurarna viks inåt så konstruktionen inte blir större än omfånget för bandet som sitter över huvudet. Storleken för bandet kan justeras och bör passa de flesta huvuden.

Hur bekväma är då hörlurarna? De sitter ganska tight för oss vilket i kombination med utformningen av öronkuddarna ger en milt ljuddämpande effekt, så att yttre ljud sänks en aning. Detta kommer säkert variera från person till person, men för undertecknad är passformen god utan att något skaver eller gör ont – i alla fall inte inledningsvis.

När ADV Wireless används längre stunder, uppemot en timma, kan trycket mot öronen göra sig påmint och bli lite obekvämt. Eventuellt kommer lurarna tänjas ut en smula med tiden och inte längre sitta lika hårt.

urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-6urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-4

Hörlurssladden och USB-kabeln är värda att diskutera då de är runda och känns ungefär som snöre i handen. Utöver att de blir trevligare att hålla i verkar de inte trassla ihop sig lika lätt som plastsladdar.

Ljudet

urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-8

Vår uppfattning är att Urbanears i och med dessa lurar inte främst riktar sig till hi-fi-entusiaster och audiofiler som kräver det allra bästa ljudet. Vi ser ser istället Plattan ADV Wireless som en bra allroundlösning för de som vill ha ett par hopfällbara hörlurar som dessutom kan användas som Bluetooth-headset.

urbanears-plattan-adw-wireless-ljud

Ljudet håller i vår mening måttet även om det inte excellerar, med tydlig återgivning och en relativt balanserad ljudbild. Basen hade gärna fått vara lite fylligare men samtidigt föredrar vi en mer nedtonad bas än en överdriven sådan. Audiofiler kan vara en kräsen skara men för oss ger lurarna en fullt godkänd lyssnarupplevelse.

Vid samtal var ljudkvaliteten precis som vanligt enligt mottagaren, medan vi upplevde en viss sänkning av ljudkvaliteten jämfört med att prata direkt i telefonen. Ljudet blir tunnare med sämre frekvensomfång, även om det gick att höra motparten helt utan problem.

Urbanears Plattan ADV Wireless

990 kr
Urbanears Plattan ADV Wireless
7.5

Ljudkvalitet

7/10

  Byggkvalitet

  8/10

   Komfort

   7/10

    Design

    8/10

     Styrkor

     • Gestbaserad fjärrstyrning
     • Två kan lyssna samtidigt
     • Trasselfri hörlurssladd
     • Väldesignade

     Svagheter

     • Saknar aptX-stöd
     • Kan bli obekväma vid längre lyssningspass

     • Bosse

      Varför tillverkar man lurar utan aptx stöd 2015?

     • patrik

      För att inga musiktjänster idag stödjer aptx-kvalité.

     • Konstigt2

      Minns inte exakt men har för mig att BT 4.0 eller 4.1 möjliggjorde/defaultade till högre kvalitet/bitrate och iom. det så är det inte så viktigt med apt-x längre? Skillnaden är väl inte signifikant?

     • Jonas Hillerbratt

      aptx har inget med musiktjänsternas kvalité att göra.

     • Bosse

      Då måste båda enheterna vara kompatibel med 4.0 eller 4.1 antar jag? Det är väldigt få hörlurar som stöder 4.0 eller 4.1.

     • Konstigt2

      Det är viktigt att det är Bluetooth 4.1, ni skriver inte vilken version det är på dessa? Ganska fundamentalt tycker jag :)

     • Fred .

      Förvånande bra betyg i recensionen. Jag har inte provat Urbanears, men trodde att det var skit.

     • Fred .

      Varför är just 4.1 så viktigt?

     • Kominimatchen

      Vilken lur ligger bredvid lurarna? Htc m9? Sjukligt snygg …

     • De har stöd för Bluetooth 4.0. (Artikel uppdaterad)

     • Johannes

      Nu var det ett tag sen jag läste på, och jag läste inte på så noga att jag kan ha uppfattat saker helt fel så folk får rätta mig isåfall.

      AptX är ett överföringsprotokoll som _möjliggör_ högre bitrate än a2dp som i regel använt låg komprimering. Jag tror dock bara att AptX styr själva överföringen och har ingen standard satt för vilken komprimeringsteknik som ska användas och därför blir det väl krångligare för tillverkarna. Dessutom har jag för mig det hade med licenskostnader att göra.

      Tror senaste Bluetooth-tekniken klarar 320kbps i vilken komprimeringsgrad den nu använder sig av.

     • patrik

      Jo, det har det visst. Aptx, tillåter överföring av låtar med högre kvalité. Men med tanke på att t.ex. Spotify är begränsat till 320kb/s, så kan aptx inte hjälpa.

     • GrinigGammalGubbe

      Har prövat dotterns hörlurar, dom klämmer rejält på öronen, då de är ett par ”on-ear”, själv föredrar jag ” over-ear”.

     • patrik

      Även om det inte låter som det, så är 4.0 -> 4.1 ett ganska stort hopp. Istället för att förklara det dåligt själv, så kan du läsa det själv: http://www.trustedreviews.com/opinions/bluetooth-4-1-what-is-it-and-why-should-you-care

     • heno

      aptx hit och bluetooth 4.x dit !

      jag köpte dessa lurar direkt när dom släpptes och använder dem dagligen

      1, till och från jobbet (ca 1 timme enkelväg på buss och pendeltåg)
      2, kontoret, lyssna på musik/radio och ta lite samtal

      Så det blir några timmar per dag som jag har dom på skallen och kan hålla med om att de trycker lite på öronen men efter lite böjande på själva bågen så sitter dom fan perfekt, nästan iallafall .. klart att något som trycker på örat någon gång kommer bli lite obehagligt eller lite svettigt !

      vad gäller ljudet så tycker jag att det är klockrent ! alla audiofiler som snackar om högre bitrate etc köp något annat då ! för er ‘vanliga’ människor så duger nog detta ljud helt och fullt ! jag har absolut inget att klaga på när det gäller ljudet iallafall !

      en sak som jag dock skulle vilja förbättra är att kunna ha den kopplad till två saker samtidigt, typ min dator och min lur så jag kan ta samtal från båda utan att behöva koppla ned den från datorn när jag lyssnar på musik om det ringer på luren … dock så är det helt ok att lyfta luren och snacka i den då jag har en förmåga att SKRIKA när jag snackar i mina lurar !

     • ANIMAL

      Det stämmer inte, då vanlig a2dp inte ens stödjer spotifys högsta kvalité så får du en onödig försämring av ljudet om du inte har AptX stöd.

      Sen kan det ha tillkommit något i BT 4.0 el. 4.1 som gör att AptX inte behövs, det vet jag inte och orkar inte kolla upp just nu men i alla tidigare BT versioner så behövs det definitivt för att ljudet ska vara lyssningsbart.

     • max

      Tja, de lurar jag lyssnat på från urbanears är skit. Vet inte vad detta är för revision av Plattan, men i stort så är det knepigt att höra något mellanregister eftersom det mesta dränks i bas och diskant. Man brukar säga att det tilltalar den ”yngre publiken”.

     • nexus3

      Med wimp hifi räcker inte aptx till heller.

     • Björn

      Reklam?

      Högt betyg för mediokra lurar.
      Inga andra recensioner på hörlurar.
      Luktar..sniff..sniff, reklam

     • Joel

      Stödjer inte lurarna APTX så går dom ju bort direkt. Skillnaden i ljudkvalitet hör man även på spotifys standardljudsinställning. Gör man inte det så bör man fundera över sin hörsel.

     • Rob

      Tänkte precis samma sak när jag läste artikeln. AptX är ett grundkrav om det ska vara BT, annars tar jag hellre sladd.

     • Rob

      ”Högt betyg för mediokra lurar.”

      Det lär ju vara ett betyg för hörlurar i den klassen, annars får 99% av alla hörlurar automatiskt <4 i betyg, då det minsann finns mycket bättre för några tusenlappar till..

      "Inga andra recensioner på hörlurar."

      De måste ju börja någonstans.. eller hur? Eller de måste recensera tio lurar samtidigt?

     • floordust

      ”En annan metod för att höja och sänka volymen är att långtrycka på övre eller undre delen av högra hörluren. Lösningen känns intuitiv..” inte lika intuitiv om man är vänsterhänt.

     • Fotbollsgräs

      Och nu känner jag mig lite extra stolt över att jag som högerhänt klarar av att höja och sänka volymen på mina Sony SBH60-lurar.

     • lefty44

      Vet inte. Men om jag hade ett svenskt hörlursbolag skulle jag pronto dra ut nya modeller för test på alla lokala teknikbloggar/youtubare/instagrammare/fejsbookare.

      Edit: Skulle också låtit dom behålla lurarna när det var klart.

     • fix

      Det är inte upp till musiktjänsterna att ”stödja” aptX utan det är en komprimeringsteknik som endast enheterna emellan pratar.
      Inte svårt att höra skillnaden på om det är med aptX eller utan via bluetooth, även om det är ex. 128kpbs-mp3or man försöker spela upp.

     • what the

      Swedroid, jag förstår inte hur ni ens kan fundera över om dessa hörlurar är något för audiofiler dels när dem inte ens stödjer aptX?

      Det handlar inte om det absolut ”bästa ljudet” heller, utan det handlar om att även 128kpbs-mp3or låter SKIT utan aptX med ett par schyssta lurar.

      Ni hör ingen skillnad med eller utan sladden inkopplad?
      Då finns det bara två förklaringar, lurarna är skit eller att nånting annat är skit.

     • what the

      aptX är en algoritm för att komprimera ljudet (codec), överföringsprotokollet är A2AP (Bluetooth).

      Visst har ljudet blivit bättre men det komprimeras fortfarande rejält så har man krav på ljudet via bluetooth så är det ändå aptX som krävs.

      http://lifehacker.com/does-bluetooth-audio-still-suck-1505063323

     • Fred .

      128 kbit/s MP3or låter väl alltid som skit? :p

     • Joel

      Mycket underligt. Jag har ett par philips m1bt och använder man med en telefon UTAN APT-X så är det som natt och dag om man kör med BT eller sladd. Vilket måste betyda att antingen har redaktionen otroligt dålig hörsel eller så är lurarna riktigt usla.

     • what the

      Onödigt att försämra kvalitén ännnu mer.
      I det stora hela är det heller inte ovanligt att folk tycker 128kpbs låter bättre än 192kpbs+ (!)

      http://apple.slashdot.org/story/07/05/31/2243206/music-listeners-test-128kbps-vs-256kbps-aac
      http://www.maximumpc.com/apple-takes-a-bite-out-of-drm/#page-3

     • Örnbjörn

      Just sayin’..

     • Notna

      Skulle rekommendera Sony MDR-ZX750 i stället. Samma pris, men de har aktiv brusreducering och stödjer aptX.

     • Fred .

      Jo, jag har hört det. Det är fan galet. Folk måste vara så vana vid dåligt ljud att dom börjat tycka om det.

     • Micke

      Var tvungen att kolla upp om mina Creative EVO Zc hade AptX vilket dom hade.

     • Goldstar

      Mina Sennheiser MM 400-x har aptX men tyvärr inte min telefon, klart bättre ljud med sladd än bt

     • Skeptikern

      Fast de skriver ju att lurarna inte riktar sig till audiofiler? Vilka audiofiler lyssnar för övrigt överhuvudtaget via vare sig bluetooth eller via mobil? Jag räknar mig själv som en ”instegs-audiofil” (helt enkelt för att jag inte har pengarna att lägga på att bli fullblodsaudiofil). :)
      Lyssnar jag via lurar sker det med sladd + dedikerad DAP.

     Lediga jobb inom data / IT Företag
     Metro söker frontendutvecklare Publicerad 14 Dec 2017
     IT-Projektledare till Bilvision Publicerad 14 Dec 2017
     JavaScript-utvecklare (MERN) till Bilvision/Bilprospekt Publicerad 14 Dec 2017
     Windows konsult Publicerad 14 Dec 2017
     Javautvecklare med fokus på e-Hälsa Publicerad 14 Dec 2017
     Se fler jobb

     Aktuellt

     Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

     Android på Prisjakt

     Samsung Galaxy Note 8
     Sony Xperia XZ1 Compact
     Samsung Galaxy S8 Plus
     Samsung Galaxy S8
     OnePlus 5
     Huawei Honor 9
     8.8

     Test av OnePlus 5T

     9.2

     Minitest av Google Pixel 2

     9.1

     Test av Google Pixel 2 XL

     8.8

     Minitest av Huawei Mate 10 Pro

     7.3

     Minitest av Asus Zenfone 4

     7.8

     Test av Essential Phone PH-1

     8.6

     Test av Nokia 8

     8.1

     Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

     0

     Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

     Visa fler recensioner

     Populära ämnen

     Senaste nyheterna om

     Allt om

     Sweclockers RSS

     Mest kommenterat

     1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
     2. LG V30 dyker upp i svensk nätbutik, sägs vara i lager 20 december
     3. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
     4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
     5. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
     6. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner

     Mest läst

     1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
     2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
     3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
     4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
     5. Det här Googlade vi mest under 2017
     6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

     7. Visa topplistan

     Undersökningar

     Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

     Visa resultatet

     Loading ... Loading ...

     Undersökningar

     Sponsrat

     Annons