Test av Tvix Xroid A1 – mediaspelare med Android

Postat:
13:40 - 2011-10-24
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
43

Normalt när vi pratar om Android så tänker vi kanske främst på telefoner och surfplattor men operativsystemet är anpassningsbart för långt fler ändamål. I detta test tittar vi på Tvix Xroid A1, en av de första mediaspelarna med Android som operativsystem. Med löfte om stöd för alla upptänkliga videoformat och hd-ljud samt stöd för appar låter det onekligen som en lovande produkt.

Även om det sedan en tid tillbaka existerat mediaspelare med Android från mer eller mindre kända kinesiska tillverkare så är Tvix Xroid A1 en av de första spelarna från en av de mer etablerade företagen. Dvico/Tvix (Tvix är varumärket de använder för sina mediaspelare)  har i flera år varit synonymt med högkvalitativa mediaspelare och det är därför extra intressant när de nu väljer att släppa en Android-baserad spelare.

Specifikationer
Tvix Xroid A1 bygger på en MIPS-baserad plattform från Sigma Design med modellbeteckningen SMP8560 vilken är senaste snitt. På minnesfronten får vi 512 MB DDR SDRAM. Precis som tidigare Sigma-kretsar utlovas ett digert formatstöd med avkodning av bland annat mkv, divx, mp4, vob, m2ts och mycket mer. De kompletta specifikationerna kan ses här.


Hårdvaran

Till det yttre liknar Tvix Xroid A1 både Tvix HD Slim S1 och Tvix HD M-6600. Det ser ut som Tvix återanvänt samma chassi. Det är i sig inget negativt då det är ett stilrent chassi i borstad aluminium med en lcd på framsidan.

Framsidan domineras av en LCD-skärm som visar vad som just nu spelas. På vänster sida hittar vi en sd-kortplats, usb-anslutning och esata-anslutning. Vi kan också se ventilhålen för den inbyggda fläkten. Normalt så är så små fläktar ganska högljudda men vi kunde endast höra den svagt när vi hade stängt av allt annat i rummet.

På högersida hittar vi en lucka som ger oss access till insidan av chassiet där vi kan installera en 3.5”-hårddisk. Det är enkelt att stoppa in en hårddisk och även om Tvix skickar med skruvar för att fästa hårddisken så ska det gå att skippa dessa om man inte tänker ställa spelaren på högkant.

Sist men inte minst hittar vi en radda med anslutningar på baksidan: hdmi 1.3, komponent-video, svideo, analogt ljud, optiskt ljud (både s/pdif och koax), 10/100-lan, 3 stycken usb2-anslutningar och en usb3.0-anslutning. Usb3.0-anslutningen är perfekt när du vill snabbt kopiera över lite filer från en ansluten PC. Vi mätte upp hastigheter upp till 96 MB/s när vi kopierade över filer via usb3.0.

Tvix skickar med hdmi-kabel, usb 3.0-kabel, nätaggregat och en fjärrkontroll. Fjärrkontrollen är adekvat och har bland annat knappar som lyser upp i mörkret.

Mjukvaran

Vi valde att testa spelaren med den senaste betamjukvaran (1.05) då mjukvaran som skickades med både var instabil och buggig. Tvix Xroid A1 använder sig av Android Froyo 2.2 vilket är en version som börjar bli väl gammal med tanke på att Gingerbread / Android 2.3 kom ut för nästan ett år sedan. Vi har inte hittat någon information kring om en uppdatering till Gingerbread eller Ice Cream Sandwich kan tänkas bli aktuell framöver. Troligtvis beror versionsglappet på att enheten som sagt bygger på en MIPS-baserad systemprocessor.

När vi startat spelaren hamnar vi på en startsida/hemskärm som påminner om en hybrid av gränssnittet hos en surfplatta samt en telefon. Det finns mycket som är familjärt för oss som använt Android på våra telefoner sedan tidigare. Fjärrkontrollen är något omständig att använda och gränssnittet känns bättre anpassat för tangentbord och mus framför något annat.

Precis som hos en telefon eller surfplatta så kan vi lägga till widgets och byta bakgrundsbild. Här har vi lagt till en för att få reda på information om det lokala väderläget samt en kalender.

 

En av de främsta poängerna med att använda Android är det breda utbudet av applikationer. Tyvärr visar det sig att app-stödet är synnerligen begränsat med TviX mediaspelare. Först och främst saknas Android Market och vi får därför hålla till godo med en speciell App Store från Tvix. Utbudet av appar här är enormt begränsad. Totalt finns det i skrivande stund omkring ett fyrtiotal applikationer. Det följer förvisso med ett program som ska ge oss möjlighet att installera egna program/APK-filer, men när vi provar med att både installera Market-klienten samt Spotify fungerar det inte – varför det hela känns som en knappfärdig nödlösning framför något annat.

Bland de program som finns i Tvix egen app-store hittar vi till exempel imdb och Pulse. Pulse är ett program som samlar nyheter från många olika siter och visar dem i en stor översiktsvy. Direkt när vi startar programmet inser vi att vi måste koppla in en mus då vi inte lyckas att få bort de inledande texterna som presenteras ovanför huvudvyn (se bild ovan) via fjärrkontrollen. När vi väl får igång programmet inser vi till vår förvåning att det är enormt slött. Trots att vi ansluter oss via trådat nätverk så får vi knappt ner några bilder. Jämfört med hur programmet är på vår telefon eller surfplatta så är det en skillnad som natt och dag.

Vi känner igen en del av programmen som skickas med, till exempel epost-klient, youtube-app, bildgalleri och webbläsare. Webbläsaren är inget att skryta om och stödjer till exempel inte flash, åtminstone ingen av de flash-material vi provar att spela upp (t ex SVT Play).

Med senaste uppdateringen så stödjer Tvix Xroid A1 även Tvix Share. Det är en spännande funktion som låter spelaren ansluta till ett eget litet p2p-nätverk där du kan lägga till andra Tvix-spelare. Du kan sen dela med dig av dina media samtliga uppkopplade enheter emellan. Tyvärr hade vi inte fler Tvix-enheter tillgängliga vid testet och kunde därför inte utvärdera funktionen.

Mediauppspelning
Med tanke på att detta först och främst är en mediaspelare är det den funktionaliteten som kommer att avgöra utifall detta är en spelare värd att köpa eller ej. För att testa dess kvalitéer för sagda ändamål provade vi spelaren med ett bibliotek av testfiler i olika format. Förutsättningar för testet ser ut enligt nedan:

* Mottagare: Denon 1911,  5.1-ljud med stöd för bland annat Dolby True-HD och DTS HD-Master Audio

* TV: Samsung 40″ 1080p med stöd för 23.976Hz/24Hz

* Filer via en Windows Home Server (Samba) eller Synology DJ411 (NFS)

* Diverse testfiler: vob, dvd-iso, br-iso, dvd-mapp, br-mapp, m2ts, wmv, mov, mkv, divx, flac, ogg. I dessa testfiler så finns olika typer av ljud inkodat, t ex DTS, Dolby Digital, AAC, AC3, Dolby True-HD, DTS HD-MA

Resultat: Vi förväntade oss en i stort sett problemfri upplevelse med samtliga av testfilerna eftersom dessa fungerat fint bland andra mediaspelare från ett och samma företag. Tyvärr så visar det sig att det inte riktigt fungerar som förväntat. Vi har till exempel stora problem att spela upp flertalet filmer med Dolby True-HD eller DTS HD-MA-ljud. Denna typ av filmer börjar hacka och tappar därefter ljudet. Det gick emellertid betydligt bättre med filmer som har ett Dolbi Digital-ljudspår (2.0, 5.1).

Våra rippar av Avatar och Transformers: Revenge of the Fallen fungerade inte heller speciellt bra. I Avatars fall startade inte ens filmen varken som en Blu-Ray-iso eller med filerna placerade i en mapp. I Transformers: Revenge of the Fallen fick vi visserligen igång filmen, men ljudet föll bort snabbt och därefter började det att hacka. Det blev lite bättre när vi flyttade filmen från nätverket till den lokala disken – men inte bra nog för att kunna ses på. En BR-rip av filmen Bläckhjärta fungerade bättre och det gick till och med att växla till Dolby-TrueHD-spåret.

Med den senaste mjukvaran går det att välja undertexter i bluray-rippar samt att välja en undertextfil som ligger i samma mapp som filmfilen. Vi hade inga problem att få fram rätta undertexter och det gick även bra att flytta runt dem och ändra storlek samt utseende.

Filmer paketerade i mkv-ramverket och med h.264 eller x.264-avkodare fungerar överlag bra och vi hade inga problem med varken DTS-, AC3 eller Dolby Digital-ljud. När vi spelade upp filer med AAC-ljud fick vi dock lite problem. Vår mottagare kan inte avkoda AAC-ljud som i vanliga fall inte är något problem eftersom mediaspelaren skall klara av att mixa om det till ett annat format. Xroid A1 genererade dock endast höga knäpp i våra högtalare och vi blev oroliga över att den skulle ha sönder något.

Bildkvalitén var överlag bra även om vi tyckte färgerna var lite väl starka i många fall. Det finns dock möjlighet att justera färginställningarna.

Enligt Tvix ska spelaren stödja att spela upp film i 23,976/24Hz men det visar sig vara något som man kommer lägga till ”i framtida uppdateringar”. Det innebär att vi får hålla tillgodo till 576p/720p50/720p60/1080p50/1080p60 just nu.

Att spela upp musik fungerar rätt bra och de flesta funktioner som vi förväntar oss av en musikspelare finns där. Vi testade olika låtar i formaten mp3, wav, ogg och flac-format och hade inga problem med att spela upp dem. Ljudkvalitén lämnade oss inte häpna, men är klart godkänd och fullt jämförbar med vad övriga liknande produkter levererar.

Buggigt

Precis som vi konstaterar ovan lider Tvix mediaspelare av en hel del problem utöver en utdaterad Android-version utan något rejält appstöd. Tyvärr är det bara början på sagan och nedan finner ni ett axplock av övriga problem som vi stöter på. Xroid A1 är trots ett häftigt namn och valet av OS en av de sämre mediaspelare vi haft tillfälle att testa. Spelaren är helt enkelt inte färdig och om Tvix vill konkurrera får de satsa på antingen Google TV-versionen av operativsystemet eller lägga långt större resurser på att bygga en egen upplevelse.

Svenska eller? – Trots att vi ställer in Sverige och svenska som land/språk så är hela gui’t på engelska. Vi får inte ens åäl på tangentbordet. Varför erbjuda möjligheten när det inte gör något?

Fel tid – Trots att vi säger åt spelaren att hämta tiden automatiskt från nätverket och ställer in att vi är i tidszonen CET (Central European Time) så ställs klockan 1 timme fel. När vi väljer att manuellt ändra så vägrar spelaren att acceptera ändringen.

Krash – Vi råkar ofta ut för att olika program i spelaren krashar.

Seg – Hela gränssnittet är segt. I vissa fall innebär det att vi råkar ut för intressanta konsekvenser som när vi råkade flytta bort undertexten i en av filmerna då den först inte registrerade att vi ändrade placering och sen bestämmde sig att i efterhand registrera alla knapptryckningar.

Omstart krävs – När vi ställer in att den ska släppa igenom HD-ljud så krävs det att vi startar om hela spelaren.

Problem med att backa kapitel i BR – Istället för att hoppa tillbaka ett kapitel hoppar man tillbaka till mappen.

 

Osmidig nätverkshantering – Istället för att kunna bläddra i nätverket efter servrar och utdelade mappar måste vi gå in i inställningar och lägga till utdelade mappar där. Endast 4 stycken mappar kan läggas till. Vi lyckades få våra Samba-utdelningar att fungera men våra NFS-utdelade mappar från vår Synology-NAS vägrade att fungera.

Spellistor – Spellistor som vi skapat tidigare fungerar inte utan spottar ut väldigt konstiga tecken och låtnamn. Vi kan skapa spellistor i spelaren men när vi sparat dem så hittar vi dom inte längre så vi kan ladda in dem.

Upnp-stödet fungerar ej – Just nu fungerar det inte att använda upnp för att strömma media till spelaren.

Slutsats
Vi hade stora förväntningar på Tvix Xroid A1 då det ändå var ett företag som ”kunde” mediaspelare som låg bakom. Tyvärr visar det sig att Tvix levererar enheten med vad som i bästa fall kan beskrivas som en halvfärdig upplevelse som i sin tur bygger på en gammal Android-version. I sin nuvarande form är spelaren både långsam och buggig.

Spiken i kistan är priset. Tvix Xroid A1 kostar just nu 2790 kronor, och det utan hårddisk. För det priset får du till exempel nästan två Boxee Box som i vårt tycke är en långt bättre mediaspelare (stöd för Spotify, SVT Play etc). Är du specifikt ute efter en mediaspelare med Android råder vi dig att invänta bättre lösningar.

Lägsta pris på Tvix Xroid A1 på Prisjakt just nu: