Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Tips och tricks för Android

Postat:
17:23 - 2011-06-13
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Android: tips, tricks, knep och guider

Här kommer rätt och slätt en samling tips för Android i olika kategorier. En del av tipsen är väldigt vanliga och välkända, medan andra tricks kanske är av det lite mer okända slaget. Vissa av tipsen fungerar bara på HTC Sense-enheter och somliga knep kräver eventuellt Android 2.3, men det mesta bör fungera på alla Android-mobiler. Fler tips och tricks välkomnas! Förhoppningsvis kommer tipssamlingen växa i kommentarsfältet.

Allmänna tips och tricks

* Om en enhet är i ljudlöst läge går det att slå på ringsignalen igen genom att trycka på den fysiska öka volym-knappen.

* Om man trycker på minska volym-knappen i ljudlöst läge slås vibrationsläget på istället (HTC Sense).

* Ifall man vänder telefonen uppochner under ett inkommande samtal tystas ringsignalen. Man kan även använda minska volym-knappen till detta (HTC Sense).

* Det snabbaste sättet att avsluta en mening med de flesta virtuella tangentbord är förmodligen att dubbeltrycka på mellanslag: då får man en punkt, ett mellanslag och nästa bokstav blir automatiskt en versal.

* Man kan markera ord i textfält genom att dubbeltrycka på dem.

* Om man redigerar text och har svårt att hamna på rätt ställe genom att trycka på skärmen, kan man istället glida med fingret över trackpaden (ifall man nu har en sådan, förstås).

* Trackpads kan användas till att växla mellan hemskärmar och på vissa enheter kan de dessutom slå på skärmen (istället för att använda power-knappen).

* Det går att hitta det man söker snabbare i långa listor genom att först börja scrolla och sedan ta tag i rullningslisten till höger – då kan man fort hoppa till valfri bokstav.

* Ifall man vill se dagens datum kan man helt enkelt lägga ett finger på notifikationsfältet. Datumet visas då högst uppe till vänster på skärmen.

* Den fysiska Sök-knappen går att använda lite varstans i både tredjepartsprogram och i Androids vanliga gränssnitt. Så fort det går att söka efter något kan man trycka på den för att få upp en sökruta.

* Ett tryck på Meny-knappen visar nästan alltid en meny med alternativ.

* Ifall man ringer *#*#4636#*#* startas på de flesta enheter en gömd sektion som visar statistik om telefonen. Man kan bland annat se information om batterianvändningen.

* Om man trycker på en kontaktbild i adressboken får man upp ett litet fönster med olika alternativ. Antalet alternativ beror på hur mycket information som finns lagrad om kontakten ifråga, men bland annat kan det dyka upp genvägar för telefonsamtal, SMS, Google Talk, Gmail, eller för att få upp var personen bor i Google Maps. Detta funkar även i Meddelande-appen och i tredjepartsprogram som Handcent SMS.

* I de flesta androidgränssnitt kan man nypa launcherskärmen för att få upp en översikt av alla olika hemskärmar. Det går även att få upp översikten genom att trycka på Hem-knappen när man har sin huvudskärm framme.

* I applikationslådan på Sense-enheter kan man trycka på Meny-knappen och bland annat välja att visa apparna i en traditionell lista istället för i ett rutnät.

* För att lägga till ett nytt bildalbum behöver man bara koppla sin Android till en dator med hjälp av USB-kabel och kopiera bilderna till valfri mapp på minneskortet. De kommer då dyka upp automatiskt i Galleri-appen nästa gång.

* Om man vill slippa använda den fysiska Tillbaka-knappen för att gå tillbaka ett steg i HTCs Galleri-app kan man istället trycka på knappen med tre linjer i nedre vänstra hörnet av skärmen. Om man tittar på en bild i helskärmsläge behöver man bara trycka på den för att gå tillbaka.

Tricks i webbläsaren

* I Android (2.3 Gingerbread) kopierar man lättast text i browsern genom att långtrycka skärmen och sedan dra runt de små handtagen som dyker upp för att markera vad man vill kopiera. När man trycker på den markerade texten kopieras den automatiskt. I HTC Sense fungerar det lite annorlunda vilket man kan se på bilden nedan, men principen är densamma.

* Om man håller nere Tillbaka-knappen visas listan över de senast besökta hemsidorna.

* Genom att långtrycka adressfältet får man upp en pop-upmeny som låter en dela länken eller kopiera adressen till urklippet.

* Man kan dubbeltrycka snabbt på skärmen för att zooma i webbläsaren. Därtill kan man naturligtvis på de allra flesta Android-enheter zooma genom att nypa skärmen (”pinch-to-zoom”).

* Trots att de inte är traditionella länkar kan man klicka på adresser och telefonnummer i webbläsaren för att ringa numret direkt eller få upp adressen i Google Maps.

* När man långtrycker på en bild i browsern får man upp en meny genom vilken man kan spara bilden, visa den eller sätta den som bakgrundsbild i launchern.

Långtrycktips

* Långtryck i Android fungerar ungefär som högerklick med mus i Windows. På de allra flesta ställen i Googles plattform kan man nämligen få upp en meny med alternativ genom att långtrycka skärmen.

* Om man långtrycker Hem-knappen får man upp en lista över ens senast använda appar, vilket förenklar multitasking.

* På vissa Android-telefoner kan man ta kort med kameran genom att helt enkelt långtrycka på det man ser i sökaren.

* Ett långtryck på en trackpad ger ofta samma resultat som ett långtryck på skärmen.

* Om man saknar en separat Sök-knapp kan man istället hålla inne Meny-knappen – om det finns något att söka efter visas det virtuella tangentbordet. När man börjar skriva dyker det upp ett sökfält.

* För att byta namn på en mapp behöver man bara långtrycka på mappens namnlist. Då dyker det upp ett textredigeringsfönster från vilket man kan ändra namnet.

* På HTC Sense-enheter kan man flytta runt fältet med ordförslag. Man behöver bara långtrycka fältet och sedan dra det dit man vill.

* Vissa appar associerar kommandon med långtryck på den fysiska Sök-knappen. Därför kan det vara idé att testa att hålla inne Sök-knappen och se vad som händer.

Lägsta pris på Samsung Galaxy Tab 10.1 (16GB/WiFi) på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Asus Transformer 32GB på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Acer Iconia A500 32GB på Prisjakt just nu:

 • azz0n^

  Bra!

 • TookieDroid

  Artikel namnet bordet bytas till nått med HTC för att nästan alla dom här tipsen fungerar bara till HTC telefonerna…

 • Martin

  Väldigt bra nybörjartips!

 • Matte

  Ljusstyrka direkt i menyfältet

  *Långtyck i menyn och sedan dra höger för högre styrka och vänster för lägre.

  Snabbt och smidigt…
  /Samsung Galaxy S

 • Sebastian Danielsson

  Mycket som man redan visste men *#*#4636#*#* var ett bra tips!
  Att hålla in meny-knappen är en bra lösning. Perfekt då Samsung slopar sökknappen på sina telefoner vilket jag tycker är bra.

 • niCk

  @TookieDroid hehe

  @Swedroid Bra, tack. fanns väl nånting man hade glömt där. Inget som säger att ni som Forum/organisation/redaktion inte kan ställa upp här

  http://stahf.org/2011/06/11/android-hero-badge-stahf/

 • matte

  Går det kopiera text i g-talk på nåt sätt?

 • tjtj

  TookieDroid: Det är inte bara för Sense, majoriteten av tipsen funkar på min SGS2’a.

 • Sune

  Dubbeltryck på mellanslag=punkt, mellanslag och versal begynnelsebokstav funkar även på 2.2 (ZTE)

 • Zippert

  Ett bättre komihåg för systemmenykoden (*#*#4636#*#*) är kanske att 4636 står för ”INFO”.

 • AndersLanders

  Förstår inte varför det här skrevs, människorna som besöker denna hemsida är väl relativt välförstådda med sina mobiler?

 • Galaxxy

  Kom precis på en ganska cool sak gällande android, ta en titt på namnen nogrannare:

  A – Android
  B – Beta
  C- Cupcake
  D – Donut
  E – Eclair
  F – Froyo
  G – Gingerbread
  H – Honeycomb
  I – Ice cream sandwich

  Om jag får gissa tror jag att nästa kommer ha ett namn på J, kanske Jelly- nånting? :O

 • Micke

  @ Galaxxy
  Är du seriös?
  Trodde ingen i synnerhet som hänger på swedroid kunde ha missat detta :P

 • unikum

  @ Galaxxy
  Det är gammalt :)

 • yellowzombie

  @galaxxy Du är ju bara för go. satt du bara och brainstorma? Det är väl numera ganska allmänt känt att Google namnger sina versioner efter bokstäver.

 • galaxy gt-i7500

  @ TookieDroid

  Igentligen är det faktiskt tips som funkar på de flesta versioner av ”Vannila-Android Telefoner”
  Jag är förvånad över hur mycket ”Vannlilla” Sense faktiskt verkar vara.

 • Johan

  Perfekt lista att gå igenom med min käre mor som ska köpa sin första android imorrn!

 • Galaxxy

  Haha, sorry for being such a dumbass :P

 • tramsgar

  När du har listan med kontakter uppe och en kontakt är markerad kan du höger-vänster-rulla på trackballen för att växla vilket telefonnummer du vill ringa kontakten på.

  …ngn som vet hur man enkelt gör en telefonkontakt till en gmail-kontakt istället, eller tvärt om?

 • Otto

  Tycker det är läge med en varning för SMSC i *#*#INFO#*#*… trycker man på fel knapp nollställs SMSC-nr, vilket är nog så bökigt att ställa in igen. Har skrivit en guide dock i Allmänt –> Mobiloperatörer för den som lyckas ändå.

 • Tobbe

  @ tramsgar

  Tack för tipset, inte tänkt på tidigare!

 • inza

  Finns det inget sätt att gå framåt i webläsaren? Ibland trycker man bakåt av misstag och då är det jobbigt att skriva in adressen igen om det inte bara var en länk man tryckte på.

 • Micke

  @ inza
  meny-knappen sen ”framåt”, finns i de flesta android-webläsarna tror jag. Annars kan du ta hem ”Dolphin HD” från market så kan du dra med fingret över skärmen för att gå framåt eller bakåt.

 • jonann

  Finns något snabbare sätt att gå till den sida man satt som ”home” i webbläsaren än de här:
  1. gör en bookmark till home-sidan, tryck bookmarks-ikonen uppe till höger, klicka bookmarken
  2. meny, new window (men då är gamla sidor kvar vilket kan sega ner)

  Går det t ex att programmera om bookmarksknappen till en home-knapp?

 • fidel

  genom att hålla in home knappen och sedan trycka på power knappen på galaxy s2 kan man enkelt ta screenshots

 • Mathias

  Det finns en service meny om man matar in *#*#9900#*#* också, iaf på min SGS2

 • Björn

  Sådana här saker e alltid uppskattade!

 • Jojje

  Tack för tipsen. Visste några men inte alla.

 • Rickard

  Om man vill ändra en tidigare sökning i t.ex. Market eller Maps så kan man klicka på sökfältet, och när man ser listan under med tidigare sökningar, scrolla ner med trackpaden eller trycka pil ner om man har ett fysiskt tangentbord.

  Då flyttas de gamla sökningarna upp i sökfältet och man kan ändra i dem

 • Mikael

  Jag lyckas inte byta ut de förprogramerade ikonerna(telefon,kontakter,meddelande, program) i botten av skärmen på min galaxy s2. Någon som kan hjälpa mig med det?!

 • Mikael

  Jag lyckas inte byta ut de förprogramerade ikonerna(telefon,kontakter,meddelande, program) i botten av skärmen på min galaxy s2. Vet du hur man gör?
  @Mathias

 • Passbie

  AndersLanders :Förstår inte varför det här skrevs, människorna som besöker denna hemsida är väl relativt välförstådda med sina mobiler?
  Rapportera inlägg +1

  Tror att många nya androidanvändare söker sig hit. Själv var (och är fortfarande) jag flitig besökare när allt var nytt för mig.

 • fidel

  @ Mikael

  öppna appdrawer sen meny touch knappen. välj redigera sen skall det bara vara drag & drop

 • Marcus

  Trevlig läsning! :)

 • sm7xab

  Prova *#*#SERVICE*#*# Fungerar på en del lurar.

 • T

  Undrar också hur man ändrar en telefonkontakt till Gmailkontakt enklast.

 • plutt

  Jag vet inte hur jag skickar visitkort från min xperia x10:-(

 • Jonke-Pö

  Upptäckte en ny funktion nyligen i HTC Sense (DHD 2.3.3)
  Öppna valfri kontakt och håll inne fingret på menyraden längst ned där man väljer flik så kan man flytta runt på knapparna.
  Fungerar även i Bilpanel, och säkert i flera program med liknande interface i Sense.

  En sak som jag längtar mycket efter är möjligheten att redigera ordboken i någon ordbehandlare på datorn.
  Superbökigt att ändra ord för ord i telefonen, och det har ju blivit en hel del felstavningar på ett halvår :)

 • Hej

  @Mikael
  Byt launcher. te.x launcher pro

 • P

  Någon som vet hur man når ”servicemeny” i ZTE Blade?

 • Eva

  @AndersLanders: Alla är inte gamla vana användare som du. Alla är inte heller superintresserade av teknik -jag är en- men vill att mina saker skall fungera bra, och gärna ännu bättre…Vi är många övriga som gärna kommer hit för att lära oss nytt och få mera utbyte av våra telefoner, och är tacksamma för alla de tips som finns och att de läsare som har ännu fler så gärna delar med sig i positiv anda. Känns sidan för enkel för dig, så välj någon annan.
  @Swedroid:Bra jobbat!
  Är det någon här som har några bra tips för att tala om hur jag skall göra för att ladda ner appar till min mp3 (iAudioD3), den är helt ny och det är Android i den, har provsurfat med den men inte mer…

Lediga jobb inom data / IT Företag
Projektledare med intresse för informationssäkerhet Publicerad 22 Jan 2018
Strukturerad Projektledare Publicerad 22 Jan 2018
JUNIOR KUNDSUPPORT TILL WORLDLINE Publicerad 22 Jan 2018
Digital Projektledare med kundansvar till ett av Sveriges st Publicerad 22 Jan 2018
Junior designer till marknadsavdelning på Bredband2! Publicerad 22 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. LG ansöker om patent för vikbar smartphone – öppnas som en bok

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons