Tolv Google-satsningar som gått i graven – vi blickar tillbaka

Postat:
14:10 - 2017-10-30
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
38

Som bekant överlever långt ifrån alla Google-tjänster. Med sina enorma resurser har jätten råd att experimentera och se vad som fungerar – och lägga ned allt som inte gör det.

Här är tolv Google-satsningar som lanserats för att sedermera gå i graven av en eller annan anledning, listade utan särskild ordning. Är det någon tjänst ni vill lägga till listan och saknar ni någon av de nedlagda produkterna idag?

Project Ara

Project Ara är sannolikt den djärvaste och mest kostsamma satsningen från Google senaste åren, som det inte blev någonting av. Det var ett försök att skapa en helt ny typ av modulär och uppgraderingsbar mobil.

Projektet började hos Motorola hösten 2013. Målet var att skapa en helt öppen hårdvaruplattform för modulära mobiler – Ara skulle bli för hårdvara vad Android varit för mjukvara. Google byggde en fungerande Ara-telefon som var nära att nå marknaden, men förra hösten bekräftade företaget att Project Ara lagts ned. Anledningen? Strömlinjeformning av hårdvaruverksamheten.

Picasa

Picasa skapades ursprungligen av Lifescape men förvärvades av Google 2004. Det var ett datorprogram för att organisera och hantera bilder, och samtidigt ett bilddelningsnätverk online. Klienter fanns för Windows, Linux och Mac OS X.

Tjänsten stängdes ned i februari 2016 till förmån för Google Photos.

Google Reader

Många sörjde när RSS-läsaren Google Reader lades ned våren 2013. Androidklienten släpptes ursprungligen i december 2010 och lät användare ta del av bloggflöden på ett smidigt vis.

Google vårstädade och menade att sociala nätverk som Twitter och Facebook gjort att användandet för Reader dalat så pass att det inte var någon mening att ha kvar tjänsten.

Google Play Edition

Google Play Edition var en kortlivad satsning på att släppa alternativa versioner av populära flaggskeppstelefoner, vilka körde en ren version av Android istället för tillverkarnas olika tolkningar.

Enheterna fick uppdateringar direkt från Google. Tanken var att fler skulle få tillgång till original-Android, med snabba uppdateringar. De första GPE-enheterna, Samsung Galaxy S4 och HTC One, släpptes sommaren 2013 i USA.

Google Play Edition lades egentligen inte ned officiellt utan försvann snarare helt sonika kring slutet av följande år.

Google Latitude

Det här var en tjänst för Google Maps som lät användare dela sin plats med andra. Vissa av dagens finesser i Maps, som platshistoriken, var inledningsvis del av Latitude.

Google stängde ned Latitude i augusti 2013 och idag finns samma funktionalitet inbakad i Maps.

Google Talk

Många har säkert varma minnen av Google Talk i de tidiga Androidtelefonerna – ett smidigt sätt att kommunicera över nätet från mobilen. Talk var även populärt på datorer.

Tjänsten fasades ut när Hangouts lanserades försommaren 2013, men Google Talk upphörde inte helt förrän i somras.

MyTracks

En annan tidig Androidapp från Google var MyTracks, som lät användare kartlägga rutter och motionsrundor. MyTracks tillhandahöll även diverse matnyttig statistik. Appen hade uppemot 50 miljoner nedladdningar i Play Store när den försvann i april 2016.

Wave

Wave var en ambitiös webbaserad kommunikationsplattform för samarbete i realtid. Namnet kom från science fiction-serien Firefly och tjänsten lanserades under Google I/O våren 2009.

Google försökte integrera e-post, socialt nätverk, chatt, och wikis i en och samma plattform. Insticksprogram skulle erbjuda funktioner som stavningskontroller och automatiska översättningar.

Wave blev en kortlivad satsning och Google slutade arbeta på plattformen redan i augusti följande år, på grund av att Wave inte hade tillräckligt många användare.

Schemer

Genom Schemer ville Google hjälpa oss att hitta bra och roliga saker att göra. Appen listade aktiviteter och det gick att bidra med aktiviteter själv.

Dessa aktiviteter kunde samlas och tanken var att man skulle kunna dra ihop ett gäng och ge sig ut, med hjälp av appen. Schemer släpptes i slutet av 2011 och försvann i början av 2014.

Buzz

Buzz är ännu ett socialt nätverk, ett slags svar på Twitter, från Google som aldrig tog fart. Användare kunde dela länkar, bilder, videor och statusuppdateringar, samt lämna kommentarer.

Buzz lanserades i februari 2010 och lades ned i december 2011.

Orkut

Orkut fick sitt namn efter sin skapare Orkut Büyükkökten – en turkisk programmerare som utvecklade tjänsten under den egentid Google ger anställda. Det var ett socialt nätverk som lanserades i början av 2004.

Syftet var att användare skulle kunna lära känna nya vänner – och hålla kontakt med gamla. Orkut nådde en viss framgång i vissa regioner och var exempelvis en av de mest besökta hemsidorna i Indien och Brasilien 2008. Nätverket lades ned sista september 2014.

Google Fiber

Målet med Google Fiber var helt enkelt att tillhandahålla snabba fiberbaserade internetuppkopplingar i USA, med 1000Mbps upp och ned, utan någon begränsning av överförd data.

I oktober förra året meddelades att alla expansionsplaner lagts på is och det förekom uppsägningar, men Google Fiber har fortsatt verksamheten i de städer där tjänsten redan finns.