Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Tolv Google-satsningar som gått i graven – vi blickar tillbaka

Postat:
14:10 - 2017-10-30
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Som bekant överlever långt ifrån alla Google-tjänster. Med sina enorma resurser har jätten råd att experimentera och se vad som fungerar – och lägga ned allt som inte gör det.
Här är tolv Google-satsningar som lanserats för att sedermera gå i graven av en eller annan anledning, listade utan särskild ordning. Är det någon tjänst ni vill lägga till listan och saknar ni någon av de nedlagda produkterna idag?

Project Ara

Project Ara är sannolikt den djärvaste och mest kostsamma satsningen från Google senaste åren, som det inte blev någonting av. Det var ett försök att skapa en helt ny typ av modulär och uppgraderingsbar mobil.

Projektet började hos Motorola hösten 2013. Målet var att skapa en helt öppen hårdvaruplattform för modulära mobiler – Ara skulle bli för hårdvara vad Android varit för mjukvara. Google byggde en fungerande Ara-telefon som var nära att nå marknaden, men förra hösten bekräftade företaget att Project Ara lagts ned. Anledningen? Strömlinjeformning av hårdvaruverksamheten.

Picasa

Picasa skapades ursprungligen av Lifescape men förvärvades av Google 2004. Det var ett datorprogram för att organisera och hantera bilder, och samtidigt ett bilddelningsnätverk online. Klienter fanns för Windows, Linux och Mac OS X.

Tjänsten stängdes ned i februari 2016 till förmån för Google Photos.

Google Reader

Många sörjde när RSS-läsaren Google Reader lades ned våren 2013. Androidklienten släpptes ursprungligen i december 2010 och lät användare ta del av bloggflöden på ett smidigt vis.

Google vårstädade och menade att sociala nätverk som Twitter och Facebook gjort att användandet för Reader dalat så pass att det inte var någon mening att ha kvar tjänsten.

Google Play Edition

Google Play Edition var en kortlivad satsning på att släppa alternativa versioner av populära flaggskeppstelefoner, vilka körde en ren version av Android istället för tillverkarnas olika tolkningar.

Enheterna fick uppdateringar direkt från Google. Tanken var att fler skulle få tillgång till original-Android, med snabba uppdateringar. De första GPE-enheterna, Samsung Galaxy S4 och HTC One, släpptes sommaren 2013 i USA.

Google Play Edition lades egentligen inte ned officiellt utan försvann snarare helt sonika kring slutet av följande år.

Google Latitude

Det här var en tjänst för Google Maps som lät användare dela sin plats med andra. Vissa av dagens finesser i Maps, som platshistoriken, var inledningsvis del av Latitude.

Google stängde ned Latitude i augusti 2013 och idag finns samma funktionalitet inbakad i Maps.

Google Talk

Många har säkert varma minnen av Google Talk i de tidiga Androidtelefonerna – ett smidigt sätt att kommunicera över nätet från mobilen. Talk var även populärt på datorer.

Tjänsten fasades ut när Hangouts lanserades försommaren 2013, men Google Talk upphörde inte helt förrän i somras.

MyTracks

En annan tidig Androidapp från Google var MyTracks, som lät användare kartlägga rutter och motionsrundor. MyTracks tillhandahöll även diverse matnyttig statistik. Appen hade uppemot 50 miljoner nedladdningar i Play Store när den försvann i april 2016.

Wave

Wave var en ambitiös webbaserad kommunikationsplattform för samarbete i realtid. Namnet kom från science fiction-serien Firefly och tjänsten lanserades under Google I/O våren 2009.

Google försökte integrera e-post, socialt nätverk, chatt, och wikis i en och samma plattform. Insticksprogram skulle erbjuda funktioner som stavningskontroller och automatiska översättningar.

Wave blev en kortlivad satsning och Google slutade arbeta på plattformen redan i augusti följande år, på grund av att Wave inte hade tillräckligt många användare.

Schemer

Genom Schemer ville Google hjälpa oss att hitta bra och roliga saker att göra. Appen listade aktiviteter och det gick att bidra med aktiviteter själv.

Dessa aktiviteter kunde samlas och tanken var att man skulle kunna dra ihop ett gäng och ge sig ut, med hjälp av appen. Schemer släpptes i slutet av 2011 och försvann i början av 2014.

Buzz

Buzz är ännu ett socialt nätverk, ett slags svar på Twitter, från Google som aldrig tog fart. Användare kunde dela länkar, bilder, videor och statusuppdateringar, samt lämna kommentarer.

Buzz lanserades i februari 2010 och lades ned i december 2011.

Orkut

Orkut fick sitt namn efter sin skapare Orkut Büyükkökten – en turkisk programmerare som utvecklade tjänsten under den egentid Google ger anställda. Det var ett socialt nätverk som lanserades i början av 2004.

Syftet var att användare skulle kunna lära känna nya vänner – och hålla kontakt med gamla. Orkut nådde en viss framgång i vissa regioner och var exempelvis en av de mest besökta hemsidorna i Indien och Brasilien 2008. Nätverket lades ned sista september 2014.

Google Fiber

Målet med Google Fiber var helt enkelt att tillhandahålla snabba fiberbaserade internetuppkopplingar i USA, med 1000Mbps upp och ned, utan någon begränsning av överförd data.

I oktober förra året meddelades att alla expansionsplaner lagts på is och det förekom uppsägningar, men Google Fiber har fortsatt verksamheten i de städer där tjänsten redan finns.

 • max

  shame att GPE inte fortsatt. Jag hade varit en given konsument. Kan inte ens föreställa mig hur nice en galaxy s8-GPE hade varit. Men hur det skulle fungera i längden med support osv är nog inget Google orkar med. Det var en fin tanke men fattar att man hellre vill fokusera på egna enheter och egna distributionskedjor.

 • Emil

  Väldigt synd att GPE försvann, största anledningen till att jag inte vill ha många av mobilerna på marknaden är just för att de inte kör vanilla Android.

 • Daniel

  Tidsfråga innan ”facebook-dödaren” g+ dyker upp på denna lista?

 • Ballsy att skapa ett socialt nätverk och döpa det efter sig själv som Orkut gjorde.

 • G+ var nåt helt annat än Facebook och Google marknadsförde det aldrig som så utan det var bara media och folk som aldrig använt det (nej, logga in och försöka använda det som Facebook i en kvart räknas inte).

  Tyvärr har dock Google gjort sitt yttersta för att skrämma bort användare det senaste året så det kanske packar in snart.

 • Björn Lundén

  Har för mig att GPE-mjukvaran utvecklades av tillverkaren, inte av Google.

 • InnerWar

  Är fortfarande bitter att Project Ara gick åt skogen, var ett riktigt intressant koncept. Tappade dock intresset när de minimerade antalet moduler som gick att byta. Google play edition var oxå en bra idé, men är inte Android One typ samma sak?

 • Erik

  Saknar MyTracks. Tycker den var bättre än alla andra jag provat, inkl Google fit.

 • Ja, tyvärr ser det rätt mörkt ut även för G+. De befintliga funktionerna tycks så sakteliga flyttas till andra tjänster, medan få eller inga nya tillkommer.

 • Daniel Malmgren

  Förstod aldrig riktigt varför de la ner Google Reader, har själv svårt att klara mig utan ett vettigt nav för alla RSS-flöden. Nu dök det ju hastigt upp bra alternativ (typ Feedly), men jag minns att det var ett vakuum där ett tag…

 • Simon

  Android One är väl budgettelefoner medan GPE kom till dåtidens flaggskepp.

 • InnerWar

  HTC ska åtminstone släpp en mid-range mobil med Android One (HTC U11 Life) . Men hade ju varit trevligt med en high end mobil med AO.

 • Patrik

  Vad skulle de då utveckla? Hela poängen var ju att de körde Vanilla Android.

 • Ganska dryg..

  ”Updates for these devices are delivered by Google (bypassing carriers), but are supplied by the original device manufacturer.”

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Google_Play_edition_devices

 • iPatsa

  Sky Map finns visserligen kvar i Play Store men den verkar inte få någon kärlek längre….

 • Alias joje67

  Hur är det med Goggle då? Funkar inte överhuvudtaget på min Nexus 6p..

 • Daniel Jansson

  Min första tanke när jag läste titeln på denna artikel. Tids nog ska du se.

 • Calle Frisell

  Det enda jag använder g+ till är att logga in på kompatibla tjänster.. Använder iofs inga andra sociala medier heller, så jag kanske inte riktigt är rätt person att yttra mig.

 • Ja och nej. Google skickade senaste versionen av operativtet till tillverkaren som sedan såg till att hårdvaran fungerade som tänkt. Sedan skickades filerna tillbaka till Google som skötte uppdateringen mot kund.

 • Martin

  Jag saknade också Google Reader mycket i början, men något riktigt vakuum var det väl ändå inte, med tanke på att Feedly fanns redan innan Google Reader stängde ner, och massvis migrerade dit innan nedstängningen med hjälp av deras automatiska import av ens Reader-flöden.

 • orreporre

  Jag använder Picasa fortfarande.

 • Brian Samuel

  Saknar mest Picasa och Latitude. Googles nedlagda produkter användes faktiskt, men nu med internet och mobil så har fokuset antagligen skiftat :(

 • Patrik

  Alltså utvecklade de ingenting, första gången man hade lite nytta av dig, tack! :)

 • TheKarateCat

  Jag har t.o.m. avslutat mitt konto på G+. Såg ingen mening med att ha det, använde det inte till nåt.

 • GGG

  Tyckte Picasa var ganska ok, det som kommit istället Google foto suger ju hårt, otroligt dåligt.

 • Speedmonkey

  Instämmer den var enkel och överskådlig till skillnad från andra som jag testat som bara är röriga.
  Google fitness är usel visar information lite hur den har lust!

 • Danne

  Glöm inte Google Goggles… som numera tyvärr kraschar så snart den identifierar något :(.

 • KalleKn

  Det var en dödfödd idé och alla som följer mobilmarknaden och hur telefoner slimmats insåg tidigt hur fel tanken var. Klumpigt och begränsat.

 • Pär

  Jag har letat efter ett tredjepartsprogram för att hantera och editera mina googlephotos kort direkt mot molnet men hittar inget tyvärr. Som du säger suger Photos, det har verkligen bara bas-funktioner. Är väl OK om du vill hantera enstaka bilder men inte om det är många bilder…

  Har du hittat något alternativ? Man vill ändå använda molnfunktionen…

 • CrazyM

  Ni glömde igoogle. En av Googles sidor som jag använde dagligen. Där kunde man själv konfigurera vad som skulle visas som t.ex. email, kalender, nyheter via RSS mm. Riktigt användbart. Gissar att Google hellre vill tvinga in sina användare på traditionella nyhetssidor för att kränga sin reklam.

 • Noel Bengtsson

  Ni får inte glömma iGoogle.
  som jag minns var det din egna googlesida men widgetar du kunde sätta ut för din egna personlighet. Så minns jag men kanske minns fel!

 • Noel Bengtsson

  läste på lite fakta 7 juli 2008 släppte dem det men efter ett år så försvann det

 • Erik

  Ah stämmer! Den hade jag helt glömt :-)

 • Erik

  Vad hände med Google Glass? Är inte det nedlagt?

 • mi

  3.5 och lurar utan kortläsare och allt som inte går att uppdatera Google som företag är ett skämt

 • mi

  Facebook vad är det?

 • Lars

  Det verkade helt klart övergivet ett tag men Google Glass lever vidare, för företag.

  http://www.swedroid.se/google-glass-lever-an-forbattrad-upplaga-slapps-for-fler-foretag/

 • testingtesting

  Tyvärr? Det är väl knappt någon som använder G+, så jag ser inte vad som kommer saknas.

 • Rob

  MyTracks går fortfarande fint att använda. Du kan dock inte synkronisera med Google Drive som tidigare utan får välja att exportera dina inspelningar till My Maps (syskontjänst med Google Maps) alternativt exportera dem manuellt

Lediga jobb inom data / IT Företag
Testledare, Borlänge Publicerad 24 Nov 2017
IT Informa i Lund söker erfaren Fullstack Javautvecklare! Publicerad 24 Nov 2017
Python-utvecklare till KVD! Publicerad 24 Nov 2017
Senior Oracle databasutvecklare med stort ansvarsområde Publicerad 24 Nov 2017
Algoritmingenjör till växande Masimo! Publicerad 24 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 4. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
 5. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

Mest läst

 1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 2. Hands on med OnePlus 5T
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons