Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Tre implementerar internetprotokollet IPv6

Postat:
16:42 - 2018-01-09
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Tre har aktiverat internetprotokollet IPv6 vilket för med sig en extrem ökning av antalet tillgängliga publika IP-adresser. Enligt operatörens pressrelease är det ett viktigt steg inför 5G och sakernas internet (IoT/Internet of Things).
Operatören skriver att alla kunder kan få en egen publik IP-adress i och med IPv6. Ändringen till IPv6 trädde i kraft strax innan årsskiftet i Tres svenska och danska nät. Mobiler växlar automatiskt från IPv4 till IPv6.

För att IPv6 ska fungera krävs Android 6.0 eller senare, alternativt en Iphone 6 eller nyare modell.

 • Fred .

  Mehh, varför gjorde dom inte det här får 10 år sedan?

 • Andreas Elf

  Bättre sent än aldrig I guess.
  Vet att Telia har, men kommer inte ihåg om de har gått över till native?

 • Daniel

  Man har kunnat be om ”beta” för ipv6 på tre i många år. Har själv kört det sedan flera år tillbaka på tre. Skönt att alla får det nu dock!

 • Erik

  Varför tar det sån tid att rulla ut IPv6? Minns att jag höll ett företag om det i skolan för sisådär 15 år sen….

 • Daniel Malmgren

  Ja, jag skrev ett arbete om det på universitetet för en sådär 10 år sedan, redan då undrade man varför det inte hade rullats ut för länge sedan. Men det har väl att göra med att det inte börjat bli akut förrän nu. Man har ju gått runt mycket av problematiken med begränsad adressrymd med hjälp av NAT.

 • pacman_42

  Får väl fixa ett abonnemang från tre då.

  Och orsaken till att det inte rullats ut är att man med IPv6 måste stödja två protokoll, avlyssna bägge protokollen, rapportera bägge protokollen till myndigheterna, felsöka bägge protokollen osv osv. Dvs det kostar pengar att ha två och så länge man inte blir av med IPv4 så vill man inte gärna aktivera IPv6.

 • Erik

  …fast IPv6 är väl kompatibelt med IPv4? Vi kommer ju aldrig ”bli av” med IPv4, det kommer i alla fall inom överskådlig framtid finnas prylar som bara funkar med IPv4….

 • Erik

  Jo så är det väl.
  Med ”skolan” menade jag också högskolan :-)

 • pacman_42

  Nej, IPv6 är inte kompatibelt. Det är som att lägga till 12V till 230V. Man kan driva samma apparater, men man behöver två olika nätaggregat…

 • Daniel Malmgren

  Nej, kompatibelt är det inte. Men det finns ju en del saker i ipv6 som gör det hela lite smidigare, en del scope som är avsedda för saker som ipv4-tunnling t ex. Inga detaljer i huvudet nu :-) Men det är ju lite som AC/DC-omvandlare då ;-)

 • pacman_42

  Jag har de flesta av detaljerna i huvudet då jag arbetar med detta, men lite förenklat så måste en leverantör i praktiken leverera både IPv4 (privata adresser åtminstone) och IPv6 (publika adresser) för många år framåt.

  I praktiken så kör nästan alla med Dual Stack också, vilket innebär att alla telefoner behöver ha bägge adresstyperna samtidigt också. Detta gör att operatörerna får ökade kostnader när de kör med dubbla adresstyper. Sedan får man en del vinster med IPv6 också (ingen NAT behövs bland annat), vilket gör att när man får tillräckligt stor andel av trafiken på IPv6 så börjar man tjäna pengar på att ha bägge adresstyperna.

  Problemet i Sverige är att vi inte fått tillräckligt många användare av IPv6 (inte tillräckligt många har tvingats ta steget då deras publika IPv4 adresser tagit slut och NAT har inte räckt till) för att det skall löna sig med IPv6. Nu när det börjar hända så kommer snart alla att tvingas erbjuda det, kanske ett eller två år till max. På fasta sidan erbjuder ju ComHem IPv6 i vissa områden. Nu händer det, om än långsammare än man vill!!!

 • Teodor Axel Johan Jönsson

  Tele2 har också IPV6, så du har val alternativ :)

 • pacman_42

  MOrgonens stora nyhet är ju att ComHem och Tele2 går ihop. Då kanske de kan få till IPv6 också…

 • Fredric Georgsson

  En anledning kan vara att med IPv6 blir alla dina enheter direkt åtkomliga för alla på hela Internet. Med dagens användning av IPv4 med NAT så har användarna ett starkt skydd. Också en rejäl barriär för peer-to-peer kommunikation – så som Internet var tänkt att användas. Räkna med ramaskri när massa gamla mobiler börjar kapas på löpande band.

 • Daniel

  Jag var tvungen att lägga in en ny APN:

  NAMN: 3 ipv6 (välj valfritt namn)
  APN: data.tre.se
  MMSC: http://mms.tre.se
  MMS proxy: mmsproxy.tre.se (för iPhone: mmsproxy.tre.se:8799)
  MMS port: 8799
  APN protocol: IPv4/IPv6
  APN roaming protocol: IPv4/IPv6

 • Daniel Malmgren

  Nu MÅSTE man ju inte tillåta all trafik att strömma fritt bara för att saker råkar ha ett publikt IP iofs… Men visst, kreti och pleti kommer att bli mer sårbara.

 • Philip Sundström

  Det handlar om pengar. Om it killen på ett företag skulle gå till VD:n och säga att vi ska skrota IPV4 och köpa in IPV6 adresser istället. Kostar tex 300 000 kr. VD kommer svara med att varför ska vi göra det när allt funkar? NAT var ju tänkt att temporär lösning för att ip adresser har tagit slut för länge sedan. Säkerhet kan man fortfarande tillämpa med brandväggar osv.

 • Fred .

  Det finns ju nästintill oändligt antal med IPv6 adresser. Kostar dom verkligen så mycket att köpa?

 • Philip Sundström

  https://www.arin.net/fees/fee_schedule.html

  3X-Small *
  $250

  /24 or smaller
  /40 or smaller

  5X-Large
  $256,000

  Larger than /6
  Larger than /4

  Detta hittade jag på internet. Olika beroende på hur mycket man behöver men stora operatörer kan behöva lägga ut stora summor pengar.

 • Charlie Dufvenberg

  jag märkte idag när jag gjorde en hastighetskontroll på bredbandskollen att den sökte både på ipv4 och ipv6.

 • Fredrik

  Bara sedan VPN också funkar. Ja där en brandvägg inte ger det skydd som jag är ute efter.

 • Fredrik

  Tysk vara lite så & så med säkerheten. Inte så kul.

 • Fredrik

  Säkerheten bör faställas inan jag är beredd på att andvenda IPv6. För som det nu är så andvender jag VPN för att säkerhet som en brandvägg inte ger.

 • MSWEDEN

  Det används redan väldigt utbrett bara inte i Privata hem sa mycket än, vi använder IPv6 i massor av kontor.

  men jag vet att det används hos massor med internetleverantörer, IPv4 adresserna är i princip redan slut sen länge, det finns att köpa fortfarande fran ISP´s men finns inga fria mer.

 • pacman_42

  250 dollar får jag det till. /24 är måååååånga adresser. Även om du bara använder /64-delen av prefixet så pratar vi om fler adresser än vad internet har idag.

 • mikma

  Fast NAT är ingen säkerhetsfunktion utan det är en stateful brandvägg i NAT-routern som ser till att säkerheten är hög. Och en sådan brandvägg ska man förstås även ha med IPv6.

 • ”NAT är ingen säkerhetsfunktion utan det är en stateful brandvägg”

  Är inte brandväggar att se som säkerhetsfunktioner? :)
  Du behöver inte ha en brandvägg för att utföra NAT och NAT är inte en brandvägg.

  Problemet med NAT på mobiler har varit att många tjänster inte fungerar som de ska i mobilen, och du kan inte heller komma åt din mobil via nätet från din dator eftersom din operatör inte forwardar någon trafik till din mobil. Det beror inte på brandvägg, bara på NAT i sig själv.

  Med IPv6 öppnas massor av fler tjänster – men då måste brandväggen, om en sådan läggs till, ligga i användarens kontroll. Antingen direkt i varje enhet – eller hos operatören men redigerbar av användaren.

  Troligen kommer operatörerna börja med IPv6 + brandvägg (ingen NAT) där brandväggen spärrar i princip allt. Då blir upplevelsen likadan som IPv4 + NAT? Dvs peer-to-peer mellan mobil och mobil kommer inte att fungera – vilket det borde.

 • mikma

  Skrev jag så otydligt? Som du skriver så är brandvägg en säkerhetsfunktion, medan NAT inte är det.

  Jag använder IPv6 i min mobil som har Tele2/Comviq. Det är möjligt att det finns någon brandvägg i deras som stoppar vissa portar/protokoll som de anser är skadliga men det mesta är nog öppet. T.ex. så går det att ha en ssh/sftp-server i mobilen som man ansluter till.

 • mortuus82

  som om detta var ett problem för 15 år sen lol….. var du före din tid eller

 • Robert Löfgren

  Om man nu med kompatibelt menar att ipv6 och ipv4 kan prata med varandra så är det ju sant så länge du har en pryl som kan översätta åt dig. https://en.wikipedia.org/wiki/6to4

 • Erik

  Nej det var det ju inte, men iom att det bara är en tidsfråga innan IPv4 -adresserna tar slut, vilket man visste redan för 20 år sedan, och IPv6 -standarden är gammal, så undrar man varför det inte rullats ut tidigare. Men det enkla svaret är väl att man inte varit tvungen.

 • mikma

  Det finns alternativ till dual-stack men jag vet inte om de är fördelaktiga för operatörerna. Jag tänker framförallt på 464xlat som används i en del mobila nät, och som inte har samma problem som ipv6-only med NAT64/DNS64.

  Jag kör Hurricane electric hemma och när min operatör erbjuder ipv6 så blir det nog inte bara fördelar då det sannolikt blir ett dynamiskt prefix som kanske inte heller är speciellt stort.

  Tunnling kräver dock en del resurser så det skulle jag vilja bli av med fast jag kommer nog behöva använda ULA mer än idag.

 • pacman_42

  Nej, den översätter inte åt dig. Det är som att köra upp din bil på en järnvägsvagn för att bli avsläppt på en annan station senare (den tunnlar trafiken över IPv4 åt dig). Det finns mängder med olika teknologier som hjälper dig att gå över från IPv4 till IPv6, men så länge som det du försöker komma åt är IPv4 så måste det finnas stöd för IPv4. Den enligt min mening bästa lösningen för att lösa detta problem är DNS64, för då kan man dölja det mesta bakom en NAT64 så att åtminstone klienten tror att allt är IPv6. För applikationer som inte stödjer IPv6 så behöver man dock lägga till CLAT-stöd (464XLAT) också så att man kan fånga upp IPv4-trafiken och NATta den till IPv6 innan den når NAT64 och blir IPv4 igen.

  Trivialt att gå över från IPv4 till IPv6 är det dock inte, utan det innebär en del merkostnader. Men eftersom det finns mervärden med IPv6 också och man på sikt slipper ifrån en stor del av sin NATning så är det ändå värt transitionen (i längden).

 • AndersH80

  Jag betalade inget för mina egna IPv6. RIPE tog en administrationsavgift för att regga min /48 men det gör de för de flesta sakerna. Så, jag kan inte påstå att det eg. kostar något. Implementera tar ju manstimmar och det är ju en annan sak.

 • Ermin

  Jag har Tele2 och bredbanskollen i min Pixel 2 XL säger att jag har både IPv4 och IPv6.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Supporttekniker till Handelsbanken Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 4. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons