Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Vad är Googles Niantic Project?

Postat:
13:39 - 2012-11-17
Skribent:
Jonas H
Kommentarer:

Vi börjar från början. I slutet av september släppte en – tidigare okänd – del av Google applikationen Field Trip. Den beskrevs vara en “guide till de coola, gömda och unika sakerna i världen runt omkring dig”. Tyvärr fungerar appen endast i USA (gruppen jobbar på att möjliggöra en internationell expansion), där körs den i bakrunden och plingar till om användaren är i närheten av något intressant.

Som utvecklare för appen står NianticLabs@Google, en grupp som enligt Google-anställda Brandon Badger är “en liten grupp inom Google som bygger plats-baserade och sociala mobilappar”.

Spola fram till i torsdags. Samma grupp utvecklare släppde då spelet Ingress. Ett platsbaserat spel som vi skrev om igår. Konstigt nog pekar inte länken för utvecklarens hemsida i Google Play på spelets officiella hemsida, istället skickas man till http://www.NianticProject.com. Sidan är uppbyggd med en tidslinje som startade 1 november (sidan har alltså funnits utan att jag vetat om det ett bra tag) och slutar den sista samma månad. För varje dag som går läcks det ny information, information från någon som vet mer om Niantic och projektets hemligheter. Läckorna är allt från posters och chat-loggar till videoklipp och kryptiska ljudfiler, och det är upp till oss att lista ut vad de betyder. En av de första videorna som länkades visar en telefon som får samtal trots att SIM-kortet är urtaget och beter sig underligt i närheten av en staty.

Det följer fler klipp som visar vad som händer med telefonen och hur den är kopplad till Niantic, men mer tänker jag inte avslöja här, hoppas till hemsidan och se själva. Du kommer dock snabbt inse att detta sträcker sig så mycket längre än bara en hemsida, det finns ledtrådar i Google Maps, i appen Field Trip, till och med en användare på Wikipedia kan kopplas till projektet.

Det hela når till och med utanför internets gränser, under ComicCon i somras avbröt en person vid namn Tycho (som nu visat sig vara en av karaktärern), en frågestund där han hinner ropa att han vet vad som är på gång, att han känner till portalerna som leder till andra dimensioner, innan han blir bortförd av en vakt.

Nu till den stora frågan – vad är detta för något egentligen? Vart leder ledtrådarna? Är det bara ett stort reklamjippo för Ingress, med virtuella skattjakter à la Valve, eller finns det något mer? Är det en del av spelet Ingress? Finns portalerna på riktigt och är Ingress då bara en manöver för att få oss att inte ta portalprofeterna på allvar?

Vill ni läsa mer om vad andra har lyckats hitta angående NianticProject finns det en wiki-sida med ett tillhörande Google-dokument för spekulationer, en sub-reddit som tyvärr inte är så aktiv och utredningar sker på en mängd olika forum. Dessutom finns det en mycket bra sammanfattning fram till dag 15 på 10 minuter YouTube.

 • nexusen

  Wow, verkar konspiratoriskt.

 • Lumi Dollari

  Coolt! Ska absolut testa.

 • Heydesire

  Wi-Fi sändare i statyerna alternativt på platserna.heydeheydjdjbdbdbbdbb

 • Magnus

  Hittade lite mer intressant info om själva niantic labs hos google här, kopplat till maps och earth skaparen John Hanke :
  http://www.forbes.com/sites/bruceupbin/2012/11/08/the-niantic-project-what-is-google-up-to/

  Och lite mer här:
  http://searchengineland.com/googles-john-hanke-speaks-about-new-mobile-incubator-61188

 • source: Unknown

  har knäckt koden till 2 av de krypterade filerna på nianticproject. Inte för att de va jätte svårt. Men här har ni dem.
  Ena är Barium en krypterad fil som kom upp den 12:e lösen: sousveillance
  den andra filen kom ut den 15:e lösen: exotic ganska enkel, spelet handlar trots allt om exotisk materia ordet återuppkommer flera gånger under trailern till ingress

 • source: Unknown

   7353028343028343027353029343022313130263730243830283430263031331303620343820383420373620313132203439203537203438203438203537 här har ni ett annat pussel. kom ut den 9:e man löser det med att scanna med en barscanner. Så kommer denna koden fram. Detta var dock alldeles för avancerat för mig. Då de ska converteras från hex till ASCII. Här är lösningen.

  Splitting it in half, and using the latter half, a lot of repeated
  occurences of “20” are noticed… So split the latter half into pairs:
  31 30 36 20 34 38 20 38 34 20 37 36 20 31 31 32 20 34 39 20 35 37 20 34 38 20 34 38 20 35 37
  Convert from Hex to ASCII Gives: 106 48 84 76 112 49 57 48 48 57
  Convert again from Decimal to ASCII gives: j0TLp19009
  Reverse it, since it was mirrored originally: 90091pLT0j

 • Andreas Möller

   Spännande! Ska bli roligt att se hur det fortsätter.

 • Roger

  Hittar inte var man skall skriva in det?

 • PGL

  Va?

 • source: Unknown

   kopiera siffrorna bara och googla det. Det kommer komma upp flera sidor med lösningen. Detta leder till en ljudfil.

 • Såg att det finns ytterligare information här: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=08Vaor0PZYg

 • Screaminchaos

  Någon som la märke till den mystiska snubben i bakgrunden?…

 • Fredrik Hiort

  Intressant!

  Säga vad man vill om ”gamla” Nokia men föregångare var de allt…
  1999 drog man igång det första NokiaGame med annonser i tidningar, tv, hemsidor mm.
  Personer runt om i europa och USA följde och löste i realtid uppgifterna som kom.
  Ny teknik och nya verktyg men samma spel, eller???.http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_Game

 • Katarina Tikka

  Hej,
  Jag har en aktiveringskod för Ingress men ingen androidtelefon för tillfället, eftersom det lär dröja tills man få tag på en Nexus4 undrar jag vilken av alla telefoner ni rekommenderar att man skaffar? Ska jag gå all in på en annan modell eller ska jag köpa en billig Android för att vara med i spelet? Förslag?

 • Fred .

  Undra om företag kan betala för att få sin plats inlaggd så att den pingar när användare går förbi. :S
  Hoppas inte.

 • TheWierd

  Man kan köpa Nexus 4 nu genom flera operatörer(DOCK kommer den in runt 101212). Värdelös i och med att den endast har 16GB och inget microSD. Skulle skaffat en SGS3 4G.

 • RomertL

  Vad är Niantic Project? En genial marknadsföringskampanj, den kommer man få läsa om som case om man pluggar marknadsföring. Inte bara för själva spelet Ingress, de får än även att skapa Google + konto, använda Google maps för att kolla koordinater och förstås Googla ledtrådar man inte klarar själv och andra referenser från sidan. Samt lite produktplacering för Google Glasses (som kommer ta Ingress till en ny nivå när de kommer ut på marknaden).

  Mitt intresse fångade de iaf, eftersom de har blandat verklighet (platser/organisationer/personer?) med fiktion är det ganska lätt att lura sig själv att det är en verklig konspiration. 

  Jag gissar att det som verkar vara slutdatumet på nianticproject.com, 30 nov, är då Ingress släpps i skarp version till allmänheten, men är det nån som har en invite som ligger och skräpar så vet ni vad ni ska göra ;)

 • Christian Bartelius

  Varför skulle Nexus 4 vara värdelös för att den är begränsad till 16GB lagringskapacitet? Det beror helt på vad man värdesätter! Ska du inte föra över stora tunga filmer eller fylla den med flera dagar musik så tror jag du kommer rätt långt på 16GB.

 • Christian Bartelius

  Tycker du att det är värt att köpa en telefon bara för att kunna spela spelet? Har du planer på att ändå köpa en Nexus 4 senare tycker jag det verkar väldigt onödigt att införskaffa en nu. Om du inte vill vänta på att Nexus 4 skall släppas i Sverige rekommenderar jag dig att köpa en Samsung Galaxy S3 (antingen standardversionen eller 4G-versionen, beroende på om du tycker det är värt att lägga 1000:- extra på att få snabbare surfhastighet).

 • korven

  vadå värdelös jag har en och den är bättre på allt jag testat utom på lagring och anpassade spel

Aktuellt

Hur pass nöjd är du med din operatör?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

7.9

Minitest av Nokia 6

9.2

Test av HTC U11

8.5

Test av Sony Xperia XZ Premium

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Swedbank och Sparbankerna får stöd för Samsung Pay
 2. Har du någon skräckhistoria om en operatör?
 3. Skärmen i Pixel 2 XL får blandat mottagande, Google överväger åtgärder
 4. Första intrycket av Huawei Mate 10 Pro
 5. Stor sårbarhet upptäckt i Wi-Fi
 6. Tre får återigen sämst betyg när SKI mäter kundnöjdhet

Mest läst

 1. Första intrycket av Huawei Mate 10 Pro
 2. Google WiFi kommer till Sverige
 3. Swedbank och Sparbankerna får stöd för Samsung Pay
 4. Samsung låter användare köra valfri Linux-distribution på Galaxy-telefoner
 5. Har du någon skräckhistoria om en operatör?
 6. Skärmen i Pixel 2 XL får blandat mottagande, Google överväger åtgärder

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur pass nöjd är du med din nuvarande operatör?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat