Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Vad hände egentligen med Federico Carnales och LauncherPro? [Krönika]

Postat:
16:46 - 2012-07-30
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Federico Carnales
I början av sommaren 2010 släpptes en ny hemskärmsersättare som skapade många reaktioner i androidvärlden. Den hette LauncherPro och blev snabbt den populäraste launchern i Googles programbutik.

Utvecklaren bakom appen kommer från Sydamerika och heter Federico Carnales. Han blev i vissa initierade kretsar nästan som en rockstjärna: han intervjuades på androidsajter och prisades för sina kodarinsatser.

Den sommaren släppte Carnales nya stora uppdateringar av sitt program nästan varje vecka. Appen tog stadiga kliv framåt och begåvades med en samling specialskriva widgetar. Inspirationen hade Carnales hämtat från HTCs gränssnitt Sense.

LauncherPros popularitet fortsatte att växa och i slutet av sommaren 2010 meddelande Carnales han skulle påbörja ett djärvt drag: att skriva om LauncherPro från grunden. Hans hemskärmsersättare var nämligen baserad på källkoden för den launcher som följer med Android 2.0 och Carnales ville få full kontroll över koden.

Vissa ansåg att tilltaget hade drag av övermod. Efter det upphörde uppdateringarna att komma förutom någon sporadisk mindre release på hösten. Carnales meddelade att han trodde att den nyskrivna versionen skulle vara färdig i början av 2011, men stället för en ny release fick vi höra att arbetet tog mycket längre tid än han trott.

När folk frågade om projektets status på det officiella forumet fick de ett tag höra från moderatorer att Carnales hade ”personliga problem” och inte kunde arbeta. Så sent som förra sommaren var LauncherPro ändå fortfarande den populäraste hemskärmsappen i Swedroids community, med stor majoritet.

Efter ett år utan uppdateringar har användandet dock sjunkit markant: LauncherPro har trillat från förstaplatsen ner till en sjundeplats (eller från 40 % användande till 6 %) . LauncherPro känns numera mossig och förlegad och har blivit omsprungen av Android 4.x-baserade launchers som Nova och Apex.

När man gör en sökning på ”Federico Carnales” lägger Google Instant ibland till ”dead” och ”died”. Vad hände egentligen med utvecklaren? Användare rapporterar att han fortfarande loggar in på sitt eget forum flera gånger i veckan, men han har inte skrivit något där sedan februari.

Vad fick Carnales att till synes överge ett lukrativt och populärt program? Är han anställd och har helt enkelt inte haft tid att arbeta med projektet? Tröttnade han och gav upp? Eller har de ”personliga problem” hans moderatorer berättat om hindrat Carnales från att jobba? Kanske jobbar han stenhårt men har valt att inte berätta om det?

Det lär vi inte få veta. Att lämna en liten statusrapport hade varit väldigt enkelt för Carnales och det hade uppskattats av de som gillar LauncherPro, men han har varit knäpptyst. Senaste inlägget på officiella hemsidan är över ett år gammalt och Carnales mejl besvaras med ett automatiskt standardmeddelande.

Samtidigt hävdar hans forummoderatorer envist att projektet är vid liv och att en stor release kommer i sinom tid. Igår lät i alla fall Carnales meddela att han faktiskt lever. De som betalat för LauncherPro Plus har naturligtvis fått rejäl valuta för sina pengar och användare förtjänar inte på något vis fler uppdateringar, men det är tråkigt att en av Androids bästa launchers körts ner i graven.

Kommer nya, stora versionen av LauncherPro någonsin att släppas?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...
Lägsta pris på HTC One X på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Xperia S på Prisjakt just nu:

 • äh, han skaffade väl flickvän? 

 • Nu är det för sent. Han hade ett enormt momentum som han borde utnyttjat. Nu   har han tappat allt och att släppa en ny version nu blir nästan som att börja om ifrån början. 
  Det ska väldigt mycket till för att han och LP ska bli en kandidat att räka med igen. Det kommer krävas något nytt och revolutionerande, men det känns väldigt avlägset då konkurrensen hårdnat rejält och trösklarna för att få folk att byta är ganska hög. Tyvärr.

 • taliz

  Ja det är tyvärr en vanlig anledning till att många projekt för mänsklighetens bästa dör ut.

 • Iyhiyi

  snarare att hans tjej gjorde slut med han… och så kanske ville han göra appen mer optimerad för ICS…

 • Mixztel

  Låter lite som Litepro som gjorde Litening rom. Han är ju tillbaka nu men det var ett tag han var borta och hörde inte av sig

 • Robin Gunning

  Alltså. Vad är det här för krönika? Ingen ny information eller nånting. Bara sånt alla redan vet. Vad var det för intressant med detta? Visste man det inte så är man nog inte intresserad. Och är man intresserad så visste man det redan.

  Tycker vi alla ska börja skriva krönikor om gamla spel som inte kommit och skriva i slutklämmen att ”Vi lär inte få veta vad som händer”

 • Launcher Pro var likt LG Optimus X2. Superbt på pappret när de släpptes, men utan uppdateringar överlever man inte länge i denna bransch. Launcher Pro lever lite på den revolutionära entré. Ingen annan hade tidigare slagit så hårt på Launcher-fronten. Likt ett högklassigt infanteri över slätten, men förlorar kriget när motståndaren utvecklar artilleri.

 • Jakob Larsson

  För att projekten optimeras för ICS? 

 • Daniel Jansson

   För att folk skaffar flickvänner ;)

 • Andreas

  Hur är det med alla andra launchers som finns? Är de skrivna ”från grunden” eller är de också baserade på en specifik grund på samma sätt som LP?

 • Daniel Jansson

   Lite så är det nog. Men samtidigt så har LP varit så populär så en hel del skulle säkert gå tillbaka ”bara för att”.

  Men han har ju minst sagt hamnat på efterkälken nu med råge. Det räcker inte bara med en omskrivning för ICS nu behövs det något helt annat för att den launchers återigen ska kunna stå ut i mängden.

  Han hade ett grymt momentum. Men han kanske anser sig ha tjänat tillräckligt med pengar redan ;)

 • Pontus

   ADW, NOVA och APEX är alla baserade på Androids Launcher (2.2 för ADW och 4.0 för APEX och NOVA).

 • Sami_m

  Jag använder launcher pro. Och jag fick nån uppdatering för nån vecka sen!!!

 • derpious

  Varför den onödiga omröstningen?
  Ingen som kan veta så det är bara en gissningslek. Antar att det bidrar på nåt sätt till Swedroid då verkar tycka om att sätta en omröstning i slutet av varje artikel.

 • Adam

  Jag tyckte det var intressant, fick veta mer om personen bakom LauncherPro som jag använt länge och flitigt, samt att han fortfarande lever. Bara för att du har googlat upp hela hans livshistoria betyder det inte att alla andra gjort det :P

 • flipp0

   Jag tyckte det var en intressant text. Minns hur populär LauncherPro var och jag har också undrat vad som hände med den, dock utan att själv ha gjort en massa sökningar på nätet.

 • Mortuus

  konstig snubbe och synd med vad som kan ha hänt men LP var det enda jag körde på min gamla desire..

 • teh

  ok då vet vi, se och hör-droid

 • Gryph

  Den är senast uppdaterad  i 17 maj, 2011 så att du skulle ha fått en uppdatering för några veckor sedan har jag svårt att tro på.

 • Fred .

  Han borde ha släppt källkolden open source så att andra utvecklare kunde hjälpa till och bidrag med kod till utvecklingen.

 • bobbeyblade

  Tolololololololololo

 • bobbeyblade

  Eller så åker du till Sydamerika och letar reda på utvecklaren, sen säljer du storyn till högstbjudande, bra idé?

 • bobbeyblade

  Det finns många exempel på raka motsatsen, många av de stora hade flickvänner som boostade deras arbete.

  Men när det gäller datorgeeks så har du nog rätt, träffar de flickvänner så släpper de nog allt annat, once in a lifetime grejer för dem ;)

 • Jojje

  Tycker iallafall att artikeln var intressantare än ditt gnäll. Punkt.

 • Patrik_ron

   Tyckte också det var intressant. Sluta gnäll..

 • Robin Gunning

  Fick du det svar du ville då. Eftersom du undrat vad som hände med den. ”Framtiden får avgöra, Vi kanske ringer ett medium som får berätta om det kommer nån ny version eller inte”

 • flipp0

   Det var i vilket fall en intressant statusrapport (även om man inte får veta hur det blir med den i framtiden). Vaknat på fel sida idag?

 • MetadonPatient

  Ah vafan, vad är detta? En undersökning om han ”kommer tillbaka”? Vad hade ni tänkt att resultatet av undersökningen skulle bidra med? Visst, kan ju alltid hoppas att någon som läser denna artikel råkar vara en vän, släkt eller kanske till och med en familjemedlem, och som då känner till vad den här mannen Frederico Carnales sysslar med, hur han mår, vart han håller hus och hur hans framtida planer ser ut?!

 • MetadonPatient

  Tippar på att det är själva undersökningen som klämmer åt på fel ställe. Vad ska vi med resultatet till?

 • MetadonPatient

  Snubben Federico kanske drog in en ganska fin summa pengar från reklam, bidragsgivar/donationer så han fick slint i skallen och den medfödda beroendesjukdomen som legat latent sen födslen blommade ut och använde alla pengar till att just förse beroendesjukdomen med kemiska substanser i alla dess former… Missuppfatta mig rätt!

 • Robin Gunning

  Nejdå inte alls. Missledande rubrik och inga slutsatser bara.

 • Kvillen

  Håller med dig lite där, känns som någon undersökning på aftonhoran..
  Hoppas själv på stor update snart, gillade LP starkt när den fortfarande var bäst..

 • Niklas Högström

  för första gången tycker jag faktiskt också att kritik emot artikeln är befogad. what is this? :)

 •  Han kanske installera en äldre version manuellt, sedan fick en uppdatering….

 • Gäst

  nyhetstorka/swedrroid

 • Jag tror Apple har lyckats få genom försäljnings stop på Launcher Pro. Inget annat tyder på något annat. :) 

 • thorsten

  Varför har ni snott en krönika rakt av från phandroid? :O

 • Asd

  jag försökte med båda, gick inget bra :P

 • bobkitten

  Kanske inte så värst konstigt, eller ovanligt. Pressen av förväntningar, hybris, tidsbrist.

  Ett tidigare ökänt exempel är turerna kring grafikbehandlaren Pixel.

  Btw, anledningen att Google lägger till ”dead” är bara för att det är vad alla söker på.

 • Michael Rodin

  Det var väl inte någon dålig artikel i sig, men i journalistisk anda borde kanske Swedroid anstränga sig i efterforskningar och faktiskt ta reda på svaret och presentera det. Det skulle i alla fall jag tycka var intressant. Kanske försöka lyckas få en intervju till stånd.

 • Michael Rodin

  Det är ju trots allt en krönika. Där ska man kanske inte kräva alltför stor journalistisk vinkling på det, även om säkert flera av oss skulle vilja det.

 • Michael Rodin

  En krönika är en krönika. Personligt tyckande och tänkade om något, så personligen tycker jag inte rubriken är missledande. Den är ju formulerad som en fråga och inte något påstående.

 • Lida

  Han är inte död, han ”bor” i min källare. Men han kan inte klaga, han får tre mål mat om dagen, mot att han kodar i jämn takt. 

  / Lida

 • Jonte

  … Som hade iFån?

 • Nobad

  Kan ju hända att han skaffade sig ett liv av de pengarna han fick in av sin launcher och valde att satsa på annat? 
  vilket som så var jag en av dom som köpte den och var jäkligt nöjd.
  All heder åt honom oavsett om han nu valt att göra annat.

 • Raevbur

  Rubriken är en fråga som krönikan ställer, inte ger svar på. Inget missledande med det.

 • Raevbur

  Eller så kan det helt enkelt vara intressant att se vad folk förväntar sig av saker.

 • scolex

  Att en indie-utvecklare överger sitt projekt är egentligen inte vidare uppseendeväckande, även om det så klart alltid är sympatiskt att släppa källkoden fri när man själv lägger ner utvecklingen av ett program. Men att betalversionen fortfarande ligger kvar på Google Play och listas som kompatibel för enheter med android 4.x är dock minst sagt problematiskt — LauncherPro fungerar halvtaskigt under ICS och JB, och om man lägger till kalender-widgeten på någon av sina hemskärmar kraschar hela appen permanent.  

  Som det är nu drar Federico in pengar på en produkt som inte längre fungerar som utlovat. Han har troligtvis inte för avsikt att blåsa folk, men i praktiken är det vad han gör så länge informationen på Google Play förblir ouppdaterad.

 • cyberz

  Ja men vad hände med han då, det framgick inte i artikeln…

 • Fraga

  Läser hellre
  ”Vad hände egentligen med swedroid? [Krönika]

  Är det personliga problem eller tidsbrist som gjort att dom inte längre levererar någon kvalite

 • h8t3r

  jag skulle vilja veta vad som hände med  ADW.launcher EX….Använder fortfarande senaste versionen, som kom för drygt 8 månader sen, 1.3.3.55, är det nån som hört nått om den??

 • jag läser ännu hellre: ”Vad hände egentligen med alla gnällspikar som piper på Swedroids artiklar? [Krönika om lipsillar som beter sig som bortskämda brats]

  Gillar du inte artikeln/krönikan/vad-det-nu-må-vara, fine… men s n ä l l a ! ! !  sluta gnälla! hur kul tror du att det är?
  Kritik är en sak, men då ska den vara konstruktiv….

 • Theez

  Hmm vem har kopierat vem?

  http://www.top-android-news.com/?p=1275 exakt samma krönika..

 • Daniel

  Krönikan på länken har svenska ord inslängda här och där, vilket säkert är ett resultat av google translate. Borde alltså vara Swedroids.

 • Saknar röstningsalternativet ”Varför tror ni att jag har en spåkula?” 

 • Wooamsdaosdn

  Man kan även se att den länken las upp 31a medans swedroid la upp sin 30:De Juli

 • No

  Om han jobbar vidare med att utveckla android appar jobbar han troligtvis på något nytt för att kunna ta betalt igen, verkar inte riktigt vara en kille som vill hålla sina projekt vid liv utan snarare sälja maximalt.

  För övrigt verkar det helt otroligt svårt att låta bli att klicka på något man inte är intresserad av att läsa, bara att låta bli att öppna eller helt enkelt stänga om det inte passar enligt mig, men men vi är alla olika… lite kritik är väl aldrig fel, men att slänga kängor på Lars som verkar lägga ner relativt mycket tid och jobb på att skriva här på SD känns lite obefogat.

 • guestfis

  Bilden på honom är tagen i Sydney. FYI.

 • Det är en krönika.

 • Clo

  Swedroid. Bara en kvalitetsajt som Top-android skriver ”In the early summer of 2010 released a new hemskärmsersättare who created many reactions in androidvärlden.”

 • SmC

  Tack för info. Höll på att bli galen. Kollade igenom hela google earth för att ta reda på var bilden var tagen.

 • StarChild

   Kan du länka till den, jag kan inte hitta samma artikel på phandroid?

 • Habba

   neeeeeeeej det är den inte alls!
  den är tagen i australien.lär dig geografi :(

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior utvecklare Publicerad 22 Nov 2017
Studerande support med systemintresse till HSB Affärsstöd Publicerad 22 Nov 2017
Utvecklare till ledande bolag inom reseservice! Publicerad 22 Nov 2017
System Engineer to join Giesecke & Devrient Publicerad 22 Nov 2017
EVRY Workspace söker tekniker för framtidens arbetsplats Publicerad 22 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 4. Minitest av Google Pixel 2
 5. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

Mest läst

 1. Hands on med OnePlus 5T
 2. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons