Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Vad hände egentligen med Federico Carnales och LauncherPro? [Krönika]

Postat:
16:46 - 2012-07-30
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Federico Carnales
I början av sommaren 2010 släpptes en ny hemskärmsersättare som skapade många reaktioner i androidvärlden. Den hette LauncherPro och blev snabbt den populäraste launchern i Googles programbutik.

Utvecklaren bakom appen kommer från Sydamerika och heter Federico Carnales. Han blev i vissa initierade kretsar nästan som en rockstjärna: han intervjuades på androidsajter och prisades för sina kodarinsatser.

Den sommaren släppte Carnales nya stora uppdateringar av sitt program nästan varje vecka. Appen tog stadiga kliv framåt och begåvades med en samling specialskriva widgetar. Inspirationen hade Carnales hämtat från HTCs gränssnitt Sense.

LauncherPros popularitet fortsatte att växa och i slutet av sommaren 2010 meddelande Carnales han skulle påbörja ett djärvt drag: att skriva om LauncherPro från grunden. Hans hemskärmsersättare var nämligen baserad på källkoden för den launcher som följer med Android 2.0 och Carnales ville få full kontroll över koden.

Vissa ansåg att tilltaget hade drag av övermod. Efter det upphörde uppdateringarna att komma förutom någon sporadisk mindre release på hösten. Carnales meddelade att han trodde att den nyskrivna versionen skulle vara färdig i början av 2011, men stället för en ny release fick vi höra att arbetet tog mycket längre tid än han trott.

När folk frågade om projektets status på det officiella forumet fick de ett tag höra från moderatorer att Carnales hade ”personliga problem” och inte kunde arbeta. Så sent som förra sommaren var LauncherPro ändå fortfarande den populäraste hemskärmsappen i Swedroids community, med stor majoritet.

Efter ett år utan uppdateringar har användandet dock sjunkit markant: LauncherPro har trillat från förstaplatsen ner till en sjundeplats (eller från 40 % användande till 6 %) . LauncherPro känns numera mossig och förlegad och har blivit omsprungen av Android 4.x-baserade launchers som Nova och Apex.

När man gör en sökning på ”Federico Carnales” lägger Google Instant ibland till ”dead” och ”died”. Vad hände egentligen med utvecklaren? Användare rapporterar att han fortfarande loggar in på sitt eget forum flera gånger i veckan, men han har inte skrivit något där sedan februari.

Vad fick Carnales att till synes överge ett lukrativt och populärt program? Är han anställd och har helt enkelt inte haft tid att arbeta med projektet? Tröttnade han och gav upp? Eller har de ”personliga problem” hans moderatorer berättat om hindrat Carnales från att jobba? Kanske jobbar han stenhårt men har valt att inte berätta om det?

Det lär vi inte få veta. Att lämna en liten statusrapport hade varit väldigt enkelt för Carnales och det hade uppskattats av de som gillar LauncherPro, men han har varit knäpptyst. Senaste inlägget på officiella hemsidan är över ett år gammalt och Carnales mejl besvaras med ett automatiskt standardmeddelande.

Samtidigt hävdar hans forummoderatorer envist att projektet är vid liv och att en stor release kommer i sinom tid. Igår lät i alla fall Carnales meddela att han faktiskt lever. De som betalat för LauncherPro Plus har naturligtvis fått rejäl valuta för sina pengar och användare förtjänar inte på något vis fler uppdateringar, men det är tråkigt att en av Androids bästa launchers körts ner i graven.

Kommer nya, stora versionen av LauncherPro någonsin att släppas?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...
Lägsta pris på HTC One X på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Xperia S på Prisjakt just nu:

Aktuellt

Använder du din smartphone mer än du egentligen vill?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy S9
Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ2
Samsung Galaxy S9 Plus
Google Pixel 2
Google Pixel 2 XL
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Hands on med Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. PostNord returnerar 400 000 Kinapaket efter nya avgiften
 2. Sony introducerar 4K-mobilen Xperia XZ2 Premium
 3. Rapport: Tillverkare far med osanning om säkerhetsuppdateringar
 4. Nu körs Oreo på 4,6 procent av världens aktiva Androidenheter
 5. OnePlus 5 och 5T uppdateras till Android 8.1, 5T får Iphone X-liknande gestnavigering
 6. Android P har en välkommen lösning för skärmrotation

Mest läst

 1. Google kan ha råkat avslöja Androids nya navigationsfält med stöd för gester
 2. Android P har en välkommen lösning för skärmrotation
 3. Sony introducerar 4K-mobilen Xperia XZ2 Premium
 4. Rykte: Huawei kommer lansera världens första flexibla smartphone i november
 5. Den här Huawei-telefonen har dubbla fingeravtrycksläsare, kostar 16 090kr
 6. OnePlus 5 och 5T uppdateras till Android 8.1, 5T får Iphone X-liknande gestnavigering

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Äger du någon av följande smartphones (två svar kan anges)

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons