Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Vad ska man ha en equalizer till i en musikapp? [Krönika]

Postat:
15:35 - 2012-09-20
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Equalizer

I musikstudion är equalizern ett viktigt ljudverktyg. Dels för att plocka bort oönskade frekvenser helt och dels för att förstärka andra frekvenser för att framhäva instrument och sång. För basinstrument brukar man exempelvis skära bort alla frekvenser under 40 – 45Hz då dessa ändå inte tillför något utan mest mullrar och tar upp plats i mixen.

För sång kan man istället ta bort frekvenser under 80 – 120Hz och förstärka områden kring 5000Hz, beroende på om det är en tjej eller en kille som sjunger. För att alla olika ljud och instrument ska framträda tydligt i mixen vill man att deras frekvenser inte ska krocka alltför mycket och varje instrument har särskilda frekvenser som när de stärks gör att de ljuden kommer fram bättre. 

Ofta fördärvar man upphovsmakarnas vision av musiken

När låten är inspelad och mixad är det sedan dags för mastering: det sista ledet i den kreativa processen som började med att låten skrevs. Här pressas ofta volymen upp genom komprimering och ett verktyg som kallas limiter (musik förr hade större dynamik). Även i denna fas används en equalizer för ibland kan frekvensomfång behöva stärkas eller sänkas. Alla spår på skivan ska ha en enhetlig ljudbild och vara ungefär lika ljudstarka.

Ett populärt inslag i musikappar för Android är equalizers. Vissa användare ser rentav en equalizer som ett måste. Musikerna, producenten, ljudteknikern, mixaren och mastraren har ägnat mycket tid åt att få musiken att låta på ett visst sätt in i minsta detalj. Vad gör man då med en equalizer i efterhand?

Ofta fördärvar man upphovsmakarnas vision av musiken. Vissa kanske naturligtvis föredrar tung bas och vill kunna ändra ljudbilden själv, eller vill ha möjligheten att anpassa ljudet till förhållanden som kanske inte är helt optimala.

Själv skulle jag dock inte röra en equalizer i en musikapp och helst inte i en stereo heller. Jag använder studiomonitorer som på ett så exakt vis som möjligt återger originalljudet, så som det var tänkt att låta. För man vill väl ändå höra musiken så som artisten spelade in och skapade den?

Lägsta pris på Sony Xperia S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC One S på Prisjakt just nu:

 • monty

  Håller med. Har testat att skruva på diverse EQs både i telefonen och till hemmastereon och resultatet blir alltid sämre.

  Musiken blir som bäst när den låter som det är tänkt, punkt! Tycker man att basen är lite tunn så är ett par bättre hörlurar rätt väg att gå.
  Samma sak i hifi-samanhang. Man får inte mer ”bastryck” ur undermåliga högtalare bara för att man vrider basratten allt som går åt höger.

 • Anders Engblom

  Du besvarade ju egentligen din egen fråga genom att säga att du ”använder studiomonitorer som på ett så exakt vis som möjligt återger orginalljudet”.
  Normalt så har man ju inte sin mobil kopplad till ett par Dynaudio-monitorer för 20 papp utan snarare ett par Koss Porta Pro för 300:- eller liknande. All utrustning i signalvägen färgar ju ljudet till viss mån och ibland kan man vilja kompensera för det.

 • Sami_M

  Jag använder Equalizer mest mest för att jag vill ha en högre volym än vad som går i mobilen. så den höjer ju musiken extra mycket. Jag hatar verkligen att höra omgivningen när jag lyssnar på musik.. Trafik osv

 • BeO Johansson

  För att inte all musikutrustning är skapt lika. Hörlurar, vilket troligtvis är vanligaste ljudkällan när man lyssnar via sin mobil, skiljer sig otroligt mycket i ljudbild mellan olika tillverkare och modeller.

 • du kanske borde välja en mer ”exakt” ljudkälla till dina älskade studiomonitorer än en mobiltelefon, om du nu ska vara den typen av tönt.  fräsch spaning, btw. 

 • Arn F

  Du verkar ha koll på musik, Lars. Kan vi få mer av detta? Förbaskat bra skrivit, och väldans informativt! Men för kort…   :)

 • trexgbg

  OM man har perfekta förutsättningar skulle jag hålla med. Alltså om förstärkare, högtalare, hörlurar etc. var perfekta skulle utopin vara komplett!

  Men ibland måste man höja vissa delar av ljudbilden för att det skall låta som ursprunget. Om jag sitter i bilen måste jag höja bastonerna och till viss del sänka diskanten för annars låter det konstigt. När jag går på stan med mina Koss Portapro beheöver jag ofta höja basen och mellanregistret något.Hemma med min Quad förstärkare och KEF högtalare behöver jag inte göra nåt!

 • PhR1

  Skulle jag ha studiemonitorer med mig på tunnelbanan skulle jag inte ha någon användning till en equalizer, däremot använder man hörlurar som är någorlunda diskreta och utan läckage kan de hjälpa att förbättra ljudet via eqn.

 • Jag hör ganska dåligt, då är det en stor fördel om jag kan dra ner basen och dra upp diskanten för att få ett skarpt ljud i öronen :)

 • Indie-Jan

  Det är INTE skönt att ha studiomonitorer att lyssna musik med… Mastringen sker ju faktiskt oftast i ett helt annat system för att höra hur det låter för konsumenten. I studiomonitorer låter ljudet väääldigt platt.Sen är det ju dessutom så att de flesta har nån typ av konsumentljud hemma. De behöver en eq för att rätta till det som inte är så bra som standard. Vanligtvis är konsumenthörlurar EXTREMT mycket hängmatta i. Då kan det vara bra att reducera lite. Andra lurar kan vara väldigt svaga i mellanregistret. Då kan man kompensera där.

  So don’t klank on the eq hörrö!
  /Ljudtekniker som vet vad han pratar om

 • inzza

  Ju bättre grejer man har desto mindre rör man equalizern. Om man t.ex. har dåliga lurar kan man ibland kompensera med EQ men själv rör jag aldrig EQn.

 • Indie-Jan

  det som inte är bra som standard = de eventuella förstärkningar/försvagningar som högtalarelementen har.

 • Oskamart

  Musiken låter ju väldigt annorlunda i olika utrustningar. Till exempel har ju vissa hörlurar dödligt överdriven bas i förhållande till andra frekvensområden, eller väldigt svagt mellanregister, då är det ju skönt att kunna korrigera detta med en eq.

 • Jag tror att de flesta håller med dig om att man vill ”höra musiken så som artisten spelade in och skapade den”. Däremot använder jag EQ:n för att ”anpassa” ljudet till små inbyggda högtalare och hörlurar, när jag tycker att högtalarna/-lurarna behöver det.

  Alla högtalare är inte som dina studiomonitorer, och ibland behöver man kompensera lite för skillnaden. Antingen skaffar man då bättre högtalare eller så skruvar man lite på EQ:n. Det är just det EQ:n i uppspelningsutrustning är till för. Optimalt sett kalibrerar man EQ:n för rummet med hjälp av häftiga verktyg, men i fallet mobiltelefoner får man nog nöja sig med örat som verktyg.

  Så, kan du sluta klaga nu?

 • Adrian

  Nja, jag tycker inte riktigt resonemanget håller. Som Anders E säger så har man oftast billiga hörlurar som inte återger ljudet exakt. Sen handlar om om upplevelse av musiken, en EQ kan öka upplevelsen.

  Beror på vilken sorts musik man lyssnar på men modern popmusik har sällan några högre konstnärliga inslag. Tvärtom så är mycket av musiken producerat enligt standardmall 1A och nån poäng att lyssna på den exakt som skaparna tänkt sig den finns inte.

  För övrigt är det en trist utveckling att dagens musik har sämre dynamik för att den ska låta så högt som möjligt. Leder bara till att allt låter likadant, en ljudmatta som inte säger nåt. Lyssnar på man rockmusik från 70-talet så kan man snacka om känsla i musiken.

 • Michael Ördög

  Alla hör olika och uppfattar vad som låter bra på olika vis. Jag ändrar gärna EQ inställningen för att få musiken att framhäva det jag tycker är bra eller för att få den att låta så bra som möjligt i mina öron. Detta kan ju vara olika för olika högtalare och eller hörlurar. det är ju inte alltid man har ett par lurar för 5000 kr som återger ljudet perfekt och då kan man väga upp för dess obalans med EQ istället. Så jag skulle vilja se mer inställningar än vad vi har idag.

 • gurral

  kan vara så att dina hörlurar eller högtalare inte är så naturliga och att man därför måste eq:a för att få en bättre ljudbild.

 • Gästen

  Märklig krönika med i sammanhanget ointressant sifferinformation toppat med en felaktig slutsats. Det är omöjligt att genom en mobiltelefon ”höra musiken så som artisten spelade in och skapade den”. Hört talas om DAC? Med en equalizer kan man försöka sig att närma sig det så långt det går.

 • riptide

  Att skaffa bättre lurar som läcker minimalt med ljud både in eller ut är en bättre investering eftersom det skonar både din omgivning och dina egna öron eftersom du kan spela på lägre volym.

 • ilsk3n


  Musikerna, producenten, ljudteknikern, mixaren och mastraren har ägnat mycket tid åt att få musiken att låta på ett visst sätt in i minsta detalj. Vad gör man då med en equalizer i efterhand?”
  Därför att en mobiltelefon inte kommer i närheten av ljudkvalitén i en studio eller ett bra Hifi-system (eller en bra MP3-spelare för den delen). Därför behöver man justera vissa frekvenser för att stå ut.
  Tack vare EQn i spotify lämnar jag nu i vissa fall MP3-spelaren hemma.

 • KalleKn

  Dagens musik är sönderkomprimerad.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war
  http://www.youtube.com/watch?v=XCd6MHlo_iA&feature=related

  Så att använda studiomonitorer på populärmusik idag är att kasta pärlor efter svin. Man måste till tidigt 80tal för att det ens skall likna lite dynamik i musiken.

 • Zotamedu

  Fast i just mobiler och andra enheter med värdelösa hörlurar kan man ibland vara tvungen att lägga på egen EQ för att kompensera för bristerna i resten av signalkedjan. Till exempel klarar få hörlurar av lägre frekvenser varpå man behöver förstärka dem lite med EQ. Mellanregistret brukar också tjäna på att dämpas då det brukar vara för högt. Finns andra exempel på hörlurar som Sony XB700 och Beats by Dr Dre som har överdriven bas som man måste dämpa för att det ska låta vettigt. Så ditt resonemang stämmer bra på ett par studiomonitorer eller ett par bra hörlurar som har en rak och fin frekvenskurva men för billiga saker som ofta används i kombination med mobiler behöver man kompensera för hörlurarnas dåliga kvalité med lite EQ

  Sen är det sällan EQ används på detta sätt utan det verkar vara vanligare att man ökar basen tills den distar och så är man nöjd över sin feta grötiga bas som låter skit…

 • recman

  Kommer vi se fler inlägg som borde höra hemma i forumet (gränsfall ens där denna gång) på förstasidan på Swedroid.se?

  Lars, ditt argument är ungefär lika värdelöst som att en fotograf skulle säga att bildskärmskalibrering är uppåt väggarna eftersom bilden borde upplevas så som fotografen skapat den. Om du kan något om ljud så vet du att våra mobiler inte är i närheten av att producera det ljud som musiken har skapats med. Lägg därtill komprimeringen som används i en majoritet av de fall som det lyssnas på musik i våra mobiler?

 • Corran

  Mäh. Ge mig ett ljudchip i mobilen och hörlurar i öronen som klarar av referensaudio så är jag på din sida. Tills dess – nej.

 • Sgt_Stinger

  Jag använder EQ för att mina hörlurar har alldeles för mycket bas. Hade jag haft ett bättre par mer neutrala hade jag kört utan EQ.

 • Corran

  Kan förresten bidra med en anekdot om Michael B Tretow – troligen den bästa ljudteknikern i svensk historia – där han testade sina ljudbilder (för bl a ABBA) i bilen, för att det var den kvaliteten på ljuduppspelning som de allra flesta hade.

  Tror inte han skulle dra sig för att med en EQ fixa upp ljudet i en mobil.

 • Micke

  Det är även så jag använder EQ; för att optimera ljudet för det rum och den utrustning jag använder. 

 • Cp

  Det är ju ganska självklart till varför man använder en EQ. Det är en jävla skillnad på en färdig låt, mixad, mastrad osv och släppt på en tryckt CD okomprimerat vs en mp3 med variabel bit-rate som komprimerar och tar bort diverse frekvenser osv.

  En EQ försöker helt enkelt återskapa det som förtstörts. Det är som att säga att varför lägga extra cash på hörlurar när man kan köpa in-ear från Clas Ohlson för 59kr, ljudet är ju redan perfekt mastrat.Idiotisk artikel.

 • Martin Gustafsson

  Det stämmer ganska bra, har du däremot ett par lurar där du har tillgång till frekvenskartan alternativt något du använder för referenslyssning så kan du EQa så att du får en så rättvis ljudbild som möjligt.

  Man höjer aldrig volymen på ett specifikt frekvensområde utan sänker de andra frekvensområdena och höjer sedan volymen överlag :)

 • Trehundratre

  Håller med skribenten, har aldrig använt mig av EQ i telefonen med hörlurar. Däremot använder jag den när jag strömmar radio från telefonen till min bluetoothmottagare som jag kopplat till ett par kassa datorhögtalare jag har i köket, typ när jag lagar mat. Ljudet är så dåligt i de högtalarna att jag måste dra ner basen för att de inte skall mullra vid tal.

 • tirim4

  Tycker att eq inte behövs när man kör en bra (dyr) musikanläggning men när man kör på mobilen med ett par hörlurar för under 600 kr så kan EQn väga upp för bristande ljudegenskaper. 

 • lxp

  – Lyssna på en låt du hört tusentals gånger hemma med den dyra musikanläggningen.
  – Lyssna sedan på samma låt på mobilen med ett par normalbra in-earlurar.

  Hör du skillnad? Om du gör det, så är det helt ok att mixtra med ljudet genom EQ eller t.ex SRS-teknologi.

 • Distortion

  Ärligt talat!

  Om man vet någonting om ljud dynamiken i ett rum och hur olika frekvens gången för högtalare är så blir detta helt orimligt! Det är helt enkelt hopplöst att nå det perfekta ljudet i en vardags situation och det är ju där man använder luren!!

  Vad man gillar i musikväg och vad man gillar att lyssna på är en smaksak alla är olika och det gäller även ljudbilden. 

  Gör om gör rätt!!

 • Indie-Jan

  Haha, nuuuu vet jag vad det handlar om. Nån typ av försvar för att androidägare fick vänta 10 år på en eq i systemet…eller en eq alls utan root. Jag hade med mig en iPod jämt för att min x10 var gräslig som musikspelare.

 • rtardart

  Artikeln utgick ju från att skribenten använder hörlurar som faktiskt återger musiken som den blev mixad. Skitlurar återger ju ingenting av det arbetet, det skär ju ner på alltihop. Det gäller ju för övrigt beats by dre också. (måste få utlopp för min frustration med den skiten. jag förstår verkligen inte hur folk kan tycka att dom låter bra.)

 • flygandekorven

  Personligen orkar jag inte pilla med sånt men känner många som vill ha det för de vill kunna ställa upp bas osv som de gillar den.
  Varför måste det artisten vill att du ska höra, vara det som är bäst för alla gör någon något personen i fråga tycker förbättrar musiken vem förlorar på det?

 • rootmoose

  Jäklar vilket skitsnack. Som musiker är jag en petig musiknjutare och vet att även en förhållandevis enkel equalizer kan frambringa detaljer i ljudbilden som annars går förbi omärkta och ouppskattade. Till och med i mina 1k+-lurar är en equalizer ett måste för mig. Jag vill höra varenda virvelghostnote och varenda bakgrundseffekt – som musikern vill att jag ska att jag ska lyssna fram!

 • rootmoose

  Sorry @ doublemeck, det funkar inte så stabilt att kommentera på Swedroid från en androidtelefon, ironiskt nog …

 • Samy

  Jag blev upprörd när jag läste titeln; jag trodde ni skulle tipsa folk om equalizers.

  Angående att kompensera för kassa hörlurar:”Man kan inte polera en bajskorv.”

 • Frans Johansson

  Som många andra håller jag inte med riktigt.

  Väldigt trevligt att kunna göra justeringar beroende på akustiken, t.ex. när jag använder min boombox inne eller utomhus, det är enorm skillnad. 

  Sen tycker jag det är lite konstigt om du använder mobilen som uppspelningskälla till dina monitorer.

 • Daniel Jansson

   Nyttjar också EQ på mina Audio-Technica M50 som inte låter helt som dem ska i min Galaxy Nexus som inte har ett alltför bra ljudchip.

  Trixade med EQ häromdagen för att fixa till ljudet och ja det tog fram små härliga ljusa ljud som låg i bakgrunden som jag inte hade tänkt på innan.

  Så visst behöver vi EQ’s!

 • Thiesen

  Ja… varsågod att köpa mig ljudutrustning för runt 3 mille så ska jag nog låta bli att använda en EQ.

  Annars inte.

 • Adada

  Vet inte vad jag ska säga om den här artikeln…

 • pelle boström

  http://www.youtube.com/watch?v=yiJ9fy1qSFI 
  mythbusters: polish a turd! klart det går

 • hobs0n

  Min Note är oftast min hemma stereo kopplad, oftast via BT, till mina högtalare och dom råkar ha väldigt mkt bas så står jag inte i samma rum som högtalarna så slår basen genom alldeles för mkt vilket gör att oftast när jag ligger i sängen, är i köket, är i badrummet så använder jag en equializer och dämpar basen väldigt mycket, även för grannarnas skull :)

 • Adrian

  Särskrivare går inte att lita på. Lär dig svenska språket så kanske du blir tagen på allvar.

 • Per Lindsten

  Equalizer är för tondöva och hörselskadade eller för undermålig spelare… 

 • Helt rätt. Samma sak som att köpa en konstnärs tavla sen måla om den som man själv tycker. Eller köpa lcd/led tv och vrida på färgerna och göra om känslan som regissören vill förmedla. Behöver man en equalizer ska man nog spara lite pengar till nya högtalare och börja använda annan uppspelningskälla än en mobil.

 • Bernhard Odin

  Suck, skribenten utgår från att alla har 100% HiFi utrustning i en smartphone. Ja, jag använder gärna en equalizer i min Note med 600 kr lurar för att kompensera deras och ej den inspelade musikens brister. Egentligen på samma sätt som mastraren gör i slutfasen.
  Igen, suck,

 • Lagerhol82

  Jag har en hörselskada som gör att jag hör vissa frekvenser sämre. Hooray för EQ!

 • johan jacobsson

  Den sista meningen är väldigt intressant;  För man vill väl ändå höra musiken så som artisten spelade in och skapade den?
  Nope. Finns t.ex. undersökningar som visat att ungdomar föredrar komprimerat ljud framför o komprimerat. (http://www.audioholics.com/news/industry-news/kids-prefer-poor-quality-mp3)

  Om en ljudtekniker kan förvränga och förbättra ljudet m.h.a. equalizer (och autotune mm) så kan självklart en konsument göra samma sak. Det är troligen inte samma ljudtekniker som tagit fram hörlurarna jag har på huvudet så det du får är en kompromiss mellan hur ljudteknikern i studion och ljudteknikern hos hörlurstillverkaren tycker det skall låta. Lägg sen till elektroniken i din telefon. Då kan du skruva på equalizern för att försöka återställa ljudet så som studioteknikern ville ha det.. eller varför inte till en ljudbild som passar just dig? Musiker har ju trots allt med sig en ljudtekniker när de spelar live för att kompensera för hur ljudet låter i den arena de spelar i så varför skall inte du anpassa ljudet efter den utrustning du har?

  Själv föredrar jag en nyanserad ljudbild och tycker mina IEM presterar ett väldigt klart men något basfattigt ljud, något jag kan kompensera med equalizern. När jag istället vill använda mina ”over the ear” vill jag sänka basen något då den är något för kraftig.

  Av samma anledning som du kan, och enligt många skall, kalibrera din nya fina dyra TV kan(/skall?) du också använda en EQ för att kalibrera ljudet på din Hi-Fi anläggning eller bärbara ljudanläggning om det så råkar vara en mobil.

 • yupp

   Patetisk att läsa artikeln och den slutsats som författaren gör. Det enda sättet att ‘” höra musiken så som artisten spelade in och skapade den” är att vara på plats där den skapades.
  Efter att den är skapad så kommer den att låta olika i alla medium den spelas i, telefon, CD spelare, ljudkrets, förstärkare, högtalare, hörlurar, rumsakustik, omgivningsljud,brus etc. påverkar ljudet. T.o.m. de dyraste ljudanläggningarna levererar olika ljudbilder. Så det är självklart att jag använder EQ då jag kan få det ljud som jag vill ha i den miljön jag befinner mig i och med den utrustning som jag har.
  Det finns t.ex inte ett par hörlurar eller för den delen mobiltelefon klarar att återge original ljudbilden.

  Jag tänder inte lamporna på natten för att jag vill uppleva världen som gud skapat den….. aj, jag slog just i huvudet.. och tån, men jag upplever ju originalet.

 • dwain

  Om man nu skriver en krönika bör man inte kolla upp så man verkligen har rätt? ;)

 • Engstrom Thomas

  Tänker du då att du ser tavlan i dagsljus? Sol eller dis? Eller konstljus? Varmt eller kallt ljus?

 • Engstrom Thomas

   Ja precis. Och ljudanläggningar är för fattiga som inte har råd att hyra artisten….

 • Asdfaf

   Krönika != debattartikel.

 • Thomas Engström

  Nej, nu tror jag nog att budskapet kommit fram på inläggen. Nu får ni nog komma med nya argument, annars blir det tjatigt!! ;-)
  Ja, nya argument som det här: Det låter aldrig likadant på skivan som när artisten spelar live. Vilket är det riktiga? Borde inte artisten köra playback så att det låter som han vill ha det??
  JAA! Där satt den!!! Nu stänger vi butiken… ;-D

 • Jojje

  En EQ används ofta för att kompensera omgivningen tex. i en bil för en så jämna ljudkurva som möjligt. Sen om man har mycket bas eller diskant spelar ingen roll så länge ljudkurvan är jämn. Då låter det bra.

 • Kamelbulle

  Förstår vad skribenten vill komma till. Men jag gillar ändå att pilla lite i EQ för att få ljudet exakt som man vill. kan tycka att diskanten och basen ofta är för låga.

 • Håller med om att musiken som en produkt är tänkt att låta på ett visst sätt. Men.. Man mixar och mastrar utifrån mer eller mindre genomsnitt av kvalitet på högtalare, förstärkare och stereo. Detta eftersom relativt få personer har tillgång till att lyssna ur noggrant kalibrerade studio monitorer eller sjukligt bra hörlurar.

  Själv pillar jag nästan alltid i EQ för att få det ljudet jag upplever som bra ur just min anläggning. Oavsett om det är telefonen, datorn eller bilstereon. Ljud upplevs dessutom olika av alla individer.

  Tummen upp för bra krönika!
  Edit- tummen ner.

 • Eekoren

  jag avskyr när man skruvar upp basen och diskanten… då hör man så sjukt tydligt skillnaden mellan subwoofer och högtalarna, då får man det bara att låta som billig logitechsmörja. Man måste ha det balanserat med mellansegmentet.

 • Kamelbulle

   Aajo, men jag menar när man kör på typ hörlurar när man är ute och går. Kan vara för att mina lurar inte är så jävla bra iofs. Men tycker lätt att det blir för otydligt utan att pilla lite grann.

 • Simon

  Håller med. Om man nu skulle (mot all förmodan :D) råka äga ett par lurar som ser ut enligt följande: http://graphs.headphone.com/graphCompare.php?graphType=0&graphID[]=1963

  Så blir det ingen fröjd utan EQ.. Förstår inte riktigt hur Lars resonerar i denna ”krönika”. Lars, du säger att du vill höra musiken så som producenten tänkt sig och därför använder dig av t.ex. studiomonitrer i hemmet (vilket jag också gör). Sedan om du använder dig av t.ex. ett par billigare ”tunnelbane”-lurar i prisklassen <2000kr med en frekvenskurva som är helt åt helvete, vill du inte kunna få det "som det ska låta då" med hjälp av en EQ?

  :/

 • Simon

  Länken sket sig, vi provar igen: 
  http://i.imgur.com/db0D7.png

 • Marcus Roos

  Jag kan hålla med om att det inte finns något egetvärde i en EQ.
  I både studio- och konsument-lyssningssammanhang har jag sett hur folk pillar på EQ utan att veta egentligen varför.Men så kan det ju faktiskt finnas grunder för det.
  En period körde jag med ett par in-ear av märket Koss. De var så basrika att jag var tvungen att skära ner massa bas för att jag över huvud taget skulle höra det andra.
  Dom var helt förfärliga :)

  I andra änden av skalan har jag mina Dr Dre-lurar.
  Folk får, för övrigt, säga vad de vill om dom. Inbillar mig att de som sågar dom så väldigt antingen har provat några från en billig serie eller inga alls.
  Lyssnar jag med dessa, skruvar jag gärna upp djupbasen lite.
  Inte för att jag saknar bas, utan för att de återger basen så bra.

  För övrigt lyssnar jag sällan på musik genom telefonen, utan genom en dedikerad ”mp3-spelare” (Cowon D2)

 • Erik Svanborg

  Ursäkta min spydighet men detta var en av de dummaste saker jag läst på annars utmärkta Swedroid. Har man en jättebra HiFi -anläggning och ett väl avstämt rum (minst lika viktigt!) finns det ingen anledning att använda eq. En smartphone + (oftast) billiga lurar producerar naturligtvis inte någonting som ens liknar ”så som det var tänkt att låta”. En eq kan till viss del kompensera för telefonens + hörlurarnas brister. 

 • Mavro

  Ni har ju alla rätt ;). Ljud är något fysiskt och psykiskt. Så fort som vi registrerat ljud med vårat hörselsinne så övergår allt till hur vi uppfattar ljudet och då blir ljudet något subjektivt. 
  Alla tycker olika och så även ljudtekniker. En mix kan låta helt olika beroende på vem som mixar precis som att det blir olika tavlor om flera personer målar av samma motiv. 

  Så det går egentligen aldrig att säga vad som är rätt eller fel när det kommer till ljuduppfattning, och som jag uppfattar det så är det inte heller det som skribenten säger. Utan enligt mig så öppnar han istället till diskussion kring ämnet.

  Själv så brukar jag vanligtvis inte använda EQn i musikapparna men jag kan förstå att andra gör det. 
  I hemmet så har jag ställt upp och ställt in min stereo så att den ska reproducera ljudet från skivan så frekvens rakt och ofärgat som möjligt. För mig så är det en kul utmaning och det är så jag får ut mest av min upplevelse.

  Även där tycker vi alla olika. En del tycker om vinyl och andra CD och rent tekniskt sätt så har ju CD sina fördelar över vinyl men det handlar ju ändå i slutändan om vad man tycker och det är ju subjektivt och där kan man aldrig ha fel ;). 

  I slutändan så har väldigt många parter sagt sitt med en EQ på någotsätt innan man som slutkonsument tillslut lyssnar på låten, och då måste man ju få säga sitt med en EQ ;). Och då blir det tillslut en slags kompromiss av vad alla tycker och tänker från musiker -> kund.

  Sen kan ju ljud som sagt vara tekniskt och något som man kan räkna på men i det här fallet så tror jag mest det handlar om något subjektivt. Och jag ser det som att ni alla har rätt i den här frågan.

 • Mavro

  Det här meddelandet hamnade fel ;)

 • Mavro

  Det är ju subjektivt och man vet ju bara bäst själv vad man gillar. Det är inget fel med att dra upp diskanten och basen, det görs faktiskt väldigt ofta i olika sammanhang. Bland annat så görs detta lite smått ibland i mastering processen. Sen kan man se på swedroids mätningar av 3.5 mini tele jacken på olika telefoner att telefon tillverkarna också verkar förstärka basen och diskanten på signalen innan den lämnar telefonen. Sen kan man fråga sig varför vi gillar när man drar på diskant och bas och den enda förklaringen jag kan komma på är att vi är olika känsliga för olika frekvenser.  
  http://www.ljudlandskap.acoustics.nu/ljudbok.php?del=nyfikna&kapitel=kapitel_4&rubrik=rubrik2_3

 • Erik Svanborg

  Inte heller Messerschmidts går att ta på allvar. Man kan ha vettiga åsikter utan att kunna stava. Har jag hört. 

 • Phukkitt

  Nu lyssnar jag inte på musik i mobilen, föredrar fortfarande en dedikerad musikspelare. Men senast jag testade så var det PowerAmp, och så fort man petade minsta lilla på equalizern, oavsett om man höjde/sänkte någon slider, så sänktes maxvolymen, helt värdelöst med andra ord. Det är likadant i min musikspelare, men den klarar av att leverera högre volym så den behöver oftast inte maxas ändå.

 • ZaInT

  Exakt vad jag tänkte skriva.

 • Daviddator

   Jag tänkte med skriva precis detta. I min gamla blade gick det ju inte att lyssna på vissa låtar för de skramlade för mycket om jag inte hade på EQ:n

 • Daviddator

   Klart att man använder Eq, varför skulle man inte göra det. Musiken låter ju ändå helt olika i olika hörlurar. Te x. om jag använder mina in-ear lurar så har de rätt hög bas rent från början, Så då drar jag med basen. Men då mina koss porta pro, de har inte så hög bas så då kan jag dra upp den lite mera istället. och alla hörlurar har ju sina egna egenheter så det låter ju ändå inte som upphovsmakaren ville !?

 • KalleKn

  Jag har en sån har EQ till stereon: http://imgc.classistatic.com/cps/blnc/120911/641r1/067329k_20.jpeg

  Om man kollar på den så har den två intressanta saker. Mic och en knapp som heter Auto EQ. Det man gör är att koppla in en mätmic placera den på sin lyssningsplats och sen trycka på knappen AutoEQ, då ställer den in så att man skall få en så rak ljudkurva som möjligt. Alla med lite ljudintresse vet att ställer man en högtalare nära en vägg så får man bashöjning, ställer man den andra högtalaren sen i hörn så får den högtalare mer bashöjning. Det kan man med en eq kompensera, så att frekvenskurvan för just dom högtalarna och i det rummet blir så rak som möjligt och givetvis ställer den där EQ in högtalarna separat. Sen har örat olika känslighet vid olika ljudtryck så lyssnar man lågt så kan man vilja ha lite loudness för att få det att låta likadant ljudmässigt som vid högre ljudtryck. Det här är saker som jag trodde alla med lite ljudintresse kände till. Jag kan bara säga en sak till författaren av artikeln. Skäms.

 • boota

  olika hörlurar låter olika, det vill man ju gärna kompensera för. Dessutom känns det ju som man kan nåt när man pillar på en EQ. (för övrigt brukar låtar nu för tiden vara alldeles värdelöst mastrade.)

 • lxp

   Det skadar inte att få reda på när man gör något fel heller.

 • En equalizer används för att kompensera för brister i lyssningsmiljön. När de mixar skivan i studion så har de knappast lyssningsmiljön ”mobiltelefon” i åtanke utan anpassar ljudet så det låter bra i studiomonitorer.

 • Erik Svanborg

  I så fall kan man påpeka det på ett trevligt sätt. :) Men det kändes inte som att det var välmenat… 

 • Så vilka lurar har en ”icke undermålig spelare” då?

 • Grattis till veckans mest inskränkta inlägg. Du vinner en trasig mjärde full med mört.

 • Daniel Ericsson

  precis som flera andra nämner så beror det på vad man använder för att lyssna i. Galaxy S2 har tyvärr rätt värdelöst ljud och blir lätt väldigt vasst (speciellt om man lyssnar på hårdrock) mot hur ljudet faktiskt borde låta, även om man använder highend hörlurar. Då behöver man använda en equalizer för att göra musiken lyssningsbar. Kan för övrigt nämna att i O2X behövdes inte equalizern, eftersom den faktiskt hade tillräckligt bra ljudkvalite från början. När ska man sätta in ordentliga ljudchip i ALLA mobiler? Kan väl inte vara så dyrt?

 • Maruda

  Det här med 5000 Hz har blivit fel, 500 ska det ju vara, men lätt att få en nolla för mycket i en sådan artikel ;)

 • Jerker

   Snarast som att välja om du vill vita, varmvita eller led/glödlampor i belysning i rummet där tavlan står. Undrar vilken sorts ljus artisten hade?

 • ilsk3n

  Har man väl lyssnat på musik genom en Cowon (äger själv en S9), så känns de flesta mobila spelare (och definitivt en mobiltelefon) , som ren skräp… :P Trist att bära omkring på flera enheter dock, samt att jag saknar spotify i mp3-spelare, så jag hoppas det kommer en telefon snart med riktigt bra ljud.

 • MetadonPatient

  Han/hon/hen kanske inte är en sån där äkta audiofil och varför ska man då ge sig på att skriva en artikel?

 • Erik Svanborg

   Haha tyckte att 5000 lät mycket, men reflekterade inte mer över det :) Klart det ska vara 500.

 • Erik Svanborg

   Jodå, det kan det. Ett bra ljudchip är ingenting som sticker ut i specarna, och 99% av alla användare bryr sig inte. Det räcker ju med att ett bättre ljudchip är några kronor dyrare än ett ”standard”, med de volymer som mobiltelefoner tillverkas i blir det snabbt många miljoner, och de kan förmodligen inte höja priset på telefonen p.g.a. ett bättre ljudchip…

 • Wibergify

  Med ett par hyffsade lurar behöver man verkligen inte equalizer. Har personligen aldrig använt en på en android telefon.

 • BAGS

  För att alla har inte samma smak eller lyssningsmiljö…

 • MINIMAEXMALIS

  Eq är för många en önskvärd funktion, många pratar om dem men det gäller också att man har en grundläggande förståelse för hur ljud fungerar och hur mixtrade i frekvens balansen kan skada viss musik. Jag själv använder eq men mest för att skära i specifika frekvens områden så att närliggande frekvenser framhävs. Det beror mycket på vilken musik man lyssnar på såklart… För de flesta är en eq onödig..

 • Mavro

  Både 500 och 5000 är faktiskt najs att lyfta lite så båda har rätt ;). 500 brukar sägas vara varmt medans du kan få fram goa övertoner över 4k. Fundamentala toner hos män sitter btw ännu längre ner, typ 80-200 men det varierar för olika människor.

 • Mavro

  Kan hända att det vassa är puckeln på runt 1 dB vid 6-7k Hz. Brukar vara ett område som kan upplevas som vasst. 
  http://www.swedroid.se/test-av-samsung-galaxy-s-ii/ Fast samtidigt så är det så svagt i jämförelse så det borde inte påverka så mycket. 

  Håller förresten med om att tillverkarna borde ta tag i ljudkvalitén på D/A omvandlarna m.m. Det är ju bara elektronik och det finns ju nästan högtalare som är mer raka i frekvens.

 • Johan

  Ähh jag skyller allt på för många timmars användning av MS Office, enligt Bill så finns det inga svavfel :-)

 • Seade

  Ja, du använder studiomonitorer ja, men hur många människor gör det? Jag har olika EQ-presets för vad jag kopplar mobilen till. Datorhögtalare saknar mellarnregister så jag höjer det. I bilen får jag ändra om rätt mycket för att kompensera kvalitetsförluster och när jag lyssnar i hörlurar är det helt andra inställningar. Jag kommer aldrig mer skaffa en musikspelare som inte har EQ och Replay Gain-stöd.

 • Me

  Sony Ericsson Xperia Neo har en bra hötalare och de flesta SE-2011-lurar :)

 • Erik Svanborg

  Mest bespottade krönikan på Swedroid någonsin? :-)

 • Gissadetdu

  snacka om skåpställning!! Tack :)

 • Foto136

  Den här artikeln har fått väldigt mycket kritik och helt ärligt så har jag inga som helst svårigheter att förstå varför. 

  Till att börja med så har artikelförfattaren totalt missat att den perfekta högtalaren/hörluren mig veterligen inte har tillverkats! Inte ens om du kör en skiva i en anläggning i prisklassen +100 000 kronor blir ljudet perfekt. En mobiltelefon som i allmänhet kör .mp3 till vilken är kopplad ett par hörlurar i prisklassen <1000 kr ska vi bara inte prata om, vilket bland annat framgår tydligt av Swedroids egna tester!!
  Jag har spelare med EQ och har ställt in EQn som en hängmatta ungefär, ökat på bas och diskantåtergivningen och sänkt mellanregistret något eftersom min telefon har ett vasst mellanregister och däremot (som de flesta andra) inte har den bas och diskantåtergivning man skulle vilja ha. Dessutom är det ju så att olika musik ger olika behov. Krönikan ifråga är helt inriktad på club-musik á la Energy, något vi faktiskt är ganska många som inte uppskattar, även om många också uppskattar den. Höjningen för att få rösterna att framträda kommer, speciellt om man missar lite och går lite högre än 500 Hz, helt klart att få både tunga gitarrsolon och fioler (för att prata två helt olika musikstilar) att låta förjäkligt på ren svenska. 

  Tyvärr har jag också varit med om folk som har mixat akustisk musik som om den vore clubmusik, med resultat att hela låten blir förstörd eftersom den för akustisk musik helt nödvändiga lågbasen (<200 Hz) är helt obefintlig, uppenbarligen för att producenten förutsatt att lyssnaren sitter med en liten klockradio från ÖoB och lyssnar och struntar i oss som åtminstone har lite kvalité på grejerna hemma (lite i mitt fall för jag har inte haft råd med mycket kvalité). Här är det helt nödvändigt att höja basen i EQn, speciellt de riktigt låga tonerna (<50 hz) så man får med den där härliga, köttiga botten i musiken. 

 • darkly

  Dummaste jag läst den här veckan. Med den logiken skulle alla spelare i hela världen kopplade till samma högtalarmodell låta exakt likadant. Don´t think so.
  Personliga premisser och lokalens akustik ska vi inte ens börja prata om.

 • Björn Engström

  Jag förstår vad du menar men tycker att eq nästan alltid behövs.
  Har jag kasst ljudsystem vill jag ha eq för att kompensera ljudystemet.
  Har jag mellan ljudsystem så klarar jag mig utan eq.
  Har jag bra ljudystem så vill jag ha eq för att kompensera för olika/dålig mixning/mastering mellan skivor & låtar där blandskivor/hitsalbum är värst.

 • dmitri

  jag skiter väl i hur den som skapat musiken tänkte sig att den skulle låta, det enda som är viktigt för mig är att musiken låter som jag gillar den???? (så länge det bara är jag om ska lyssna i hörlurar vilket är ca 99,999% av fallen)

  Eq är ett krav i alla sammanhang. Har spotify fixat eq i sin app än? största skälet till att jag inte är premiumkund är att det hittils inte funnits/inte finns

 • Göran

  Spotify har EQ numera samt att du kan välja tid för överlappning mellan låtarna.

 • Per

  Många låtar är väl mastrade för att låta bra ur ”någorlunda” högtalare, kanske inte om man köper en CD skiva som dock inte är så vanligt hos gemene man numer, (inte för att mastering är något jag har större koll på). Men, däremot tror jag mycket är gjort för att låta bra i radio, och är därför anpassat för att de ska låta högt även om man spelar de på bilradion eller enklare hemmastereos, hörlurar o.s.v. de ska vara mycket bas redan från lägre volym. Mindre dynamik mer loudness mer kompression. (det gäller som sagt att höras för att märkas i mediebruset) Vilket nog inte är något som många musiker alltid ser som en fördel. Allt beror ju på hur de är mastrat vilket jag tycker både verkar svårt och antagligen är svårt att avgöra. Men visst har du en bättre musikanläggning eller liknande kan de ju vara bra att köra utan equalizer typ puredirect läge dvs. utan equaliser, tonkontroller eller andra ljudförbättrare, för att få en ”renare” ljudbild. Men då är de väl om du har en bra källa t.ex. flac, wav, CD, eller en bra bitstream. Medans vissa radiokanaler eller en 128kb/s mp3:a te.x. kan låta lite väl tunt/platt speciellt ur bättre högtalare.

  Men framförallt vilken källa kommer musiken ifrån? Mp3, Spotify, flac, waw, ogg vorbis, radio m.m? Allt körs dessutom med olika bitrate m.m. och sen vilken utrustning spelas de på?
  Vissa har skitfina anläggningar för hifi stereo, finns ju 1000 o en olika konfigurationer som låter totalt olika. Beroende på källmaterialet. för o inte tala om hörlurar med diffande kvalité Medföljande plastsnäckor t.ex. har ju ofta sämre kvalite, medans ett par koss för 400-500 som kan spela klart fler frekvenser oftast är bättre. sen finns de väl knappt nåt prisstopp vad gäller lurar även om de dyraste inte behöver va de bästa! För o fatta mig kort blir ju en väldig skillnad i upplevd ljudkvalite, omfång och transparens osv. beroende på ett flertal faktorer av vilka några är

  1. vilket format har musikfilen/musiken ?
  2. på vilken slags utrustnig spelas låten/musiken?

  Klart de kan va befogat med equalizer i många fall, utan att för den del fördärva ”…upphovsmakarnas vision av musiken” Den fördärvas nog rätt mycket redan som de är med olika uppspelningsscenarion.

 • Per

   Håller med men frågan är om de inte, ofta vad gäller mer radiovänlig musik inte mastras mer för att låta schysst ur bilradion eller ”ikea” högtalarna, läste en intressant artikel om det för ett tag sen ”loudness kriget” eller nåt i den stilen hette den!

 • Ja, men att de mastrar för högt går inte att göra något åt varken med equalizer eller något annat. När du mastrar musik så så sitter du i en studio med studiomonitorer och jag kan garantera att de inte provlyssnar hur det blir i Ikea-högtalare eller bilstereo. Bilstereo är ju ett typiskt ställe där man behöver kompensera eftersom väg/vindbrus äter upp vissa frekvenser medan andra låter som vanligt.

 • Anders ES

  I de studios jag varit i och spelat in i så brukar det stå en budgetanläggning. Det är viktigt att det låter bra på dom också. Därför kollar man gärna det.

  När jag själv spelar in i hemmastudion börjar jag med att få musiken att låta ”superbra” ur de dyra fina hörlurarna.
  Sedan gör jag alltid en mp3:a och lyssnar i mobilen. Ofta låter det skit, rent ut sagt, i mobilen och man får gå tillbaks och mixa så det låter bra ur bägge källorna. Sedan kollar jag i datorhögtalarna och sist i hembioanläggningen. Så visst tar man hänsyn till de sämre källorna.

  Med det sagt och med lite erfarenhet på området skulle jag aldrig kunna leva utan Eq. Jag vill ställa in musiken efter hur jag vill höra den. Nu är ju kanske jag ett specialfall då jag har nedsatt diskanthörsel. Så Eq’n används till bl a att dra upp diskanten så att jag får höra det lite mer som det var tänkt.

  Jag tycker nog att denna krönika var lite oövertänkt och vääääldigt subjektiv.

 • Anders ES

  I de studios jag varit i och spelat in i så brukar det stå en budgetanläggning. Det är viktigt att det låter bra på dom också. Därför kollar man gärna det.

  När jag själv spelar in i hemmastudion börjar jag med att få musiken att låta ”superbra” ur de dyra fina hörlurarna.
  Sedan gör jag alltid en mp3:a och lyssnar i mobilen. Ofta låter det skit, rent ut sagt, i mobilen och man får gå tillbaks och mixa så det låter bra ur bägge källorna. Sedan kollar jag i datorhögtalarna och sist i hembioanläggningen. Så visst tar man hänsyn till de sämre källorna.

  Med det sagt och med lite erfarenhet på området skulle jag aldrig kunna leva utan Eq. Jag vill ställa in musiken efter hur jag vill höra den. Nu är ju kanske jag ett specialfall då jag har nedsatt diskanthörsel. Så Eq’n används till bl a att dra upp diskanten så att jag får höra det lite mer som det var tänkt.

  Jag tycker nog att denna krönika var lite oövertänkt och vääääldigt subjektiv.

 • NoiseMaker

  Det har funnits EQ till Spotify skitlänge. 3:e-part visserligen, men ändå. Sluta gnälla, börja googla!

 • NoiseMaker

  Det har funnits EQ till Spotify skitlänge. 3:e-part visserligen, men ändå. Sluta gnälla, börja googla!

 • NoiseMaker

  En av de sämre krönikorna hittills, no offence. Förutom din väldigt generaliserande och delvis felaktiga inledning om frekvenser kommer du till en väldigt märklig slutsats. Visst hoppas jag att folk gillar mixar jag gör som de är, men att någon skulle fördärva mitt arbete genom att använda en EQ är ju bara skitsnack. I så fall fördärvar de mitt arbete bara genom att spela upp musiken i en annan anläggning än min egen.

  Om man först lyssnar på musik i sin stereo hemma och sedan i lurar och det låter helt annorlunda i lurar kan det ju vara trevligt att justera ljudet så det blir mer likt det man hör i stereo. Dessutom befinner man sig ofta i en helt annan akustisk miljö som kan kräva att man kompenserar för störande ljud.

  Själv brukar jag inte använda EQ utom på ljudböcker som blir för basrika eller på annat sätt stör mig när jag lyssnar i lurar.

 • NoiseMaker

  En av de sämre krönikorna hittills, no offence. Förutom din väldigt generaliserande och delvis felaktiga inledning om frekvenser kommer du till en väldigt märklig slutsats. Visst hoppas jag att folk gillar mixar jag gör som de är, men att någon skulle fördärva mitt arbete genom att använda en EQ är ju bara skitsnack. I så fall fördärvar de mitt arbete bara genom att spela upp musiken i en annan anläggning än min egen.

  Om man först lyssnar på musik i sin stereo hemma och sedan i lurar och det låter helt annorlunda i lurar kan det ju vara trevligt att justera ljudet så det blir mer likt det man hör i stereo. Dessutom befinner man sig ofta i en helt annan akustisk miljö som kan kräva att man kompenserar för störande ljud.

  Själv brukar jag inte använda EQ utom på ljudböcker som blir för basrika eller på annat sätt stör mig när jag lyssnar i lurar.

 • NoiseMaker

  Du misslyckades med att fatta dig kort. =)
  Men jag håller med om innehållet.

 • NoiseMaker

  Du misslyckades med att fatta dig kort. =)
  Men jag håller med om innehållet.

 • NoiseMaker

   Du ”saknar spotify i mp3-spelare”? Eeeeh, okej… Ska man nu leka hifi-nörd bör man väl inte lyssna på snålkodad musik alls, eller?

 • NoiseMaker

   Du ”saknar spotify i mp3-spelare”? Eeeeh, okej… Ska man nu leka hifi-nörd bör man väl inte lyssna på snålkodad musik alls, eller?

 • Johan von Laxnacke

  Dummaste jag läst på länge, detta.

 • Johan von Laxnacke

  Dummaste jag läst på länge, detta.

 • Perra

   Jo blev lite långt :/

Lediga jobb inom data / IT Företag
Metro söker frontendutvecklare Publicerad 14 Dec 2017
IT-Projektledare till Bilvision Publicerad 14 Dec 2017
JavaScript-utvecklare (MERN) till Bilvision/Bilprospekt Publicerad 14 Dec 2017
Windows konsult Publicerad 14 Dec 2017
Javautvecklare med fokus på e-Hälsa Publicerad 14 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. LG V30 dyker upp i svensk nätbutik, sägs vara i lager 20 december
 3. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 6. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons