Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Var tog Androidsurfplattorna vägen?

Postat:
13:12 - 2017-10-23
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Även om det fortfarande släpps friskt med Androidbaserade surfplattor är de numera sällan av det mer påkostade slaget. En titt på de populäraste Androidplattorna på Prisjakt visar att nästan alla är i budgetsegmentet.
För några år sedan kunde etablerade Androidtillverkare nästan lägga lika mycket krut på lanseringen av en platta som på ett mobilflaggskepp. Idag har dock flera av jättarna till synes så gott som lagt ned satsningen på tablets.

En förklaring kan vara att Androidmobiler idag är så pass stora och kraftfulla att behovet av surfplattor minskat. Tablets är helt enkelt inte längre en lika het eller eftertraktad produkttyp som förr. Även Google, som brukade släppa en surfplatta om året, har inte satsat på plattor sedan Pixel C hösten 2015.

Google verkar ha accepterat Androidplattornas öde och fokuserar istället på Chromebooks – nu senast genom Pixelbook som kan vikas till just en surfplatta. Tablets har ansetts kunna ersätta datorer i högre utsträckning än smartphones.

Nu tycks framtiden för plattor bestå av två-i-ett-lösningar som ligger i gränsen mellan just tablets och laptops. Med tanke på att Chromebooks nu kan köra Androidappar verkar Google anse att Chrome OS är vägen framåt, då systemet erbjuder en mer kraftfull lösning än Androidbaserade plattor.

En revival för Androidplattor bör inte vara att räkna med och klassiska tablets ser ut att gå en långsam död till mötes. Har du en surfplatta och hur ofta använder du den i så fall?

 • pacman_42

  Jag köpte faktiskt en tiotummare precis då min gamla inte längre orkade med uppdateringarna på Chrome. Det fanns verkligen inte mycket att välja på, det blev en Samsung i underkant av mellansegmentet.

  Frugan har en monsterplatta på 13.3 tum, de är på gränsen till för stora om man inte har tangentbord också (vilket inte hon har).

  Rörande hur ofta jag använder den så använder båda jag och frugan plattorna dagligen, dels läser vi morgontidningen på dem, vi använder dem vid matlagning, jag använder den när jag jobbar med elektronik, frugan vid scrapooking osv osv.

  A&O är att de kan stå själva, i liggande läge är de värdelösa. Man vill inte hålla i dem hela tiden när man använder dem som referensmaterial vid matlagning mm.

  Hybriderna skulle dock fungera perfekt för oss.

 • Emil

  Jag tappade intresset för Androidsurfplattor när Google slopade tablet UI. Då blev det i princip bara en förstorad smartphone som inte drar fördel och utnyttjar den större skärmen.

 • hello

  Min ipad pro 10.5″ är det absolut bästa köp jag någonsin gjort. Fantastisk enhet.

 • JPeterJ

  Har en Xperia Z3 Compact Tablet (8 tum, 270 g, 6.4 mm, front facing stereospeakers, vattentät, 6.0). Används dagligen för YouTube, E-bokläsning osv. Fungera utmärkt!

 • darkly

  Vi har en Sony Xperia Z4 som fortfarande är lika snabb för det vi gör med den, slösurf och streaming i diverse olika appar, junior spelar spel.
  Att den är vattentätt, supertunn, hyffsad batteritid, osv. skadar ju inte.

 • ersme

  Har man en laptop och en telefon så finns inte behovet

 • Tiredness

  Både nya surfplattor och smartphones lyser väl i stort sett med sin frånvaro (även om några få släpps då och då).
  Apples ny appleWatch har man heller inte läst mycket om. Jag har en gammal LG gpad som jag endast använder när jag reser (som videspelare för min son).

  Jag minns att Archos för några år sedan släppte en androidsurfplatta med kontroller. Denna tror jag inte var särskilt lyckad och släpptes nog aldrig i Sverige. Nu när Nintendo switch har slagit igenom stort så borde någon utvecklare göra något liknande. Dock inte något som kostar 10.000. Jag vill ha en emulatormaskin inget grafikmonster, då är ju switchen billigare. Om Nintendo kan få ut en hyfsad spelmaskin för 4500 så borde någon utvecklare kunna göra samma sak med android som plattform.

  (https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/81OpA60ozrL._SL1500_.jpg

 • Mogis

  Är det någon som vet om iA writer går att köra i total full screen på en chromebook?

 • Okuus

  Tror mer på hybriden med surfplatta och bärbar dator. Har en MS Surface som jag är sjukt nöjd med som bärbar dator.. I kombination med en bra telefon blir det inte mycket utrymme och behov att ha en surfplatta.

  Android på surfplatta med tangentbord har jag svårt att se nyttan av… köper själv hellre Windows då och använder den mer som en bärbar dator och behåller Android på mobilen.

 • Emil Oskarsson

  Har en Z4 tablet som fungerar underbart, riktigt surt att Sony gav upp på tablets de var oslagbara imo. Finns absolut inget som kan ersätta min Z4 tablet idag tyvärr :(

 • Jonas Gustavsson

  Sony fortsätter imponera med sina uppdateringar!

 • Mats

  Ipad har tagit över denna marknad. Jag bytte nyligen ut min Nexus 9 mot en iPad, apple har faktisk bäst pris prestanda här. Men fortfarande vet jag inte vad jag ska ha surfplattan till. Den är bra vid resor och slösurfande framför TVn men annars är ju en bärbar dator bättre alla gånger.

 • Tobias Åberg

  Ligger och kollar serier i sängen om nätterna, en och annan ebok läses också. Begränsad användning kanske, men vill verkligen inte vara utan. Laptops i sängen är verkligen ingen bra grej och en liten tv i fotändan är jag inte alls sugen på att börja med igen.

 • Skrufve

  Borde detta inte bli en omröstning? :-p

  Kör själv en Tab S2 8″, tycker det är ett perfekt mellanting när man vill ha mer skärmyta men inte vill dra upp laptopen. Perfekt i soffan, på resa och ibland på möten för anteckningar…

 • Patrik

  En smartphone och bra gamepad är perfekt som emulatormaskin.

 • luckyleif

  Instämmer!! Dock så har det blivit att jag mest använder min ipad pro 10.5 till foto och skapande i olika former.
  Har fortfarande kvar min ipad air 2 också och det är på den som jah slösurfar, kollar youtube och diverse streaming tjänster.
  Ligger även en nvidia shield tablet hemma men den används knappt.
  Vad gäller android plattor så ångrar jag att jag gjorde mig av med min nexus 9! Det va en trevlig platta men den kanske inte hade varit så trevlig idag..

 • Läderlappen

  För dig kanske du ska påpeka.. 😉

 • MatsJ

  Älskar min surfplatta (Xperia Z2)mer än någon annan pryl jag har. Använder den minst 1 timme om dagen. Skulle gärna köpa en ny om det kom nån flaggskeppsmodell

 • Eric Björklund

  Använder min Samsung tab pro 8.4 i stort sett varje kväll för att kolla tv-serier (just nu Game of thrones). Använder den mycket hellre än en tv el projektor. Jag har inte fatta att inte andra har insett storheten med det.
  8.4 tum är dessutom helt ultimat eftersom man kan hålla den i en hand.
  Jag har nu länge väntat på en bra 16:10 android-platta (eller ännu hellre, en 18:9) ska komma ut men det verkar inte hända…

 • Anders

  Samma här. Älskar den verkligen! Lagom storlek, format och vikt i både stående och sängliggande läge… Dessutom ”vattentät”
  Ett plus för laddningsdockan.
  Bäste reskompisen

 • Ojojoj!

  Hade en tablet z med LTE som jag skaffade ett gratisabbonemang till (användes aldrig utanför hemmet). Den är nu i tryggt förvar hos min mor som använder den dagligen (hon har för övrigt min Note 2a som saknar 4g till Viber och vanliga samtal/emoji-sms).
  Själv har jag en iPad air 2 med ett tangentbord.
  Använder den nästan dagligen till mediakonsumtion (play/nyheter) men om man ska sitta en längre tid och skriva så är den inte en höjdare.
  Har en 12″ laptop som fungerar skapligt efter att jag gjort en total återställning, eftersom det var det enda att göra då den var ar segare än sirap(trots 120Gb SSD).

  I framtiden blir det 2 i 1 dator som Samsung Chromebook pro men av någon idiotisk anledning finns den inte att få tag på i Sverige eller EU.

  Fortsättning följer…….

 • Almdudler

  Har den samma.. Använde den faktiskt i 10 månader som telefon också.. Fungerade faktiskt helt ok med bt-lurar! ânskar en ny modell likt denna..

 • DmBzls

  Detta är helt klart en dyster effekt av att tillverkarna är så satans envisa med att göra klumpiga phablets idag! Usch vad hemskt det är.

  Jag kör 2st surfplattor dagligen. En gammal platta för spel och en 10.5 Samsung Tab S som är perfekt för att kolla nyheterna och youtube till frukosten varje morgon.

 • Egil

  Har en Sony Z4 som jag använder mest, dock börjar den bli slö och verkar lida av för lite ramminne letar efter en ersättare.
  Köpte en iPad pro stora modellen men den gillar jag inte, blir liksom inte vän med den. Känns mest avig. ( Men den är bra för övrigt och resten av familjen gillar den.)
  Skulle vilja ha en androdplatta som motsvarar min Oneplus5 i prestanda minus bakre kameran då jag aldrig fotat med en surfplatta.

 • miviks

  Har en Xperia Z2 som jag använder flitigt. Kindle och Play Books går varma varje kväll. Utmärkt format att läsa e-bok i. Den agerar också backup för min morgontidning om tidningsbudet är sent. Annars kör jag YouTube, eller Netflix i badet, vilket dock inte är alls lika ofta.

 • hakko504

  Har samma tablet och den är helt perfekt för att läsa serier och böcker på. Brukar se film när jag flyger också, men hemma är den mest för läsning. En 10″ 2-in-1 chromebook känns för stor för att ligga i sängen och hålla upp. Förresten, 10″? minsta på prisjakt är 12″ och det går absolut inte att ligga i sängen och hålla upp, den är åt skogen för otymplig.

 • Min Pixel C fungerar perfekt. Bra skärm, snabb och alltid senaste OS. Använder den för dagstidningen, sociala medier, böcker, spel…

 • KC

  Har en galaxy tab som frugan lagt rabarber på, använder nu min surface pro själv. Det bästa köpet jag gjort på länge.
  Surfplatta och laptop i ett.

 • cpu

  Några dinos kvar på pyttemjuks Windows, riktiga CPU har lämnat Windows

  https://www.cultofmac.com/509519/delta-will-swap-nokia-phones-surface-tablets-for-ios/

 • Tiredness

  Jo iof men jag vill ha en större skärm och en smidigare maskin dedikerad för spel och film. Då måste man ha en sån där muppig telefonhållare till kontrollen eller ett ställ. Jag har ju en surfplatta som jag har spelat lite på men tycker ingen lösning med kontroller känns helt hundra.

 • luckyleif

  Din beskrivning låter lockande! Skulle helt klart överväga ett köp om jag såg något sådant på marknaden.
  Kikade lite på pixel c innan det blev en ipad pro men mängden ram-minne skrämde mig.
  Är säkerligen en bra surfplatta dock! Va för feg bara :P

 • finnbo2

  Tycker Windows 10 suger när du inte har tagentbord och mus. Tar ipaden 99% av gångerna.

 • gatsten

  Köpte en Lenovo på typ 14″ som vi har till att kolla serier/film på när vi reser. Mycket annat är inte roligt då den är ngt år gammal och hackar alldeles för mycket. Hade väldigt gärna köpt en ny på 14-16″ med nya hårdvara.

 • Patrik

  Jag tycker nog att en surfplatta med fasta kontroller är ett sämre alternativ. På Switch kan man ju i alla fall byta kontroller men på Archosplattan exempelvis så är det ju lite bull om kontrollerna börjar ge upp.

 • Fraz

  Xperia Tablet Z2 användes flitigt och fungerade kanonbra. Tyvärr för bra visar det sig då jag inte kände behovet att upgradera till en Z4 när det begav sig. Nu är Z2 udaterad och ingen värdig ersättare på Androidfronten finns att tillgå.

  Köpte mig en Surface Book då jag är resande en del och en laptop kändes som en vettig kamrat. Den spenderar dock 90% av tiden som tablet (eller bakochframvänd på tangentbordet) och används till samma saker som min Z2 gjorde förut, fruktansvärd overkill för användandet.

 • harri manni

  Sur-face, det sämsta av två världar. Kanske anledningen att M$ lägger ner sin surface-satsning nästa år, de tjänar för lite pengar på dom och alla mängder med hårdvarurelaterade problem som åtgärdats på garantin har säkert även det bidragit till detta beslut.

 • Okuus

  Mycket möjligt. Har nog aldrig haft ett problem med min dator. Men typen av dator oavsett tillverkare gillar jag…. Löstagbart tangentbord, liten och smidig.

 • Mattias Jacobsson

  Ipad pro 12,9″ används dagligen.

 • Anders

  Källa på detta?

 • mortuus82

  fattar heller inte det, nu är också nvidia shield inte längre i produktion, varför görs det inte nån najs 10 tummare som klarar spel galant o duger till film ??

 • harri manni

  IDG, the Register, Canalys,Consumer Reports…
  De har i princip lagt ner Windows mobile också.

 • kissidor

  jag har iPad pro 12.9 1gen och nya iPad pro 10.5, speciellt den senare är ju en löjligt bra surfplatta, och inget överträffar en surfplatta på det den är till för – lite slösurf och spel och så framförallt mediakonsumtion.

  sen har jag också en tab s3 av två skäl – främst för att skärmen överträffar allt annat och det är en detalj som blir extremt viktig när det gäller en enhet som man till största delen helt enkelt tittar på. men även för att man vill ju så gärna ha en androidplatta också för att vila nerverna lite från iOS när det visar sig från sin sämre sida – och man VILL ju så gärna att den ska vara åtminstone NÄSTAN lika bra. men helt ärligt är tab s3 inte ens i närheten av nya iPad pro, utan sin magiska skärm skulle den inte ha nåt att sätta emot alls.

  och det är ju inte så att ingen androidtillverkare skulle KUNNA göra nåt bättre, men det är ju ingen som ens försöker. tråkigt verkligen, man får väl vara tacksam mot apple för att de kämpar på antar jag

 • orreporre

  Samsung Galaxy Note Pro 12.2 använder jag fortfarande dagligen :)
  Skulle gärna se en uppföljare

 • GrinigGammalGubbe

  Hade en Samsung Galaxy Tab S3, just nu den bästa Android plattan som går att köpa. Köpte till och med tangentbord å pennan.

  Prövade en Ipad Pro 10.5″ (med IOS 11)med tangentbord å penna och blev såld.

  Nu har sonen Sammyn…Ipaden spelar i tre divisioner över Sammyn, tyvärr. Hårdvara, mjukvara allt är Ipaden bättre på.

  Ipaden har ersatt min laptop nu.

 • Ola Eliasson

  Jag saknar en prestanda-surfplatta.

  Den enda som motsvarar förväntningarna är ju Samsungs senaste, men den kostar därefter också.

  Och jag vill inte ha fysiska knappar på framsidan, och jag vill ha framåtriktade stereohögtalare.
  Väldigt svårt att hitta något sådant.

  Min Shield Tablet hänger inte med riktigt, dåligt med lagringsutrymme, massa bloatware och lite RAM gör att man kan bara ha 2-3 appar igång samtidigt…

 • Alias joje67

  Har en halvrutten Samsung som arbetsverktyg. Skulle nog aldrig köpa en platta (utöver surface eller motsvarande) för privat bruk när man får en stor mobil till vettigt pris – som man alltså kan ringa med – vilket få plattor mäktar med. Köpte tidigare en SE Xperia Ultra till frugan som hon fortfarande är nöjd med, och senast en Honor Note 8 på ebay för 3 lusingar drygt, som jag tänkte ska bli arvtagaren för Ultran, och den kör hon parallellt. Finns ingen som helst saknad för plattor här.. Använder Nexus 6p själv eller pc, men oxå jobbplattan hemma som omväxling, bara för den finns här..

 • Micke på taket

  Ipad pro 10,5, apple pen och ett keybcover.. boom.. sinnes

 • Roco

  Det ligger en på soffbordet hemma.
  Ifall ni undrade vart den tagit vägen :)

 • DE

  Använder fortfarande min Nexus 9 i princip dagligen.

 • Sebastian_L

  Har en Samsung Galaxy Tab 10.1, tror att det var en rätt dyr i historia.
  Om jag inte fått en födelsedagspresent hade jag aldrig köpt en, men den användes flitigt till att läsa på forum och annat. Nu är laddaren trasig, så ska försöka hitta en ny för plattan är rätt trevlig ändå.

 • Sebastian_L

  För mig är 8.4 tum på tok för litet för att kolla filmer och serier på. Kan knappt göra det på min 10.1 tums-platta, men alla är vi olika :)

 • DH

  Då ska du skaffa en Nexus 9. Hoppas du blir nöjd med den.

  MVH.

 • anton

  Samsung galaxy tab s3 är fruktansvärt bra.
  Hade också z4 men s3 är så mycket bättre.

 • anton

  Har ni glömt Samsung galaxy tab s3
  Väldigt bra platta.

 • Markus Johansson

  Har en Sony Xperia Z2 tablet med 4G, använder den varje dag till netflix. På sommaren används den mycket mer när vi är i sommarstugan eftersom vi inte har någon TV där. Måste säga att den fungerar extremt bra forfarande, allt flyter på lika bra eller bättre jämfört med när den var ny.

 • Victor

  får nog bli en windowsplatta när det kommer med arm processorer, ipad känns lite barnsliga. får köra med min laptop sålänge

 • Sebastian

  Få lanseringar pga Android på surfplattor är värdelöst. Bättre att Google fortsätter att konkurrera med lågprisdatorer med Chromebook. Där är man framgångsrika.

 • Lena

  Samma här. Den är lite långsam men får hänga med och den kommer att vara saknad när den lägger av.

 • Ola Eliasson

  Nexus 9 har 2GB RAM. Ingen skillnad mot min Shield Tablet där.

  Mer lagringsutrymme, högre upplösning, samma processor.

 • Mattias Ågren

  Saken är väl den att en surfplatta inte har något användningsområde överhuvudtaget som den gör bra.

  Phablets och ultrabooks täcker området där emellan.

 • Voi

  Jag använder fortfarande min Nexus 7 2013 dagligen. Jämfört med min mobil är den rätt seg men jag tycker fortfarande formatet är klockrent. Jag köpte ny mobil i år på 5,2″ och tvingade mig de första månaderna att enbart använda den för att avvänja mig från tabletbehovet just pga marknadens ointresse, men sen 1 månad tillbaka använder jag min tablet lika mycket som tidigare. 16:10 på 7″ är fortfarande det format jag tycker är bäst.

 • Thoast

  Skaffade en Tab S2 när jag råkade krascha min Z2 Tablet, inte i närheten lika nöjd!

 • Voi

  Syftet med Surface har alltid varit detsamma som med Nexus och Pixel, dvs att influera andra tillverkare. Så gott som alla laptoptillverkare har idag en Surface-klon på Windows-fronten. Ipad-försäljningen har dalat i många år, inte är den nedlagd för det.

  http://www.businessinsider.com/microsoft-panos-panay-not-killing-surface-2017-10?r=US&IR=T

 • Thoast

  Finns en på blocket. Anser du det skulle vara värt att betala närmare 5000kr för den idag? Han vill ha det, men billigare vid snabb affär…

 • Chrissssss

  samma här! det finns INGEN värdig efterträdare :(

 • Dan Larsson

  Intressant, jag har också en Z4 som jag är nöjd med men känner att jag gärna skulle uppdatera. På vilka sätt är tab S3 bättre?

  Jag gillar tjockleken på Z4, vattentåligheten, skärmen mm. Det enda jag egentligen saknar lite är bättre ljud när man kör utan högtalare.

  Fantastiskt att Z4 fortfarande uppdateras faktiskt. Blev riktigt överaskad när jag såg att den numera har stöd för LDAC (har Sony MDR-1000X)..

 • Stallman

  Surfplatta var det enda jag använde hemma i flera år, förutom telefon till Spotify etc. Tre Sony. Surfande, läsning i Readly och en gnutta spel. Det senare är det enda jag har en till nu. Var så trött på övervakningen i Android. Jag känner att man inte styr över nånting i Android för det gör ett av världens största och rikaste bolag som lever på att spionera och sälja allt man gör. Så även om jag alltid blockerat så mycket jag kunnat av Googlesvinen redan i brandväggen, vilket inte är lätt för de lägger fan sin nyfikna näsa i blöt på så många sätt, så dumpade jag skiten och gick till det enda som duger om man vill värna om sitt privatliv och integritet. Linux. Highend laptop.

  Satan vad bra det känns att bestämma igen! Kommer inte att gå tillbaka. Telefonen väntar jag fortfarande på ett vettigt alternativ. Får kanske bli ett äpple till slut även om det tar emot pga alla tröttsamma äpplefanatiker. Ungefär lika sorgliga som Googlefanatiker…

 • DP

  Är också väldigt nöjd med min Z4, dock tycker jag att skärmen är största minuset, speciellt jämfört med Samsungs AMOLED-skärmar.

  Synd att Z4:an inte får Oreo. Hade varit trevligt med bl.a. nya multi window-funktionerna.

 • Henrik

  En windowsplatta med ARM? Surface slog inte direkt hårt.

  Så länge som ”klassiska” x86 program inte funkar så är windows arm menlöst..

  Och nej, jag tvivlar på att nått av dom program jag använder i windows kommer ”portera” till nå slags arm-x86 hybrid.

  MS kommer envisas med att låsa allt till Marketplace, och då är den död innan den ens kommit ut

 • luckyleif

  Purism’s crowdfunding Kampanj har ju nått sitt mål så en ren linux telefon kommer förhoppningsvis någon gång i framtiden :)

 • Henrik

  Jaru, RMA’at en användares surface 5 gånger..

  Lösningen blev en DP till DVI adapter. Men det var inget MS ens försökte föreslå, utan kom av en slump. Nej dom skickade nya plattor en efter en.

 • Christer Östman

  Använder du foliehatt?

 • luckyleif

  Hur upplever du keyboardcover? Är lite sugen..

 • luckyleif

  Skulle vilja påstå att ipad pro 10.5 inte är till för slösurf, spel å mediakonsumtion :) (även om den är grym på det också!)
  De sakerna gör du lika bra på en ipad air 2 eller en ipad 2017.
  Ipad pro 10,5 är ett arbetsverktyg och använder du den inte till något sådant så har du bränt ett par 1000-lappar i onödan :)

 • Johan Åsenlund

  Har åxå min Tab kvar, Kjell & Co har laddare.

 • anton

  Den är bra mycket rappare bättre skärm och sen pennan som jag tycker är fantastisk för att inte tala om kvaliten så välbyggd inget knarrande här som i z4an
  Och inte lika kantig fick lite ont i handflatan på z4an
  Och ljudet är bra mycket bättre på s3an
  Kort och gott den är bättre på allt utom vattentätheten då men z4 var inte heller vatten tät fast dom sa det bytte min 1 gång pga att det läckte in vatten andra gången fick jag ingen ny det var då jag bytte(satt i badet med den)
  Sen hade jag ett problem på bägge mina z4or det var att man nästan alltid fick trycka 2ggr på tex.en länk på Aftonbladet och det hörde jag att fler haft det var väldigt irriterande som att inte skärmen kände av första gången man tryckte
  Annars var jag också nöjd med z4an.

 • Emil Oskarsson

  Skärmen var ruggigt bra när den kom, bästa lcd skärmen som fanns då, men lcd har ju inte blivit sämre sen dess inte amoled heller :) Tycker den fortfarande duger utmärkt :D

 • Emil Oskarsson

  Tål inte touchwiz eller söliga uppdateringar. Tab s3 är väl med formatet 4:3 också? Vilket går helt bort för min del så jag bara ser serier, filmer och netflix på min surfplatta. då vill jag ha formatet 16:10 :p

 • Pechelino

  Hade en Tab S 10.5 tills jag köpte en Xiaomi Mi Max och började använda den som en mindre platta, grym batteritid och jätte bra att läsa böcker på. Har inte behövt en surfplatta sen dess.

 • Rome73

  Apple är väl inte bättre än Google på att inte snoka?

 • Skinnknutte

  Jag har en Xperia Z4 LTE som används flera timmar dagligen både via Wi-Fi men även via 4G. Skärmen är fantastisk och plattan tunn med bra batterikapacitet. Jag skulle inte tveka en sekund att skaffa en uppföljare om Sony väljer att lansera en.

 • Petter

  Men att slänga ut över 6k för en platta när dem för några år sen gjorde 16:10 & 16:9 plattor för under 3k känns ganska meningslöst!

 • Nisse

  Tror segmentet har tagits över av 2 in 1 nuförtiden. Dessutom har dagens telefoner allt större skärmar. När Android plattorna kom var ju 4″ standard.

 • Petter

  8.4″ är den perfekta storleken när man reser. Har en Samsung Galaxy Tab S 8.4 som nu tyvärr håller på att lägga av. Storleken på den slår allt när man reser. Bara det att sitta med den på flyget och kolla på sina egna serier och ha matbrickan framme samtidigt är värdefullt. Som det ser ut nu är att men kommer bli tvungen att köpa en 10.1″ då dem lagt ner 8″ med 16:10 el 16:9 skärm :'(

 • Petter

  Jag har denna! Tyvärr lite dåliga färger på skärmen men inget man tänker på om man inte sitter med en bättre skärm bredvid!

  https://www.dustinhome.se/product/5011004986/linx-8?ssel=false&utm_campaign=prisjakt&utm_source=prisjakt.nu&utm_medium=pricecompare&utm_content=5637146204

 • Tiredness

  Hur är kontrollerna?

 • sebbes

  x86 program kommer att kunna köras på Snapdragon 835 i Windows 10

 • Fake

  Jag har också en 12,2 Note

 • kissidor

  Nej tack, det kan jag inte hålla med om – jag har haft en iPad air 2 också och det finns fortfarande en kvar i hushållet, helt ok platta absolut, men inget märkvärdigt. Så jag tvekar inte en sekund på att den i stort sett ständigt närvarande och mycket behagliga känslan av en absolut premiumupplevelse i nya iPad pro var väl värd de extra tusingarna. Men med det sagt så har jag en likadan i jobbet också, och jag är lika nöjd med den där. Så fine, den funkar som arbetsverktyg också :)

 • Broken arrow

  Kör själv med galaxy tab 3 (7 tummaren). Slö som få, men är riktigt rapp för att köra som fjärr till HTPC:n (tagit bort allt bloat). Men surfa går fortare på mobilen.

  ångrar lite att jag inte bytte till bättre platta, har den störande WIFI buggen (som stänger av nätanslutningen random, när skärmen är släckt även par sek). inget lås eller viloläge är inställt samt genom appen tvingat anslutning. Men ändå händer det då och då.

 • 3kgt

  Sp pro 4
  Nexus 7 2013.
  Asus zenpad 3S LTE
  Lenovo Yoga tab pro 3
  Flesta anvönds daglige i olika syfte av familjen. Gillar att läsa på plattor mera än en tel.
  Och det är en STOR skillnad mellan en lyx/kraftfull platta än en äldre/budget.
  Föräldrarna har budget. Det är rena skräpet när man använt bättre plattor. De e bara och testa en samsung tab s3 vs andra så förstår man.
  You get what u pay for.

 • luckyleif

  Då tycker vi olika :)
  Står fast vid min åsikt att om man bara ska spela spel, slösurfa och kolla film så är det att slösa med pengar att köpa ipad pro 10.5

 • iPatsa

  Har en Kindle och en Surface 3 men ingen av dem kör ju Android… Och skulle jag köpa en ny platta idag skulle det bli en iPad.

 • Alexander Atkinson

  Fast det handlar ju mer om lata utvecklare än en begränsning hos UI:t

 • Thoast

  Ja, fast till och med Google själva är väldigt dåliga på att erbjuda ett tabletanpassat UI i dom flesta appar, dom tillåter liggande läge, men UI:t är detsamma som för telefonvarianten (men lite bredare) centrerat i mitten…

 • Thoast

  Fast ärligt så är skillnaden på multi window i Oreo minimal jämfört med Nougat. Om du trycker på home, då behåller du översta appen – det är enda skillnaden…

 • corb06

  Tab S 10.5 LTE. Den sista kungen bland surfplattor (android).
  Finns ingen som slår denna surfplattas upplösning i kombinationed AMOLED-svärta, samt 16:10 format som lämpar sig för all form av mediakonsumtion.
  Inne på min 2:a Tab S 10,5, eftersom Tab S2 och Tab S3 är rena besvikelsen med sina 90tals 4:3 format.

 • Thomas 112

  Är inne på min 4e samsung-platta, varav 3 med penna. Nu en Samsung Galaxy s3 med simkort. Har med den nästan överallt och använder den dagligen till det mesta. Kompletterar mobilen och datorn perfekt.
  Pennan är absolut ett måste för mig.

 • the_man550

  Använder en Galaxy Note 8 LTE (den från 2013) nästan dagligen. Funkar att läsa böcker på och använder den nån enstaka gång även till studier. När man ska markera text är pennan trevlig. Gillar storleken. Gillar egentligen allt förutom prestandan.

  För i övrigt är den oanvändbart seg vid det här laget. Så till den grad att jag vill kasta ut den genom fönstret om jag bara råkar trycka på hemknappen – tar flera sekunder att komma tillbaka till boken. Att öppna en enkel ”modern” app (anpassad till dagens enheter), typ spotify, kan ta 10-15 sekunder. Löjligt. Har inga appar utöver de medföljande installerade. Lämnar jag wifi igång tar batteriet slut på två dagar i stand-by, dock över en vecka med wifi av och då också ~5-6 timmar SOT (vansinnig skillnad…).

  Men så fick jag den för 700 spänn, antagligen samma dag som någon på Telia fick sparken hehe (de kostade ~5K på den tiden).

 • pao

  Har inte haft privat dator och surfplatta på länge. Note 8 / DeX /Chromecast funkar kanon för mig

 • Jonas Flising

  Jag har en ochså. Tyvärr har den varit en besvikelse. N10an var betydligt bättre tills den blev för seg. Jag är inne på min 3e C, två garantiärenden, skärmen. Dessutom är den känslig på Wlanet, tappar kontakten eller svag mottagning.
  Däremot använder jag den MYCKET. Flera timmar om dagen skulle jag tro.

 • Stallman

  ‘Ungefär lika sorgliga som Googlefanatiker…’

  QED

 • ToungiLou

  Hade platta förut men ser inget användningsområde längre när man har en Chromebook.

 • ezGenesis

  Samma här, min har snart 3 år på nacken, men används fortfarande flitigt av alla i familjen… Och väldigt ofta för netflix i badet för barnen…

 • EssHa

  Testat en riktig läsplatta för e-böcker? Efter att jag skaffade en sådan kommer jag aldrig läsa en bok på en surfplatta.

 • pacman_42

  Så för att försöka summera diskussionen så verkar folk gilla relativt små plattor för att hålla i handen titta på media/surfa och relativt stora plattor för att ha på bord och kunna arbeta med (här räknas även hushållsarbete in).

  När det gäller de stora så är även Chromebooks ett alternativ för en del personer här i forumet.

  En del personer har slutat att använda plattan då de tycker att telefonen räcker.

  Min egen reflektion på detta är att yngre inte verkar använda platta lika mycket som äldre (kan ha med synen att göra) och att yngre hellre har små plattor (syn? och arbete drivkrafter). Precis som i andra områden så ser man även här en fragmentering av marknaden, ”one model is not fitting all purposes”! Problemet är bara att vissa av fragmenten inte är bärkraftiga ekonomiskt och detta är nog till stor del orsaken till att så få plattor kommer till marknaden för tillfället,

  High-end ägs i princip av Apple (Samsung och andra har plattor, men de har inte volymerna). Mid-end har Apple tillsammans med Samsung och någon mer tillverkare, problemet här är att de inte riktigt kommer ned i pris för tillräckligt bra plattor. Low-end domineras totalt av Kina och tyvärr är de inte alltid så bra, uppdateringar av OSet kan man ju se i stjärnorna efter, även från de stora kinesiska tillverkarna. Så grundproblemet är nog att det inte finns så många prisvärda plattor. En chromebook är mycket mer prisvärd, en chromebook som går att använda som platta är ju då nästan den heliga graalen för mid-range! Åtminstone om tangentbordet går att ta loss och inte bara kan vikas bort.

 • Tobias Åberg

  Nej, men skulle gärna. Har några långa e-böcker på typ 1500 sidor som jag inte orkat ta mig an än. Vill ändå ha en platta till netflix och plex. Bästa vore kanske om man kunde slå om skärmen, eller vända på plattan, så man slipper ha två prylar.

 • Carl-Gilbert

  Jag har en Lenovo surfplatta som används dagligen till youtube, wheels on the buss go round and round, imse vimse spindel och framförallt babblarna!

 • mfmx

  Nexus 7 2013 laggar och hackar på högupplösta Youtube-videos, inte så hett…

 • mfmx

  Nexus 9 är värdelös. Samsung Tab S2/S3 är mycket bättre.

  Familjen har köpt/fått tre stycken Nexus 9 varav två brukar krascha (så hårdvarufel). Den som även har 4G-stöd fungerar inte med LTE band 20 trots att det är en europeisk modell. Rent skräp, aldrig mer HTC.

 • Fraz

  Riktigt tråkigt att Sony slutade med plattorna. Men visst, det gjorde nästan alla andra också.

 • Fraz

  Begränsad till 1080p på extern monitor? Hade samma problem på min Surface Book (med samma lösning, såklart).

 • Otto Stuk

  Trolla på du… pennan följer med och ligger i kartongen vid köp av Tab S3.

 • Otto Stuk

  Mitt behov av laptop är obefintligt efter köpet av en Tab S3 LTE…

 • christerorebro

  Surfplattor är för barn. En chromebook är mer användbar. Min Samsungplatta gav jag bort då Samsung vägrade tillhandahålla uppgraderingar till den.

 • Micke

  Det är behagligt att läsa comics och böcker på platta men inte i dator eller telefon.

 • GrinigGammalGubbe

  åh, så var det. Glömde bort det.
  Sorry, inte meningen att trolla bort den.

  Mitt intryck består dock. Sedan kostade Ipad bra mer än Sammyn, sant.

 • Michael Hjertström

  Har haft ett par plattor genom åren, men alla har sålts av för att dom så sällan användes. Nu hr jag istället en liten 13″ laptop, smartphone och en riktig dator. Dessutom 2st nVidia Shield i hushållet för media. Räcker gott och väl.

 • Anders Engblom

  Jag har en Nexus 10 monterad på väggen i köket för att styra ljud, ljus, inköpslistor, kalendrar mm. Den klarar jag mig inte utan! Jag har bytt batteri en gång och kommer försöka hålla liv i den länge till!

 • gadgety

  Har en Note 8.0 (alltså inte en 8) som telefon och platta, ritplatta, allt-i-ett. Den sålde för lite för att Samsung skulle se hur de skulle tjäna pengar på en ersättare. Tyvärr. Med dagens teknologi och mindre infattning, högre skärm-till-storlekskvot skulle den lätt kunna göras mindre och smidigare utan att offra alltför mycket av skärmstorleken. Dagens mellanstora plattor med 4:3 format är förstås helt otänkbara i mitt användarscenario. Dagens Note 8 (alltså en 8) har 6,3 tumsskärm. Telefonerna blir större, skärmarna också. Med dagens tillväxttakt på tumfronten lär vi se 7 tum år 2025, och 8 tum år 2033, men vikbara plattor med flexibel skärm skyndar nog på scenariot.

 • Magnus Eriksson

  Har oxo denna, perfekt format (vill inte ha mer än max 8tum) och lätt vilket är ett pluss da man inte blir sa trött av att hålla i den när man ligger ned. Har sökt med ljus och lykta efter en värdig ersättare men det finns ingen i detta format som är bättre.
  Hade önskat att ngn tillverkare kunde göra en liknande men med dagens hårdvara (Snapdragon 835, 6-8GB minne samt 64 eller 128GB lagring, gärna OLED eller AMOLED).
  Har bara Wifi-varianten med 16GB, behöver inte annan uppkoppling, men 16GB är på tok för lite, får ständigt rensa appar. Tyvärr har ju SONY övergett surfplattor nu och vidare Android-versioner till denna platta lär inte komma.

  Hade hoppats att Nokia skulle överraska oss med en platta men det ser inte ut att hända heller…

 • gormet

  Ångrar så att jag inte köpte ytterligare en nvidia shield k1 innan de försvann. Kommer gråta blod den dagen när den väl lägger av då det inte finns nått likvärdigt att ersätta den med. Sjukt smidig att ha med sig när man reser för att spela på, kolla på film/serier, läsa e-böcker/pdf etc
  Hoppades ju på att de skulle släppa en uppdaterad version med bättre hårdvara men icket….
  Sony som hade några vettiga compact modeller verkar ju tyvärr också övergett ~8″ formatet :(

 • mupin

  Nexus 2012 wifi, still goin’ strong! Behöver lite kärlek nån gång om året men funkar utmärkt till läsning och youtube-tittande (om man kan leva med att det tar en stund att öppna appen)

 • Henrik Wiberg

  Ligga i sängen med en chromebook och kolla serier på kvällen funkar ju inte sådär jättebra. Kämpar på med min Z3 compact och fasar för den dagen när den lägger av.

 • kissidor

  Pust, det var då för väl att inte du bestämmer över mina pengar – då skulle man köra en 10 år gammal skoda fabia och äta ica basic-produkter också antar jag :)

 • Fraz

  Är den monterad på vägen borde du kunna koppla förbi batteriet helt och köra den från väggen. Behöver bara få till DC runt 4V.

 • Håkan Sternersson

  Använder min Z3 tablet flera timmar varje dag. Har kikat lite efter en efterträdare men det finns ingen i samma klass. Snyggt format, riktigt bra skärm och att den är vattenskyddad är ju bara helt underbart. Använder den i badkaret att kolla på film från Naset och känns helt ok att kunna spola av den efter att ha läst recept på den i köket med kladdiga fingrar :)

 • Anders Engblom

  Jo, det är ju en tanke. Jag ska ha det i åtanke nästa gång batteriet börjar ge med sig :)

 • Petter

  Lite plastiga men ganska robusta i alla fall. Jag kkämde bara på mina när den kom, använder plattan mest som en dator när kag reser, enklare att boka biljetter och så med windows än android

 • JPeterJ

  Den stöder ju microSD. Maxminne vet jag ej. Jag har också enbart 16Gb WiFi och har ett gammalt 8 GB microSD-kort från gammal telefon som har fått ta plats i min platta och det fungerar bra.

 • Chrille

  Jag har också en Z3 TC men kör med LineageOS på den. Försöker även hitta nån ersättare för den.

 • Rob

  Vad exakt menar du med ”övervakning”? I princip allting som skulle kunna klassificeras som ”övervakning” går att stänga av, om man letar på rätt ställe. Så, vad menar du egentligen? Är det Google Play som snokar på dig?

 • Railwayman

  Lite som för mig då även om min TF700 pensionerades till förmån för Xperia Z Ultra och sedermera Mi Max. Utmärkt bra skärmstorlek och kombination av portabilitet och läsvänlighet. Dock ser jag fram emot de vikbara enheterna – det kommer att bli en riktig game changer. Litenheten hos en smartphone parat med skärmstorleken hos en tablet. Enda som måste lösas är att få en oavbruten skärm i utfällt läge.

 • Eric Björklund

  8,4 tum på nära håll är större än många tum på långt håll :)

 • Peter Westerström

  Använder dagligen min gamla Nexus 7 (2013), minst lika mycket som telefonen (5,5″). Tänker köpa en ny snart, I brist på Android alternativ så lär det bli en iPad pro 10″.

 • Magnus Eriksson

  Jovars, det sitter ett 64GB -kort i min platta men av ngn anledning lyckas intern-lagringen ständigt bli full och sen kommer meddelandena pa rad om att flytta appar för att frigöra plats.

 • Fraz

  Lägg in DiskUsage och kolla vad som tar upp plats på internminnet. Lär vara någon app som gillar att leka med en cache som fyller upp (Instagram/FB/imgur etc.). Gäller att flytta rätt app :)

 • pacman_42

  Och nu kommer komplett touchscreen-stöd till ChromeOS:
  https://www.xda-developers.com/chrome-os-adding-floating-keyboard/

  Så ChromeOS blir nog satsningen på tablets framöver…

 • JPeterJ

  Jag hade också problem med att plattan trodde att internminnet var fullt trots att det teoretiskt inte var i närheten av det. Gjorde en fabriksåterställning och vips fanns mycket plats ledigt. Felet har inte återkommit efter det.

 • Kent Johansson

  Sony uppdaterar fortfarande mjukvaran till Xperia Z4, sjukt nöjd att jag skaffade en för drygt två år sedan. Fortfarande en helgrym platta som jag har svårt att se en direkt ersättare till.

  Vi har 4 till androidplattor i familjen och det fungerar bra, visst hade det varit kul med ett bredare utbud, men helt tomt tycker jag inte det är.

 • Maven2

  Använder en Toshiba AT300SE 10″ främst för att se lectures på youtube.

 • Michael

  Som lokförare använder jag surfplattan som arbetsverktyg varje dag på jobbet. Den är perfekt att ta ut körplaner, säkerhetsordrar, skriva rapporter och kolla schemat. Telefonen kan göra samma sak, mem är backup pga den lilla skärmen, som inte är för liten när man kör. Chromebook behövs inte,det ör lite overkill för uppgiften.

 • KalleKn

  Använder min platta som styrenhet för mina CC Audio.

 • Bludder

  Smaken är olika. Jag hade en S3:a som jag aldrig blev vän med. När jag tappade den mot en vass kant bytte jag till Z4 med tillhörande bluetooth-tangentbord.

  Den är det bästa jag haft och det jag använder överlägset mest idag. Mycket mer än lap-topen. Mycket snabb. S3:an tyckte jag var rätt instabil bl a.

 • Unknown User

  I know the feeling…. Har en galaxy tab s som används för just det. Tror den kan sjunga babblarnas sång nu på begäran så mycket som den spelat upp den..

 • Twizz Twizzed

  Kör min Samsung Tab 2 10 tummare varje dag när jag sitter och pendlar till jobbet.
  Batteriet börjar bli lite slött nu men annars funkar den till att kolla på film.

 • Sebastian_L

  Jo, fast jag personligen tycker att 10,1 är det perfekta formatet när jag åker tåg och inte orkar ha laptop med mig :)

 • Sebastian_L

  Tycker att min 10,1″ är perfekt för resor. Mindre hade inte fungerat alls.

 • Björn Brorsson

  Har en Nvidia Shield Tablet LTE som jag använder en hel del. Tyvärr gillar den inte Tele2s LTE-nät utan går ner på Edge så fort den får kontakt med LTE. 3G kopplar den endast upp på om LTE inte finns i området. Vilket i Stockholm innebär 90% Edge för mig :( Fungerade bra med mitt jobbnummer som är 3 i somras men det numret behövde hoppa tillbaka till mobilen efter semestern. Tele2 pekar på Nvidia…

 • Fraz

  Kan du inte bara sätta preferred network type så de inte försöker med LTE?

 • Cornflakesninjan

  Är väldigt ledsen över detta. Har letat efter en ersättare efter min gamla Asus TF201. *även om den hade sina små flaws så var byggkvaliten, batteritiden på 18h!!, connections med microSD + SD + USB helt enorma. Med fast riktigt tangentbord och inget sladdrigt mög.

  Nu håller den på att falla isär efter 5år :/. Men det finns ingen ersättare att köpa och inte funnits på flera år. Senaste som kom en, så var det en plastig historia med 4k skärm på 10tum. Helt meningslöst och gjorde att batteritiden var 6h.

  Det kom 2 modeller 2 i 1, i prisklassen under 2017. Båda kör win 10.. och har 11h ish..
  Windows är fortfarande helt kass för tablet appar.

  Det är de 2 eller Microsoft Surface för 18 000.. eller Ultrabook i samma nivå men jag vill ha en tablet inte en laptop för 15-20 tusen.

 • TheKarateCat

  Hade en Nexus 9 och var väl halvnöjd med den. Tyvärr tog en tjyv den.
  Skulle gärna hitta en ny men vill ha en med 4G och nån liknande storlek som Nexusen, typ 9-10″. Nån som har ett tips?

 • Björn Brorsson

  Testat men det biter inte. Både via secret menu och i inställningar

 • LentoMan

  Om du vill ha en värdig ersättare kan jag nog rekommendera Huaweis MediaPad M3 8″, den fick Nougat innan sommaren och är bara något större än Nexus 7 då den har lite mindre kanter och inga kanter nedan/ovantill.

  Det enda man kan klaga på är att det möjligtvis är lite svårare att hålla den på grund av dess mindre kanter och så är den dessvärre också rätt så hal på baksidan. Men förutom det är den supersnabb, gott om ram, fingeravtrycksläsare och möjlighet till SD kort:
  http://consumer.huawei.com/en/tablets/mediapad-m3-8/

  Köpte min på proshop, men den finns på fler ställen, se dock upp för ‘lite’ versionerna av MediaPad för de är en helt annan sak:
  https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3932962

 • Stallman

  Eh, google play är inte ens förspelet i google snokande.

  På swedroid.se snokar dom tex via fonts.googleapis.com,
  google-analytics.com och google.com. De två senare kan du blockera rakt av, fonts kan ta itu saker, helt enligt googles plan. Sen som blockerare av DNS requester, för tex google-analytics.com som är självklar blockering för varje tänkande människa, så är det då så att DNS requesten för fonts.googleapis.com, också ger IP-adressen till google-analytics.com. Tillåtet enligt DNS-standarden. Absolut givet för ett av världens största övervakningsföretag. Och då har vi inte ens diskuterat vad de hittar på med IPv6 om du försöker blockera dom i IPv4. Hint, du måste blockera exakt samma saker i IPv6 också.

  De är ett av världens rikaste och största bolag av en anledning. Och det är för att de tänkar på endast en sak. Pengar, pengar, pengar. Från dig, via ett skatteparadis eller tre. Ditt värde för dom är att du är ungefär en miljarddel av västerlänningarna med pengar. Bor du i ett av skitländerna Sverige importerar mängder av unga mörka män ifrån är ditt värde att du är en sjättedels miljararddel av pöbeln.

  Du är bara ett patetiskt hjärndött par ögon med en alltför liten hjärna som ska glo på reklam för att sen köpa skit du inte behöver. Du är ingenting för dom och ändå deras allt. Om du väljer att vara det.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Supporttekniker till Handelsbanken Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 4. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons