Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Våra nio favoritnyheter i Android 7.0 Nougat

Postat:
12:48 - 2016-08-28
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
För snart en vecka sedan började Google skicka ut skarpa Android 7.0 till senaste årens Nexus-enheter. Nougat erbjuder en lång rad nyheter – både utåtriktade och bakom kulisserna. De viktigaste diskuteras här i Googles egna changelog.
Efter att ha använt systemet en tid har vi hittat nio tillskott som vi tycker särskilt bra om. Häng med när vi går igenom några av Nougats trevligaste nya finesser!

ALT+TAB

 

Låt säga att du skriver i en meddelande-app eller på ett socialt nätverk. Medan du skriver behöver du kolla upp något och byter därför tillfälligt applikation. För att återvända till meddelande-appen var du tidigare tvungen att antingen gå till hemskärmen och hitta appens ikon där, eller öppna multikörningsmenyn.

I Android Nougat behöver du bara dubbeltrycka på multikörningsknappen i navigationsfältet för att hoppa fram och tillbaka mellan de två senast öppna apparna. Det hela fungerar med andra ord som ALT+TAB i Windows. När du väl vant dig vid finessen är den svår att vara utan.

Delningsmenyn

android-7.0-nougat-test-swedroid-14android-7.0-nougat-test-swedroid-15

En av Androids styrkor har alltid varit smidig delning av innehåll mellan appar. Sedan Lollipop har Androids delningsmenyer dock varit en smula röriga. Dels kan menyerna se helt olika ut beroende på vilken app du delar från och beroende på tillverkare.

Det gör att användare aldrig kan vara säkra på hur menyn kommer se ut och fungera när de trycker på knappen. Ordningen apparna visas i framstår dessutom som godtycklig ibland – trots att du nästan alltid delar till samma app är det inte säkert att den hamnar överst i listan. Sorteringen sker istället om något utifrån de appar du använder mest vilket inte är lika praktiskt i alla lägen.

Nougat löser det genom att låta användare fästa appar i delningsmenyn. De appar du fäster visas alltid överst. På så vis kan du få en prydlig lista med åtta appar som du alltid vet kommer ligga på samma position och som du kan dela till direkt med ett tryck.

Allra bäst hade varit om Google lät användare sortera ikonernas ordning fritt med dra-och-släpp som på en hemskärm, men det kanske kommer.

Snabbinställningarna

nougat-snabb

Android 7.0 bjuder på nya snabbinställningar. De fungerar ungefär som tidigare men snabbinställningarna kan numera sträcka sig över flera horisontella sidor, de kan anpassas och tredjepartsappar kan placera egna snabbinställningar i menyn.

Trevligaste nyheten för vår del är att Google implementerat ett slags mellanting mellan Androids tidiga snabbinställningar och de som kom i Lollipop. Så fort du blottar aviseringsmenyn visas nu de fem översta snabbinställningarna högst upp.

Du får alltså tillgång till de vanligaste inställningarna direkt utan att behöva dra ned menyn ett extra steg.

nougat-snabbi

Bättre översikt i inställningarna

android-7.0-nougat-test-swedroid-12android-7.0-nougat-test-swedroid-22

Google har gjort om layouten för inställningarna i Nougat. Numera visas information under de flesta kategorier så du kan se status för vanliga alternativ utan att först behöva öppna kategorin.

Direkt när du öppnar inställningarna kan du exempelvis se aktuell dataanvändning, huruvida Bluetooth är på eller av, ringsignalsvolymen, hur många appar som installerats, mängd ledig lagring, och så vidare.

Det innebär att du kan öppna inställningarna bara för att få en slags systemstatus, vilket är trevligt. En annan nyhet i menyn är att kontextuell information ibland visas högst upp som när ljudlöst läge eller flygplansläget är påslaget.

När du är minst ett steg in i inställningarna får du även tillgång till en sidomeny, från vilken du kan växla kategori utan att behöva gå tillbaka till huvudlistan.

Ändra DPI

android-7.0-nougat-test-swedroid-23android-7.0-nougat-test-swedroid-24

Bland skärminställningarna återfinns numera alternativet ”Visningsstorlek”. Det är en slags DPI-inställning som gör att du kan justera hur mycket information som ryms på skärmen samtidigt. När du höjer eller sänker reglaget blir gränssnittsobjekt och text i systemet större eller mindre.

Tidigare gick det bara att ändra själva textstorleken.

Använd två systemspråk samtidigt

android-7.0-nougat-test-swedroid-9android-7.0-nougat-test-swedroid-10

Vissa gillar att använda engelska som systemspråk på telefoner för att de är vana vid det eller för att få tillgång till funktioner som inte finns på svenska än. För den skaran, eller helt enkelt för de som är flerspråkiga, finns en trevlig nyhet i Android 7.0.

Två systemspråk kan anges samtidigt. Du ställer in prioriteten för språken genom att dra och släppa dem i listan. Det översta språket gäller för system och appar överlag. Resterande språk används exempelvis för sökmotorer eller i tredjepartsappar på olika (ej definierade) vis. Chrome ignorerar dessutom översättning för språken i listan, då du bekräftat att du behärskar dem.

En annan fördel är att det nu är lättare att ändra det språk som visas i systemet, då du bara kan byta position på dem i listan.

Aviseringarna

nougat-avi

Androids aviseringar har fått sig ett rejält lyft. Layouten har förändrats och användare får större översikt än tidigare. Meddelanden från samma app grupperas, de kan expanderas, och det går att svara direkt från menyn.

Du kan dessutom ändra aviseringsinställningarna för en app utan att lämna menyn – antingen genom att långtrycka på aviseringen eller genom att dra den åt sidan tills ett kugghjul blottas.

android-7.0-nougat-test-swedroid-19android-7.0-nougat-test-swedroid-18

Snabbare applicering av uppdateringar

Alla som någon gång applicerat en OTA-uppdatering vet säkert hur lång tid det kan ta för Android att ”uppgradera” appar efter att enheten startat om. För användare med många appar kan det här steget ta lång tid och telefonen blir ibland rätt varm.

Tack vare att Nougat kombinerar Marshmallows förkompilering (Ahead-of-Time) med Just-in-Time-kompilering (JIT) slipper vi nu det steget. Uppdateringar kan därför appliceras betydligt snabbare.

Nattläget

nattlage-night-mode

Nattläget är egentligen helt dolt i Android 7.0. Användare som uppdaterade direkt från förhandsversionen och utnyttjade läget där har det dock kvar. Övriga kan använda det här knepet för att aktivera läget.

När du väl blottat nattläget kan skärmens färgton och ljusstyrka justeras så skärmen blir behagligare att titta på om kvällar och nätter. Läget kan aktiveras manuellt från snabbinställningarna eller gå igång automatiskt när solen går ned.

Vi hoppas Google till sist kommer anse sig så pass nöjda med nattläget att det blir en utåtriktad finess. Kanske i Android 7.1?

En fråga till er som redan installerat Nougat: Vilka är era favoritfunktioner? 

 • Rolf

  Nougat är en mycket trevlig uppdatering av Android. Det stora bekymret är bara att vi som inte har en Nexus måste dröja åtminstone 2-3 månader….

 • Rolf

  De nya notifikationerna är det jag ser mest fram emot.

 • Simsalabim

  Är inte så förtjust i sötsaker.. Men Nougat låter trevligt! Får se när det kommer till mina lurar,,, har nyss fått 6.01

 • Caz

  Är det någon som har fått OTA Uppdateringen av 7.0 till sin Nexus 5X :) ?

 • sebastian krigholm

  Ja den kom samma dag som den skulle.

 • Andreas Elf

  Jag skulle gjärna ha en 4*4 grid för snabbiställningarna istället för 3*3+2 som det är på Xperia Z5.
  Annars så låter allt najs.

 • Chris Andersson

  Väntar tålmodigt…

 • NICLAS

  Dammit jag längtar redan :-)

 • Robin

  Japp kört nån vecka
  Va beta testare så fick förtur

 • ToungiLou

  Älskar uppdateringen även om den inte är någon massiv skillnad.

  Det som är bra: Dubbeltryck för att byta till senaste appen går inte leva utan. Snabbinställningar redan på första är också kanon bra. Nattläget är kanon på natten.

  Att ha delad skärm har jag aldrig använt utan växlar isåfall snabbt genom dubbeltryck.

  Dåligt: Det går rensa alla appar men man måste swipa hela vägen upp för att få fram knappen för att rensa alla öppna appar. Den knappen bör synas direkt i multitask menyn.
  Saknar knapp för omstart fortfarande. Finns bara stänga av. Ingen större sak då det bara är ett extra knapptryck men ändå något jag saknar.

 • GrinigGammalGubbe

  Off topic

  Noterar att min Nexus 9 har fått vingar.
  Med Nougaten så flyger allt så finfint.

 • Rumpelstiltskin

  Tycker nyheterna blir sämre och sämre för varje uppdatering nu för tiden. Kan ha att göra med att Android i överlag är väldigt bra idag mot med hur det var förr, men det hade ändå varit skoj med något som verkligen känns nytt och fräscht som får en att höja på ögonbrynen. Förr såg man fram emot nya features, idag undrar man mest bara över vilka säkerhetshål de har täckt igen.

 • Sebastian

  Ändring av DPI helt klart det som jag saknar oftast från iOS när jag kör Android. Allt är annars alldeles för stort.

 • Rekcus

  Håll in power-knappen 10sek, så startar telefonen om.

 • ToungiLou

  Är det bra att göra en sån omstart då? Är inte det mer för när telefonen fastnat och är fryst?

 • ToungiLou

  Känner samma. Nexus 9 har aldrig varit en helt flytande platta men nu har den fått nytt liv.

 • RazerBlader

  Om du tycker det är ett så stort bekymmer så är ett tips att köpa en Nexus som nästa telefon, eller köpa en mobil som har en stor community bakom sig, lyckligtvis så lyckades jag själv pricka in Galaxy Note 4an jäkligt bra med stort användarcommunity :P

  Men vilket skräp f ö mjukvaran är, och uppdateringarna till Samsung är skrattretande, de verkar bara vilja tillfredsställa alla med att vara först ut med uppdateringar bland övriga tillverkare.

  De satsar på kvantitet istället för kvalitet så på så sätt kan du vara glad om det dröjer 2-3 månader då de förhoppningsvis skickar ut en stabil version utan någon problematik, beroende på tillverkare då även skulle jag vilja nämna i samma mening.

  Haft både Note 4an, S4an (Fick grova problem med hårdvaran), haft att göra med S2an och S3an, S3an (2 st.) var de stabilaste i princip över tid.

  Ska köpa nästa Nexus-telefon någon månad efter release så priset hunnit falla lite, plus att early adopters hunnit säga sitt, med andra ord om det är värt o köpa mobilen i fråga :P

 • Nisse

  Det var på tiden att DPI inställningen hittade till vanilla android! I takt med att skärmarna blivit större och upplösningen högre, har UI:t också blivit större och whitespacen ökat. Är inte poängen med högupplösta skärmar att man kan se mycket samtidigt? Kolla youtube appen t ex, 2 videoklipp tar upp hela skärmen, har satt ner dpin så att jag ser åtminstone 5 st åt gången för att slippa scrolla så jäkla mycket.

 • Jascako923

  Någon som vet om man kan hoppas på 7.0 till Huawei P8 lite?

 • Sebastian

  Håller med, alldeles för ofta hade man lika gärna kunnat ha en 4.5 Android eftersom även många appar inte ens är anpassade till 5.5 tum som det är på min OnePlus 3. Tråkigt men hoppas att detta ändras snarast.

 • Emil

  Ser fram emot denna uppdatering, tycker det känns som en av de bättre uppdateringarna på länge.

 • Adam

  Att switcha mellan senaste apparna har väl funnits hur länge som helst? Bara hålla in multi-körningsknappen så växlar den till senast använda app, iaf för mig.

 • putte40

  Jävligt fin sammanfattning! Hatten av! Tack så mycket.

 • Sillstrypare

  Det enda jag egentligen stör mig på är klippmenyn
  Varför finns inte alla alternativen angivna när man markerar ett ord, utan man måste öppna en undermeny för att hitta ”klipp ut”
  Varför gör man så? Jag kan inte se någon fördel alls
  Och inte ser det ut att bli bättre i nougat vad jag har läst

 • 随便看看,随便转转!

 • Kungen

  Den första funktionen finns redan i OxygenOS med Android 6 för Oneplus 3. Helt underbar att ha. ;)

 • Najtprowler

  Kör via beta-tricket annars? Uppdateringen kom ut direkt och gick hur smidigt som helst :D Swedroid har skrivit om det i en tidigare artikel :)

 • Tim Nh

  Delad skärm för flera appar, inte byta mellan två. Den funktionen är, som du skriver, åratal gammal. Nu kan jag ha exempelvis kalkylatorn och bank-appen igång brevid varandra.

 • MrM3

  Mkt bra sammanfattning det här. Kul med tips. Kom gärna med fler sådana här genomgångar.

 • flukke

  ÄNTLIGEN säger jag. Detta har bla Samsung haft i flera år

 • Broken arrow

  Alt-tap är något som borde kommit för länge sen.

  Underbart på pc för man kan växla flertalet program samtidigt, får hoppas det blir mer än 2 appar i framtiden.

 • Broken arrow

  Vissa funktioner är ju ett lyft, om man inte redan har dessa genom annan tillverkare än Google.

  Alt-tap är ju något som borde kommit i går :)

 • Broken arrow

  Inte alltid så för mig, utan går det smidigt för mig.

  Men makera fungerar sämre, kan vara riktigt besvärligt att makera ibland.

 • Sillstrypare

  Ja den är också värdelös, nu när du säger det
  Jag måste säga att IOS har fått till det mycket bättre på dessa punkter

 • Cygni

  När kommer uppdateringen till 6p?

 • Alias joje67

  Sådär, fick äntligen 7.0 till min N6p nu på morgonkvisten, så tack för alla tips jag nu analyserat ☺

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons