Vi kikar på kraftfulla rootverktyget Xposed

Låter dig anpassa nästan allt

Postat:
14:07 - 2014-06-23
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
56

Eftersom Android är ett Linux-baserat operativsystem går det att ge dess enheter något som kallas rootaccess, vilket innebär en slags administrationsrättigheter. Appar får utökade möjligheter att påverka och manipulera systemet. En lång rad systemverktyg i Google Play är avsedda just för användare med rootaccess.

Ett av de mest kraftfulla och populära verktygen på senare år är Xposed, vilket det är hög tid att vi kikar lite närmare på. Vi vill påpeka att det kan vara vanskligt att ge en Androidenhet rootaccess och garantin kan hävas, så det görs på egen risk för de som vill prova. För de allra flesta är det något som inte alls behövs, men för de som gillar att anpassa systemet innebär rootaccess utökade möjligheter.

Xposed gör att användare kan ge sin telefon funktioner som tidigare behövde bakas in i en separat ROM. I och med Xposed kan original-firmware fortsätta köras, samtidigt som nya finesser läggs till genom moduler och gränssnittets design kan ändras.

Själva Xposed gör inget på egen hand utan det är ett ramverk för moduler som laddas hem och installeras separat i APK-format. Vi ska i artikeln nedan visa upp en del av möjligheterna, med en LG G2 som exempel.

xposed-2xposed

Ändra designen

För LG G2 finns det två särskilda moduler som är av intresse: G2 Tweaksbox och G2 Xposed. Båda verktygen tillhandahåller en uppsjö systeminställningar och anpassningar som inte går att få annars. I exemplet nedan har vi gjort ett antal ändringar för statusfältet, navigationsknapparna och aviseringsmenyn.

lg-g2-xposed-4lg-g2-xposed-9

Den diskreta skuggan högst upp har plockats bort. Klockan har flyttats till mitten av statusfältet, med text för aktuell dag. Dataikonen har ändrats och istället för vanliga batteriikonen visas en punktcirkel. Navigationsfältet längst ner innehåller en extra knapp, för multitasking. Aviseringsmenyn har ändrats helt genom Xposed, med en design som istället liknar den i G3. Många objekt har plockats bort, som exempelvis text, linjer och fälten för volym och ljusstyrka.

I galleriet nedan visas hur funktionen ”Bleed immersive mode” i G2 Xposed använts till att låta färgen för appars övre menyer speglas i statusfältet. Effekten blir därmed samma som i exempelvis HTCs egna appar i Sense 6.0. Det finns även en modul kallad Tinted Status Bar som har samma effekt, för andra modeller.

Slutligen har multikörningsskärmen korrigerats en smula, så den blivit lite mer lik original-Android.

lg-g2-xposed-11

Andra möjligheter

Listan över tillgängliga moduler är enorm och täcker många olika användningsområden. Vissa moduler är avsedda att ge tredjepartsappar fler funktioner eller att ge användaren utökad integritet och kontroll över vilka appar som får tillgång till vad.

GravityBox är en populär modul som bland annat tillhandahåller funktioner för att kalibrera gränssnittet, spela in gränssnittet och ge flytande extramenyer. Modaco Toolkit är en annan omtyckt verktygslåda. XPrivacy kan hindra utvalda appar från att läsa din fysiska plats eller dina kontakter, medan XhaloFloatingWindow ger flytande fönster i stil med Paranoid Android.

Eftersom det finns så många moduler kan det vara svårt att vaska fram guldkornen. Därför frågar vi avslutningsvis er läsare: Vilka Xposed-moduler har ni fastnat för?