Vi packar upp Nvidia Shield [Unboxing]

Postat:
19:03 - 2013-08-03
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
42

Det var inte bara den nya Nexus 7 som dök upp i testlabbet igår utan en Nvidia Shield har också letat sig fram över Atlanten. Vi passar i vanlig ordning på med att inleda med en liten snabbtitt på enheten.

I en tid när vi ofta vet det mesta om en ny enhet långt innan den officiellt presenteras avviker Nvidia Shield eftersom det i stort sett var helt tyst på ryktesfronten fram till dess att den presenterades vid CES 2013 i Las Vegas. Nu när enheten äntligen är släppt, visserligen bara till USA och Kanada, så kan vi i alla fall testa den för att se om konceptet är något att hänga i granen; det vill säga en portabel spelkonsol med Android. Priset ligger på USD 299 via Nvidias webbutik.

Specifikationer

Specifikationerna hos Nvidia Shield är inget att fnysa åt:

ProcessorNVIDIA Tegra 4 Quad Core Mobile Processor
Internt minne2 GB
Lagring16 GB, kan byggas ut med minneskort
Skärm5 tum 1280x720, 294 ppi
Trådlös802.11n 2x2 Mimo Wi-Fi
Bluetooth 3.0
GPS
AnslutningarMini-HDMI ut
Micro-USB 2.0
MicroSD
3.5mm stereo hörlursuttag med stöd för mikrofon
Rörelsesensorer3 Axis Gyro
3 Axis Accelerometer
Kontroller och knapparVänster/Höger analoga axelknappar
Vänster/höger "bumpers"
A/B/X/Y-knappar
Volymkontroll
Android Hem- och "Tillbaka"-knappar
Start-knapp
NVIDIA på/av/multifunktions-knapp
Batteri7350 mAh, 28.8 Watt-timmar
Storlek/Vikt579 gram
158mm (w) x 135mm (D) x 57mm (H)
Android-versionJelly Bean 4.2.1

Shield är den första enheten som använder sig av Nvidia:s nya Tegra 4-plattform. Upplösningen på skärmen – 720p – är inte lika hög som för exempelvis Samsung Galaxy S4 eller HTC vilket är lite tråkigt med tanke på den relativt stora skärmytan om fem tum. Å andra sidan leder det förhoppningsvis till att strömmande av PC-spel inte blir fullt lika tungt liksom en genomgående hög FPS även vid de allra tyngsta 3D-spelen.

Bilder

shield_box

Nvidia Shield kommer i en liten kompakt låda.

shield_open1

Inuti hittar vi en Nvidia Shield fastsatt med lite plast och tejp.

shield_bundle

Förutom enheten medföljer även en usb-kabel (microUSB) samt en laddare. Eftersom Nvidia Shield endast säljs i Nordamerika krävs en adapter för att använda den medföljande laddaren, men det går förstås lika bra med vilken microUSB-laddare som helst.

shield_poster

Nvidia skickar med en stor poster som förklarar alla knappars funktion.

shield_1

Spelkonsolen påminner lite om en Xbox 360-kontroll fast extrautrustad med en utfällbar display.

shield_3

”Skölden” ovanpå kan tas loss. Vi antar att tanken är att låta användare personifiera sin Shield då det finns ett flertal olika skal att välja på i Nvidias webbutik.

shield_2

Skärmen fälls upp och kan vikas till önskad vinkel. Vi konstaterar att det är rejält med motstånd vilket innebär att skärmen sitter i den vinkel vi lämnar den i även om vi skakar lite på enheten.

shield_buttons

Knappar, analoga styrspakar, d-pad och stereohögtalare. Allt finns på Nvidia Shield. Känslan är definitivt ”handkontroll”, något som gör oss sugna att börja spela så fort som möjligt.

shield_frontbuttons

På baksidan hittar vi två par axelknappar, micro-hdmi, micro-usb och hörlursuttag. Vi kan även ana gallret som sitter framför en väldigt tyst fläkt.

Första intryck

Nvidia Shield är en välbyggd spelkonsol som kvalitetsmässigt motsvarar exempelvis Sonys PS Vita. Vi är ännu inte säkra hur det kommer kännas efter en längre spelsession men det är något vi ser fram emot att testa. Skärmen ser ut att vara av bra kvalité med bra betraktningsvinklar. Android-versionen (4.2) är väldigt ”vanilla” och det enda som Nvidia gjort är att lägga till lite egna program. Vi har så här långt hunnit med några korta spelsessioner och de spel som enligt Nvidia är optimerade för Shield fungerar vädigt bra, men hur det blir med andra titlar återstår att se. Efter att ha använt en riktig handkontroll är det svårt att gå tillbaka till att använda skärmkontroller.

shield_computer

En funktion Nvidia skryter med är möjligheten att strömma spel från datorn till spelkonsolen och det är förstås något vi tänker testa grundligt. I skrivande stund håller vi på sätta ihop en dator med ett Zotac Nvidia GTX760 AMP-grafikkort och CoreI7-processor där spelen ska installeras.

Finns det plats för ytterligare en bärbar konsol? Kan Nvidia Shield ge oss en bättre upplevelse än att kombinera en surfplatta och en DualShock-handkontroll? Dessa och fler frågor hoppas vi kunna besvara inom kort i vårt test.