Vi testar gestnavigeringen i OnePlus 5T – är det framtiden?

Postat:
12:42 - 2018-03-24
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
45

OnePlus erbjuder en Iphone X-liknande gestnavigering i senaste betamjukvaran för 5T. Det klassiska navigationsfältet försvinner och istället styrs hem, tillbaka och multikörning med hjälp av gester.

Här kommer ett test av gestnavigeringen, som baseras på den fjärde öppna betaversionen för OnePlus 5T. Är geststyrning framtiden för Android?

Så fungerar själva gesterna

Ett svep uppåt från mitten av skärmens nederkant tar användaren till hemskärmen. Samma svep fast till vänster eller höger om mitten leder ett steg tillbaka i gränssnittet.

Multikörningsmenyn visas genom att svepa uppåt från mitten av skärmens underkant, och därefter låta fingret vila på skärmen en kort stund (som ett långtryck). Det är allt.

 

Fördelar

Mer skärmyta

När tillverkare gör sitt yttersta för att erbjuda så mycket skärmyta i förhållande till yttermåtten som möjligt är det synd att en del av ytan försvinner bara för att kunna navigera i systemet.

Procentuellt är det förstås en väldigt liten yta som tas upp, men ändå en kännbar sådan. Lustigt nog kan ytan som försvinner upplevas som extra påtaglig i slimmade mobiler som OnePlus 5T. Det är välkommet att få en snäppet större skärmyta att jobba med.

Mer estetiskt tilltalande

Skärmen ger även ett renare och snyggare intryck när navigationsfältet försvinner. Till skillnad mot OnePlus 5 är navigationsfältet vitt i tid och otid i OnePlus 5T. Det innebär att det ofta sticker ut mer än vanligt och exempelvis skär sig mot mörka tangentbord och mörka bakgrunder.

Vi uppskattar därmed att gränssnittet blir mer estetiskt tilltalande utan knapparna.

Roligare

Detta är en rent subjektiv åsikt, men att navigera genom gester känns roligare och mer naturligt. Särskilt gesten för att gå hem upplevs som naturlig, då det känns ungefär som att svepa undan ett pappersark för att komma åt vad som ligger under (hemskärmen). Gesten är även i linje med samma gest i övriga systemet, som exempelvis att svepa undan bilder.

Nackdelar

Alt+Tab försvinner

Alt+Tab, det vill säga att snabbt hoppa fram och tillbaka mellan två appar genom att trycka på multikörningsknappen, saknar motsvarighet i nuvarande versionen av geststyrningen. Den finessen försvinner helt enkelt. För de som ofta använder Alt+Tab kan det innebära en stor nackdel.

Om du lämnar en app och går in i en annan, kan du inte omedelbart hoppa tillbaka till förra appen igen. Du behöver antingen först gå till hemskärmen och hitta ikonen, eller öppna multikörningsmenyn, vilket tar betydligt längre tid.

Ingen fysisk genväg till Google Assistant

Google Assistant startas genom långtryck på hemknappen. När OnePlus geststyrning används kan assistenten inte längre startas var som helst i gränssnittet, utan röstkommando. Det saknas alternativ i nuläget. Hur det bäst skulle kunna lösas genom gest är svårt att svara på, men en möjlighet hade varit att exempelvis låta användare starta assistenten genom dubbeltryck på strömknappen.

Långsammare

Geststyrningen är allmänt långsammare än de virtuella knapparna, även om det i regel är en försumbar tidsskillnad, bortsett från att visa multikörningsmenyn. Ett exempel: med tillbakaknappen är det möjligt att snabbt gå tillbaka många steg i rad, genom att trycka fort upprepade gånger. Det är kännbart långsammare att svepa flera gånger i rad.

Ett undantag där gesterna faktiskt är snabbare är i helskärmsappar där det med navigationsfält först behövs ett svep för att blotta knapparna. Nu undviks det extrasteget.

Ovana

För de som är vana vid navigationsfältet kan det bli svårare att skriva i början, eftersom tangentbordet bytt position och hamnat allra längst ned – men det är en ren vanesak.

Hur bra fungerar det och vad saknas?

Att gå till hemskärmen genom svepgest fungerar perfekt och likaså att gå tillbaka i systemet. Samtidigt finns en del kvar att lösa för att OnePlus geststyrning ska bli en helt godtagbar lösning.

Att visa långkörningsmenyn går för långsamt, vilket kan vara en smula frustrerande. Detta hade kunnat åtgärdas genom att göra så att menyn även kan öppnas genom att svepa uppåt och därefter snabbt åt endera sidan.

Största nackdelarna är dock att funktionalitet försvinner. Det går inte längre att snabbt hoppa fram och tillbaka mellan två appar (dubbeltryck på ordinarie multikörningsknappen). Google Assistant kan som tidigare nämnts inte heller startas var som helst i gränssnittet.

Röstkommandot ”OK/Hey Google” kan förstås utnyttjas, men det passar inte i alla situationer (högljudd omgivning, sovande partner, etc). Det rör sig dock fortfarande om en beta och förhoppningsvis når OnePlus en lösning innan skarpa släppet.

Framtiden?

Precis som för navigationsfältet kontra fysiska och kapacitiva motsvarigheter kommer användare alltid ha olika preferenser. Vi tror dock att vi kommer att få se mer geststyrning i Android framöver.

Utöver OnePlus har Xiaomi även implementerat en egen lösning för geststyrning. Det är kanske en logisk utveckling när skärmarna fyller nästan hela framsidan av telefoner. Varför låta ett fält ta upp en nästintill permanent del av skärmen bara för att kunna ta sig runt i gränssnittet?

Vi är förmodar att om Google introducerar gester i Android så kommer det att ersätta knapparna snarare än att bli alternativ, sida vid sida. Att erbjuda båda kontrollerna skulle vara potentiellt förvirrande för användare och signalera att inte ens Google vet hur det bäst borde fungera.

Ett förvisso löst och ganska långsökt tecken på att Android går mot geststyrning är att Google satsat på ”Active Edge”, det vill säga en tryckkänslig ram, i senaste Pixel-telefonerna. Assistenten kan startas genom att klämma på enheternas ramar. Det eliminerar behovet av erbjuda ett alternativ att starta assistenten genom gester, om geststyrning nu är något Google kommer att introducera i framtiden.

Tror ni Android kommer att erbjuda geststyrning som standard i framtida versioner?