Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Vi testar ovanliga sidoskärmen i Galaxy Note Edge

Postat:
20:32 - 2015-03-18
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
OLED-baserade paneler öppnar upp nya möjligheter, som böjda och i framtiden även vikbara skärmar. Samsung har utnyttjat sin AMOLED-teknik till att ge Galaxy Note Edge en aktiv sidopanel. Skärmen sluttar ner längs högersidan och innehåller bland annat genvägar och kontextuell information.
Telefonen är mycket lik Galaxy Note 4 i övrigt, som vi redan recenserat, och vi kommer därför lägga all fokus på den ovanliga skärmen. Samsung har satsat vidare på tekniken i och med vårens Galaxy S6 Edge, vars skärm glider ner över både vänster- och högerkanten. Till skillnad mot S6 Edge, vars sidor används för aviseringar, är sidoskärmen i Note Edge en aktiv förlängning av övriga skärmen.

Är kantskärmen en gimmick eller ett praktiskt tillskott? Häng med nedan för en närmare titt på panelen och dess användningsområden.

Grundfunktionaliteten

samsung-galaxy-note-edge-10

I och med att det går att placera genvägar till favoritapplikationer på panelen i sidoskärmen har Samsung valt att utforma hemskärmen annorlunda. Det klassiska fältet med genvägar längst ner finns inte kvar och har ersatts med genvägarna på sidoskärmen. Enda genvägen som är intakt längst ner på hemskärmen går till telefonappen.

Vi börjar med grunderna. Sidoskärmen har ett passivt läge som gör att övriga skärmen får ett mer traditionellt format. Fältet till höger krymper och tar bara upp utrymmet som faktiskt är sluttande.

samsung-galaxy-note-edge-skarmdump-18samsung-galaxy-note-edge-skarmdump-2

Det går att scrolla upp och ner i sidopanelen för att exempelvis bläddra mellan genvägar. Användare kan även att svepa åt höger och vänster för att växla mellan de olika typerna av paneler. Två gester är permanenta oavsett panel.

Sveper du uppåt från botten av panelen tas du till de allmänna inställningarna för sidoskärmen. Ett svep nedåt från panelens topp visas istället genvägar till systemverktyg. Samsung har oväntat nog implementerat en linjal som sträcker sig en decimeter. Övriga verktyg består av ett tidtagarur, en timer, en ficklampa och en röstinspelare. Dessa finesser är alla inbakade i själva sidoskärmen och är inte genvägar till separata appar.

samsung-galaxy-note-edge-5

En annan grundfunktion är en nattklocka som visar tid och eventuella alarm, även när skärmen är avstängd. Ljuset är mycket svagt och informationen kommer bara fram tydligt i mörka rum. Det går att ställa in mellan vilka klockslag nattklockan ska vara aktiv.

Samsung har ett särskilt API för Note Edge kallat Look som låter utvecklare dra fördel av kantskärmen, även om vi inte stött på några tredjepartsappar som utnyttjar den.

samsung-galaxy-note-edge-skarmdump-7samsung-galaxy-note-edge-skarmdump-19

Paneltyper

samsung-galaxy-note-edge-skarmdump-3samsung-galaxy-note-edge-skarmdump-4

Mjukvaran innehåller tio olika paneler och fler går att ladda hem separat. Användare kan själv välja ordningen och vilka paneler som ska vara aktiva. Medföljande panelerna består av genvägsfält, en panel med väderinformation och aviseringar (som missade samtal och antal nya meddelanden), en stegräknare, samt en rad paneler som visar löpande information om exempelvis sport och aktiekurser.

Värt att påpeka är att det går att trycka på nästan all information för att komma vidare. Ett tryck på en avisering i sidopanelen öppnas exempelvis meddelandet, och så vidare. Vi har främst använt genvägsfältet, widgetpanelen och stegräknaren även om panelerna med löpande information säkert kan komma väl till pass för vissa användare.

Kontextuella knappar

samsung-galaxy-note-edge-skarmdump-11

Kantskärmen kan även visa kontextuella knappar som varierar beroende på applikation. Tanken är att panelen ska vara dynamisk och visa behändiga knappar utifrån kontext. Vi har dock i stort sett bara stött på dessa kontextuella knappar i kamera-appen, där de å andra sidan fungerar fint.

Anpassning

samsung-galaxy-note-edge-skarmdump-5

I vanlig Samsung-anda finns det en rad olika inställningar och anpassningsmöjligheter. Först och främst går det att själv välja den text som visas på sidoskärmen när där den går in i sitt passiva läge. Det sker exempelvis i appar som har fördel av att ta så mycket av skärmen i anspråk som möjligt och där ingen kontextuell information kan visas på kanten.

En annan anpassningsmöjlighet kallas ”Uttryck mig” och låter användare välja vad som ska visas på kantskärmen när låsskärmen är aktiv. Utöver en samling förinställda val har Samsung implementerat ett bildredigeringsprogram i miniformat som gör att användare kan placera valfri bild på sidoskärmen. Som sagt visas den dock bara från låsskärmen.

samsung-galaxy-note-edge-base-belong-to-us

Slutsats

samsung-galaxy-note-edge-1

Vi misstänker att en telefon med vanlig skärm fortfarande passar bäst för de flesta användare, men vi har uppskattat kantskärmen under våra veckor med Galaxy Note Edge. Det är dock svårt att sia om hur vi skulle uppleva kantskärmen efter ett år eller kanske rentav efter två år – tiden många använder en smartphone innan de uppgraderar.

I vissa lägen har vi saknat en traditionell panel, då det ibland känts som att kantskärmen inkräktat på övriga skärmutrymmet. I regel har dock kantskärmens passiva läge, då den drar sig tillbaka, åtgärdat det problemet.

Kantskärmen har flera praktiska användningsområden. Den funktion vi haft mest glädje av är möjligheten att svepa inåt från högerkanten för att få upp fältet med genvägar till appar (om det inte redan är framme). Eftersom kantskärmen dessutom har inbyggda verktyg, som timer, tidtagarur och röstinspelare, går det även att multitaska på ett nytt sätt. Vissa uppgifter kan utföras utan att behöva lämna appen du är inne i för tillfället.

Galaxy Note Edge kostar i dagsläget nästan 8000 kronor i Sverige från de flesta återförsäljare, drygt 1000 kronor mer än Galaxy Note 4., så de som är ute efter Samsung-phablet bör fundera på huruvida sidoskärmen är värd de extra slantarna. Det bör påpekas att telefonen sannolikt inte är lämplig för vänsterhänta på grund av att kantskärmen sitter på högersidan.

Vi vet att flera i Swedroids community investerat i Note Edge – hur upplever ni sidoskärmen och dess funktioner?

 • Tomas

  Har en note edge och upplever att skärmen är perfekt för genvägar och att om man är vänster hänt så kan man vända upp å ner på mobilen så får man sido panelen till vänster och en toush knappt för hemskärm dyker upp.
  Dock måste jag bara säga att batteri tiden inte alls är nå bra. Du får ladda ca 2 gånger per dag om du inte har energisparande på.

 • pao

  Har en Note Edge sedan en månad tillbaka och hade samma problem med batteritiden men efter lite inställningar är den nu lika bra som min Note 3 dvs fullständig urladdning på 36 till 48 timmar. Boven i dramat var Exchange service som stod på push och drog 30% batteri. Sedan hade jag problem med Unified Daemon stoppa den och vips funkar det som det skall. Unified Daemon tror jag har med väder att göra, någon som vet? Prova ovanstående om det hjälper och vi närmare eftertanke så hade jag samma bekymmer på min Note 3

 • pao

  Min sidoskärm har jag mappar med de viktigaste apparna. Smidigt att kunna ha skärmen fri till fastnålade åtgärdsmemo. Detta har gjort att jag har mindre widgets. Nattklockan är helt lysande. Har flipwallet fodralet och att kunna svara utan att öppna telefonen utan att svepa på kanten är bra. S planner, RAM status och S note är de jag använder förutom mappar med appar :-)

  Kanten tillsammans med övriga Note 4 saker typ floating windows gör multitasking extra njut bart.

 • Tomas Norling

  Jag har nu stoppat bägge tjänsterna men har du slagit av energisparläge då? Så att mobilen använder full prestanda? Har du nå fler tips på bra inställning?

 • pao

  Jag har energisparläge på. Exchange service stoppade jag inte helt utan satte jag till att hämta min jobbemail en gång i timmen Istället för push. Om du kollar på listan med procent vad drar mest på din just nu. Jag är långt ifrån expert men brukar ställa in min telefon så att skärmen blir det som drar mest ström gör något annat det anser jag att något inte står rätt till :-)

 • Tomas Norling

  Jag har haft min i ca månad jag med. Men har du provat köra några bechmark program? Lyckas fått bra resultat? Har glott några klipp ifrån Youtube och dom får mycket bättre resultat än vad man själv får. Min ligger på ca 10 till 14000 i 3dmark. Ca 22000 poäng ska denna modell ligga på.

 • pao

  Nej har inte kört några tester. Tycker den är lika snabb eller lite snabbare än min Note 3. Spelar inte mycket spel så jag har aldrig upplevt prestanda problem även med energisparläge på. Är din slö tycker du? Dock tycker jag att RAM ligger högt över 2GB konstant.

 • andreas

  ha den haft edge på båda sidorna hade jjag sett mer meningen med den..men då den bara har på ena sidan ser det bara ut som någon prototyp telefon som inte borde ha lämnat labbet… detta är bara en gimmick..för att visa att dom kan göra en telefon med böjd skärm

 • Tomas

  Jag spelar inte heller men min är seg. Har återställt den 2 gg. Kameran är ofokuserad i början i ca 23 sek. Men om jag andas lite på linsen så brukar det gå till sig.

 • pao

  Har du köpt en Edge och inte varit nöjd eller är det förutfattade meningar om något du inte känner till?

 • pao

  Den verkar inte helt kry
  Kanske en tur till butiken där du köpte den

 • Sebastian

  Looks pretty gimmicky..

 • pao

  Det är ju en gimmick och absolut ingen nödvändighet utan jag hade nog klarat mig lika bra med vanliga Note 4. Men ångrar inte för en sekund att jag valde denna då vissa saker är mycket trevliga med sido skärmen :-)

 • Pamela

  ÄR det inte lätt att råka trycka på böjningen av misstag när man håller telefonen i handflatan?

 • Daniel Storm

  GE mig den bakgrundsbilden tack! :) <3

 • Frans

  Ni pratar hela tiden om sidoskärmen, men det finns ju två. Vad har man andra sidan till?

 • Fredy Krueger Lopez

  Detta är note edge,den har bara en.

 • Johannes

  Blir det inte så att man nuddar sidoskärmen med tummen hela tiden när man försöker sträcka sig över skärmen med den?

 • Jens

  Istället för gimmick linjal skulle jag vilja se en mobil med riktiga sensorer som kan mäta avstånd korrekt. Men antar att jag får vänta på Ara.

 • Frans

  Lol, bra läst av mig. Tack…

 • rauk

  Jag har ingen aning som Samsungs lösning funkar bra eller ej men…touchskärmar ansågs också vara en gimmick när de kom.

 • Fredy Krueger Lopez

  10 Sekunder på google och valde färgen röd, varsågod.

  http://goo.gl/G8vHzT

 • Daniel Storm

  tack så mycket! :)

 • Kingen

  Ram ska användas. Förstår inte tomtar som köper prylar med mycket ram minne men sen ska allt vara tomt?

 • Sebastian

  Ganska kass jämförelse men..

 • Lars
 • Robin Keskisärkkä

  Hur har de tänkt angående hantering med vänster/höger hand?

 • Robin Keskisärkkä

  Hur ser olika skal ut till edge-varianter? Känns som om glaset hamnar på ett utsatt ställe vid fall…

 • BAWSER

  8 lax för det där skräpet!?

 • Alias troll67

  Ohhhh.. Samsungs flaggisar är för billiga. Kostar ju mindre än många bilar..

 • Rob

  ”brukar ställa in min telefon så att skärmen blir det som drar mest ström”

  De utvecklar strömbesparande paneler konstant, detta kan vara ett framtida problem för dig ;)

 • pao

  Attans utvecklingsfolk ;-)

 • pao

  Jag har flipwallet fodralet och det ersätter ju bakstycket som bekant och går sedan om skärmen men lämnar sidoskärmen fri. Dock sticker det ut någon mm och skyddar direkt från sidan. Har tappat min vid några tillfällen och inga skavanker men själva den polerade smala blanka metall kanten kommer nog att få repor med tiden. Fördelen med detta fodral är att man kan svara med att svepa kanten utan att behöva öppna telefonen och att nattklockan syns med locket på.

 • pao

  Nej den är helt fantastisk där den känner av på något sätt när man vill och nuddar av misstag. Tycker även att den är bekväm. Använder dock mest 2 händer eller hand och S Pen.

 • pao

  Finns en funktion som vänder hela telefonen 180 grader för vänsterhänta

 • pao

  Okej vilken annan telefon skulle vara mer prisvärd för 8 000 kr?

 • pao

  Nej se mitt svar ovan det är det inte

 • pao

  Note serien är speciell. Om man enbart är ute efter en stor telefon så är kanske inte Note den mest prisvärda. Men om man använder s-pen och alla de funktioner för multitasking som finns i Note 4 och tar sig över tröskeln för den är den mest avancerade telefonen inom detta område på marknaden så finns det enligt mig ingen bättre tills Note 5 kommer. Note Edge tar steget ytterligare i funktionalitet lite gimmick men även väldigt användbart.

 • Walter Iego

  Jag tycker lika gärna man kunde svept ut en sådan meny.

 • pao

  Det är klart men då hade den inkräktat mer på huvudskärmen. Tex nu när jag skriver detta fick jag ett SMS. Då rullade hela texten på sidoskärmen utan att inkräkta på det man håller på med. Men visst är det en gimmick men faktiskt en användbar sådan och enbart nattklockan är värd det hela :-)

 • Ibanez76

  Som det står i det sista stycket, den är rätt värdelös för mig som är vänsterhänt.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Testutvecklare som vill rädda liv! Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 4. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons