Vi testar Tizen-smartklockan Samsung Gear S2

Postat:
19:02 - 2016-02-05
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
40

Senaste Tizen-klockan vi testade är uppkopplade bjässen Gear S. Sverigeaktuella uppföljaren Gear S2 är en betydligt nättare historia som efterliknar ett vanligt armbandsur. Gränssnittet har fått en lite annan utformning och Gear S2 erbjuder en vridbar boett som kan styra mjukvaran på olika vis.

Hårdvaran består först och främst av en rund 1,2-tumsskärm med AMOLED-teknik, 360×360 pixlar och 302PPI. Klockan har vidare utrustats med 512MB RAM, 4GB lagring, dubbelkärnig 1,2GHz-processor (Exynos 3250 Dual), NFC, Wi-Fi, Bluetooth 4.1, pulsmätare, gyroskop, accelerometer, barometer, samt ett 250mAh-batteri. S2 har två fysiska knappar på högersidan i form av tillbaka- och hemknappar. Konstruktionen är IP68-certifierad. GPS saknas.

Till skillnad mot tidigare Tizen-klockor från Samsung är Gear S2 kompatibel med i stort sett alla Androidmobiler. Vanliga upplagan har en sportig utformning, men Samsung säljer även en modell kallad ”Gear S2 Classic” som har en mer elegant design och en högre prislapp.

Häng med när vi undersöker hur Gear S2 och Tizen står sig gentemot Android Wear.

Kartongen

I den runda kartongen som ser ut som en liten ask ligger utöver Gear S2 en bunt informationsblad, laddningsstationen som ger klockan trådlös laddning, samt ett extra armband. Vi tyckte först det var lite märkligt att Samsung skickade med ett reservarmband i samma färg, men det visade sig att det är en kortare upplaga av armbandet för användare med smalare handleder.

Konstruktion och passform

samsung-gear-s2-swedroid-test-3

Vi testar vanliga modellen av Gear S2 som har ett armband i latex och en sportig design. Klockan känns både ovanligt liten och lätt jämfört med många Android Wear-klockor. Det märks även när Gear S2 sitter på handleden – den gör sig sällan påmind och passformen är god. Vi har inget att invända mot konstruktionen då S2 känns som en vanlig klocka. Den är dessutom både lätt att sätta på och ta av.

Urtavlan består av rostfritt stål och mäter 42,3 x 49,8 x 11,4 millimeter. Allt väger 47 gram. Längs vänstersidan, ungefär klockan två och klockan fyra, sitter en tillbakaknapp respektive hemknapp. Tillbakaknappen tar helt enkelt användaren ett steg tillbaka i gränssnittet medan hemknappen för användaren direkt till urtavlan. Den kan även användas till att tända skärmen, visa alla appar och öppna en avstängningsmeny. Enheten är välkonstruerad och gedigen.

samsung-gear-s2-swedroid-test-8samsung-gear-s2-swedroid-test-9

En ovanlig finess och något som fungerar klockrent är den vridbara boetten. Genom att snurra på boetten åt vänster eller höger går det bland annat att växla mellan gränssnittets olika skärmar, göra menyval och ändra nummerval. Boetten kan rätt och slätt användas i nästan hela gränssnittet.

samsung-gear-s2-swedroid-test-5

Det är en riktigt smart idé som vi inte skulle bli förvånade om en annan tillverkare plankar. Dels är boetten praktisk – användare slipper ofta pilla med en relativt liten pekskärm. Dessutom är det tillfredsställande att snurra på den, med lagom motstånd och fysisk feedback i form av små ”hack” som indikerar att du nått nästa steg.

samsung-gear-s2-swedroid-test-16samsung-gear-s2-swedroid-test-7samsung-gear-s2-swedroid-test-14

Baksidan består delvis av glas och rymmer pulsmätaren. Rent estetiskt och subjektivt anser vi att gråa Gear S2 har en ganska tråkig design, till skillnad mot Classic-modellen som ser ut som ett klassiskt armbandsur.

Det går dock att sätta lite piff och personlig prägel på klockan genom att byta ut armbandet. Genom att lyfta fästen på vardera sida kan de två delarna som utgör armbandet enkelt plockas bort. Samsung använder sig inte av ett standardformat så kunder behöver skaffa ett armband som specialdesignats för enheten. Exempel på tillgängliga armband är infogade nedan.

gear-s2-armband-1-ffs

Storlekstabell

Gear S2 har en mindre skärm än exempelvis Huawei Watch, Moto 360 2nd Gen, Sony Smartwatch 3 och inte minst Apples konkurrent Watch.

EnhetSkärmDjup (mm)Höjd (mm)Bredd (mm)Batteri (mAh)
Samsung Gear S 21,2", 360x360, 302 ppi11,442,349,8250
Moto 360 Sport1.37", 360x325, 326 PPI11.54545300
Moto 360 2 (42mm)1,37", 360x325, 263 ppi11,44242300
Huawei Watch1,4", 400x400, 286 ppi11,34343300
Moto 360 2 (46mm)1,56", 360x330, 233 ppi11,44646400
Sony Smartwatch 31.66", 320x320, 283 ppi105136420
Apple Watch Sport (42mm)1.7", 312x390, 302 ppi10.54235.9250

Skärmen

samsung-gear-s2-swedroid-test-11

Samsung har utrustat Gear S2 med en av de mest pixeltäta panelerna hittills i en smartklocka. Inte oväntat använder Samsung en AMOLED-skärm, vilken har 360 x 360 pixlar. Det ger en pixeldensitet på 302PPI – lågt för en smartphone idag men ovanligt högt för att vara handledsenhet.

Vi uppskattar svärtan och färgåtergivningen. Både djupet i svärtan och de livfulla färgerna lämpar sig bra för gränssnittet. Färggranna partier i urtavlor kommer fram bra och hela gränssnittet har en svart bakgrund.

Angående betraktningsvinklarna får vi vilt skilda resultat beroende på reflektioner. Håller vi klockan undan från alla speglingar ser vi innehållet även i skarpa vinklar, medan innehållet skyms helt om reflektioner uppstår.

Om ljusstyrkan skruvas upp till högsta läget går det att se skärmens innehåll utomhus i solljus helt acceptabelt, men du kommer förmodligen ändå vilja skymma solen för att optimera synbarheten. Skärpan är bra för att vara smartklocka men naturligtvis inte i nivå med telefoner.

Summa summarum: Gear S2 har en av de bästa klockskärmarna på marknaden.

Tizen-gränssnittet

samsung-gear-s2-ui-swedroid-1samsung-gear-s2-ui-swedroid-11

Gränssnittet i Tizen kan enklast beskrivas som en lång horisontell lista med skärmar och widgetar. Med andra ord liknar gränssnittet en vanlig hemskärmsapp, vilket förmodligen är anledningen till att det känns så bekant och logiskt.

Om användare behövt svepa för att byta skärm hade det hela inte varit lika smidigt men den vridbara boetten gör att du kan scrolla från vänster ytterkant till höger ytterkant på under en sekund.

samsung-gear-s2-ui-swedroid-6samsung-gear-s2-ui-swedroid-3

Gränssnittet utgår från urtavlan. Om du trycker på hemknappen från urtavlan öppnas en cirkelformad lista med alla applikationer. Det kanske ser grötigt ut vid en första anblick med det är enkelt att välja app med boetten. Du bekräftar ditt val genom att trycka på skärmens mitt. De som vill kan även trycka direkt på en ikon för att öppna appen ifråga.

Ett svep från urtavlans ovansida tar dig till snabbinställningar, precis som i Android Wear. I övrigt innebär ett svep från skärmens ovansida ett steg tillbaka i gränssnittet, som komplement till fysiska tillbakaknappen.

samsung-gear-s2-ui-swedroid-99samsung-gear-s2-ui-swedroid-5

Ett steg åt vänster från urtavlan tar dig till alla aviseringar från den anslutna telefonen. Det är skönt att ha alla meddelanden lättillgängliga och samlade på ett ställe. Det går att svara på meddelanden genom valfria förinställda fraser eller genom att tala in ett svar (röstigenkänning).

Skärmen direkt till höger om urtavlan är som standard en slags launcher som innehåller genvägar till valfria appar. Varje enskild skärm i listan kan för övrigt flyttas till en annan position, och ibland även anpassas, genom att långtrycka på den.

samsung-gear-s2-ui-swedroid-7samsung-gear-s2-ui-swedroid-4

Du kan lägga till och ta bort widgetar (det vill säga skärmarna) efter behag. Några exempel är alarm, nyheter, väder, S Health, pulsmätare, världsklocka, musik- och videofjärrkontroll, kalender och träningsinformation. Fjärrkontrollen fungerar tillsammans med Spotify och Google Play Music.

Allt detta låter förmodligen krångligare än vad det är. Vi anser att Samsungs vision av hur ett gränssnitt för smartklockor ska se ut är betydligt smidigare och mer lättarbetad än Googles. Tizen-gränssnittet är en av främsta förtjänsterna med Gear S2.

Det bör påpekas att även om skärmdumparna visar engelska gränssnittet så finns det även tillgängligt på svenska.

Pulsmätaren

samsung-gear-s2-swedroid-test-7

Du kan enkelt initiera en pulsmätning genom att välja pulsmätarwidgeten i horisontella listan. När vi flyttar klockan något längre upp längs armen, bort från ben och knotor, får vi ett relativt jämt resultat från mätaren. Upprepade mätningar direkt efter varandra gav resultat som på sin höjd skiljde sig med 10bpm.

När enheten är placerad längst ner på handleden får vi ett mer varierande resultat och ibland misslyckas då mätaren helt att registrera pulsen. Att vrida på hela klockan så den sitter mot undersidan av handleden ger också goda och jämna resultat.

samsung-gear-s2-ui-swedroid-8

Mobilmjukvaran

samsung-gear-s2-mobilapp-1samsung-gear-s2-mobilapp-2

Gear S2 är till skillnad mot sin föregångare kompatibel med alla moderna Androidenheter. Kravet är Android 4.4 eller senare och minst 1,5GB RAM. Grundapplikationen som kontrollerar klockan och kommunikationen med mobilen heter Samsung Gear.

Appen kan bland annat användas till att välja urtavla, välja vilka aviseringar som ska visas på klockan, ändra vilken ordning appar visas, samt till att hitta klockan om den tappats bort. Du kan även skapa mallar för snabbsvar, konfigurera inställningar för enskilda appar och välja vad som ska hända när du dubbeltrycker på klockans hemknapp. Gear-appen har inbyggd butik (kräver Samsung-konto) från vilken du kan ladda hem nya urtavlor och applikationer.

På hälsofronten hittar vi S Health – en träningsapp Galaxy-ägare förmodligen redan är bekanta med. Klockan kan naturligtvis utöver puls även registrera olika träningsaktiviteter och antal steg. Informationen från klockan samlas i S Health där det går att se översikter och sätta mål.

samsung-gear-s2-mobilapp-9samsung-gear-s2-mobilapp-110

Batteritiden

laddningsstation-gear-s2

Om vi bortser från Pebble Time Steel som har uppemot två veckors batteritid så har Gear S2 förhållandevis god uthållighet, trots ett till synes klent 250mAh-batteri. Vi har behövt ladda klockan varannan dag. Det bör dock tilläggas att vi inte använt alternativet som gör att skärmen är ständigt aktiv. Skärmen släcker sig själv efter 15 sekunder som standard. Skärmsläckningstiderna pendlar mellan just 15 sekunder och fem minuter.

Det har i vår erfarenhet bara inneburit en smärre nackdel, då skärmen tänds när du vrider handleden uppåt. Ibland har vi behövt knycka på handleden flera gånger för att få igång skärmen men det har överlag fungerat bra. Skärmen kan även tändas genom att trycka på fysiska hemknappen.

Gear S2 laddas trådlöst genom en medföljande laddningsstation. Det räcker med att lägga klockan på sidan i stationen, så användare slipper krångla med sladdar.

Slutsats

samsung-gear-s2-swedroid-test-2

I vår mening har Samsung skapat ett bättre gränssnitt för smartklockor än Google. Vi anser att Tizen i Gear S2 slår Android Wear på nästan samtliga punkter, gällande själva UI-designen. Det är enklare och roligare att navigera i gränssnittet, vilket har en mer konkret och logisk utformning. Som inbitna smartphoneanvändare känns allt helt enkelt mer bekant och inbjudande än det gör i Android Wear. Både klockans gränssnitt och tillhörande mobilappar finns tillgängliga på svenska.

Gränssnittet har ungefär samma upplägg som en vanlig hemskärmsapp, med en horisontell lista skärmar och widgetar. Den vridbara boetten är en förträfflig finess som förenklar navigering och menyval. Samtidigt förstår vi om vissa användare föredrar Android Wear – inte minst på grund av Google Now och den betydligt tightare integreringen med Google-tjänster.

Vilken plattform som är bäst för dig beror på hur du använder en smartklocka och vad du använder den till, men Samsungs utformning av själva gränssnittet bör tilltala de allra flesta. Apputbudet är tyvärr inte i nivå med det för Android Wear. Även om vi inte saknat urtavlor eller applikationer finns exempelvis inte Google Maps, Endomondo eller en separat klient för Spotify. De som vill ha navigering via klockan behöver installera HERE Maps på telefonen.

Andra punkter Android Wear är bättre på är röstkommandon, röstinmatning och geststyrning. Tizen saknar som tidigare nämnts även Google Now-integrering. Allt detta kan innebära ganska stora nackdelar, beroende på ditt användningsmönster. I ett försök att fylla tomrummet av Google Now erbjuder Samsung sin egna virtuella assistent S Voice, men vi hade föredragit Googles motsvarighet alla dagar i veckan.SWEDROID-REKOMMENDERAR-BAST-I-TEST

Skärmen är i toppnivå för smartklockor och Samsung har även lyckats med komfort och passform. Själva klockan består av rostfritt stål och upplevs som robust. IP68-certifieringen (vatten- och dammtålighet) är en bonus. Batteritiden är fortfarande ett allmänt problem för smartklockor och Gear S2 är inget undantag. Räkna med laddning var och varannan dag i den medföljande laddningsstationen.

Samsung Gear S2 är en av de allra bästa smartklockorna vi testat hittills, sett till hårdvara och gränssnitt. Men smakar det så kostar det – Gear S2 Classic kostar cirka 4000 kronor idag medan ordinarie modellen går på runt 3400 kronor.

[P_REVIEW post_id=132755 visual=’full’]