Vi testar träningsklockan Fitbit Blaze

Postat:
12:43 - 2016-09-09
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
27

Vi har kikat på träningsklockan Blaze från amerikanska Fitbit. Enheten kostar för närvarande cirka 2000 kronor i Sverige och bjuder på finesser som optisk pulsmätare, aviseringar från smartphone, samt kartläggning av sömn och olika träningsformer.

Blaze erbjuder vidare en fyrkantig 1,2-tum stor pekskärm i färg med 240 x 180 pixlar, vilken skyddas av Gorilla Glass 3. Häng med när vi undersöker om Blaze är värd sina två tusenlappar.

Konstruktion och passform

fitbit-blaze-test-12

Själva Blaze är en fyrkantig enhet som sitter i en hållare i armbandet. Enheten går att plocka ut genom att bara trycka den bakåt, något som behöver göras vid laddning i den medföljande laddningsstationen. Den lossnar lätt och är även enkel att sätta tillbaka.

Pulsmätaren sitter på undersidan och Blaze har tre knappar – en centrerad knapp på vänstersidan vilken väcker skärmen och fungerar som tillbakaknapp. De två knapparna på högerkanten används bland annat för att visa och hantera aviseringar och för att få upp musikkontroller.

fitbit-blaze-test-11fitbit-blaze-test-10fitbit-blaze-test-9

Blaze är i vår mening inte särskilt estetisk tilltalande i sitt grundutförande. Grundmodellen med chassi och armband i plast känns allt annat än påkostad och designen, med öppen yta ovan och under själva enheten, är inte elegant.

Fitbit säljer dock Blaze i en rad olika utföranden och kunder kan byta armband med tillhörande chassi själva. Läderarmbanden gör exempelvis Blaze snäppet mer tjusig. Vi får ha i åtanke att Blaze är ett träningsredskap, inte en modeaccessoar, men en mer inspirerad design hade inte skadat.

fitbit-blaze-test-14

En positiv aspekt med konstruktionen är passformen. Blaze sitter bra på handleden och är dessutom lätt. Om du spänner armbandet lite för hårt kan Blaze bli obekväm, på grund av att pulsmätaren sticker ut och trycker mot huden. Vi rekommenderar en lösare passform.

Träningsklockan tål lättare former av väta men är inte tillräckligt vattentålig för att bada med, vilket är synd med tanke på priset.

Mjukvara

fitbit-blaze-test-18

Blaze kör ett grundläggande operativsystem som utgår från en urtavla längst till vänster. Det går att växla mellan en handfull analoga och digitala urtavlor från tillhörande Androidappen. Utöver tid kan urtavlorna indikera hur nära du är att nå ditt dagliga mål för antal steg och förbrända kalorier, samt din puls. Några av urtavlorna ändrar även färg utifrån din aktuella puls, vilket är ett intressant upplägg.

När du scrollar åt höger i listan återfinns en summering av dagens aktiviteter (steg, puls, distans, förbrända kalorier, antal våningar du gått i trappor), en skärm för att starta träningspass, FitStar, timer, alarm, samt en inställningsskärm. Vi saknar möjligheten att trycka på de olika punkterna på summeringsskärmen för att få upp mer information, något som kräver att du öppnar Androidappen på telefonen.

fitbit-blaze-test-19

Aktiviteterna som kan inledas är löpning, cykling, tyngdlyftning, löpband, crosstrainer och en allmän kategori för allt annat. Blaze har även en finess som automatiskt registrerar din aktivitet om du glömt att starta ett träningspass manuellt. Det tar dock 10-15 minuter efter att träningen inletts innan finessen går igång, så vi rekommenderar att du alltid startar passen manuellt.

fitbit-blaze-test-20

När du långtrycker på den undre högra fysiska knappen visas eventuella aviseringar, medan övre knappen blottar kontroller för att styra musikuppspelning på smartphone. Därifrån kan du även stänga av och slå på aviseringar från smartphone.

Det är i grund och botten hela gränssnittet för Blaze – väldigt grundläggande men samtidigt lättarbetat. Desto mer information återfinns i den kompetenta Androidappen för de som vill fördjupa sig och kartlägga och analysera träning över en längre tid.

Pulsmätare och aktivitetsregistrering

fitbit-blaze-test-9

Den optiska pulsmätaren kan antingen vara ständigt aktiv, gå igång automatiskt, eller vara helt avstängd om du vill förlänga batteritiden. Mätaren gjorde ett bra och relativt korrekt jobb överlag, men resultaten varierade mer med svettiga handleder och när enheten guppade runt vid exempelvis löpning.

Möjlighet att ansluta en extern separat pulsmätare saknas. Sömnanalysen och den allmänna aktivitetsregistreringen har till synes varit korrekt. Vi har inte sett några avvikande mönster i stegräkningen och mjukvaran indikerar din aktuella aktivitetsnivå för dagen på ett smidigt vis.

Vi har inte haft möjlighet att springa i alltför många trappor, men att Blaze loggar den punkten kan vara en liten extra morot att undvika hissar. Eftersom enheten saknar GPS behöver du ha telefonen med dig (med GPS igång) om du vill få mer exakta kartläggningar av träningspass.

En finess vi inte stött på särskilt ofta är vad Fitbit kallar FitStar – guidade träningspass innehållandes exempelvis cykelsparkar och situps. Animationer på skärmen visar övningen och vibrationer indikerar när det är dags att byta övning. FitStar håller dock inte reda på huruvida du utfört själva träningen utan det rör sig om rena instruktioner.

Batteritid

Enligt Fitbit kan Blaze hålla igång i upp till fem dagar. När vi använde enheten som flitigast kom vi upp i cirka fyra dagar men andra laddningscykler nådde vi över fem dagar. Om du inte använder pulsmätaren särskilt ofta eller kollar aviseringar förlängs batteritiden.

Det är svårt att sätta betyg på batteritiden för aktivitetsarmband då uthålligheten varierar kraftigt beroende på hårdvarufinesser och huruvida skärm existerar eller inte. Om vi jämför med smartklockor är batteritiden utmärkt men det finns samtidigt skärmlösa aktivitetsarmband som håller igång i månader.

Laddning sker genom att enheten plockas ut, sätts i en station, och därefter sätts tillbaka. Processen är därmed relativt krånglig.

Slutsats

blaze

Som rent aktivitetsarmband är Blaze en lyckad produkt. Gränssnittet är grundläggande men lättanvänt och enheten har registrerat våra aktiviteter på ett korrekt vis. Mobilappen är kompetent och låter de som vill fördjupa sig i sin träning och se resultat och variationer över längre perioder.

Även om Blaze inte får några stilpoäng i sitt originalutförande är passformen god och den upplevs även som lätt. Batteritiden är en annan styrka, då vi fått ut 4-6 dagar per laddning. Skärmen är tillräckligt stor, skarp och ljus för att visa sitt innehåll utan problem.

Till nackdelarna hör avsaknad av GPS och IP-certifiering. De som vill få mer detaljerad registrering av löp- och cykelturer behöver således ha telefonen med sig med GPS igång. Det går heller inte att ansluta en extern pulsmätare.

Blaze har en egen sådan som i regel presterat fint, men att kunna använda en mer exakt och professionell mätare hade varit trevligt. Aviseringsfinesserna är begränsade och sträcker sig inte längre än att Blaze visar SMS, inkommande samtal (vilka kan accepteras eller avfärdas), samt musikuppspelningskontroller.

Marknaden kryllar av olika lösningar för aktivitetsregistrering och med priset på 2000 kronor hade vi förväntat oss lite mer av Blaze. Det finns billigare alternativ för de som inte prompt behöver en färgskärm och vill kunna se SMS och samtal från smartphone.

[P_REVIEW post_id=142293 visual=’full’]