Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Vi testar träningsklockan Fitbit Blaze

Postat:
12:43 - 2016-09-09
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Vi har kikat på träningsklockan Blaze från amerikanska Fitbit. Enheten kostar för närvarande cirka 2000 kronor i Sverige och bjuder på finesser som optisk pulsmätare, aviseringar från smartphone, samt kartläggning av sömn och olika träningsformer.
Blaze erbjuder vidare en fyrkantig 1,2-tum stor pekskärm i färg med 240 x 180 pixlar, vilken skyddas av Gorilla Glass 3. Häng med när vi undersöker om Blaze är värd sina två tusenlappar.

Konstruktion och passform

fitbit-blaze-test-12

Själva Blaze är en fyrkantig enhet som sitter i en hållare i armbandet. Enheten går att plocka ut genom att bara trycka den bakåt, något som behöver göras vid laddning i den medföljande laddningsstationen. Den lossnar lätt och är även enkel att sätta tillbaka.

Pulsmätaren sitter på undersidan och Blaze har tre knappar – en centrerad knapp på vänstersidan vilken väcker skärmen och fungerar som tillbakaknapp. De två knapparna på högerkanten används bland annat för att visa och hantera aviseringar och för att få upp musikkontroller.

fitbit-blaze-test-11fitbit-blaze-test-10fitbit-blaze-test-9

Blaze är i vår mening inte särskilt estetisk tilltalande i sitt grundutförande. Grundmodellen med chassi och armband i plast känns allt annat än påkostad och designen, med öppen yta ovan och under själva enheten, är inte elegant.

Fitbit säljer dock Blaze i en rad olika utföranden och kunder kan byta armband med tillhörande chassi själva. Läderarmbanden gör exempelvis Blaze snäppet mer tjusig. Vi får ha i åtanke att Blaze är ett träningsredskap, inte en modeaccessoar, men en mer inspirerad design hade inte skadat.

fitbit-blaze-test-14

En positiv aspekt med konstruktionen är passformen. Blaze sitter bra på handleden och är dessutom lätt. Om du spänner armbandet lite för hårt kan Blaze bli obekväm, på grund av att pulsmätaren sticker ut och trycker mot huden. Vi rekommenderar en lösare passform.

Träningsklockan tål lättare former av väta men är inte tillräckligt vattentålig för att bada med, vilket är synd med tanke på priset.

Mjukvara

fitbit-blaze-test-18

Blaze kör ett grundläggande operativsystem som utgår från en urtavla längst till vänster. Det går att växla mellan en handfull analoga och digitala urtavlor från tillhörande Androidappen. Utöver tid kan urtavlorna indikera hur nära du är att nå ditt dagliga mål för antal steg och förbrända kalorier, samt din puls. Några av urtavlorna ändrar även färg utifrån din aktuella puls, vilket är ett intressant upplägg.

När du scrollar åt höger i listan återfinns en summering av dagens aktiviteter (steg, puls, distans, förbrända kalorier, antal våningar du gått i trappor), en skärm för att starta träningspass, FitStar, timer, alarm, samt en inställningsskärm. Vi saknar möjligheten att trycka på de olika punkterna på summeringsskärmen för att få upp mer information, något som kräver att du öppnar Androidappen på telefonen.

fitbit-blaze-test-19

Aktiviteterna som kan inledas är löpning, cykling, tyngdlyftning, löpband, crosstrainer och en allmän kategori för allt annat. Blaze har även en finess som automatiskt registrerar din aktivitet om du glömt att starta ett träningspass manuellt. Det tar dock 10-15 minuter efter att träningen inletts innan finessen går igång, så vi rekommenderar att du alltid startar passen manuellt.

fitbit-blaze-test-20

När du långtrycker på den undre högra fysiska knappen visas eventuella aviseringar, medan övre knappen blottar kontroller för att styra musikuppspelning på smartphone. Därifrån kan du även stänga av och slå på aviseringar från smartphone.

Det är i grund och botten hela gränssnittet för Blaze – väldigt grundläggande men samtidigt lättarbetat. Desto mer information återfinns i den kompetenta Androidappen för de som vill fördjupa sig och kartlägga och analysera träning över en längre tid.

Pulsmätare och aktivitetsregistrering

fitbit-blaze-test-9

Den optiska pulsmätaren kan antingen vara ständigt aktiv, gå igång automatiskt, eller vara helt avstängd om du vill förlänga batteritiden. Mätaren gjorde ett bra och relativt korrekt jobb överlag, men resultaten varierade mer med svettiga handleder och när enheten guppade runt vid exempelvis löpning.

Möjlighet att ansluta en extern separat pulsmätare saknas. Sömnanalysen och den allmänna aktivitetsregistreringen har till synes varit korrekt. Vi har inte sett några avvikande mönster i stegräkningen och mjukvaran indikerar din aktuella aktivitetsnivå för dagen på ett smidigt vis.

Vi har inte haft möjlighet att springa i alltför många trappor, men att Blaze loggar den punkten kan vara en liten extra morot att undvika hissar. Eftersom enheten saknar GPS behöver du ha telefonen med dig (med GPS igång) om du vill få mer exakta kartläggningar av träningspass.

En finess vi inte stött på särskilt ofta är vad Fitbit kallar FitStar – guidade träningspass innehållandes exempelvis cykelsparkar och situps. Animationer på skärmen visar övningen och vibrationer indikerar när det är dags att byta övning. FitStar håller dock inte reda på huruvida du utfört själva träningen utan det rör sig om rena instruktioner.

Batteritid

Enligt Fitbit kan Blaze hålla igång i upp till fem dagar. När vi använde enheten som flitigast kom vi upp i cirka fyra dagar men andra laddningscykler nådde vi över fem dagar. Om du inte använder pulsmätaren särskilt ofta eller kollar aviseringar förlängs batteritiden.

Det är svårt att sätta betyg på batteritiden för aktivitetsarmband då uthålligheten varierar kraftigt beroende på hårdvarufinesser och huruvida skärm existerar eller inte. Om vi jämför med smartklockor är batteritiden utmärkt men det finns samtidigt skärmlösa aktivitetsarmband som håller igång i månader.

Laddning sker genom att enheten plockas ut, sätts i en station, och därefter sätts tillbaka. Processen är därmed relativt krånglig.

Slutsats

blaze

Som rent aktivitetsarmband är Blaze en lyckad produkt. Gränssnittet är grundläggande men lättanvänt och enheten har registrerat våra aktiviteter på ett korrekt vis. Mobilappen är kompetent och låter de som vill fördjupa sig i sin träning och se resultat och variationer över längre perioder.

Även om Blaze inte får några stilpoäng i sitt originalutförande är passformen god och den upplevs även som lätt. Batteritiden är en annan styrka, då vi fått ut 4-6 dagar per laddning. Skärmen är tillräckligt stor, skarp och ljus för att visa sitt innehåll utan problem.

Till nackdelarna hör avsaknad av GPS och IP-certifiering. De som vill få mer detaljerad registrering av löp- och cykelturer behöver således ha telefonen med sig med GPS igång. Det går heller inte att ansluta en extern pulsmätare.

Blaze har en egen sådan som i regel presterat fint, men att kunna använda en mer exakt och professionell mätare hade varit trevligt. Aviseringsfinesserna är begränsade och sträcker sig inte längre än att Blaze visar SMS, inkommande samtal (vilka kan accepteras eller avfärdas), samt musikuppspelningskontroller.

Marknaden kryllar av olika lösningar för aktivitetsregistrering och med priset på 2000 kronor hade vi förväntat oss lite mer av Blaze. Det finns billigare alternativ för de som inte prompt behöver en färgskärm och vill kunna se SMS och samtal från smartphone.

Fitbit Blaze

Fitbit Blaze
7

Betyg

7/10

  Styrkor

  • Bra batteritid
  • Korrekt aktivitetsregistrering
  • God passform
  • Kompetent mobilapp

  Svagheter

  • Ingen GPS
  • Inte vattentålig
  • Begränsade aviseringsfunktioner
  • Inga stilpoäng

  • Is_it

   För träning skulle jag hellre välja Fenix 3, för ”aktivitetsmätning” den nya Fitbit Charge 2 (GPS via telefon bara). Tycker inte att Fitbit Blaze riktigt träffar rätt på något område… DC Rainmaker har ganska ingående recensioner av ”träningsklockor” om man vill ha mer info. (http://www.dcrainmaker.com/)

  • dood

   Har haft lillebror Fitbit Surge i snart 1,5 år.
   Tycker att den funkat riktigt bra. I princip samma funktionalitet som Blaze. Surge har å andra sidan inbyggd GPS.
   För mig har den gjort väldigt mycket nytta då Fitbit-appen går att koppla ihop med MyFitnessPal för att följa in- och utgående kalorier. Perfekt när man vill ligga på energibalans eller gå upp/ned i vikt.
   Byggkvalitén är sådär då den började spricka i armbandet efter några månader men jag fick en ny skickad till mig direkt när jag kontaktade supporten. Behöll den gamla som fortfarande fungerar då de inte ville ha tillbaka den.

   Finns säkert bättre klockor/aktivitetsarmband för pengarna men jag gillar appen så pass mycket att jag nog kommer hålla mig till Fitbit ett tag till.

  • Adipatus

   Hade den haft inbyggd GPS så hade den varit intressant. Men som det ser ut just nu kommer jag att köpa Garmin Fenix 3 HR till utesäsongen 2017. Så jävla less på att ha med mobilen när man ska springa eller cykla i skogen.

  • Anders Alfredsson

   Använder min Moto360 (1st gen) som träningsklocka, och är väldigt nöjd, med undantag för pulsmätaren, som fungerar dåligt i vanliga fall och inte alls när jag springer. Finns det någon klocka med Android wear som har en tillförlitlig pulsmätare, eller måste man köpa en extern?

  • Tim

   Skulle vilja hitta en uppdaterad variant på Sony Smartwatch 3!
   GPS, går att använda utan telefon, pulsmätare mm. Det som får en att inte köpa den är att folk säger att GPS:en strular när man blir svettig. Rätt stort minus för en träningsklocka.

  • corb06

   Har länge väntat på den ultimata smartklockan som fungerar utan mobiltelefon inom 10 meter.
   Sony SmartWatch 4 får gärna komma snart med e-sim, så att den blir fristående från mobiler. Sitter just nu med en Gear S2 men den kräver att man har med sig mobilen på armen på löpturen. I övrigt tycker jag Gear S2 fungerar riktigt bra som aktivitetsklocka. Den mäter sömnen automatiskt och promenader t ex.
   Gear S3 Frontier har e-sim så det kanske får bli en sådan, om nu svenska mobiloperatörer kan ge oss ett e-sim abonnemang.
   Fitbitklockarna är inga skönheter…

  • Tobbe

   Är ute efter ett aktivitsband eller klocka som korrekt kan mäta steg och kaloriförbränning. Har kollat på kommande Fitbit Charge 2 eller Jawbone UP3. Kommer endast att promenara och använda den i arbetet för att mäta steg under dagen. Är det lite overkill att ha nån av dessa eller är det precis det jag ”ska” ha? :)

   Tacksam för råd.

  • Tobbe

   Såg att det fanns trådar i forumet om detta. Testar där. :)

  • Corran

   Garmin vivoActive (är själv inne på min andra sådan enhet nu med vivoactive HR) skulle jag starkt rekommendera för alla som tränar. GPS, klarar en vecka, vattentät, kan ansluta till kadens/pulsband/med mer via ANT+, och har en enkel SDK om man vill utveckla eget. Skulle definitivt också kalla den snyggare, även om det är knappt ;)

  • Micke

   Har också en Garmin Vívoactive HR. Tycker själv att den är ful som stryk men, den är till funktionen och priset sett hur grym som helst.

   +Bra skärm
   +Snabb GPS
   +Pulsmätningen fungerar bra
   +Utbytbart armband
   +Vattentät
   +Automatiserad exportering av data till runkeeper för den som vill
   +Då man springer kan man på skärmen ha upp till 3 användarbestämda fält per skärm och 3 skärmar så man kan se all tänkbar info under träningspasset
   +Bra batteritid. Håller ca 1 vecka med ett par timmars GPS användande inräknat.

   -Armbandet hade kunnat vara skönare.
   -Kvalitetskänslan är inte den bästa, känns lite plastig
   -Laddkontakten är en egen design som är lite knepig att sätt dit. Hade mkt hellre sett en universal anslutning som USB-C

  • Pär

   Då andra aktivitetsband är lite dyrare så föreslår jag Xiaomi Mi Band 2, de kom nyligen ut med Mi band 2 med display. Fungerar bra tycker jag. Batteriet håller i ca 20 dagar beroende på hur många pulsmätning du gör och vilka inställningar du kör med. Man får också upp aviseringar på den (kan dock inte se innehållet i aviseringar men olika ikoner för whatsapp, sms, mail m.m.). Kostar ca 300 kr beroende på var du beställer ifrån, finns på dx.com, aliexpress, ebay med mera.

   De sålde 10 miljoner av Mi band 1.

  • putte40

   Xiaomi miband 2 täcker mitt behov utmärkt

  • Stormense

   Bytte från en klocka med GPS som dränerade batteritiden till denna Fitbit Blaze utan GPS och ångrar mig inte. Gör man sin runda fler gånger har man ju ändå kartan och höjderna sparade. Km-räknaren utan GPS är förvånansvärt exakt.

  • Stormense

   Jag har haft denna klocka länge och är nöjd. Tycker det är bra med GPS från mobilen så man sparar batteri. Stegräknaren räknar ut km exakt ändå. När man gymmar och har mobilen kopplad till en annan ljudkälla är det rätt bekvämt att man kan både sänka/höja ljudet och byta låt i Spotify från klockan. Har för mig att med Garmin kan man bara göra detta med sparad musik i mobilen.

  • Meisterjäger

   Samma här☺️

  • Adipatus

   spring trail så det blir aldrig samma runda.. och cyklar olika vändor med MTB och alltid risk att mobil far illa till i skogen.

  • Mister Erik

   Endast GPS som är intressant för mig, fortsätter med garmin tills det kommer något riktigt intressant.

  • Mister Erik

   Stod mellan vivoactive HR och FR 235, fick bli en 235 och det känns ändå rätt då jag endast använder den till löpning. Men Garmin-klockorna är grymma!

  • tom

   Rätt tänkt men överväg en Polar V800 eller något från Suunto istf Fenix 3. Har haft tidigare Fenix klockor och jag blev så fruktansvärt besviken på buggar mjukvara och ofattbart dålig gps.
   http://fellrnr.com/wiki/GPS_Accuracy

  • Johan Eriksson

   Har även jag haft klockan och är väldigt nöjd!

   Tack för en väldigt bra recension och jag hoppas att fler blir lika nöjda med klockan som jag.

   http://coverforsakring.se/

  • Yxskafter

   Har haft denna sen den kom ut i USA då jag råkade vara där då, här kommer en mini-recension efter ca ett halvårs användning:
   Klockan tappar ständigt (eller ja, varannan vecka åtminstone) kontakten med telefonen och man måste starta om den. Har den varit utan kontakt i över ett dygn (den sparar bara data om ett dygn i taget) så mister man den data den samlat in.
   Är inne på min tredje(!) Blaze då de fysiska knapparna har slutat att fungera efter ett par månader. Dock cred till Fitbit’s support som har skickat en ny så fort jag meddelat dem att den slutat fungera.
   Aviseringar fungerar oftast, men verkligen inte alltid.
   Man måste välja om man vill ha aviseringar från meddelanden, hangouts eller messenger m.m., det går inte att få från alla samtidigt.
   Batteritiden är som utlovad, 5 dagar, och då har jag ca 3h träningspass på den tiden.
   Den missar dock en del träningspass om man inte själv anger att man tränar. Den missade tex ett rodd-pass som var över 1 mil långt och ett 80min långt pass med vikter.

   Så kort och gott:
   Den kan visa aviseringar, men bara vissa och det fungerar inte alltid.
   Den kan mäta aktivitet och daglig aktivitet fungerar bra, men den verkar inte så exakt när det kommer till intensiva träningspass.
   Så den är varken särskilt smart eller en särskilt bra träningsklocka.

   Hör av er om ni vill köpa en begagnad ;)

  • Dan Johansson

   Har en Fenix 3 sapphire och är grymt nöjd! Inte bara bra batteri, sjukt snygg som klocka också…

  • Märk väl att i Sverige verkar, i alla fall inledningsvis, endast WiFi-modellerna säljas. Det är möjligt att LTE kommer senare, men något datum är så vitt vi känner till inte bekräftat.

  • Kiske

   Den där artikeln är rätt gammal. Idag funkar GPSen bra på Fenix 3 men jag håller med om att den var riktigt usel i början innan de fick fart på den i uppdateringarna..

  • tom

   Hur vet du att den fungerar bra idag? Jag spinger mycket trail med skarpa svängar i tät skog och den var horribel. Den kunde inte pricka segment på Strava medans min nuvarande klocka är spot on

  • Kiske

   Jag vet för jag har en sen release och har gått igenom alla förbättringar som nya firmwares gett .

  • tom

   Ok, lovande. Skulle kunna tänka mig en F3 men skulle behöva ha det empiriskt bevisat. Garmin har tappat i förtroende hos mig om man säger så.

  Lediga jobb inom data / IT Företag
  Metro söker frontendutvecklare Publicerad 14 Dec 2017
  IT-Projektledare till Bilvision Publicerad 14 Dec 2017
  JavaScript-utvecklare (MERN) till Bilvision/Bilprospekt Publicerad 14 Dec 2017
  Windows konsult Publicerad 14 Dec 2017
  Javautvecklare med fokus på e-Hälsa Publicerad 14 Dec 2017
  Se fler jobb

  Aktuellt

  Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

  Android på Prisjakt

  Samsung Galaxy Note 8
  Sony Xperia XZ1 Compact
  Samsung Galaxy S8 Plus
  Samsung Galaxy S8
  OnePlus 5
  Huawei Honor 9
  8.8

  Test av OnePlus 5T

  9.2

  Minitest av Google Pixel 2

  9.1

  Test av Google Pixel 2 XL

  8.8

  Minitest av Huawei Mate 10 Pro

  7.3

  Minitest av Asus Zenfone 4

  7.8

  Test av Essential Phone PH-1

  8.6

  Test av Nokia 8

  8.1

  Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

  0

  Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

  Visa fler recensioner

  Populära ämnen

  Senaste nyheterna om

  Allt om

  Sweclockers RSS

  Mest kommenterat

  1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
  2. LG V30 dyker upp i svensk nätbutik, sägs vara i lager 20 december
  3. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
  4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
  5. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
  6. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner

  Mest läst

  1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
  2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
  3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
  4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
  5. Det här Googlade vi mest under 2017
  6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

  7. Visa topplistan

  Undersökningar

  Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

  Visa resultatet

  Loading ... Loading ...

  Undersökningar

  Sponsrat

  Annons