Elofs lathund

Från Swedroid Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Installationsguide/lathund/howto för Samsung Galaxy S  -  med detaljerade exempel på hur en SGS kan installeras och konfigureras

  Min SGS har:
 • Doc's ROM med en snabb kärna
 • lagfix på filsystemet
 • prestanda- & snabbhets-tweaks
 • lysdiods-notifikation för SMS/missade samtal   
 • stöd för samtal via stereohörlurar
 • stöd för inspelning av samtal
 • tema för t.ex. snyggare batteriindikator
 • power-meny med fler alternativ
 • en drös trevliga apps och widgets

 • Jag synkar kontakter och kalender direkt mot min lokala Outlook-.pst-fil på datorn 
 • Jag låser ner utvalda apps från obehörigt användande (via betalappen AppProtector)
 • Jag kan skriva egna perl-/shellscripts för automatisering
 • Jag skriver enkelt text på Svenska och Engelska (via betalappen SwiftKey)
 • Jag gömmer känsliga/privata filer från media-scannern
 • Jag använder dagligen telefonen som mp3-spelare och får bra ljudkvalitet (Voodoo SOund) 


 • Endast då och då använder jag kameran och GPS:en
 • Note: Jag använder inte mobilen för att läsa email (företagspolicy).

Senast uppdaterad: 2011-04-21


Detta är i grunden min personliga lathund för att installera och installera om min telefon.
Jag har sedan bättrat på den en aning och valt att publicera den offentligt här på swedroid för att hjälpa andra i samma sits som jag var innan jag började roota/flasha/modda min telefon.
Meningen är alltså inte att alla ska gå runt med en mobil identisk med min, utan att få förklarande exempel på sådant som är bra att ha läst och förstått innan man börjar labba.

PS. Det är meningen att nybörjare ska förstå så gott som allting i denna lathund, så sänd gärna ett PM till mig med kritik för fel jag gjort eller synpunkter/förslag på sådant som saknas.

Notera att lathunden i praktiken börjar först vid punkt # 3. :-)
Även värt att notera är att lathunden sällan visar den snabbaste vägen, utan beskriver ofta den längre vägen steg för steg för att öka förståelsen för vad man egentligen pysslar med.

Donationer behövs inte, men om man verkligen vill så har jag ett PayPal-konto.

Innehåll

Grundläggande information

Vad är egentligen "Doc's ROM" som hela telefonen baseras på?

Q: Jag skippar Samsungs officiella uppdateringar och installerar istället Doc's ROM? Är det alltså en variant på den officiella fast som fungerar bättre?
A: Exakt. Nästan alla custom ROM's till SGS baseras på Samsungs original-ROMs som släpps vartefter Google släpper nya Android-versioner (eller Samsung släpper egna mellan-versioner). Med Doc's ROM plockar man godbitarna från flera olika ställen. Detta innebär normalt:

 • nyaste Android-bas-ROM:en för SGS:en (operativsystemet)
 • en modern kärna med massor av extrafinesser, t.ex. Hardcore's SpeedMod kernel med CWM (förbättrat recovery-läge), lagfixar, snabbhet, tweaks för ännu mer snabbhet, BacklightNotification (BLN) etc
 • root och superuser (så att du som användare kan komma åt annars låsta delar av telefonen)
 • Samsung's apps om man så vill
 • andra populära apps och launchers

Via "köket" ( http://romkitchen.org/ ) kan du som användare själv "koka ihop" din egen ROM genom att välja bas-ROM, kärna, modem, launcher(s), keyboards, apps, utils, tweaks och grafiska teman. Genom att inte installera sådant du inte behöver får du en mindre bloatad telefon än om man använder Samsungs stock-ROM.

Resultatet blir en snabb telefon som fungerar lika bra eller bättre än med Samsungs stock-ROM. I mitt fall fick jag dessutom betydligt bättre batteritid på min moddade telefon jämfört med innan, trots att den nu är snabbare.
Inte nog med det, med nya förbättrade kärnor (t.ex. SpeedMod) och moduler har entusiaster lyckats reparara rena designfel i Samsungs produkt, t.ex. att den inte indikerar om man fått något sms eller har ett missat samtal, eller att man inte kan använda vanliga stereohörlurar vid ett telefonsamtal.
(några fler förbättringar: generellt bättre ljudkvalitet vid uppspelande av musik/ljud, extremt mycket bättre ljud i FM-radion, möjlighet till ett tun-interface (för att sätta upp t.ex. OpenVPN), möjlighet att ändra färgtemperatur på skärmen)Terminologi - Vad är ROM, kernel, SpeedMod, CWM, tweaks etc?

3-knapps-kombo - Att trycka in tre knappar samtidigt, antingen Volume Up+Home+Power för att nå Recovery-läget (normalt "2e" eller "CWM") eller Volume Ned+Home+Power för att nå Download-läge.
BacklightNotification (BLN) - Använder Meny- och Back-knapparna som "lysdioder" för att visa att det finns missade SMS/samtal.
ClockWorkMod (CWM) - CWM ersätter telefonens vanliga "Recovery mode" med en mycket mer finessrik meny med bl.a. möjlighet att aktivera inbyggda lagfixar och tweaks. CWM:en inkluderas som en del av kärnan, så när du installerar en SpeedMod-kärna så får du CWM med "Setup Tweaks", "BLN" och "Lagfixes" som är anpassade för just denna kärnversion. Du behöver alltså inte hålla på och uppdatera CWM separat eller så.
Download-läge - Vänteläge som man når via 3-knapps-kombon Volume Ned+Home+Power. I detta läge väntar telefonen på att t.ex. Odin ska ansluta via USB-kabeln. Det står alltid "Do not turn off target", så om du hamnat här av misstag är det ofarligt att ändå stänga av telefonen så länge du inte aktivt håller på och flashar den.
Flashning - Att installera en ny ROM (eller installera ett nytt delsystem) i telefonen.
Kernel - Det är kärnan, dvs operativsystemets huvuddel som styr allting.
Modem - Mjukvarudelen som styr signaleringen med telefonmasterna (GSM, 3G, etc). Den bestämmer även kvaliteten på ljudet när man pratar, osv.
Odin - Inofficiellt PC-program för att ansluta till telefonen (som då ska vara i Download-läge) och flasha in en ny ROM, bootloader eller annan del.
Recovery-läge - Boot-läge där man kan utföra administrativa åtgärder utan att Android-operativsystemet kör. Detta läge nås via 3-knapps-kombon Volume Up+Home+Power. På en icke-moddad telefon brukar man komma till "2e"- eller "3e recovery", och på en moddad telefon kommer man normalt till "CWM recovery".
ROM:en kan likställas med en hel "OS-installation" eller "distribution" då ROM:en innehåller alla filer som behövs, typ kärna, modem, drivrutiner, moduler, libs, exekverbara filer, etc.
Root - Att roota telefonen är inte detsamma som att installera en ROM. Att roota betyder att man låser upp (hackar) befintligt system så att du som användare får superuser-rättigheter (dvs root-rättigheter) och därmed bl.a. kan läsa/skriva i annars nedlåsta kataloger/filer, t.ex. avinstallera system-apps. Root behövs inte varken för att installera en ROM eller för att ROM:en sedan ska fungera, men om du ändå flashar in en custom-ROM i din telefon är det ganska givet att du även vill passa på att roota den, dvs få 'Superuser+busybox'. Alla custom-ROM's brukar inkludera root per default. Notera även att ordet "root" i Kernel version: "root@SE-S603 #2" inte har någonting med rootning att göra. Det är bara information om vilken användare som skapade kärnan.
Romkitchen - http://romkitchen.org/ - stället där man bygger sin egen ROM (en ZIP-fil innehållandes allting)
SpeedMod - Är en kärna som utvecklas av användaren 'hardcore'. Den är gjord för att vara snabb. Den inehåller även ClockWorkMod.
Tweaks - Startup Tweaks skruvar på parametrar för att öka prestanda/snabbhet. Vissa tweaks (så som CIFS) aktiverar även nya finesser.
USB-Jigg - ???.
Wipe - Varken vid Factory Reset eller vid en "Doc ROM WIPE install" raderas dina bilder eller liknande på sd-kortet. För att även radera dessa måste du manuellt välja att formatera SD-kortet. Vid en Wipe eller Factory Reset raderas de kataloger (filsystem) som hör till själva ROM:en och installerade apps, inte dina foton och filer.

Internt vs externt SD-kort

I SGS:en sitter ett inbyggt minne (min telefon har 8GB). Detta minne är uppdelat i två delar; en del som används av telefonen själv (delen där ROM:en installeras) och en del som görs tillgänglig till användaren (ca 5.5GB på min). Denna del kallas det "interna SD-kortet".
Om du köper och stoppar i ett extra SD-kort i telefonen (mitt är på 16GB) så kallas det för det "externa SD-kortet" och 100% av det blir tillgängligt för användaren.
På båda dessa minnesareor kan du placera dina egna prylar, t.ex. mp3:or, bilder, videos, etc.
(ingen av dessa minnesareor raderas när du gör en Factory Reset)
När Google-folket uppfann Android och namnsatte saker och ting fanns bara ett fast inbyggt minne i telefonen samt möjlighet att stoppa i ett extra SD-kort. I filsystemet har Google-folket därför döpt minnesarean till 'sdcard'. För oss SGS-användare är detta ofta missledande då den första tillgängliga minnesarean inte är ett fysiskt SD-kort man kan se, det är bara en del av det inbyggda minnet i telefonen.
Samsung har sedan adderat möjligheten att stoppa i ett extra SD-kort. I filsystemet kan man nå det via 'sdcard/external_sd'.
Om du ansluter en USB-kabel till telefonen i "Mass Storage"-läge och sedan monterar SD-korten kommer du få två nya enhetsbokstäver i Windows; den ena för det "interna SD-kortet" och den andra för det "externa SD-kortet", om du har något.Processhantering i Android

Många gör misstaget att jämföra processer i Android med t.ex. Windows. Gör inte det! Operativsystemen fungerar helt annorlunda.

Det är enbart exekverande processer/tjänster som tar prestanda och alltså drar på batteriet.
Saker kan listas i "processlistningar" även om de inte exekveras för tillfället, utan bara finns laddade i minnet.

Ja, om saker redan finns i minnet när de behövs går det snabbare att starta dem och det drar mindre batteri eftersom de inte behöver laddas in från sd-kortet.


Därför är det ofta dumt att ha aggressiva app-killers igång som på automatik dödar av saker i onödan. Att döda appen och rensa minnet tar en gnutta batteri varje gång, sen drar det lite när det ska in igen...Om något skulle skita sig

Bara så att du vet... Om du misslyckas med ROM-installationen, det nya temat eller liknande så kan du i princip alltid återställa telefonen och börja om från början. Det är väldigt få personer som lyckats bricka sin telefon helt.


Om något går fel

T.ex. om telefonen bara vibrerar till vid uppstart... Tja, då blir det den sedvanliga uppmaningen; prova igen. :-)

 1. Starta telefonen i CWM och avaktivera Lagfix, BLN och Tweaks och starta om (notera: vid avaktivering av Lagfix måste du ha gott om ledigt utrymme för att spara undan filer vid partitionskonvertering). Svara helt enkelt "YES" på frågan om du vill konvertera.
 2. Starta upp i CWM igen och installera Doc's ROM på nytt (starta inte om)
 3. Utför Factory Reset
 4. Installera Doc's ROM igen (ja, du ska installera den totalt två gånger)Om något går helt fel och ominstall inte hjälper

Då återställer vi telefonen till en gammal vanlig Android Eclair 2.1 som innehåller "2e recovery" och börjar om från början.
För detta behöver man använda Windows-programmet Odin (se nedan).
Du måste också kunna få telefonen i Download-läge (mha 3-knapps-kombo, ADB-kommandon eller en USB-jigg)
(Kör du Linux kan du antingen installera Windows i t.ex. Virtualbox eller så använder du terminal-programmet Heimdall istället (se http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=755265&highlight=heimdall))
(Kör du Mac antar jag att du även där måste lösa situationen genom att installera en virtuell Windowsburk)


Lite info om Odin:
Odin3 är Samsungs egna Windows-program för att flasha telefoner och finns att ladda ner lite här och var, exempelvis på http://www.megaupload.com/?d=LS1I4DA4 (399kB) (stäng ner eventuella reklam-popups som dyker upp mha krysset uppe i hörnet på fönstret)
Om ROM:en som du laddat hem innehåller tre delar (PDA, MODEM och CSC) så ska du även ha och använda en fjärde fil, en så kallad PIT-fil. Du ska även kryssa i Re-Partition.
Om du laddat hem en ROM som bara innehåller en tar-fil så innehåller denna fil allt. Ladda in den som PDA och kryssa inte i Re-Partition.


Att återställa telefonen till en vanlig JM2:
Note: JM2 tycker jag är fiffig som generell återställnings-ROM då den innehåller "2e recovery" (samt för att den, om du har XEE som produktkod, omgående gör den återställda telefonen "Kies-kompatibel", dvs låter användaren uppgradera telefonen via Kies på det gamla vanliga sättet). Två flugor i en smäll, liksom.

Knappa in * 2767 * 438 726 4636 # och kolla de tre sista tecknen i slutet på rad 2 (PCode) för att se vilken produktkod du har just nu.
Min produktkod är: GT-I9000HKDXEE. När jag återställer till JM2:an får jag:  PDA: JM2  PHONE: JM1  CSC: JM1 (XEE) i Kies.
Denna kombination är "Kies-kompatibel", så Kies erbjuder mig att uppgradera till nyaste Samsung-ROM.

Note: Om du inte har XEE som produktkod innan du flashar in denna JM2:a så kommer telefonen inte bli Kies-kompatibel.
Du får en återställd telefon med 2.1 Eclair och du får "2e recovery", men Kies kommer inte låta dig uppgradera till något nyare då du inte har rätt produktkod. För att få telefonen "Kies-kompatibel" får du antingen använda SpoofFw (kräver Root & Busybox, se http://www.swedroid.se/forum/showthread.php?t=36308) eller flasha in en ROM som är färdig och kompatibel redan från början (jag har ingen bra länk just nu, då Samsung dragit tillbaka senaste versionen, så jag vet inte vilka PDA/PHONE/CSC/PRODUCTCODE-kombinationer som kommer vara godkända av Kies för framtida uppdatering. Om du har en länk till en ROM som fixar allt via en enda flashning (helst i tre filer så att man även återställer partitionstabellen) så tar jag gärna emot den) eller gå genom följande steg: koka och installera en Doc-ROM med "XEE" eller "XEE-JS1" som CSC. Denna ROM kommer ge din telefon produktkod XEE. Flasha nu in JM2 så får du en återställd telefon som kör Samsung original 2.1 Eclair och har produktkod XEE. Denna kombination godkännes av Kies och du kan uppgradera till nyare via Kies om du vill.
 1. Ladda hem http://www19.zippyshare.com/v/93423242/file.html (I9000XWJM2.rar, ca 170MB)
 2. Ladda hem Odin3 v1.0, http://www.megaupload.com/?d=LS1I4DA4 (399kB) (stäng ner eventuella reklam-popups som dyker upp mha krysset uppe i hörnet på fönstret)
 3. Om du inte redan har USB-drivrutiner installerade på din dator, ladda hem och installera dem: (du har dem redan om du har installerat Kies)
  Samsung USB Driver för Windows 32bit: http://drivers.softpedia.com/get/MOBILES/Samsung/Samsung-Galaxy-S-USB-Driver-for-Windows-x86.shtml
  Samsung USB Driver för Windows 64bit: http://drivers.softpedia.com/get/MOBILES/Samsung/Samsung-Galaxy-S-USB-Driver-for-Windows-x64.shtml
 4. Ladda telefonens batteri fullt för säkerhets skull
 5. Stäng av telefonen och dra ur USB-kabeln
  Note: Man behöver inte böka med att stänga av eventuell lagfix, dvs konvertera tillbaka filsystemen. Odin kommer ändå skriva över allt från grunden.
 6. Se till att Kies inte kör på datorn (den krockar i så fall med Odin)
 7. Starta Odin (med administratörsprivilegier)
 8. Bocka inte för "Re-Partition" och kontrollera att "Auto Reboot" och "F. Reset Time" är förbockade
 9. Klicka på "PDA"-knappen och välj I9000XWJM2.tar (checkboxen blir automatiskt ifylld)
  Du behöver inte klicka på "PIT"-, "PHONE/MODEM" eller "CSC"-knapparna
 10. Starta telefonen i Download Mode (starta den med [Volym Ned+Hem-knapp+Power] nedtryckta. Släpp dem när "Downloading..."-skärmen dyker upp)
 11. Anslut USB-kabeln och vänta tills telefonen dyker upp i Odin (tog ca 4 sekunder för mig). Det ska stå "Added" i Message-fönstret nere till vänster och det ska dyka upp en COM-port på ID:COM-raden högre upp (cellen blev gul på min dator). På telefonen visas fortfarande bara den gula triangeln, inget nytt.
 12. Tryck på "Start"-knappen. Det tar nu 2 minuter att flasha telefonen.
  Både på telefonen och i den första cellen i Odin visas nu en blå "progress bar" medan den jobbar
 13. Vänta tills telefonen startar om. (Låt USB-kabeln sitta kvar)
 14. Min telefon bootade nu in i recoveryläge där den utförde några automatiska updates och bootade sedan om igen
 15. Nu bootar gamla 2.1 Eclair upp, visar animationen och spelar upp startljudet... (Det tar extra lång tid att boota denna första gång)
 16. Jag valde att inte mata in någon PIN-kod utan lät telefonen stå här och jobba klart (tog ca tre minuter), fortfarande med USB-kabeln ansluten
 17. När media-scan och allting kört klart dök telefonen upp i Odin igen, och den blå cellen som sade [Reset!] ändrades nu till en grön [Pass!]. :-)
 18. Klart. Nu har du en återställd telefon med Android 2.1 och "2e recovery", så det är bara att köra in nya goa ROM's som vanligt igen, gå tillbaka till att uppdatera stock-Samsung-ROMs via Kies igen, lämna in telefonen på garantireparation eller liknande.
 19. Stäng ner Odin och börja använd telefonen som du vill.
Logg från min flashning:
<ID:0/018> Added!!           <-- Detta dyker upp efter USB-kabeln anslutits
<ID:0/018> Odin v.3 engine (ID:18)..  <-- Följande rader duker upp efter man tryckt på Start-knappen
<ID:0/018> File analysis..
<ID:0/018> Get PIT for mapping..
<ID:0/018> Firmware update start..
<ID:0/018> zImage
<ID:0/018> cache.rfs          <-- Medan dessa delar installeras visas deras namn med vit bakgrund i översta cellen
<ID:0/018> dbdata.rfs
<ID:0/018> factoryfs.rfs
<ID:0/018> modem.bin
<ID:0/018> param.lfs
 Nu bootar telefonen om
 Den översta cellen blir blå och det står [RESET!]
<ID:0/018> Removed!!
 Telefonen gör nu en snabb update och bootar sedan om igen (det är fortfarande en blå [RESET!] i Odin)
 Det tar nu extra lång tid att starta upp telefonen
 Den frågar efter PIN (jag matar inte in någon utan avvaktar bara ytterligare nån halvminut)
 Den scannar minneskort, etc
<ID:0/018> Completed..         <-- När telefonen scannat klart och startat upp allt får Odin kontakt med den igen
<OSM> All threads completed. (succeed 1 / failed 0)
 Klart!
<ID:0/017> Added!!           <-- Odin hittade telefonen igen. Bra. Stäng ner Odin.Felmeddelande "Can´t mount /dev/block/stl10"

Om du får ett sådant felmeddelande betyder det att din partitionstabell blivit korrupt.
Flasha in valfri ROM där du även ska kryssa i re-partition i Odin. Detta bygger om tabellen.
Exempelvis kan man använda JM2:an ovan (som PDA) och en 512-pit-fil, eller så följer man Section B på http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=926399 (dvs flashar in en JM8 eller JM9 med re-partition ikryssad).Överkurs: Om telefonen verkar helt livlös och 3-knapps-kombon inte längre tar dig till Download-läget

Prova att ta ur batteriet, hålla in 3-knapps-kombon och peta in batteriet medan du fortfarande håller in knapparna. Vissa kommer då äntligen in i Download-läget igen.Överkurs: Om man faktiskt lyckats bricka telefonen

Bygg en USB jigg (eller låna av någon). Den tvingar telefonen till download mode via den sekundära bootloadern.
http://www.youtube.com/watch?v=Rdn5GoRjhn0
Anslut jiggen så ställer sig telefonen snällt i Download-läge. Väl där så skiftar du jiggen mot USB-kabeln till datorn och kan flasha med Odin enligt ovan.Överkurs: Om telefonen helt saknar 3-knapps-kombon

Funktion: Laga den defekta sekundära bootloadern
Notis: Detta steg är en engångsföreteelse och behövs endast för de få personer vars telefon inte har någon 3-knapps-kombo
URL: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=785201

Vissa gamla telefoner saknar 3-knapps-kombon helt. När man trycker in knapparna dyker bara Samsung-loggan upp och blinkar till var tredje sekund, dvs man kommer aldrig till Download-läge eller Recovery-läge. Släpper man knapparna bootar telefonen upp som vanligt.
För att kunna installera Doc's ROM mha denna lathund (se längre ner) måste du först ha fungerande 3-knapps-kombo, och att lösa detta innebär lite extra pill:

Notis: Jag har själv inte utfört detta steg då min telefon redan har fungerande 3-knapps-kombo. Användarna conny85, Pjoter och qsecofr har hjälpt till med följande sektion:
Här använder man sig av SDK ADB på sin Windows-dator för att via det köra kommandon som startar upp telefonen i Download-läge. Väl där flashar man in en ny korrekt bootloader mha Odin. Dessa steg utförde de:

 • Koppla från telefonen från datorn och starta om den. Gå till "Inställningar - Program - Utveckling - Aktivera USB felsökning".
 • Starta Odin3 v1.3.exe (notera versionen)
 • Anslut telefonen till datorn
 • Nu är det dags för SDK / ADB kommandon. Programmet laddas ner från http://developer.android.com/sdk/index.html. Viktigt är att lägga mappen på C:-disken. Guiden http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=868734 eller http://www.oblurb.com/adb-reboot-download-tutorialwindows.html är på engelska och den förklarar steg för steg hur man går tillväga för att utföra dessa kommandon för att få telefonen att starta Download-läge. Ungefär så här:
  • Packa upp/installera SDK ADB mappen och placera den i rooten (grundkatalogen) på C:
  • Döp om katalogen till "AndroidSDK" (detta är inget måste men det är snyggare)
   Du ska nu ha katalogen C:\AndroidSDK\ med underkatalogen tools, C:\AndroidSDK\tools\ som ska innehålla bl.a. adb.exe
   Om du har den senaste SDK-uppdateringen från Google så ligger adb.exe i mappen platform-tools, inte tools
  • Starta cmd i Windows och kör följande kommandon: (de som står i fetstil)
  • Byt till enhet C (utifall att du defaultat till någon annan): c:
  • Gå till grundkatalogen: cd \
  • Vid prompten ska det nu stå C:\>
  • Byt nu katalog: cd AndroidSDK\tools eller cd AndroidSDK\platform-tools
  • Starta ADB SDK: adb devices
   Funkar detta och du får kontakt med telefonen så skall du se ett device-nummer.
  • Kör nu: adb reboot download
  • Detta rebootar din telefon in i download-läge. (Vill du istället boota till recovery-läge så skriver du "recovery" istället för "download" i kommandot ovan)
 • När man fått telefonen i Download-läge är det dags för flashning med Odin
 • Flasha in denna fil: (3-knapp-kombo bootloaderfil) http://www.multiupload.com/1M96Y946ZW
  • Kryssa i [x] Phone Bootloader Update
  • Klicka på [PDA] och välj filen GT-I9000_SBL_RCVDL_FIX_FINAL.tar.md5
  • Checkboxen framför [PDA] checkas nu automatiskt.
  • Klicka inte i Re-Partition.

Nu är flashningen är klar. Voila, 3-knapps-kombo!


Här startar den riktiga latunden... :-)

Texterna ovan är mest av typen "bra att veta". Likaså texterna i slutet av denna sida.
Här börjar det du förmodligen är ute efter, guiden för hur jag installerar Doc's ROM och sedan konfigurerar telefonen.Steg ett: Verifiera att du har "2e recovery"

Funktion: Kolla att du inte har för ny eller för gammal version av recovery
Notis: Detta steg är en engångsföreteelse

Steg ett är att verifiera att din telefon har "2e recovery". Denna version av recovery-läget behövs för att kunna installera och exekvera osignerade update.zip (t.ex. ClockWorkMod). Dvs, har man "2e" så slipper man använda Odin över huvud taget.

För att se vilken "recovery"-version du har:

 • Stäng av telefonen
 • Utför 3-knapps-kombon, dvs tryck in Volym Upp + Home-knapp + Power-knapp och släpp sedan alla tre knapparna när Samsung-loggan dyker upp
 • Nu startas "recovery"-läget, och längst upp visas den aktuella versionen.

(Vissa äldre telefoner saknar 3-knapps-kombon. Då måste man först flasha in en ny bootloader. Se punkten "Om telefonen helt saknar 3-knapps-kombon" ovan.)
(Note: Det är normalt med ett rött felmeddelande för /system/csc/XEE/system/. Ignorera.)
För att gå ur "recovery mode" är det bara att välja "Reboot" (navigera med volymknapparna och välj med Home-knappen).

Om du har version "2e" är allt bra. Hoppa vidare till installation av Doc's ROM.
Om du redan har CWM är allt bra. Hoppa vidare till installation av Doc's ROM.
Om du har "3e recovery" är det dåligt ty den är "för ny" (den har för strikta regler för vad man får göra, t.ex. tillåter den inte att installera egna update.zip-filer). Åtgärda! (se nästa rad)
Om du varken har "2e" eller CWM måste detta åtgärdas mha flashning i Odin. Jag återanvänder återställnings-ROM:en ovan för att först få telefonen till att bli en gammal Samsung Eclair 2.1 med "2e recovery" och sedan installera CWM och Doc's ROM den sedvanliga vägen (via update.zip osv). Se punkten "Om något går helt fel och ominstall inte hjälper" några punkter ovanför för hur man flashar in JM2 med Odin och får "2e recovery".

(När jag köpte min telefon innehöll den "Eclair 2.1-update1" och "2e recovery". Jag valde därför att inte uppgradera till Samsungs Froyo 2.2, ty då skulle jag fått det oönskade "3e recovery".)Att installera en custom ROM

 • Note: För att installera Doc's ROM behöver man inte pula med Odin om man redan har "2e recovery" i telefonen
 • Note: För att installera Doc's ROM behöver man inte root (läs mer om detta under punkten Terminologi ovan)


Notera, synka och backuppa saker innan telefonen töms/resettas/wipeas

Funktion: Slippa den där "ouch"-känslan efter man flashat och inser att man borde ha sparat nåt :-)
Notis: Detta steg rekommenderas

Lite allmän info om backup/restore:

 • Använd t.ex. Titanium Backup eller Mybackup Pro för att backuppa/återställa dina inställninagar, apps och data
 • Efter du flashat in en ROM: Återställ inte några system-inställningar du har backuppat i t.ex. Titanium backup, utan återställ enbart vanliga apps och appdata. Att återställa systeminställningar kan skriva över den nya inflashade ROM:ens konfiguration/filer med gammalt data...
 • Tips: Se även HOWTO:n "Backup ALL Settings and Prefs When Upgrading Android": http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=748686 för exempel på hur man tar backuppen innan och hur man sedan återställer efteråt
 • Tips: Kör du LauncherPro kan du även göra en backup på dina homescreens via LauncherPro's egna menyer


Några punkter att tänka på/notera/backuppa:

 • Spara ner dina APN-inställningar, annars kanske du inte kan surfa/MMS:a igen efter flashningen, utifall att just din operatörs inställningar inte ingår i Doc's ROM (se under Settings | Wireless | Mobile network settings | APN). Lista på Svenska operatörer finns här: http://www.swedroid.se/wiki/index.php?title=APN-inställningar
 • savegames
 • synka kontakter mot datorn, outlook eller liknande
 • synka kalender
 • gå in på Contacts och välj att exportera dem till sd-kortet som extra backup
 • sms
 • var i mp3-spellistan eller ljudboken du just nu befinner dig (vid sekventiell uppspelning)
 • media (bilder, video, ljud)
 • egengjord bakgrundsbild
 • egengjorda ljudsignaler
 • egengjorda scripts
 • text-memos
 • systemets ljudsignaler (/system/media/audio/*) om du gillar dem och installerar en strippad ROM som inte innehåller dem
 • inställningar
 • version (så du kan verifiera att de olika delarna har uppgraderats)

Ex: Använd Titanium Backup för att ta en backup på datat för Angry Birds. Sen är det bara att installera Angry Birds igen och återställa datat med Titanium Backup efter flashning. Se HOWTO ovan.

Om du redan har root på din telefon, gör en säkerhetsbackup av /efs (se exempel nedan).

Om du redan har CWM på din telefon, gör en säkerhetsbackup av filsystemen (backupfilen hamnar i mappen clockworkmod/backup/ på sdkortet. Dessa backupfiler kan du radera när som helst om då så önskar.)Uppgradera "2e recovery" till "CWM recovery"

Funktion: Få CWM-recovery för att enkelt kunna dra in nya ROM's
Notis: Detta steg är en engångsföreteelse

Läser du detta stycke har du just nu "2e" recovery på telefonen. Byt ut det mot CWM recovery för att enkelt kunna installera ROM's, nya delsystem, nya teman, utföra tweaks, etc.
Följ "Sektion B" på http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=926399 för att installera en "bas-ROM" med CWM-kärna (sidan är på engelska)). Dvs följande steg:

 1. Ladda ner http://www.multiupload.com/WJRTSZMLHY (update.zip, 132 MB)
 2. Placera filen i rooten (grundkatalogen) på det interna SD-kortet (jag passar även på att föra över min genererade Doc-ROM, egna ringsignaler, bakgrundsbild, etc och lägga dem i lite olika underkataloger)
 3. Ryck ur USB-kabeln
 4. Stäng av telefonen och starta upp den i "2e Recovery Mode" (Volym upp + Home + Power (släpp knapparna när Samsung-loggan dyker upp på skärmen))
 5. Utför en "wipe data/factory reset" (navigera med volym-knapparna och välj med Home-knappen). Bekräfta radering (välj "Yes" i listan med "No"). Fortsätt nu med:
 6. Välj "apply sdcard:update.zip" , tryck på Home för att köra igång filen
  Lite gul text visas om vad som för tillfället installeras. Även lite blått skräp kan visas. Det är ok.
 7. efter knappt en minut så startar telefonen om. Ryck nu ur batteriet när Samsung-loggan dyker upp (för att slippa sitta och vänta en lång stund)
 8. Stoppa i det igen och starta telefonen i recovery-läge på nytt (Volym upp + Home + Power (släpp knapparna när Samsung-loggan dyker upp på skärmen))
 9. Du hamnar nu i det nya "CWM recovery" du installerat. Här navigerar du med Volymknapparna och trycker på Bakåt för att välja.
 10. Välj "install zip from sdcard" och sen "choose zip from sdcard", leta upp samma update.zip som du nyss installerade i "2e" och tryck igång den igen (ja, samma fil igen) för att slutföra installationen. Bekräfta installation av filen (nån rad mitt i, övriga rader med "No" är för att förhindra att man av misstag skulle råka installera något om man slinter på knapparna).
  En gul "progress bar" samt skräp kommer att visas på skärmen, det är OK. Det tar knappt en minut att installera update.zip igen.
 11. Du kommer tillbaka till CWM-menyn. Välj "Go back" och "reboot system now" (du kan inte gå direkt till nästa installationssteg redan nu, utan du måste starta om telefonen)
 12. Klart. Nu tar uppstarten av telefonen en stund då den ska "deodexera".

Du har nu en väldigt enkel (och gammal) version av Dos'c ROM inflashad. Det är inte den du faktiskt vill ha, utan den används bara som ett mellansteg för att få CWM. Denna ROM verkar komma med multipla Launchers. Det är bara att välja någon av dem, du kommer ändå skriva över hela ROM:en med en sprillans ny i följande steg.Bygg Doc's ROM

Funktion: Koka ihop senaste Doc ROM enligt ditt tycke och smak
Notis: ClockWorkMod (CWM) ingår i samtliga kärnor som skeppas med Doc's ROM, t.ex. Speedmod
URL: http://romkitchen.org/
URL: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=817703

Du kan skapa ROM:en i två former, "WIPE" eller "NO WIPE". WIPE betyder att installationen kommer att radera cache, dbdata och data, dvs allt som ingår i ROM:en (dock inte dina privata filer/bilder/musik, varken på det interna eller ett externt sd-kort), vilket nästan alltid rekommenderas när man installerar en ny ROM. Ju större skillnad det är mot föregående ROM desto större anledning att göra en komplett reset (wipe). "NO WIPE" innebär då alltså att användarens apps, data och inställningar får ligga kvar, endast cachen wipeas. Detta rekommenderas enbart när man gör mindre uppdateringar.

Gå till http://romkitchen.org/ och generera en ROM. Jag gjorde följande val:

Base ROM:
 XWJS8 v9.9.5 WIPE
CSC:
 XEE-JS1 (eller XEE) (CSC är en installationsfil med t.ex. APN-inställningar, urval i Samsung apps, etc. Typ "operatörs-branding")
   Note: Din telefons produktkod kommer även ändras till den CSC du väljer här (typ XEE eller NEE), jag väljer därför alltid nyaste XEE för att
   förbli kompatibel med återställningsromen JM2 (se separat punkt ovan))
Kernel:
 Hardcore's Kernel - SpeedMod K13C with HZ=500  (Changelog: http://touristinparadise.blogspot.com/2010/11/samsung-galaxy-s-speedmod-kernel.html)
Modem:
 JPY (XXJQ1 funkade för mig men buggar för flera (dålig signalstyrka, icke-fungerande WiFi)
Apps:
 Internet browser:
  2.2.1 Browser JS8
 Launchers:
  Zeam Launcher (utvecklingen av denna har upphört men jag använder den tills dess någon av de andra blir lika slimmade och bra)
  Det enda jag saknar i Zeam just nu är genvägar direkt till att ta en bild med Kameran eller att filma.
 Keyboards:
  (*) No Swype
  (*) Samsung EURO Keyboard
    "Samsung Stock JS3 Keyboard" saknar Svenska tecken (JS8 innehöll dock Svenska). Jag tar EURO-keyboard då den tar minst plats.
    Jag använder ändå SwiftKey istället för dessa keyboards (se betal-apps nedan).
    Vill du inte betala för SwiftKey rekommenderar jag nyaste Swype.
Base:
[-] Aldiko              Laddar nyaste från Market
[ ] Bluetooth Test Mode       Jag behöver nog inte detta
[ ] BuddiesNow
[ ] Days
[ ] Dual Clock
[x] Facebook support. SNS Provider, Account, Unified Inbox
[-] Flash Player           Laddar nyaste från Market
[x] FM Radio App
[ ] Fonts
[ ] G Mail
[ ] Google Feedback
[ ] HTML Viewer
[ ] Info Alarm
[-] Layar samsung          Laddar nyaste från Market
[ ] Live Wallpapers, Picker
[ ] Maps               Latitude, Navigation och Places följer med i detta paket
   Note: Navigering ("gps-navigator") fungerar inte i Skandinavien. 'Brut Google Maps', en hackad variant av Google Maps v4.x
   löser dock detta problem. Brut laddas ner från http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=630887
   Brut Google Maps innebär alltså gratis gps-navigation. Den är inte perfekt, men tillräckligt fungerande för att vara användbart då och då.

   Maps från köket är nyare, och kan således innehålla nya finesser som du vill ha. Du kan då välja att ha båda versionerna installerade.
   För att de inte ska krocka med varandra måste du i så fall installera Brut Google Maps Renamed. Du kommer då få två uppsättningar
   med ikoner för Latitude, Navigation och Places.
   Just nu tyckte jag inte att Maps 5.0 innehöll några viktiga nya finesser jämfört med den äldre Brut-versionen, så jag valde att inte
   installera Maps 5.0 alls utan enbart ladda hem och installera den icke omdöpta varianten av Brut Google Maps. (se nedan)
   (största nya finessen i 5.0 är väl offline-kartor tror jag, vilket jag inte behöver just nu)
[x] Memo
[ ] Mini Diary
[ ] Miui Music Player
( ) MMS AOSP
(*) MMS - samsung standard
[x] Mtp Application         Denna behövs för att kunna koppla upp mot Kies på datorn
[ ] MusicPlayer - samsung standard
[ ] Press Reader
[ ] Protips
[ ] Samsung All Share        Äh, jag har ingen nytta av detta än då mitt hem inte kör DLNA-prylar
[x] Samsung Apps
[ ] Samsung Widget Calendar Clock
[ ] Samsung Widget Feed And Update
[ ] Samsung Widget Program Monitor
[ ] Samsung Widget Stock Clock
[x] Screen Capture          Håll in Back-knappen, tryck sedan ner Home och släpp upp dem för att att göra en skärmdump
[ ] STK - Sim Toolkit
[x] Street
[ ] ThinkDroid            Äh, jag pular aldrig med office-dokument på telefonen
[ ] TW (Touch Wiz) Live Wallpapers
[x] Voice Recorder
[ ] Voice Search
[ ] Wipereceiver
[ ] Write and Go
[-] YouTube App           Laddar nyaste från Market

Utils:
[ ] Quickboot            Äh, jag behöver inte en app med val för att boota om, de finns på den expanderade power-menyn ändå
[x] SGS Tools
[ ] Spare Parts           Äh, behöver inte se batteri-stats, app-stats, tweaka meny-animationer, compability-mode, etc
[ ] Faster Fix            Äh, detta fixar jag via SGS tools istället
[ ] Quick Office           Äh, jag pular aldrig med office-dokument på telefonen
[ ] Car Home             Jag använder inte telefonen så mycket i bilen att jag behöver ett GUI med stora enkla knappar

Tweaks:
Ringtone:
 Phone.apk with 2 way callrecording
[-] Voodoo Sound           Laddar nyaste från Market
[ ] Damian Tweak           Äh, jag behöver inga av tweaksen, eller så är de enkla att utföra ändå. Kör inte Damian heller.
[ ] LCD Density Changer       Äh, jag behöver inte emulera högre upplösning på skärmen
[ ] Voltage Control         Äh, jag använder inte en kompatibel kärna så skippar denna
[ ] Z4 Control            Äh, använder inte kärna med z4-modul så skippar denna
(*) WPA Supplicant Standard 
( ) WPA Supplicant AdHoc       Om jag använder wpa-autenticering för mitt wifi lär det ändå inte vara i adhoc-läge

Themes:
(*) Jag testar Lite Pro Blue Skyline v5 då Doc Theme V4 AOSP inte längre funkar (man kan inte välja typ av lockscreen)
  Note: Om du inte gillar något av de teman som finns i RomKitchen kan du enkelt installera ett annat i efterhand:
  Lista på vanliga themes till SGS:en: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=953450

Boot animation:
(se http://www.youtube.com/user/Stefunel#grid/user/B6E68602F0C55442 för exempel)
(*) Android Ring    Helt ok
( ) Pulse       Lite tråkig
( ) Heartbeat     Funkar inte
( ) Circle black    Lite tråkig
( ) Android particles Helt ok

Sounds:
(*) Standard SGS  (Spelar mindre roll vilket man väljer, jag använder ändå mina egna ljud sen)

(Se även https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AogZWrkhKqgQdE8yMWI2LWlSR3IwM0dnYmdLX2kzMEE&hl#gid=0 för ett
dokument över vad alla de olika delarna ovan är till för (på engelska)).

Klicka nu på knappen [Generate] och ladda ner ZIP-filen (ca 130 MB) och placera den någonstans på det interna sd-kortet.
(Om du redan har CWM installerat kan du göra detta via telefonens browser, så slipper du böka med att föra över filen via USB från datorn)

Notera: Om man byter från en annan kärna (t.ex. från Voodoo till Speedmod), eller om man byter till en helt ny ROM-version (t.ex. JP6 till JPY) så ska man alltid utföra en Factory Reset! Även när man gör en större uppdatering av Doc's ROM bör man först göra en Factory Reset (t.ex. vid byte från v8.x till v9.x). ...och välja en WIPE-rom...


Historik över vad jag installerat. Du behöver inte installera allt detta, utan bara någon av dem (det är olika ROMs), eller välja en ännu nyare som jag ännu inte hunnit prova.
2010-11-03 installerade jag: [ROM] Doc's XWJPA v7.6.2 (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=817703)
2010-11-25 installerade jag: [ROM] Doc's BUJP8 v8.0.1 (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=817703)
2010-12-02 installerade jag: [ROM] Doc's V1.3 DDJP6 WIPE (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=856557)
2011-01-12 installerade jag: [ROM] Doc's XXJPY v7.5 WIPE (http://romkitchen.org/)
2011-01-17 installerade jag: [ROM] Doc's XXJPY v8.1 WIPE (http://romkitchen.org/)
2011-02-06 installerade jag: [ROM] Doc's XWJS3 v9.1.4 WIPE (http://romkitchen.org/)
2011-02-20 installerade jag: [ROM] Doc's XWJS5 v9.6.6 WIPE (http://romkitchen.org/) (http://romkitchen.org/logs/ixOEFjlTBQ.txt)
2011-03-08 installerade jag: [ROM] Doc's XWJS7 v9.8.1 WIPE (http://romkitchen.org/) (http://romkitchen.org/logs/SIGLTZTYIZ.txt)
2011-03-20 installerade jag: [ROM] Doc's XWJS8 v9.9.5 WIPE (http://romkitchen.org/) (http://romkitchen.org/logs/lW8tb3DWm5.txt)Notera PDA/PHONE/CSC och produktkod innan omflashning

Funktion: Historik, jämförelse samt för att verifiera att man fått det nya man förväntade sig
 1. Knappa in följande nr * 2767 * 438 726 4636 # och kolla på de tre sista tecknen i slutet på rad 2 (PCode) för att se vilken produktkod du har just nu
 2. Gå till Settings | About Phone och notera Firmware, Baseband, Kernel och Build.
Product code:  
Firmware version:
Baseband version:
Kernel version: 
Build number:  Tömning/reset av telefonen innan installation

Funktion: Utför en komplett återställning av telefonen för att bli av med gammalt skräp innan installation av ny ROM
Notis: Detta steg är valfritt

Extra pedantisk rensning (förutom Factory Reset:en nedan):

 • Om du verkligen vill börja från noll, dvs till och med tömma det interna SD-kortet från bilder/ljud och annat skräp som du (eller systemet) placerat där:
  • Stäng av eventuella körande apps
  • Gå in på "Settings | SD card and phone storage" och välj att formatera det interna SD-kortet
  OBS: Om du nyss fört över en hopkokad ROM från köket till SD-kortet vill du förmodligen INTE formatera det... alternativt formatera det och sedan lägga över ZIP-filen. :-)

Undvik extra steg med USB-kabel och filöverförningar:

 • Tips: Passa på att redan nu (när mobilen ändå är igång och förmodligen inkopplad till datorn) föra över de filer du vill använda senare. (...såvida du inte först tänker stänga av eventuella lagfixar, då vill du vänta med filöverförningarna tills telefonen är lagfix-lös, för att inte ta upp extra utrymme i onödan)

Resetta telefonen (gör en Factory Reset):

 • Boota in i CWM-recovery och välj "wipe data/factory Reset" (bekräfta sedan via nån rad mitt i, övriga rader med "No" är för att förhindra att man av misstag skulle råka göra något dumt om man slinter på knapparna)
  Formatting DATA, DATADATA, CACHE, SDEXT, SDCARD/.android_secure...
 • Nu behöver du inte boota om, utan fortsätt till nästa steg och installera Doc's ROM.Flasha in Doc's ROM

Funktion: Få Doc's trevliga ROM i nallen
Notis: Du måste redan ha "CWM recovery" installerat!
Notis: Om du avser att bara uppgradera Doc's ROM, se nästa punkt istället
Notis: ClockWorkMod (CWM) ingår i Doc's kernels, dvs du kommer fortfarande ha CWM
URL: http://romkitchen.org/
URL: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=817703

Installera Doc's ROM via CWM (se "Sektion C" på http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=926399 (sidan är på engelska)), dvs följande steg:

 1. (redan gjort i punkten ovan?) Ladda ned Doc’s Rom (en zipfil)
 2. (redan gjort i punkten ovan?) Placera den någonstans på det interna SD-kortet (jag lägger det i en katalog jag döpt till "install")
 3. Ryck ur USB-kabeln
 4. Avaktivera eventuell lagfix du installerat tidigare (under ULK features)
  Att avaktivera sin lagfix (och sen aktivera den igen) är ett jäkla meck. :-(
  Efter du valt "disable lagfix" och startat om möts du av följande meny: Configs differ. Continue with conversion?
  Om du tänker blåsa tfn, välj: -Yes, with factory reset after backup
  Om du kör med en NO WIPE, välj: -Yes, with backup and restore
  Jag avaktiverar min lagfix och väljer -Yes, with factory reset after backup
  old config: ext4
  new config: everything is RFS/false...
  Creating backup
  Backing up data...
  Backing up dbdata...
  ...
  Creating partitions
  ...
  Om du får en fråga om du vill konvertera, välj "YES". Telefonen startar om och det tar som vanligt en stund att boota upp. Nu har jag en tfn utan lagfix och kan fortsätta.
 5. (redan gjort i punkten ovan?) Stäng av telefonen och starta upp den i "CWM Recovery Mode" (Volym upp + Home + Power) (navigera med Volymknapparna och tryck på Bakåt för att välja)
 6. (redan gjort i punkten ovan?) Om du vill rensa telefonen, utför en "wipe data/factory reset" (starta sen inte om telefonen utan gå direkt vidare med ROM-installationen). Jag brukar alltid göra en Factory Reset (och jag brukar alltid koka ihop WIPE-ROM's i köket, då NON-WIPEs kan orsaka strul om jag labbat runt för mycket)
  -- Wiping data...
  Formatting DATA:...
  Formatting DATADATA:...
  Formatting CACHE:...
  Formatting SDEXT:...
  Formatting SDCARD:/.android_secure...
  Data wipe complete.
  Du kommer nu tillbaka till CWM-menyn.
 7. Välj "install zip from sdcard" och sen "choose zip from sdcard", leta upp Doc’s Rom zipfil du genererat i köket (i mitt fall ligger den i katalogen "install") och tryck igång den. Bekräfta installation av filen (välj Yes i listan med en massa No). Det tar nu knappt en minut att installera ROM:en.
  ("Skräp" kommer visas på skärmen, det är OK)
  --Installing: SDCARD:xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx.zip
  Finding update package...
  Opening update package...
  Installing update...
  Formatting system
  Installing system files
  Creating symlinks and permissions
  Installing busybox
  Copying data
  Flashing modem
  Flashing kernel
  Install from sdcard complete.
 8. Du kommer tillbaka till CWM-menyn. Välj "Go back" och "reboot system now"
 9. Nu tar uppstarten av telefonen en stund då den ska "deodexera"


Nu är Doc's ROM installerad.
Du kan nu när som helst starta telefonen i Recovery läge, vilket tar dig direkt till CWM, för att t.ex. aktivera Startup Tweaks + Lagfix eller utföra administrativa åtgärder.

Q: Kan man inte direkt installera lagfix och liknande nu direkt utan omboot?
A: Doc säger: Nej starta alltid om tfn efter en rom-installation. Om du omedelbart lägger in teman och annat är chansen stor att din mobil inte startar upp korrekt (ej deodexad än).


Möjlig bugg - Dubbla/tripla bilder i Galleriet

Om du får två eller flera kopior av alla bilder i Galleriet, prova att radera
/dbdata/databases/com.android.providers.media-katalogen och starta om telefonen.
(För att radera katalogen krävs root-rättigheter)
Media-databasen kommer byggas om från grunden efter omstart av tfn.

Jag använde ConnectBot (se "Backup av /efs" nedan för användarexempel) för att exekvera följande kommandon:
su
rm -r /dbdata/databases/com.android.providers.media
exit
exit

Starta nu om telefonen utan att göra någonting annat (dvs starta inte galleriet eller liknande).


Om du inte längre kan surfa via 3G

Antagligen har Doc's ROM inte lyckats auto-identifiera dina APN-inställningar, så du får manuellt återställa dem (för du noterade väl dem under punkten "Notera och backuppa saker"?).
(lista på inställningar för Svenska operatörer finnas här: http://www.swedroid.se/wiki/index.php?title=APN-inställningar )


Information gällande Factory Reset

Att utföra Factory Reset är att återgå till nuvarande ROM:s ursprungsläge (dvs du återgår inte till Samsungs ursprungsläge så som telefonen var när du köpte den (vill du gå tillbaka till det läget måste du flasha in en gammal stock-ROM mha Odin)).
Om du lekt runt en massa med telefonen och t.ex. raderat lite "onödiga" system/apps (system-apps kan raderas med t.ex. Titanium Backup) och du sedan bestämmer dig för att du vill börja om från början med denna version av Doc's ROM, dvs göra en Factory Reset, så måste du se upp:
Innan du utför Factory Resetten, som som du tror återställer telefonen till grundläget för den ROM du sist flashade in, måste du först flasha in nuvarande ROM-zip igen. Ja, igen, trots att du redan har den installerad. Detta för att få tillbaka de system-prylar du raderat. När du flashat in ROM:en på nytt och på så vis "fyllt igen hålen" så kan du göra en Factory Reset.
(om du däremot gör en Factory Reset för att installera en ny ROM behöver du inte böka så här, det är bara om du vill börja om från början med nuvarande ROM och om du raderat några system-apps eller på annat sätt bökat sönder grund-ROMen)eller: Uppgradera Doc ROM

Funktion: Få senaste versionen av Doc's trevliga ROM i nallen
Notis: För en ren installation av Doc's ROM, se föregående punkt
URL: http://romkitchen.org/
URL: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=817703

Man ska egentligen inte behöva stänga av lagfixar eller tweaks eftersom den nya kärnan ska vara kompatibel med föregående kärnas fixar. Den stående rekommendationen är dock att alltid stänga av dem. Om du inte vill eller ids böka med detta avaktiverande, konverterande och aktiverande igen kan du prova att flasha utan att stänga av dem.

Följ anvisningarna på länken ovan. I korthet innebär det:

 • Generera och ladda ned senaste Doc’s Rom
 • Placera filen någonstans på det interna SD-kortet (du behöver inte döpa om den)
 • Ryck ur USB-kabeln
 • Du behöver förmodligen inte avaktivera eventuella lagfixar/tweaks du gjort i CWM, gör det ändå om du är osäker
 • Du behöver heller inte rensa några cachear, det gör ROM-installeraren åt dig
 • Starta i CWM recovery
 • "install zip from sdcard" | "choose zip from sdcard", leta upp Doc’s Rom zipfil och bekräfta installation av filen
 • "Skräp" visas i nån minut | "Go back" | "reboot system now"

Om du inte hade nån lagfix/tweak sedan tidigare så bootar nu telefonen upp, annars möts du nu av en CWM-meny. Välj då "remove new config" (telefonen startar nu om).
Nu tar uppstarten en stund då den ska deodexera. Nu är Doc's nya ROM installerad.Att uppgradera valda delar av Doc's ROM

Funktion: Byt ut eller uppdatera en viss del
URL: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=817703

Om du vill byta tema, byta kärna, installera Swype eller på annat sätt göra en mindre ändring så används inte romkitchen.org. Istället laddar du ner det nya temat, kärnan eller vad det nu må vara för fil från lämplig tråd på t.ex. xda.
Sedan installerar du zip-filen i CWM som vanligt (man behöver inte döpa om filen).
Se exempel nedan för hur man byter ut kärnan ("Installera ännu nyare kernel").Första kompletta uppstarten av telefonen

Starta upp telefonen och knappa in din PIN-kod.
Om du installerat flera Launchers får du upp ett interaktivt val. Välj någon.Backup av /efs

Funktion: Skapa en säkerhetskopia av telefonens IMEI
Notis: Detta steg är en engångsföreteelse

Den skyddade mappen /efs i telefonens filsystem innehåller telefonens IMEI och produktnamn. Dessa bör alltid sparas undan om man ska göra modifieringar på telefonens mjukvara. Detta kan du göra på lite olika sätt:

 • via Root Explorer (betal-app på Market) och göra backup på /efs via dess GUI.
 • via en terminal (t.ex. ConnectBot) med BusyBox och Superuser installerat på telefonen

Installera ConnectBot från Market (se lista på apps nedan)
Sätt upp en Lokal (Local) terminal-session. Jag döpte denna session till "local".

Kör kommandot 'id' (dvs skriv id vid prompten och tryck på enter)
 Du ser nu att du för närvarandet är inloggad som användaren uid=10002(app_2), dvs en
 användare som inte har fulla rättigheter (att exempelvis läsa katalogen /efs).
Kör nu kommandot 'su' (dvs skriv su vid prompten).
 En dialogruta från appen Superuser (som kommer med Doc ROM) dyker upp. Tillåt superuser-rättigheter till
 ConnectBot. (jag kryssade i rutan att komma ihåg detta val)
Kör 'id' igen.
 Nu ser du att uid=0(root), dvs du är inloggad som root med fulla rättigheter. Happy happy joy joy!
Kör nu dessa två kommandon (varje kommando tar mindre än en sekund att utföra):
 tar zcvf /sdcard/efs-backup.tar.gz /efs
 cat /dev/block/stl3 > /sdcard/efs_dev-block-stl3.img
(notera att det inte står siffran 13 utan "L3" med gement 'l')
(Backup-filerna "efs-backup.tar.gz" (33 kB) och "efs_dev-block-stl3.img" (6.4 MB) skapas i rooten (grundkatalogen) på ditt interna sd-kort)
Kör nu 'exit' för att logga ut användaren root, och sedan 'exit' igen för att logga ut helt och avsluta terminalsessionen.

Stäng ner ConnectBot.

Kopiera nu över de två filerna till din dator (!!!), att ha som backup utifall att sdkortet skulle bli korrupt eller du tabbar dig kapitalt.
(jag låter dem även ligga kvar på sdkortet som extra backup)Installera ännu nyare kernel

Funktion: Få en kernel som är ännu nyare/snabbare/bättre än den som du stoppade in ROM-köket (eller kanske för att buggtesta nån ny kernel)
Notis: Detta steg är helt frivilligt och behövs normalt inte

OBS: Avaktivera alla lagfixar, BLN och Tweaks du har aktiverat och starta om innan en ny kernel av annat slag än den befintliga (dvs icke-ULF) installeras!
(Vid byte från en ULF-baserad kärna (UniversalLagfix) till en ny ULF-baserad kärna måste man inte avaktivera lagfixar, startup-tweaks eller BLN eftersom den nya kärnan ska förstå sig på den gamla konfigurationen. Den generella rekommendationen är ändå att alltid avaktivera dem vid kernelbyte/filsystemsändring)

När jag laddade ner den allra senaste SpeedMod-kerneln (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=822756) fanns tre olika typer att välja mellan (jag valde 300Hz):
256Hz - Default för SGS
300Hz - Lite snabbare, dvs aningen rappare telefon (drar aningen mer batteri)
500Hz - För att få mycket prestanda (drar mer batteri)
Notera att detta Hz-värde inte har någonting med CPU-cykler att göra (som normalt mäts i GHz) utan anger hur många gånger i sekunden som kärnan ska kolla om det finns något att göra.

(Notis: du behöver inte rensa nån cache eller dalvik-cache innan en ny kernel installeras)

Tips: Kolla först vilken kernel-version du har just nu så att du sen kan verifiera att du fått in den nya; Settings | About phone | Kernel version

 • ladda hem speedmod-kernel-blah_blah-CWM.zip från länken ovan (...eller vilken kernel du nu vill installera istället, jag gillar Hardcore's Speedmod)
 • (du behöver inte döpa om filen till något)
 • placera filen någonstans på ditt interna sdcard (katalogen "install" i mitt fall)
 • koppla ur USB-kabeln
 • boota in i CWM
 • välj "install zip from sdcard" och sen "choose zip from sdcard" och leta upp filen
 • välj Yes - Install ...
 • Skräp visas på skärmen i några sekunder sen är man tillbaka i CWM-menyn igen
 • Back -> reboot system nowNotera PDA/PHONE/CSC och produktkod efter omflashning

Funktion: Historik, jämförelse samt för att verifiera att man fått det nya man förväntade sig
 1. Knappa in följande nr * 2767 * 438 726 4636 # och kolla på de tre sista tecknen i slutet på rad 2 (PCode) för att se vilken produktkod du har just nu
 2. Gå till Settings | About Phone och notera Firmware, Baseband, Kernel och Build.
Product code:  
Firmware version:
Baseband version:
Kernel version: 
Build number:  Aktivera Lagfix

Funktion: Byt ut telefonens filsystem från det slöa "RFS" till något snabbare, i mitt fall "advanced ext4"
URL: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=814228

Notis:
Folk börjar tycka att lagfix inte behövs längre. Jag anser dock att det fortfarande snabbar upp lite.
Ett exempel:
Jag lyssnar på mp3-musik när det ringer. Musikspelaren pausas och jag tar emot samtalet. När jag lagt på och musiken automatiskt ska startas igen så tar det längre tid utan aktiverad lagfix. Det verkar som att inladdning av icke-cacheat data från SD-kortet går fortare med aktiverad lagfix.

OBS: Vid konvertering av filsystem måste du ha mycket ledigt utrymme (så att allt data temporärt kan mellanlagras medan partitionen formateras om. Samma sak gäller den dag du vill avaktivera lagfixen, då måste du definitivt ha mycket ledigt utrymme för att temporärlagra allt ditt data)

 1. Boota in i CWM Recovery Mode och gå in på "advanced SpeedMod ULK features" | "LAGFIX options". Längst ner ser du nu de aktuella inställningar.
 2. Välj "Enable lagfix: Convert DATA to Ext4". Filsystemet Ext4 är snabbare än RFS, så färre läsningar/skrivningar krävs, vilket snabbar upp filaktiviteterna.
 3. Jag väljer även "Convert SYSTEM to Ext4" även om påverkan på hastigheten inte är stor (det finns ändå inga skrivaktiviteter). Risken att göra detta är liten då /system är mountat som read-only, så att det ska hända något dumt på den partitionen är ganska minimal. Convert at next reboot? YES
 4. Advanced custom conversion options: välj CACHE_FS tills det står ext2. Ändra inte på de andra.
  DATA_FS=ext4
  CACHE_FS=ext2
  DBDATA_FS=ext4
  DATA_LOOP=false
  CACHE_LOOP=false
  DBDATA_LOOP=false
  BIND_DATA_TO_DBDATA=false
 5. Jag går in på "Ext4 mount options" och väljer "Use FASTER mount opts". Filsystemet blir snabbare, men det finns en risk för dataförlust om telefonen inte stängs av som den ska (t.ex. att batteriet blir utdraget innan data hunnit bli nedskrivet). Jag anser att den risken för mig är minimal.
 6. Back -> Back -> Back -> Reboot system now (eller vänta med reboot och utför nästa steg direkt, det gör jag).Aktivera Startup Tweaks

Funktion: Diverse tweaks för att göra mobilen ytterligare lite snabbare (och möjlighet till nya funktioner)
URL: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=813309
Boota in i CWM recovery.
Gå in på "Advanced SpeedMod ULK features" | "Tweak options".
[x] IOSCHED      Anpassa I/O skedulering för flashminne, inte spinnande hårddiskar + montera volymer utan atime
[x] KERNELVM      Anpassa kärnan att swappa så lite som möjligt eftersom det ändå inte finns någon swap
[x] MISC        Öka timeouten för write flush för att spara på batteriet
[ ] CIFS        Kärnmodul för att kunna montera SMB/CIFS-volymer (Microsoft shares) via nätet
[ ] TUN        Kärnmodul för att t.ex. kunna köra OpenVPN
[ ] IPV6PRIVACY    IPv6-support
[ ] BOOTANIMATIONSOUND Eget bootljud
[x] ANDROIDLOGGER   Aktivera loggning igen (Hardcore stänger av all loggning för att få en pytteliten prestandaförbättring)
[ ] OLDLOWMEMKILLER  Döda apps vid resursbrist på det gamla sättet
[ ] RWSYSTEM    Montera SYSTEM-partitionen med skrivrättigheter
Back -> Back -> Reboot system now (eller vänta med reboot och utför nästa steg direkt, det gör jag).Aktivera Färg och skärpa

Funktion: Ändra färgtemperatur på skärmen
URL: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=813309

Boota in i CWM recovery och gå in på "Advanced SpeedMod ULK features" | "Color & Brightness options".
Välj "Temperature: Cold" (COLD_COLOR)
Välj "Disable darkest auto-brightness level" (AUTOBRIGHTNESS_NO_DARKEST)
BackBacklightNotification (BLN)

Funktion: Att använda Back- och Meny-knapparna som "lysdioder" för notifikationer
URL: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=813389 (kernel mod)
URL: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=823922 (settings app)

Den sak jag stört mig mest på med min SGS är att den ligger som en död svart sten på bordet utan att kalla på min uppmärksamhet om jag fått ett SMS eller missat ett samtal. Istället måste man manuellt då och då trycka igång skärmen för att se om där finns något. BLN löser detta på ungefär samma sätt som alla gamla vanliga mobiler, dvs att lysa med "lysdioderna".

 1. Boota in i CWM recovery.
 2. Gå in på "Advanced ULK features" | "BLN options" och välj "Turn BLN on".
 3. Back -> Back -> Reboot system now.


  ...avslutande steg för de senaste punkterna om man inte bootar om emellan:
 4. "SYSTEM conversion requested. Convert /system?" Välj: "Convert to EXT4" (detta tar en minut)
 5. "New filesystem config detected. Convert?" Välj "YES" (gul "progress bar" visas medan filsystem konverteras, tar 2 minuter)
 6. Telefonen startar automatiskt om

(Note: När man gör ändringar i clockwork och bootar om och får frågor om vad man vill göra, välj inte något av alternativen med "factory reset" i namnet, ty då kan man få problem med launchern, att galleriet försvinner eller liknande)

Info om BLN:
Båda "lysdioderna" lyser konstant när det finns en oläst notifikation (det är tydligen svårt att istället få dem att blinka).
Att de är konstant tända drar, enligt tester, bara 0.18% mer batteri per timme jämfört med om de är släkta, så det är försumbart.

Om du köper BLN Control Pro från Market kan du även få "lysdioderna" att blinka.== Installera ett nytt tema ==

Funktion: Byt ut temat
URL: Lista på vanliga themes: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=953450
URL: Honey Comb: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=958788

Se exempel ovan för hur man byter ut kärnan ("Installera ännu nyare kernel"), dvs:

 1. ladda ner temat (zip-fil för CWM)
  (VALLE-MOD)HoneyComb v.2.0 THEME, http://www.mediafire.com/?dcuqp9atzv0o0dr
 2. installera zip-filen i CWM som vanligt (man behöver inte döpa om filen)Konfigurera telefonen och installera apps

Uppstart av tfn

 • Nu kan du återställa saker du backuppat med Titanium Backup / MyBackup och leka runt med en snabbare telefon.
 • För att ladda hem apps via wifi istf via 3G adderar jag redan nu mitt hemma-wifi-nät (se "Settings" | "Wireless and network" nedan)

Note: Jag låter filerna jag placerat på det interna sd-kortet ligga kvar, utifall att något skulle hända och de behövs igen (slippa flasha in saker via Odin).

Note: Om du får två eller flera kopior av alla bilder i Galleriet, se "Bugg - Dubbla/tripla bilder i Galleriet" ovan.För över filer - Ljudsignaler och bakgrundsbild

Om du har egna ljudsignaler och/eller nån bakgrundsbild du vill använda, för över dem till telefonen nu.

Tips:
Har du suttit på ett tåg och skyndat dig att ta fram telefonen bara för att inse att det är någon annans telefon som ringer/piper? Då är det dags att du skapar en personlig ringsignal/SMS-signal. :-) Jag har använt samma signaler på alla mina telefoner under de senaste åren. Jag känner sålunda igen och kan urskilja just min telefon på samma sätt som man reagerar/lystrar extra bra på när någon yttrar ens namn.

Min ringsignal:
Jag använder en kort musiksnutt som är mycket diskant (högfrekvent) för att det ska höras bra när någon ringer. Snutten låter bara i ca 2 sekunder och sedan har jag ca 4 sekunder tyst, sedan 2 sekunder ljud igen, osv. Personligen stör jag mig mycket på folk som har melodier som bara spelar och spelar och spelar medan de fumlar fram telefonen ur fickan eller väskan, så vänligen skapa en ringsignal som inte stör din omgivning i onödan.
Min SMS/MMS-signal:
Även den är mycket diskant så att den hörs. Det är bara ett kort pip och sedan inget mer.

Tips:
Du kan välja dina egna ljud i telefonens inställningar genom att skapa en eller flera av följande mappar i rooten (grundkatalogen) på sdkortet:

 • notifications = ljud vid nya notifieringar. SMS/MMS använder även dessa ljud.
 • ringtones = ljud vid röst- och videosamtal
 • alarms = ljud vid alarm (t.ex. via Clock)

(för att få färre mappar går det även bra att samla dessa mappar i en huvudmapp som heter "audio") Placera sedan ljudfiler (t.ex. mp3:or) i avsedd undermapp så dyker de upp i respektive lista med valbara ljud under ljud-inställningarna.Telefonens inställningar

Funktion: Konfigurera telefonen enligt mina önskemål
Settings
 Wireless and network
  [ ] Flight mode
  Wi-Fi settings
   +[x] Wi-Fi
    [x] Network notification
   WPS button connection
   Add Wi-Fi network
    I add my encrypted home wifi net...
    (Note: Under "Meny-knapp | Advanced" hittar du fler inställningar så som Proxy, MAC-adress och Statiska IP/DNS-inställningar)
  Mobile AP
   [ ] Mobile AP
   Med detta läge kan du låta din telefon agera trådlös accesspunkt för upp till 5 datorer med trådlöst nätverk. Datorerna når Internet
   via telefonens 3G. (Jag använder istället "USB Tethering" nedan pga att "Mobile AP" drar rätt mycket batteri)
  Bluetooth settings
   +[x] Bluetooth
   +Device name: elof sgs
   [ ] Visible (...for 120 seconds)
   <Scan and pair devices if you like>
   -[ ] Bluetooth  Jag stänger av BT igen efter mig då jag inte vill ha det på i onödan
  USB settings
   +(*) Ask on connection
    Bugg!!! Det verkar inte funka att ha denna på "Ask", utan man måste sätta den till
    "Mass storage" eller "Samsung Kies" beroende på vad man för tillfället vill göra. :-(
  Tethering
   [ ] USB tethering
     Du kan när som helst, med USB-kabeln ikopplad, klicka i denna för att omedelbart kunna surfa från datorn via mobilens 3G-anslutning.
     (detta tar mindre batteri både från mobilen och från laptoppen jämfört med att använda "Mobile AP" ovan)
  VPN settings
   <Add VPNs if you like>
  Mobile networks
   [x] Use packet data
   [ ] Data roaming
   Access Point Names (APNs)
    Telia SE WAP   se http://www.swedroid.se/wiki/index.php?title=APN-inställningar
    Telia SE MMS   se http://www.swedroid.se/wiki/index.php?title=APN-inställningar
   Network mode: GSM/WCDMA (auto mode)
   Network operators: Select automatically
  Synchronise
   <I don't synchronise anything>
 Call settings
  All calls
   Show my number: By network
   Auto reject
    [ ] Enable auto reject
   Answering call
    +[x] Answering mode
    +[x] Answering key  So you can answer with gloves on
    Automatic answering: off
   Prefix dialling
    [ ] Enable prefix dialling
   Reject call with message
    <You can click on any message to change it. I don't use this feature>
   Call status tones
    -[ ] Call connect tone  Get rid of that annoying sound when calling someone
    [ ] Minute minder
    -[ ] Call end tone
   +[x] Outgoing call vibration
   +Alerts on call: Sound
  Voice call
   Call forwarding
    <I don't forward when busy/unreachable or simillar>
   Call barring
    <I don't use this>
   [ ] Call waiting
   [ ] Auto redail
  Video call
   Preset image: <I leave it at the default "Hide me" image>
   [ ] Own video in received call
   [ ] Use call fail options
   Video call forwarding
    <I don't forward when busy/unreachable or simillar>
   Video call barring
    <I don't use this>
  Fixed Dialing Numbers (FDN)
   <I don't use this>
  Voicemail
   Voicemail service: My carrier
   Voicemail number: <You might want to set a number. I leave it as not set>
 Sound
  [ ] Silent mode
  Vibrate
   +(*) Always
   ( ) Never
   ( ) Only in silent mode
   ( ) Only when not in silent mode
  Volume
   Incoming call volume: [---|----]
   Media volume:     [-----|--]
   System volume:    [--|-----]
   Notification volume: [--|-----]

  Phone ringtone: <I selected the mp3 I previously copied to the /sdcard/ringtones/ folder>
  Notification ringtone: <I selected the mp3 I previously copied to the /sdcard/notifications/ folder> (or I choose "On time")
     (Notera: SMS-ljud väljs under 'Messaging', kalender-larm-ljud under 'Calendar', klock-larm under 'Clock', osv.)

  -[ ] Audible touch tones
  -[ ] Audible selection
  [ ] Screen lock sounds
  -[ ] Haptic feedback
 Display
  Wallpapers
   +Home screen wallpaper: Home screen wallpaper | Pick your picture you put on the sdcard and select cropping margins
   Lock screen wallpaper: None
  Font style: Default font
  Brightness
   -[ ] Automatic brightness
   [-|---------]
  [x] Auto-rotate screen
  +Unlock screen: Epic unlock
  Animation: No animation
  Screen timeout: 1 minute
  -[ ] Power saving mode
  TV out
   [ ] TV out
   TV system: PAL
  Horizontal calibration
   Place phone on a perfectly flat and horizontal surface and press [Calibrate]
 Location and security
  -[ ] Use wireless networks
  -[ ] Use GPS satellites
  Set screen lock  <I use App Protector Pro instead, to protect individual apps and not be bothered at each screen wakeup>
  Set up SIM card lock
   [x] Lock SIM card
   Change SIM PIN
  Set mobile tracker <I don't use this>
  +[x] Visible passwords
  Select device administrators
  [ ] Use secure credentials  <I don't use this yet>
  Install encrypted certificates  <I don't use this yet>
  Set password  <I don't use this yet>
  Clear storage
 Applications
  [x] Unknown sources
  Manage applications
  Running services
  Development
   [ ] USB debugging
   [ ] Allow mock locations
  Samsung apps: Wi-fi only
 Accounts and sync
  [x] Background data
  -[ ] Auto-sync
  <addera (koppla) ditt Google-konto till telefonen nu. Se till att alltid använda samma, dina apps från Market är knutna till det.>
  loginname@gmail.com, [Sign in] -[ ] Backup data with my Google account
  Jag adderar även ett facebook-konto. Login misslyckas trots upprepning men plötsligt går den vidare och jag får fylla i
   SNS sync interval: None
   -[ ] Sync contacts
   -[ ] Sync calendar
 Privacy
  [ ] Back up my data
  Factory data reset
 SD card and phone storage
 Locale and text
  Select locale: English (United Kingdom)  (så att menyer och text visas på Engelska)
  Select input method
   (*) Samsung keypad   (Denna keypad är totalt värdelös. Jag ändrar till SwiftKey sen efter jag laddat hem det)
  Samsung keypad
   Keypad types: Qwerty Keypad
   +Writing language: Svenska  (så att keypad-tangentbordet innehåller åäö)
   [ ] XT9
   [x] Keypad sweeping
   [x] Auto-capitalization
   Handwriting settings
    Recognition time: 0.5 s
   Tutorial
 Voice input and output
  Voice recognition settings
   Language: Default (English UK)
   -SafeSearch: Off
   -[ ] Block offensive words
   [x] Show hints
   Text-to-speech settings
   Listen to an example
   [ ] Driving mode
   [x] Always use my settings
   Default engine: Pico TTS
   Speech rate: Normal
   Language: English(UK)
   Pico TTS
 Accessibility
  "No accessability applications found"  "Install screen reader?": [Cancel]
  [ ] Accessibility
  [ ] The power key end calls
 Date and time
  [x] Automatic
  Set date
  Select time zone
  Set time
  [x} Use 24-hour format
  +Select date format: YYYY/MM/DD
 About phone
  <...lots of stats & info...>

Nu tar jag ner rullgardinen och avaktiverar Bluetooth och wifi om jag inte tänker använda dem.Andra initiella inställningar

Jag utför detta steg redan nu (mitt under konfigurering) för att underlätta åtkomst till sådant jag ofta vill nå (Phone och PowerAmp).

I Zeam:
 Släng "Talk"-ikonen i papperskorgen (men avinstallera inte)
 Släng "Settings"-ikonen i papperskorgen
 Addera ikonen "Phone" längst till vänster i fältet
 Flytta "Messaging"-ikonen näst längst till vänster
 (i slutändan har jag följande på nedersta raden: Phone | Messaging | Apps | Internet | PowerAmp)
I Market:
 Ladda hem och installera SwiftKey Keyboard (se sektion nedan) för att ha ett bra tangentbord redan från början
 Ladda hem PowerAmp (se sektion nedan) så att jag kan lyssna på musik trots att tfn inte är färdig änFixa ditt Visitkort (My Profile)

 • Gå in på Contacts | Meny-knapp | My Profile
 • Fyll i alla uppgifter om dig (på engelska så att man kan skicka visitkort till utländska kunder)
Förnamn
Efternamn
Mobile phone +46 ...
Work phone +46 ...
Work email
-IM (jag vill inte ha med IM i mitt visitkort)
Organization Work + Title
Nickname
 • Save

Genom att gå in på [My Profile] + Meny-knapp igen kan du nu sända ditt "Visitkort" via SMS, Bluetooth, Gmail...Synka kontakter och kalender mot Outlook

Note: Jag håller just nu på att utvärdera om MyPhoneExplorer är fiffigare än att använda Kies.
Den är liten och snabb (till skillnad från Kies). Den kan synka via Wifi (man slipper USB-kabeln). Man slipper böket med att växla USB-inställningarna till Kies i telefonen
...fast det visade sig att den inte synkar över samtliga telefonnr i kontakterna :-( Om man t.ex. har två jobbnr för en kontakt i Outlook så synkas bara det första. Jag fortsätter sålunda använda Kies för synkning ett tag till.

Funktion: Synka kontakter och kalender-händelser mellan datorns Outlook (.pst-fil) och telefonen
Notis: Man måste tyvärr använda bloatwaren Samsung Kies på sin PC för detta
Notis: En bugg i telefonen gör att det inte går att nå Kies-mode om den frågar, man måste hårdkoda inställningen
URL: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=822756

Jag utför detta steg redan nu (mitt under konfigurering) för att få in mina kontakter i adressboken så fort som möjligt, så att jag kan ringa/SMS:a vänner och kunder trots att jag är långtifrån klar med telefonen.
Note:
En bugg i telefonen gör att det inte går att nå Kies-mode om man ställt in USB-inställningarna på "Ask on connection". Istället för att visa den svarta skärm där telefonen väntar på anslutning till Kies på PC:n så kastas man direkt tillbaka till hemskärmarna och ingen anslutning fås.
Man måste sålunda manuellt ändra USB-inställningen varje gång man vill växla mellan Kies-mode och "Mass Storage"-mode. :-(

 1. Se punkten "Att USB-ansluta telefonen till Kies" för hur man bör ansluta (och koppla från) telefonen till datorn
 2. Anslut telefonen till Kies
 3. Markera "GT-I9000"-raden och välj Synka
  [x] Synka Kontater med Outlook (Alla kontakter)
  [x] Synka Schema med Outlook (Alla scheman)
  [x] Synka anteckningar med Outlook
 4. [Synka]
  (jag får nu cancellera Outlook-inloggning till mitt IMAP-konto ett antal gånger då synkningen ändå inte ska använder den .pst-profilen utan .pst-profilen för Outlook själv, där Kontakter, Kalender och Anteckningar finns)
  Det tar nu några minuter att synka allt
 5. Se slutet av punkten "Att USB-ansluta telefonen till Kies" för hur man bör koppla från telefonen från datornBase-apps + settings

Calculator
Calendar
 Calendars
  [x] My calendar
  -[ ] my gmail account  <I don't use this>
 Calendar sync
 +Default view: List
 +Day views: Event list
 First day of week: Monday
 [ ] Hide declined events
 [ ] Lock time zone
 Set alerts & notifications: Status bar
 Vibrate: Never
 +Select ringtone: Pixiedust (or your own notification sound)

 Tips: Håll inne Meny-knappen för att söka i kalendern

Camera
 [ ] Outdoor visibility
 Focus mode: Auto focus
 Timer: Off
 -Resolution: 2048x1536  Telefonen är ändå sopig
 White balance: Auto
 Effects: Normal
 ISO: Auto
 +Metering: Matrix
 +[x] Anti-Shake
 +[x] Auto contrast
 [ ] Blink detection
 Image quality: Superfine
 Adjust

 +[x] Guidelines
 +Review: On
 -Shutter sound: Off
 +Storage: Memory card
 Reset

 Tips: Peka på skärmen för att låsa fokus (grön sökare) innan du tar själva bilden.

 <Switch to video camera (press top right icon)>

 [ ] Outdoor visibility
 Timer: Off
 White balance: Auto
 Effects: Normal
 Video quality: Superfine
 Adjust

 [x] Guidelines
 [x] Audio recording
 [ ] Review
 Storage: Memory card
 Reset

Clock
 Skapa en alarm-aktivitet så att man stabbt och enkelt kan aktivera ett larm:
 [Create alarm]
 +Time: Ställ in nån lämplig tid, vilken som helst
 +Alarm repeat: Daily     Jag gillar inte läget "One-time event". Det har fått mig att försova mig eftersom det avaktiverar (släcker ner)
 Name: Alarm         bokstaven för dagen som just gått. Om jag sätter om larmet att tuta igen t.ex. 1.5h senare så gör det inte det
 +[x] Snooze: 5 min, 3 times  eftersom det redan tutat en gång (one-time) denna dag.
 [ ] Set as daily briefing
 [ ] Smart alarm       Jag behöver ingen "mjukstart" på larmet
 Alarm type: Melody
 +Alarm tone: <välj något ljud/melodi du vill vakna upp till>
 -Volume: [--|---------]
 [Save]
 Nu är det bara att klicka på väckarklockan till höger om alarm-aktiviteten för att aktivera den. ...eller klicka på larmet för att snabbt editera det.

Contacts
 Settings:
  +Save new contacts to: Phone
 Display opions:
  +[x] Only contacts with phones
  Sort by: First name
  Display contact by: First name first

 Info: För att skapa en kontakt, tryck på plus-tecknet till vänster om sökrutan.

Email  <I don't use email on the phone yet>
Fm radio  <Connect some earphones to enable fm radio>
 +Scanna efter stationer (och döp om dem om du vill)
 +Välj kanal och klicka på något av de sex plus-tecknen för att addera en genväg där

Gallery
Google search
Internet
 -Enable plug-ins: On demand
 +Set home page: http://www.google.se/
 -[ ] Enable location

För att välja User-Agent String (eller skapa en egen):
 Skriv in "about:useragent" i webläsarens URL-fält

Latitude  (följer med Google Maps)
 Privacy
  [Sign out of Latitude]  (jag behöver inte hålla koll på mina vänner (eller låta dem ha koll på mig))

Maps
Market
Memo
Messaging
 +Select ringtone: Tinkerbell (or your own notification sound)

My files
Navigation  (följer med Google Maps)
Phone
 +Välj Keypad-fliken, Menyknapp och "Speed dial setting". Addera genvägar om du vill.

Places  (följer med Google Maps)
Samsung Apps
Settings - Telefonens inställningar (se sektion ovan)
Sgs tools - kan t.ex. avinstallera Samsung-apps som man inte kan avinstallera normalt, GPS-fix, visa hemliga koder
 Modify Boot Sound/Shutdown Sound:
  -[ ] No bootsound
  -[ ] No shutdownsound
  [Apply]
 +GPS Fix: Välj "europe.pool.ntp.org" och [Apply].

Social Hub
Superuser
 Info: Man lägger inte till egna program här, utan program som vill använda root-rättigheter måste "ansöka" om behörighet från Superuser.

Talk - jag använder inte telefonen för IM
 -[ ] Automatically sign in
 [Sign out]

Task manager
Video player
Voice Dialler - jag använder inte röststyrd uppringning
Voice Recorder
 +Storage: Memory cardSearch settings

Håll in Meny-knappen. Sökfunktionen dyker nu upp.
Klicka på ikonen längst till vänster (i mitt fall ett Google-g (vilket symboliserar alla aktiverade system)).
I popupen som dyker upp, klicka på kugghjulet och välj vilka system som ska sökas i.
[x] Web
[ ] Aldiko eBook
[x] Apps
[x] Contacts
[ ] Memo
[ ] MessagingInställningar i Zeam

Workspace:
 Number of screens: 7
 Default screen: 4
Action bindings:
 Swipe up: Open applications
 Swipe down: Expand notifications

Jag passar på att lägga dit mitt eget wallpaper (se även rubriken "Wallpaper")Gratis Samsung Apps/widgets/spel + deras settings

Aktivera WiFi, gå in på Samsung Apps och installera:

Task Manager - Döda oanvända processer, visa stats om telefonen...
 Yes, replace system app

Krazy Kart Racing - Gocart-spel

Star Chart Lite - Karta över stjärnhimlen (har inte kommit fram till om denna är bättre eller sämre än Google Sky Map)Gratis Apps/widgets + deras settings

Gå in på Market och installera:

Aldiko Book Reader (Aldiko Limited) - eBook-läsare
 (Besök exempelvis http://www.baen.com/library/ för att ladda hem några fria gratisböcker)
 Format som stöds: acsm, ePub, PDF (säkert fler)
 Öppna exempelboken och tryck på Meny | Settings
 Brightness
  [----|-----]
 More
  +[x] Show page number

Android Agenda Widget (Everybody All The Time) - Widget som visar kalender-agendan för de närmaste dagarna
 Addera Widgeten "Agenda Widget (4x3)" längst ner på hemskärm #3 (under Snowstorm Weather widget)
 Calendars
  Choose Calendars | +[x] My calendar
  -[ ] Show calendar color?  (ingen ful färg längst till vänster)
 Appearance
  Themes | Classic Template | [OK]
  +Row style: (*) Date Icon
  Text & Font Settings | Size | Static font size: 12
 Settings | Event & Task Settings | Time Settings | +[x] Use 24 hour format

Jag använder Root Explorer istället. ASTRO File Manager (Megato) - Filhanterare (det finns moduler att ladda hem även för SMB och Bluetooth)
 Om du vill betala för dig så rekommenderas starkt att du installerar Root Explorer istället.
 Look and Feel
  -[ ] Hide File Extensions
  +[x] List Directories First

Barcode scanner (ZXing Team) - Hitta apps för Android med QR-koder, skapa QR-koder, hitta produkter, jämför priser, etc
 -[ ] Beep
 +[x] Vibrate

Tips: Medan scannern är igång, klicka på Meny och sen Share. Här kan du skapa egna QR-koder från text i clipboard, dina kontakter,
   dina apps eller dina bokmärken. Du kan sedan dela QR-koden via MMS, Bluetooth, AllShare, Picasa ...eller helt enkelt genom att
   någon annan scannar av QR-koden direkt från din skärm.

Brut Google Maps (Google / Brut) - Gratis gps-navigering
  Brut laddas ner från http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=630887

 Navigering ("gps-navigator") mha Google Maps Navigation fungerar inte i Skandinavien. 'Brut Google Maps', en hackad variant av Google Maps v4.x
 löser dock detta problem. Den är inte perfekt, men tillräckligt fungerande för att vara användbar då och då.

 Maps från köket är nyare, och kan således innehålla nya finesser som du vill ha. Du kan då välja att ha båda versionerna installerade.
 För att de inte ska krocka med varandra måste du i så fall installera Brut Google Maps Renamed. Du kommer då få två uppsättningar
 med ikoner för Latitude, Navigation och Places.
 Just nu tyckte jag inte att Maps 5.0 innehöll några viktiga nya finesser jämfört med den äldre Brut-versionen, så jag valde att inte
 installera Maps 5.0 alls utan enbart ladda hem och installera den icke omdöpta varianten av Brut Google Maps.

 Tips: Om du använder Google Maps och du står still, snurra runt mobilen 360 grader för att kalibrera väderstrecken, dvs gör så att den blå
 pilen pekar åt rätt håll. (Jag brukar hålla tfn upprätt (lodrätt) och sedan snurra den ett varv i valfri riktning (efter ett halvt varv tittar
 du alltså på bakstycket))

Cloudlist - grocery/todo list (quarterStaf) - Inköps- och kom-i-håglistor. Stöder online-delning och synkning mellan flera medlemmar.
 (Skapa först konto på webben: http://cloudlist.quarterstaf.com/)
 Logga in

ConnectBot (Kenny Root and Jeffrey Sharkey) - Terminal och SSH-klient

Delayed (sopues) - Bli förvarnad om tågförseningar, se vilket spår tåget kommer in på, osv [finns ej på Market än]
 Download apk: http://code.google.com/p/android-delayed/  (QR-kod finns om man klickar på den)
 Välj "Uppsala C" | Meny-knapp | [Gör till favorit]
 Välj "Stockholm C" | Meny-knapp | [Gör till favorit]
 Inställningar
  [ ] Automatisk uppdatering  (aktivera inte, då laddar den trafikverkets sida varannan minut dygnet runt och tömmer batteriet)
 Klicka på Uppsala C
 [x] Aktiv
 +[x] Mål: Andra favoriter
 Meny-knapp | [Spara]
 Upprepa och spara även för "Stockholm C" så att du ser tåg i andra riktningen.
 Addera widget "Delayed 4x1" till den primära hemskärmen (#4) direkt under "Widgetsoid"-panelen

Flash Player (Adobe Systems) - Möjliggör flash på webbsidor

Google Sky Map (Google Inc.) - Se stjärnhimlen och få konstellationer namnsatta. Bara coolt att ha

GPS Test (Chartcross Limited) - Kolla kontakten med GPSer, signalstyrka, kompassriktning, solupp/solnedgång, lokal tid
 +[x] Keep screen on
 +[x] Hide splash screen
 Date format: YY-MM-DD
 Speed units: Metric
 Altitude units: Metric

HandyCalc Calculator (mmin) - Kraftfull men lättanvänd miniräknare (inkl. grafer och ekvationslösning), valutakonverterare och enhetskonverterare

 Använder Widgetsoid istället tror jag KeepAwake (BK Thong) - Widget för att tvinga skärmen att vara på

PowerAmp är ännu bättre MortPlayer Music (beta) (sto-helit.de) - Mp3-spelare, filsystemsbased, inte Genre- eller Artistbased
PowerAmp är ännu bättre MortPlayer Audio Books (beta) (sto-helit.de) - Mp3-spelare, filsystemsbased, inte Genre- eller Artistbased
 Installera bara Music & Book player, jag skippar Widget:en

Layar (Layar) - Augmented Reality browser

Note Widget Free (wulltd) - kladda ner små notiser direkt på hemskärmen
 Addera "Notewidget 2x4" överst på skärm #2.
 Settings | Background: Solid color
             Color: ungefär: R 200  G 185  B 100 (mitt i det gula fältet) [Accept]
             Transparency: 10%
             [x] Rounded edges

Quadrant Standard Edition (Aurora Software) - Test/benchmark

Rescan Media (Aditya Talpade) - Uppdatera mediebiblioteket genom att anropa Androids funktion för Media Scan av SD-korten
 (inte Rescan Media ROOT, det är en annan funktion)
 +[x] Auto-Quit
 Placera ikon överst på skärm #5 (rad 1 kolumn 3)

Röda Korset-Första hjälpen (Medicreate AB) - Instruktioner/snabbuppslag om olyckan är framme
 Tänk om din pappa (eller för den delen någon okänd person) plötsligt faller ihop på golvet. Vad gör du?
 Det kan aldrig skada att ha denna app liggandes på telefonen!

 Jag tror jag skippar denna även om den är praktisk. Räcker med av/på i Widgetsoid Shush! Ringer Restore (Public Object) - Stäng av ljud i 15 min till 12h (under bio, natten, etc). Aktiveras enkelt med volume down.

SL4A (damonkohler) - Skriv egna scripts att exekvera på telefonen (SL4A känns inte lika bloatat som Tasker)
 Download: http://code.google.com/p/android-scripting/downloads/list  (ladda sl4a_r3.apk (QR-kod finns om man klickar på den))
 Manualer/guider: http://code.google.com/p/android-scripting/wiki/UserGuide
 Anonymous usage information: [Refuse]

 Nu kan du köra vanliga shellscripts via SL4A. Med enbart shellscript kan man dock inte nå vissa Android-API:er, så jag installerar även Perl:
 Meny | View | Interpreters | Meny | Add
  Perl
   En .apk-fil laddas ner. Klicka på den i notifications-fältet. Pakethanteraren dyker upp. Välj [Install]
   Öppna denna nya app och klicka på den enda knapp som finns: [Install]
   Perl installeras nu i SL4A

 Återställ backuppade scripts till: /sdcard/sl4a/scripts/

 Ett exempelscript: (fler exempel installeras med Perl-apk:n ovan)
 launchable_applications.pl :
  ### List all launchable application names (the internal
  ### name you need for the launch() function)
  ###
  ### Dec 7, 2010, elofu17 @ hotmail . com
  use Android;
  use Data::Dumper;
  use strict;
  use warnings;
  my $droid = Android->new();
  print Dumper($droid->getLaunchableApplications());

 Se även sektionen "Att dölja mediafiler från Galleriet/Mediaspelare" nedan för fler perlscript.

Snowstorm weather widget (Kaj Bjurman) - Visa väderprognos (från yr.no) (widget)
 Global:
  +[x] Use Swedish language
  +[x] Display days in 4x1 widget
 [Save]
 Addera "Snowstorm 4x1" widget överst på skärm #3 (ovanför Agenda Widget:en)
 [Tap to configure]
 Widget:
  +[x] Use YR URL
  Yr URL: Sweden/Uppsala/Uppsala
  +[x] Use transparent background
  Widget font color: ljusljusblå (kl 19:30, just precis utanför den grå mittencirkeln)
  Widget day/time color: ljusgul (kl 11:45, lite utanför den grå mittencirkeln)
  (dessa färger passar ihop med mitt blåa wallpaper)
 [Spara]
 Meny | Skin:
  +(*) detailed  (detta skin laddas nu ner)

SoundHound (SoundHound Inc) - Hitta låt som spelas på bara 4 sekunder. Du kan t.o.m. nynna på den.
 -[ ] Use location
 -[ ] Results Vibrate

Talking Tom Cat Free (Outfit7 Ltd.) - Säg något och få det uppspelat med "heliumröst". Barnen tycker det är jätteroligt.
 (Skippa rösterna "Roby" och "Santa", de är ändå inget vidare)

Telia Digital-tv, Spela in (More Mobile Relations) - app för att programmera inspelningar på Telia IPTV-boxen där hemma
 Fyll i personlig ID-kod och Kontrollkod

Titanium Backup * root (Joël Bourquard) - Backuppa och återställ dina apps och inställningar mellan ominstallationer/uppgraderingar
 Se första inlägget på http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=748686 för en enkel HOWTO

Tricorder (Moonblink) - Spektrumanalysator (inte så korrekt), kompass, magnetfält, mm (nördigt kul app)
 +[x] Scan continuously
 -Sound level: Quiet sound
 -[ ] Scanning sound
 [ ] WiFi ping
 Data units: SI
 +Screen orientation: Device orientation
 +[x] Keep device awake
 +Sample rate: 44,100
 +Block size: 1024
 Window function: Blackman-Harris
 Decimation: Process all
 Histogram: Fast

Vem ringde (jarman) - Visa en ruta med dynamiskt uppslagen info (mot Hitta.se) om det ringande numret
 [x] Sök
 +[x] Kontakter  sök endast om numret inte redan finns i kontaktlistan

Voodoo Control App (Project Voodoo) - Voodoo Sound-inställningar (kräver att man kör en kärna med voodoo-sound)

Widgetsoid2.x (jumard) - Förbättrad ersättare till Power Control Widget
 (Välj mellan 40 olika knappar istället för enbart de fem fasta i Power Control widget:en)

 Jag skapar en rad med de knappar jag använder oftast och placerar den på min huvudskärm. Via notifikations-rullgardinen hittar jag
 de knappar jag använder näst oftast (Bluetooth, Brightness), och på den utökade strömknappen finns de funktioner jag använder mer sällan
 (flygplansläge, stänga av data, osv)

 Advanced:
  +[x] White screen       Så att Flashlight fungerar
  -[ ] Default state      Så att knappen för genvägar så som Flashlight och Lock Screen normalt är grå, inte tänd
  -[ ] Service in background  Jag tror inte jag använder något som behöver en bakgrundstjänst

 Addera widget "Widgetsoid Switcher (4*1)" överst på den primära skärmen (#4). Addera följande knappar och flytta dem till denna ordning:
 Network [Wifi]      För enkel access att slå på/av WiFi
 Network [Thether USB]   För direktaccess till 3G-surfning från bärbara datorn via USB-kabeln
 Other  [GPS]       För enkel access att slå på/av GPS:en
 Network [USB storage]   För att montera SD-kort i Windows utan att behöva rycka ur och stoppa i sladden igen
 Sound  [Silent]     Gå till ljudlöst läge t.ex. vid biobesök (detta startar Shush! om man har det installerat)
 Screen [Always on]    Tvinga skärmen att vara på (t.ex. vid GPS-navigering)
 Other  [Flashlight]   Lysa upp vägen fram till sängen när man ska lägga sig :-)
 Screen [Lock Screen]   Enklare att klicka på skärmen än på power-knappen på sidan  [Activate]

 Theme: [x] Round corners
     [x] Separation
     [ ] Icon always highlight
     [ ] Hide icons
     [ ] Show label
     Color label: white
     Background: Grey
     +Background alpha level: 20%
     -Indicator type: None
     Bottom color: White
     Icon theme: Default
     Icons color: White
     [ ] Color filter
 [Apply]

Wifi Analyzer (farproc) - Kolla efter bästa lediga wifi-kanal (se signalstyrkor, grafer, etc)
 +[x] Keep screen on
 +[x] Open network indicator
 +[x] Auto Wi-Fi on
 +[x] Hide ad

YouTube (Google Inc.) - YouTube playerBetal-apps/widgets

Gå in på Market och köp:

App Protector Pro (Carrot App) - Säkerhetsprogram som låser valda apps med en pin-kod eller gest
 Note: För att denna app ska fungera korrekt måste Android Logging vara aktiverat (se CWM Tweak: ANDROIDLOGGER)
 Ladda först hem "App Protector Lite" från Market och mata in licensnyckeln så blir den Pro.
 Default pw: 8888
 [Change Password Setting]
  Scroll to bottom
  Enter key: <my licence key>

 [Change Password Setting]
  [x] Enable Protection
  -[ ] Always Locking Mode
  +Change Password
  +[x] Auto Login
  +Change Password Hint: ""
  +Update Email: min mail-adress
  [x] Relock when Screen OFF
  [ ] Unlock Notification
  +[x] Relock Delay
  +Delay length: 15 min
 [Modify Protection List]
  [Filter]
   +(*) All
  ConnectBot
  Market
  My Files
  Settings
  SL4A
  Package installer
  Task Manager
  Root Explorer
 (jag använder inte widgeten eftersom jag inte använder "Always Locking Mode")

Act 1 Video Player (HyperAware) - Videospelare
 Pris: 20 kr
 Video List:
  -[ ] Show tips at startup
  +[x] Show video thumbnails
  -[ ] Show playable warning
 Video Playback
  +End play action: Go back to the video selector
 Addera Shortcut | "Act 1 Resume Last Video" (skärm #5, längst upp till höger)

PowerAmp Music Player (Max MP) - Mp3/mp4/flac/ogg/waw/etc-spelare med equalizer. Klarar även av uppspelning baserat på katalogstruktur.
 Pris: 35 kr (se till att först installera trial-versionen innan du installerar unlockern.
 Music Folders: +[x] /mnt/sdcard/external_sd/mp3/
 Headset Options:
  -[ ] Resume on Headset Connect
 Misc:
 Lock Screen Options:
  +[x] Lock screen widget  [OK]
  +[x] Direct unlock
  +[x] No Background
 Look And Feel Tweaks
  +[x] Hide Equalizer Deck
  -[ ] Song Change Gestures  (Jag vill inte byta sång om jag råkar swypea över albumet i tron att jag låser upp tfn)
 Other:
  -[ ] Send Errors to Developer
 Menu | [Equalizer] | [Pre]
  +Välj "Bass & Treble"
  +Öka Preamp en aning (typ mitt emellan nuvarande läge och neutralt)
  -[Tone]
 Addera ikon längst ned till höger i Zeam's docka

Root explorer (File Manager) (Speed Software) - Filhanterare med stöd för superuser
 Pris: 28 kr
 Vid start av Root explorer dyker en dialogruta från appen Superuser upp. Tillåt superuser-rättigheter. (jag valde att komma ihåg detta val)
 +[x] List folders first

SwiftKey Keyboard (TouchType Ltd. US) - Alternativt tangentbord  (free-varianten behöver inte installeras före den köpta)
 Det stöder inte swypening, men funkar ändå bättre än både den gamla vanliga Swype samt Samsung keyboard. (jag tycker dessutom att det går
 snabbare att "dutta" på tangenterna än att swypea mellan dem)
 Swiftkeys tangentbord har större och bättre placerade knappar än originalen (inkl åäö på förväntade platser).
 Predict-funktionen gissar väldigt bra, både på nuvarande ord samt förslaget på nästföljande ord.
 Jag har både Svensk och Engelsk ordbok aktiverad samtidigt vilket innebär att all word predicting visar förslag för båda språken
 medan man skriver. Mycket bra för mig som växlar mycket mellan språken.
 Ordigenkänningsfunktionen fungerar ungefär som med Swype, dvs man måste inte träffa exakt rätt på tangenterna när man skriver.

 Locale and text
  +[x] SwiftKey  [OK] Back
 Select input method
  +(*) SwiftKey  [Next]
 Download additionl languages
  [x] English-UK
  +[x] Swedish  [OK] (två moduler laddas ner)  Back
 Learn from SMS
  [Skip]
 [Settings]
 Language modules:
  [x] English-UK
  [x] Swedish
 +Layout: QWERTY (Swedish)
 Input settings
  -[ ] Autocomplete   Usch, nej detta vill man inte ha aktiverat.
  [ ] AutoAccept
  [ ] Hard keyboard
  [x] AutoCaps
  -[ ] Voice recognition
  [ ] Keypress sound
  -[ ] Haptic feedback
  -Long-press duration: 500 ms
  Gesture sensitivity: 25%

 Tips: Svep över tangentbordet från höger till vänster för att radera ett helt ord.
 Tips: Du hittar piltangenter genom att trycka på [123] och sedan [{&=]-knappen bredvid.Gratis spel

Gå in på Market och installera:

2 Player Reactor (cool cherry trees) - Stress-spel för två personer. Vem reagerar först?

Abduction! (Psym Mobile) - Studsa en ko så högt som går genom att vicka tfn åt höger eller vänster. Simpelt och lite småkul.

Angry Birds (Rovio Mobile) - Skjut fåglar mha slangbella, krossa byggnader etc för att döda de gröna grisarna

Guns'n'Glory (HandyGames) - Strategispel. Placera ut ditt folk på rätt ställen för att kunna råna nybyggarna.

Ordsvall (Resounding Games) - Bygg ord genom att låsa bokstäver och vrida på telefonen. Lite tetris-liknande.

Unblock Me Free (Kiragames) - Flytta runt blocken så att den röda biten kan komma ut. Lite hjärngympa och pussel-"patiens".Betal-spel

Har inte köpt några än.Säkra upp telefonen

Nu när allt är installerat, gå tillbaka till App Protector Pro och uppdatera dess [Modify Protection List]. (se två punkter ovan)Hemskärmar, ikoner och widgets i Zeam

Dock
Phone | Messaging | App drawer | Internet | PowerAMP

Skärm #1

Skärm #2
1 1-4: "Notewidget 2x4"
2 1-4: "  - ' ' -  "
3
4  1: Voice Recorder

Skärm #3
1 1-4: "Snowstorm 4x1" widget
2 1-4: "Agenda Widget (4x3)"
3 1-4: "   - ' ' -   "
4 1-4: "   - ' ' -   "

Skärm #4
1 1-4: "Widgetsoid Switcher (4*1)" widget (se ovan)
2 1-4: "Delayed" widget
3
4  2: Shortcuts | Direct dial | <hem-tfn> | "Hem"
4  3: Shortcuts | Direct message | <flickvän> | "SMS"
4  4: Shortcuts | Direct dial | <flickvän> | "Mobil"

Skärm #5
1  1: Shortcuts | Activities | Camera | Camera (för att snabbt kunna ta en bild)
1  2: Shortcuts | Activities | Camera | Camcorder (för att snabbt kunna spela in en filmsnutt)
1  3: Gallery
1  4: Shortcuts | "Act 1 Resume Last Video" | "Act 1"

2  1: SoundHound (för att snabbt kunna spela in och kolla upp en musiksnutt)
2  4: YouTube
3  1: Spela in (för att snabbt kunna time:a in något på PVR-boxen där hemma)
4  1: Lock (sl4a script, Shortcut | Scripts | lock.pl | välj kugghjulet | "Lock")
4  2: Unlock (sl4a script, Shortcut | Scripts | unlock.pl | välj kugghjulet | "Unlock")
4  3: Rescan Media

Skärm #6
Utils... Market, ConnectBot, Root Explorer...

Skärm #7
Spel...Handhavande-tips och övriga hack eller saker att veta

Skippa Contacts-ikonen

 • Tips: Skippa Contacts-ikonen helt (nere på dock-raden), använd enbart "Phone".
  • Börja mata in förnamnet på personen eller valfri del av det tfn-nr du vill ringa i keypad:en (första fliken) så dyker resultat upp = snabbare än att söka i Kontaktboken
  • eller om du vet att du nyligen pratat med eller SMS:at med personen, klicka upp flik två (Logs) och svep åt höger på den du vill ringa (eller vänster om du vill skicka ett SMS)
  • eller gå till flik tre för att få upp dina favoriter
  • Om du faktiskt vill söka efter kontakten i Kontaktlistan så finns den under fjärde fliken, men detta brukar ta längst tidBrightness

 • svep till höger/vänster uppe i notifikationsfältet för att öka/minska skärmens ljusstyrkaSnabb access till öppna och nyligen använda apps

 • Om du har startat Internet och surfar lite, för att sedan hoppa ur och göra något annat. Håll in Home-knappen och välj Internet-ikonen så fortsätter du surfsessionen där du var sist.
 • Om du vill starta t.ex. "Market" och vet att du nyligen använde denna app, då brukar det gå fortare att hålla in Home-knappen och kolla bland de senast startade apps:en och starta "Market" därifrån än att öppna Apps-lådan, scrolla till "Market" och starta den där.Att söka efter saker

 • Håll in Meny-knappen för att söka i de system du aktiveratPiltangenter vid textinmatning

Med Swype:

 • Svep från Swype-tangenten till SYM och piltangenter dyker upp.

I SwiftKey:

 • Tryck på nummertangenten [123] och sedan knappen bredvid [{&=] så får du fram piltangenter.Smileys vid textinmatning

Tryck på menyknappen när du skriver ett sms för att se valet "infoga smiley". Här visas ikoner med tillhörande beskrivning.
...mycket enklare än att växla tre sidor i tangentbordet, där smileysarna ändå bara visas som text utan förklaring.Att ta en skärmbild

 • Håll in Back-knappen, tryck sedan ner Home och släpp upp dem för att att ta en skärmdump (kräver att man har Screen Capture installerat)Bilder på kontakter via Facebook-/Twitterintegrering (för TouchWiz)

 • Om man har ett Facebook- eller Twitterkonto kan man koppla vännerna med kontaktboken och på så vis få deras profilbilder i kontaktlistan.Att dölja mediafiler från Galleriet/Mediaspelare

Inbyggt i Android finns funktionen "Scan Media" vilken letar efter bilder/ljud och filmer på sd-korten, vilka sedan kan visas/spelas upp i t.ex. Galleriet, mp3-spelare, och video-spelare utan att användaren behöver veta exakt var de ligger lagrade.

Det finns två nackdelar med detta:

 • privata foton/filmer/diktafon-filer kan ses av obetrodda (tom oavsiktligt då de kan visas som thumbnails så fort man tar upp Galleriet för att visa en nytagen bild)
 • systemljud/bilder/animationer från installerade applikationers egna mappar kan inkluderas av scanningen och sålunda "störa" då de listas mitt bland ens vanliga mp3:or, etc


I alla mappar du vill gömma kan du skapa en fil som heter ".nomedia" (notera punkten i början).
När telefonen scannar igenom SD-korten exkluderas alla mediafiler i dessa mappar.

Notera att det bara är applikationer som använder det skapade mediabiblioteket som döljer dessa filer. Andra apps som bygger sin egen databas eller som listar innehållet i filsystemet utan att cachea informationen i någon databas kommer att visa dem (t.ex. MyFiles, KiesAir och liknande).

Notera även att om du t.ex. döljer din video-katalog för att den inte ska synas i Galleriet så kommer du heller inte att se dess filmer i Videospelaren.


Tyvärr finns det ingen "rescan now"-ikon i Android, så du vill förmodligen ladda hem appen "Rescan Media" (se ovan) för att enkelt kunna uppdatera mediebiblioteket efter du adderat (eller tagit bort) en .nomedia-fil.


Jag använder SL4A för att scripta "nedlåsning" och "upplåsning" av telefonen:

lock.pl :
### Script to exclude directories from the Android media scanner.
### (see unlock.pl to reverse the process)
### You need to install the app "Rescan Media" (Aditya Talpade)
### from Market for this script to automatically perform a
### rescan after creating the .nomedia file(s).
### Hint: check Auto-Quit in "Rescan Media" settings
###
### Dec 7, 2010, elofu17 @ hotmail . com

use Android;
use strict;
use warnings;

### Comma-separated list of dirs (without the trailing slash) to exclude from media scan
my @makeprivatedirs = ( '/sdcard/foo', '/sdcard/external_sd/bar' );

### Create .nomedia file(s)
for my $makeprivatedir ( @makeprivatedirs )
{
 open(NOMEDIAFILE, '>', "$makeprivatedir/.nomedia") || die "Couldn't open: $!";
 print "Creating $makeprivatedir/.nomedia\n";
 print NOMEDIAFILE "This file was created by $0\n";
}

### Start the "Rescan Media" app
print "Launching \"Rescan Media\"...\n";
my $droid = Android->new();
$droid->launch('com.addz.mediascanner.ScanFiles');
unlock.pl :
### Script to include previously excluded directories from the
### Android media scanner. (see lock.pl)
### You need to install the app "Rescan Media" (Aditya Talpade)
### from Market for this script to automatically perform a
### rescan after creating the .nomedia file(s).
### Hint: check Auto-Quit in "Rescan Media" settings
###
### Dec 7, 2010, elofu17 @ hotmail . com

use Android;
use strict;
use warnings;

### Comma-separated list of dirs (without the trailing slash) excluded from media scan by lock.pl
my @makevisibledirs = ( '/sdcard/foo', '/sdcard/external_sd/bar' );

### Remove .nomedia file(s)
for my $makevisibledir ( @makevisibledirs )
{
 print "Removing $makevisibledir/.nomedia\n";
 unlink("$makevisibledir/.nomedia");
}

### Start the "Rescan Media" app
print "Launching \"Rescan Media\"...\n";
my $droid = Android->new();
$droid->launch('com.addz.mediascanner.ScanFiles');

På skärm #5 adderar jag Shortcut | Scripts | lock.pl | välj kugghjulet | "Lock" (rad1 kolumn 1) och Shortcut | Scripts | unlock.pl | välj kugghjulet | "Unlock" (rad 1, kolumn 2)Slippa shutdown-ljud

Avaktivera ljudet i SGS Tools, eller tag manuellt bort (eller döp om) filen /system/media/audio/ui/shutdown.oggVideoexempel på hur man skruvar upp sin telefon

http://www.youtube.com/watch?v=lt9XNnjAcBc visar en komplett nedbrytning till telefonens beståndsdelar.
http://www.repairsuniverse.com/samsung-fascinate-lcd-touch-screen-disassembly-repair-guide.html (för att byta glaset)
Note: För GPS-fixen nedan behöver man bara öppna upp ena sidan, inte skruva isät hela telefonen.
Note: Silverramen runt telefonen är inte gjord av metall, det är plast, så även om man böjer lite på den så böjs den fint tillbaka sen när man trycker ihop allt igen.Fixa bättre kontaktyta till GPS-antennen

Om du har en gammal SGS (typ inköpt innan november 2010), där din GPS inte snabbt hittar och låser mot några satelliter, så bör du skruva upp telefonen och böja upp kontakten som leder till antennen. I mitt och många andras fall blev det stor skillnad med denna förbättrade kontaktyta!
(...och/eller så använder du den enklare lösningen, och lägger bara dit några lager tejp på exakt rätt ställe bakom bakstycket för att få ett extra tryck som pressar ihop GPS-kontaktens ytor lite extra, se http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1043034 för exempel.)
Tips: Testa att först starta GPS Test och notera dina signalnivåer. Pressa sedan ihop telefonen genom att nypa på den rätta punkten (se länken ovan för bildexempel, det är där den vita tejpen sitter uppe i högra hörnet). Kolla om signalnivåerna blir bättre medan du klämmer ihop kontakten.
Originalinlägg: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=878970
Svensk tråd: http://www.swedroid.se/forum/showthread.php?t=29950
Mina värden innan och efter ingreppet: http://www.swedroid.se/forum/showpost.php?p=403716&postcount=63
Tips: Se punkten ovan för ett videoexempel på hur man skruvar upp sin telefon.GPS-inställningar

Gå in på SGS Tools | GPS Fix. Välj "europe.pool.ntp.org" och [Apply].

Om du flashat in ett nytt modem (t.ex. bytt från JPY till JQ1), rensa bort det gamla GPS-datat med kod * # * # 32 14 78 96 50 # * # *. Med gamla värden i minnet kan det nya modemet misslyckas med att låsa mot satelliter trots flera timmars väntan.
Första gången efter en rensning tar det extra lång tid att hitta, låsa och godkänna nyfunna satelliter. För mig tog det 10 minuter. Nästa gång jag aktiverade GPS:en tog det 6 sekunder att hitta och låsa.

Tips: Om du använder Google Maps och du står still men riktningspilen pekar åt fel håll, snurra runt mobilen 360 grader för att kalibrera väderstrecken, dvs gör så att den blå pilen pekar åt rätt håll. (Jag brukar hålla telefonen upprätt (lodrätt) framför mig och sedan snurra den ett varv i valfri riktning (efter ett halvt varv tittar du alltså på bakstycket))Kalibrera kompassen

För att kalibrera kompassen behöver man egentligen bara snurra runt på telefonen åt alla håll och kanter:
* snurra runt mobilen 360 grader för att kalibrera väderstrecken
 Jag brukar hålla telefonen upprätt (lodrätt) rakt framför mig och sedan snurra den ett-två varv i valfri riktning. Efter ett halvt varv tittar
 du alltså på bakstycket och skärmen pekar bortåt.
* eller gör en eller två "åttor i luften": http://www.youtube.com/watch?v=sP3d00Hr14oGör TouchWiz-skärm #4 default

(detta hack gäller bara om man kör TouchWiz (istf t.ex. LauncherPro) samt kräver att man redan har rootat telefonen)
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=734151Eget wallpaper

Ett eget wallpaper för TouchWiz (eller min LauncherPro som jag satt till 7 skärmars bredd) ska vara exakt 960x800 pixels.
Här är bara lite komihåg-notes för mig själv:
Tar en bild på Sully från Monsters Inc från http://3.bp.blogspot.com/_GoN5EPxM4Y8/TJP8QetEcSI/AAAAAAAAAWc/vgu6_ajD-cc/s1600/monsters_inc_028.jpg
I Photoshop: Image | Resize: öka höjden från 768 till 800 pixels (varpå bredden automatiskt ökade till 1067 pixels).
Image | Canvas: croppa bredden till 960 pixels. Behåll bilden i mitten till höger. 107 pixlar på vänstra sidan av bilden croppas bort (en ändå ointressant del av bilden).
Resultat: 960x800 pixels.
Image | Adjustments | Hue/Saturation: HUE +5, Saturation +5 för att motverka SGS:ens varma färger. Jag passar även på att minska Lightness till -5 för att göra den lite mörkare (bakgrunden bakom ikoner ska inte vara för ljus och ta överhanden).
Spara som jpg och för över till telefonen.
Wallpaper | Gallery | välj bilden.
I crop-verktyget som dyker upp markerar jag HELA bilden (flytta upp rektangeln upp till övre vänstra hörnet, tag sedan tag i nedre högra hörnet av den orangea crop-rektangeln och dra nedåt till höger så 100% av bilden markeras). Spara.
Klart. Nu har mina startskärmar en mysig blå bakgrundsfärg, samt ett i mitt tycke roligt motiv.
...och eftersom jag använder skärm #4 som min primära skärm så ligger fokus oftast mitt i Sullys ansikte. Det ger en snygg/kul lockscreen också.

Ett tips vid skapande av egna wallpapers: Försök ha en genomående färg genom hela bilden. Det blir ofta snyggare som bakgrund när det sen kommer olika färgglada ikoner ovanpå den. Med mörka färger drar det även mindre batteri.Att USB-ansluta telefonen till Kies

Enligt folk på forumet fungerar inte Kies på Vista x64, utan de operativsystem som Samsung stödjer är WinXP, Vista x32, Win7 x32 samt Win7 x64.

 1. Ställ in telefonen att köra i Kies-läge: Settings | Wireless and network | USB settings -> Samsung Kies
 2. Koppla i USB-kabeln till PCn
  Tips: Använd alltid samma USB-port på datorn när du kopplar in telefonen. Windows skapar och mappar ett unikt ID (serienummer eller ProductID +

Vendor + USB-port) för att hålla reda på vilken drivrutin som ska användas. Genom att använda samma port kommer samma drivrutin användas igen. Byter man port ska Windows hålla på och installera drivrutinen först.

 1. Den svarta Kies-skärmen "Mtp application" ska nu dyka upp på telefonen och vänta på anslutning från datorn
  Note: Vissa personer rapporterar att de måste använda Samsungs original-launcher "TouchWiz" för att "Mtp application" ska starta
  1. Först, direkt efter man stoppat i sladden, står det "Initializing..." en kort stund
  2. Sedan byts texten ut mot "Connected" när telefonen fått USB-kontakt med datorn. OBS, detta betyder inte Kies-kontakt!
  3. Ovanför texten "Connected" hoppar nu en vit prick mellan fem lägen, och den gör så konstant oavsett om telefonen har kontakt med Kies eller inte.
   Man kan alltså inte visuellt se om telefonen har fått kontakt med Kies på datorn eller ej. :-(
 2. Starta Kies på PCn
  Note: Vissa personer rapporterar att de måste stänga av sitt antivirus-program för att Kies ska hitta telefonen
 3. Telefonen och datorn får kontakt och "GT-I9000" visas uppe till vänster i Kies
 4. ...synka, backuppa, uppgradera, för över filer eller vad du nu vill göra...
 5. Högerklicka nu på "GT-I9000"-raden och välj "koppla från"
  Note: Om man abrupt rycker ur sladden eller stänger ner Kies utan att först ha kopplat från telefonen kan det bli problem att återansluta den till Kies igen, utan en omstart av datorn kan krävas.
  Note: Det märks ingenting på telefonen att den kopplats från Kies
 6. Avsluta Kies på datorn
 7. Tryck på Home-knappen på telefonen för att avsluta Kies-mode och återgå till hemskärmarna
 8. Frivilligt: Återställ USB-läget från Kies-läge till "Mass Storage"-läge: Settings | Wireless and network | USB settings -> Mass StorageAtt spara på batteriet

Funktion: Få batteriet att räcka lite längre
 • ta för vana att alltid stänga av wifi/bluetooth/gps/synk och brightness när de inte behövs (därav "Power control" widget på skärm #4)
 • döda onödiga processer i Task Manager
 • använd ett mörkt wallpaper
 • stäng manuellt av skärmen med ett tryck på powerknappen istället för att vänta på att timeouten auto-släcker den
 • (koppla ur eventuellt externt sd-kort om du inte använder det (om det inte används ska det dock inte dra extra batteri))Att återställa batteristatistiken

Funktion: Nollställ statistiken för batterimätaren så att den visar rätt igen
URL: http://www.androidpolice.com/2010/12/14/your-battery-gauge-is-lying-to-you-everything-you-need-to-know-about-bump-charging-and-inconsistent-battery-drain/

Om telefonen plötsligt verkar dra MYCKET mer batteri än den gjorde innan flashningen (eller inte verkar dra något alls) så är det batteristatistiken som spökar. Du kan nollställa den manuellt om du vill.
Egentligen behöver du inte uföra detta, statistiken korrigeras hela tiden och efter 3-4 cykler med laddningar/urladdningar är den korrekt igen, men om du har bråttom kan du framtvinga en nollställaning så här:

 1. Stäng av telefonen
 2. Ladda den full
 3. Starta i CWM recovery (volume up+home+power)
 4. Gå in på "advanced ClockWorkMod features | Wipe battery stats | Yes"
 5. Tag ur laddarsladden
 6. Back -> Back -> Reboot system now
 7. Gör nu det du kan för att använda upp hela batteristyrkan (högsta ljusstyrka på skärmen, spela video, filöverförning via wifi, gps, etc). Oroa dig inte om du tycker att batteriet laddas ur för snabbt. Fortsätt använda telefonen tills den dör. Exempelvis stannade batterimätaren på "1%" under 40 minuters intensivt användande för en användare.
 8. valfritt: Kläm ur den allra sista gnuttan batteri som finns kvar genom att upprepat boota upp den i CWM recovery och välja "advanced SpeedMod ULK features | Reboot into Recovery"
 9. Koppla in laddarsladden
 10. Starta telefonen och låt den ladda, men använd den helst inte förrän batteriet laddat fullt, dvs låt den antingen stå vid "mata in PIN-kod"-läget eller mata in kod och låt den sedan vara.

Note: På URL:en ovan kan du läsa allehanda intressant info om hur batteriladdning fungerar och varför det är BRA att mätaren direkt hoppar ner från 100% till 97% så fort man ryckt ur laddarsladden.Att logga alla händelser (errorlog) till fil eller stdout

Funktion: Generera en loggfil t.ex. för felsökning/buggrapportering
Notis: Se till att du inte har inaktiverat all loggning i CWM Startup Tweaks
Notis: Kör 'logcat -h' för fler options, t.ex. filtrering, annat utmatningsformat, etc
Starta ConnectBot i lokalt läge och kör:
su
cd /sdcard/
logcat -v time -f foo.log

Nu loggas i princip allt som händer på telefonen till filen foo.log (som ligger i rooten (grundkatalogen) på ditt interna sdkort).
Utför vad det nu är du vill debugga och gå sedan tillbaka till ConnectBot-fönstret:

tryck ctrl-c för att avbryta logcat och skrivningen till loggfilen
exit
exit

För över filen foo.log till din PC och processa den där, i t.ex. WordPad (notepad funkar dåligt med UNIX-baserade textfiler).Att buggrapportera till Google

Buggrapporter skickar man såklart till utvecklaren av appen i fråga. Om det däremot gäller Android OS:et i sig använder du denna sida för buggar och feature requests: http://code.google.com/p/android/issuesMitt Quadrant-score:
Ju mer kärnor och ROM:ar utvecklas, desto mindre relevant blir detta score. Dvs telefonen blir bara snabbare och rappare medan poängen inte ökar i motsvarande utsträckning. Det är dock ett populärt mätverktyg, så jag presenterar mina värden:
Utan några fixar aktiverade ligger poängen på min telefon runt 950.
Med konfigurationen nedan hamnar den på ca 1605.Allting nedan är sådant jag ännu inte testat och ska därmed inte räknas in till ovanstående lathund.

Todo
== Screenshots ==
== Krypterat filsystem ==
== OpenVPN ==
== Övrigt ==
Hur man signerar sin egen update.zip (för installation via CWM)

== Apps jag valt att inte installera men som ändå verkar bra/kul ==
 '''K-9 mail''' - är det jag använder för att läsa gmail, jobbmail och privatmail
 '''Adobe Reader''' - bästa pdf-läsaren - jag nöjer mig med läsaren som följer med i ThinkFree Office/Quick Office
 '''KeePassDroid''' - lösenordslagring (db kan delas med datorn) - äh, behöver det inte just nu
 '''Time Recording''' - stämpelklocka/timesheet - jag konsultar inte så mycket nu så det behövs inte
 '''Trafikinfo.nu''' - Info från trafikverket, t.ex. om olyckor på vägarna
 '''Train Info Sweden''' - Använder Delayed istället. Den är bättre och kräver inte GPS.
 '''gStrings''' - stämapparat för gitarr - äh, behöver inte
 '''Androkom''' - LysKOM-klient. Ännu (2011-01-21) för outvecklad för att den ska vara riktigt användbar. Skippar.
 '''DropBox''' - om du använder det på datorn också
 '''My Tracks''' - rita upp cykelturen/löprundan/etc på Google Maps
 '''RunKeeper''' - hjälpmedel för träning utomhus (gång, löpning, cykling m.m.) (hur lång var min joggingtur?)
 '''MapDroyd''' - kartapplikation med OSM-kartor på minneskortet - äh, enbart kartor, inga direktioner. Kanske bra om man är utomlands...
 '''Kringla''' - Riksantikvarieämbetets applikation för att plocka ut historisk information om platsen där man står eller söker upp.
 '''Dolphin Browser HD''' - Bättre webbläsare än den som kommer med i vanilla-Android?
 '''ThinkFree Office''' - kompatibelt med Microsoft Office
 '''TuneWiki''' - mp3-spelare med funktion att visa sångtexten för det man spelar
 '''MixZing''' - mp3-spelare (äh, tycker bättre om MortPlayer och PowerAmp)
 '''3G Watchdog''' - Mät användning av bandbredd över 3G nätet, få varning om nedladdningsgränsen är nära, etc
  (räckte att mäta en gång en månad för mig, jag ligger långt från gränsen)
 '''Tasker''' - Automatisera vad som helst på telefonen (äh, irriterande med en extra service och app i notification-menyn, enklare att köra SL4A)

== Spel jag valt att inte installera men som ändå verkar bra/kul ==
 '''Drop''' (Out of Pixels) - Styr en fallande boll genom hål i plattformar genom att vicka tfn åt höger eller vänster. Simpelt men lite småkul.

== Apps jag inte testat men som rekommenderas ==
Bästa GPS: aura, CoPilot, Navigon (dyra abonnemang krävs dock för att kunna använda dessa)