Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

XBMC får officiell Android-klient

Postat:
03:50 - 2010-07-14
Skribent:
Eric N
Kommentarer:

För nästan ett år sedan började Xbox Media Center-utvecklaren topfs2 arbeta på en XBMC-fjärrkontroll för Android och efter ett tag fick han sällskap av ett gäng andra utvecklare och projektet tog fart. Medan appen alltid funnits fritt tillgänglig via Google Code, har man inte förrän idag beslutat att offentliggöra en första betaversion på Android Market. Det är som sagt inte en färdig version, men eftersom man har fått mycket positiv feedback från användarskaran som betatestat den, samt att en distribution via Market är en mer bekväm lösning för både utvecklarna och användarna – så har man nu valt att lägga upp den på Market.

Det finns fortfarande mycket att göra, men de huvudsakliga funktionerna bör fungera rätt bra redan nu. Förutom att man kan använda appen som en fjärrkontroll med utseendet från den berömda Xbox DVD-dongeln, så kan du bläddra bland dina musik-, film-och TV-bibliotek.

Det kompletta galleriet hittar du här.

Du kan bläddra igenom dina musikalbum efter genre eller artist, välja att spela upp ett album direkt eller att köa det – utan att ens slå på din TV. Det går även att vid inkommande SMS och samtal visa vem som skickade smset/ringer på teven och automatiskt pausa filmen vid inkommande samtal. Du hittar en fullständig lista över funktioner på projektsidan.

Du behöver minst Android v1.5 (Cupcake) och XBMC 9.11 (Camelot) för att det ska fungera. Vad berör kompatibilitet med framtida version av XMBC så uppger utvecklare att nästa version med kodnamn ”Dharma” kommer att stödjas fullt ut

Om du har förslag eller hittat en bugg, uppmanas du att använda deras bugg-trackeroch inte skapa kommentarer via Market. Deras forum står även till förfogande för er som föredrar det.

Genom XBMC.org

 • Acefrhly

  Najs… kommer dock inte använda xbmc förrän det har en bra och stabil dxva lösning.

 • FOO

  Nu hoppas jag bara på att det kommer en stabil lösning till att styra ps3 oxå

 • David

  @Acefrhly
  Funkar inte dxva-implementationen som finns i de senaste utvecklingsversionerna?

 • DG

  Använder dxva i XBMC och det funkar hur bra som helst.

 • Robban

  Jag förstår inte detta med XBMC trots att jag hört namnet flera gånger men jag har aldrig orkat sätta mig in i det. Är det en remote-klient? Vart kan man installera XBMC någonstans? I datorn? Stereon? Vart?

 • Jag är ganska så säker på att jag haft den här appen i flera veckor, och jag är även ganska säker på att jag hitta den på market…

  Edit: hmm, den jag har är borta från market nu. den ser identisk ut i menyer osv. Kanske blev ersatt av official ?

 • wobert

  Han menar nog att dxva inte fungerar i windows, men det är ju på gång. Jag har kört med den här appen väldigt länge nu och den är guld värd. Lyssnar på mycket mer musik nu än förr då jag inte behöver dra igång projjen längre. Däremot saknar jag en shuffle och repeatknapp på fjärren.

 • AmigaRulez

  Kul funktion! tillsammans med stöd för t.ex. RedEye mini så skulle man få en fullfjädrad universalfjärr:)

 • rw

  Jag har Windows 7 och har XBMC som använder dxva på ett ati 4200 som är inbyggt i moderkortet. Det fungerar klockrent! 10-20% cpu belastning! Dock så kör jag inte offeciellla XBMC utan en ”nightly build” (googla det).

  Hur ansluter man ifrån mobilen till datorn då? Blåtand? WLAN?

 • diggyz

  dxva fungerar ypperligt i både windows och linux. Skulle dock rekommendera att köra nighly builds som ”rw” skrev.
  Hoppas denna fjärr funkar över 3g då jag inte orkar ha wlan igång på mobilen :(

 • Dani3l

  DXVA är windowsspecifikt och fungerar således endast under windows, och ja det fungerar utmärkt i de senaste nightly buildsen. För linux däremot finns VDPAU för acc. med nvidiakort.

 • Varazir

  @rw
  Hej , man gör det via Wlan. Måste aktivera det i XBMC, att andra system kan ansluta till XBMC.

  @Arias
  Den officiella har bara funnits på google code.

  @Robban
  XBMC(Xbox media center) är ett program som man kan köra på en dator för att titta på film och lyssna på musik. Likt Windows Media center.

 • Olle

  Håller med Foo. När kommer det nåt sånt här till PS3? :-)

  Btw, hur XBMC att köra som mediaspelare till PC? Tar det lika mkt format som VLC?

 • XBMC

  Detta är en bra app. Hoppas nu att den inte tillverkas till iphåne (men det kanske finns redan.
  @Olle vem bryr sig om PS3 förrän den är ordentligt fungerande (dvs knäckt).

  XBMC är ju så mycket bättre som mediaplayer….
  (Detta är min åsikt)

 • BornOne

  Helt suverän app :D Tackar vi för

 • Aleks

  Helt klart den bästa appen i telen! XBMC käkar mig veteligen i princip alla format, dessutom slipper man packa upp rar-filer o hålla på med nedladdat material, sMUTT!

 • telllo

  om jag förstått det rätt är den här appen till xbox 360?

 • Aleks

  Fel, till vanlig dator

 • topfs2

  @Acefrhly
  DXVA2 kommer finnas stöd för i dharma. DXVA2 fungerar dock bara på windows vista och senare så vitt jag vet (är inte en windows-människa). Dock finns det en branch som lägger till stöd för hela directshow i windows och således även DXVA på Windows XP, men denna kommer inte i dharma utan alternativt dharma+1

  @Olle
  Både XBMC och VLC använder FFMPEG som avkodare för de flesta videoformaten, dock har XBMC även en del andra avkodare för musik och så som inte VLC har (typ spelmusik ifrån nintendo, midi o.s.v), kort och gott de ska spela i princip exakt lika mycket format om inte XBMC kanske spelar fler.

  Dock det bästa med XBMC är inte bara att den spelar mycket format utan att den spelar det ifrån nästan var som som helst, samba, ftp, http, sftp, uPnP o.s.v.

  @diggyz
  Ska fungera alldelles utmärkt, så länge den har internet och du pekar till den externa IP’n på din HTPC/Dator.

 • Acefrhly

  Hmm… får ta å prova det igen då ;) har dock för mej att Jag störde mej på lite andra saker oxå. Hade förut så att den startare media player Classic när Jag startade en .mkv men det blev lite osmidigt.

  Ska ge det en ny chans ikväll efter jobbet.

 • Olle

  @XBMC
  Haha, ok. Har visserligen inte en PS3:a än men skulle jag köpa konsol så skulle det troligtvis bli den och inte Xbox. Nu var ju dock detta en mediaspelare till PC så jag styker mitt förra inlägg.

  @topfs2
  Det där hade jag ingen koll på alls. Dags att kolla om XBMC ska ta över som mediaspelare hemma på datorn istället för VLC som jag fö är grymt nöjd med. Funkar det lika smidigt med undertexter när man använder XBMC?

 • Varazir

  Har undertext filen i samma mapp och heter samma så plockar xbmc upp den direkt annars kan man lätt bläddra fram den.

  Lär er snabbkommandon i XBMC

  Tex x = stänger av filmen s = stänger ner programmet i=information enter=får fram menyer då man tittar på film. c=då man bläddrar får man fram menuval.

  finns en bunke till om ni kör från tangentbordet

 • alf

  vart hittar man xbmc ?

 • David

  För er som inte förstår vad detta programmet är till det är en kontroll som styr ett program som heter xbmc som är en förkortning av xbox media center som finns till den första xboxen gamle skiten, men numera även till datorer till alla operativssystemen. Windows, Linux och MacOS har klienter. Det är alltså ett mediaspelar program som är gjort för att använda på en htpc dator i första hand kan däremot även användas i vanliga datorer som inte är avsedda för det endamålet.

  http://xbmc.org/

 • Fredroid

  En cool grej är att när jag ska spela upp en filmfil i mobilen så kan jag välja xbmc som spelare och så spelas den upp på tv:n. Grymt för att visa släktingarna filmer på min nyfödda.

 • mini

  Snyggt jobbat! Ska testa denna när jag kommer hem, kör iofs dinovo mini hemma som fjärr, men alltid kul med coola appar :D

 • Sailfast

  Vad tusan ska man med TV- och film-navigeringen till? Man måste ju ändå ha TV:n igång för att kolla på video och då kan man väl lika gärna navigera där. För musik kan jag förstå poängen då man slipper ha TV:n igång.

  En fjärrkontroll där man måste kolla på kontrollen för att kunna göra något är väl inte jättesmidig heller.

  Men fixar de streaming av video så är jag med på tåget.

 • Kent

  Finns planer på iPhone-klient?

 • _jonte

  @Sailfast
  Håller med dig delvis. Normalt kanske man inte har så mycket nytta av det. Men vill du tex bläddra runt och hitta nån film att se ”efter_fotbollsmatchen” är det ju perfekt. Eller bara bläddra runt bland filmerna medan nån annan tittar på TV.

  Någon som testat om Spotify-plugin funkar utan att ha på TV’n?

 • aeq

  Sailfast :
  Vad tusan ska man med TV- och film-navigeringen till? Man måste ju ändå ha TV:n igång för att kolla på video och då kan man väl lika gärna navigera där. För musik kan jag förstå poängen då man slipper ha TV:n igång.
  En fjärrkontroll där man måste kolla på kontrollen för att kunna göra något är väl inte jättesmidig heller.
  Men fixar de streaming av video så är jag med på tåget.

  Rapportera inlägg

  Det är ju en ”fjärrkontroll” så det är väl det som är vitsen, många som klarar sig gott på denna och istället för att köpa en fjärrkontroll till sin HTPC så funkar nog denna ypperligt. Sen finns det så många fjärrar till XBMC som inte alls fungerar som dom ska. Absolut en bra app! Men såklart inte alla har användning för den men jag förstår att vissa har :)

 • Sailfast

  @_jonte
  Nu sade du något, fjärrstyrning av Spotify hade ju varit guld. Det verkar idag inte finnas någon för Spotify Free där man kan bläddra bland sina spellistor.

  @aeq
  En riktig fjärrkontroll kostar ju bara en hundring eller två. Känns mer som att denna är till för folk som vill impa på polarna. Nog så viktigt iofs :)

 • HÅkan

  för de som inte använt xbmc med remote appen så förstår jag att det kan verka konstigt.

  använder den till xbmc i en xbox1 och två htpc med ubuntu+xbmc i, helt underbart.
  enkelt att få på musik utan tv/skärm påslaget, även att använda telefon/itouch som fjärr när man inte hittar IR fjärren :)

  skönt att ligga på altanen och kunna byta musik utan att behöva gå in o lira med IR fjärren :)

 • HÅkan

  @Kent

  finns en bra xbmc remote till iOS, kanske inte riktigt lika najs som den här men nästan

  Finns visst även XBMC Streamer för music från XBMC… kanske vore nåt att ha hela musikarkivet tillgängligt i telefonen :D

 • SkogsTrollet

  Älskar den här appen! Är den appen jag använder mest!

 • Henrik

  @Sailfast
  Då har du nog missat vitsen med XBMC

 • Thasken

  @Varazir

  Man kan även specifiera en folder där man sparar sina subs, så länge dom heter samma som filmen kommer dom laddas automatiskt när den startas.

 • Henrik

  @Thasken
  Man kan även lägga till scripts som autmatiskt hämtar rätt undertext.

 • sundrik

  Fungerar väl knappast till Plex…. men det kommer nog också. *håller tumarna*

 • Sailfast

  @Henrik
  Jag har tre datorer som kör XBMC hemma så jag har svårt att tänka mig att jag missat någon vits med XBMC. Däremot har jag som sagt lite svårt att förstå nyttan med att styra Video-uppspelningen med telefonen. Min RF-kontroll verkar mycket enklare.

 • rw

  Grejen är väl att man slipper köpa en fjärrkontroll nu när man kan använda sin androidlur som man alltid har med sig.

 • Fredrik

  Nån som har testat om den fungerar till Plex?

 • Fredrik

  @Sailfast
  Dock så saknar den möjligheten att automatiskt pausa filmen vid ett inkommande samtal, eller visa inkommande SMS som OSD :)

 • Olle

  @Thasken / Varazir
  Ok. Samma princip som med VLC så det låter grymt. Tom lite extra finess med en mapp för undertexter (som man kanske iofs kan göra med VLC också)

  Ska bara se om min gamla slöa dator klara av XBMC, men det borde väl inte vara några problem…

 • Susse80

  Hur lägger man till den till min dator ? tack på förhand! dvs hur skapar man en host via mitt wlan ?

 • topfs2

  @Fredrik
  Settings, show incomming SMS / Calls

 • Pepe

  Någon mer är jag som inte får igång Remote funktionen?

 • Fredrik

  @topfs2
  Jag vet hur det funkar, förklarade en av anledningarna till att köra android-remoten istället för en RF-remote. Förövrigt så har jag oxå 3 XBMC installationer, som alla är kopplade mot min tvheadend server – funkar kanon :)

 • qrist

  Trevligt. Dock ser jag inte något vettigt användningsområde förutom till musikbiblioteket. Som tillägg kan jag säga att jag kört dsplayer builden av xbmc med dxva-stöd i windows i ca 2mån problemfritt – rekommenderas varmt!

 • kottmannen

  @Fredrik
  Hur funkar det med tvheadend och xbmc? Har för mig att det inte finns något frontend i xbmc, så du måste byta kanal via webgränsnittet?

 • Christian

  Wow! Jag har inte använt XBMC alls mycket på länge då jag upplevde det som kladdigt, men installerade det igen eftersom jag köpte en X10 Mini Pro förra veckan och läste artikeln.
  Efter att ha lagt till alla j*vla mappar och fixat lite med utseendet så är det här det mest ultimata jag har upplevt hittills. Till och med på min lilla mini-skärm så är kontrollen total och jag kan inte vänta på att alla polare med iPhone kommer på besök :D

  Tusen tummar upp!! Ska bli kul att sätta sig in i xbmc-världen också :)

  Ps. Ge mig Spotify-remote!

 • A.H

  Hur kopplar man ihop sin telefon och xbmc?? Jag kan styra programmet bra, och jag kan starta/stoppa en film osv. Men jag kan inte sätta på programmet igenom applikationen. Och får hela tiden upp ”Socket Timeout”. How to fix?

  Edit: Allt fixades igenom att jag tog bort 80 i 8080, så resultatet blev ip:80 =)
  Kan man göra så att XBMC hela tiden körs och har sig en egen ikon vid klockan? Som Gmote har. På så sätt behöver jag inte sätta på programmet manuellt.

 • topfs2

  @Fredrik
  Aha, sorry, missförstod dig :)

  @Pepe
  Se http://code.google.com/p/android-xbmcremote/wiki/Setup_Instructions_9_11_and_later
  Då måste klicka i ”Allow programs on other systems to control XBMC”, vi jobbar på att förenkla detta men det är lite utav en design miss i XBMC som det är nu att man måste klicka i detta.

 • Mattias J

  DXVA hit och dit. Det som saknas i XBMC är ju en bra, integrerad PVR.

  Där har XBMC att lära av MediaPortal.

 • Stab

  Christian :Wow! Jag har inte använt XBMC alls mycket på länge då jag upplevde det som kladdigt, men installerade det igen eftersom jag köpte en X10 Mini Pro förra veckan och läste artikeln.Efter att ha lagt till alla j*vla mappar och fixat lite med utseendet så är det här det mest ultimata jag har upplevt hittills. Till och med på min lilla mini-skärm så är kontrollen total och jag kan inte vänta på att alla polare med iPhone kommer på besök :D
  Tusen tummar upp!! Ska bli kul att sätta sig in i xbmc-världen också :)
  Ps. Ge mig Spotify-remote!
  Rapportera inlägg

  Det är ju det som är det dåliga med detta jävla program, helt sämst när det gäller mapparna. har inte listat ut än hur man kan ställa in vart den ska leta efter ”movies” osv. katastrofprogram.

 • FlyBob

  Jag gillar det, använde det för första gången igår, asnajs att ha fjärkontroll till filmen i fickan. Rappt och snabbt med sökningar och kan hitta mina filmer utan problem!

  Filmerna hittar du ju genom att browsa efter dom om man vill, gå in under movies och längst ner kan man flärpa över till browse-läge.

 • Stab

  FlyBob :Jag gillar det, använde det för första gången igår, asnajs att ha fjärkontroll till filmen i fickan. Rappt och snabbt med sökningar och kan hitta mina filmer utan problem!
  Filmerna hittar du ju genom att browsa efter dom om man vill, gå in under movies och längst ner kan man flärpa över till browse-läge.
  Rapportera inlägg

  Men det är väl endast i ”movies/film” mappen? Jag kör det på OSX på en Mac Mini.

 • Olle

  Lyckas inte koppla ihop telefonen med datorn. Har installerat både på dator och min Desire.

  Finns det nån bra guide på nätet? Hitta en men den hjälpte inte tillräckligt.

  Ska man ändra till 80 istället för 0808 på port exempelvis?

 • Olle: plus:

  * lägga in rätt användare som man loggar in (telefon)
  * tillåtat http anrop under network (på datorn)’
  * samma port på telefon o datorn (på datorn är 80 default, på telefonen 8080)…

 • Olle

  Anders :Olle: plus:
  * lägga in rätt användare som man loggar in (telefon)* tillåtat http anrop under network (på datorn)’* samma port på telefon o datorn (på datorn är 80 default, på telefonen 8080)…
  Rapportera inlägg

  Ok. Ska prova det.

 • andreas

  får inte de o funka :(

 • Josasp

  Sjukt najs app som jag kört i ett halvår med Apkn direkt från Google Code.

  Har även fyllt i en en del bugggar i trackern, som nu är fixade ;)

 • RW

  Har försökt få igång detta nu men inte lyckats riktigt..
  Vad behövs på datorn för att detta skall funka? Bara XBMC?
  Jag har ändrat till port 80 i både dator och telefon.
  Skrivit in mina inloggningsuppgifter till datorn i telefonen.

  Vad är EventServer port? det står 9777 som default.
  Vad är access Point?

  Hur tillåter man HTTP anrop?

 • RW

  Jag fick det att funka hyfsat bra nu.. filmerna startar men dom hackar.. Får ”Force close” på appen ibland. Kanske inte har optimala inställningar än… får jobba mer på det imån.

 • nu1mlock

  För att påpeka något – XBMC har inte fått någon Android-klient. XBMC har officiellt fått ett sätt att styra XBMC via Android. Det är en otroligt stor skillnad.

 • Johan

  @nu1mlock
  För att påpeka något – ditt påstående är högst felaktigt. Mjukvaran som det skrivs om i artikeln är i alla avseenden en klient.

  Bara för att klienten i fråga inte kan spela upp video- eller musikfiler, så innebär det inte att den _på något vis_ skulle vara undantaget denna definition.

  Vi har i det här fallet en värd (XBMC) som lyssnar efter kommandon från en så kallad klient, må det vara en webbläsare eller som i det här fallet en mjukvara utvecklad speciellt för ändamålet.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Klient_%28datalogi%29

 • Peter

  Jag får det inte att funka alls :( Har gjort som man ska vad jag vet..samma portar i mobilen som i datorn..samma user o pass..samma router..det står bara att jag ska kontrollera att webservern är igång i xbmc..Nexus One med Froyo

 • a student

  För er som inte får det att funka , använd XBMC in ca. en vecka när ni känner er bekanta med den kör android appen, kom ihåg brandväggar och antivirus mm också

 • rw

  @Peter
  Det man behöver göra är att ha XBMC igång på datorn man vill ansluta till.

 • Peter

  Det funkar för mig nu det var windows brandväggen som blockerade jag kryssade bara i att den skulle släppa igenom trafik för xmbc så funkade allt som det skulle sen :-)

 • Andreas B.

  Har följt det här projektet sedan i höstas och det blir bara bättre och bättre. Trevliga utvecklare som lyssnar på förslag till förbättringar och buggrapporter.
  Kan rekommendera detta starkt till alla XBMC användare.

 • Josasp

  Jag kör den till min Orginal-Xbox med XBMC och det fungerade direkt med rätt ip och port.

  Men man måste ha web interface på i inställningarna på XBMC.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Mjukvaruutvecklare till Tieto i Luleå Publicerad 22 Jan 2018
Algoritmingenjör till växande Masimo! Publicerad 22 Jan 2018
Junior utvecklare till Roi Rekrytering i Malmö Publicerad 22 Jan 2018
Servicedesktekniker till Sweco Publicerad 22 Jan 2018
Javautvecklare i Internetbanken till Handelsbanken Publicerad 22 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons