Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Xperia SmartTags låter användare utföra kommandon via NFC-taggar

Postat:
15:21 - 2012-01-10
Skribent:
Lars A
Kommentarer:


Sonys senaste flaggskepp Xperia S har lyckligtvis begåvats med stöd för NFC, eller närfältskommunikation som det heter på svenska. Google tror starkt på tekniken som både betalningsmetod och förenkling av dataöverföring mellan enheter. Därför finns det utmärkt stöd för NFC i Android 4.0.

I samband med lanseringen av Sony Xperia S har tillverkaren släppt ett nytt tillbehör: Xperia SmartTags. De är små runda brickor som innehåller NFC-taggar. När taggarna skannas genom att man håller sin Xperia S nära dem utförs en serie valfria kommandon.

Man kan exempelvis ha en Xperia SmartTag hängande i hallen: när man skannar den med mobilen aktiveras de funktioner man vill använda i hemmet. En annan SmartTag kan placeras i bilen för att aktivera GPS och starta navigationsprogram, och så vidare.

Dessa brickor fyller med andra ord samma funktion som automatiseringsappar (Locale/Tasker) och appar som kan skapa och aktivera profiler.

Frågan är vilket som är smidigast – att trycka på en virtuell knapp i telefonen för att aktivera en profil eller hålla upp mobilen mot en SmartTag? Det är hursomhelst roligt att Sony anammar NFC och vi hoppas att allt fler tillverkare börjar utnyttja tekniken.

Tipstack till Mikrokiwi! Genom SE

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc s på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia pro på Prisjakt just nu:

 • Smart och coolt!
  SE/Sony växer och växer i mina ögon hela tiden. De kommer nog släppa en hel sånt här med integration mellan telefonen, smart-TVn m.m. framöver. Kommer bli väldigt intressant att följa den här utveckling framöver!

 • Patrik

  Det verkar smart, men det finns nog en risk att man blir så van vid dem att man glömmer bort mobilens inställningar om man inte har med dem överallt. Vad händer om man ska på ett möte och man inte har någon NFC-tagg för det? Då måste man ju ändra inställningarna manuellt. Eller så måste man ha med sig flera olika taggar. Men jag antar att man kan programmera taggarna själv, annars vore det bara dumt. Hoppas fler tillbehör som dessa kommer i framtiden.

 • Cim

  Riktigt intressant koncept faktiskt! Perfekt att ha t.ex. på sin portfölj eller vid sin arbetsstation för att få vissa specifika inställningar anpassade för jobbmiljö, en för bilen, en när man kommer hem osv.

  Hoppas dem får ut maximalt ur denna potentiella hit produkt!

 • Facit

  Låter smart, men faller en del på det praktiska. För att få detta att funka så antar jag att man måste låsa upp mobilen, starta något ”NFC Program” och sen hålla den mot ”brickan”. Då kan man lika gärna låsa upp mobilen och sen välja den task eller profil man är ute efter?

 • Underbrallan

  Själv skulle jag tycka det är klockrent bara inte taggarna blir för dyra!

 • Patrik

  @Facit

  Jag gissar att de har tänkt på det. ”Programmet” ligger säkert i bakgrunden hela tiden så att det inte ska behövas. Annars vore ju idén inte smartare än genvägar på startskärmen/låsskärmen.

 • kenneth

  praktiskt och väldigt smidigt. Dock behöver jag endast två tags då. I sovrummet och i hallen.
  Om de inte blir allt för dyra så kan jag tänka mig att införskaffa en sådana :)

 • Nn

  Jag har tänkt samma tanke men att fixa det med egna små NFC etiketter. Har bara inte orkat än. Får väl se vad deras taggar kostar och om programvaran är bra och fungerar på alla telefoner. Kör på Nexus S

 • Shinobi

  Min Razr har ”Smart Actions” som t.ex. när man lägger den på ett bord eller liknande, så sänks ringvolymen.
  Eller om man väljer positionsbaserade inställningar, kommer hem, ändrar den så att gps och blåtand slocknar, och wifi slås på.

  Sätter du den i bildockan börjar car mode osv, enda skillnaden här är väl att du kan slarva bort en RF-nyckel som gör samma sak.

 • Humph

  Är det bara för mig YouTube laddar sjukt segt?

 • D_dcs08

  har Xperia s LTE.§

 • Peter

  SE, underbar innovation efter innovation. Go go! :)

 • Facit

  Patrik :
  @Facit
  Jag gissar att de har tänkt på det. ”Programmet” ligger säkert i bakgrunden hela tiden så att det inte ska behövas. Annars vore ju idén inte smartare än genvägar på startskärmen/låsskärmen.
  +1

  Ja men det låter ju bättre med ett program som ligger och suger batteri så att du ska spara 1 sekund när du ska slå på wifi när du kommer hem…

 • Hugo Glatzl

  Kommer dessa nfc chip fungera med samsungs Galaxy Nexus flaggship?

 • Tasker gör ju det åt en redan :)

 • Joelbitar

  Vill/kan man göra egna är dom nästan ”gratis”. http://www.tagage.net/tagage-shop/

 • Cristofer

  Står ju dock att desssa endast är för illustrationssyfte endast och kommer inte att säljas.

  Hur som, cool men osmidig teknik. Vore ju coolare med inbyggt nfc i cardockan så sätter igång allt på så sätt istället för att hålla den mot en liten bricka. Smart men går att lösa coolare ;)

 • Pierre

  Ingen som har Nexus här märker jag :) Detta har jag använt ett bra tag med min nexus s och tycker det är relativt smidigt. ”Programmet” ligger i bakgrunden men vad jag har märkt så påverkar det inte batteriet allt för mycket. Man behöver heller inte låsa upp skärmen för att scanna en tag utan bara hålla mobilen vid taggen. Har en tag på nattduksbordet som sätter mobilen på ljudlös och ställer in önskat alarm =)

 • Mattias

  Borde finnas något liknande men att man använder kameran och scannar in en streckod som utför samma sak? Inte lika smidigt men borde funka. Om inte – go for it!

 • Nicklas

  Hugo Glatzl :
  Kommer dessa nfc chip fungera med samsungs Galaxy Nexus flaggship?
  +1

  +1 på den frågan!

 • Anonym

  Facit :

  Patrik :
  @Facit
  Jag gissar att de har tänkt på det. ”Programmet” ligger säkert i bakgrunden hela tiden så att det inte ska behövas. Annars vore ju idén inte smartare än genvägar på startskärmen/låsskärmen.
  +1

  Ja men det låter ju bättre med ett program som ligger och suger batteri så att du ska spara 1 sekund när du ska slå på wifi när du kommer hem…
  0

  Självklart är det ingen app som kontinuerligt ligger och suger batteri utan en tjänst som väcks till liv via en notifikation från NFC hårdvaran när telefonen kommer i kontakt med en NFC enhet. Resten av tiden sover tjänsten och drar därmed försumbart lite ström.

 • Urre

  Det enda störiga med att igång NFC scanning i bakgrunden är att telefonen försöker läsa busskortet när jag har den i fickan.

 • Patrik

  @Facit

  Det är ju precis samma sak om man har ett Bluetooth-headset. Även om man inte pratar i telefon hela tiden så drar det ju ström ändå. Hur många sätter på Bluetooth varje gång det ringer och sen stänger av det när samtalet är slut? Jag tror att det finns fler tjänster i mobilen som drar mer ström hela tiden fast man inte vet om det. Vill man inte använda NFC förutsätter jag att man kan stänga av det. :)

 • Anonym

  @Urre

  Jobbigt.

  Lösning 1: Skaffa fler fickor.

  Lösning 2: Lev utan busskort eller telefon.

  Lösning 3: Stäng av NFC

  Lösning 4: Se till att betala bussen på annat sätt. (tex NFC, SMS, Kontant, Kort)

  Lösning 5: Häng telefonen runt halsen

  Lösning 6: Fundera ut något annat sätt.

 • Anders

  Kört liknande saker själv på min Nexus S och planerar att lägga över schemat till
  min Galaxy Nexus.

  Jag gillar att SE pushar på lite för teknik som detta. Mitt hemmahack
  med någon okänd app och vita nfckort är knappast något alla vet vad det är.
  Däremot – om SE/Sony bygger sådana kort så kommer de promota det i butiken
  som ett säljargument och då blir kunderna varse. Det blir dom inte med mina
  vita kort :)

 • thex-mex

  Jag tycker det verkar vara en jättesmart idé. Speciellt att telefonen alltid känner igen min bil t.ex. och då automatiskt kopplar på bluetooth och kopplar upp sig på bilens radio och handsfree.

  Men annars vill jag tipsa om en sjukt bra app som hela tiden håller koll på vilken radiomast som är i närheten och på detta sätt positionerar mobilen. Detta drar ingen extra ström (iaf har jag inte märkt av någon extraförbrukning alls) tror jag. Antar att mobilen håller koll på sånt hela tiden ändå.
  På detta sätt har jag lärt mobilen vilka radiomaster som jag har när jag är hemma och då vet telefonen att nu ska den aktivera min hemprofil. Dessutom kan jag ha olika hemprofiler beroende på vilken tid på dygnet det är.
  Exempelvis om jag är hemma och klockan är mellan 07-23 så har min mobil automatiskt hem-WIFI påkopplat. Så fort jag lämnar hemmet så stänger den av WIFI. Om klockan är mellan 23-07 så stänger den också av WIFI och sätter på ljudlös för alla nummer utom några speciellt valda, typ mamma och pappa och fästmön.

  Men denna app fungerar inte för bilen exempelvis eftersom bilen kan stå lite vart som helst och då skulle en NFC-bricka vara klockren där!
  Livet börjar ju bli för bra alltså!

  Programmet som automatiskt fixar alla profiler heter LLAMA – Location Profiles . Kika in det på market. Gratis också. Tack Android. Sug Apple skulle säkert ta flera 100 kr för ett liknande program.

  Tänk på att det inte använder GPS:en också så batteriförbrukningen blir inte större..

 • Anonym

  Urre :
  Det enda störiga med att igång NFC scanning i bakgrunden är att telefonen försöker läsa busskortet när jag har den i fickan.
  +2

  Ett övergående problem då det förr eller senare säkert dyker upp någon NFC SL app som ersätter ditt busskort. :)

 • Anonym

  https://market.android.com/details?id=com.timwe.lab.nfc.launcher&hl=sv

  Gör detta redan idag med min Nexus S. Har ett kort liggandes i plånboken, en klisteretikett i bilen, en i kalender. Till och med en på väggen för morgonlarmet..

 • Urre

  @Anonym #23

  Vilken problemlösare du är! ;)

  Jag längtar dock tills jag faktiskt kan använda min telefon och NFC som busskort!

 • Xod

  perfekt att ha en med bilnycklarna t.ex.

 • pissenisse

  En sådan på dörren till konferensrummen. Automatisk silent-mode. Hör man någon rignsignal efter det så får den som syndat bjuda på en krogvända.

  Risken är bara det att vissa arbetsgivare kan få för sig att sätta upp NFC-taggar vid toaletten etc, som måste aktiveras för att öppna dörren och vips så har storebror fått ännu ett övertag: ”Jaha du herr pissenisse, jag ser ser att du ägnat hela 37,5 minuter på toaletten den här veckan. Det blir löneavdrag!”

 • Anonym

  Kul! Jag antar att brickorna är batterilösa. Då kan man använda dom i många sammanhang. T.ex. för geocaching.

  Man kunde göra ett klurigt lås till ett fack eller en dörr också. När tagg måste placeras på rätt ställe i rummet eller på husfasaden så öppnas facket/dörren.

 • Oskar

  Jag tror verkligen att NFC-tekniken har potential. Tänk framtida produkter, säg runt vardagsrummet. Man vill streama en video till TV:n, så man nuddar vid den och automagiskt går det igång. Vill man inkludera högtalarsystemet skulle man kunna snabbt nudda en av enheterna där med. Sen tar man mobilen mot soffbordet och lägger den mot en laddnigsplatta för att få trådlös ström till enheten så man inte ens behöver tänka på batteriet.

  När företagen börjar skapa något sådant, tillsammans med en mobil med plats för framtidens minneskort (jag tänker 100-200 gig lagringsutrymme) och ett fullt mediastöd (1080p osv)… Då kan jag tänka mig att lägga bra pengar för att ta del av den tekniken. Detta förutsatt att torrentklienterna blir bättre på android-enheter, då kommer man knappt behöva sin laptop längre!

  Eller är det bara jag som tänker på detta?

 • Me

  kenneth :
  praktiskt och väldigt smidigt. Dock behöver jag endast två tags då. I sovrummet och i hallen.
  Om de inte blir allt för dyra så kan jag tänka mig att införskaffa en sådana :)
  +2

  …och på toan! :)

 • Anonym

  Flashigt, skulle vilja ha en vid sängen som vevar i gågn någon form av klocka/alarm och sen min XBMC app när man sätter sig i soffan :)

 • Nicklas

  Kan någon bekräfta om det här är möjligt med en Galaxy Nexus?

 • @Nicklas

  Ja det är möjligt med Nexus, det beror helt egentligen på om det är någon speciell app som tolkar tagsen som används, men den borde man kunna installera på nexusen också då båda har NFC

 • På Galaxy Nexus måste man låsa upp skärmen för att NFC ska vara aktiv. Har flera apps som reagerar på tags automatiskt

 • Nicklas

  Fredro :
  @Nicklas
  Ja det är möjligt med Nexus, det beror helt egentligen på om det är någon speciell app som tolkar tagsen som används, men den borde man kunna installera på nexusen också då båda har NFC
  0

  Tyty!

 • Martin

  @Nicklas
  Sony Ericsson brukar även släppa sina appar öppet till Market. Så NÄR det kommer, borde man kunna köpa valfri genric tag (eller SEs egna för att de är så fina) och sen lägger man in SEs app på sin NFC kompatibla telefon.

  Fördelen med ett öppet system som Android! =D

 • Dan

  För er som är oroliga för strömförbrukning, NFC är MYCKET strömsnålare än t.ex. Bluetooth, vi pratar om en räckvidd på ett par cm. Det är därför detta är så smart, NFC-chipet är hela tiden igång och när den får kontakt kan den tolka vad den ska göra med informationen på taggen. Dessa specificka taggarna lär då gå till en speciell applikation som sedan utför de saker man ställt in på respektive tagg.

  Du kan ju även skicka visitkort, länkar, ja vad som helst med NFC. Om det är större datamängder kan NFC användas för att sätta upp ett Ad-hoc nät med antingen Bluetooth eller Wifi där själva filen överförs.

 • Anonym

  ha snacka om onödigaste grejen ever, kan tänka mig att det blir smidigt att betala med i framtiden dock!

 • Andreas

  Mest av allt vill jag ha ett sånt täcke som rullar ut sig automatiskt.

 • Artedi

  Lol, du ”anonym” vill bara upplysa dig om att NFC är mycket användbart, inte minst i miljöer som är känsliga för fukt och smuts. Du kommer redan i kontakt med detta i många sammanhang. Securitas taggar för att låsa upp larmet hemma är ett sådant, koder för att komma in i olika moderna dörrsystem inom hemtjänsten, passersystem osv osv. Finns mängder med industriapplikationer såsom ronderingar, positionering av reservdelar på förrå, lager inventering osv osv. En modern och stryktålig ersättare av streckkoden som också finns i aktiva varianter och inte bara de passiva som går några cm.

 • Daniel

  Köra tellstick i en server, telldus live i mobilen genom Remote Stick. En NFC-tag i hallen som aktiverar Remote Stick och tänder lamporna när man kommer hem genom att svepa telefonen över taggen.. som man gömt bakom belysningsknappen dessutom.. Galet flashigt…

  Nu kan man ju visserligen låta serverprogramvaran bara lända lamporna så fort telefonen ansluter till nätverket.. men det e inte lika flashigt som att svepa telefonen :P

 • Martin

  @Daniel
  Sen lägger vi Android@Home på det och lampan kommer färdig med APIer du kan anropa från telefonen! =D

 • JockeLi

  Det här kan bli riktigt kul att leka med. SE verkar vara på inovations humör, 2 intressanta extra prylar på väldigt kort tid nu. Kör hårt SE!

 • Goldstar

  @Artedi

  De taggar jag haft på arbetsplatser osv kan inte sända info man inte vill. Vad händer om nån släpper en cool nfc-app till din telefon som börjar skicka dina upplåsningskoder osv till någon helt okänd via datauppkoppling utan att du märker det, eller om du betalar med nfc skickar alla uppgifter om det

 • rthynny

  Titta på den här skulle vara bättre?
  http://urlen.dk/sl

 • Facit

  rthynny :
  Titta på den här skulle vara bättre?
  http://urlen.dk/sl
  0

  Din lilla gris, sluta länka till dendär jävla skitplattan… Antar att du får betalt för varje klick. Kan någon banna honom?

 • @Goldstar

  Att appar skulle skicka iväg privat information från din telefon är ett allmänt problem med smartphones, inte specifikt för NFC. Så det är ju vanlig malware isåfall. Med eller utan NFC har du problem om du får in en sådan app i din telefon.

 • bogus2112

  Brilliant!

 • UglyBob

  Anonym :
  ha snacka om onödigaste grejen ever, kan tänka mig att det blir smidigt att betala med i framtiden dock!
  +2

  Håller med, totalt onödigt användningsområde. Kan ju lika gärna switch läge direkt i appen, kanske med en widget.

 • Marcus

  Daniel :
  Köra tellstick i en server, telldus live i mobilen genom Remote Stick. En NFC-tag i hallen som aktiverar Remote Stick och tänder lamporna när man kommer hem genom att svepa telefonen över taggen.. som man gömt bakom belysningsknappen dessutom.. Galet flashigt…
  Nu kan man ju visserligen låta serverprogramvaran bara lända lamporna så fort telefonen ansluter till nätverket.. men det e inte lika flashigt som att svepa telefonen :P
  +6

  Och de andra stackarna i familjen får ha det mörkt när de kommer hem om pappa inte är hemma?!

 • Jakob

  Sett några tips här i tråden, men har ni fler förslag på vart man kan köpa några billiga NFC-kort(?) för att experimentera med?

 • Joelbitar

  Marcus: Ja, eller kör med knappen på väggen. ;)

  Jakob: Om länken jag lade i min kommentering i går inte var en ok butik för dig, så sök ”nfc token” på google så får du upp en drös med siter som säljer ”NFC-kort”.

 • Bobbey

  Jag sveper min SGS2 mot lysknappen och gör coola ljudeffekter med munnen för att tända hemma , Android ftw!

 • Goldstar

  @Pär Dalberg

  Det är sant men om telefonen är kopplad till ett konto du kan dra pengar ifrån så blir problemet betydligt allvarligare än om någon kan läsa mina sms. Jag ser inte några större fördelar med att betala med mobilen, eller tända och släcka lampor, eller nått annat jox. Dessutom måste batteritiderna upp rejält först, vore ju katastrof att stå i affären med en död mobil

 • vespaman

  Tycker att det finns några bra applikationer med NFC, men det var inte någon vidare presentation från Sony.
  Jag sätter alltid min lur i bilhållaren när jag åker någonstans, och alltid måste jag slå på BT och GPS och köra igång Waze och Torque.
  Limmar därför fast ett vanligt MiFare kort på bilhållaren, så får jag igång dessa appar automatiskt, och sedan kan dom stängas automatiskt när jag tar loss den ur hållaren.

  Tror dock (kan ha fel!) att Sonyluren är likadan som Galaxy Nexus, dvs att skärmen måste vara igång för att man skall kunna läsa taggar. Radion drar rätt mycket energi när den letar efter taggar. (Kanske inte är rätt att säga att den drar mycket, men det påverkar iaf batteritiden, vilket kanske inte är önskvärt).

  En lösning som saknas, antar att det är en begränsning med android, är att kunna låsa upp luren med NFC, så att man kan välja att få den upplåst när man sätter den i bilhållaren tex. Kanske kommer i framtida OS versioner.

  Att betala med luren blir bra tror jag, kan inte se att dom tillåter ‘hål’ i konceptet som gör att man kan bli bestulen, då vore ju konceptet dött redan från början. Men den som lever får se. :)

 • erwerwr

  @rthynny
  suger juuuuuuuuuu

 • Anonym

  499kr för en tagg. Prisvärt.

 • Johan E. Bengtsson

  Tråkigt bara att det s.k. ”utmärkta” stödet för NFC i Android är sämre än i Nokia 6131 NFC edition från 2007… Med den telefonen nuddar man NFC-märket (vägrar använda jönsiga inlånet ”tagg”), och trycker sedan på OK-knappen för att t.ex. ringa upp personen elelr gå till webbsidan.

  Androids NFC-interaktion verkar ha skapats av någon nörd som inte har fattat den potentiella styrkan i NFC att göra saker super enkla och direkta. ”Stored a tag” är inte så himla upphetsande, varför inte starta en dialog på samma sätt som i Nokian, t.ex. ”Call +468123456?” eller ”Go to web page http://www.dn.se?”, med möjlighet att välja att hårdvaruknapp innebär ”OK”. Viktigt för snabbat möjliga funktion, och utan att man ska behöva titta på skärmen.

  Nokie 6131 NFC had också fördelen att den hade ett lock och NFC aktiverades endast när locket var öppet, vilket sparar mycket ström. En Android-lur med NFC i format som X10 mini men med lock vore ett intressant koncept!

  P.S.
  Programmerbara NFC-kort kan köpas från http://www.quio.de
  D.S.

 • Albin Sjöstrand

  Var då?

 • Sorran71

  Köp en Iphone

 • Madmike
 • Roland Mollbrandt

  Jag hittar massvis med text om hur smidigt och bra det är att t ex kunna starta Blue Tooth för hands free, när jag sätter mig i bilen… Men ingenstans hittar jag HUR man gör rent konkret, för att en viss smartTag i bilen ska starta BT, eller hur jag stänger av BT när jag lämnar bilen…
  Please… nån som kan hjälpa mig? Jag har Smartlink i telefonen, men där hittade jag inget användbart…

  Måste jag ha nån speciell tag för att starta BT?

  Jag har en Xperia V

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Supporttekniker till Handelsbanken Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 4. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons