Vi testar Sony SmartWatch 2

Postat:
16:38 - 2013-11-15
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
48
  • Tillverkare: Sony
  • Modell: SmartWatch 2
  • Tillgänglighet: I butiker
  • Pris: Cirka 1500kr (med silikonarmband)
  • Webbsajt/Specifikationer: Sony

Sony har gått i bräschen och SmartWatch 2 som släpptes nu i höst är tillverkarens tredje smartklocka på senare år. I slutet av 2010 kom LiveView och förra året landade uppföljaren SmartWatch. Intelligenta armbandsur är på frammarsch och förutspås bli nästa mainstreamprodukt i mobilbranschen, efter smartphones och surfplattor.

Många aktörer i mobilvärlden satsar på smartklockor. Samsung lanserade Galaxy Gear i slutet av sommaren och jättar som Apple, Google, LG och HTC sägs ha handledsenheter på gång. Det kryllar dessutom av smartklockor som blivit till genom gräsrotsfinansiering – amerikanska Pebble är kanske det mest kända exemplet. Till skillnad från konkurrenterna har Sony förfinat en produkt under drygt tre år. När vi testade SmartWatch i fjol fann vi flera brister. Vi kan glatt konstatera att uppföljaren är en betydligt bättre, trevligare och mer lättanvänd manick.

sony-smartwatch-2-test-swedroid-2
sony-smartwatch-2-test-swedroid-1sony-smartwatch-2-test-swedroid-3

Klockan levereras i en slags kub av robust plast. Själva SmartWatch är lindad kring en mjuk kudde och boxen innehåller även en kort laddare (micro-USB till USB) samt en bunt informationshäften. Vi gillar förpackningen som gav ett lite lyxigt intryck.

Sonys senaste smartklocka säljs med både silikon- och metallarmband. Det förstnämnda armbandet är lättare och lämpar sig bättre för de som kommer springa och träna med SmartWatch 2, medan metallarmbandet ger ett elegantare och mer affärsmässigt intryck. Användare kan själva byta ut armbandet då det håller 24mm-standard. De som exempelvis föredrar ett läderarmband kan sätta dit ett sådant på egen hand.

Själva klockan väger 23 gram. Med silikonarmbandet väger allt 48 gram. Metallmodellen är betydligt tyngre och har en vikt på sammanlagt 122 gram. Vi har testat SmartWatch 2 med svart silikonarmband och enheten känns påfallande lätt kring handleden, med tanke på hur stor den digitala urtavlan är. Klockan sitter överraskande bra och behagligt. Inget är nämnvärt i vägen. SmartWatch 2 utgör exempelvis inget hinder vid tangentbordsskrivande eller spelande framför dator – inte för oss i alla fall. Den ser kanske stor ut men känns inte lika stor.

sony-smartwatch-2-test-swedroid-12

Klockan, inklusive armbandet, är gedigen och välkonstruerad. Dess kanter är släta förutom Sonys numera klassiska silverfärgade strömknapp i mitten på högersidan. Den används för att slå av och på enheten (som startar på 3-5 sekunder), men även för att väcka skärmen från sitt standby-läge. Under skärmen sitter tre kapacitiva knappar: tillbaka, hem och en menyknapp. De här knapparna är små men fungerar utmärkt och de bidrar till att SmartWatch 2 är betydligt lättare att använda än sin föregångare.

Parallellt med strömknappen på vänstersidan sitter luckan som rymmer micro-USB-porten. Enheten kan alltså laddas med en vanlig USB-kabel ansluten till dator. Den medföljande sladden är väldigt kort och därför inte särskilt praktisk, men det går bra med vilken micro-USB-kabel som helst.

sony-smartwatch-2-test-swedroid-7

USB-luckan sitter där för att säkra vattentåligheten. SmartWatch 2 är nämligen IP57-certifierad. Du kan exempelvis skölja av klockan under en kran och använda enheten när det ösregnar, men enligt Sony ska du inte duscha eller bada med den. Fliken är precis som 3,5mm-luckan på Xperia ZR svår att öppna. Har du korta naglar behövs ett tunt verktyg att pilla med. Vi föredrar dock att luckan är knepig att få upp framför att den öppnas oavsiktligt.

Det var enkelt att ansluta klockan till en smartphone. Vi startade SmartWatch 2, drog igång NFC på telefonen och lät de två enheterna snudda varandra. Bluetooth aktiverades automatiskt och sedan rullade det på. Två appar behövs: Sony Smart Connect och SmartWatch 2 SW2. Efter den initiala installationen anslöt klockan till telefonen varje gång Bluetooth slogs igång på mobilen och SmartWatch 2 var i närheten.

sony-xperia-z-ultra-smartwatch-2-bilder-19

Klockans nav är en 1,6-tum stor, kapacitiv LCD-pekskärm med 220 x 176 pixlars upplösning. Förra årets smartklocka från Sony har en 1,3-tumsskärm och den utökade skärmarealen gör det lättare att pricka rätt i gränssnittet. Den transflektiva skärmen är enligt Sony optimerad för att erbjuda god läsbarhet i solljus utomhus. Vi är som bekant inne i tiden på året då solen sällan (aldrig…) skiner i Sverige, men vi har inte haft några problem att se skärmens innehåll ute. Tillverkaren verkar ha infriat löftet.

De 220 x 176 bildpunkterna fördelade över 1,6-tumsskärmen ger en pixeldensitet på 176PPI. Med dagens smartphonemått mätt är det alltså en lågupplöst skärm. Den duger faktiskt fint och ser inte alls tokig ut i vissa lägen, men det hade varit läckert med en knivskarp skärm på handleden – något SmartWatch 2 inte erbjuder.

Klockan använder ett standby-läge i vilket urtavlan alltid visas. Ibland är belysningen tillräcklig för att bara kunna slänga ett öga mot handleden för att se vad klockan är. Behövs mer ljus kan du trycka på strömknappen så lyser skärmen upp under någon sekund. Skärmen hade gärna fått lysa längre, trots att det hade försämrat batteritiden något.

sony-smartwatch-2-test-swedroid-6
sony-smartwatch-2-test-swedroid-9

För att öppna klockan trycker du på strömknappen och därefter på hemknappen. Gränssnittet består av ett rutnät med ikoner. Varje sida rymmer sex ikoner och de ligger längs en horisontell linje, som i en launcher. Punkter högst upp indikerar vilken sida du befinner dig på och klockan har till och med en egen liten rullgardinsmeny med aviseringar. Högst upp i högra hörnet av gränssnittet visas alltid tiden medan batterinivåmätaren är placerad i vänstra hörnet.

Bland inställningarna finner vi alternativ för Bluetooth, vibration (klockan har imponerande kraftig vibrationsmotor), ljusstyrka, aviseringstyp, urtavlor, inbyggda appar (alarm, timer och ficklampa), samt datum, tid och språk. Gränssnittet är i regel snabbt, även om det kan ta ett par sekunder att starta vissa appar. Skärmen svarar bra på input och det är inga problem att navigera. Vi tyckte föregångaren kunde vara krånglig att hantera emellanåt men det problemet har Sony åtgärdat. Men precis som i äldre versioner av Android vet användaren egentligen aldrig vad menyknappen gör, om den nu gör något överhuvudtaget. En virtuell knapp i gränssnittet hade varit att föredra, även om det nog blivit ont om plats.

sony-smartwatch-2-test-recension-granssnitt-1sony-smartwatch-2-test-recension-granssnitt-2
sony-smartwatch-2-test-recension-granssnitt-3

Tillverkaren har skapat en rad egna appar för klockan men det finns även en mängd tredjepartsappar att installera. Några av standardapparna är kalender, bildspel, Facebook/Twitter, Gmail, SMS/MMS, samtalshantering, lista med missade samtal, samt en fjärrkontroll för musik.

Alla ser inte fördelarna med en smartklocka så det kan vara idé att diskutera vad den här typen av tillbehör egentligen kan användas till. Klockans funktionalitet kan utökas genom nya appar i Play Store så det går inte att få med alla möjligheter, men här är ett vardagligt exempel. Låt säga att du ska ut och springa. Du lägger mobilen i fickan, tar på dig springskorna och går ut. Istället för att behöva plocka upp telefonen och pilla med träningsappar och musikspelare där, trycker du bara på musikikonen på klockan för att dra igång spellistan.

Tryck på hemknappen och kör igång Endomondo (ett exempel – Runtastic fungerar också bra), tryck på Play och börja kuta. Under löprundan kan du snegla mot handleden för att se avverkad distans, medelhastighet och annan statistik. Vill du byta låt eller pausa registreringen av rundan kan du göra det direkt från klockan. Det här dock inte så praktiskt som det borde vara eftersom skärmen stänger av sig själv i tid och otid, vilket vi återkommer till längre fram.

smartwatch-2-app-1smartwatch-2-app-2

Mjukvaran kan bland annat styra Spotify och Play Music, även om stödet består av att kunna starta, pausa och växla låtar och inte mycket mer. Vad kan användare mer göra med klockan? Vi kompilerade en samling exempel.

  • Fjärrkontroll till din mobilkamera. Du ser vad kameran ser i skärmen på SmartWatch 2, om än pixligt och segt. Funktionen kan exempelvis användas för gruppfoton, självporträtt, eller varför inte som periskop.
  • Kolla väderprognoser.
  • Använd klockan som ficklampa (skärmen blir helvit och ljusstark).
  • Se vem som ringer på klockan och välj om du vill svara utan att behöva plocka upp telefonen. Fungerar även tillsammans med headset. Sägs dock bara vara kompatibelt med Sony-telefoner.
  • Ring direkt från klockan med hjälp av headset och anslutningen till telefonen (som kan ligga kvar i väska eller ficka).
  • Bläddra i din telefons adressbok.
  • Kolla SMS och mejl.
  • Timer och tidtagarur.
  • Alarm.
  • Se inlägg på Twitter och Facebook.
  • Spela enklare spel.
  • Bläddra bland bilderna på din mobil.

Två vanliga invändningar mot smartklockor hittills har varit batteritiden och användbarheten. En bonusinvändning är att klockorna inte är tillräckligt snygga. Sony ror i vår mening i alla fall hem två av dessa punkter. SmartWatch 2 är snygg och ser inte ”bara-för-nördar-aktig” ut (även om en nördig look förstås kan vara åtråvärd) – särskilt ifall läder- eller metallarmband används.

Det är dessutom en uthållig rackare. En enhets batteritid påverkas som alltid av hur den används. Sonys egna uppskattningar stämmer bra i det här fallet; sju dagar vid begränsad användning och 3-4 vid normalanvändning, när SmartWatch 2 ständigt är igång. Vi stängde av klockan på natten och hade den oftast i standby-läget första veckan och den klarade sig då i sju dagar. Klockan laddas på ett par timmar från låg nivå till max.

Batteritiden förbättras av att klockan snabbt återgår till sitt standby-läge, vilket tyvärr kan vara en smula frustrerande i längden. Det är faktiskt vår största invändning mot SmartWatch 2. Låt säga att du är ute och springer och drar igång Endomondo-appen för att enkelt kunna få information om rundan. Efter ett tiotal sekunder återgår skärmen till standby-läget. För att få statistik om träningsturen igen behöver du trycka på strömknappen, hemknappen och därefter starta Endomondo-appen.

Vi förstår att Sony vill vara skonsam mot batteriet men användaren borde själv få avgöra hur snabbt klockan ska återvända till standby. Det är möjligt att appar som Endomondo inte optimerats för SmartWatch 2 och att det hela går att styra genom API-anrop. Hursomhelst är det något som bör kunna åtgärdas genom uppdateringar av mjukvaran. Vi hoppas på ett läge som låter exempelvis Endomondo ligga aktivt under en hel träningsrunda, vilket skulle vara mycket mer användbart.

Vi gillar SmartWatch 2 men samtidigt passar den här typen av tillbehör nog fortfarande bara en intresserad, entusiastisk skara. I nuläget hade det dräpt batteritiden och gjort enheten betydligt större och tyngre, fast om vi får drömma hade vi velat kunna ta emot och genomföra samtal utan att vara beroende av mobil. Klockan skulle ha SIM-kort, egen GPS, Wi-Fi och ett lagringsutrymme så telefonen inte behövs alls under löprundan. Att kunna ge sig ut i löpspåret med bara smartklockan på handleden och ett par trådlösa Bluetooth-hörlurar i öronen hade varit lyxigt.

sony-smartwatch-2-promo-3

Men främst hade vi nog velat kunna använda en smartklocka som en allvetande röstassistent – en futuristisk Star Trek-dator med svar på allt. Här har Google en möjlighet att slå igenom, då sökjättens Now och Search förmodligen skulle lämpa sig utmärkt för smartklocksformatet. Att kunna vända blicken mot klockan, ställa en fråga med vanligt tal och sedan få svar – samtidigt som du jobbar vidare med vad du nu håller på med för stunden, hade varit smidigt.

Vi kan dock såklart inte jämföra SmartWatch 2 med vad som komma skall eller med särskilt många andra befintliga enheter heller för den delen, då smartklockor fortfarande är en nisch. SmartWatch 2 är hursomhelst en värdig uppföljare som är bättre än föregången på alla punkter. Sony har skapat en vattentålig smartklocka med fullt acceptabel batteritid och en samling nyttiga användningsområden.

Är det tillräckligt för att slå igenom till den breda massan? Oklart. Det dröjer nog ett eller ett par år till innan även vissa av skeptikerna blir övertygade. För de som tilltalas av konceptet kan Sonys handledsenhet dock utgöra ett roligt och praktiskt komplement till din telefon redan idag. I skrivande stund kostar SmartWatch 2 cirka 1500 kronor i Sverige för modellen med silikonarmband.