Recension:Samsung Galaxy Note II [Recension]

Postat:
14:40 - 2012-11-19
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Tillverkare: Samsung
Modell: Galaxy Note II N7100 (3G-/3.5G-versionen)
Operativsystem: Android Jelly Bean/4.1 med Samsung TouchWiz Nature UX
Tillgänglighet: I butiker
Pris: Från cirka 5 000 kronor
Webbsajt/Specifikationer: Samsung, Androidenheter
Diskutera: Galaxy Note II i Swedroids forum

Introduktion

Samsungs Galaxy Note II är uppföljaren till den mot alla odds mäkta populära Galaxy Note som kom ut på den svenska marknaden i slutet av förra året. Vi säger ”mot alla odds” eftersom skärmstorleken på 5,3 tum tänjde på gränserna för vad som är praktiskt användbart. Trots en storlek som få trodde på hade enheten efter blott nio månader sålts i över 10 miljoner exemplar världen över – en ny klass telefoner var född.

Nu kanske någon, helt korrekt, påpekar att Samsung ingalunda var först med en telefon i femtumsklassen. Femtummaren Dell Streak lanserades exempelvis över ett år tidigare, men det var först med Note som femtumsklassen fick sitt genomslag.

När Note II nu lanseras har skärmen vuxit ytterligare, från 5,3 till 5,5 tum, samtidigt som bildförhållandet gått från 16:10 till det mer standardiserade 16:9; vilket innebär att Samsung trots de 0,2 tummen extra kunnat göra enheten några millimeter smalare – men den har även blivit några millimeter längre. På djupet har några tiondels millimeter skalats av, till 9,4 millimeter. Vikten anges av Samsung till 182 gram, men vår köksvåg säger 179 gram med fulladdat batteri och välfyllt minneskort.

Under skalet finner vi en fyrkärnig plattform tillverkad av Samsung själva, kallad Exynos 4412 Quad, med en processorhastighet på 4 x 1,6 GHz. Vidare finner vi den kompetenta men åldrande grafikkretsen Mali-400MP som vi är väl bekanta med vid det här laget, samt hela 2 GB RAM. En bakgrundsbelyst kamerasensor på 8 megapixlar och ett dedikerat kamerachip ger enheten en på pappret snabb och kompetent kamera.

Även om storleken är det som vid en första anblick gör att Note II sticker ut från mängden så är det mesta av intresse dolt under ytan, vilket specifiktionslistan nedan avslöjar.

[ind][/ind]

Specifikationer

Specifications
Measurements
(H x W x D)
80.5 x 151 x 9.4 mm
Weight182 grams
Screen / resolution5.5 inch, 16 million colors, 720p (720x1280 pixels, ~267 PPI)
Panel typeHD Super AMOLED
DigitizerCapacitive digitizer, multi-touch (10 points)
System-on-a-chipSamsung Exynos 4412 Quad
CPU32 nm quad core ARM Cortex-A9 processor @ 4 x 1.6 GHz
GPUMali-400 MP (4 cores)
RAM2048 MB
Internal storage (NAND)16/32/64 GB
Our device: 16 GB, ~11 GB available for storage and app installations
Battery3 100 mAh, Li-Ion, replaceable
Primary camera8 megapixels, autofocus, LED flash, geo-tagging, face recognition, HDR. 1080p (1920x1080 pixels) video recording @ 30FPS, video light, inmage stabilization
Secondary camera1.9 megapixels, 720p video recording
Connectors / slotsMicro-USB (2.0, MHL), Micro-SD (up to 64 GB)
ButtonsFront: Home button (physical), Menu and Back (capacitive)
Left side: Volume rocker
Right side: Power button
Network / CommunicationHSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps; Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot; Bluetooth v4.0 with A2DP, LE, EDR
SensorsAccelerometer, digital compass, proximity sensor, light sensor, barometer
Android version / GUIAndroid 4.1.1 (Jelly Bean) with Samsung TouchWiz "Nature UX" UI
Codec supportMPEG2, MPEG4, h264, MOV, WMV, 3GP/3GPP, MP3, WAV (PCM), AAC+, OGG, WMA, AVI, XVID, DIVX
In storesEarly October 2012 (in Sweden).
CDON.se: [Titanium Gray], [Ceramic White]
MiscellaneousAvailable in "Ceramic White" and "Titanium Gray"

Vi har redan nämnt Exynos-plattformen med tillhörande grafikkrets, RAM-mängden samt kameran, men ett axplock av de kanske mer intressanta specifikationerna visar bland annat en skärm med 720p-upplösning (720×1280 pixlar). Detta är faktiskt färre pixlar än i ”gamla” Note och således kan framstå som sämre, men skenet bedrar. Tack vare ett annorlunda subpixelmönster levererar Note II en bättre bildkvalité och skärpa än ”gamla” Note och dess PenTile-matris.

Batteristorleken har även fått sig en knuff i rätt riktning – från 2 500 mAh i första Note till hela 3 100 mAh i Note II ger en batteritid som på pappret är – och rent subjektivt upplevs som – noterbart bättre. Vi finner vidare Android 4.1 Jelly Bean parad med Samsungs nya TouchWiz ”Nature UX” UI som vi för första gången såg i det mindre syskonet Galaxy S III. Samsung har vidareutvecklat gränssnittet en aning samt skickat med ett antal skräddarsydda appar för att bättre nyttja såväl den större skärmstorleken som den tillhörande pennan.

Specifikationer i all ära – de kan vara mycket behagliga att gotta sig i – men de säger sällan hela sanningen. Hur fungerar Note II i verkliga livet, vid normal användning, tung användning, som mediaenhet? Hur står sig batteriet och hur presterar skärmen i fullt dagsljus? Får telefonen verkligen plats i byxfickan, och tar det inte lång tid att ladda det enorma batteriet? Dessa frågor och fler därtill hoppas vi kunna svara på i den här recensionen. En recension där vi som vanligt utsätter enheten för en rad hårda test – såväl syntetiska som praktiska sådana.

I kartongen

     
Galaxy Note II levereras i en samsungtypisk mestadels vit kartong som är robust och tämligen kvalitativ. Vi uppskattar alltid när tillverkaren lagt ner lite extra tid och möda på att ge slutkunden en trevlig upplevelse redan från första stund, även om en kartong givetvis inte har någon rent praktisk betydelse i övrigt.

I kartongen, då locket lyfts av, finner vi som vanligt telefonen i sig i ett fack allra längst upp. Nedan detta finns övrigt kartonginnehåll hyggligt välpaketerat i egna små fack. Innehållet i vår kartong är som följer:

* Samsung Galaxy Note II N7100 16GB (Titanium Gray, 3G-/3.5G-versionen)
* Batteri (3 100 mAh, Li-Ion)
* Batteriladdare (5V 2.0A, vit)
* USB-kabel (ca 1 meter, vit)
* Trådburet headset (svarsknapp, volymknapp, vitt, in ear-typ)
* Tre par öronpluggar av olika storlekar för ovan nämnda headset
* Diverse dokumentation / snabbstartguide

I vanlig ordning kan vi inte garantera att innehållet i kartonger från olika återförsäljare, regioner och mobiloperatörer innehåller samma saker som vår kartong. Om innehållet är av stor vikt för dig så rekommenderar vi att du tar kontakt med återförsäljare innan köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

     
Precis som sitt mindre syskon Galaxy S III upplevs design och formgivning av Note II till en början som aningen slätstruken. Det är mjukt rundade linjer och släta övergångar mellan chassidelarna och det är inga designelement som sticker ut och genast fångar blicken. Kanske kan det ses som lite tråkigt av många, medan andra kanske ser det som en fördel.

När man väl håller enheten i handen så ser – eller känner – man dock genast Samsungs tanke med formgivningen: trots sin storlek ligger Note II mycket bra i handen; mjukt och bekvämt och inga hårda och onaturliga kanter. Detta anknyter till filosofin som Samsung har arbetat efter då de har byggt sin senaste generation telefoner; naturen. Telefonen skall anpassa sig efter människan, inte tvärtom. Det kan ses som aningen pretentiöst, men det råder ingen tvekan om att telefonen tack vare detta är behaglig att hålla i.

Materialval och ytbehanding är dock inte riktigt lika kul. Plast så långt ögat kan nå, med högblank lack, innebär att en och annan i vår omgivning som vi har låtit testa telefonen har haft invändningar mot kvalitetskänslan. Att den högblanka lacken dessutom är superhal, inte minst nu i höstrusket då många använder fingervantar, är även det en nackdel som har påtalats. Man tappar ogärna en enhet som kostar 5-6000 kronor i backen.

Byggkvalitén är i övrigt mycket god, med en finfin passform mellan chassidelarna och ett bakstycke som sluter helt tätt mot ramen utan att glappa eller ge upphov till knarr eller knak. Ett minus dock för bakstyckets skörhet – det är mycket tunt och då det inte sitter förankrat i telefonen upplevs det som bräckligt. Böjer man det bara aningen för mycket kan färgen spricka, vilket en bekant bittert fick erfara. Trots den högblanka lacken så har vi ännu inte sett tillstymmelse till några repor, så ytbehandlingen är sannolikt väldigt hård, men att det kommer bli repor med tiden råder det inga tvivel om (om man inte använder skin eller fodral).

Enhetes storlek är, även om företrädaren sålde i stora volymer, en så kallad ”dealbreaker” för många. Även om Note II är aningen smalare och tunnare än föregångaren så är den samtidigt längre, och slutresultatet är en telefon som känns precis lika stor som den är. Det här formatet, av somliga kallad ”phablet” (korsning av phone och tablet), är helt enkelt inte rätt för alla.

En vanligt förekommande fråga kring en telefons storlek är om enheten går ner i fickan – och det gör den utan problem, i de allra flesta fickorna. Problemet är snarare att det kan bli svårt att sitta ner med telefonen i byxfickan om byxorna är tighta. Detta är kanske inte en telefon för dig med nätta händer och tighta byxfickor.

Även om byggkvalitén och passformen överlag är god blir det ett minuspoäng för passformen på styluspennans huvudände som inte alls verkar passa in i telefonens kromade ram. När vi drar fingertopparna över telefonens ram, där pennan sitter, står det genast klart att det inte är en jämn och fin övergång. Detta känns aningen märkligt på en så dyr enhet och här lyckades Samsung betydligt bättre med företrädaren Note. Pennan sitter dock, trots den aningen dåliga passformen, väl och glappar inte det minsta.

Storleksjämförelse

Enhet
Skärm (tum)
Bredd
Höjd
Djup
Största djup
Vikt
Batterikapacitet (mAh)
Samsung Galaxy Note II5.580.5151.19.49.61803 100
Samsung Galaxy S III4.870.6136.68.68.61332100
Google Nexus 44.768.7133.99.19.11392100
HTC One X4.769.9134.48.98.91301800
Sony Xperia S4.364.2128.17.310.61441750
Samsung Galaxy Nexus4.6567.94135.58.949.911351750
Samsung Galaxy Note5.382.95146.859.6510.051782500
Motorola RAZR4.368.9130.77.110.551271780
Samsung Galaxy S464.2122.49.9121181500
Samsung Galaxy S II4.366.1125.38.4910.41161650
SE xperia arc4.2631258.710.71171500
HTC Sensation4.365.4126.111.311.31481520
Google Nexus S463123.910.8814.61291500

Knappsats, anslutningar, sensorer och lagring


     
Som på de flesta telefoner numera domineras fronten av telefonen av skärmen, nedan vilken vi endast finner en ensam fysisk knapp – Hem-knappen – vilken vid långtryck även fungerar som ”Senast använda appar”-knapp. På vardera sida om Hem-knappen återfinns till vänster Meny-knappen och till höger Tillbaka-knappen – båda av så kallad kapacitiv typ, det vill säga ”touchknappar”.

Ovan skärmen sitter högtalaren för telefonsamtal, notifierings-LED:en, kameralinsen för den frontriktade kameran samt ljussensorn och närhetssensorn. På telefonens vänstersida sitter volymknappen (+/-) och på rakt motsatt sida – till vårt förtret parallellt med volymknappen – strömknappen. På grund av att volymknappen och strömknappen sitter på rakt motsatt sida kommer vi ofta åt knapparna av misstag då vi tar spjärn med fingrarna på motsatt sida. Vi – liksom merparten av Swedroids läsare – föredrar strömknappen placerad på enhetens huvudände istället. En fördel med att ha strömknappen placerad på sidan är dock att man når den utan att behöva sträcka sig ända upp till toppen av den långa enheten.

Volymknappen är lätt att treva sig fram till i blindo och erbjuder lagom stort motstånd och en tydlig klick-känsla då vi trycker på den. Detsamma kan tyvärr inte sägas om strömknappen som är alldeles för mjuk och därmed ytterligare ökar antalet oavsiktliga skärmtändningar och -släckningar.

I telefonens fotände finner vi Micro-USB-porten (v2.0, MHL-kompatibel), en liten perforering för samtalsmikrofonen samt den medföljande styluspennan instucken i den kromade ramen. I huvudänden finner vi 3.5mm-utgången för hörlurar samt en sekundär mikrofon. I nederkant av telefonens baksida sitter den externa högtalaren och för att komma åt Micro-SIM-kortshållaren samt Micro-SD-platsen måste bakstycket avlägsnas. Minneskortet, upp till 64 GB, kan lyckligtvis och till skillnad från SIM-kortet nås utan att batteriet först avlägsnas.

  

En stor del av nyheterna kretsar kring den medföljande pennan – Samsung S-pen.  Höjden (112mm) liksom diametern (8mm) har blivit större och pennspetsen både fjädrar mer och är mjukare.  Vidare har tryckkänsligheten ökats från tidigare 256 nivåer till 1024 stycken. Formen på pennan har ändrats från att vara rund till den numera triangulära formen vi ser i bilderna ovan.

Den förändrade formen gör pennan mer greppvänlig och den något mjukare pennspetsen bidrar till en mer naturlig upplevelse. Det är fortfarande en bit kvar i jämförelse med den äkta varan, men förbättringarna tar pennan ett par kliv närmare en välfungerande övergång till den digitala världen.

Mottagning och datahastigheter

Samsung galaxy Note II finns tillgänglig i dels en 3G-version och dels en LTE-version (4G).  3G-versionen hanterar upp till 24 Mbit/s i nedladdningshastighet och upp till 5,76 Mbit/s i uppladdningshastighet medan LTE-versionen hanterar 42 Mbit/s respektive 5,76MBit/s. Till skillnad från Galaxy S III som numera också finns att tillgå med LTE-stöd har modemet i Note II stöd för samtliga av de frekvensband som används i Sverige – således finns endast en LTE-modell att välja på.

Vidare finns stöd för 802.11a/b/g/n via både 2.4- och 5 GHz-bandet samt Bluetooth 4.0 med APT-x-stöd. Sistnämnda innebär högre ljudkvalitet i Bluetooth-kompatibla ljudenheter med stöd för APT-x-standarden.

Chassit är som sagt till större delen konstruerat av plast, vilket är gynnsamt för radiodelen då plast till skillnad från metall i regel inte skärmar signalen i någon större utsträckning.  Signalstyrkan motsvarar vad vi erfar att både Galaxy S III och HTC One X presterar under likartade förutsättningar. Jämför vi med Galaxy Nexus är resultatet till det bättre och telefonen presterar ofta en eller ett par dBm mer. LTE-versionen har vi inte haft möjlighet att testa, men vi vore förvånade om det skiljer sig på den punkten eftersom den har samma chassi och antenn.

Håller vi för telefonens antenn – vad som på nätet ibland kallas för ”grip of death” – sjunker i vanlig ordning signalstyrkan, men telefonen tappar aldrig mottagningen helt och hållet. Det är däremot möjligt att åstadkomma i miljöer med riktigt dåliga signalförhållanden, vilket också tillhör det normala. Vi hittar med andra ord inga tecken som tyder på att enheten skulle lida av några problem vad gäller radiodelen och signalkvalitén.

Modemet presterar som utlovat över 3G-nätet och när vi testar WiFi-delen når vi en maximal uppladdnings- och nedladdningshastighet på 45 Mbit/s respektive 25 Mbit/s över 802.11n via 5 GHz-bandet mot vår referensrouter (ASUS RT-N66U) vid nedladdning från en lokal FTP-server med FTP-klienten AndFTPpro. Håller vi oss till 2.4 GHz-bandet hamnar hastigheten på närmare 30 Mbit/s respektive 25 Mbit/s. Resultatet är riktigt bra i jämförelse med Tegra 3-utrustade HTC One X som i samma test ger 30 Mbit/s vid mottagning och ca 20 Mbit/s vid sändning. Om vi jämför med Galaxy S III (3G) skiljer resultet endast marginellt och vi tar därför för givet att samma WiFi-chip används.

I jämförelse med Tegra 3-baserade One X blir Galaxy Note II inte heller lika varm vid dataöverföring trots högre hastigheter. Detta förklaras rimligen av att Tegra 3 bygger på 40nm tillverkningsteknik medan Samsungs Exynos 4 Quad-plattform bygger på 32nm. En trevlig detalj i och med de höga hastigheterna är att vi problemfritt kan strömma flertalet av våra videoklipp i 1080p (MKV/h.264) från en Windows 7-klient via SMB genom ES file Explorer så länge bithastigheten inte överstiger ~20-25 Mbit/s.

Ljudegenskaper

Samtalskvalitén är bra, men inte riktigt i klass med Xperia S eller HTC One X vad gäller högtalaren. Mikrofonen är lagom känslig och fångar inte upp ovanliga mängder störningar från utandningsljud eller ljud från chassit om vi exempelvis byter grepp. Vidare går det under samtal att välja mellan ett par olika equalizer-profiler för att förändra ljudbilden.

Samtalsskärmen med tillhörande inställningsalternativ

Funktionen för att filtrera bort bakgrundsoväsen – active noise control – fungerar i stort sett likadant som bland toppmodellerna från Sony och HTC. Det är exempelvis möjligt att stå bara någon meter från en dammsugare som går på hög effekt utan att motparten upplever ljudet som påträngande. Menyvalet för att starta/stänga av funktionen finns inte i inställningsmenyn, utan är bökigt nog placerad i menyn för pågående samtal.

Samsung Galaxy Note II  främre högtalare ~2 cm från inspelningskällan (Skype-samtal)

Samsung Galaxy Note främre högtalare ~1 cm från inspelningskällan (Skype-samtal)

Högtalaren i fronten presterar en något lägre volym än Galaxy Note och ger samtidigt upphov till fler missljud vid ljudvolymen inställd på max. Vi konstaterar också att högtalargallret är mindre än på föregångaren, vilket kan tyda på ett något nättare högtalarelement.

Samsung Galaxy Note II bakre högtalare ~30 cm från inspelningskällan

Samsung Galaxy Note bakre högtalare ~30 cm från inspelningskällan

Den bakre högtalaren ljuder däremot högre än vad Galaxy Note gör. Vid högsta volym upplever vi inte att Note II ger ifrån sig fler dissonanser heller och ljudbilden får överlag betraktas som välbalanserad med tanke på förutsättningarna. Att lyssna på en podcast eller ljudbok i ett tyst rum fungerar för vår del utmärkt. Ringsignalen är betydligt högre än på Galaxy Nexus och vi har endast vid ett fåtal tillfällen missat något samtal till följd av att vi inte hört signalen.

Wolfson WM1811 block diagram

Wolfson WM1811 – ljudkretsen i Note II / S III

Glädjande nog har Samsung än en gång satsat på en ljudkrets från Wolfson Microeletronics som i sin tur publicerar källkoden för drivrutinerna, vilket ger tredjepartsutvecklare möjlighet att ta fram applikationer som lyfter bort ljudnivåbegränsningen och justerar ljudet på olika vis. Ett exempel på detta är utvecklaren Supercurio med ljudprogrammet Voodoo Sound avsett för Wolfson WM8994-utrustade Galaxy S och Nexus S. Tyvärr kräver den här typen av applikationer i regel root-behörighet, varför det inte heller är för alla.

Chippet Samsung valt för både Galaxy Note II och Galaxy S III har modellbeteckningen WM1811 och skiljer sig på ett par punkter från WM8994. För det första kan ljud skickas direkt till A/D-omvandlaren framför att först konverteras till 48000Hz. För det andra har chippet endast en stereo-DAC framför två stycken, men detta vägs upp av en förstärkardel på 2x2W till skillnad från 2x1W. Vidare är chippet något mindre än föregångaren till följd av förfinad tillverkningsteknik och är samtidigt lite energisnålare.

Vid musikuppspelning upplever vi att det låter i princip identiskt med vad Galaxy S III presterar – helt i linje med vad vi förväntat oss givet att de delar samma ljudkrets. I våra referenshörlurar, AKG-420 samt Nocs NS200, låter det bra med en ljudnivå som motsvarar vad exempelvis One X presterar. Faktum är att våra otränade öron har svårt att skilja de två telefonerna åt från varandra vad gäller den sammantagna ljudbilden. Öronsnäckor fungerar bäst medan vi erfar att hörlurar med lite större element inte riktigt kommer till rätta.

Jämför vi med Sandisk Sansa Clip+ kan vi konstatera att klivet till en dedikerad Mp3-spelare blivit något mindre på senare tid, men skillnaden är fortfarande påtaglig. Den dedikerade MP3-spelaren har ett helt annat tryck i ljudet och spelar med större dynamik och mer kontroll. Detta är framför allt tydligt i mer tungdrivna hörlurar. Vi är tveksamma till om det kommer att bli så mycket bättre än så här i framtiden med tanke på ljudnivåbegränsningen vi tidigare nämnt och som är ett resultat av EU-policy. Detta drabbar inte bara Android utan i princip alla portabla ljudspelare som säljs inom EU inklusive senaste generationen Apple-enheter.

Frekvensomfånget enligt Rightmark Audio Analyzer

I detta moment ansluter vi telefonen till en 3,5mm stereo-y-adapter som vi in sin tur ansluter till dels line-in-ingången på ett Audigy XiFi-ljudkort i en jordad dator bakom UPS till ett par AKG 420-hörlurar (32 ohm, 125 dB/mW). Vi spelar därefter upp ett ljudklipp som vi i sin tur spelar in och analyserar med hjälp av mjukvaran RightMark Audio Analyzer. Eventuell ljudprofil/equalizer stängs av för respektive enhet före inspelningen.

I grafen ovan illustreras frekvensomfånget som anger med vilken exakthet ljudfrekvenserna återges – speciellt intressant är intervallet mellan 20 Hz till 20 kHz eftersom människan hörsel sträcker sig mellan dessa frekvensband. Idealkurvan är i det här fallet plan och ligger på +0 dB. Samsung Galaxy Note II presterar med undantag från frekvensintervallet 50-100 Hz samt 10-20 khz en relativt jämn kurva. I jämförelse med Sony Xperia S/Acro S är resultatet bättre även om det fortfarande är en bit kvar till vår referensenhet Sandisk Sansa Clip+.

Test Galaxy Note II Samsung Galaxy S3 Sony Xperia S Sandisk Sansa Clip+
Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB: +2.22, -0.93 +2.20, -0.91 +2.89, -3.22 +0.02, -0.14
Noise level, dB (A): -88.0 -84.5 -86.8 -86.3
Dynamic range, dB (A): 84.3 84.6 86.7 86.3
THD, %: 0.097 0.096 0.163 0.034
IMD + Noise, %: 0.234 0.242 0.475 0.053
Stereo crosstalk, dB: -56.6 -56.3 -57.0 -56.0

GPS och positionering

Galaxy Note 2 blå, Galaxy Note Röd

Galaxy Note 2 blå, Galaxy Note Röd

I det här momentet har vi med bil kört en sträcka i stadsmiljö/tätbebyggt område med enheterna placerade ovanpå instrumentbrädan. Rutten spelas in med hjälp av Google MyTracks och innan vi börjar ser vi till att stänga av eventuella hjälpmedel så som positionsbestämning genom 3G/WiFI.

Galaxy Note II är liksom föregångaren utrustad med en GLONASS-kompatibel GPS-enhet. Vi har i våra tidigare tester gång på gång sett hur enheter med GLONASS-stöd presterat bättre än enheter utan och Note II är naturligtvis inget undantag. Jämför vi med Galaxy Note

Efter att till dags dato testat fyra enheter som direkt ur kartong levererades med GLONASS-stöd; Samsung Galaxy Note och Galaxy S III, Sony Xperia S samt HTC One S, ser vi en tydlig trend som talar till fördel för GLONASS. Resultatet har i samtliga fall varit bättre än bland enheter med endast GPS-stöd.

[Se hela rutten]

Enligt GPS Test ansluter Note II till fler satelliter vid testtillfället

I applikationen GPS Test kan se att Note II låser mot fler satelliter än vad Note gör under identiska förutsättningar. Vi noterar också att signalstyrkan är starkare. Tiden för att låsa position pendlar från 1 till 10 sekunder för bägge enheter beroende på signalförhållanden – med datauppkoppling aktivt låser enheten i regel omedelbart.

Bildskärmen och digitizern


Bildskärmen, av HD Super AMOLED-typ, är på 5,5 tum, vilket är ett litet steg upp från företrädarens 5,3 tum. Upplösningen är på 720×1280 pixlar (720p) och till skillnad från tidigare HD Super AMOLED-skärmar (t ex i Galaxy S III, ”gamla” Note och Galaxy Nexus) så har Samsung lyckats undvika det ofta bespottade PenTile-subpixelmönstret.

I Note II ser vi istället ett subpixelmönster som Samsung kallar S-Stripe RGB, där subpixlarna precis som i vanliga RGB-skärmar är dedikerade sin pixel. I PenTile-matriser kan två intill varandra liggande pixlar inte tändas och släckas helt individuellt då de delar den röda och den blå subpixeln, vilket resulterar i oskärpa och en lägre faktisk upplösning än vad specifikationsbladet anger.

Det hela kan te sig tämligen invecklat och är svårt att beskriva i ord, men resultatet är omedelbart uppenbart för blotta ögat då vi jämför Note II sida vid sida med företrädaren. Borta är oskärpan, pixligheten som så ofta uppstod på vissa typer av skärmelement (exempelvis text och ikoner), och borta är det märkliga ”schackmönstret” med röda pixlar mot svart bakgrund som uppstod i bland annat röda fält.

Även om vi tycker oss ana att skärpan vid horisontella grafiska element är aningen sämre än på traditionella RGB-skärmar så är S-Stripe RBG ett rejält fall framåt, och det känns som att vi nu kan börja på att lägga det trista kapitlet PenTile bakom oss. Härligt.

Galaxy Note II till vänster och Galaxy Note till höger

Vad färgåtergivning berör så är det mycket små skillnader mellan Note II och företrädaren – båda uppvisar kraftiga och livliga färger. Möjligen anar vi att Note II ger en aningen kraftfullare färgmättnad i röda nyanser. Gamla Note har som ni kan se i bilderna ovan ett hårdare kontrastläge, vilket på artificiell väg trollar fram en aningen bättre skärpa på bekostnad av mer pixlighet.

Betraktningsvinklarna är mycket bra, förmodligen de bästa vi har sett, och är en nivå bättre än på gamla Note som även den, med ett år på nacken, är mycket bra. Då vi betraktar Note II och Note bredvid varandra, ur kraftiga vinklar, så ser vi en svag tendens till att vita fält gulnar och färgerna mattas på gamla Note, medan Note II bibehåller nyanserna nästan till perfektion.

Exempel på hur color banding kan se ut (till vänster).

Exempel på hur color banding kan se ut (till vänster).

En av bristerna i den gamla Note-skärmen var att det ofta uppstod en slags color banding vid gradienter. Istället för en mjuk och till synes steglös övergång mellan exempelvis grått i skärmens överkant och mörkgrått i skärmens nederkant så framstod gradienten i abrupta steg där varje nyans tydligt framträder (se bild ovan). I Note II så är det här problemet om inte helt borta så åtminstone näst intill. Gradienterna är betydligt mjukare och framstår nästan som steglösa och vi ser tydligt att detta leder till en betydligt bättre bild i Note II än i företrädaren vid exempelvis mörka scener i filmer.

Vad gäller skärmena ljusstyrka så är det dessvärre inte en förbättring i Note II. Tvärtom upplever vi rent subjektivt det som att gamla Note är bråkdelen av ett snäpp vassare och levererar aningen höre ljusstyrka. Ute i fullt dagsljus är det svårt att se någon skillnad dock – båda klarar jobbet skapligt, men kan inte mäta sig med de allra ljusstarkaste LCD-skärmarna.

Digitizern, pekskärmen, håller som vanligt när det gäller Samsungs telefoner hög klass. Vi mäter förvisso upp blott med dagens mått mätt blygsamma 60 Hz i uppdateringsfrekvens, men skärmen erbjuder trots det en av de bästa och mest responsiva touchskärmarna som vi hittills har använt.

Tack vare en teflonbehandlad yta så avvisas feta fingeravtryck och smuts effektivt och den hala ytan leder även till att skärmen upplevs vara än mer rapp – fingertopparna glider fram som på is. Vad multitouch berör så har vi heller inget att klaga på – vi mäter med appen Input Benchmark upp 10 simultana tryckpunkter utan problem – mer än nog för alla praktiskt användbara typer av multitouchimplementeringar.

Som sammanfattning så konstaterar vi att det är svårt att inte imponeras av den här skärmen – den är sammantaget den i vårt tycke bästa skärmen som någonsin (hittills) har suttit i en androidtelefon.

Mjukvaran

Samsung Galaxy Note II skeppas med den vid tillfället för artikeln senaste versionen av Samsungs  TouchWiz-gränssnitt, som i sin tur körs bredvid Android 4.1/Jelly Bean. Samsungs modifikationer av Android är precis som tidigare djupgående och vi hittar egentligen inga spår alls av Androids ”Halo-gränssnitt”. Trots detta känner vi oss i rask takt som hemma eftersom layout och grundfunktioner är snarlika grundversionen av Android.

Samsung TouchWiz UI bjuder på det mesta vi vant oss vid från tillverkargränssnitten – en salig blandning av mycket nyttiga funktioner och funktioner som ibland kan upplevas som överflödiga eller rentav så kallad ”bloatware”. Smarta nytillkomna funktioner som möjlighten att se batterinivån i procent, att ta skärmdumpar genom ett ”helhandssvep” eller den numera rejält utökade ”quick settings”-menyn (som för övrigt påminner mycket om quick settings-menyn i Samsungs androidtablets) i det neddragbara statusfältet är välkomna tillskott.

Telefonen känns som helhet mycket rapp, även i Samsungs egna launcher (”hemskärm”), vilket delvis förklaras av att enheten till skillnad från Galaxy Note eller Samsung Galaxy S III (EU 3G) blivit utrustad med 2GB arbetsminne framför 1GB. En rejäl uppgradering som innebär att fler applikationer kan lagras i minnet och att en del permanent kan reserveras för ständigt återkommande delar som exempelvis hemskärmen.

Tyvärr verkar det extra arbetsminnet göra lite nytta vad gäller tiden för att få fram låsskärmen från det att vi tryckt på låsknappen. Det tar i princip lika lång tid som på Galaxy S III med standardinställningarna aktiva – det vill säga omkring 1-2 sekunder. Om vi stänger av S-Voice observerar vi en viss förbättring, men fördröjningen är fortfarande längre än vad vi önskat oss.


Vi kan i vanlig ordning byta dels bakgrund och dels genvägar på låsskärmen, men förvånansvärt nog dyker inga snabbkontroller för musikspelaren upp när vi spelar musik i standardspelaren. En funktion vi blivit vana att se från andra tillverkare.

För att skapa mappar på hemskärmen måste vi först trycka på menyknappen och därefter välja alternativet ”Skapa mapp”. Det går exempelvis inte att placera ikoner ovanpå varandra för på ett mer intuitivt vis skapa en mapp. Vi kan däremot placera mappar både på hemskärmen och i dockan i fotändan av skärmen. Vi konstaterar också att antalet hemskärmar är begränsat till sju stycken och att hemskärmen inte är kompatibel med vykorts-läget.

Programmenyn låter oss välja mellan tre vyer: Alfabetisk lista, alfabetiskt rutnät eller ett användarkonfigurerat rutnät samt ”nedladdade applikationer”. I det användarkonfigurerade rutnätet kan vi sortera appar i den ordning vi själv vill och i samtliga vyer kan vi välja att dölja applikationer från listan.

I statusfältet hittar vi snabbgenvägar för att sätta på/stänga av Wi-Fi, GPS, ljud, automatisk skärmrotation, strömbesparing, meddelandeljud, Bluetooth, körläge och automatisk synkronisering. Vi finner också, som ett arv från Android 4.0, en genväg till inställningsmenyn, vilket är praktiskt.

MultiView ger Android bättre stöd för multitasking

Android har i grundversionen av operativsystemet inte stöd för någon fönsterhantering. Detta har Samsung försökt råda bot på – till viss grad i alla fall – via en funktion som kallas för ”Multiview”. Funktionen aktiveras/avaktiveras genom att trycka på bakåt-knappen i ett par sekunder varvid en utdragbar list dyker upp på skärmen. Listen innehåller i sin tur en rad programgenvägar vars fönster, precis som bilden ovan illustrerar, går att placera bredvid varandra. Tyvärr går det inte att lägga till fler program än det dussin som finns där från första början: Google Talk, Chrome, Internet, Maps, YouTube, S-Note, Galleri, Meddelanden, Gmail och Navigation.

Telefonappen och kalendern

Vad gäller kontaktboken och nummerplattan finner vi inga spännande funktioner utöver möjligheten att ringa en kontakt genom att föra telefonen till örat samtidigt som en kontaktprofil är öppen, vilket också fungerar om vi gör detsamma i en SMS-konversation.

Samsungs kalender liksom flertalet medföljande Samsung-applikationer har inte mycket gemensamt vad gäller design och formspråk. Det ser rörigt ut och vi hade hellre sett att Samsung höll sig till samma designriktlinjer för samtliga egenutvecklade program.

Kalenderapplikationen som följer med grundversionen av Android finns numera att hämta hem via Google Play. Tänk dock på att inget stöd för S-pen medföljer – exempelvis möjligheten att förhandsgranska händelser genom att sväva med pennspetsen ovanför dem.

Webbläsaren

Den medföljande webbläsaren gör ett bra jobb, men om vi själva får välja föredrar vi Chrome

Note II erbjuder en både snabb och solid webbuppelvelse i den medföljande webbläsaren. Till skillnad från många andra tillverkare har Samsung smugit in ett menyalternativ för att justera panelens ljusintensitet uteslutande för webbläsaren.  Anledningen till detta beror rimligtvis på att AMOLED-tekniken drar som mest ström när den återger vitt – något det finns gott om på webben. Vidare finns en snabbgenväg i samma meny för att växla mellan telefon- och skrivbordvy.

I Chrome för Android upplever vi prestandan som vassare än vad Samsung Galaxy S III (3G) och Tegra 3-bestyckade HTC One X visar upp. Det flyter på fint och vi anar vare sig ryckighet eller något hackande när vi panorerar i höjd- och sidled på relativt tunga webbsidor. Flash för Android är numera nedlagt och stöds stöds inte av Android 4.1+/Jelly Bean.

Vellamo 2.0.2 HTML5

Vellamo is designed to evaluate web rendering performance: scrolling and zooming, 3D graphics, video performance and memory read/write and peak bandwidth performance, and much more!
Nvidia Shield Tegra 4 4x1.9GHz (4.2)
2905p
ASUS Padfone MSM8260A 2x1.5GHz (4.0)
2465p
HTC One S MSM8260A 2x1.5GHz (4.0)
2425p
ASUS Padfone Infinity 4x1.7GHz S600 (4.1)
2418p
HTC One 4x1.7GHz S600 (4.1)
2415p
Sony Xperia Z 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.1)
2161p
Samsung Galaxy S4 4x1.9GHz S600 (4.2)
2111p
Samsung Galaxy S3 Exynos 4 Quad 4x1.4GHz (4.1)
2091p
Samsung Galaxy S4 GPlay 4x1.9GHz S600 (4.2)
2050p
Samsung Galaxy S4 Active 4x1.9GHz S600 (4.2)
1967p
Sony Xperia V MSM8960 2x1.5GHz (4.1)
1889p
LG Optimus G 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.1)
1854p
Samsung Note 2 Exynos 4412 4x1.6GHz (4.1)
1809p
Samsung Galaxy S3 Exynos 4412 4x1.4GHz (4.1)
1719p
Oppo Find 5 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.1)
1707p
HTC One X Tegra 3 4x1.5GHz (4.0)
1616p
LG Nexus 4 4x1.5GHz APQ8064 (4.2)
1387p
Motorola RAZR OMAP4430 2x1.2GHz (4.0)
1309p
ZTE Grand Intel Z2460 1.6GHz (4.0
1299p
Alcatel OT 995 MSM8255T 1.4GHz (2.3)
1236p
Sony Xperia S MSM8260 2x1.5GHz (2.3)
1235p
Samsung Galaxy Nexus OMAP4460 2x1.2GHz (4.0)
1172p
Samsung Galaxy S2 Exynos 4210 2x1.2GHz (2.3)
1160p
Samsung Galaxy Note Exynos 4210 2x1.4Ghz (2.3)
1101p
LG Optimus True HD LTE APQ8060 2x1.5GHz (2.3)
1010p
SE Xperia arc MSM8255 1GHz (4.0)
980p
Samsung Nexus S 1GHz S5PC110 (4.0)
878p
Sony Xperia P NovaThor U8500 2x1GHz (2.3)
803p
HTC Sensation MSM8260 2x1.2Ghz (2.3)
780p
500
1000
1500
2000
2500

Eftersom Chrome följer med Nexus-enheterna kommer vi från och med denna recension utgå från sagda webbläsare när vi gör prestandajämförelser.

Enligt Qualcomms Vellamo Mobile Benchmark presterar Note II bäst bland de enheter vi hittills testat. Marginalen är dock inte särskilt stor i förhållande till Galaxy S III (3G) respektive Snapdragon S4-utrustade HTC One S.  Vad beträffar Sunspider och Browsermark är utgången densamma.

Mediaspelare och mediakompatibilitet

Samsung skickar med både en videospelare och en musikspelare. Musikspelaren erbjuder utöver basfunktionalitet en equalizer.

Samsung Galaxy S III music player, music player EQ and video player

Clip
Res
Codec / Profile / Container
Bitrate
Audio
Results
Green: Perfect playback.
Orange: Playable, some glitches.
Red: Failure, video or sound.
#1640x352XviD / Simple@L5 / AVI1 Mbit/sMP3 2.0Stock player: Perfect playback.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Perfect playback.
#2576x320XviD / Simple@L5 / AVI1,4 Mbit/sMP3 2.0Stock player: Perfect playback.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Perfect playback.
#3720ph.264 / High@L3.1 / MKV3 Mbit/sAC3 5.1Stock player: Perfect playback.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Perfect playback.
#4720ph.264 / High@L4.1 / MKV9 Mbit/sAC3 5.1Stock player: Fail. Video OK, no sound.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Perfect playback.
#51080ph.264 / High@L4.1 / MKV14 Mbit/sDTS 5.1Stock player: Fail. Video OK, no sound.

MX Video Player: Perfect playback, sound in manual SW mode.

Dice Player: Perfect playback.
#61080ph.264 / High@L4.1 / MKV19,2 Mbit/sAC3 5.1Stock player: Perfect playback.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Perfect playback.
#71080ph.264 / High@L4.1 / MKV22,8 Mbit/sDTS 5.1Stock player: Fail. Video OK, no sound.

MX Video Player: Perfect playback, sound in manual SW mode.

Dice Player: Perfect playback.
#81080ph.264 / High@L4.1 / MKV25 Mbit/s DTS 5.1Stock player: Fail. Video OK, no sound.

MX Video Player: Perfect playback, sound in manual SW mode.

Dice Player: Perfect playback.
#91080ph.264 / High@L4.1 / MKV30 Mbit/sAC3 5.1Stock player: Fail. Cannot play.

MX Video Player: Barely playable. Some video stutter. SW mode only.

Dice Player: Perfect playback.
#101080ph.264 / High@L4.1 / MKV42 Mbit/sAC3 5.1Stock player: Fail. Cannot play.

MX Video Player: Fail. Heavy video stutter. SW mode only.

Dice Player: Perfect playback.
Videostödet är i vanlig Exynos-anda (ARM Mali-400 MP) mycket gott och med rätt videospelare – i dagsläget verkar Dice Player erbjuda bäst kompatibilitet/prestanda – så betar vi med lätthet av alla våra testvideoklipp, inklusive tungdrivna klipp (9,10) med bithastigheter på uppåt 40Mbit/s. Vidare kan vi som vi konstaterar i stycket om mottagning strömma relativt tunga 1080p-klipp via det trådlösa nätverket.

Den medföljande videospelaren har stöd för videouppspelning i en pop-up-ruta

En rolig nyhet som introducerades med Samsung Galaxy S III och som medföljer i Galaxy Note II är möjligheten att placera videospelarens fönster ovanpå både hemskärm och i stort sett alla applikationer undantaget spel. Storleken på fönstret går att justera på samma vis som med bilder i bildgalleriet och vi kan placera rutan var vi vill på skärmen. Trots att vi belastar telefonen hårt flyter videon på utan hack eller grafiska artefakter.

MHL-porten är precis som för systertelefonen Galaxy S III begränsad till 1080p 24/30hz, men verkar trots detta bygga på en i sann Samsung-anda (Allshare, S Beam etc)  propertiär lösning som bygger på den nya MHL 2.0-standarden, som för övrigt skall erbjuda stöd för upp till 1080p/60Hz. Kontakten fungerar således inte med någon av våra äldre MHL-adapterar utan endast med Samsung-adaptern EPL-3FHUBE.

Samsung S-pen, S-voice, S-beam och Smart Stay

Galaxy Note II S-pen

Samsung tar bättre fasta på möjligheterna med en penna i Note II

Genom att hålla inne knappen på pennan samtidigt som vi för den över skärmen kan vi med hjälp av olika manövrar utföra olika aktiviteter. Exempelvis backa, ta fram menyn eller markera text oavsett i vilken applikation vi befinner oss. Vi kan också starta webbläsaren eller en rad andra program genom tillägget för snabbkommandon, som vi får fram genom att hålla inne knappen samtidigt som vi drar nedifrån och uppåt.

Samsung har utökat känsligheten för pennan vilket innebär att pennspetsen kan registrerar trots att den inte vidrör glaset – en funktion som fått namnet ”Air View”.  Resultatet är bra och följsamt om vi håller oss inom ett avstånd på maximalt ~1-2cm ovanför skärmen. En punkt indikerar hela tiden var telefonen uppfattar att pennspetsen befinner sig.

Till applikationer som begåvats med speciellt stöd för just Air View hör bland annat bildgalleriet, videospelaren och kalendern. Genom att sväva med pekaren ovanför ett album, en film eller en kalenderhändelse kan vi förhandsgranska albuminnehåll, videofilmer och kvickt få information om kalenderhändelser utan att behöva vidröra skärmen. Vidare kan vi förflytta oss i höjd- och sidled på webbsidor och i programfönster genom att peka med pennan vid kanterna av skärmen. Antalet användningsområden utöver dessa är för tillfället förhållandevis få, men Samsung har lanserat en SDK för S-Pen och förhoppningsvis kommer fler applikationer få stöd för Air View framöver. I Samsungs egenutvecklade appbutik hittar vi dock endast två applikationer i S-pen-kategorin vilket får betraktas som svagt.

Håller vi inne knappen och placerar pennspetsen på en fast punkt på skärmglaset under cirka 2 sekunders tid tas en skärmdump. Det här fungerar med andra ord på samma vis som på Galaxy Note, men om vi i stället håller inne knappen och ritar en markering kring ett objekt på skärmen och därefter släpper, då sparas endast den del vi markerat.

Telefonen känner vidare av om pennan sitter i det inbyggda facket eller ej. Detta gör det också möjligt att konfigurera telefonen så att anteckningsprogrammet öppnas så snart pennan tas ut och stängs när pennan stoppas in. Det finns också möjlighet att ställa in så att telefonen påminner användaren om pennan saknas – något som vid ett flertal tillfällen räddat en av redaktionens glömskare medlemmar.

Tryckkänsligheten har på i varje fall pappret ökat i jämförelse med föregångaren och glädjande nog är detta något vi också lägger märke till vid användning. Vad gäller fördröjningen från penndrag till dess att telefonen registrerar det är fördröjningen kännbar och för den utan något tålamod lite irriterande.

Samsung Galaxy Note II S-voice

Samsung Galaxy Note II S-voice och menyn för rörelsekontroll

S Voice är en funktion för röstkommandon och går att aktivera på ett par olika vis. Antingen genom att dubbelklicka på hemknappen eller genom att aktivera en personlig uppstartsfras. Uppstartsfrasen fungerar från det att låsskärmen blivit aktiverad och det går med andra ord inte att väcka telefonen från vilande läge till aktivt via röstkommando. Väl i applikationen kan vi konstatera att det inte finns något svenskt språkstöd, utan endast engelska, spanska samt franska och koreanska känns igen.

Om vi håller oss till standardfraserna som föreslås i applikationen; exempelvis ”What is the weather today”, ”Turn Wi-Fi off/on”, ”Call Eric” etc. finner vi att det allt som oftast fungerar om vi talar tydligt. Att däremot diktera ett SMS eller söka svar på en fråga i stil med ”Vem skrev Liftarens guide till galaxen” visar vara sig mer av en utmaning. Det är inte ovanligt att vi behöver både tre och fyra försök innan det blir helt rätt. I bilen med andra ljud omkring gäller dessutom att vi talar extra tydligt och klart, men när det väl fungerar är det förstås en praktisk funktion.

Vi är inte helt nöjda med hur uppslag på webben fungerar. Om vi väljer att söka på exempelvis ”Swedroid” hamnar resultatet i en begränsad webbläsarvy. Det finns inget adressfält, inga bakåt- eller framknappar etc. vilket gör navigeringen knepig. Här hade vi hellre sett den ordinarie webbläsarvyn. Sökmotorn som används är naturligtvis googles egna och vi hittar ingen möjlighet att byta standardsökmotor.

Smart Stay eller ”smart-stopp” som funktionen kallas på svenska ser till att skärmen förblir aktiv medan du tittar på den. Samsung åstadkommer detta genom att använda den frontmonterade kameran för att läsa av åskådarens ögon. Det hela fungerar hyggligt i miljöer med bra belysning och under förutsättning att vinkeln till kameran inte är för stor i förhållande till ögonen, men fungerar desto sämre på mindre välbelysta platser. Trots bra belysning händer det dock att skärmen dimmas  eller slocknar fastän vi tittar på den, speciellt om vi använder glasögon, så visst finns det utrymme för förbättring.

Galaxy Note II wireless and network

Galaxy Note II innehåller mängder av Samsung/TouchWiz-specifika funktioner

S Beam kombinerar Wi-Fi Direct med NFC/Android Beam. Om två S Beam-kompatibla enheter med S Beam-funktionen aktiv kommer i fysisk kontakt med varandra öppnas möjligheten att enkelt föra över/ta emot filer. Eftersom Wi-Fi-direct används för överföringen blir hastigheten betydligt högre än vid användning av endast NFC, som gör sig bäst för att dela främst länkar och kontaktuppgifter, och någon router är inte heller nödvändig eftersom protokollet bygger på peer-to-peer-teknik.

AllShare Cast bygger på en relativt ny standard med namnet Miracast (tidigare kallad WiFi Display) som i sin tur bygger vidare på peer-to-peer-baserade WiFi-direct. I stället för att dela  filer handlar det om att dela skärminnehåll enheter emellan i realtid. Eftersom standarden är så pass ny är antalet Miracast-certifierade enheter få till antalet, men utöver Note och Galaxy S III är ett par modeller av Sasungs senaste generation TV-apparater kompatibla.

Samsung erbjuder en HDMI-dongle som ger stöd för Allshare Cast för enheter som inte är Miracast-certifierade.  Vi är dock osäkra på om denna enhet kommer vara fullt kompatibel med exempelvis Nexus 4, 7 och 10 som sedan Android 4.1 blivit begåvade med Miracast-stöd.  Det finns vidare fler Miracast-kompatibla mottagare att välja på som exempelvis Netgears PTV3000, men spridda uppgifter gör gällande att enheten har vissa kompatibilitetsproblem med specifikt AllShare Cast.

Övrig mjukvara

Samsungs PC-mjukvara Kies

För de som vill göra säkerhetskopieringar eller synkronisera telefonen med datorn skickar Samsung med applikationen KIES. Programmet har också stöd för installation av telefonuppdateringar för den som är otålig och inte önskar vänta på FOTA-varianten. Vidare innehåller programmet drivrutiner för ADB (Android Debug Bridge).  Programmet är endast kompatibelt med Windows XP+.

KIES kan kommunicera med telefoner som är ansluta till samma lokala nätverk under förutsättning att ”KIES Air” är aktiverat i telefonen. Det finns då möjlighet att göra det mesta som är möjligt med telefonen ansluten via USB samt skicka/ta emot SMS och erhålla notifieringar vid inkommande samtal.

Kameran

Samsung Galaxy Note II har blivit utrustad med en bakre kamera på 8MP (1080p@30FPS) med en bländare på f/2.6 till skillnad från f/2 för exempelvis HTC One X respektive f/2.4 för Xperia S. Vidare har telefonen en frontmonterad kamera med en upplösning på 1.9MP (720p@30fps). Dessa specifikationer är identiska med de i systertelefonen Galaxy S III.

Kameran

Kamera-mjukvaran är enkel men funktionell

Kameramjukvaran fungerar bra och är rapp samt lätt att använda, men gränssnittet ser i vår mening lite trist ut. Plus i kanten för att vi enkelt kan byta ut genvägarna i listen till vänster mot en uppsjö av olika funktioner som exempelvis vitbalans, ISO, autofokus- och scenläge m.fl. I menyn för scenlägen finner vi utöver de vanliga alternativen stöd för HDR- och panoramafoto. LED-belysningen går att sätta i autoläge, stänga av eller sätta på. Det går också att använda belysningen vid videoinspelning.

Galaxy Note II är som mest kapabel till att ta ca ~5-6 bilder per sekund i serie om 20 bilder åt gången i praktiken, men 3 bilder per sekund enligt specifikationsbladet, medan One X mäktar med upp till 99 stycken i serie och hinner med 4 stycken bilder per sekund.

Förklaringen till den snabba kameradelen ligger i att Samsung liksom HTC i One X och One S installerat ett chip speciellt avsett för att snabba på bildbehandlingen. Resultatet är som sagt en väldigt rapp kamera, vilket också inkluderar autofokusen. Den fokuserar dock inte fullt så snabbt som HTC One X, men vi upplever å andra sidan att autofokusen är mer pålitlig i Galaxy S III.

En annan funktion som vi känner igen från HTC One X är möjligheten att ta stillbilder parallellt med att vi spelar in video. Dessa bilder har dock inte full upplösning utan tas i stället med 6MP.

Stillbilder
Under förutsättning att vi rör oss i ljusrika miljöer blir bilderna hyggliga. Färgåtergivningen är i många fall bättre än vad vi erfar att Galaxy Note och Xperia acro s presterar. Vad gäller sistnämnda verkar Galaxy Note II  hantera motljus något sämre.

Ljuskänsligheten är tyvärr inget vidare, vilket i och för sig var väntat i och med det högre bländarvärdet om f/2.6. I jämförelse med One X och Xperia acro s finner vi att Galaxy Note II producerar sämre bilder i ljusfattigare miljöer.

Detaljrikedom och skärpa är på en hög nivå i ljusrika miljöer. Överlag har vi svårt att avgöra vilken av kamerorna som presterar bäst på den här punkten. I takt som vi minskar mängden ljus är det däremot lättare att utse en vinnare vad detaljrikedomen berör. Autofokusen är slutligen rapp och allt som oftast korrekt även om vi stundvis har lite svårt att få till det vid makrofoto när vi utmanar närgränsen på 5-6 cm.

Vad som är bra bilder handlar förstås till viss del om tycke och smak. Avgör själv genom att granska bilderna nedan. Om ni väljer att öppna bilderna i ett nytt fönster skall de synas i full upplösning. För er som vill se EXIF-data föreslår vi att ni installerar ett webbläsartillägg för det ändamålet.

Galaxy Note II              Galaxy Note                 Galaxy S III                  Xperia Acro S

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

HDR-fotografering 

HDR-foto (High Dynamic Range) är numera standard bland Samsungs toppmodeller

I takt som mobiltelefonkamerorna blivit rappare har HDR-fotografering blivit populärt. HDR står för ”High Dynamic Range” vilket på svenska kan översättas till dynamiskt omfång. Dynamiskt omfång innebär hur hur stor del av intervallet mellan olika ljusstyrkor som en kamerasensor kan registrera innan resultatet blir antingen helt svart eller helt vitt. Ju större dynamiskt omfång desto mer återspeglar bilden verkligheten – i varje fall som våra egna ögon uppfattar den.

Ett högre dynamiskt omfång går att uppnå genom att ta bilder i serie. En underexponerad, en normalexponerad och en överexponerad. Slår man sedan ihop dessa blir resultat en bild som visar mer av de mörkaste och mer av de ljusaste partierna än vad som synts i en normalexponerad bild.

Främre kameran

Frontkameran är en rejäl uppgradering i jämförelse med Galaxy Note

Den frontmonterade kameran får sällan någon större uppmärksamhet av telefontillverkarna och resultatet blir i regel därefter – riktigt uselt. I samband med vårt test av Galaxy S III noterade vi en ovanligt stor förbättring i förhållande till föregångaren och detsamma gäller Note II.

Tråkigt nog saknas pekfokus och andra fokuslägen för frontkameran. Även om den fasta fokusen fungerar ganska väl skulle en funktion som pekfokus komma väl till pass. Mjukvaran för frontkameran bjuder för all del på smarta funktioner som bildtagning vid leendeigenkänning samt en rad olika filter/specialeffekter.

Maxupplösningen vid stillbildsfoto är 1.9 megapixlar, eller 1392×1392 pixlar (ett lite underligt kvadratiskt bildförhållande), men standardinställningen är mer normala 1.3 megapixlar (1280×960 pixlar). För den som vill finns även ett VGA-läge där maxupplösningen förstås är 640×480 pixlar.

Vid videoinspelning är maxupplösningen 720p, 1280×720 pixlar, men mjukvaran tillåter också lägre upplösning för den som så önskar; 720×480, 640×480 och 320×240. Gemensamt för alla upplösningar är den maximala bilduppdateringsfrekvensen kretsar kring 30 bilder per sekund.

Fler bilder

  

  

Videoexempel

Under hyggliga ljusförhållanden blir videon godkänd med en detaljnivå som överträffar vad vi erfar att Sony Xperia acro s presterar. I förhållande till Galaxy Note är också ljudinspelningen (stereo) bättre.

1080p-inspelning

Förflyttar vi kameran hastigt i sidled medan vi filmar noterar vi ett visst mått av bildförvrängning vilket är vanligt bland CMOS-utrustade kameror. Effekten är inte särskilt stor och håller vi i stället en maklig hastighet medan vi panorerar blir den i stort sett obefintlig. Eftersom enheten har en mikrofon i fotändan och en i huvudändan kan den spela in ljud i stereo, vilket förstås kommer väl till pass vid videoinspelning.

Funktionen för bildstabilisering hjälper inte särskilt mycket utan i vanlig ordning blir videon lite ryckig som exemplet nedan illustrar. Vi har till dags dato inte testat en Android-telefon som erbjuder bildstabilisering som kan närma sig vad moderna video- och stillbildskameror erbjuder.

Samsung Galaxy Note II 1080p (16.9 Mbps @ 29,818 FPS)

Sony Xperia acro s 1080p (19.8 Mbps @ 29,692 FPS)

Buggar och problem

Buggar av det allvarligare slaget har i stort sett lyst med sin frånvaro under vår testperiod. Bortsett från en spontan omstart har det enda problemet vi haft kretsat kring en periodvis hög batteriförbrukning. Detta är inget som händer ofta, tre gånger under en treveckorsperiod av tungt användande, men då det sker så kan det ställa till med problem om man inte upptäcker det i tid. Batteriloggen i Android raporterar att det är ”Android System” som har förbrukat mest ström då den här buggen slår till, men det hjälper oss dessvärre inte mycket. En omstart av telefonen löser problemet i varje fall temporärt.

 

Batteritid och värmeutveckling

Batteritiden är som sig bör med ett jättebatteri på hela 3 100 mAh mycket bra. Även om skärmen är större än i gamla Note och även om processorn är fyrkärnig oh betydligt kraftfullare så märks det genast att de 600 mAh extra ger resultat. Vi har inte sällan hela 70% batteri kvar efter en hel dag, och då har telefonen ändå använts en hel del. Vi har hittills inte lyckats tömma batteriet på en normal arbetsdag en enda gång, annat än då vi medvetet har ansträngt telefonen till det yttersta för att se vad batteriet går för.

Trots det stora batteriet tar skärmen ut sin rätt om man vrider upp ljusstyrkan maximalt och spenderar långa stunder med skärmen tänd och i ljusa eller vita gränssnitt (exempelvis dom i den officiella Facebook-appen), men det skall ändå mycket ”facebookande” till för att man skall lyckas tömma batteriet innan man hinner hem till laddaren.

Video playback

Brightness configured to match Galaxy Nexus @ 50%. Full screen 16:9 MP4 FWVGA video sample looped via MX Player with HW acceleration enabled
Nvidia Shield 5760 mAh (4.2)
1015Minutes
Samsung Galaxy S4 2600 mAh (4.2)
739Minutes
Samsung Galaxy Note 2 3100 mAh (4.1)
648Minutes
Samsung Galaxy S4 Active 2 600 mAh (4.2)
583Minutes
LG Optimus 4X HD 2150 mAh (4.0)
556Minutes
Samsung Galaxy S3 2100 mAh (4.0)
553Minutes
ASUS Padfone Infinity 2400 mah (4.1)
525Minutes
Samsung Galaxy Note 2500 mAh (2.3)
508Minutes
HTC One 2300 mAh (4.1)
483Minutes
HTC One S 1650 mAh (4.0)
477Minutes
HTC One X 1800 mAh (4.0)
450Minutes
ASUS Padfone 1520 mAh (4.0)
429Minutes
Oppo Find 5 2500 mah (4.1)
420Minutes
HTC Sensation XL 1600 mAh (4.0)
407Minutes
Sony Xperia S 1750 mAh (2.3)
377Minutes
Sony Xperia Z 2330 mAh (4.1)
360Minutes
Samsung Galaxy Nexus 1750 mAh (4.0)
351Minutes
LG Optimus True HD LTE 1830 mAh (2.3)
305Minutes
SE Xperia arc 1500 mAh (4.0)
283Minutes
Sony Xperia P 1305 mAh (2.3)
264Minutes
200
400
600
800

Galaxy Note II presterar ett mycket bra resultat om 648 minuter när vi testar hur länge den klarar av att spela upp ett videoklipp till dess att batteriet tar slut. I jämförelse till närmaste konkurrent – Optimus 4X – skiljer det 92 minuter. Galaxy Note har slut på kraft efter 508 minuter.

Vid full belastning håller telefonen ut i 223 minuter, vilket kan jämföras med 196 minuter för den tidigare rekordhållaren Galaxy S III. Galaxy Note mäktar med 167 minuter i samma test.

Temperaturen håller sig på en relativt låg och stabil nivå. Maximalt mäter vi upp 41 grader på enhetens baksida i närheten av kameralinsen och batteriet blir enligt den interna sensorn inte mer än 35 grader varmt.

Batteriet håller vad etiketten utlovar

I det här testet använder vi West Mountain Radio Computerized Battery Analyzer för att bilda oss en uppfattning kring batteriets kapacitet.

Enligt mätningen klarar batteriet av att leverera 2 990 mAh före dess att spänningen sjunker till 2.6V och urladdningen stoppas. Det finns därefter en liten del kraft kvar i batteriet, cirka en procent enligt telefonen, när vi stoppar in batteriet i enheten. Det faktiska värdet är med andra ord marginellt högre. Samsung å sin sida anger kapaciteten till 3 100 mAh och eftersom faktorer så som temperatur inverkar på resultatet ser vi ingen anledning att tvivla på Samsungs siffror.

Systeminformation

Samsung Galaxy Note II bygger precis som Galaxy S III på Samsungs egehändigt tillverkade Exynos 4 Quad-plattform som i sin tur har ett och annat gemensamt med fjolårets Exynos 4210-plattform. Bägge använder samma typ av systemprocessor i form av ARM Cortex-A9 liksom grafikprocessor i form av ARM Mali-400 MP.

I Note II har processorhastigheten ökats från 4 x 1.4 GHz i S III till 4 x 1.6 GHz. Det är svårt att säga om den högre klockfrekvensen leder till en rappare upplevelse. Att Note II är rappare än S III är vi på redaktionen rörande överens om, men vi lutar snarare åt att detta kan tillskrivas den dubbla RAM-mängden, 2 GB i Note II mot 1 GB i S III, snarare än processorhastigheten.

Det är värt att tillägga att plattformen också har NEON-stöd för utökad flyttalsprestanda – precis som föregångaren.

I och med Exynos 4 Quad har Samsung bytt till en tillverkningsteknik baserad på 32nm (High-K Metal Gate) mot tidigare 45nm. Grafikprocessorn har även den förbättrats genom en 33% högre klockfrekvens vilket innebär en teoretisk beräkningskraft på 14.4 GFLOPS vid 400 MHz, vilket kan jämföras med de 7.2 GLFOPS som gäller för grafikdelen (300MHz) i Nvidias Tegra 3-plattform.

[Exynos 4 Quad]

Vår testenhet kör Android 4.1.1 och bygger på den vid publiceringen av testet senast tillgängliga mjukvaran, med versionsnummer JRO03C.N7100XXALJ3. Utöver de vanliga sensorerna i form av ljussensor, närhetssensor, gyroskop samt kompass finner vi också en trycksensor/barometer.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
Oppo Find 5 (4.1)
1883MB
Nvidia Shield (4.2)
1879MB
LG Nexus 4 (4.2)
1872MB
Sony Xperia Z (4.1)
1839MB
Samsung Galaxy S4 Active (4.2)
1824MB
Samsung Galaxy S4 (4.2)
1821MB
Samsung Galaxy S4 GPlay (4.2)
1821MB
LG Optimus G (4.1)
1816MB
Samsung Galaxy Note II (4.1)
1791MB
ASUS Padfone Infinity (4.1)
1758MB
HTC One 32GB (4.1)
1567MB
LG Optimus 4X HD (4.0)
977MB
HTC One X (4.0)
976MB
ZTE Grand (4.0)
970MB
Motorola RAZR (4.0)
928MB
Samsung Galaxy S3 (4.1)
833MB
Samsung Galaxy S2 (4.0)
827MB
Samsung Galaxy Note (4.0)
808MB
Sony Xperia V (4.1)
802MB
LG Optimus True HD LTE (2.3)
783MB
Sony Xperia p (2.3)
772MB
Samsung Galaxy Nexus (4.1)
694MB
HTC One S (4.0)
684MB
Sony Xperia acro s (4.0)
634MB
Sony Xperia s (4.0)
634MB
ASUS Padfone (4.0)
626MB
400
800
1200
1600

Samsung Galaxy Note II har som vi nämnt tidigare utrustats med hela 2 GB RAM, vilket efter att diverse systemkomponenter som grafikkrets och radiodel har tagit sitt lämnar hela 1.79 GB över till operativsystem och applikationer. Mycket bra. Vårt testexemplar av Note II har fått ett largingsminne på 16 GB, varav strax över 10 GB finns kvar för appinstallationer och övrig lagring efter att androidinstallationen har tagit sitt. En 32- och en 64 GB-version av Note II är också på väg ut på marknaden, och för den som behöver ännu mer lagringsutrymme så finns även en Micro-SD-plats för kort på upp till 64 GB.

I applikationen Input Benchmark mäter vi en uppdateringsfrekvens på 60 Hz, vilket innebär att pekskärmen spårar våra tryck och rörelser 60 gånger per sekund. Detta är lite lägre än vad vi hade förväntat oss, en god bit under de 72 Hz som lillebror Galaxy S III mäkrat med, men pekskärmen är detta till trots väldigt rapp och responsiv. Antalet simultana tryckpunkter mäter vi upp till tio stycken, mer än nog för alla för telefoner existrerande typer av multitouch.

Spel, prestanda och grafer

Samsungs Exynos 4 Quad-plattform erbjuder mycket kraft och en majoritet av spelen i Google Play  fungerar som förväntat utmärkt. I de tyngsta och senaste titlarna på Google Play som exempelvis N.O.V.A 2Need for Speed Hot PersuitShadowgun: Deadzone samt Horn blir spelupplevelsen däremot lidande på grund av ojämn prestanda.

3DMark Ice Storm Extreme Test 1, 2 OpenGL ES 2.0 1080p

3DMark Ice Storm is an OpenGL ES 2.0 benchmark test that uses fixed off-screen rendering at 720p then scales the output to fit the native display resolution of your device. 3DMark Ice Storm Extreme raises the off-screen rendering resolution to 1080p and uses higher quality textures and post-processing effects to create a more demanding load for the latest smartphones and tablets.
Nvidia Shield Tegra 4 720p (4.2)
66FPS
37FPS
Samsung Galaxy S4 GPlay Adreno 320 1080p (4.2)
32FPS
24FPS
Samsung Galaxy S4 Active Adreno 320 1080p (4.2)
31FPS
23FPS
Samsung Galaxy S4 Adreno 320 1080p (4.2)
31FPS
24FPS
ASUS Padfone Infinity Adreno 320 1080p(4.1)
30FPS
22FPS
HTC One Adreno 320 1080p (4.1)
29FPS
23FPS
Sony Xperia Z Adreno 320 1080p (4.1)
28FPS
21FPS
LG Optimus G Adreno 320 720p (4.1)
28FPS
22FPS
Samsung Nexus 10 Mali-T604 WQXGA (4.2)
27FPS
18FPS
Oppo Find 5 Adreno 320 1080p (4.1)
24FPS
18FPS
LG Nexus 4 Adreno 320 720p (4.2)
24FPS
18FPS
Sony Xperia V Adreno 225 720p (4.1)
19FPS
11FPS
Samsung Galaxy Note 2 Mali-400 720p (4.1)
7FPS
11FPS
ASUS Nexus 7 Tegra 3 720p (4.2)
7FPS
6FPS
Samsung Galaxy S3 Mali-400 720p (4.1)
6FPS
10FPS
5
10
15
20
25
30
35
40
45
50
55
60
65

Grafikdelen överraskar oss inte och presterar som i linje med systertelefonen Samsung Galaxy S III. Klicka på frågetecknet nedanför graferna för mer information om de enskilda testmomenten.

Geekbench2 2.3

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Nvidia Shield Tegra 4 4x1.9GHz (4.2)
4399p
Samsung Galaxy S4 Active 4x1.9GHz S600 (4.2)
3293p
Samsung Galaxy S4 4x1.9GHz S600 (4.2)
3212p
HTC One 4x1.7GHz S600 (4.1)
2708p
ASUS Padfone Infinity 4x1.7GHz S600 (4.1)
2675p
LG Optimus G 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.1)
2235p
Oppo Find 5 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.1)
2193p
Sony Xperia Z 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.1)
2079p
Samsung Note 2 Exynos 4412 4x1.6GHz (4.1)
1993p
LG Nexus 4 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.2)
1704p
HTC One X Tegra 3 4x1.5GHz (4.1)
1679p
Samsung Galaxy S3 Exynos 4412 4x1.4GHz (4.0)
1668p
Sony Xperia V MSM8960 2x1.5GHz (4.1)
1609p
LG Optimus 4X HD Tegra 3 4x1.5GHz (4.0)
1554p
HTC One S MSM8260A 2x1.5GHz (4.0)
1543p
Samsung Galaxy Note Exynos 4210 2x1.4Ghz (4.0)
1192p
Samsung Galaxy S2 Exynos 4210 2x1.2GHz (4.0)
1160p
Samsung Galaxy Nexus OMAP4460 2x1.2GHz (4.1)
1005p
Sony Xperia acro s MSM8260 2x1.5GHz (4.0)
978p
Sony Xperia s MSM8260 2x1.5GHz (4.0)
973p
ZTE Grand Intel Z2460 1.6GHz (4.0
848p
Sony Xperia P NovaThor U8500 2x1GHz (2.3)
816p
SE Xperia arc MSM8255 1GHz (4.0)
493p
Samsung Nexus S S5PC110 1GHz (4.1)
328p
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000

I Benchmark Pi är kampen om förstaplatsen jämn. Note II hamnar trots en något högre klockfrekvens bakom Qualcomms KRAIT-bestyckade MSM8260A-plattform.

I LinpackPro utförs flyttalsberäkningar som körs genom Dalvik VM medan RgbenchMM använder Googles NDK för maskinnära exekvering. I det förstnämnda testet dominerar Qualcomms KRAIT-baserade plattform medan vi i det andra testat kan konstatera motsatsen – Exynos 4 Quad och Galaxy Note II intar en bekväm förstaposition.

I CF-Bench, Velamo Metal och Geekbench mäts både minnesbandbredd och systemprocessorns prestanda upp.  Galaxy Note 2 presterar i samtliga moment bäst bland de enheter vi hittills testat.

Name
Sequential read (MB/s)
Sequential write (MB/s)
Random read (MB/s)
Random write (MB/s)
IOPS/s read (4K)
IOPS/s write (4K)
Samsung Galaxy Note II (4.1)49.869.613.650.543495166
Samsung Galaxy S III (4.0)40.848.939.470.72424180
Sony Xperia P (2.3) 29.2610.988.350.612139158
HTC One S (4.0)47.7612.799.770.572504147
HTC One X (4.0:)28.0512.148.020.592055153
Sony Xperia S (2.3)35.746.637.030.18180048
Samsung Galaxy Note (4.0)33.967.198.530.25218566
Samsung Galaxy S II (4.0) 45.65.17
4.54
0.24
1164
64
HTC Sensation XL (4.0) 38.739.219.130.27233770.39
Samsung Galaxy Nexus26.715.085.280.21135154
ASUS Padfone (4.0) 23.215.526.170.2158152

Med Androbench 3.0 mäter vi hastigheten på det inbyggda flashminnet. Ett högre resultat är bättre, såväl för read/läs och write/skriv liksom antalet IOPS.  Note II presterar i detta testmoment ett imponerande resultat som placerar enheten i samma liga som de allra bästa.

Ipraktiken noterar vi också att vi inte erfar några störande låsningar när vi exempelvis uppdaterar/installerar större applikationer från Google Play Store, vilket är vanligt i fall där NAND-prestandan inte räcker till.

Slutsats

Samsung Galaxy Note 2
Release: Hösten 2012
CPU: 1,6GHz quad-core
SoC: Exynos 4 Quad
GPU: Mali-400MP
RAM: 2GB
Skärm: 5,5" / HD / 267PPI
Skärmtyp: Super AMOLED
Kamera: 8MP
Batteri: 3100mAh
Vikt: 180g
Mått: 151,1 x 80,5 x 9,4mm
Pris från:
När Samsung lanserade företrädaren Galaxy Note för snart ett år sedan var det få som trodde på konceptet – kanske inte ens Samsung själva. Snabbt stod det dock klart att det finns en marknad för telefoner vars skärmar tänjer på gränserna för vad som är praktiskt användbart. 10 miljoner exemplar av Note såldes på nio månader och den här succén gör förstås att förväntningarna på Note II är skyhöga. Det har börjat och Samsung uppger att de under första månaden sålt tre miljoner exemplar.

Mjukvaran är baserad på Android 4.1 Jelly Bean och ovanpå detta har Samsung förstås lagt sitt eget gränssnitt TouchWiz. Samsung kallar den senaste versionen av TouchWiz för ”Nature UX” och är alltså till stor del detsamma som vi såg i det mindre syskonet Galaxy S III, med vissa modifikationer för att bättre passa den större skärmen, samt pekpennan.

Pekpennan/S-Pen är en rejäl uppgradering från den som följde med Galaxy Note. Vi gillar att den är större och formad för att vara mer grepp- och användarvänlig. AirView är likaså en trevlig nyhet liksom antalet nya funktioner dels på hemskärmen och dels i specifika applikationer som exempelvis videospelaren och galleriet. Utbudet av tredjepartsapplikationer med utökat stöd för S-pen är däremot dåligt.

Tack vare Android 4.1 som efter Googles ”Project Butter” är betydligt mer följsamt och ”smooth” än tidigare androidversioner flyter gränssnittet i regel på bättre än i någon androidtelefon före Note II. Detta inkluderar Galaxy Nexus och Galaxy S III som på grund av klenare hårdvarubestyckning får se sig slagna.

Tack vare 2 GB RAM och en fyrkärnig processor på 1.6 GHz luffar Note II på förnämligt väl. Där vi ibland kan känna av den begränsade RAM-mängden i Galaxy Nexus och Galaxy S III är detta inget problem med Note II.

Med ovanstående sagt är det ändå en del saker som förstör helhetsintrycket. Bland annat upplever vi ofta att det tar alldeles för lång tid att tända skärmen, särskilt efter att den har varit släckt länge, samt att det då och då kan gå både långsamt och smålaggigt att med hjälp av hemknappen återvända till hemskärmen. Detta är inte saker som man skall behöva störa sig på i slutet av 2012, med en så här kraftfull hårdvara.

Material och kvalité skiljer sig inte nämnvärt från lillebror Galaxy S III – vilket innebär att det är fin finish och hygglig byggkvalité, men ett material som hur man än vrider och vänder på det inte känns lyxigt. Högblank plast, som på bakstycket har visat sig vara sprickvänlig, kan inte matcha kvalitetskänslan i vissa konkurrerande telefoner. Designen i sig är dock väl genomtänkt och telefonen ligger bra i handen, sin storlek till trots.

Batteritiden är som alla förstår med ett batteri på hela 3 100 mAh mycket god. Den stora skärmen är naturligtvis mer strömhungrig än mindre skärmar, men detta vägs mer än väl upp av det rejäla batteriet. En brasklapp läggs dock in för en mjukvarubugg som vid tre tillfällen under testperioden har drabbat Note II, där batteriet plötsligt börjat laddas ur betydligt snabbare än vad som får anses vara normalt, eller OK.

Skärmen är den bästa vi på redaktionen har haft förmånen att vila ögonen på i något av våra test – tack vare ett nytt pixelmönster kallat S-Stripe RBG har Samsung lyckats lägga det mindre trevliga kapitlet PenTile bakom sig – och det märks.

Note II producerar en bild som på alla sätt och vis slår föregångaren Note, och lillebror Galaxy S III. Nästan helt borta är dessutom den i Note påtagliga ”bandingen” där färggradienter framstår som tämligen fula, något som kanske främst visar sig – och retar folk – i filmer med mycket mörka partier. Skärmens enda egentliga svaghet är dess måttliga maximala ljusstyrka, vilket främst visar sig i fullt dagsljus, då skärmen kan bli svårläst jämfört med de allra bästa konkurrenterna med ljusstarka LCD-skärmar.

Positioneringssystemet, både GPS och GLONASS, är mycket kompetent och låser snabbt och med hög precision. De som kanske minns Samsungs problem från 2010 och delvis 2011 med bristande GPS:er behöver inte längre oroa sig. Tack vare det kraftfulla batteriet kunde vi åka en resa på närmare 50 mil med GPS/GLONASS och Google Navigation aktivt konstant, med satellitbildslagret aktivt, datatrafik igång och skärmen tänd, på en enda batteriladdning. Mycket bra.

Kameran på 8 megapixlar är gissningsvis exakt densamma som i lillebror Galaxy S III och har därmed precis som syskonet utrustats med ett dedikerat kamerachip. Detta innebär att kameran är snabb och har en betydligt bättre prestanda än de allra flesta äldre telefonkamerorna. Det dedikerade kamerachippet möjliggör dessutom användbara funktioner som ”burst shot” (ett stort antal bilder kan tagas på blott några sekunder genom att ”kameraknappen” hålls intryckt) och HDR-fotografering. Vi finner att bild- och videokvalitén som förväntat matchar Galaxy S III väl – vilket innebär att detta är en av androidvärldens bästa kameror.

Som summering så kan vi konstatera att Note II är den just nu bästa androidtelefonen på marknaden – så länge telefonens mått inte är en dealbreaker, vilket vi inser att den är för många. Tack vare mer RAM och ett aningen bättre flyt än i lillebror S III får det mindre syskonet se sig slaget – inte med någon stor marginal, men ändå utan tvekan. Då vi jämför med företrädaren Note är det en utklassningsseger – Note var och är fortfarande en bra telefon, men med Note II har Samsung utan tvekan tagit ett stort kliv framåt.

Note II är inte utan sina småfel och brister. Bland annat har vi sett en sällsynt men irriterande mjukarubugg där batteriet kan tömmas oroväckande snabbt, och dels kan en viss seghet – i regel i samband med hemskärm och låsskärm – trots en närmast överdimensionerad hårdvara göra sig påmind. Android 4.1 är ett stort steg framåt i kampen mot ”laggiga” gränssnitt, men Google har mer jobb framför sig för att leverera ett flyt som kan matcha de främsta konkurrenterna. Vi hoppas och tror att ”Project Butter” inte är ett avslutat kapitel för Google.

I slutänden handlar valet om telefon om så mycket mer än vad som framkommer i recensioner som denna. De personliga preferenserna, tycke och smak, är i regel det som till sist avgör vilken telefon ni går hem med från återförsäljaren. Vi på Swedroid kan bara, utan någon som helst tvekan, konstatera att Samsung Galaxy Note II är bra nog för att förtjäna en Swedroid-rekommendation.

Samsung Galaxy Note II är lämplig för dig som
  • Vill ha bra prestanda – både vad gäller tunga program och i viss mån spel
  • Vill dra nytta av en pekpenna – ingen annan telefon på marknaden erbjuder en lika bra lösning
  • Vill ha en mycket kompetent mediaspelare – alla våra testklipp sväljs med lätthet med rätt videospelare
  • Behöver en riktigt bra kamera – såväl den primära kameran som frontkameran
  • Eftersöker den just nu bästa kombinationen av prestanda, vikt och batteritid
  • Uppskattar möjligheten att kunna byta/expandera batteri och lagringsminne själv
  • Använder positioneringstjänster flitigt – GLONASS ger en extra knuff
Samsung Galaxy Note II kan vara lämplig för dig som
  • Är förtjust i Samsungs TouchWiz – version 5.0 bjuder på mycket godis, men är inte resurssnål
  • Föredrar en telefon som är designad för att kännas bra i handen snarare än en som är designad för att vara behaglig att se på
Samsung Galaxy Note II är inte lämplig för dig som
  • Söker en smidig telefon – en smart design kan inte trolla bort stora yttermått
  • Vill ha högsta möjliga kvalitetskänsla

Andra telefoner att överväga:

HTC One X
Processor: 1,5GHz quad-core
Plattform: Tegra 3
RAM: 1GB
Skärm: 4,7" / HD / 312PPI
Skärmtyp: Super LCD2
Kamera: 8MP

Sony Xperia S
Processor: 1,5GHz dual-core
Plattform: Qualc. MSM8260
RAM: 1GB
Skärm: 4,3" / HD / 342PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 12MP

Samsung Galaxy Nexus
Processor: 1,2GHz dual-core
Plattform: TI OMAP 4460
RAM: 1GB
Skärm: 4,65" / HD / 316PPI
Skärmtyp: Super AMOLED
Kamera: 5MP

Samsung Galaxy Note
Processor: 1,4GHz dual-core
Plattform: Exynos
RAM: 1GB
Skärm: 5,3" / WXGA / 285PPI
Skärmtyp: Super AMOLED
Kamera: 8MP



  • loke1910

    Kul med denna recension, har väntat…

  • DoctorDroid

     Japp, Swedroid har dom bästa recensionerna på nätet!

  • bbb

    Vad är det som händer? SAS går i konken, de som bor i Australien får se en solförmörkelse, AIK slog både CSKA Moskva samt PSV Eindhoven & Swedroid gör en recension!!!!!!!!!!

  • Viktor Å

    Bra recension i vanlig ordning, ger mig lite mer kött på benen när det kommer till valet mellan Note II och Nexus 4.

  • Lulf

    Underbart, började bli orolig att Swedroid slutat göra recensioner. 
    Välskriven och djupgående recension som vanligt.

  • Wilhelmsson92

    swedroid är jätte bra men själv föredrar ja nordichardware.

  • Ömpan

    ok..

  • Ömpan

    Bra Swedroid!! Fantastiska recensioner!

  • glennuggah

    ”Tack vare Android 4.2 som efter Googles ”Project Butter” är betydligt mer följsamt och ”smooth” än tidigare androidversioner flyter…” Ni menar 4.1.2 va?

  • Hasse Gillberg

    För stor för min smak då till och med min SG3 känns lite för stor ibland =)

  • Kjell

    Den här ringplattan är redan gammal och långsam (gårdagens teknik), HTC och LG har mycket nyare och bättre telefoner.

  • Lulf

    Ni skriver i sammanfattningen att telefonen inte är lämplig för dig som behöver ladda snabbt men under fliken Time to charge så har den kortast tid:142 min. Har jag missuppfattat det testet eller har det smitit in ett litet fel? 

  • Martin N

    ”inte lämplig för dig som behöver ladda telefonen fort.” Laddar min från ca: 35 till 100 på en runt en timme. Är det slött så vill jag se en telefon som laddas snabbt…

  • blocstar

    ”Samsung Galaxy Note II är inte lämplig för dig som-Behöver ladda telefonen snabbt”Den fick ändå bäst av de jämförda telefonerna men 142 min kanske är dåligt ändå?

  • Guest

    Bra med recensioner! Men hur kommer det sig att Xperia Arc 283 minuter när den tidigare var på 640 minuter? 

  • Olaeliason

    Såg inte att man skrev något om uppladdningstiden?
    Upplever själv att den här 2A laddaren är mycket rappare än min S2a med tillhörande laddare.
    Den laddar upp telefonen på under 2 timmar från 4%.

  • Facit

    På tok för sent ute med denna recension…

  • krillea

    Grymt bra jobbat som med alla era recensioner .. tack!

  • Tobias

     Bitter som vanligt ser jag. Sen förstår jag inte heller de som vill ha en recension av denna omfattning på mindre än 1 vecka efter lansering. Swedroid har ju testat den i nästan 1 månads tid för att ge alla den recension som förväntas. Skärpning swedroidare.

  • Lars

    Testerna har tydligen gjorts om med bättre och mer förfinad hänsyn till skärmarnas ljusstyrka.

  • CazeW

    Bra recension. Skulle dock uppskatta om ni även började ha med 10bit mkv i eran videotest, eftersom mycket av dagens anime är kodad så.

  • Gller

    Vilka av htc och lg’s mobiler som finns ute på marknaden nu är nyare och bättre?

  • Robin

    De flesta som är riktigt intresserade av en viss mobil väntar oftast inte i en månad efter att den finns i butik, speciellt inte när det finns andra recensioner som finns tillgängliga betydligt tidigare.

    Men att det kommer med tester överhuvudtaget är ju försåts väldigt kul eftersom Swedroid är riktigt bra på det.

  • Mefistofeles

    Har haft min i snart tre veckor nu, har inget negativt att säga om telefonen (ännu).
    Hoppet från SGSII till Note II har enbart varit till det bättre. Grym batteritid, ljudet är absolut godkänt med mina favoritlurar.
    Stor telefon / liten surfplatta som passar MINA behov utmärkt.
    Och pennan har verkligen kommit till rätta.. ;)

  • Robin

    I mina ögon låter det slött, känns som min Optimus 4X laddar dubbelt så snabbt.

  • Petter Niklasson

     Jepp, det var något jag också upptäckte, & uppskattade.

  • Jahaja

     javisst… den är nog en månad gammal.. men långsam?? Note2 är det snabbaste som går att köpa nu innan Nexus4 börjar säljas.. TROLL!!

  • Dave

    Samsung galaxy Note II finns tillgänglig i dels en 3G-version och dels en LTE-version (4G).  3G-versionen hanterar upp till 24 Mbit/s i nedladdningshastighet och upp till 5,76 Mbit/s i uppladdningshastighet medan LTE-versionen hanterar 42 Mbit/s respektive 5,76MBit/s. ?
    Hur kan då folk visa upp att dom laddat ner i 70 mb/s ?

  • http://www.facebook.com/nikke.johansson Nikke Johansson

    Har haft min i 3 veckor nu, hade SGS3 innan, men älskar denna, helt klart bästa luren jag haft hittils, storleken är inget negativt alls!

  • gordz

    den har väl inte stöd för 2600bandet som krävs för att få över 40mbit på svenska nät.

    inte helt säker, men 900bandet ger iaf inte mer än upp till 40mbit.

  • Franggio Hogland

     MultiView hur funkar den nu? Innan när jag prövade så var det en stor bedrövlig lögn och hackade sig fram som min fiktionella enbenta gammel mormor.

  • fireworks

    Tackar så mkt för eran recension av note2:) Ni är bäst!!

  • Instruerare

    Jag älskar er swedroid :)

  • Ostansjo Jonathan

    det är därför jag väntar på nexus 4 

  • Ostansjo Jonathan

    nexus 4 ??????? please ! :(

  • Dedu

    Vilken mobil rekommenderar ni, s3 eller note 2?

  • Magnus Nilsson

    Jag har då iaf fått ca 70Mb/s på 4G med min… 

  • fireworks

    Klarar du ha note2 i handen så är den självklara! Allt i ett! ;)

  • Peter Gyllander

    Minns glansdagarna då Swedroid hade en recension innan eller precis efter produktlansering.

    Men visst är det kul med en god genomförd recension.

  • Dedu

    Men är det stor skillnad på dem?

  • Tiggarenstal

    Jag är såld iaf ;) Galaxy S3 byts ut mot denna snart.

  • Guest

    Det var då ett jävla grinande på att det tar lång tid med recensioner. Det finns andra sidor… men dom recensionerna är ett skämt jämfört med Swedroids. Då kan man lika gärna vänta och få en fullskalig recension.

  • Patrik_lundsten

    Beställd =) 

  • Seade

    Sen kan du jämföra omfattningen av de recensionerna med denna också.

  • viwa

    Swedroid har missat nått i formuleringen. Det där gäller bara över 3g. Över 4g får du helt andra hastigheter. Finns som sagt folk som kommit upp i 70mbit/s. Den klara alla LTE frekvensband inkl 2600 mhz som används i sverige.

  • Ihab

    När det kommer till skärmstorleken så skiljer det extremt mycket mellan dem. Note 2 har sina fördelar och nackdelar, likaså S3an. Note 2 är extremt stor, för stora för mina stora händer. Dock har den S Pen och massa justeringar som du kan pilla med när det kommer till bildredigering. S3an är extremt smidig och funkar perfekt för allt. Saknar du S Pen och vill ha till det så finns det att köpa för cirka 250-300 kronor om jag har rätt. Alltså till S3an.

    Jag äger en S3a själv och jag är extremt nöjd. Smidig, snabb, snygg. Allt i ett :)

  • fireworks

    Bästa du kan göra är att gå in på androidenheter.se
    där kan du jämföra note2 o galaxy s3!!

  • Gljfkhxk

    Äntligen en recension igen! Tyvärr på en telefon jag inte är intresserad av, men man kan inte få allt. :) Hursom, ännu en swedroidrecension som är bättre än allt som resten av världen lyckas prestera. Bra gjort!

  • Mourian

    Haft min Note 2 i snart en månad. Har aldrig vart så nöjd med en telefon som denna. 5.5 tum är inte alls för stort ;)
    Batteritiden är dessutom helt grym. Jag kan pyssla rätt mycket med mobilen men ändå håller i 2 dagar. Klart imponenade!

  • Superryge

    Felaktig info angående multiview, fler appar stödjer det samt om du rootar kan du göra i stort sett vilken app som helst kompatibel, annars en recension olik någon annan. Kvalitetsmässigt fenomenal men tyvärr väldigt sen. Hursomhelst, kan varmt rekommendera denna telefonen.

  • Magzflip

    Segheten med hemknappen som recensenten beskriver; det kan inte vara så att ”s voice” är aktiverat och väntar på nästa tryck? Stängde av funktionen direkt på s3’an och vips så reagerar hemknappen snabbt och laggfritt =) Uppvaknandet från ”deep sleep” är dock något jag ibland stört mig på med s3’an, tyvärr..

    Skärpning Samsung! Ni stapplar på mållinjen!

  • WoberT

    Bra recension som vanligt Swedroid! Men jag saknade en del grejer som ni brukar ha med. Skulle vilja veta mer om s-pen och dess funktioner, hur är den att skriva med till exempel? Känner den igen olika handstilar? andra recensioner har gått igenom dessa funktioner mycket mer djupgående. Sen skrev ni inget om tangentbordet hur det är att skriva med det och hur storleken på telefonen känns vid inmatning. Ni tog inte upp den viktiga funktionen att man kan förskjuta numpaden, tangentbordet till vänster respektive höger sida av skärmen för att slippa förflytta handen när man skriver. 

    Känns som att ni var mest inriktade på hårdvara i den här recensionen men missade en hel del mjukvara. 

  • Fredrik

    Är det bara jag som tycker att jämförelsen med Play-ikonen mellan Note och Note2 verkar omvänd? Ser ju mycket bättre ut till höger, på det skärm som sägs vara gamla note?

  • Damas

    Typo: ”…S III är ett par modeller av Sasungs”

  • Damas

    Typo: ”..en irriterande mjukarubugg”

  • Jag

    Jo, håller med dig faktist. Kan bero på att Galaxy Note har en högre pixeldensitet.

  • Karminavoda

    kan bara hälla med bästa lur på marknaden….

  • Johan

    Vi är många Note 2-ägare som tycker att ettan i vissa lägen har en bättre bild med bättre upplevd skärpa/klarhet, särskilt gällande text, men vi verkar vara en minoritet. Lite förvånande att inte Swedroid nämner något om detta.

  • joje67

    Har Note1 som också fått batteriet plötsligt urladdat från fullt till helt dött på ett par timmar. Laggar göra den också och program stoppas mellan varven. Annars grym telefon. Tråkigt och absurt att tvåan har samma problem.

  • Johan

    Har aldrig haft problem med urladdning och i princip inget lagg alls (endast ibland i Opera men det kan vara appen som är dålig). Är sjukt nöjd och den är bättre än ettan på i princip alla sätt.

  • Max

    Haha du måste verkligen använda luren hårt om den ska ta slut på några timmar. Jag har runt 1-1,5 dagar på min Note1a vid vanlig användning.

  • Max

    Håller med, man ser tydligt pentilen.

  • joje67

    Standby – läge. Rörde den knappt och den blev ruggigt varm.

  • Max

    Då är det ju nån fel på din lur fattar du väl haha

  • PowerFluffy

    Chrome bättre än browser? Omöjligt. Det är ju allmänt känt att chrome hackar å laggar å håller på. Jag tycker de är som natt o dag. Kör exempelvis browser på min nexus 7 ist för chrome! Fast smaken är väl olika… Bra recension i övrigt swedroid!

  • Paulista

    Ändå laggar den…

  • Paulista

    Märkligt att inte Samsung tar åt sig av kritiken av sin PVC-plast från varenda recensent. Borde ju vara i deras intresse att göra en perfekt mobil.

  • M.H

    Mycket hjälpsam recension! Beställer hem en rackare direkt.

  • Walter Iego

    Meh, kanske nästa version.

  • Erik

    Buggen med urladdning är ju inget nytt för Note 2. Jag har det i min nexus och galaxy tab också. Är synkningen med Google-kontona som buggar. Synkar allt utom gmail manuellt idag och då laddar den inte ur längre.
    Har en note 2 påväg nu!

  • AndersP

    Så grymt penetrerande & bra recension, tack!

  • andersemanuel

    Jag gillar min NOTE 2 mer och mer! stoppade in utorrent, tankar ner på wifi, det jag vill se inför mina resor och ser det direkt i DICE player utan att behöva konvertera och fixa en massa:-) 85 % batteri kvar efter 2 timmars tittande.. ett par noise cancelling bose lurar är det perfekta tillbehöret. flip cover känns också som ett måste. ökar knappt tjockleken men gör att man kan skydda skärmen och hålla i den ordentligt. flipskyddet sitter fast i bakre skalet och ersätter originalet. Verkar vara riktigt bra originalkvalitet.

  • Daniel Svantesson

    4G modellen är beställd. Synd att leveranstiden är märkligt långsam hos Tre bara. Beräknas komma in i mitten eller slutet av januari… :(

  • Snyggo71

    Om noten nu inte stödjer flash player hur ska man kunna se filmer som kräver det??

  • Emma Louise Nilsson

    Hej . Har du haft nphot problem med din att den bara stängs av ?

  • Emma Louise Nilsson

    Någon som haft problem mef sin note 2 att den bara stängs av . Hänger sig och sen blir svart ?

  • andersemanuel

    nej aldrig, det låter skumt. Det har jag inte läst någonstans heller.

  • Robinmattsson

    Hur funkar den att ha i byxfickor?

  • Anders W

    Efter ett par månaders användning så kan jag konstatera att jag är grymt nöjd. Tycker inte det är några problem med att ha den i fickan alls. Man bör vara intresserad av att lära sig telefonen för att få ut allt av den.
    Tips Till alla er med Samsungs senare mobiler. Aktivera så ni kan svara på hemknappen samt lägga på på powerknappen. Kanon nu under vintern när man har vantar på sig.

  • Oglad musiker

    Musikappen tar sig friheten att hindra dig från att lyssna på musik på hög volym för länge, något Som hindrar dig att lyssna på musik alls. Stor besvikelse. Skit.

Aktuellt


Nexus 6 på väg till Sverige - dyker upp hos Prisjakt

Android på Prisjakt

Sony Xperia Z3 Compact
LG Nexus 5
Samsung Galaxy S5
Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy S3
Asus Google Nexus 7 2013
Asus Google Nexus 7

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS