Recension:Samsung Galaxy S III [Recension]

Postat:
02:06 - 2012-06-06
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Recensionsbild
Tillverkare: Samsung
Modell: Galaxy S III
Operativsystem: Android Ice Cream Sandwich/4.0 med Samsung TouchWiz 5.0
Tillgänglighet: I butiker
Pris: Från cirka 5 500 kronor och uppåt
Webbsajt/Specifikationer: Samsung, GSMArena
Diskutera: Galaxy S III i Swedroids forum

Introduktion

Hype och förväntningar. Oavsett hur bra eller dålig telefonen som vi har spenderat de senaste två veckorna med att hårdtesta är så är vi redan nu tämligen säkra på att den, då vi summerar androidåret 2012, kommer visa sig ha varit årets mest omtalade och efterlängtade telefon.

Samsung Galaxy S III har i egenskap av att vara uppföljare, tronarvinge, till fjolårets dominant Galaxy S II en närmast omöjlig uppgift; att leva upp till enorma förväntningar satta av såväl mediahype som av ivriga smartphoneälskare.

Då Galaxy S II kom slog den fullkomlig knockout på rivalerna. Genom att bjuda på en helhet som ingen konkurrent kunde matcha förrän långt senare, enligt somliga inte förrän en god bit in på 2012, så är den idag – mer än ett år senare – fortfarande en av de bästa androidtelefonerna man kan köpa.

Samsung har alltså inga små skor att fylla då de nu släpper Galaxy S III. I den här recensionen kommer vi som vanligt utsätta telefonen för en rad stenhårda test. Dessa test består av såväl syntetiska så kallade benchmarks där maxprestandan testas i olika simulerade scenarion, som av ett intensivt ”real world”-användande där telefonen kort sagt används som den smartphone den är – men långt mer intensivt än vad som normalt sett är brukligt.

[ind][/ind]

Specifikationer

Specifications
Measurements (H x W x D)136.6 x 70.6 x 8.6 millimeters
5.4 x 2.8 x 0.34 inches
Weight133 grams
4.7 ounces
Screen and resolution4.8", 1280x720 pixels (PenTile Matrix) @ 60 Hz (vsync:on), 256 PPI, Corning Gorilla Glass 2
Panel typeHD Super AMOLED, PenTile Matrix, 16,7 million colors
DigitizerCapacitive digitizer @ 72 Hz, with 10 simultaneous pressure points
System-on-a-chipSamsung Exynos 4 Quad
CPU32 nm ARM Cortex A9 @ 4x1.4 GHz
GPUMali-400MP
RAM1024 MB (779 MB available for the OS)
Built in memory (NAND)16 GB, 32 GB, later a 64 GB version
Battery2 100 mAh, Li-Ion (removable)
Rear camera8 MP, LED, backlit, burst mode, AF, LED flash, 1080p (1920x1080 pixels) video recording @ 30 FPS
Front camera1.9 MP, smile detection auto shutter, scene modes, 720p (1280x720 pixels) video recording @ 30 FPS
ConnectorsMicro-USB/MHL 2.0, 3.5 mm stereo connector (top), microSIM (behind hatch on back)
ButtonsFront: Menu (capacitive), home (physical), back (capacitive)
Left: Volume rocker (physical)
Right: Power button (physical)
Network/communicationHSDPA, HSUPA, Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, Bluetooth A2DP 4.0+EDR, A-GPS, FM-radio, NFC support
SensorsDigital compass, proximity sensor, light sensor, gyro, g-sensor, barometer
OS / UIAndroid 4.0.4 (Ice Cream Sandwich) with TouchWiz 5.0 Nature UX
Codec supportMPEG2, MPEG4, h264, MOV, WMV, 3GP/3GPP, MP3, WAV (PCM), AAC+, OGG, WMA
AvailableQ3 2012
MiscAvailable in "Marble White" and "Pebble Blue"

De flesta vet att siffror på ett specifikationsblad sällan förtäljer hela sanningen, men om vi tillåter oss att drägla över specifikationerna en liten stund så kan vi konstatera att Samsung inte har sparat på krutet då de byggde Galaxy S III – även om en del saker som ivrigt har efterfrågats lyser med sin frånvaro.

Till det yttre så är det den 4.8 tum stora skärmen av 720p-upplösing (720×1280 pixlar) som först fångar blickarna, men under skalet hittar vi Samsungs egna plattform kallad Exynos 4 Quad vilken som namnet röjer hyser en fyrkärnig processor, på 4×1.4 GHz. Samsung har i den här plattformen krympt tillverkningstekniken till 32 nm, vilket åtminstone på pappret innebär lägre strömförbrukning och lägre värmeutveckling.

Vidare finner vi 1 GB RAM och en grafikkrets kallad Mali-400. Vi vet att många hade hoppats på mer RAM med tanke på att föregångaren Galaxy S II hade lika mycket RAM redan för 13-14 månader sedan, och på pappret ser även grafikprocessorn ut att vara densamma – men skenet bedrar: Mali-400-kretsen i Galaxy S III är snabbare än i föregångaren även om namnet är detsamma.

En kamera på 8 megapixlar är tillräckligt för de flesta och även om antalet megapixlar säger mycket lite om kvalitén på bilderna så vet vi att många hade förväntat sig 12 megapixlar. Vi noterar även att Galaxy S III saknar stöd för 4G/LTE, vilket var en besvikelse för de som är trötta på den höga latensen och därmed ofta långsamma surfupplevelsen som 3/3.5G dras med.

Slutligen konstaterar vi att Samsung har gått rakt mot strömmen och erbjuder ett stort batteri (2 100 mAh) som därtill är utbytbart, samt en Micro-SD-slot för lagringsminnesexpansion. Vi har med växande missnöje noterat att allt fler tillverkare väljer att skippa såväl expanderbart minne som utbytbart batteri, men detta är alltså inte Samsungs melodi.

I kartongen

Samsung Galaxy S III front of box

Samsung Galaxy S III back of box Samsung Galaxy S III unboxed Samsung Galaxy S III 2100 mAh battery Samsung Galaxy S III microUSB connector
Samsung Galaxy S III levereras i en helvit kartong som utöver texten ”Samsung GALAXY S III” helt saknar tryck eller färger. Kartongen i sig håller hög kvalité och ger en ganska lyxig uppackningsupplevelse, för den som uppskattar sådant.

När det yttre locket lyfts av så möts vi förstås av telefonen i sig, inslagen i skyddsplast, i ett eget fack längst upp. Nedan det övre facket finner vi resten av kartongens innehåll välpaketerat i egna små fack. Vår kartong innehåller följande:

* Samsung Galaxy S III (”Marble White”, 16 GB)
* Trådburet stereoheadset av in ear-typ (vitt, med svarsknapp samt volym +/-)
* Tre par öronpluggar av olika storlekar för in ear-headsetet
* Batteri (Li-Ion, 2 100 mAh)
* Laddare med USB-port (svart, 5V 1A)
* USB -> Micro-USB-kabel (svart, cirka 1 meter)
* Dokumentation (snabbstartguide, garantiinformation)

I vanlig ordning kan vi inte garantera att innehållet i kartonger från olika återförsäljare, regioner och mobiloperatörer innehåller samma saker som vår kartong. Om innehållet är av stor vikt för dig så rekommenderar vi att du tar kontakt med återförsäljare innan köp.

httpvh://youtu.be/eh_gAoNFdyw

Utseende, byggkvalité och konstruktion

Sasmung Galaxy S III front
Samsung Galaxy S III back / battery cover Samsung Galaxy S III back Samsung Galaxy S III top / headphone jack Samsung Galaxy S III back Samsung Galaxy S III camera
Till en början upplever vi utseendet, designen, av Galaxy S III som tämligen anonymt. Det är inget som sticker ut, det är inte en vågad design, utan Samsung verkar snarare ha siktat på att leverera en oförarglig design som inte skall sticka någon i ögonen.

Efter att vi har handskats med telefonen en stund, detaljstuderat den, så börjar vi dock se vad Samsungs syfte med den här designen är. Samsung har själva marknadsfört Galaxy S III som en telefon som anpassar sig till människan – inte tvärt om – och vi kan bara konstatera att de har lyckats väl med detta.

Vi finner hart när inga raka linjer i telefonens design; allt är mjukt rundat, svagt svängt med svepande kurvor – till och med telefonens långsidor och frontglas. Sammantaget gör allt detta, Samsungs medvetna strävan att anpassa designen efter oss, efter våra händer, att telefonen trots sin ansenliga storlek ligger mycket bra i handen. Vi vågar nog påstå att ingen annan telefon i storleksklassen över 4.3 tum ligger bättre i handen, även om vi på redaktionen inte delar Samsungs förtjusning i högblank plast.

Byggkvalitén är god och slår med lätthet Galaxy S II och även Galaxy Note och ligger ungefär i nivå med Galaxy Nexus. Där bakstycket på både S II och Note tenderar att knäppa och flexa lite då man klämmer och bänder på det så är S III något oväntat nästan helt tyst och ganska styv. Samsung har tvivelsutan ryckt upp sig en nivå vad gäller detta, men S III kan inte matcha HTC:s unibodykonstruktioner.

Passformen längs med frontstycket, chassit och bakstycket är hög, men inte helt felfri. Det glipar litegrann, men inget sitter trots detta löst eller glappar. Konstruktionen är genomgående plast, även om det silverfärgade chassit i sig vill ge sken av att vara metall. Enligt prylobducenterna på iFixit kan det vara en magnesiumram, men ingen tycks veta med säkerhet. Användandet av plast behöver som vi så ofta förut har konstaterat inte vara en nackdel – och i Galaxy S III:s fall är det heller inte en nackdel.

Jämförelsegalleri

HTC One X vs Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III vs HTC one X
Samsung Galaxy S III vs HTC one X Samsung Galaxy S III vs HTC one X Samsung Galaxy S III vs HTC One X

Storleksjämförelse

Device
Skärm (tum)
Bredd
Höjd
Djup
Minsta djup
Vikt
Batterikapacitet (mAh)
Samsung Galaxy S III 4.870.6136.68.68.61332100
HTC One X4.769.9134.48.98.91301800
Sony Xperia S4.364.2128.17.310.61441750
Samsung Galaxy Nexus4.6567.94135.58.949.911351750
Samsung Galaxy Note5.382.95146.859.6510.051782500
Motorola RAZR4.368.9130.77.110.551271780
Samsung Galaxy S Plus464.2122.49.9121191650
Samsung Galaxy S464.2122.49.9121181500
Samsung Galaxy S II4.366.1125.38.4910.41161650
SE xperia arc4.2631258.710.71171500
HTC Sensation4.365.4126.111.311.31481520
Google Nexus S463123.910.8814.61291500
HTC Sensation XL4.770.7132.59.911.16162.51600

Knappsats, anslutningar, sensorer och lagring

Samsung Galaxy S III power button
Samsung Galaxy S III front camera Samsung Galaxy S III microUSB connector Samsung Galaxy S III headphone jack Samsung Galaxy S III power button Samsung Galaxy S III volume rocker
På telefonens front hittar vi nedanför skärmen tre knappar, från vänster till höger; ”Meny” (kapacitiv, så kallad ”touch-knapp”), ”Hem” (fysisk) och ”Tillbaka” (kapacitiv). De två kapacitiva knapparna håller samma höga klass som pekskärmen i övrigt och missar i princip aldrig våra tryck. På vänstersidan finner vi volymknappen (+/-) och på högersidan – nästan på rakt motsatt sida av volymknappen – sitter strömknappen. Båda dessa fysiska knappar, samt Hem-knappen på fronten, är lätta att känna sig fram till i blindo och erbjuder ett lagom motstånd och förmedlar en tydlig taktil klick-känsla.

På grund av strömknappens placering så kommer vi till vår stora frustration gång på gång åt strömknappen då vi tar spjärn för att trycka på volymknappen – och tvärtom, åtminstone då telefonen ligger i fickan eller på ett bord. Då vi däremot håller telefonen i handen så är det inga problem eftersom man då inte måste ta spjärn på motsatt sida. Vi, och en stor majoritet av Swedroids läsare, föredrar strömknappen placerad på enhetens huvudände.

På huvudänden finner vi 3.5mm-jacket för hörlurar samt ett litet hål för den sekundära mikrofonen och i fotänden ser vi Micro-USB-uttaget (2.0, MHL- samt USB OTG-kompatibelt) samt den primära samtalsmikrofonen. På baksidan, bakom det löstagbara bakstycket, sitter både SIM-hållaren och Micro-SD-platsen och båda dessa kan nås utan att batteriet först avlägsnas vilket är bra främst vad gäller SD-kortet för så kallad ”hotwsapping” av lagringsminnet.

USB On-the-Go-gränssnittet är kompatibelt med Playstation 3-kontrollen, möss, tangentbord och USB-minnen. Vi testade också ansluta en Xbox 360-kontroll via en dongel, men fick det inte att fungera.

På telefonens front, ovan skärmen, finner vi utöver den centrerade högtalaren för telefonsamtal även en frontriktad kameralins samt ljus- och närhetssensorer. Ljussensorn används främst till att automatiskt reglera skärmens ljusstyrka för den som så önskar och närhetssensorn stänger automatiskt av skärm och pekskärm då telefonen exempelvis hålls mot örat eller ligger i en ficka vid telefonsamtal.

Galaxy S III battery compartment

Batteriluckan döljer utöver batteriet både SIM-kort och Micro-SD-plats

Mottagning och datahastigheter

Samsung har utrustat Galaxy S III med ett 3G HSDPA/HSUPA-modem som hanterar upp till 24 Mbit/s i nedladdningshastighet och upp till 5.76 Mbit/s i uppladdningshastighet. Vidare finns stöd för både 802.11a/b/g/n via både 2.4- och 5 GHz-bandet samt Bluetooth 4.0 med APT-x-stöd för bättre ljudkvalitet i hörlurar/headset.

Chassit är som sagt till större delen konstruerat i plast med en ram som troligtvis är av magnesium. Ramen verkar så vitt vi kan se inte ha någon skärmande effekt eftersom signalstyrkan i regel motsvarar vad vi erfar att One X presterar under likartade förutsättningar. Jämför vi med Galaxy Nexus är enheten snäppet vassare och presterar ofta en eller ett par dBm bättre.

Håller vi för telefonens antenn – vad som också kallas för ”grip of death” – sjunker i vanlig ordning signalstyrkan, men telefonen tappar aldrig helt och hållet mottagningen. Det är däremot möjligt att åstadkomma i miljöer med riktigt dåliga signalförhållanden, vilket också tillhör det normala. Vi hittar med andra ord inga tecken som tyder på att enheten skulle lida av några allvarliga problem vad gäller radiodelen/mottagningen.

Modemet presterar som utlovat över 3G-nätet och när vi testar WiFi-delen når vi en maximal uppladdnings och nedladdningshastighet på 45 Mbit/s respektive 25 Mbit/s över 802.11n via 5 GHz-bandet mot vår referensrouter (ASUS RT-N66U) vid nedladdning från en lokal FTP-server. Håller vi oss till 2.4 GHz-bandet hamnar hastigheten på närmare 30 Mbit/s respektive 25 Mbit/s. Resultatet är riktigt bra i jämförelse med Tegra 3-utrustade One X; som i samma test ger 30 Mbit/s vid mottagning och ca 20 Mbit/s vid sändning. Om vi jämför med One S och Qualcomms nylanserade S4-plattform är resultatet däremot snarlikt.

I jämförelse med Tegra 3-baserade One X blir Galaxy S III inte tillnärmelsevis lika varm vid dataöverföringar trots en snäppet högre hastighet. En kul detalj i och med de höga hastigheterna är att vi problemfritt kan strömma flertalet av våra videoklipp i 1080p (MKV/h.264) över SMB genom ES file Explorer så länge bithastigheten inte överstiger 20 Mbit/s.

Ljudegenskaper

Samtalskvalitén håller hög klass och är i våra öron jämförbar med både Xperia S och One X. Mikrofonen är lagom känslig och fångar inte upp utandningsljud eller ljud från chassit när vi byter grepp. Vidare går det under samtal att sätta på en equalizer enligt nedan för att justera ljudbilden ytterligare.

Samsung Galaxy S III in call EQ

I fönstret för pågående samtal hittar vi en EQ samt ljudfiltret

Funktionen för att filtrera bort bakgrundsoväsen – active noise control – fungerar i stort sett likadant som bland toppmodellerna från Sony och HTC. Det är exempelvis möjligt att stå bara någon meter från en dammsugare på full effekt utan att motparten upplever ljudet som störande. Menyvalet för att starta/stänga av funktionen finns inte i inställningsmenyn, utan är bökigt placerad i menyn för pågående samtal. I samma meny finns också möjligheten att välja bland ett antal förinställda equalizer-profiler för att justera ljudbilden.

Samsung Galaxy S III främre högtalare ~1 cm från inspelningskällan (Skype-samtal)

HTC One X främre högtalare ~1 cm från inspelningskällan (Skype-samtal)

Högtalaren i fronten har en något lägre volym än vad vi är vana vid från både Xperia S och One X, men producerar i gengäld något färre missljud vid högsta volym. Vi konstaterar också att högtalargallret är mindre än på sagda konkurrenter, vilket kan tyda på ett något mindre högtalarelement.

Samsung Galaxy S III bakre högtalare ~30 cm från inspelningskällan

HTC one X bakre högtalare ~30 cm från inspelningskällan

Den bakre högtalaren ljuder högre än vad One X gör och presterar därutöver ett klart ljud, speciellt i jämförelse med Xperia S med X-Loud aktiverat som gärna skorrar vid fullt blås. Ljudbilden upplever vi som något ljus och hade gärna sett mer av det nedre registret, men sammantaget tillhör högtalaren bland de bättre vi haft nöjet att testa.

Wolfson WM1811 block diagram

Wolfson WM1811

Glädjande nog har Samsung återgått till en ljudkrets från Wolfson Microeletronics som i sin tur publicerar källkoden för drivrutinerna, vilket ger tredjepartsutvecklare möjlighet att ta fram applikationer som lyfter bort ljudnivåspärren och justerar ljudet på olika vis. Ett exempel på detta är utvecklaren Supercurio med ljudprogrammet Voodoo Sound avsett för Wolfson WM8994-utrustade Galaxy S och Nexus S. Tyvärr kräver den här typen av applikationer i regel root-behörighet, varför det inte heller är för alla.

Chippet Samsung valt för Galaxy S III går har modellbeteckningen WM1811 och skiljer sig på ett par punkter från WM8994. För det första kan ljud skickas direkt till A/D-omvandlaren framför att först konverteras till 48000Hz via mjukvara. För det andra har chippet endast en stereo-DAC framför två stycken, men å andra sidan en förstärkardel på 2x2W till skillnad från 2x1W. Vidare är chippet något mindre än föregångaren.

Vid musikuppspelning gör inte Galaxy S III bort sig. I våra referenshörlurar, AKG-420 samt Nocs NS200, låter det bra med en ljudnivå som motsvarar vad exempelvis One X presterar. Faktum är att våra otränade öron har svårt att skilja de två telefonerna åt från varandra vad gäller ljudbild. Öronsnäckor fungerar bäst medan vi erfar att hörlurar med lite större element inte riktigt kommer till rätta.

Jämför vi med Sandisk Sansa Clip+ kan vi konstatera att klivet till en dedikerad Mp3-spelare blivit något mindre på senare tid, men skillnaden är fortfarande påtaglig. Den dedikerade MP3-spelaren har ett helt annat tryck i ljudet och spelar med större dynamik och mer kontroll. Detta är framför allt tydligt i mer tungdrivna hörlurar.

Samsung Galaxy S III rightmark audio analyzer RMAA

Frekvensomfånget enligt Rightmark Audio Analzyer

I detta moment ansluter vi telefonen till en 3,5mm stereo-y-adapter som vi in sin tur ansluter till dels line-in-ingången på ett Audigy XiFi-ljudkort i en dator bakom en UPS samt till ett par AKG 420-hörlurar (32 ohm, 125 dB/mW). Vi spelar därefter upp ett ljudklipp som vi i sin tur spelar in och analyserar med hjälp av mjukvaran RightMark Audio Analyzer. Eventuell ljudprofil/equalizer stängs av för respektive enhet före inspelningen.

I grafen ovan illustreras frekvensomfånget som anger med vilken exakthet ljudfrekvenserna återges – speciellt intressant är intervallet mellan 20 Hz till 20 kHz eftersom människan hörsel sträcker sig mellan dessa frekvensband. Idealkurvan är i det här fallet plan och ligger på +0 dB. Samsung Galaxy S III presterar med undantag från frekvensintervallet 50-100 Hz samt 10-20 khz en relativt jämn kurva. I jämförelse med One X och Xperia S är resultatet bättre även om det fortfarande är en bit kvar till referensenheten Sandisk Sansa Clip+.

Test Samsung Galaxy S III HTC One X Sony Xperia S Sandisk Sansa Clip+
Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB: +2.20, -0.91 +3.53, -0.58 +2.89, -3.22 +0.02, -0.14
Noise level, dB (A): -84.5 -84.6 -86.8 -86.3
Dynamic range, dB (A): 84.6 84.5 86.7 86.3
THD, %: 0.096 0.096 0.163 0.034
IMD + Noise, %: 0.242 0.237 0.475 0.053
Stereo crosstalk, dB: -56.3 -71.8 -57.0 -56.0

[RMAA-jämförelsen i helhet]

GPS och positionering

Samsung Galaxy S III GPS chart

Röd linje - Samsung Galaxy S III. Blå linje - HTC One X.

I det här momentet har vi kört en sträcka på cirka 3 km i stadsmiljö/tätbebyggt område. Rutten spelas in med hjälp av Google MyTracks och innan vi börjar ser vi till att stänga av eventuella hjälpmedel så som positionsbestämning genom 3G/WiFI.

I jämförelse med HTC One X utifrån resultatet ovan är Samsung Galaxy S III mest trogen vår faktiska rutt. Förstnämnda ger upphov till fler avstickare och redovisar en mer oregelbunden färdsträcka medan sistnämda är mer jämn. Galaxy S III är med det sagt inte felfri utan bjuder också på en och annan avstickare, GLONASS-stödet till trots, men är liksom HTC One S och Galaxy Note mer pålitliga än enheter utan GLONASS-stöd.

Efter att till dags dato testat fyra enheter som direkt ur kartong levererades med GLONASS-stöd; Samsung Galaxy Note och Galaxy S III, Sony Xperia S samt HTC One S, ser vi en tydlig trend som talar till fördel för GLONASS. Resultatet har i samtliga fall varit bättre än bland enheter med endast GPS-stöd.

Samsung Galaxy S III till vänster, HTC One X till höger

Samsung Galaxy S III till vänster och HTC One X till höger

I applikationen GPS Test kan vi klart och tydligt se att Samsung Galaxy S III, som väntat i och med det annonserade GLONASS-stödet, låser mot fler satelliter än vad HTC One X är kapabel till. Tiden för att låsa position pendlar från 1 till 10 sekunder för bägge enheter beroende på signalförhållanden.

Bildskärmen och digitizern

Samsung Galaxy S III AMOLED screen
Samsung har utrustat Galaxy S III med en 4.8 tum stor skärm av så kallad HD Super AMOLED-typ. Upplösningen är på 720×1280 pixlar, även känt som 720p, men då skärmen är av tidigare nämnda Super AMOLED-typ så har den fått en så kallad PenTile-matris istället för den ärligare RGB-tekniken. PenTile-matrisen innebär att subpixelmönstret ”fuskar” för att uppnå önskad upplösning, i det här fallet 720×1280 pixlar.

Den här typen av PenTile-matris kallas officiellt RGBG (Red-Green-Blue-Green), men då de röda och de blå subpixlarna är av dubbel storlek jämfört med de gröna så vore RRGBBG kanske en mer passande beskrivning, där RR och BB inte symboliserar två separata subpixlar vardera vilka kan tändas och släckas oberoende av varandra, utan symboliserar en stor röd och en stor blå subpixel.

Den faktiska upplösningen kretsar enligt Ars Technicas formel på runt 590×1050 pixlar och eftersom subpixlarna är av olika storlek så kan friska ögon utan vidare urskilja pixlighet och ett slags sicksackmönster, kanske främst vad gäller horisontella och vertikala delar av grafiska element – som ikoner och text.

Samsung Galaxy S III pentile matrix

Samsung Galxay S III har liksom Galaxy Note/Nexus en så kallad PenTile-matris

Vi kan utan vidare se att det rör sig om en PenTile-matris om vi håller skärmen tillräckligt nära (20-30 cm) och detaljstuderar den, men vid normalt användande är det aldrig ett problem – med vissa undantag.

Ett av dessa undantag är då man läser text på fullversionen av webbsajter, i fullt utzoomat läge, i porträttläge. Då vi på det här viset jämför textskärpan på Galaxy S III med dess PenTile-skärm bredvid HTC One X som har samma upplösning fast i det traditionella RBG-mönstret så är det en stor skillnad på skärpa, till One X fördel.

Nu påpekar säkert många att det bara är att zooma in eller växla till landskapsläge så är problemet löst – och visst är det så. Problemet är inte svårt att gå runt, och få läser text på fullversionen av webbsajter i fullt utzoomat porträttläge, men då det är ett faktum att PenTile även i såpass hög upplösning som 720p på en skärm på 4.8 tum leder till en viss oskärpa under specifika omständigheter så måste det ändå påtalas.

Frågan är som alltid; hur stort är problemet i verkligheten? Enligt oss på redaktionen – mycket litet. Den PenTile-oskärpa vi nämner ovan uppvägs flera gånger om av skärmens övriga egenskaper, som färger, svärta och betraktningsvinklar.

Färgerna är bra, med den sedvanliga färgmättnaden som hör AMOLED till, men Samsung ger oss även möjligheten att ställa in mättnaden i fyra olika profiler – allt från en tämligen dämpad mättnad som är betydligt blekare än de flesta LCD/TFT-skärmar till ett mättnadsläge där färgerna är onaturligt kraftfulla och nästan upplevs som att de vill tränga sig ut ur skärmen. Vi anar i alla mättnadslägen utom det allra lägsta en viss blåton vid full ljusstyrka mot vit bakgrund, andra rapporterar en gulton, men skärmen blir oavsett vilket aldrig lika vit som LCD-skärmarna vi jämför med.

De fyra profilerna känns dock otillräckliga och vi hade gärna sett att Samsung utökade kontrollpanelen för skärminställningar till att omfatta både färgtemperatur, gamma och ljusstyrka.

Kontraster och svärta är som vanligt med AMOLED-skärmar, inte minst de senaste generationerna AMOLED, långt bortom vad konkurrerande skärmar av LCD/TFT-typ kan prestera. Svart är helt enkelt svart, och kontrasten till ljusare element blir därmed väldigt hög trots att AMOLED-pixlarna inte kan producera ett lika vitt ljus som LCD/TFT-konkurrenterna.

Trots en maximal ljusstyrka och vitnivå som inte kan matcha telefoner med LCD/TFT-skärmar så är läsbarheten utomhus i fullt dagsljus ändå hygglig. Skärmen reflekterar mindre ljus, vilket gissningsvis delvis beror på att den är utrustad med andra generationen av Cornings Gorilla Glass som är tunnare än tidigare, och delvis på grund av att (HD) Super AMOLED-skärmar saknar det extra lager skärmglas som LCD/TFT-skärmar traditionellt dras med.

Betraktningsvinklarna är som vanligt med AMOLED-skärmar mycket bra, men vi anar små nyansskiftningar åt det blå hållet då vi betraktar skärmen ur vinklar. Skärmen har som vi tidigare nämnt en viss blåaktig vitnyans, och detta förstärks alltså ur vinklar om 45 grader eller mer. Det hör förstås inte till vanligheterna att man betraktar en telefonskärm ur så kraftiga vinklar, men det händer – exempelvis då man har telefonen liggande bredvid sig på skrivbordet och man inte vill plocka upp telefonen för att läsa ett meddelande.

Till skillnad från syskonen Galaxy Note och Galaxy Nexus så lider Galaxy S III inte av en lika påtaglig så kallad color banding, även om den fortfarande går att ana i vissa applikationer, och den bränner heller inte in (temporärt) som Galaxy Nexus gör.

Pekskärmen, digitizern, håller mycket hög klass. Tack vare en ytbehandling som är halare än någon annan telefon vi har testat så glider fingertopparna fram som på is, och skärmen reagerar omedelbart på alla våra tryck, nyp och svep. Vi mäter upp en uppdateringsfrekvens på 72 Hz vilket innebär att pekskärmen läser av våra tryck och rörelser 72 gånger per sekund. Vi mäter vidare upp maximalt 10 samtidiga tryckpunkter, väl tilltagen multitouch, och skärmen har heller inga problem att spåra rörelserna av ett stort antal fingertoppar som samtidigt far runt på skärmen.

Allt som allt så är det här en skärm av mycket hög klass, bland de allra bästa vi har testat, men det går inte att komma ifrån det faktum att det är en PenTile-skärm. För den stora majoriteten är detta ett närmast obefintligt problem, men vi vet att det finns en hel del PenTile-allergiker bland Swedroids läsare, och för dessa så rekommenderas en ”provkörning” hos lämplig återförsäljare innan ett eventuellt köp.

Mjukvaran

Samsung Galaxy S III levereras med den senaste versionen av Samsungs gränssnitt TouchWiz UI, 5.0, samt den senaste versionen av Android, 4.0/Ice Cream Sandwich. Samsungs modifikationer av Android är precis som tidigare tämligen djupgående och vi hittar egentligen inga spår alls av Android 4.0-gränssnittet. Trots detta känner man sig nästan genast hemma då layout och grundfunktioner är snarlika – det är mest det grafiska som har ändrats.

Samsung TouchWiz UI bjuder på det mesta som vi har vant oss vid från tillverkargränssnitten – en salig blandning av mycket nyttiga funktioner och funktioner som ibland kan upplevas som överflödiga eller rent av så kallad ”bloatware”. Smarta nytillkomna funktioner som möjlighten att se batterinivån i procent, att ta skärmdumpar genom ett ”helhandssvep” eller den numera rejält utökade ”quick settings”-menyn (som för övrigt påminner mycket om quick settings-menyn i Samsungs androidtablets) i det neddragbara statusfältet är välkomna tillskott.

Telefonen känns som helhet mycket rapp, även i Samsungs egna launcher (”hemskärm”), men att RAM-mängden inte riktigt räcker till märks tyvärr tydligt. Även kortare sessioner i exempelvis webbläsaren eller kameran leder till att Samsungs launcher stängs ner i bakgrunden för att frigöra minne, vilket i sin tur leder till att den måste kallstartas då man trycker på hemknappen för att återvända till hemskärmarna.

Beroende på antalet ikoner och widgetar tar det i regel mellan två och fyra sekunder för enheten att ”rendera” hemskärmarna med allt innehåll. Detta kan tyckas vara en bagatell, och i realiteten är det kanske det också, men det blir för vår del frustrerande eftersom det kan ske dussintals gånger under en arbetsdag. Det som frustrerar är inte så mycket den förlorade tiden utan snarare att det blir ett avbrott i flytet – något man inte skall behöva uppleva på ett flaggskepp som detta. Vi hade önskat att den europeiska versionen precis som den amerikanska hade fått hela 2 GB RAM.

I videon ovan noterar vi att samma problem som till en början drabbade Samsung Galaxy S II respektive Samsung Galaxy Note också verkar ha drabbat Galaxy S III. Det dröjer helt enkelt ovanligt lång tid före dess att låsskärmen tittar fram från det att vi tryckt på strömknappen. Vi hade förväntat oss en mindre fördröjning med tanke på telefonens kraftfulla hårdvara. I övrigt är flytet godkänt.

Samsung Galaxy S III lock- and home screen and notification bar Samsung Galaxy S III home screen

Vi kan byta dels bakgrund och dels genvägar på låsskärmen, men förvånansvärt nog dyker inga snabbkontroller för musikspelaren upp på sagda skärm när vi spelar musik i standardspelaren. En funktion vi blivit vana att se från andra tillverkare.

För att skapa mappar på hemskärmen måste vi först trycka på menyknappen och därefter välja ”Skapa mapp”. Det går exempelvis inte att placera ikoner ovanpå varandra för på ett mer intuitivt vis skapa en mapp, något vi finner lite osmidigt. Det går däremot utmärkt att placera mappar både på hemskärmen och i dockan i fotändan av skärmen. Vi konstaterar också att hemskärmen tråkigt nog endast har stöd för porträttläge.

Programmenyn låter oss välja mellan tre vyer: Alfabetisk lista, alfabetiskt rutnät eller ett användarkonfigurerat rutnät samt nedladdade applikationer. I det användarkonfigurerade rutnätet kan vi sortera appar i den ordning vi själv vill och i samtliga vyer kan vi välja att dölja applikationer.

I statusfältet hittar vi snabbgenvägar för att sätta på/stänga av Wi-Fi, GPS, ljud, automatisk skärmrotation, strömbesparing, meddelandeljud, Bluetooth, körläge och automatisk synkronisering. Vi finner också, som ett arv från Android 4.0, en genväg till inställningsmenyn, vilket är ganska praktiskt.

Telefonappen och kalendern

Samsung Galaxy S III s-cal, snote and messenger app

Vad gäller kontaktboken och nummerplattan ser vi inga större nyheter annat än att användaren numera kan ringa en kontakt genom att föra telefonen till örat samtidigt som en kontaktprofil är öppen, vilket också fungerar om vi gör detsamma i en SMS-konversation. Samtalsskärmen har vi som redan tagit upp i ljudavsnittet fått en equalizer.

Tyvärr har Samsung inte fått till ett helt enhetligt gränssnitt, utan vissa applikationer så som kalendern eller anteckningsapplikationen S-Note har fortfarande ett utseende som vitt skiljer sig åt från övriga medföljande applikationer. I övrigt innehåller kalendern en del smarta funktioner till skillnad från standardapplikationen som följer med i Android 4.0, som den utdragbara högerfliken med årets månader.

Webbläsaren

Samsung Galaxy S III web browser

Det går att placera var som helst på hemskärmen

Webbläsaren tillhör bland de snabbaste vi testat, men i övrigt skiljer den sig inte särskilt mycket från standardwebbläsaren som följer med i Android 4.0. Samsung har lagt in en egen meny med möjligheten att justera panelens ljusintensitet för att spara batteri. Anledningen till detta är att AMOLED-tekniken drar som mest ström när den återger vitt ljus. Vidare finns en snabbgenväg i samma meny för att växla mellan telefon- och desktopläge.

Prestandan är snäppet bättre än vad Tegra 3-bestyckade HTC One X visar upp. Det flyter på fint och vi anar vare sig ryckighet eller något hackande när vi panorerar i höjd- och sidled samt scrollar på stora och tunga webbsidor.

Mediaspelare och mediakompatibilitet

Samsung skickar med både en videospelare och en musikspelare. Musikspelaren erbjuder utöver basfunktionalitet också möjligheten att slå på en equalizer för att förändra ljudbilden.

Samsung Galaxy S III music player, music player EQ and video player

Clip
Res
Codec / Profile / Container
Bitrate
Audio
Results
Green: Perfect playback.
Orange: Playable, some glitches.
Red: Failure, video or sound.
#1640x352XviD / Simple@L5 / AVI1 Mbit/sMP3 2.0Stock player: Perfect playback.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Perfect playback.
#2576x320XviD / Simple@L5 / AVI1,4 Mbit/sMP3 2.0Stock player: Perfect playback.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Perfect playback.
#3720ph.264 / High@L3.1 / MKV3 Mbit/sAC3 5.1Stock player: Perfect playback.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Perfect playback.
#4720ph.264 / High@L4.1 / MKV9 Mbit/sAC3 5.1Stock player: Fail. Video OK, no sound.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Perfect playback.
#51080ph.264 / High@L4.1 / MKV14 Mbit/sDTS 5.1Stock player: Fail. Video OK, no sound.

MX Video Player: Perfect playback, sound in manual SW mode.

Dice Player: Perfect playback.
#61080ph.264 / High@L4.1 / MKV19,2 Mbit/sAC3 5.1Stock player: Perfect playback.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Perfect playback.
#71080ph.264 / High@L4.1 / MKV22,8 Mbit/sDTS 5.1Stock player: Fail. Video OK, no sound.

MX Video Player: Perfect playback, sound in manual SW mode.

Dice Player: Perfect playback.
#81080ph.264 / High@L4.1 / MKV25 Mbit/s DTS 5.1Stock player: Fail. Video OK, no sound.

MX Video Player: Perfect playback, sound in manual SW mode.

Dice Player: Perfect playback.
#91080ph.264 / High@L4.1 / MKV30 Mbit/sAC3 5.1Stock player: Fail. Cannot play.

MX Video Player: Barely playable. Some video stutter. SW mode only.

Dice Player: Perfect playback.
#101080ph.264 / High@L4.1 / MKV42 Mbit/sAC3 5.1Stock player: Fail. Cannot play.

MX Video Player: Fail. Heavy video stutter. SW mode only.

Dice Player: Perfect playback.
Videostödet är i vanlig Exynos-anda mycket gott och med rätt videospelare – i dagsläget verkar Dice Player erbjuda bäst kompatibilitet/prestanda – så betar vi med lätthet av alla våra testvideoklipp, inklusive de erkänt tungdrivna Birds-klippen (klipp 9 och 10). Vidare kan vi som vi konstaterar i stycket om mottagning strömma relativt tunga 1080p-klipp via det trådlösa nätverket.

Videospelaren

En riktigt rolig nyhet i Samsung Galaxy S III är möjligheten att placera videospelarens fönster ovanpå både hemskärm och i stort sett alla applikationer undantaget spel. Storleken på fönstret går däremot inte att justera, men vi kan flytta runt rutan precis som vi själva vill. Trots att vi belastar telefonen hårt flyter videon dessutom utmärkt.

MHL-porten är begränsad till 1080p 24/30hz enligt ifixit, men verkar trots detta bygga på den nya MHL 2.0-standarden som stöder 1080p/60hz, vilket medför att MHL 1.0-adaptrar inte är kompatibla. Vi har nämligen inte fått det att fungera med någon av våra MHL-adaptrar. Enligt Samsung krävs i stället en ny adapter med modellnummer EPL-3FHUBE som olustigt nog inte finns tillgänglig i Norden vid tillfället för den här recensionen. Det finns också en oroväckande möjlighet att Samsung satsat på en propertiär MHL-kontakt. Exakt hur det står till med den här saken har vi ännu inte lyckats reda ut, men inväntar svar från Samsung.

Samsung S Voice, S Beam och Smart stay

Samsung Galaxy S-voice

Samsung Galaxy S-voice

I både Samsung Galaxy S II respektive Galaxy Note skickade Samsung med en applikation vid namn ”Voice Talk” som låter användaren utfärda röstkommandon. Funktionen har numera bytt utseende liksom namn och förbättrats på flera punkter.

S Voice går att aktivera på ett par olika vis. Antingen genom att dubbelklicka på hemknappen eller genom att aktivera en personlig uppstartsfras. Uppstartsfrasen fungerar från det att låsskärmen blivit aktiverad och det går med andra ord inte att väcka telefonen från vilande läge till aktivt via röstkommando. Väl i applikationen kan vi konstatera att det inte finns något svenskt språkstöd, utan endast engelska, spanska samt franska och koreanska känns igen.

Om vi håller oss till standardfraserna som föreslås i applikationen; exempelvis ”What is the weather today”, ”Turn Wi-Fi off/on”, ”Call Eric” etc. finner vi att det allt som oftast fungerar så länge vi inte sluddrar. Att däremot diktera innehållet i ett SMS eller söka svar på en fråga i stil med ”Vem skrev liftarens guide till galaxen” visar vara sig mer av en utmaning. Det är inte ovanligt att vi behöver både tre eller fyra försök innan det blir helt rätt. I exempelvis bilen med andra ljud omkring gäller det att man talar tydligt och klart, men när det väl fungerar är det onekligen en praktisk funktion.

Vi är inte heller helt nöjda med hur uppslag på webben fungerar. Om vi väljer att söka på exempelvis ”Swedroid” hamnar resultatet i en begränsad webbläsarvy. Det finns inget adressfält, inga bakåt- eller framknappar etc. vilket gör navigeringen knepig. Här hade vi hellre sett den ordinarie webbläsarvyn. Sökmotorn som används är naturligtvis googles och vi hittar ingen möjlighet att byta sökmotor.

Samsung Galaxy S III smart stopp och S Beam

Samsung Galaxy S III Smart Stay och S Beam

En annan nyhet i Galaxy S III är funktionen S Beam som kombinerar Wi-Fi Direct med NFC/Android Beam för smidigare filöverföringar. När två S Beam-kompatibla enheter med S Beam-funktionen aktiv kommer i fysisk kontakt med varandra öppnas möjligheten att på ett smidigt vis föra över/ta emot filer. Eftersom Wi-Fi-direct används för överföringen blir hastigheten betydligt högre än vid användning av endast NFC, som gör sig bäst för att dela främst länkar och kontaktuppgifter, och någon router är inte nödvändig eftersom protokollet bygger på peer-to-per-teknik.

Eftersom det handlar om en om en propertiär standard utvecklad av Samsung begränsas däremot användbarheten avsevärt såvida konkurrenterna nu inte satsar på samma standard, vilket vi finner osannolikt. I dagsläget fungerar det alltså endast Samsung Galaxy S III-telefoner emellan. Vi har tyvärr inte haft möjlighet att testa funktionen och kan därför inte svara på hur väl det fungerar i praktiken, men tycker att tanken är god. En universell standard hade dock varit att föredra.

Smart Stay eller ”smart-stopp” som funktionen kallas på svenska inaktiverar time-out-tiden medan du ser på skärmen genom att läsa av dina ögon via frontkameran. Det hela fungerar hyggligt i miljöer med bra belysning och under förutsättning att vinkeln till kameran inte är för stor i förhållande till ögonen, men fungerar desto sämre på mindre välbelysta platser. Trots bra belysning händer det dock att skärmen dimmas  eller slocknar fastän vi tittar på den, så visst finns det utrymme för förbättring.

Samsung själva har satsat mycket på att marknadsföra just dessa två funktioner, men personligen har vi svårt att se dem som något annat än en spännande gimmick. I varje fall för stunden.

Övrig mjukvara

Samsung Galaxy S III - Kies

Samsungs PC-mjukvara KIES

För de som vill göra säkerhetskopieringar eller synkronisera telefonen med datorn skickar Samsung med applikationen KIES. Programmet har också stöd för installation av telefonuppdateringar för den som är otålig och inte önskar vänta på FOTA-varianten. Vidare innehåller programmet drivrutiner för ADB för den som vill sätta igång och utveckla.

Kameran

Samsung Galaxy S III har blivit utrustad med en bakre kamera på 8MP (1080p@30FPS) med en bländare på f/2.6 till skillnad från f/2 för HTC One X respektive f/2.4 för Xperia S. Vidare har telefonen en frontmonterad kamera med en upplösning på 1.9MP (720p@30fps).

Kameramjukvaran

Kameran fungerar bra och är som videon ovan visar snabb. Galaxy S III är som mest kapabel till att ta ca ~5-6 bilder per sekund i serie om 20 bilder åt gången i praktiken, men 3 bilder per sekund enligt specifikationsbladet, medan One X mäktar med upp till 99 stycken och hinner med 4 stycken bilder per sekund.

Förklaringen till den snabba kameradelen ligger i att Samsung liksom HTC i One X och One S installerat ett chip speciellt avsett för att snabba på bildbehandlingen. Resultatet är som sagt en väldigt rapp kamera, vilket också inkluderar autofokusen. Den fokuserar dock inte fullt så snabbt som HTC One X, men vi upplever å andra sidan att autofokusen är mer pålitlig i Galaxy S III.

En annan funktion som vi känner igen från HTC One X är möjligheten att ta stillbilder parallellt med att vi spelar in video. Dessa bilder har dock inte full upplösning på 8MP utan tas i stället med 6MP upplösning.

Stillbilder
Under förutsättning att vi rör oss i ljusare miljöer blir bilderna riktigt hyggliga. Färgåtergivningen är i många fall bättre än vad vi erfar att One X presterar, men samtidigt tycker vi att den hanterar motljus något sämre.

Ljuskänsligheten är tyvärr nedslående, vilket i och för sig var väntat i och med det högre bländarvärdet om f/2.6. I jämförelse med One X och Xperia S finner vi att Galaxy S III producerar sämre bilder i mörkare miljöer.

Detaljrikedom och skärpa är bra i ljusare miljöer. Överlag har vi svårt att avgöra vilken av kamerorna som presterar bäst på den här punkten. Autofokusen är slutligen rapp och allt som oftast korrekt även om vi stundvis har lite svårt att få till det vid makrofoto när vi utmanar närgränsen på 5-6 cm.

Vad som är bra bilder handlar förstås till viss del om tycke och smak. Avgör själv genom att granska bilderna nedan. Om ni väljer att öppna bilderna i ett nytt fönster skall de synas i full upplösning.

Samsung Galaxy S III                                       HTC One X

Ljuskänsligheten lämnar en del att önska

Galaxy S III ser ut att erbjuda lite mindre detaljrikedom, men One X överdriver å sin sida kontrasten

HDR-fotografering

I takt som mobiltelefonkamerorna blivit snabbare och snabbare har HDR-fotografering blivit populärt. HDR står för ”High Dynamic Range” vilket på svenska kan översättas till dynamiskt omfång. Dynamiskt omfång innebär i sin tur hur stor del av intervallet mellan olika ljusstyrkor som en kamera kan fånga upp innan resultatet blir antingen helt svart eller helt vitt. Ju större dynamiskt omfång desto mer återspeglar bilden verkligheten – i varje fall som våra egna ögon uppfattar den.

Ett högre dynamiskt omfång går att uppnå genom att ta flera bilder i serie. En underexponerad, en normalexponerad och en överexponerad. Slår man sedan ihop dessa blir resultat en bild som visar mer av de mörkaste och mer av de ljusaste partierna än vad som synts i en normalexponerad bild. Helt problemfritt är det dock inte eftersom det på helautomatisk väg är svårt att få till bilder som ser naturliga ut.

Galaxy S III utnyttjar HDR-funktionen på ett bra vis. Bilderna har inte samma typ av överdrivna kontrast- och färgförändringar som i flera fall drabbar HTC One X. I fall med motiv som hastigt rör på sig blir resultatet allt som oftast inte så lyckat, vilket tydligt syns i HDR-bilden för One X nedan. Kameran tar förvisso bilderna i snabb följd och det fungerar möjligtvis med motiv som rör sig långsamt, men bäst blir det med någorlunda statiska motiv.

Samsung Galaxy S III HDR

Samsung Galaxy S III med respektive utan HDR aktiverat

HTC One X HDR

One X med respektive utan HDR aktiverat

[Fullstorlek av Galaxy S III HDR-bild]
[Fullstorlek av HTC One X HDR-bild]

Panoramafotografering

Panoramafoto taget med Galaxy S III

Samsung Galaxy S III är även utrustad med en panoramafunktion. En ruta uppträder i mitten av skärmen när vi aktiverar panoramaläget som inte olikt ett vattenpass varnar om vi vinklar enheten för mycket medan vi förflyttar den i sidled. Mjukvaran syr ihop bilderna på ett hyggligt sätt och har vi haft en stadig hand är det svårt att utan detaljstudering se var bilderna är bearbetade/ihopklippta.

Försöker vi oss på att ta ett 360-graderspanorama är det däremot svårare att få till ett bra resultat, vilket bilden ovan också illustrerar. Bilderna smälter inte ihop perfekt och vi ser tydliga tecken på så kallad ”stitching”.

Främre kameran

Samsung Galaxy S III front camera vs Sony Xperia S and HTC One X

Frontkameran gör ett strålande jobb också i mindre upplysta miljöer

Ett av testets stora överraskningar rör den frontmonterade kameran som kort sagt är den bästa vi någonsin testat här på Swedroid. Kameran fungerar bra också i normal inomhusbelysning där både Xperia S och One X lämnar mycket att önska.

Vi är inte bortskämda med välpresterande frontkameror så detta var en glad överraskning, och vi hoppas att fler tillverkare ser värdet i att framöver erbjuda en bättre frontkamera. Det finns ingen anledning till att videosamtal via våra telefoner fortfarande, år 2012, måste vara lika brusiga och ha lika smärtsamt låg FPS som för tre år sedan.

Olyckligtvis saknas pekfokus och andra fokuslägen för frontkameran. Även om den fasta fokusen fungerar ganska väl så skulle en funktion som pekfokus ofta komma väl till pass. Mjukvaran för frontkameran bjuder dock på en del smarta funktioner som bildtagning vid leendeigenkänning samt en rad olika bildlägen som ”Cartoon”, där mjukvaran i realtid ger bilden ett slags serietidningsutseende.

Maxupplösningen vid stillbildsfoto är 1.9 megapixlar, eller 1392×1392 pixlar (ett lite underligt kvadratiskt bildförhållande), men standardinställningen är mer normala 1.3 megapixlar (1280×960 pixlar). För den som vill finns även ett VGA-läge där maxupplösningen förstås är 640×480 pixlar.

Vid videoinspelning är maxupplösningen 720p, 1280×720 pixlar, men mjukvaran tillåter naturligtvis lägre upplösning för den som så önskar; 720×480, 640×480 och 320×240. Gemensamt för alla upplösningar är den maximala bilduppdateringsfrekvensen på 30 FPS.

Fler bilder

SGS III close up

Videoexempel

Galaxy S III producerar under hyggliga ljusförutsättningar bra video med en färgåtergivning som överträffar vad vi erfar att One X presterar. Vi anar också en högre skärpa samt detaljnivå och färre komprimeringsartefakter till följd av den högre bithastigheten (~11 Mbps vs 17 Mbps).

Förflyttar vi kameran hastigt i sidled medan vi filmar noterar vi ett visst mått av bildförvrängning vilket är tämligen vanligt bland CMOS-utrustade kameror. Effekten är dock inte särskilt stor och håller vi i stället en maklig hastighet medan vi panorerar blir den i stort sett obefintlig. Eftersom enheten har en mikrofon i fotändan och en i huvudändan kan den spela in ljud i stereo, vilket naturligtvis är en fördel vid videoinspelning.

Funktionen för bildstabilisering hjälper inte särskilt mycket utan i vanlig ordning blir videon lite ryckig som exemplet nedan också visar trots att vi anstränger oss för att hålla kameran stilla. Vi har till dags dato inte testat en telefon som erbjuder någon typ av bildstabilisering som ens kan närma sig vad moderna video- och i vissa fall stillbildskameror erbjuder. Det finns gott om utrymme för bättring på denna front.

Samsung Galaxy S III 1080p (17 Mbps @ 30 FPS)

HTC One X 1080p (10,7 Mbps @ 23,944 FPS)

SGS III vs HTC One X 1080p

Komprimeringen är inte lika hård på Galaxy S III som på One X

Buggar och problem

Vår tid med Samsung Galaxy S III har varit tämligen buggfri, men vi har noterat en del problem som ojämna överföringshastigheter via Wi-Fi, att launchern/hemskärmen ideligen måste kallstartas och att telefonens batteri tar närmast makabert lång tid att ladda, omkring ~5 timmar från tomt till fullt.

För en aktuell lägesrapport kan vi tipsa om ett besök i swedroids forum där ett stort antal användare samlas för att syna telefonen i sömmarna på ett vis som inte är möjligt för vår del. Vidare kan ni se hur användare betygsatt telefonen på androidenheter.se.

Batteritid och värmeutveckling

Video playback

Brightness configured to match Galaxy Nexus @ 50%. Full screen 16:9 MP4 FWVGA video sample looped via MX Player with HW acceleration enabled
Nvidia Shield 5760 mAh (4.2)
1015Minutes
Samsung Galaxy S4 2600 mAh (4.2)
739Minutes
Samsung Galaxy Note 2 3100 mAh (4.1)
648Minutes
Samsung Galaxy S4 Active 2 600 mAh (4.2)
583Minutes
LG Optimus 4X HD 2150 mAh (4.0)
556Minutes
Samsung Galaxy S3 2100 mAh (4.0)
553Minutes
ASUS Padfone Infinity 2400 mah (4.1)
525Minutes
Samsung Galaxy Note 2500 mAh (2.3)
508Minutes
HTC One 2300 mAh (4.1)
483Minutes
HTC One S 1650 mAh (4.0)
477Minutes
HTC One X 1800 mAh (4.0)
450Minutes
ASUS Padfone 1520 mAh (4.0)
429Minutes
Oppo Find 5 2500 mah (4.1)
420Minutes
HTC Sensation XL 1600 mAh (4.0)
407Minutes
Sony Xperia S 1750 mAh (2.3)
377Minutes
Sony Xperia Z 2330 mAh (4.1)
360Minutes
Samsung Galaxy Nexus 1750 mAh (4.0)
351Minutes
LG Optimus True HD LTE 1830 mAh (2.3)
305Minutes
SE Xperia arc 1500 mAh (4.0)
283Minutes
Sony Xperia P 1305 mAh (2.3)
264Minutes
200
400
600
800

Det står redan efter någon dags användande klart för oss att batteritiden är noterbart bättre än vad vi är vana vid vad androidtelefoner berör. Samsungs Exynos 4 Quad-krets ter sig vara tämligen strömsnål vid normalt användande, men som alla högpresterande systemplattformar kan man om man anstränger telefonen till det yttersta tömma batteriet kvickt.

Under full belastning blir telefonen inte mycket varmare än 42 grader vilket är det bästa resultat vi hittills mätt upp för en fyrkärnig telefon. Detta är en skarp kontrast till föregångaren samt HTC One X som når temperaturer på uppåt 55-56 grader efter en längre tids full belastning med skärmen inställd på 100% ljusintensitet – en skillnad som definitivt är kännbar.

Vid videouppspelning, där vi numera har bytt ut vårt gamla och mycket lågupplösta klipp mot ett nyare och mer högupplöst klipp som bättre matchar dagens skärmupplösningar, så placerar sig Galaxy S III genast i topp, med Note strax efter. Det skall också tilläggas att vi justerat ljusnivån på skärmen för samtliga enheter i grafen så att de motsvarar den ljusintensitet som gäller för Galaxy Nexus vid 50% ljusstyrka. Vid ett mer normalt smartphoneanvändande ger vi dock övertaget till syskonet Note, som med ett större batteri men samtidigt en större skärm och en äldre plattform presterar förvånansvärt bra.

Jämför vi Galaxy S III med konkurrenter som HTC One X och Sony Xperia S så är det ett rejält övertag för S III, både vad gäller videouppspelning och verkligt användande. Att S III har ett större batteri märks tydligt, men skillnaden är större än så. Vi gissar att förklaringen är en kombination av Samsungs Exynos 4 Quad-chip i 32 nm, HD Super AMOLED-skärmen som för sin storlek är betydligt mer strömsnål än panelen som sitter i syskonet Galaxy Nexus. Tillsammans ger detta S III en batteritid som med råge knäpper konkurrenterna på näsan.

Laddtiden på över fem timmar med den medföljande laddaren från tomt till fullt är den i vår mening stora akilleshälen vad batteriet berör. Detta är inga problem om man i regel laddar över natten, men om man tvingas panikladda under dagen så räcker inte några handfull minuters ”stop and go”-laddning speciellt långt jämfört med konkurrenterna, speciellt inte i förhållande till Sony som gjort snabbladdning upp till en viss nivå till något av ett signum.

Vi trodde först att det var något fel med vårt första testexemplar, men då även vårt andra exemplar som anlände några dagar senare beter sig likadant så kan vi för närvarande bara konstatera att batteriet antingen tar laddning långsamt eller att Samsung skulle skickat med en kraftfullare laddare.

Samsung Galaxy S III battery chart

Systeminformation

I det här testet använder vi West Mountain Radio Computerized Battery Analyzer för att bilda oss en uppfattning kring batteriets kapacitet.

Enligt mätningen klarar batteriet av att leverera 2 000 mAh före dess att spänningen sjunker till 2.6V och urladdningen stoppas. Det finns därefter en liten del kraft kvar i batteriet, cirka en procent enligt telefonen, när vi stoppar in batteriet i enheten. Det faktiska värdet är med andra ord marginellt högre. Samsung å sin sida anger kapaciteten till 2 100 mAh och eftersom faktorer så som temperatur inverkar på resultatet ser vi ingen anledning att tvivla på Samsungs siffror.

Systeminformation

Samsung Galaxy S III bygger på samsungs egehändigt tillverkade Exynos 4 Quad-plattform som i sin tur har ett och annat gemensamt med fjolårets Exynos 4210-plattform. Bägge använder samma typ av systemprocessor i form av ARM Cortex-A9 liksom grafikprocessor i form av ARM Mali-400 MP. Det är värt att tillägga att plattformen också har NEON-stöd för bättre flyttalsprestanda precis som föregångaren.

Till nyheterna hör att Samsung bytt till en mer modern tillverkningsteknik baserad på 32nm (High-K Metal Gate) och ökat antalet kärnor till fyra stycken samt skruvat upp klockfrekvensen till 1,4 GHz. Grafikprocessorn har även den förbättrats genom en högre klockfrekvens på 400 MHz till skillnad från de 300 MHz som föregångaren var klockad till, men är fortfarande bestyckad med fyra kärnor. Den högre klockfrekvensen medför en beräkningskraft på 14.4 GFLOPS vid 400 MHz, vilket är en hel del bättre än de 7.2 GLFOPS som Geforce-kretsen klockad till 300 Mhz i Tegra 3 mäktar med.

Minnesbandbredden uppges också ha förbättrats med Exynos 4 Quad, men det verkar främst gälla enheter som blivit utrustade med LPDDR3-minnen. Om vi jämför Galax S III med S II har bandbredden förbättrats med omkring det dubbla, men om vi jämför med One X eller Galaxy Note är den uppmätta bandbredden i stort sett identisk, vilket alltså talar för att SGS III använder LPDDR2-minnen.

[Exynos 4 Quad]

Samsung Galaxy S III system info

Samsung snålar inte på hårdvaran i Galaxy S III

Vår testenhet kör Android 4.0.4 och bygger på en firmware med versionsnummer XXALE8. Utöver de vanliga sensorerna i form av ljussensor, närhetssensor, gyroskop samt kompass finner vi också en trycksensor/barometer.

För skojs skull jämförde vi denna gång barometern med vad vädersajten klart.se rapporterar. Resultatet skiljer sig inte nämnvärt från vädertjänstens ~1010 mBar. Galaxy S IIIrapporterar vid samma tillfälle 1003 mBar medan Galaxy Nexus rapporterar 1001 mBar.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
Oppo Find 5 (4.1)
1883MB
Nvidia Shield (4.2)
1879MB
LG Nexus 4 (4.2)
1872MB
Sony Xperia Z (4.1)
1839MB
Samsung Galaxy S4 Active (4.2)
1824MB
Samsung Galaxy S4 (4.2)
1821MB
Samsung Galaxy S4 GPlay (4.2)
1821MB
LG Optimus G (4.1)
1816MB
Samsung Galaxy Note II (4.1)
1791MB
ASUS Padfone Infinity (4.1)
1758MB
HTC One 32GB (4.1)
1567MB
LG Optimus 4X HD (4.0)
977MB
HTC One X (4.0)
976MB
ZTE Grand (4.0)
970MB
Motorola RAZR (4.0)
928MB
Samsung Galaxy S3 (4.1)
833MB
Samsung Galaxy S2 (4.0)
827MB
Samsung Galaxy Note (4.0)
808MB
Sony Xperia V (4.1)
802MB
LG Optimus True HD LTE (2.3)
783MB
Sony Xperia p (2.3)
772MB
Samsung Galaxy Nexus (4.1)
694MB
HTC One S (4.0)
684MB
Sony Xperia acro s (4.0)
634MB
Sony Xperia s (4.0)
634MB
ASUS Padfone (4.0)
626MB
400
800
1200
1600

Samsung Galaxy S III har enligt specifikationsbladet 1 GB RAM vilket lämnar 779 MB åt användarapplikationer efter att systemkomponenter så som grafikdel och radiodel lagt anspråk på sitt. Vidare har vårt exemplar 16 GB inbyggt flashminne med en systempartition på totalt 11,6 GB; varav omkring 11 GB finns tillgängligt för användardata och applikationer samt spel.

I applikationen Input Benchmark mäter vi en uppdateringsfrekvens på 72 Hz, vilket innebär att pekskärmen spårar våra tryck och rörelser 72 gånger per sekund – mer än nog för det mesta med andra ord. Antalet simultana tryckpunkter mäter vi som mest till tio stycket och även detta borde vara nog för de flesta ändamål på en 4,6″ stor skärm.

Spel, prestanda och grafer

Samsungs Exynos 4 Quad-plattform erbjuder mycket kraft över hela brädet och vi hittar inga omedelbara svagheter kontra konkurrenterna. Syntetiska tester säger förstås bara si och så mycket varför vi också testat en rad spel samt spelkonsolemulatorer.

Spelupplvelsen är trots en relativt blygsamt högre klockad grafikdel utmärkt och titlar så som Riptide GP och Shadowgun flyter på med en fullt godkänd framerate med högsta möjliga grafikinställningar. I spelemulatorer betyder också processorkraften mycket och på den punkten blir vi inte heller besvikna eftersom det mesta går utmärkt att spela, vilket inkluderar Nintendo 64-spel i N64oid och Playstation One-spel i FPse.

3DMark Ice Storm Extreme Test 1, 2 OpenGL ES 2.0 1080p

3DMark Ice Storm is an OpenGL ES 2.0 benchmark test that uses fixed off-screen rendering at 720p then scales the output to fit the native display resolution of your device. 3DMark Ice Storm Extreme raises the off-screen rendering resolution to 1080p and uses higher quality textures and post-processing effects to create a more demanding load for the latest smartphones and tablets.
Nvidia Shield Tegra 4 720p (4.2)
66FPS
37FPS
Samsung Galaxy S4 GPlay Adreno 320 1080p (4.2)
32FPS
24FPS
Samsung Galaxy S4 Active Adreno 320 1080p (4.2)
31FPS
23FPS
Samsung Galaxy S4 Adreno 320 1080p (4.2)
31FPS
24FPS
ASUS Padfone Infinity Adreno 320 1080p(4.1)
30FPS
22FPS
HTC One Adreno 320 1080p (4.1)
29FPS
23FPS
Sony Xperia Z Adreno 320 1080p (4.1)
28FPS
21FPS
LG Optimus G Adreno 320 720p (4.1)
28FPS
22FPS
Samsung Nexus 10 Mali-T604 WQXGA (4.2)
27FPS
18FPS
Oppo Find 5 Adreno 320 1080p (4.1)
24FPS
18FPS
LG Nexus 4 Adreno 320 720p (4.2)
24FPS
18FPS
Sony Xperia V Adreno 225 720p (4.1)
19FPS
11FPS
Samsung Galaxy Note 2 Mali-400 720p (4.1)
7FPS
11FPS
ASUS Nexus 7 Tegra 3 720p (4.2)
7FPS
6FPS
Samsung Galaxy S3 Mali-400 720p (4.1)
6FPS
10FPS
5
10
15
20
25
30
35
40
45
50
55
60
65

I Monjori Benchmark som testar shaderprestandan kniper Galaxy S III en förstaposition bland övriga enheter med samma upplösning. I Electopia tar prestandan däremot en smäll i jämförelse med vad den WVGA-upplösta Samsung Galaxy S II presterar. Här hjälper inte en 100MHz högre klockad grafikprocessor särskilt mycket. Vi misstänker att minnesbandbredden helt enkelt inte räcker till.

I M3D benchmark, som inte bara belastar grafikprocessorn hårt utan också systemprocessorn i och med en avancerad fysikmotor, visar Galaxy S III musklerna och placerar sig framför samtliga konkurrenter. I Basemark Taiji ser vi ett resultat som liknar det Electopia redovisar, med en klar marginal till fördel för Galaxy S II – också här är rimligtvis minnesbandbredden flaskhalsen.

Geekbench2 2.3

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Nvidia Shield Tegra 4 4x1.9GHz (4.2)
4399p
Samsung Galaxy S4 Active 4x1.9GHz S600 (4.2)
3293p
Samsung Galaxy S4 4x1.9GHz S600 (4.2)
3212p
HTC One 4x1.7GHz S600 (4.1)
2708p
ASUS Padfone Infinity 4x1.7GHz S600 (4.1)
2675p
LG Optimus G 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.1)
2235p
Oppo Find 5 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.1)
2193p
Sony Xperia Z 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.1)
2079p
Samsung Note 2 Exynos 4412 4x1.6GHz (4.1)
1993p
LG Nexus 4 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.2)
1704p
HTC One X Tegra 3 4x1.5GHz (4.1)
1679p
Samsung Galaxy S3 Exynos 4412 4x1.4GHz (4.0)
1668p
Sony Xperia V MSM8960 2x1.5GHz (4.1)
1609p
LG Optimus 4X HD Tegra 3 4x1.5GHz (4.0)
1554p
HTC One S MSM8260A 2x1.5GHz (4.0)
1543p
Samsung Galaxy Note Exynos 4210 2x1.4Ghz (4.0)
1192p
Samsung Galaxy S2 Exynos 4210 2x1.2GHz (4.0)
1160p
Samsung Galaxy Nexus OMAP4460 2x1.2GHz (4.1)
1005p
Sony Xperia acro s MSM8260 2x1.5GHz (4.0)
978p
Sony Xperia s MSM8260 2x1.5GHz (4.0)
973p
ZTE Grand Intel Z2460 1.6GHz (4.0
848p
Sony Xperia P NovaThor U8500 2x1GHz (2.3)
816p
SE Xperia arc MSM8255 1GHz (4.0)
493p
Samsung Nexus S S5PC110 1GHz (4.1)
328p
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000

I Linpack hamnar Galaxy S III bakom Snapdragon S4-utrustade One S med stor marginal liksom Tegra 3 med flera. Förklaringen till detta ligger i att Qualcomm designat S4-processorn – Krait – från grunden och infört en mängd förbättringar i förhållande till referensdesignen för Cortex A9 som både Tegra 3 och Exynos 4 Quad bygger på.

I Chainfire Bench (CF-Bench) där antalet CPU-kärnor och minnesbandbredden väger tungt är det dött lopp mellan Galaxy S III Exynos 4 quad och HTC One X med Tegra 3. Detsamma kan sägas om BenchmarkPi där Qualcomms S4-plattform verkar göra bäst ifrån sig.

Webbläsartesten Sunspider och Browsermark hanterar Samsung Galaxy S III mycket bra vilket leder till två förstaplatser. I det sistnämnda testet slår vi ett nytt rekord med rejäl marginal. Om vi ser till hur webbläsaren presterar när vi faktiskt använder den anar vi definitivt en bättring i förhållande till HTC One X, men skillnaden är inte så stor som exempelvis Browsermark gör gällande.

Med Androbench 3.0 mäter vi upp hastigheten på det inbyggda flashminnet. Ett högre resultat är bättre, såväl för read/läs och write/skriv. Flashprestandan är inget undantag och är även den i toppklass.

Ipraktiken noterar vi också att vi inte erfar några störande låsningar när vi exempelvis uppdaterar/installerar större applikationer från Google Play Store, vilket är vanligt i fall där NAND-prestandan inte räcker till.

Slutsats

Samsung Galaxy S3
Release: Sommaren 2012
CPU: 1,4GHz quad-core
SoC: Exynos 4 Quad
GPU: Mali-400MP
RAM: 1GB
Skärm: 4,8" / HD / 306PPI
Skärmtyp: Super AMOLED
Kamera: 8MP
Batteri: 2100mAh
Vikt: 133g
Mått: 137 x 71 x 9mm
Pris från:
Företrädaren, Samsung Galaxy S II, var som vi nämnde i inledningen närmast en totalknock av konkurrenterna då den anlände på butikshyllorna för över ett år sedan. En totalknock som innebar att det tog konkurrenterna hela 2011 att komma ikapp. Med detta färskt i minnet så är förstås frågan om Galaxy S III är en värdig tronföljare.

Mjukvaran är av allra senaste snitt, i form av Android 4.0/Ice Cream Sandwich och Samsungs TouchWiz 5.0, och tack vare en hyggligt god optimering och en ruskigt snabb hårdvara så är Galaxy S III den snabbaste telefonen vi har testat – såväl HTC One X, One S och Sony Xperia S får se sig slagna. Flytet är dock inte helt felfritt, och det är vår uppfattning att det i regel är den lite snålt tilltagna RAM-mängden om 1024 MB som ligger bakom problemen. Vi saknar dessutom 4G vilket tack vare lägre latenser ger en betydligt rappare surfupplevelse än 3G/3.5G.

Material håller hög kvalité även om somliga har invändningar mot Samsungs förtjusning i högblank plast. Genom en mycket genomtänkt design som är tänkt att vara handgodis snarare än ögongodis så ligger S III väldigt väl i handen, trots den rejäla skärmen på hela 4.8 tum. Tack vare materialvalet så känns telefonen dessutom försvinnande lätt, fastän batteriet ligger på väl tilltagna 2 100 mAh.

Batteritiden är riktigt bra och är vid sidan av syskonet Note bäst på androidmarknaden. Både vid videouppspelning och vid ett mer normalt användande så glänser Galaxy S III och levererar en batteritid som vid vårt användningsmönster (relativt tungt användande) ger 2-3h längre batteritid än HTC One X. Dessa extratimmar gör att vi sällan har behövt fylla på batteriet under arbetsdagen – och tur är det, för batteriet laddar väldigt långsamt.

Att Samsung går mot strömmen och erbjuder både ett utbytbart batteri och en slot för minnesexpansion (Micro-SD) förtjänar bara det ett stort plus i kanten.

Att Samsung går mot strömmen och erbjuder både ett utbytbart batteri och en slot för minnesexpansion (Micro-SD) förtjänar bara det ett stort plus i kanten. Vi ogillar kraftigt trenden där telefonerna levereras med ett inbyggt batteri och helt utan möjlighet till lagringsminnesexpansion.

Skärmen är mycket behaglig att vila ögonen på och tillhör den absoluta eliten – en av de bästa skärmarna vi har testat. Färgåtergivningen är briljant och svärta, kontraster och betraktningsvinklar är i sedvanlig (HD) Super AMOLED-ordning av toppklass. En brasklapp läggs dock in på grund av PenTile-matrisen (läs mer i vårt kapitel om bildskärmen) som vi vet ger många av Swedroids läsare allergiska utslag.

Skärmen har betydligt mindre problem med så kallad color banding än Galaxy Note och Galaxy Nexus, och problemen med tillfällig inbränning som Galaxy Nexus dras med lyser helt med sin frånvaro. Vidare tycks skärmen vara betydligt mer strömsnål än Galaxy Nexus dito trots de ytliga likheterna (samma tillverkare, likartad storlek, samma skärmteknik och samma upplösning).

Positioneringssystemet, GPS och GLONASS, är av hög klass och precis som tidigare testade telefoner med GLONASS så ser vi en klar förbättring då vi testar positioneringsprestandan i miljöer som är synnerligen besvärliga för satellitmottagare, som stadsmiljö med skymmande byggnader, skog och träd.

Kameran på 8 megapixlar har precis som HTC One X och HTC One S utrustats med ett dedikerat kamerachip, vilket innebär att Samsung kan bjuda på ett antal nya funktioner som tidigare inte var möjliga. Till dessa nya funktioner hör bland annat ett ”burst shot”-läge vilket innebär att man som bäst kan ta ~5 bilder per sekund, vilket är något högre än än de 4 bilder per sekund som HTC:s telefoner mäktar med. Till skillnad från HTC:s telefoner som kan ta hela 99 bilder i sekvens så är man med Galaxy S III begränsad till blott 20. Frontkameran, på 1.9 megapixlar, är den bästa vi har testat här på Swedroid och klarar av konststycket att fungera väl inomhus, hör och häpna.

Videoinspelning via den primära kameran har en maxupplösning på 1080p (1920×1080 pixlar) i upp till 30 FPS och ger den skarpaste och det bästa videoflytet vi har stött på bland androidtelefoner, men mikrofonen fångar upp ett vassare vindbrus än konkurrenten HTC One X. Via frontkameran kan vi spela in i 720p (1280×720 pixlar) i upp till 30 FPS och precis som vid stillbildsfoto så imponerar frontkameran med en för frontkameror riktigt skaplig videoinspelning.

När vi nu summerar ovanstående, summerar vår tid med Samsung Galaxy S III, så kan vi genast konstatera att S III som helhet är den bästa androidtelefonen hittills, även om det inte är riktigt samma utklassning gentemot konkurrenterna som när föregångaren Galaxy S II kom för strax över ett år sedan.

Som alla telefoner så har Samsung Galaxy S III sina fel och brister, men mjukvarurelaterade buggar/problem har varit förvånansvärt få – betydligt färre än vad vi (tragiskt nog) är vana vid vad gäller androidtelefoner.

Faktorer som storlek, materialval, utseende och skärmtyp handlar naturligtvis om personliga preferenser, men om vi försöker bortse från det subjektiva och istället summerar vad telefonen faktiskt bjuder på, hur den är att använda, hur snabbt och hur väl allt fungerar, så saknar Galaxy S III just nu motstycke. Vi rekommenderar den här telefonen varmt för alla er som vill ha det bästa som just nu står att finna på androidhyllan.

Kan Samsung med Galaxy S III sitta på tronen hela 2012 ut? Vi väntar med spänning på vad konkurrenterna har att erbjuda.

Samsung Galaxy S III är lämplig för dig som
  • Vill ha androidvärldens just nu bästa prestanda – både vad gäller spel och appar
  • Vill ha en mycket kompetent mediaspelare – alla våra testklipp sväljs med lätthet med rätt videospelare
  • Behöver en riktigt bra kamera – såväl den primära kameran som frontkameran
  • Eftersöker den just nu bästa kombinationen av prestanda, vikt och batteritid
  • Uppskattar möjligheten att kunna byta/expandera batteri och lagringsminne själv
  • Använder positioneringstjänster flitigt – GLONASS ger en extra knuff
Samsung Galaxy S III kan vara lämplig för dig som
  • Är förtjust i Samsungs TouchWiz – version 5.0 bjuder på mycket godis, men är inte resurssnål
  • Föredrar en telefon som är designad för att kännas bra i handen snarare än en som är designad för att vara behaglig att se på
Samsung Galaxy S III är inte lämplig för dig som
  • Söker en smidig telefon – en smart design kan inte trolla bort stora yttermått
  • Vill ha högsta möjliga kvalitetskänsla
  • Behöver ladda telefonen snabbt

Andra telefoner att överväga:

HTC One X
Processor: 1,5GHz quad-core
Plattform: Tegra 3
RAM: 1GB
Skärm: 4,7" / HD / 312PPI
Skärmtyp: Super LCD2
Kamera: 8MP

Sony Xperia S
Processor: 1,5GHz dual-core
Plattform: Qualc. MSM8260
RAM: 1GB
Skärm: 4,3" / HD / 342PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 12MP

Samsung Galaxy Nexus
Processor: 1,2GHz dual-core
Plattform: TI OMAP 4460
RAM: 1GB
Skärm: 4,65" / HD / 316PPI
Skärmtyp: Super AMOLED
Kamera: 5MP

Samsung Galaxy Note
Processor: 1,4GHz dual-core
Plattform: Exynos
RAM: 1GB
Skärm: 5,3" / WXGA / 285PPI
Skärmtyp: Super AMOLED
Kamera: 8MP



  • dennis

    en god bit in på 201, så är den idag..
    2012 kanske?

  • Erick Ekholm

    Tack för en utmärkt recension! :)

  • Dennis

    Förlåt… 2011

  • Johan

    Mycket bra recension som vanligt Swedroid!

  • Motvind

    En sedvanlig uppvisning i en alldeles utmärkt genomförd reccension, där allt som bör tas upp har tagits upp och det med en förträfflig känsla för detalj.
    Väl skrivet!

  • David

    Bra recension men dock en hel del skriveri som jag anser mig vara rent amatörmässigt. Sen att nämna colour banding när ni inte har kunskap om det är dumt, håll er till det ni kan så blir det bra!

  • Simon

    Tyvärr kommer jag inte att vara lite utförlig i mitt uttalande som ni var i er recension, men det var en alldeles utmärkt sådan och den gjorde att jag blev mer säker på mitt köp av en SG3 istället för One X.

    Hur mycket ni än lagt ner på detta, så måste nog det bästa och minst tidskrävande vara bildnamnet ”Snel Hest” Haha!

  • johan freijd

    Tack för recentionen äntligen, längtar tills jag får min nu!

  • RR

    Tackar för en som alltid suverän recension. Kan bara inflicka att min wifi når 71/11 på 5Ghz bandet med samma router. Har 100/10 fiber.

  • Per Lindsten

    Som vanligt en oerhört bra test och resumé. Bra jobbat :)

  • Oddy

    kalas recension som alltid! man e bortskämd som svensk som har swedroids recensioner. nu skulle man bara ha 6 tusen över oxo hehe

  • Tommy K

    Kan inte du förklara för alla som inte vet? Jag förstår inte vad som är fel i recensionen vad det gäller just den punkten, men då vet jag heller inte om telefonen eller någon av dom telefoner dom hänvisar till lider av just banding.

  • peterilund

    Tack för en fin recension. Jag sitter själv med en One X som jag är väldigt nöjd med. Den här recensionen får mig inte att vilja ha en Samsung då jag är helt allergisk mot kvaliteten de har, Touchwiz och till och med loggan. Jag önskar däremot att HTC haft liknande batteritid. Den fullkomligt förnedrar HTC på denna punkt och jag hoppas HTC bättrar sig inom detta område och slutar fjanta runt med sämre batterier. I övrigt är det kul prestandan flyttas framåt. Jag hade gärna haft mer i min One X också men känner att det den har att erbjuda mer än väl täcker det behov jag har:)
    Ska bli spännande att se kompisars SIII då jag tycker den vita ser riktigt fin ut och jag hoppas få mina fördomar om Samsungs plastfetisch skrotad.

  • Hanschrister

    Stämmer det verkligen att det bara finns fyra Android-mobiler som säljs med GLONASS aktiverat? Jag har haft en Arc S och är nästan säker på att den hade GLONASS out-of-box och den hade väldigt exakt gps-positionering när jag testade den.

  • Swedroid

    Nej, du har rätt. Vi hänvisar till de enheter vi haft tillfälle att testa och arc s recenserade vi tyvärr aldrig.

  • SO

    Strålande recension!

    En fråga – hur är det med bildupplösningen i panoramafunktionen? Gillar funktionen i S2 men där är upplösningen på tok för låg.

  • Arne

    Bra recension. Noterade några småfel som ni kan rätta till:
    ”Glonass vs GPS” (under ljudbilden)
    ”Galaxy Nexus rapporterar vid samma tillfälle 1003 mBar medan Galaxy Nexus rapporterar 1001 mBar.”
    ”Sasmung”

  • Niklas

    Är det någon mer som inte får spotify att fungera i sin S3:a?

  • Swedroid
  • kalld

    Otroligt hjälpsam recension. Man blir välinformerad av att läsa den, tack. En enda sak saknar jag: exempelbilderna på HDR vill jag se i original, för att kunna jämföra Samsungen med One X ordentligt.

  • isam

    Lite tung kanske, 133gr mot Htc One X 130gr ;)

  • kettLE

    Ångrar inte mitt köp av S3, nu väntar man bara på fler roms! 

  • Cyberdyne

    Det fungerar inte att byta grafer i de nya interaktiva resultatrutorna när man använder Internet Explorer, formateringen ser också lite förskjuten ut. I Chrome både fungerar och ser graferna helt normala ut. Samma sak gäller innehållsförteckningen, texten går utanför rutan i Explorer men ser normal ut i Chrome. 

    Ni borde nog kolla så att de nya funktionerna är kompatibla med alla webbläsare. Vet att det kan vara ett djävulskap att få alla browsers att tolka koden likadant, men det går att få till med lite trixande för det mesta.

  • c4lamity

    Lysande recension som alltid. Var bra sugen att skaffa xperia s när den kom men intalade mig att vänta med att bestämma mig tills S3 kom. Det har varit en lång och jobbig väntan men OMG så lycklig jag är med min S3 nu :)

  • Swedroid

    Tackar! Felen är korrigerade.

  • Swedroid

    Tack! Vi skall se till att kika på det. 

  • Anders

    Konstigt när htc one X recenserades så var kameran på Xperia S bättre på i princip alla punkter som det då stod i recensionen, men nu är de ingen större skillnad längre… konstigt

  • Swedroid

    Bilderna finns nu publicerade i fullstorlek undertill HDR-jämförelsen.

  • Big is beautiful

    Tack för en grym recension!

  • Niklas

    Snälla hjälp mig, vilken mobil ska jag köpa, One X, S3 elr Ó 4s?
    Gärna något tips var man ska köpa den? Billigt och bra;)

  • Mattiasd82

    Tack för en mycket utförlig recension!

  • Dr. Phys

    Det blir definitivt ett köp, men jag väntar tills jag har fått pengar och tills CM9 har kommit till den.

  • Fotbollsgräs

    Pentile, laddningstid och ram-minnet avskräcker. Jag tycker att HTC gjorde rätt som gav Sense företräde framför andra appar, men det hade de å andra sidan inte behövt göra om de varit lite mer generösa med grundläggande resurser. Även om problemet med kallstart kan lösas av att byta launcher så är det frustrerande att ens behöva läsa om.

  • floordust

    Gissar att 32 GB modellen har dubbla minnet för appinstallationer dvs. ~11.6×2 GB??

  • Micke

    En kanonbra skriven recension och det är svårt att hitta några skrivfel. Angående wifi–prestandan så når jag också uppemot 70 Mbit med en Asus n56–router. Sjukt nöjd med det plus resten av telefonen. Enda riktiga bristen anser jag att skärmstyrkan utomhus är. Upplever min Nexus S som bättre.

  • http://twitter.com/simonlindh Simon Lindh

    Något ni inte tar upp i recensionen är (det dumma) valet av knappar på telefonen.

    * Istället för en multitasking-knapp så måste man hålla inne Home-knappen, detta är en jobbigt gest för något man ska utföra ofta, switcha apps.
    * En dedikerad Meny-knapp trots alla Android-guidelines säger att meny-knappen ska bort och nu istället sitter i gränssnittet.

    Detta är dealbreakers för mig. Både HTC One X och Galaxy Nexus har på ”rätt” sätt.

  • http://lindstromweb.com/ Jesper Lindström

    Perfekt timing, trevlig morgonläsning på helgdagen! Får min imorgon för övrigt :)

  • Johan Winther

    Jag tycker att de ska gå efter W3C:s rekommendationer oavsett vad.

  • haha

    samsung så klart

  • Fredrik B.

    Det är ju ett otroligt arbete ni lägger ner – Tack för det.
    Fast det går ju inte att komma ifrån att texten är tendentiös. Det som tidigare var katastrofdåligt, att en telefon 2012 inte har en dedikerad kameraknapp är tydligen inte lika viktigt när det gäller Samsung. I slutsatsen kan man även läsa att Burst-mode är snabbare på Samsung med 6-7 bilder i sekunden. Öppningsstycket är även det en smula subjektivt, kommer ihåg ”Frågan på allas läppar är nu förstås vilken enhet som är bäst – HTC Sensation eller Samsung Galaxy S II. Så, vad tycker Swedroid? Då vi väger samman alla delar; hur vi har upplevt telefonerna, kvalitet, buggar, problem, prestanda och så vidare så kan vi efter en del funderande konstatera att Samsung Galaxy S II sitter kvar på tronen, men marginalen ner till Sensation är inte stor.” från recensionen, där flera recensenter förra året konstaterar samma sak. Tittar vi sedan på försäljningssiffror kan ingen påstå att Samsung inte dominerade förra generationens flagskeppmodeller.
    Som sagt, det lyser igenom väldigt tydligt vilka värderingar som skribenten har, vilket är synd med tanke på den nivå av proffesionalism sajten i övrigt håller. Det märks på flertalet ställen där brister nedtonas som icke-relevanta helt plötsligt, bara för att det är en Samsung?!. Samtidigt som frontkameran helt plötsligt hyllas som det bästa och viktigaste på en telefon, när jag inte kan påminna mig läsa om det någon gång gällande någon annan telefon.
    Samtidigt kan jag villigt erkänna att jag är en Sense-anhängare, så varit sedan HD2´an och verkligen gillar kvalitetskänslan som HTC har i sina produkter. De som köper SIII kommer garanterat bli mycket nöjda med den.
    Grattis Sverige!  

  • Daniel

    Varför inte kalla det RgBg istället för RRGBBG?

  • SO

    Jag svarar själv med en kopiering från xda:s forum där samma fråga ställts:

    Originally Posted by dusanzk  
    I’m not much of a photographer but maybe this helps…

    I took a picture using the Panorama feature (it was about 7-8 pictures stiched in to one)

    The resolution is

    Width: 1008

    Height: 5584

    Thanks, that’s more than double the resolution of the S2 (2576*400)

    Too bad it’s not full 8mp pictures stichted together, at least it’s an improvement over the S2.
                     

  • Swedroid

    Det skall förstås stå sex bilder per sekund i stycket om kameradelen och inget annat.

  • mickeko

    Hemknappslagget får man bort genom att gå in i S Voice inställningar och stänga av funktionen ”Launch S Voice” (dubbeltryck på home).

  • Joakim Sörensen

    ”…ger 2-3 längre batteritid än HTC One X.” Tror ni har glömt ”timmar” här :)

  • Robert S

    Den partiskhet du påstår finnas tycker jag inte stämmer och att dom skulle klagat på andra mobiler som saknar kameraknapp känner jag inte igen. Vad jag vet nämns det inte ens och dom nämner det oftast bara om mobilen har en sådan och berömmer den för det.
    Sen att använda ordet tendentiös för att framstå som mer kunnig än andra känns något lamt.Så det känns som det är ditt anti Samsung som gör att du ser saker som inte finns och att du inte kan se saker objektivt snarare and dom som gjort recensionerna.

  • Drefusmonk

    Mycket bra genomgång. 
    Några kommentarer kring hur S3 är som arbetstelefon (kompatibel med office), HDMI-kontakt (tillbehör), uppkoppling till Monitor/TV/dator hade också varit intressant att veta. 
    I övrigt hoppas jag att vi får möjlighet att köpa med 2 GB ram och 64 GB HD. 
    Några kommentarer kring dessa förhoppningar?

  • Johan

    Missade jag det stycket eller har ni inte testat eller skrivit om Smart Stay funktionen. Jag har läst lite olika om det hur det fungerar och skulle vilja veta vad ni tycker.
    Inte heller s-beam har testats eller läser jag dåligt?

  • perre

    Den har i bättre batteritid än Razr maxxx, ingen smartphone har det till dagens datum med 3300 mah så har maxxx världens bästa batteritid för en smartphone

  • SaberBlade

    Bara jag som upplever att bilderna i recensionen från One X är väldigt kalla, alltså har en blå ton. Dessutom vissa bilder ser väldigt konstiga ut, nästan lite dimmiga. Tycker Xperia S har bästa huvudkamera men står man mellan One X och S3 så har S3 i mitt tycke klart bättre. Förvånad att frontkameran var så mycket bättre än konkurrenterna dock! Blir kanske ett köp ändå, men det får vänta lite till. :)

  • Nja

    Snygg telefon men menyerna särskilt när man ringer ser ju riktigt fula ut…
    Helt ok gsm iaf. Men kör nog med min iPhone 4S ett tag till. 

    Och jo jag har några android mobiler i bagaget också så kom inte och nojsa att jag är nått Apple fanboy!

  • blunden

    Jag fattar inte hur de kan ha sådana problem med att klara sig på 1 GB ram. Galaxy Nexus fungerar utmärkt med den mängden och har till och med aningen mindre ledigt för appar. Känns som att problemet som vanligt är tillverkarnas gränssnitt, i detta fall TouchWiz. Tråkigt.

  • Ggfggc

    Hm. Måste säga att opartiskheten i tidigare recensioner känns lite naggad i kanten här. Fyra sekunders lagg för att starta om fönsterhanteraren efter lite surfning skulle säga är skandalöst och ett definitivt Köp Ej år 2012 i en telefon som kostar mer än en femhundring. Efter all kritik om lagg i Android så förstår jag inte hur ni så lättvindigt ignorerar det. Känns som om någon som inte bara är benchmarkskåt skulle gjort den här recensionen.

  • http://misslyckande.wordpress.com/ Testares

    Mobiler är som bilar… när kommer den perfekta? När ska man lyssna på kunderna?

  • Kame_boy

    Jag tvivlar på att det är ram-minnet som ”tar slut”. Förmodligen handlar det om alldeles för aggressivt inställda parametrar för minneshanteringen, som ser till att stänga ner bakomliggande appar. Det är något som jag stött på i vissa original-romar tillGalaxy S/S2 och Note. Det är definitivt en tabbe av Samsung, då launchern borde prioriteras. Så min tro är att felet ligger i mjukvara, inte att det är för lite RAM. 

  • Kameboy

    Eftersom det är ett relativt lättkorrigerat med en uppdatering är det inget att hänga upp sig på egentligen. Definitivt ett minus, men åtgärdas förmodligen snart. Senaste HTC mobilerna ska enligt uppgift också lida av dumt valda minnesprioriteringar (allt icke-Sense nedprioriteras). Så problem av det här slaget är inget ovanligt för toppskiktet 2012. Inte att jag försvarar ”buggarna”, men det här är ingen anledning att dra ner betyget nämnvärt imho.

  • Niklas

    Tackar., det är fler appar som inte fungerar riktigt, eller hänger sig liksom. Facebook och Google maps bl.a…

  • gabi karat

    Men One X är gjord av plast också…

  • pelle boström

    för att RRGBBG är en förkortning av RedRedGreenBlueBlueGreen obviously. där den faktiska ordningen är viktig

  • Mavro

    Tycker det var en bra recension, kul att ni har med en så stor ljud recension. En sak som jag har tänkt på är hur tillverkarna slänger på den klassiska ”hängmattan” på alla sina enheters ljudutgångar :). Varför kan dom inte istället ha det som ett alternativ till mediaspelaren genom en EQ preset eller som en funktion vid namn ”haengmaeta” eller ”sound enhancer” :D. 
    Hängmattan är en klassiker i mixning och mastering för att lyfta upp en låt lite extra och sen lyfts den upp ännu mer i mobilen. Som jag ser det så är det bara kaka på kaka. Och för mig så är det viktigt att det jag lyssnar på återges så ofärgat som möjligt, men det är ju bara jag och jag kan förstå att andra gärna vill ha den extra botten och toppen. Och till lurarna som följer med så kompenserar ju faktiskt hängmattan lite för lurarnas egna frekvens återgivning (iaf i botten). Någon som vet någon länk till liknande test för Iphone 4s?

  • Concha

    En bra recension som vanligt. Beträffande laddningen så har väl S2 en spärr på hur många mAt den tar emot i laddning, kanske likadant här.

  • http://www.facebook.com/jerry.berglund Jerry Berglund

    Måste nästan hålla med dig där. Xperia S kamera är ju den bättre kameran (talar förstås om bakre kameran) och tycker det är relativt stor miss av Swedroid testarna att faktiskt inte ha med Xperia S kameran mer i just avdelningen för kamera. Nu får man ju nästan uppfattninga att S3 och One x har ännu bättre kameror än Xperia S. Annars så har jag ju inget att klaga på, tyckte förvissa att Xperia S hade en bättre GPS också. Men överlag är det neutral genomgång, med för och nackdelar. Bra återigen. Bakläxa på kameradelen bara, eftersom ni inte hade den bästa androidkameramobilen mera med i testningen. Självklart borde fler bilder ifrån Xperia S, och fler filmer vara med.

  • Unkown

    Lite synd bara att GPU:n inte klår SGX 543MP2+ i ren prestanda 14.4Gflops jämfört med 19.2 för SGX 543MP2+ för att inte tala om att SGX 543MP4+ har ännu högre prestanda. Samsung skulle helt klart ha en annan GPU krets eller en nyare istället för att höja MALI 400 med 100Mhz. Förstår inte varför det är så lite Android mobiler som använder den ypperliga SGX 543MP2+ eller den som sitter i Ipad3 och PS Vita.

  • Cp

    Precis.. Man må ha hyllat galaxy s2, and likt trean, men alla problem med exchange har gjort att hela koncernen fick snabbt byta telefonmodell, till HTC som fungerar… Så det är jävligt viktigt att testa om den ska. Fungera som arbetstelefon för de som inte är 17 eller kör truck…

  • Oscar Stegland
  • Mathias

    Hej, bra recension. Hur gör ni för att koppla i ps3-kontrollen till telefonen? Vill testa det på min S3:a :)

  • Mogge44

    ”Briljant färgåtergivning” av skärmen?? Den är ROSA!!

  • Seade

    ”Samsung Galxay S III har liksom föregångaren en så kallad PenTile-matris” Om föregångaren är Galaxy S II så stämmer detta inte. 

  • Per

    Väljer man knappar likt One X (kapacitiv multitasking-knapp) så kommer det upp en svart bar med menyknapp och stjäl yta. Vill man ha den funktionen ska det vara softkeys…

  • Per

    Saknar diskussion om företagets etik och miljöaspekter på tillverkningen. Det borde ingå i bedömningen! I övrigt en mycket bra recension.

  • DroidMe

    Nåt som inte nämns är om S# verkligen stödjer exFat och NTFS direkt utan modifieringar? Läst att det skall stödjas?

  • Uknown

    Fortfarande är MALI 400 inte unified som SGX 543MP2+ och den ligger inte i närheten när det kommer till ren och skär spelprestanda.

  • Swedroid

    Det stämmer. Stödet har inte fösvunnit sedan Galaxy S II. 

  • Patrik

    Tack, det var guld värt att veta.

  • http://limani.se Malsor

    Läs igen.

  • http://limani.se Malsor

    Har du verkligen läst recensionen?

    ”Vi har nämligen inte fått det att fungera med någon av våra MHL-adaptrar. Enligt Samsung krävs i stället en ny adapter med modellnummer EPL-3FHUBE som olustigt nog inte finns tillgänglig i Norden vid tillfället för den här recensionen.”

  • http://www.feldoncentral.com/~tiny/ Tiny Turtle

    Så att den inte har knappar som resulterar i att en tiondel av skärmen tas upp av en(!) knapp i en del appar är en ”dealbreaker” för dig? Fanboy much?

    http://www.guidingtech.com/10821/disable-3-three-dot-menu-htc-one-x-map-to-task-switcher-button/

  • Oliver

    I benchmarksen har ni skrivit ut att Samsung Nexus S har Adreno 205, det stämmer inte utan den har PowerVR SGX540 (samma som Galaxy Nexus).

  • http://homeautomateit.com/ Peter Elmered

    Det där kommer helt säkert gå att fixa genom att lägga in en custom ROM som gör att menyknappen blir en multi task-knapp istället. Det är inte speciellt svårt att lägga in ROM:ar om man har lite datorvana så jag förstår inte varför det skulle vara en dealbreaker.

  • http://homeautomateit.com/ Peter Elmered

    Bör bli närmare 11,6 + 16 = 27,6 GB. Utrymmet som försvinner nu används för opperativsystemet, drivrutiner och appar som kommer med telefonen – Det behöver du inte räkna med tv gånger.

  • http://homeautomateit.com/ Peter Elmered

    Jag gissar att det är för att HOX:en är SGS3:ans största konkurrent just nu som de valde att jämföra med den.

  • Victor

    Dessutom kommer garanterat ROMar inkludera valet att få skärmknappar Gnex-style om man vill. Där kan man välja och vraka bland vilka knappar man vill ha synliga.

  • Foosvald

    ”Sökmotorn som används är naturligtvis googles och vi hittar ingen möjlighet att byta sökmotor.”

    Visst, man kan inte byta standardsökmotor, men däremot kan man säga ”Bing” eller ”Yahoo” framför det man vill söka på, så gör den en sökning på respektives mobilsida.

  • Jonas

    Mycket sakligt att hugga på att någon använder ett ”fint ord”. Jag vet inte vilken utgångspunkt du har, men ordet tendentiös är ett vanligt begrepp i akademiska miljöer och kommer man från den bakgrunden torde det ordet ligga närmast för att beskriva om författaren vinklar artikeln för att stödja sin egen teori.

  • tramsgar

    Tack för en djupgående recension. Bristen på superlativ uppskattas, dock anas en viss retorisk bias i formen ”SIII är bäst tills undantag hittas”. Håller med om att sd-kortplats och ”löst” batteri är högst berömvärt nuförtiden.

    ”…såväl HTC One X, One S och Sony Xperia S får se sig slagna.” – Eh, inte enligt era egna benchmarks iaf. Var väl snarare One S som spöade (inte bara tack vare lägre upplösning).

  • tramsgar

    Att prioritera upp Sense är ju det som undviker att launchern slängs ut vid minnesbrist.

  • tramsgar

    Skulle gärna bytt 100 multitask-knappar mot en enda menyknapp på HTC One… =)

  • Vidde

    Laddade min s3 idag och gick från 7% batteri till 64% på 1 timme och 10 minuter så tycker inte den laddar sååå långsamt. Tycker s2an laddade märkbart långsammare.

  • Robert Nilsson

    Hur går det med rom-kokandet? Man vill ju ha hårdvaran så det gör ont men mjukvaran hmm.. ja… skulle gärna se t.ex. en väl fungerande resurection remix som jag kör på S2 och är väldigt nöjd med.

  • http://www.davidwargert.net David

     Håller med, en sak som är viktig för mig när jag köper telefon. Är dem för dåliga på det så köper jag helt enkelt inte!

  • http://www.davidwargert.net David

     Ja, de från one x har sämre vitbalans. Däremot så är ”dimmigheten” inte nödvändigtvis av ondo. Bilderna från Galaxyn kanske ser bättre ut direkt från kameran men de är också mer aggressivt behandlade, bilderna från one x innehåller i de flesta fall mer information och det går därmed att få ut mer av bilderna om man vill. Detta kräver dock att man själv behandlar bilderna, och då är frågan om någon någonsin gör detta på en mobilkamera…så det är en avvägning. Jämför jpeg bilderna från en systemkamera av instegsmodell med de jpeg bilder som kommer från en semiproffs/proffs-variant så kommer de senare att (som default) vara mycket mjukare för att behålla mer information medan de från instegsmodellen att vara mer aggressivt behandlade (kontrast, färgmättnad etc.).

  • Gast

    ”tendentiös”

    Slutade läsa där.

  • Greger

    Det är en i det stora fantastisk mobil, men om vi glömmer godiset (mediastöd, skärmen mm) och tittar på en del grundläggande saker verkar det som att de glömt tänka.
    - Bakgrunden på startsidan kan man bara välja bilder till. Jag vill ha en svart bakgrund, men fick ta ett foto i fickan för att få något svart att lägga där.
    - Standardklockan på startsidan sitter förskjuten en cm åt sidan, det ser för jäkligt ut.
    - Standard-alarmet har en svart bakgrund vilket ser hemskt ut mot vilken annan bakgrund än just svart.
    - Man måste ha alarm-widget för att se vilen tid alarmet är satt på. Det borde synas i statusfältet.   

  • Greger

    Glömde en sak. Typsnittet på klockan och alarmet är inte samma. Ser illa ut.

  • Abaregi

    Köp mobilen med starkast hårdvara. 
    Alla vettiga människor kommer ju ändå skrota det ROM som är i och byta ut kernel och allt det där för att få en 20% snabbare mobil med 20% bättre batteri. Alla mjukvarutester och jämförelser är ganska onödiga.

  • http://openid.anonymity.com/asyhyg JagÄrInteDu

    Varför har ni tagit bort Xperia Ray från testresultaten? Jag gillade att jämföra min mobil med testmobilerna. :(

  • http://openid.anonymity.com/asyhyg JagÄrInteDu

    Så bara runt 1-2% av androidanvändarna är vettiga? För det är runt så många som byter ut sina ROMar. :)

  • http://openid.anonymity.com/asyhyg JagÄrInteDu

    http://www.swedroid.se/wp-content/uploads/2010/05/Spectrum.png

    Förvisso 3GS men iPhones har nog alltid liknande ljudkvalitet. 

  • http://openid.anonymity.com/asyhyg JagÄrInteDu

    Instämmer helt. 

  • http://openid.anonymity.com/asyhyg JagÄrInteDu

    Samma sak hos oss. Blev HTC/SE för att dom funkar bättre på företaget. 

  • http://openid.anonymity.com/asyhyg JagÄrInteDu

    Jag vill minnas att det klagades på att mobilen jag valde saknade kameraknapp förra året. :)

  • http://openid.anonymity.com/asyhyg JagÄrInteDu

    Ett dumt val imo, för jag kommer inte hit för att titta på jämförelse med närmsta konkurrenten (subjektivt), utan för en jämförelse med det bästa på marknaden.

  • Mavro

    Tackar tackar :)

  • Jörgen Lindqvist

    Kan bara hålla med. Det måste varit något fel på testexemplaret.

  • Ingenjören

    Ni har ett räknefel i artikeln. 196 min är inte 5 h, utan snarare 3,3 h. Jämfört med One X ca 2 h. Därmed är väl inte laddningstiden så bedrövlig?

  • Gäst

    Jag håller inte med att det skulle ta otroligt lång tid att ladda batteriet. Jag laddade nyss upp från 55% till 100% på knappa 45 minuter. Jag har haft S3 i en och en halv vecka.

  • Nightdriver

    Bra recension som vanligt! Med tanke på att de egenskaper som jag uppskattar, bra skärm, hög byggkvalite och bra kamera, så är jag nöjd med att jag valde HTC One X! Men SIII är en grym lur, inget snack om saken…!

  • Gast

    Köpte en S3 på webhallen för ett par dagar sen, utan att ha testat den innan. Valet stod mellan den och en HOX som jag provat på jobbet ett antal gånger och blivit väldigt imponerad av, speciellt skärmen. Jag brukar inte göra sånna chansningar men denna gång var det klockren vinst, htc’n känns klart SEG när man flippar i gränssnittet medans S3 inte har någon som helst synlig lagg, den är smörigare än en iphone i flytet. S3′s skärm är något suddigare än HOXens på nära håll men det är mer av principsak man stör sig av det (man VET att det är pentile och det stör mer än att skärmen skulle vara dålig).

  • Silo83

    5h laddning är ju rent skitsnack. Min laddar fullt från 4% på knappt två.

  • Ric

    Noterar när jag jämför med Galaxy Note att vissa jämförelser är mot 2.3, andra mot 4.0 och siffrorna som är 4.0 skiljer sig ganska markant åt mot recensionen ni gjorde av Galaxy Note när den kom i höstas.

    Det skulle vara intressant att se jämförelsen mellan Note 2.3 och 4.0 av Swedroid, vilket borde vara en smal sak eftersom all data finns tillgänglig uppenbarligen.

  • Flamso

    Fast till skillnad från den vita S3an så är One Xen inte alls billig i kvalitetskänslan. ^^ Det är det han menar!

  • Flamso

    Det har jag redan gjort, det är värt. ;) Finns ju inbyggt i typ alla custom ROMs.

  • Kallejularbo

    Idiotfråga men kan man föra över mp3:or från en Imac till till Samsung Galaxy S III eller är den bara kompatibel med Windows? 

  • Asdf

    Tappade min blå s3 idag och spräckte skärmen! Haft den i 6 dagar!

  • Wmathy

    Ja det kan du göra :)

  • Sven Norberg

    Går det enkelt att synka datorns outlookkalender och  kontakter med kalendern och kontakterna i Samsung G3? 

  • twisted_one

    Japp, det stämmer bra. ca 1-2%

  • twisted_one

    CM9 nigthlys finns att ladda ner..

  • twisted_one

    S3′an har ett långt mycket kompetentare ljudchip än någon iphone.
    Men det som gör den många gånger bättre än iphone vad gäller ljud är dom ljudförbättringar som genialiska utvecklare släpper.

  • Werner

    Fast det där är ju på väg bort, alla ny uppdaterade appar har flyttat upp meny knappen till övre delen av appen och då ser man inte den där svarta baren. Den kommer bara vara där tills utvecklarna har uppdaterat sina appar till att följa Googles riktlinjer.

  • Werner

    Har för mig att alla Sony telefoner lanserade 2011 och senare har GLONASS aktiverat.

  • Werner

    Japp, Sense är betydigt snyggare gjort faktiskt. Mer genomarbetat.

  • http://www.facebook.com/sven.h.alund Sven Hoffa Ålund

    Jag står i valet mellan en S3 och HOX, det väger lite åt S3:an men så läste jag om ljudet. HOX:en har ju Beats och det jag undrar är om nån testat och har synpunkter på det?

  • Oavsett

    Problemet kommer inte att vara vad konkurrenterna kommer att erbjuda vad gäller att bli slagen, problemet heter Galaxy Note II, Samsung själva. Som slår GS III rejält på fingrarna, bättre skärmteknik, kraftigare batteri, dubbla ramminne,  4G(!), snabbare processor.

  • burtan

    Hej!
    Förmodligen har dom löst den långa laddtiden nu!? Jag kollade precis…lät den bli så tom, att den stängde av sig själv. Efter 2tim 20 min var den fulladdad igen, och då har jag ändå haft den igång sen jag började ladda!
    MEN…jag har ett annat problem! Hur får man bort ”spam” ifrån den? Har nån/några appar som dyker upp några gånger per dag (spel, dating o.s.v)!? Grymt irriterande!
    Hjälp…!!

  • Gast

    I Jelly Bean (4.1) ska du kunna ställa in vilka appar som får skicka notifieringar. Bara att vänta på uppdateringen alltså.

  • Bjorn57

    Okay låter fint!
    Tack för hjälpen!! :)

  • Sylar-88

    Det klagades som fan på SE ray att den ej hade en   kameraknapp !!

  • Javier

    Har ägt min SGS3 i drygt 2v.
    Köpte den TROTS att jag egentligen ville ha HoX.
    Men kände att jag lika gärna kunde testa annat än Sense eftersom jag haft en desire gen.1 innan.

    Det första som slår mig är att SGS3s kamera som fått så bra kritik tar sämre bilder än den som sitter i min 2år gamla desire.
    Dessutom har sense en funktion som S3 måste ha en kass app till för att lösa.

    Och i detta testet framgår det tydligt att skärmen hos SGS3 inte har ”äkta” 720p som dom hävdar.

    Och om ni hittar stavfel denna texten så tacka nativetangentbordet oxå det sämre än det i HTC Sense 2.

    iPhone 5 har inte 720p men de har retina.

    Det enda jag gillar med S3an är att man kan utnyttja hela minnet till appar och utöka med microsd.

    Telefonen är ju hårdvarumässigt bättre än desire. Men inte användarmässigt

  • Javier

    Skärmen ja…

    HOX har 720p…
    Inte S3.

  • emilwidlund

    När S3an släpptes så fanns det en bugg i mjukvaran som ökade laddningstiden rejält. Detta har, som du säkert märkt, Samsung redan åtgärdat med en liten firmware-uppdatering.

  • Robert Mattsson

    Funderar på ny telefon. Tycker att jag läser mycket som är lika bra eller bättre med HTC One X. Hur tycker ni?

  • Lejohn17

    har en samsung galaxy s3 som är köpt i england,har inte någon svenskt språk.kam man ladda ner det? och hur???

  • Stefan

    Fast nu har ju Samsung Galaxy SIII med 4g och 2gb ram kommit. Hoppas min dyker upp i veckan :D

  • Frutte

    Har den upplåst eller lätt att låsa upp bootloader?

  • Anniie Sjogren

    Är det någon som vet om man kan öka antalet tecken i sms? Mina blir bara multimediameddelanden ganska snabbt.

  • bri

    Bästa mobilen någonsin !!!!! Har aldrig varit så nöjd över en mobil : )

Aktuellt


Håll koll på alla nyheterna under IFA i Berlin genom vårt nyhetsnav.

Android på Prisjakt

Sony Xperia Z1 Compact
HTC One (M8)
Samsung Galaxy Note 3
Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z
Asus Google Nexus 7 2013
Asus Google Nexus 7

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS