Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Test av Samsung Galaxy S8 Plus

Postat:
21:26 - 2017-06-16
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Sällan har en större vikt vilat på Samsungs axlar än inför årets lansering av Galaxy S8 och S8 Plus. Efter höstens för Samsungs del smått katastrofala lansering och sedermera permanenta säljstopp av Galaxy Note 7 med batteriproblem som kunde leda till explosionsartade bränder i sällsynta fall var det många som ställde sig frågande till den sydkoreanska teknikjättens framtid.

När nu Galaxy S8 och S8 Plus lanseras riktas blickarna återigen mot Samsung, och den här gången med ett visst mått av skepsis. Vi vet ännu inte om batteriproblemen är lösta, det får tiden utvisa, men vi hoppas åtminstone i den här recensionen kunna svara på om Samsung med Galaxy S8 Plus har lyckats med konststycket att återerövra vårt förtroende och vår gunst.

Specifikationer

Specifikationer Samsung Galaxy S8 Plus
ReleasedatumVåren 2017
Processor2,3GHz octa-core
PlattformExynos 8895 Octa 64-bit
GrafikkretsMali-G71 MP20
RAM-minne4GB
Inbyggt minne64GB / plats för minneskort
Skärm6,2" / WQHD+ - 1440x2960 pixlar / 531PPI
SkärmtypSuper AMOLED / 18.5:9 / 97,56 cm² / ~83,3% av fronten
Kamera12MP
Främre kamera8MP
Vikt173g
Höjd, bredd, djup159,5 x 73,4 x 8,1mm
Batteri3500mAh
KommunikationUSB 3.1 Type-C, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct
SensorerGPS+GLONASS+Galileo+Beidou, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, pulsmätare, ögonskanner, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
Tal / standbytid-
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningIP68
Övrig info3,5mm-jack.
Mer infoMer info om Samsung Galaxy S8 Plus på Androidenheter.se

Samsung Galaxy S8 Plus bygger kring en hela 6,2 tum stor AMOLED-skärm med en upplösning på 1 440 x 2 960 pixlar. Detta resulterar i ett tämligen utdraget skärmförhållande på 18,5:9. Pixeltätheten är 592 PPI. Under skalet finner vi Samsungs egenutvecklade åttakärniga chipp Exynos 8895 Octa, 4 GB LPDDR4-RAM och 64 GB lagringsminne.

Mjukvaran består av Android 7.0 Nougat med senaste versionen av Samsungs gränssnitt TouchWiz ovanpå. Kameran består av en 12-megapixelsensor på baksidan samt en frontriktad kamera på 8 megapixlar. Vi finner stöd för alla svenska 2G-, 3G-, och 4G-standarder, brett Wi-Fi-stöd (802.11ac), GPS, GLONASS, BDS och GALILEO, NFC, Bluetooth 5.0.

Utöver ovanstående återfinns den vanliga uppsättningen sensorer, såsom närhetssensor, ljussensor, gyro, accelerometer, kompass och barometer. Vi finner även en fingeravtrycksläsare på baksidan och en iris-skanner på fronten. Batteriet väger in på 3 500 mAh och Samsung har gett både S8 och S8 Plus såväl vattenresistens (IP68) samt stöd för trådlös laddning. Enhetens yttermått är 159,5 x 73,4 x 8,1 millimeter och vikten anges vara 173 gram vilket stämmer tämligen väl överens med vår brevvåg som säger 172 gram.

I kartongen

Samsung levererar Galaxy S8 Plus i en kvalitativ svart kartong med ”S8+” i klarblå glansig text på det yttre skalets ovansida. På samma ovansidas övre vänstra hörn finner vi texten ”Samsung Galaxy S8+” i en mindre mörkgrå text och i det nedre vänstra hörnet ”64 GB” även den i en mindre mörkgrå text.

Då det yttre skalet skjuts av möts vi av en svart inre kartong som även den upplevs som robust och kvalitativ. Då den inre kartongens lock fälls åt sidan finner vi som brukligt telefonen själv i ett eget fack allra längst upp, med skärmen vänd mot oss. Telefonen är väl inslagen i skyddsplast som sig bör.

Nedanför telefonens övre fack återfinner vi en mindre kartong inuti vilken vi hittar diverse dokumentation såsom garantiinformation och en snabbstartguide, samt SIM-stiftet för att fälla ut SIM-kortsläden. Allra längst ned i kartongen hittar vi en svart snabbladdare, en svart USB-kabel, två svarta USB-adaptrar och ett par påkostade svarta AKG-hörlurar av in ear-typ.

Vi finner följande i kartongen:

 • Samsung Galaxy S8 Plus (SM-G955F, ”Arctic Silver”)
 • Laddadapter (svart, snabbladdare, 5V och 2A plus 9V och 1,67A)
 • USB-kabel (svart, cirka 1 meter lång)
 • USB-adaptrar (svarta, USB till USB Typ C och Micro USB till USB Typ C)
 • Trådburna AKG-hörlurar (påkostade, svarta, in ear-typ)
 • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
 • Dokumentation i form av snabbstartguide och garantiinformation

Vi kan i vanlig ordning inte veta med säkerhet att de svenska butiksexemplaren, via olika återförsäljare, operatörer och kampanjer, har samma innehåll som vår kartong, så om ni med säkerhet vill veta innan ni slår till rekommenderar vi er som alltid att kontakta återförsäljaren innan köp.

Konstruktion, knappar, sensorer, anslutningar och trådlöst

Samsung har gett Galaxy S8 Plus en design som vi nog vill beskriva som utpräglat typisk för Samsung-telefoner de senaste åren. Få lär missa att det är just en Samsung-telefon, även utan att se Samsung-loggan på bakstycket.

Samsung har filat vidare och putsat sin design ytterligare och i år ser vi att såväl frontens glas som glasbakstycket i ännu högre grad har fasats in i metallramen, det ser nästan ut som att glasstyckena smälter in i metallramen med en mjuk rundning, och det ser mycket läckert ut.

Rent estetiskt tycks Galaxy S8 Plus vara en fullträff och människor i vår omgivning som vi ber om ett utlåtande är utan undantag positivt inställda, och väljer i samtliga fall S8 Plus som deras personliga designfavorit då den ställs mot LG G6 och Sony Xperia XZs. Dock är det högblanka glasbakstycket en fingeravtrycksmagnet och telefonen måste ideligen ”torkas av” för att inte se kladdig ut, särskilt, gissar vi, om man köper den svarta versionen.

Telefonens ram är, som vi är inne på här ovan, av mjukt rundad lättmetall. Ramens rundning gör att S8 Plus känns bra mot fingertopparna, men på grund av det helt platta bakstycket, de mjukt rundade yttersta kanterna undantagna, så ligger inte S8 Plus riktigt lika bra i handen som klassledaren LG G6. Telefonens platta bakstycke i kombination med kraftigt välvda skärmkanter på fronten gör att S8 Plus upplevs som aningen obekväm i handen och det lite opraktiska greppet i kombination de halkiga glasstyckena gör att vi ständigt oroar oss för att tappa telefonen. Vi rekommenderar absolut någon form av skal eller fodral, även om det utplånar den trevliga estetiken som Samsung uppenbarligen har lagt väldigt mycket energi och fokus på.

Högt upp på telefonens vänstra långsida finner vi volymknappen, och strax nedan volymknappen sitter Bixby-knappen, en dedikerad knapp för att aktivera Samsungs röstassistent Bixby. Mer om Bixby, eller dess frånvaro snarare, i mjukvarukapitlet längre ned i recensionen. Båda dessa knappar tycks vara av metall och sticker ut lagom mycket från ramen för att vi med lätthet skall kunna treva oss fram till dem i blindo. Motståndet och klickkänslan är exemplarisk och vi har inget att klaga på här. På telefonens högra långsida finner vi strömknappen, som precis som volymknappen och Bixby-knappen är av metall, sticker ut lagom mycket och bjuder på ett bra motstånd.

I telefonens fotände hittar vi USB typ C-porten (USB v3.1) placerad i mitten, omgiven av 3,5-millimeterporten till vänster och perforeringar för högtalaröppningen till höger. Mellan USB-porten och högtalaröppningen finner vi även en liten perforering för samtalsmikrofonen. På huvudändens högersida finner vi SIM-släden snyggt infälld i metallramen, och till vänster återfinns den sekundära mikrofonen.

Även om S8 Plus på grund av dess utformning inte är den bekvämaste telefonen på marknaden att hålla i handen så kan vi inte konstatera annat än att byggkvaliteten, passformen och materialkvaliteten är av absolut toppklass, snudd på fullpoäng. Vi vill inte gå så långt som att säga att det är den allra mest högkvalitativa telefonen vi har testat, men den är utan tvivel minst lika bra som de allra bästa konkurrenterna.

De trådlösa standarderna bjuder som väntat på fullt stöd för de svenska mobilfrekvenserna i såväl 2G-, som 3G och 4G-näten. Via Wi-Fi finner vi också fullt stöd upp till och med 802.11ac-standarden. Vi finner även Bluetooth v5.0 med A2DP, LE och aptX samt NFC. Positioneringsstödet är brett och S8 Plus har stöd för såväl GPS som GLONASS, BDS och GALILEO, utöver A-GPS så klart. Saknas gör FM-radio, men detta är något vi allt mer sällan ser efterfrågas.

Storleksjämförelse

Ljud och samtal

Ljudkvaliteten vid telefonsamtal är som vanligt numera mycket god, men som alltid hade vi önskat en högre maximal volym via den inbyggda samtalshögtalaren placerad ovan skärmen. Mottagningen är även den god och matchar våra referenstelefoner LG G6 och Sony Xperia XZs mycket väl.

Ingen av de tre nämnda telefonerna har heller betydande problem med signalfall beroende på hur telefonen greppas. Vi kan tvinga fram signalfall i alla tre genom att fullt medvetet och med båda händerna täcka över så mycket av telefonernas interna antenner som möjligt, men detta är ett scenario som i princip aldrig sker vid normalt användande och därmed har mycket liten praktisk betydelse.

Den i fotänden placerade inbyggda telefonhögtalaren är av monotyp och tämligen vek. Den maximala ljudnivån är förvisso acceptabel, men ljudet är tunt och upplevs samtidigt som dämpat i de högre frekvensbanden – sannolikt en konsekvens av de tunna membranen som måste användas i telefoner som marknadsförs som vatteresistenta. Vi är därtill mycket kritiska till monohögtalare placerade i telefonernas ramar, då det är alldeles för lätt att av misstag täcka över högtalaren och i därmed dämpa ljudnivån så kraftigt att det är omöjligt att höra inkommande telefonsamtal exempelvis.

Mjukvaran: Samsung TouchWiz


Samsung har som alltid utrustat årets flaggskepp med sitt egna gränssnitt TouchWiz, som i S8 och S8 Plus har fått en del mindre putsningar jämfört med i fjolårets S7-duo. Operativsystemet är version 7.0 av Android, och vi finner därmed att Samsung släpar efter en del jämfört med exempelvis Huawei, Sony och HTC som alla har fått Android 7.1, den i dagsläget senaste skarpa större versionen av Android. Säkerhetsuppdateringen släpar däremot lyckligtvis inte efter lika mycket, och vi finner april månads patch installerad direkt ur kartong.

En av de mer påtagliga nyheterna i den senaste versionen av TouchWiz är den nya launchern, det vill säga själva hemskärms- och applåda-appen.

Vi upplever att den här versionen av TouchWiz sannolikt är den hittills mest responsiva och sida vid sida med Galaxy S7 tycker vi oss tydligt kunna se att flytet är bättre. Med det sagt så tvingas vi dessvärre samtidigt konstatera att flytet ingalunda är perfekt, och att de för Samsung så typiska mikrofrysningarna fortfarande gör sig påminda. Likaså stöter vi på bråkdelen av en sekunds tvekan vid appstart och appväxling då och då, där vi förväntar oss en omedelbar respons.

Sida vid sida med HTC U11 och Google Pixel XL känns Galaxy S8 Plus ibland, tyvärr, lite trögjobbad. Vi vill tydligt påpeka att vi är tämligen petiga här, men vi anser att man inte bara kan utan även bör vara petig när man har lagt ut över 8 000 kronor på en telefon. Galaxy S8 Plus är i regel blixtsnabb, men dessa sporadiska mikrofrysningar och den sporadiska trögheten måste ändå nämnas. Är det ett problem för just dig? Sannolikt inte, ytterst få är så känsliga för smålagg, men potentiella köpare bör likväl vara medvetna om det innan köp.

Bixby / Samsungs röstassistent

Samsung har en längre tid slagit på den stora djungeltrumman och marknadsfört deras nya och egenutvecklade röstassistent Bixby hårt. De har till och med försett Galaxy S8 och S8 Plus med en dedikerad fysisk knapp på enheternas vänstra långsida som inte går att använda för något annat ändamål. I Google Play finns däremot tredjepartsverktyg som låter användarna konfigurera om knappen.

Bixbyskärmen påminner i mångt och mycket om Google Now-skärmen med en rad kort som staplas ovanpå varandra. Vilka kort som visas beror på användningsmönster och appar/tjänster som stöds av applikationen.

Antalet tjänster som stöds av Bixby är begränsat och för exempelvis e-post, webbläsare, nyheter (upday) och kalender stöds främst Samsungs egna appar. För de som förlitar sig på Googles tjänster är Google Now av den anledningen ett bättre alternativ.

Exempel på sådant som Bixby kan hjälpa till med är att föreslå alarm, påminna om kalenderhändelser, visa innehåll ur mail (ex. kommande hotellbokningar, flygbokningar etc.) samt väder, tipsa om Spotify-spellistor och så vidare.

För den som använder samtliga av Samsungs medföljande appar är Bixby rätt användbart och påminner som sagt om Google Now sett till funktionalitet och upplägg. I annat fall är nyttan minst sagt begränsad.

Bixby-assistenten innehåller dock en funktion som Google för närvarande saknar; en AI-driven AR-motor som i realtid visar information om objekt användaren riktar kameran mot. Tjänsten fungerar bra för att identifiera ex. historiska byggnader, konstverk och dylikt men får det kämpigt när vi försöker identifiera en populär läskedryck, kameramodell eller mindre kända byggnader och konstverk. Google kommer senare under året att släppa en motsvarande tjänst – ”Google Lens” – som visades upp i samband med Google I/O 2017.

Röstassistenten Bixby Voice har ännu inte svenskt språkstöd, men fungerar om systemspråket ställs in till engelska. Text-till-talmotorn har stöd för svenska men kräver att ett svenskt språkpaket först hämtas hem via Samsung-butiken.

Edge display/Samsung kantpaneler

Samsungs kantpaneler har hängt med sedan lanseringen av Galaxy S6. Funktionen som är avstängd i telefonens standardutförande innebär att en utdragbar list placeras utmed skärmens långsida som gör det möjligt att svepa fram en panel som innehåller kontakter, snabbgenvägar samt verktyg för skärminspelning och skärmdumpar.

Iris-skannern

Den stora nyheten i Galaxy S8 anses av många vara ögonskannern, som likt fingeravtrycksläsaren fungerar som en säkerhetsfunktion, en åtkomstkontroll. Till skillnad från fingeravtrycksläsaren som kan läsa in ett flertal fingeravtryck kan irisskannern endast läsa in en uppsättning ögon, och vi har under testfasen inte direkt imponerats över hur väl det hela fungerar. Note 7 var den första telefonen på marknaden med funktionen, men Samsung har jobbat vidare på funktionen i S8 och S8 Plus.

Samsung rekommenderar att linser och glasögon tas bort i samband med inprogrammeringen av iris och att inläsningen inte sker i direkt solljus. Efter att inläsningen är slutförd är varken glasögon, de flesta solglasögon eller linser något problem. Eftersom IR används för inläsningen fungerar den även i mörker, men störs av direkt solljus.

Ungefär fyra av fem gånger fungerar avläsningen klanderfritt för vår del, och snabbt: inom en sekund tas vi från låsskärmen till hemskärmen, det vill säga inte riktigt lika snabbt som fingeravtrycksläsaren men ändå resonabelt snabbt. Men en gång av fem, uppskattningsvis, fungerar det inte alls.

Mjukvaran säger då åt oss att hålla telefonen närmare, sedan längre ifrån, sedan ”Öppna ögonen helt” och slutligen ger den upp och säger ”Det gick inte att identifiera irisar”. Vi trycker då ”Tryck här för att aktivera irisupplåsning” och då fungerar det omedelbart, trots att alla förhållanden i princip är identiska som vid det tidigare försöket fem sekunder innan.

Det kanske största problemet är att iris-upplåsning kräver några småirriterande extrasteg jämfört med fingeravtrycksläsaren, och därmed tar betydligt längre att utföra från början till slut. Där man med fingeravtrycksläsaren kan lägga fingret på avläsaren och hålla fingret kvar en halv sekund och omedelbart vara inne på hemskärmen, måste man med ögonskannern trycka på strömknappen, positionera telefonen rakt framför ansiktet och sedan vänta en dryg sekund.

Allt som allt tar det oss i regel 2 till 4 sekunder att använda irisupplåsning, mot en halv sekund för upplåsning via fingeravtrycksläsaren, och vi kan inte hjälpa att fråga oss varför vi med tanke på detta någonsin skulle föredra irisupplåsning före fingeravtrycksupplåsning, annat än för att imponera på vännerna. Det skall dock sägas att Samsung har förbättrat och effektiviserat det hela i S8 Plus, och det fungerar bättre än förut, men frågan kvarstår.

Svepgester och bildskärmsinställningar

Samsung har bakat in stöd för svepgester genom fingeravtryckssensorn, men till skillnad från exempelvis Motorolas G5-serie eller Googles Nexus 6P och Pixel-serie stöds endast upp- och nedsvepning för att öppna/stänga aviseringsfältet. Det går inte att använda sensorn för att backa eller för att nå hemskärmen

Mängden bildskärmsinställningar är föredömliga. Utöver tre fördefinierade färgprofiler – ”grundläggande”, ”AMOLED-filmer” samt ”AMOLED-foton” – kan vi manuellt justera färgbalansen. Eftersom det förekommit rapporter om skiftande färgbalans utmed telefonens kanter har Samsung lagt till möjligheten att justera färgbalansen för kanterna som ett separat alternativ

Bildskärmen


Bildskärmen mäter hela 6,2 tum på diagonalen och är som brukligt när det gäller en Samsung-telefon av Super-AMOLED-typ. Upplösningen är på 1 440 x 2 960 pixlar, pixeltätheten (skärpan) är på 592 PPI och bildförhållandet är det aningen udda bredbildsformatet 18,5:9 – betydligt mer utdraget än den rådande 16:9-standarden.

Tack vare skärmens utdragna bildförhållande har Samsung lyckats skapa en telefon med en gigantisk skärm, utan att göra telefonens skärm för bred för att vara praktiskt användbar med en hand. Telefonens bredd är 73,4 millimeter, att jämföra med exempelvis iPhone 7 Plus som är nästan 78 millimeter bred, trots att iPhone 7 Plus endast har en 5,5 tum stor skärm. Att ens drömma om att med enhandsfattning kunna nå skärmens övre tredjedel är i princip, åtminstone för oss, omöjligt utan handakrobatik som utan tvekan förr eller senare leder till att vi tappar telefonen.

Färgerna är som alltid med Samsungs AMOLED-skärmar de senaste åren briljanta och vackra, svärtan är i princip perfekt och kontraster och skärpa är ypperliga. Samsung är världsledande vad gäller bildskärmar till telefoner, och S8 Plus gör oss inte besvikna. Betraktningsvinklarna är vidare utmärkta likaså, och den höga maximala ljusstyrkan gör skärmen fullt läsbar i allt annat än direkt solljus.

Skärmen skyddas av ett härdat glas från Corning, kallad Gorilla Glass 5. Corning har i generation 5 av Gorilla Glass gjort glaset lite mer stöttåligt i utbyte mot aningen högre represistens. Ytan är oleofobiskt behandlad för att undvika för mycket fingeravtryck, och detta ger skärmen den där halkiga känslan som vi älskar. Som alltid numera är pekskärmen snabb, precis och responsiv och vi har inget att klaga på. Inga missade pek, svep eller nyp.

Kameran


Trenden bland många tillverkare har det senaste året varit att utrusta sina telefoner med dubbla kameralinser, men Samsung väljer istället att fortsätta med en enkelkamera på 12 megapixlar med en sensorpixelstorlek på 1,4 mikrometer, optik på f/1,7, optisk bildstabilisering, laserautofokus, fasdetekterande fokus och en tvåtons LED-blixt, precis som i fjolårets Galaxy S7 Edge. Antalet megapixlar är alltså identiskt med fjolårsmodellen, och detsamma gäller sensorstorleken och blixten.

Samsung har dock i S8 och S8 Plus förbättrat teknologin och bjuder i år på något som kallas ”multi-frame imaging processing”. Vi känner igen den här tekniken från Google Pixels HDR+-läge och det fungerar kortfattat som så att kameran automatiskt, och blixtsnabbt, i bakgrunden tar tre bilder i snabb följd när användaren trycker på slutarknappen. Den bästa bilden av de tre väljs ut och de två återstående bilderna används sedan för att förbättra den utvalda bildens skärpa. Inte minst ger detta ett bättre resultat vid mörkerfoto.

Frontkameran har även den förbättrats sedan förra året, och här ser vi en på pappret lite mer påtaglig skillnad. S8 och S8 Plus har fått en 8-megapixelsensor på fronten, att jämföra med 5 megapixlar i fjolårsmodellen, samt en enligt Samsung förbättrad bildbehandling. Optiken är precis som i fjolårets Galaxy S7 Edge på f/1,7.

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar någon roll, det vill säga närbilder, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i vissa fall, kamerans ”point and shoot”-duglighet. En medveten fotograf kan manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad kamera kan alltså vara bättre för en god fotograf än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusbilder
Samsung Galaxy S8 Plus (t.v.) vs LG G6 (t.h.)

I det första bildparet ser vi en för kameramjukvaror ganska svår ljuskontrast med en ljus himmel i bakgrunden och skuggiga halvmörka byggnader och objekt i förgrunden. I den här situationen skall en smart kameramjukvara aktivera HDR-läget, och så har också skett både i bilden tagen med Galaxy S8 Plus och LG G6. Vi ser detta till trots stora skillnader i de tu bilderna, och Samsung Galaxy S8 Plus går segrande ur striden med mycket mer detalj i byggnaderna i bakgrunden och en naturligare färgåtergivning. LG G6 producerar en överlag mörkare bild med en blåaktig vitbalans som inte alls reflekterade verkligheten vid fototillfället. Båda kamerorna gör ett bra jobb med att lyfta fram detaljer i den ljusa himlen och dess moln, men G6 lyckas här bättre med blånyansen medan S8 upplevs som aningen urvattnad.

I det andra bildparet, på blommorna, ser vi en jämnare kamp de tu emellan. Med G6 kommer vi lite närmare fotoobjektet men vi ser också en lite sämre skärpa i förgrunden. I bakgrunden är förhållandet det rakt motsatta och S8 Plus lyckas inte alls fånga någon skärpa i bakgrunden. Färgåtergivningen är mycket bra med båda kamerorna, men Galaxy S8 Plus lyckas hantera de ljusa partierna där solen skiner på blommorna bättre, med mindre överexponering som resultat. Det är mycket tätt de tu emellan men vi ger G6 segern i det här delmomentet tack vare den överlägsna skärpan i bakgrunden och en acceptabel skärpa i förgrunden.

Det tredje bildparet är sannolikt vårt kameratests jämnaste kamp mellan dessa tu utmärkta kameror. Vi lade med manuell pekfokus fokuspunkten mitt emellan de två rostiga bultgängorna och de resulterande bilderna är hart när identiska vad gäller såväl detaljrikedom som färgåtergivning och exponering. Efter en mycket ingående granskning finner vi dock att de enda betydande skillnaderna står att finna i ett aningen större skärpedjup i bilden tagen med LG G6. Detta är dock inte något som är en fråga om bättre eller sämre, utan en smaksak. Oavgjort delmoment.

I det fjärde bildparet, på prästkragen, där vi manuellt med pekfokus har lagt fokuspunkten på den gula mittblomman, ser vi omedelbart att Samsung Galaxy S8 Plus har lyckats klart bättre än LG G6. Skärpan är knivskarp och ligger precis där vi ville ha den, medan skärpan i bilden tagen med G6 inte alls hamnar där vi ville ha den, trots tre försök. Vidare finner vi att S8 Plus lyckas bättre med färgåtergivningen både för den gula mittblomman och för den gröna bakgrunden, där G6 dessvärre levererar en bild med en påtagligt gulaktig nyans som inte alls matchar det vi såg på plats. Seger till Galaxy S8 Plus.

I det femte och sista bildparet i vårt dagsljustest, på trädets bark, ser vi ännu en tät kamp de tu kamerorna emellan. Galaxy S8 Plus bjuder på noterbart bättre kontrast och aningen fylligare färger, även om bilden mestadels går i grånyanser med ytterst svaga färger, medan LG G6 lyckas bättre med skärpan i kvisthålet där vi manuellt lade fokuspunkten. Båda kamerorna tar en mycket bra bild och vi finner att vi på redaktionen inte kan enas om vilken bild som är den bättre. Vid en första anblick anser de flesta av oss att Galaxy S8 Plus är segraren, men vid granskning i fullstorlek är istället G6 den de flesta av oss föredrar. Vi kan inte enas och ronden slutar därmed oavgjort. Vad tycker ni läsare? Ser ni en klar segrare i det femte bildparet?

Både Samsung Galaxy S8 Plus och LG G6 har utrustats med ytterst kompetenta kameror, inte minst i fullt dagsljus. LG G6 ger Galaxy S8 Plus en mycket hård kamp, men segern i dagsljuskampen går sammantaget ändå till Galaxy S8 Plus som med liten marginal visar sig vara den bättre av de tu i vårt dagsljustest.

Mörkerbilder
Samsung Galaxy S8 Plus (t.v.) vs LG G6 (t.h.)

I det första bildparet i vårt mörkertest ser vi två tämligen olika bilder. Samsung Galaxy S8 Plus misslyckas med vitbalansen och tar en bild med ett tydligt gulstick. Ljuset på plats var förvisso varmt och gult men inte alls till samma grad som S8 Plus-bilden antyder. LG G6 å sin sida går åt rakt motsatt håll och här ser vi istället en lite urvattnad bild med för lite gulnyans. Verkligheten ligger bokstavligen mitt emellan dessa tu bilder och ingen av dem lyckas speciellt väl vad gäller detta. Skärpan är bättre i bilden tagen med Galaxy S8 Plus och därtill ser vi att S8 Plus hanterar de ljusa partierna kring gatubelysningen och den upplysta väggen på motsatt sida av gatan noterbart bättre. Delmomentsegern till Samsung Galaxy S8 Plus.

I det andra och sista bildparet ser vi återigen två vitt skilda bildresultat, främst vad vitbalansen berör. Lustigt nog har Galaxy S8 Plus och LG G6 nu bytt sida i vitbalanskampen: S8 Plus producerar den kallare nyansen medan G6 vräker på med ett kraftigt gulstick, det vill säga raka motsatsen till bildpar ett. Galaxy S8 Plus kallare bild ligger närmare verkligheten, men ingen lyckas riktigt fånga det vi såg på plats vid fototillfället. Galaxy S8 lyfter fram mer ljus i mörka partier av bilden, mer detalj, vilket ger en viss fördel gentemot LG G6, men samtidigt lyfts mycket mer ljus än vad vi själva såg på plats och bilden ser därmed onaturligt, artificiellt, ljus ut. Skärpan är tämligen låg i båda bilderna i det här ytterst svåra ljusförhållandet och vi anser att det här är dött lopp. Sammantaget ger vi ett litet övertag till Galaxy S8 Plus i det sista kameramomentet.

Båda kamerorna uppvisar vissa problem med vitbalansen, men S8 Plus lyckas överlag bättre. S8 Plus hanterar därtill svåra ljuskontraster bättre, och lyfter fram mer detaljer och ljus i mörka partier – även om det är aningen onaturligt och artificiellt ljus som inte riktigt motsvarar vad våra egna ögon kan se. I svåra mörkerförhållanden som verkligen sätter kameramjukvara såväl som kamerasensorer på en tuff prövning ser vi ytterligare en jämn kamp, precis som i dagsljus, men även här finner vi att Samsung Galaxy S8 Plus sammantaget går segrande ur kampen.

Totalsegern i vårt stillbildstest går alltså till Samsung Galaxy S8 Plus som är den just nu bästa telefonkameran vi har testat. HTC:s U11 väntar dock runt hörnet så kanske blir Galaxy S8 Plus tid på kameratronen kort.

Frontkamera Galaxy S8: 100 lux, 30 lux, 5 lux

Galaxy S8+

Frontkamera LG G6: 100 lux, 30 lux, 5 lux

LG G6

Galaxy S8 har en av de bättre frontkameror vi testat, men vitbalansen skiftar ovanligt mycket beroende på mängden ljus. Detta, den trilskande vitbalansen, kan i regel med lätthet åtgärdas i efterhand med valfritt bildbehandlingsprogram, men det är lite olyckligt att det skall behövas.

Buggar, problem och brister

Samsung kan Android mycket väl vid det här laget och buggarna är i regel få, sällsynta och av lindrig art. Vid varje ny telefonlansering, i synnerhet med en ny mjukvaruversion som i fallet med de tu S8-modellerna, är det dock inte sällsynt med en del mindre problem.

Vi har läst om problem med instabil Wi-Fi-uppkoppling, i synnerhet från sydkoreanska konsumenter, men detta har inte överhuvudtaget drabbat vårt testexemplar. Vi gissar att problemet som orsakade Wi-Fi-problemet har åtgärdats innan telefonen lanserades här i Sverige. Vi har också läst om så kallad ”burn-in”. inbränning, på AMOLED-skärmen, men inte heller detta har drabbat vårt exemplar under våra veckor med telefonen. Huruvida det är ett problem vid ett mer långvarigt användande låter vi vara osagt, men det är ett problem som väldigt många AMOLED-skärmar dras med.

Vad som däremot har drabbat oss vid ett tillfälle är en spontan telefonomstart, till synes helt utan orsak. Telefonen var inte hårt belastad eller speciellt varm då omstarten skedde. Vi har vidare, på ett lite Samsung-typiskt vis, erfarit så kallade mikrofrysningar där gränssnittet inte alltid flyter så bra som vi förväntar oss av en modern Androidtelefon av toppklass. LG:s G6 flyter som exempel noterbart bättre i gränssnittet, trots en på pappret betydligt klenare processorer.

Med ovanstående sagt vill vi dock ändå poängtera att Samsung har tagit ett steg framåt i år, och sida vid sida med fjolårets Galaxy S7 Edge känns S8 Plus som den rappare och mer följsamma av de tu. Det är bara inte riktigt så bra som den fantastiska hårdvaran förtjänar.

Det vid dagligt användande kanske mest påfrestande, eller frustrerande, är dock inte av mjukvarukaraktär. Vårt enskilt största irritationsmoment är fingeravtrycksläsarens utformning och placering. Även efter några veckors användande, då det borde vara fullkomligt intuitivt att finna fingeravtrycksläsaren i blindo, finner vi att vi fumlar med fingret för att hitta läsaren.

Då kameralinsen sitter precis jämte fingeravtrycksläsaren innebär det att vi har smetat fingeravtryck på kameralinsen bokstavligt talat hundratals gånger, i fingrets jakt på fingeravtrycksläsaren. Inte minst är detta frustrerande för de med vänsterhandsfattning, då fingeravtrycksläsaren sitter på den högra sidan (sett bakifrån) och pekfingret vid vänsterhandsgrepp naturligt faller på den vänstra sidan – med kameralinsen mitt emellan fingertoppen och fingeravtrycksläsaren. Det är minst sagt frustrerande att i efterhand upptäcka att en bild tagen med den i övrigt strålande kameran är dimmig och suddig, på grund av en kladdig lins. Man skall inte behöva göra rent kameralinsen varenda gång man vill ta en bild.

Batteritiden

Samsung Galaxy S8 Plus bjuder liksom sitt mindre syskon Galaxy S8 på något som dessvärre har kommit att bli allt mer sällsynt numera: trådlös laddning. Detta ger utan tvekan en liten pluspoäng i våra ögon, inte minst eftersom de allra flesta konkurrenterna saknar det.

Telefonen presterar med tanke på den stora skärmytan väl med vårt användningsmönster och mottagningsförhållande. Vi får i regel ut mellan 4,5 till 5 timmar skärmtid innan telefonen törstar efter laddning. Vi tvekar dock inte på att batteritiden skulle kunna vara bättre om Samsung inte skeppat med så fasligt många aktiva bakgrundstjänster.

PCMark Work Life 2.0

Flygplansläge, ljusintensitet ~250 cd/m2 (+/- 15%)
Xiaomi Redmi Note 4X 4100mAh
601Minuter
Galaxy S8 Plus 3500mAh
582Minuter
Asus Zenfone 4 3300mAh
561Minuter
OnePlus 5 3300mAh
532Minuter
Google Pixel XL 3450mAh
530Minuter
Google Pixel 2 XL 3520mAh
525Minuter
OnePlus 5T 3300mAh
515Minuter
Huawei Mate 9 Pro 4000mAh
492Minuter
Xiaomi Mi Pad 3 6600mAh
481Minuter
Google Pixel 2 2700mAh
475Minuter
Nokia 8 3090mAh
469Minuter
Sony Xperia X Compact 2700mAh
466Minuter
OnePlus 3T 3400mAh
461Minuter
Google Pixel 2770mAh
444Minuter
Huawei P10 3200mAh
412Minuter
Nokia 6 3000mAh
406Minuter
HTC U11 3000mAh
405Minuter
Sony Xperia X 2620mAh
401Minuter
Huawei Honor 9 3200mAh
396Minuter
OnePlus 3 3000mAh
395Minuter
Galaxy Tab S3 6000mAh
392Minuter
Essential Phone PH-1 3040mAh
390Minuter
Sony Xperia XZ Premium 3230mAh
388Minuter
Moto G5 2800mAh
385Minuter
LG G6 3300 mAh
384Minuter
ZTE Axon 7 3250mAh
380Minuter
Samsung Galaxy S7 3000mAh
366Minuter
Sony Xperia XZs 2900mAh
364Minuter
Huawei P10 Plus 3750mAh
346Minuter
ZTE Axon 7 mini 2705mAh
345Minuter
Huawei P9 3000mAh
340Minuter
Moto X Style 3000mAh
325Minuter
Huawei Nexus 6P 3450mAh
322Minuter
LG Nexus 5X 2700mAh
308Minuter
Samsung Galaxy S6 2550mAh
286Minuter
Sony Xperia X Performance 2700mAh
210Minuter
100
200
300
400
500

I vårt syntetiska batteritest som mäter skärmtid tillsammans med medelhög belastning presterar telefonen ett resultat om 582 minuter eller cirka 10h, vilket är mycket bra. Endast Xiaomi Redmi Note 4X med ett batteri på 4100 mAh presterar bättre bland de enheter vi till dags dato testat.

Spel, prestanda och grafer


Den svenska versionen av Samsung Galaxy S8 och S8 Plus (vilken även är densamma som säljs på de allra flesta marknaderna i Europa) är utrustads med Samsungs egenutvecklade chipp Exynos 8895 Octa, ett åttakärnigt chipp som byggs med 10-nanometerteknik. Processorn består av fyra huvudprocessorer samt fyra sekundära processorer ur Samsungs Exynos M2 ”Mongoose” Cortex-A53-mikroarkitektur. Grafikprocessorn kallas Mali-G71 MP20.

Arbetsminnesmodulerna är av LPDDR4X-typ och uppgår till 4 GB och lagringsminnet, 64 GB, är i Exynos-versionen som säljs i Europa av UFS 2.1-typ medan majoriteten av de Snapdragon-utrustade versionerna (främst i Nordamerika) tycks ha fått UFS 2.0 istället.

Tillgängligt RAM

Mängden tillgängligt primärminne enligt operativystemet.
OnePlus 5T 8GB
7.72GB
OnePlus 5 8GB
7.72GB
Huawei Mate 9 Pro 6GB
5.85GB
OnePlus 3T 6GB
5.74GB
OnePlus 3 6GB
5.74GB
Xiaomi Mi Pad 3 4GB
3.97GB
LG G5 4GB
3.79GB
Huawei P9 Plus 4GB
3.79GB
LG G6 4GB
3.78GB
HTC 10 4GB
3.77GB
Google Pixel 4GB
3.76GB
Google Pixel XL 4GB
3.76GB
Asus Zenfone 4 4GB
3.75GB
Sony Xperia XZ Premium 4GB
3.73GB
HTC U11 4GB
3.73GB
Nokia 8 4GB
3.72GB
Essential Phone PH-1 4GB
3.72GB
Huawei Honor 9 4GB
3.72GB
ZTE Axon 7 4GB
3.7GB
Huawei P10+P10 Plus
3.68GB
Galaxy S6 Edge+ 4GB
3.66GB
Google Pixel 2 4GB
3.64GB
Google Pixel 2 XL 4GB
3.64GB
Galaxy S7+S7 Edge 4GB
3.58GB
Galaxy Note 7 4GB
3.52GB
Galaxy S8+S8 Plus 4GB
3.45GB
Galaxy Tab S3 4GB
3.41GB
Google Nexus 6 3GB
2.97GB
Moto G5 Plus 3GB
2.88GB
Moto G5 3GB
2.88GB
Huawei Mate 8 3GB
2.88GB
ZTE Axon 7 mini 3GB
2.84GB
Sony Xperia X 3GB
2.83GB
Nokia 6 3GB
2.82GB
Sony Xperia X Compact 3GB
2.82GB
Xiaomi Redmi Note 4X 3GB
2.80GB
Huawei P8 3GB
2.79GB
Sony Xperia Z5 3GB
2.79GB
Huawei P9 3GB
2.79GB
Huawei P9 Lite 3GB
2.79GB
Samsung Galaxy Note 4 3GB
2.78GB
Sony Xperia XZs 3GB
2.77GB
LG G4 3GB
2.77GB
HTC One M9 3GB
2.72GB
Huawei Nexus 6P 3GB
2.70GB
Samsung Galaxy S6 3GB
2.69GB
Xiaomi RedMi Note 2 2GB
1.87GB
Samsung Galaxy S5 2GB
1.85GB
LG Nexus 5X 2GB
1.81GB
Sony Xperia Z5 Compact 2GB
1.80GB
1
2
3
4
5
6
7

Geekbench 4 enkeltrådat

Geekbench mäter systemprocessorn och primärminnets samlade beräkningskraft.
Galaxy S8+S8 Plus E8895
2014p
OnePlus 5T s835
1964p
Huawei P10 Plus K960
1935p
Nokia 8 s835
1928p
Google Pixel 2 XL s835
1923p
Huawei P10 K960
1923p
HTC U11 s835
1921p
Sony Xperia XZ Premium s835
1921p
Google Pixel 2 s835
1920p
OnePlus 5 S835
1919p
Essential Phone PH-1 s835
1916p
Huawei Mate 9 Pro K960
1911p
Galaxy Note 7 E8890
1853p
Galaxy S7+S7 Edge E8890
1849p
Huawei Honor 9 K960
1848p
OnePlus 3T S821
1833p
LG G6 S821
1783p
Google Pixel XL s821
1653p
Sony Xperia XZs s820
1646p
Google Pixel s821
1618p
HTC 10 S820
1618p
ZTE Axon 7 s820
1613p
LG G5 S820
1610p
Xiaomi Mi Pad 3 MT8176
1547p
Galaxy S6+S6 Edge Plus E7420
1388p
Sony Xperia X Compact S650
1365p
Sony Xperia Z5 S810
1332p
Huawei Nexus 6P S810
1321p
HTC One M9 S810
1314p
Sony Xperia Z5 Compact S810
1312p
Galaxy Tab S3 S820
1276p
Huawei P9+P9 Plus K955
1183p
Moto X Style s808
1171p
Nexus 6 S805
1072p
Galaxy Note 4 S805
1056p
Asus Zenfone 4 s630
856p
Xiaomi Redmi Note 4X S625
854p
Moto G5 Plus S625
850p
Huawei P9 Lite K650
810p
Nokia 6 S430
664p
Moto G5 S430
597p
1000

3DMark Sling Shot Test 1 OpenGL ES 3.1 1080p

OnePlus 5T
26FPS
Sony Xperia XZ Premium
25FPS
HTC U11
25FPS
Google Pixel 2
25FPS
OnePlus 5
25FPS
Nokia 8
25FPS
Google Pixel 2 XL
25FPS
Essential Phone PH-1
24FPS
Huawei Honor 9
20FPS
ZTE Axon 7
20FPS
Galaxy S8+S8 Plus
20FPS
OnePlus 3T
19FPS
Google Pixel
19FPS
Google Pixel XL
19FPS
Sony Xperia XZs
19FPS
HTC 10
18FPS
Apple iPhone 7 Plus
18FPS
LG G5
16FPS
Huawei P10
16FPS
Huawei P10 Plus
16FPS
Huawei Mate 9 Pro
15FPS
Galaxy S7+S7 Edge
14FPS
HTC One M9
14FPS
LG G6
13FPS
Galaxy Tab S3
10FPS
Huawei Nexus 6P
9FPS
Asus Zenfone 4
9FPS
Galaxy S6 Edge+
8FPS
Google Nexus 6
8FPS
Sony Xperia Z5
7FPS
Xiaomi Mi Pad 3
7FPS
LG Nexus 5X
7FPS
Sony Xperia Z5 Compact
7FPS
Sony Xperia X
6FPS
Sony Xperia X Compact
6FPS
Samsung Galaxy Note 4
4FPS
Moto G5 Plus
3FPS
Xiaomi Redmi Note 4X
3FPS
Moto G5
2FPS
Nokia 6
2FPS
ZTE Axon 7 mini
2FPS
4
8
12
16
20
24

Slutsats

Som alltid har Samsung lyckats mycket väl med en telefon ur S-familjen. Galaxy S8 Plus lever som sig bör upp till i princip allt vi på förhand hade förväntat oss av den: mestadels vad gäller dess positiva egenskaper, men även ett litet antal negativa egenskaper.

Hårdvaran är som alltid av absolut toppklass. Materialval, byggkvalitet, passform och känsla för detaljer är alla av hög klass och minst lika bra som de allra bästa konkurrenterna, och vi finner också en IP68-klassning för damm- och vattenresistens. Telefonen är ytterst vridstyv och ger inte ifrån sig minsta knak eller knarr då vi bryskt bänder och klämmer på den. Poängavdrag noteras för de i handen lite obekvämt utformade långsidorna och bakstycket, för en avigt placerad fingeravtrycksläsare samt för att det är en superhalkig och skör telefon som vi ideligen oroade oss för att tappa.

Under det fagra skalet håller det mesta toppklass, från systemchippet Exynos 8895 till RAM-modulerna (4 GB), det snabba lagringsminnet (64 GB) och den enskilt kanske mest imponerande komponenten: AMOLED-skärmen. Många hade nog förväntat sig mer RAM-minne än ”bara” 4 GB, och periodvis tror vi att telefonen hade kunnat dra nytta av mer RAM då vissa frekvent använda appar tvingas startas om då vi växlar fram och tillbaka, istället för att köras i bakgrunden i arbetsminnet.

Mjukvaran bygger i grunden på Android 7.0 Nougat och ovanpå det har Samsung som brukligt lagt den senaste versionen av deras egenutvecklade gränssnitt TouchWiz. Även om ändringarna i regel är små så anser vi att Samsung definitivt har skapat den hittills bästa versionen av TouchWiz. Ett klart steg framåt, men samtidigt ser vi då och då prov på det för Samsung så typiska mikrolagget, där gränssnittet ibland ”hackar” sig fram under en kort sekund. Detta drabbar förvisso alla telefoner ibland, men det sker enligt vår erfarenhet noterbart oftare på Samsungs telefoner.

Kameran är Samsung Galaxy S8 Plus absoluta trumfkort. Vi på redaktionen har aldrig plåtat med en bättre telefonkamera, och då vi nyligen i ett kamerablindtest ställde Samsung Galaxy S8 Plus mot konkurrenter från Sony, LG och Huawei utsåg ni läsare Samsung Galaxy S8 Plus till den klara segraren, i ren utklassningsstil.

Då Samsung Galaxy S8 Plus summeras så kan vi inte göra annat än att konstatera att detta är den bästa telefonen vi hittills har recenserat. Om den är rätt för just dig kan bara du svara på: Galaxy S8 Plus har sina brister, precis som alla andra telefoner, och med en prislapp på 8 500 kronor och uppåt så är den dessutom något av det dyraste på marknaden, men då summan av alla komponenter och egenskaper räknas samman finns det just nu enligt vår mening ingen konkurrent som kan mäta sig med Galaxy S8 Plus.

Samsung Galaxy S8 Plus

Från cirka 8 500 kr
Samsung Galaxy S8 Plus
9.0833333333333

Gränssnitt/Mjukvara

8/10

  Byggkvalitet

  10/10

   Skärm

   10/10

    Kamera

    10/10

     Prestanda

     9/10

      Batteritid

      9/10

       Styrkor

       • Hög bygg- och materialkvalitet
       • Mycket bra primärkamera
       • Bra frontkamera
       • Trådlös laddning
       • Mycket bra skärm
       • Vattenresistens (IP68)

       Svagheter

       • Opraktisk fingeravtrycksläsare
       • Halkig, fingeravtrycksmagnet
       • Svag monohögtalare
       • Mindre god ergonomi
       • Tungdrivet gränssnitt - optimeringar välkomnas

       • Läderlappen

        Frågan är hur flyt/prestandan är efter 6månader . Hyser inga positiva tankar ang Samsungs mjukvara trots förbättringar över åren.

       • Daz Fasta

        Kom ihåg att den är inställd på FHD+ som standard så när ni geekbenchar ska ni fixat det!

       • Robert Mattsson

        Känner igen mycket i recensionen, jag har känslan av att hela tiden tappa telefonen för att den är så hal. Men fingeravtrycksläsaren är klart största minuset med telefonen. Inte lika snabb och exakt som Huawei P9 och helt fel placerat bredvid linsen.

       • Nicklas Snorky Johansson

        Hur kan 4.5-5h skärmtid generera i 8.5 poäng i batteritid, i erat test? 8.5 borde ligga uppåt 7h batteritid åtminstone.. Vad utgår ni efter? IPhone 7 plus som är anklagad för att ha dålig batteritid får ut 7-8h skärmtid..

       • Ravix04

        En sak ska dom ha klart för sig…
        Oavsett byggkvalite, optimerad mjukvara, excellent kamera osv… Så kommer i alla fall jag aldrig röra en av deras modeller så länge dom envisas med sitt idiotiska edge skräp. Finns många som håller med mig här, det vet jag. Och jag gillar verkligen inte sättet dom försöker trycka på oss konsumenter det heller genom att totalt eliminera valet att erbjuda en modell utan… Dvs med vanlig skärm. Marknaden har sagt sitt, det är ingen av dom ”stora” aktörerna som har hakat på och gjort samma sak, utan det är mindre än en handfull (så vitt jag vet) asiatiska tillverkare som har gått och apat efter.

        Tills dess att dom tar sitt förnuft till fånga så kan dom lika gärna utrusta mobilen vilken fantastisk gimmick som helst, så länge jag inte kan hålla i telefonen utan att få ont i handen så är det skit samma.
        Det är nämligen precis det som gäller för mig, jag har provhållt den i butik, och lånat polarens under några minuter…

        I mitt fall får jag inget grepp om den då tummen glider ner på baksidan hela tiden vilket får konsekvensen att den aldrig ligger stabilt i handen.
        Nej usch… Och på toppen av det hela bakar man in genvägar och program som man redan kommer åt i telefonen. Menyfältet är ett skämt, det är ett miserabelt försök att ge en onödig design /gimmick en som inte behövs och som är mer lättåtkomligt på gammalt vanligt vis.
        Samsung, ta efter detta tack och jag kanske återkommer.

       • Nuortikon

        En månad tog det, sen började min S8+ lagga.

       • Anders

        Antagligen sitt test i PC mark work life, där s8+ får näst högsta av alla testade mobiler. S8+ får även bättre resultat än iPhone 7 plus i gsmarenas batteritest.

       • Alias joje67

        För 4 lax kunde den vara intressant.. trotts tw..

       • Perkele

        Att en mobil i den prisklassen laggar är pinsamt, gör om gör rätt

       • Johanna

        Gjordes testet i april? För det står, vi har april out of the box :) europa fick juni nu. Men, vi är i europa, men har nordic. Samsung är sämst, när andra släpper sina lurar med senaste eller uppdaterar till den senaste versionen. Så testar norden fortfarande 7.0 till vissa enheter. Dock Bra recension samt en fantastiskt läcker lur. Bra swedroid!!

       • nZb

        Ja har du fyllt den med 3000 appar, en miljon sms och flera tusen bilder så är ju inte det så konstigt. Det är som att jag skulle säga att min bil fick soppatorsk efter 16 timmar.

        Tips, gör en fabriksåterställning, det är inte så svårt.

       • Sillstrypare

        Systemåterställning en gång i månaden känns som ett rejält misslyckade om det är lösningen.

        Är inte detta ett område som IOS användarna tidigare brukar hävda att iphonen är överlägsen på?
        Just att telefonen är rapp även efter ett år eller två.
        Jag trodde detta problem var ett minne blott i androidvärlden och själv har jag inte märkt av det på väldigt länge.
        Men så är inte fallet alltså?

       • nZb

        Som sagt så beror det ju helt på hur man använder mobilen.

       • Sillstrypare

        Även om jag förstår att siffrorna du nämner i ditt första svar är överdrivna, så ska det inte vara behövligt att återställa telefonen varje månad för att den ska fungera oavsett hur du använder den
        Möjligen för väldigt extrema användare.

       • lol

        Tips, blir jobbigt i längden att göra en fabriksåterställning ett par gånger om året.

       • KC

        Har en välfylld s7 edge som har det lite tungt med 2-3% ledigt på ”hårdisken”. Avinstallerar jag ett par appar flyter den som den vore ny igen.
        Enkelt.

       • KC

        Det kallar jag svar på tal haha ;D

       • nZb

        Tips, gör det till en rutin eller fundera på att automatisera processen så kan du luta dig tillbaka.

       • nZb

        Jag utgår från att Nuortikon är en extrem användare.

       • KC

        Det lär han vara om han lyckas knäcka sin s8 på en månad :O Programoptimering och se till att ha lite space på ”hårdisken” fixar nog det :)

       • nZb

        Hehe yepp :)

       • Micke på taket

        Har visserligen inte ägt eller kört på.en s8 men fram till s7edge så är deras mobiler pinsamt sega i vissa lägen .. tex när man tagit en bild och ska titta på den direkt.kan ta 2-3 SEK innan bilden är öppnad .. (testa det) sen när jag använder appar som algoriddims djay så känns telefonen lika seg som en 5 är gammal android lur
        Jag fattar inte hur samsung lyckas göra dom så laggiga med dom hårdvarorna.. här ligger tex Sonys senaste mobiler betydligt bättre till.

       • Mars Mountain

        Direkt ur texten: ”I vårt syntetiska batteritest som mäter skärmtid tillsammans med medelhög belastning presterar telefonen ett resultat om 582 minuter eller cirka 10h, vilket är mycket bra. Endast Xiaomi Redmi Note 4X med ett batteri på 4100 mAh presterar bättre bland de enheter vi till dags dato testat.”

       • Simon

        Jag håller helt med dig om det mesta ovan och framförallt att edge-display inte är önskvärt. Men med tanke på vilken försäljningssuccé S7 edge var så är jag inte förvånad över att Samsung kör vidare på det med S8. S7 edge var ju den som sålde bättre utav de två. Så det blir lite fel att säga att marknaden inte vill ha edge även om det bara är Samsung som satsar på edge.

       • Simon

        Det har de och alla som geekbenchar förmodligen koll på. Men average Joe har ingen aning.

       • Nicklas Snorky Johansson

        Bra batteritid i tester, ja. Men det verkar ju inte spela någon roll då den i verkligheten enbart får ut 5 timmars skärmtid. Säkert bra för batteriets storlek, men personligen tycker jag att det är på tok för dålig skärmtid.

       • Ravix04

        En del av anledningen till att den sålde bättre tror jag var större batteri, visst skärmen är större men det är ändå en marken skillnad.
        Det är fel iom att Samsung är den enda som satsar på det ja, varför har i så fall inga andra tagit efter?

        Med tanke på deras position på marknaden så kan dom just nu trycka ut exakt vilken gimmick som helst och folk köper det ändå. Det gör det inte till en succé.
        Samma sak på tv marknaden, dom är ju i princip ensamma om att erbjuda curved display, toppmodellerna kommer ju enbart med det. Samma idiotiska tänk där.
        Dom behöver få huvudet ur arslet och inte stänga ute majoriteten av kunderna.

       • finnbo2

        Fabriksåterställa efter en månad? Verkar vara jobbigt att vara samsung ägare..

       • Robin

        Det blir alltid lite flummigt när man diskuterar detta. Det är väldigt subjektivt hur det upplevs och vad för appar och användning man har på telefonen som förmodligen är avgörande i långa loppet.

       • Bobo

        Shit, fabriksreset en gång i månaden! Lät som något man höll på med på Windows 95-tiden! Har själv en oneplus 3T som jag aldrig gjort FR på och den flyter fortfarande som smält smör efter 7 månader..förutsätter att alla toppmodeller från respektive märke gör detsamma, speciellt med tanke på vad dom kostar!

       • nZb

        Ja verkligen

       • nZb

        OnePlus leverar bättre hårdvara och mjukvara för halva pengen :)

       • Paulista

        7 plus har ju erkänt bra batteritid

       • Paulista

        Nej det är inte svårt, men betalar man 8500kr för en telefon så ska den väl fungera?
        Den typiske Samsunganvändaren: – Men åååh, ni använder den ju fel! Ni måste ju stänga av alla funktioner så ska ni nog se att den inte laggar.

       • Anders

        Gsmarenas test är ju iaf ganska verklighetstrogna. Web är ett skript som laddar om sidan var 10e sekund och video är en loop med 50% ljusstyrka. I Web är det 12 vs 13.30 timmar till iPhones fördel. Medans i video briljerar s8 med 16 vs 8 timmar. Så det verkar ju vara att den presterar dåligt vid belastning. Och jag håller med 5 timmar är helt klart i underkant.

       • nZb

        Den bör fungera vid vanligt bruk, ja. Men om denne användare packat mobilen full med appar o annat så kan hen inte förvänta sig att den ska fungera som vid nyköpt skick. Det borde vem som helst förstå!

       • Samsung Galaxy A3, A5, J3, J5 släpptes i Januari 2017, Samsung Galaxy S7 och S7 Edge har fortfarande producerats sen Note 7. Oktober 2016 hade Swedroid en enkät undersökning där 59% av läsarna svarade ”Nej, jag litar på att det inte händer igen”. Samma månad hade Reuters/Ipsos en undersökning där 9/10 deltagarna kunde tänka sig att köpa en Samsung i framtiden och 9/10 nuvarande kunna (91%) tänker stanna kvar som kunder hos Samsung.

        På vilket sätt menar då Swedroid ”Sällan har en större vikt vilat på Samsungs axlar än inför årets lansering av Galaxy S8 och S8 Plus. Efter höstens för Samsungs del smått katastrofala lansering och sedermera permanenta säljstopp av Galaxy Note 7 med batteriproblem som kunde leda till explosionsartade bränder i sällsynta fall var det många som ställde sig frågande till den sydkoreanska teknikjättens framtid.”?

       • KC

        Håller med dig när det gäller TV apparaterna. Curved TV är ren lögn och det finns absolut ingen effekt alls så länge hela synfältet inte täcks av TVn, vilket det aldrig gör. Curved TV är bara ett sätt att lura folk till att byta TV till något sämre. Att de fortsätter med lurendrejeriet när de ”uppfunnit” QLED TV visar bara hur lågt Samsung TV tror om oss TV köpare. QLED är LED, som är en utveckling på LCD. QLED är en vanlig LED TV med en film påklistrad på glaset som ger mer kontrast. Det har inget med OLED att göra.

        När det gäller mobilskärmen håller jag inte med, men jag ser det som en desiggrej med viss funktion. Mycket snyggare och lyxigare utseende, med bekostnad av lite ergonomi. Väljer hellre det.

       • Ravix04

        Vi ser helt klart olika på mobilaspekten, tror vi stannar där.
        Ang tv aspekten är vi helt klart överens, såvida man inte sitter exakt centrerad så är det bara negativt, om ens det…
        Det är inte ens behagligt ur den ”optimala” scenariot det är tänkt för*

        Trevlig fortsättning :)

       • Harris J

        SE THE MYMMT HD FREE –>>> GOMOVIESHD4K.BLOGSPOT.COM

       • Sillstrypare

        Självklart kan det vara bra att ta bort appar man inte använder till och från för att frigöra utrymme. Men systemåterställning ska inte vara nödvändig på en modern lur

       • Sillstrypare

        Så kan det i o f s vara.
        Men tycker du inte det är ett stort misslyckade av samsung om deras lurar kräver återställning när den är fylld?
        Det borde räcka med att rensa i apparna och ta bort onödig data

       • nZb

        Jo om det skulle vara den enda åtgärden så tycker jag det är tragiskt, men jag tror ingen i denna diskussion skrivit att just återställning är det enda som går ta till för uppsnabbning. Jag själv lade bara fram det som ett tips då det är ett smidigt sätt att rensa allt :)

       • Simon

        Word! Hoppas folk ser igenom Samsungs lögnaktiga och fräcka marknadsföring gällande QLED och att de ser en tillbakagång i marknadsandel på TV.

       • alfdaniel

        ” Med tanke på deras position på marknaden så kan dom just nu trycka ut exakt vilken gimmick som helst och folk köper det ändå”
        Kan det inte vara så enkelt att S8 modellerna helt enkelt är bäst sett över helheten vilket även samtliga professionella recensenter tycks vara överens om?

        Jag har alltid vägrat Samsung pga bloat, deras dominans samt att andra tillverkare gett mer sett till pris och specifikationer. Men nu har jag en s8+ och det är för mig den nära nog perfekta telefonen.

        Sedanstörs jag inte alls av edge displayen även om jag har svårt att se vitsen med den..

       • Ravix04

        Kan mycket väl vara så, jag menar dom har ju inte blivit den största tillverkaren av ingenting.
        Jag kan till viss del hålla med om att dom är en av de bästa sett till helheten….

        Jag har dock fortfarande inte och kommer aldrig förstå vitsen med Edge. Men det innebär ju inte att den är onödig, det innebär bara att den är onödig för mig.

       • Ravix04

        Sänd inte spam tack..

       • Sillstrypare

        Jag förstår det. Min fråga om det var p g a att det för många år sedan var det enda sättet att snabba upp en androidtelefon.
        IOS fansen skrattade brallorna av sig och jag undrade om problemet kvartar hos android

       • Oliver

        Min är lite småtrög ibland på ställen där den verkligen inte ska vara det. Typ som när man öppnar applådan. Extra jobbigt blir det när man trycker en extra gång och den öppnar en annan app samtidigt när det väl lossnar.
        Har haft min sedan releasen 20 april eller när de va.

       • Faizty

        Finns det någon som gett en faktabaserad förklaring av deras konstanta smålagg? Minns när jag köpte Galaxy S (1?) Och jag efter en månad sålde den för att jag upplevde den så laggig jämfört med t ex. Tjejens HTC Legend (rätt namn?)…

       • KalleKn

        Vitsen är att kunna skriva en stor skärmstorlek utan att mobilen blir apstor. Sen att den faktsikta skärmytan inte är så stor som det låter är skitsamma. Att den dessutom blit väldigt smal i förhållande till höjden är ju bara lök på laxen.

       • Kurt

        Där kom de väntade tårarna över att telefonen blev utnämnd till bäst någonsin. Dråpligt roligt. Ha så kul med vilken sämre mobil du nu själv sitter med.

       • Norris

        Jag har inga problem med skärmtiden och har haft långt över 5h batteritid när jag kollat, trots att jag börjat spela en hel del igen (vilket samtidigt också gjort att skärmen är på mycket oftare än annars).

       • Johan

        Öh va?

       • Johan

        Bra att Swedroid uppmärksammar Samsungs lagg-problem. Det var något wise-as här för ett tag sedan som påstod att han aldrig hört talas om det men nu borde det vara rätt tydligt.

       • Johan

        Samma med min S7 Edge trots ganska måttligt med appar och annat. Inte för att det ska spela någon roll. Om så många andra tillverkare klarar att göra lagg-fria mobiler – varför ska inte Samsung kunna det?

       • MotVind

        Jag får ut i snitt 7 timmar screen on time från min och det är med väldigt aktivt användande. Har du något som backar dig om att 4-5 timmar skulle vara någon form av maxgräns? Vad har du för källor?

        https://uploads.disquscdn.com/images/f2c270b0a856306f651c15a37b106f46b49a90e970463adb7049a60cb7028778.png

       • Nicklas Snorky Johansson

        Det ser ju betydligt bättre ut och mer värdigt ett flaggskepp år 2017. Jag har bara swedroids recension samt kompisens s8+ att utgå från. Reagerade från första början bara på att just dom fick rätt dålig sot, fast batteriet fick så höga poäng vilket i min mening lät motsägelsefullt. Men jag är inte sämre än att jag kan ändra mig nu när flera bekräftar en faktiskt bättre sot.

       • Shippos

        Kan det vara så att recensionen inte tar upp den solklara bristen på S8+, nämligen placeringen av fingeravtrycksläsaren. Du nåt den knappt och risken är stor att du sätter fingret på kameran istället.

       • Perkele

        Alltså är du en korkad kund som nöjer dig med att mobil i övre prisklassen laggar, inte undra på att samsug säljer bra, du visar ju hur deras kundkrets är, totalt genomkorkade, skrämmande att folk är så lättlurade 😬😱😨

       • Jontelito

        Visst har man pyttesmå händer så kan det vara ett problem, men de flesta som köpt en S8+ har inga som helst bekymmer att nå och hitta, det tog mig kanske 1-2försök innan man visste höjd och tillvägagångssätt att nå läsaren, inga som helst bekymmer i mina ögon.

       • Shippos

        Vetitusan om MKBHD har små händer, men i hans review så såg det ut att han hade svårt att nå fingeravtrycksläsaren.

       • Jontelito
       • Jontelito
       • MotVind

        Jag har iaf inga problem, som alltid kan det ju skilja på användningen. Sen får man ta och tänka på att det kan ta flera veckor innan batteriet fungerar optimalt samt att telefonen själv optimerat sin automatiska energibesparing.

       • Fraz

        Huruvida folk fortarande har förtroende för Samsung förändrar inte att folk ställde sig frågande till Samsungs framtid. Vad tror du hänt om S8/S8 Plus hade haft samma problem som Note 7? Hade de fortfarande sett lika strålande ut då?

       Lediga jobb inom data / IT Företag
       Almi söker CRM ansvarig Publicerad 17 Dec 2017
       Systemtekniker till SOS Alarm Publicerad 17 Dec 2017
       Systemförvaltare/IT-support Publicerad 17 Dec 2017
       Lösningsarkitekt Publicerad 17 Dec 2017
       Junior systemutvecklare med databasintresse Publicerad 17 Dec 2017
       Se fler jobb

       Aktuellt

       Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

       Android på Prisjakt

       Samsung Galaxy Note 8
       Sony Xperia XZ1 Compact
       Samsung Galaxy S8 Plus
       Samsung Galaxy S8
       OnePlus 5
       Huawei Honor 9
       8.8

       Test av OnePlus 5T

       9.2

       Minitest av Google Pixel 2

       9.1

       Test av Google Pixel 2 XL

       8.8

       Minitest av Huawei Mate 10 Pro

       7.3

       Minitest av Asus Zenfone 4

       7.8

       Test av Essential Phone PH-1

       8.6

       Test av Nokia 8

       8.1

       Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

       0

       Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

       Visa fler recensioner

       Populära ämnen

       Senaste nyheterna om

       Allt om

       Sweclockers RSS

       Mest kommenterat

       1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
       2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
       3. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
       4. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp
       5. Sensorn MediaTek Sensio mäter din hälsa, är avsedd för smartphones
       6. Google släpper två experimentella fotoappar för Android

       Mest läst

       1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
       2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
       3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
       4. Det här Googlade vi mest under 2017
       5. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
       6. Vi kikar på OnePlus 5T Star Wars Limited Edition – kan beställas idag

       7. Visa topplistan

       Undersökningar

       Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

       Visa resultatet

       Loading ... Loading ...

       Undersökningar

       Sponsrat

       Annons