Recension:Test av Samsung Galaxy S8 Plus

Postat:
21:26 - 2017-06-16
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
61

Sällan har en större vikt vilat på Samsungs axlar än inför årets lansering av Galaxy S8 och S8 Plus. Efter höstens för Samsungs del smått katastrofala lansering och sedermera permanenta säljstopp av Galaxy Note 7 med batteriproblem som kunde leda till explosionsartade bränder i sällsynta fall var det många som ställde sig frågande till den sydkoreanska teknikjättens framtid.

När nu Galaxy S8 och S8 Plus lanseras riktas blickarna återigen mot Samsung, och den här gången med ett visst mått av skepsis. Vi vet ännu inte om batteriproblemen är lösta, det får tiden utvisa, men vi hoppas åtminstone i den här recensionen kunna svara på om Samsung med Galaxy S8 Plus har lyckats med konststycket att återerövra vårt förtroende och vår gunst.

Specifikationer

Specifikationer Samsung Galaxy S8 Plus
ReleasedatumVåren 2017
Processor2,3GHz octa-core
PlattformExynos 8895 Octa 64-bit
GrafikkretsMali-G71 MP20
RAM-minne4GB
Inbyggt minne64GB / plats för minneskort
Skärm6,2" / WQHD+ - 1440x2960 pixlar / 531PPI
SkärmtypSuper AMOLED / 18.5:9 / 97,56 cm² / ~83,3% av fronten
Kamera12MP
Främre kamera8MP
Vikt173g
Höjd, bredd, djup159,5 x 73,4 x 8,1mm
Batteri3500mAh
KommunikationUSB 3.1 Type-C, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct
SensorerGPS+GLONASS+Galileo+Beidou, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, pulsmätare, ögonskanner, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningIP68
Övrig info3,5mm-jack.
Mer infoMer info om Samsung Galaxy S8 Plus på Androidenheter.se

Samsung Galaxy S8 Plus bygger kring en hela 6,2 tum stor AMOLED-skärm med en upplösning på 1 440 x 2 960 pixlar. Detta resulterar i ett tämligen utdraget skärmförhållande på 18,5:9. Pixeltätheten är 592 PPI. Under skalet finner vi Samsungs egenutvecklade åttakärniga chipp Exynos 8895 Octa, 4 GB LPDDR4-RAM och 64 GB lagringsminne.

Mjukvaran består av Android 7.0 Nougat med senaste versionen av Samsungs gränssnitt TouchWiz ovanpå. Kameran består av en 12-megapixelsensor på baksidan samt en frontriktad kamera på 8 megapixlar. Vi finner stöd för alla svenska 2G-, 3G-, och 4G-standarder, brett Wi-Fi-stöd (802.11ac), GPS, GLONASS, BDS och GALILEO, NFC, Bluetooth 5.0.

Utöver ovanstående återfinns den vanliga uppsättningen sensorer, såsom närhetssensor, ljussensor, gyro, accelerometer, kompass och barometer. Vi finner även en fingeravtrycksläsare på baksidan och en iris-skanner på fronten. Batteriet väger in på 3 500 mAh och Samsung har gett både S8 och S8 Plus såväl vattenresistens (IP68) samt stöd för trådlös laddning. Enhetens yttermått är 159,5 x 73,4 x 8,1 millimeter och vikten anges vara 173 gram vilket stämmer tämligen väl överens med vår brevvåg som säger 172 gram.

I kartongen

Samsung levererar Galaxy S8 Plus i en kvalitativ svart kartong med ”S8+” i klarblå glansig text på det yttre skalets ovansida. På samma ovansidas övre vänstra hörn finner vi texten ”Samsung Galaxy S8+” i en mindre mörkgrå text och i det nedre vänstra hörnet ”64 GB” även den i en mindre mörkgrå text.

Då det yttre skalet skjuts av möts vi av en svart inre kartong som även den upplevs som robust och kvalitativ. Då den inre kartongens lock fälls åt sidan finner vi som brukligt telefonen själv i ett eget fack allra längst upp, med skärmen vänd mot oss. Telefonen är väl inslagen i skyddsplast som sig bör.

Nedanför telefonens övre fack återfinner vi en mindre kartong inuti vilken vi hittar diverse dokumentation såsom garantiinformation och en snabbstartguide, samt SIM-stiftet för att fälla ut SIM-kortsläden. Allra längst ned i kartongen hittar vi en svart snabbladdare, en svart USB-kabel, två svarta USB-adaptrar och ett par påkostade svarta AKG-hörlurar av in ear-typ.

Vi finner följande i kartongen:

  • Samsung Galaxy S8 Plus (SM-G955F, ”Arctic Silver”)
  • Laddadapter (svart, snabbladdare, 5V och 2A plus 9V och 1,67A)
  • USB-kabel (svart, cirka 1 meter lång)
  • USB-adaptrar (svarta, USB till USB Typ C och Micro USB till USB Typ C)
  • Trådburna AKG-hörlurar (påkostade, svarta, in ear-typ)
  • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
  • Dokumentation i form av snabbstartguide och garantiinformation

Vi kan i vanlig ordning inte veta med säkerhet att de svenska butiksexemplaren, via olika återförsäljare, operatörer och kampanjer, har samma innehåll som vår kartong, så om ni med säkerhet vill veta innan ni slår till rekommenderar vi er som alltid att kontakta återförsäljaren innan köp.

Konstruktion, knappar, sensorer, anslutningar och trådlöst

Samsung har gett Galaxy S8 Plus en design som vi nog vill beskriva som utpräglat typisk för Samsung-telefoner de senaste åren. Få lär missa att det är just en Samsung-telefon, även utan att se Samsung-loggan på bakstycket.

Samsung har filat vidare och putsat sin design ytterligare och i år ser vi att såväl frontens glas som glasbakstycket i ännu högre grad har fasats in i metallramen, det ser nästan ut som att glasstyckena smälter in i metallramen med en mjuk rundning, och det ser mycket läckert ut.

Rent estetiskt tycks Galaxy S8 Plus vara en fullträff och människor i vår omgivning som vi ber om ett utlåtande är utan undantag positivt inställda, och väljer i samtliga fall S8 Plus som deras personliga designfavorit då den ställs mot LG G6 och Sony Xperia XZs. Dock är det högblanka glasbakstycket en fingeravtrycksmagnet och telefonen måste ideligen ”torkas av” för att inte se kladdig ut, särskilt, gissar vi, om man köper den svarta versionen.

Telefonens ram är, som vi är inne på här ovan, av mjukt rundad lättmetall. Ramens rundning gör att S8 Plus känns bra mot fingertopparna, men på grund av det helt platta bakstycket, de mjukt rundade yttersta kanterna undantagna, så ligger inte S8 Plus riktigt lika bra i handen som klassledaren LG G6. Telefonens platta bakstycke i kombination med kraftigt välvda skärmkanter på fronten gör att S8 Plus upplevs som aningen obekväm i handen och det lite opraktiska greppet i kombination de halkiga glasstyckena gör att vi ständigt oroar oss för att tappa telefonen. Vi rekommenderar absolut någon form av skal eller fodral, även om det utplånar den trevliga estetiken som Samsung uppenbarligen har lagt väldigt mycket energi och fokus på.

Högt upp på telefonens vänstra långsida finner vi volymknappen, och strax nedan volymknappen sitter Bixby-knappen, en dedikerad knapp för att aktivera Samsungs röstassistent Bixby. Mer om Bixby, eller dess frånvaro snarare, i mjukvarukapitlet längre ned i recensionen. Båda dessa knappar tycks vara av metall och sticker ut lagom mycket från ramen för att vi med lätthet skall kunna treva oss fram till dem i blindo. Motståndet och klickkänslan är exemplarisk och vi har inget att klaga på här. På telefonens högra långsida finner vi strömknappen, som precis som volymknappen och Bixby-knappen är av metall, sticker ut lagom mycket och bjuder på ett bra motstånd.

I telefonens fotände hittar vi USB typ C-porten (USB v3.1) placerad i mitten, omgiven av 3,5-millimeterporten till vänster och perforeringar för högtalaröppningen till höger. Mellan USB-porten och högtalaröppningen finner vi även en liten perforering för samtalsmikrofonen. På huvudändens högersida finner vi SIM-släden snyggt infälld i metallramen, och till vänster återfinns den sekundära mikrofonen.

Även om S8 Plus på grund av dess utformning inte är den bekvämaste telefonen på marknaden att hålla i handen så kan vi inte konstatera annat än att byggkvaliteten, passformen och materialkvaliteten är av absolut toppklass, snudd på fullpoäng. Vi vill inte gå så långt som att säga att det är den allra mest högkvalitativa telefonen vi har testat, men den är utan tvivel minst lika bra som de allra bästa konkurrenterna.

De trådlösa standarderna bjuder som väntat på fullt stöd för de svenska mobilfrekvenserna i såväl 2G-, som 3G och 4G-näten. Via Wi-Fi finner vi också fullt stöd upp till och med 802.11ac-standarden. Vi finner även Bluetooth v5.0 med A2DP, LE och aptX samt NFC. Positioneringsstödet är brett och S8 Plus har stöd för såväl GPS som GLONASS, BDS och GALILEO, utöver A-GPS så klart. Saknas gör FM-radio, men detta är något vi allt mer sällan ser efterfrågas.

Storleksjämförelse

Ljud och samtal

Ljudkvaliteten vid telefonsamtal är som vanligt numera mycket god, men som alltid hade vi önskat en högre maximal volym via den inbyggda samtalshögtalaren placerad ovan skärmen. Mottagningen är även den god och matchar våra referenstelefoner LG G6 och Sony Xperia XZs mycket väl.

Ingen av de tre nämnda telefonerna har heller betydande problem med signalfall beroende på hur telefonen greppas. Vi kan tvinga fram signalfall i alla tre genom att fullt medvetet och med båda händerna täcka över så mycket av telefonernas interna antenner som möjligt, men detta är ett scenario som i princip aldrig sker vid normalt användande och därmed har mycket liten praktisk betydelse.

Den i fotänden placerade inbyggda telefonhögtalaren är av monotyp och tämligen vek. Den maximala ljudnivån är förvisso acceptabel, men ljudet är tunt och upplevs samtidigt som dämpat i de högre frekvensbanden – sannolikt en konsekvens av de tunna membranen som måste användas i telefoner som marknadsförs som vatteresistenta. Vi är därtill mycket kritiska till monohögtalare placerade i telefonernas ramar, då det är alldeles för lätt att av misstag täcka över högtalaren och i därmed dämpa ljudnivån så kraftigt att det är omöjligt att höra inkommande telefonsamtal exempelvis.

Mjukvaran: Samsung TouchWiz


Samsung har som alltid utrustat årets flaggskepp med sitt egna gränssnitt TouchWiz, som i S8 och S8 Plus har fått en del mindre putsningar jämfört med i fjolårets S7-duo. Operativsystemet är version 7.0 av Android, och vi finner därmed att Samsung släpar efter en del jämfört med exempelvis Huawei, Sony och HTC som alla har fått Android 7.1, den i dagsläget senaste skarpa större versionen av Android. Säkerhetsuppdateringen släpar däremot lyckligtvis inte efter lika mycket, och vi finner april månads patch installerad direkt ur kartong.

En av de mer påtagliga nyheterna i den senaste versionen av TouchWiz är den nya launchern, det vill säga själva hemskärms- och applåda-appen.

Vi upplever att den här versionen av TouchWiz sannolikt är den hittills mest responsiva och sida vid sida med Galaxy S7 tycker vi oss tydligt kunna se att flytet är bättre. Med det sagt så tvingas vi dessvärre samtidigt konstatera att flytet ingalunda är perfekt, och att de för Samsung så typiska mikrofrysningarna fortfarande gör sig påminda. Likaså stöter vi på bråkdelen av en sekunds tvekan vid appstart och appväxling då och då, där vi förväntar oss en omedelbar respons.

Sida vid sida med HTC U11 och Google Pixel XL känns Galaxy S8 Plus ibland, tyvärr, lite trögjobbad. Vi vill tydligt påpeka att vi är tämligen petiga här, men vi anser att man inte bara kan utan även bör vara petig när man har lagt ut över 8 000 kronor på en telefon. Galaxy S8 Plus är i regel blixtsnabb, men dessa sporadiska mikrofrysningar och den sporadiska trögheten måste ändå nämnas. Är det ett problem för just dig? Sannolikt inte, ytterst få är så känsliga för smålagg, men potentiella köpare bör likväl vara medvetna om det innan köp.

Bixby / Samsungs röstassistent

Samsung har en längre tid slagit på den stora djungeltrumman och marknadsfört deras nya och egenutvecklade röstassistent Bixby hårt. De har till och med försett Galaxy S8 och S8 Plus med en dedikerad fysisk knapp på enheternas vänstra långsida som inte går att använda för något annat ändamål. I Google Play finns däremot tredjepartsverktyg som låter användarna konfigurera om knappen.

Bixbyskärmen påminner i mångt och mycket om Google Now-skärmen med en rad kort som staplas ovanpå varandra. Vilka kort som visas beror på användningsmönster och appar/tjänster som stöds av applikationen.

Antalet tjänster som stöds av Bixby är begränsat och för exempelvis e-post, webbläsare, nyheter (upday) och kalender stöds främst Samsungs egna appar. För de som förlitar sig på Googles tjänster är Google Now av den anledningen ett bättre alternativ.

Exempel på sådant som Bixby kan hjälpa till med är att föreslå alarm, påminna om kalenderhändelser, visa innehåll ur mail (ex. kommande hotellbokningar, flygbokningar etc.) samt väder, tipsa om Spotify-spellistor och så vidare.

För den som använder samtliga av Samsungs medföljande appar är Bixby rätt användbart och påminner som sagt om Google Now sett till funktionalitet och upplägg. I annat fall är nyttan minst sagt begränsad.

Bixby-assistenten innehåller dock en funktion som Google för närvarande saknar; en AI-driven AR-motor som i realtid visar information om objekt användaren riktar kameran mot. Tjänsten fungerar bra för att identifiera ex. historiska byggnader, konstverk och dylikt men får det kämpigt när vi försöker identifiera en populär läskedryck, kameramodell eller mindre kända byggnader och konstverk. Google kommer senare under året att släppa en motsvarande tjänst – ”Google Lens” – som visades upp i samband med Google I/O 2017.

Röstassistenten Bixby Voice har ännu inte svenskt språkstöd, men fungerar om systemspråket ställs in till engelska. Text-till-talmotorn har stöd för svenska men kräver att ett svenskt språkpaket först hämtas hem via Samsung-butiken.

Edge display/Samsung kantpaneler

Samsungs kantpaneler har hängt med sedan lanseringen av Galaxy S6. Funktionen som är avstängd i telefonens standardutförande innebär att en utdragbar list placeras utmed skärmens långsida som gör det möjligt att svepa fram en panel som innehåller kontakter, snabbgenvägar samt verktyg för skärminspelning och skärmdumpar.

Iris-skannern

Den stora nyheten i Galaxy S8 anses av många vara ögonskannern, som likt fingeravtrycksläsaren fungerar som en säkerhetsfunktion, en åtkomstkontroll. Till skillnad från fingeravtrycksläsaren som kan läsa in ett flertal fingeravtryck kan irisskannern endast läsa in en uppsättning ögon, och vi har under testfasen inte direkt imponerats över hur väl det hela fungerar. Note 7 var den första telefonen på marknaden med funktionen, men Samsung har jobbat vidare på funktionen i S8 och S8 Plus.

Samsung rekommenderar att linser och glasögon tas bort i samband med inprogrammeringen av iris och att inläsningen inte sker i direkt solljus. Efter att inläsningen är slutförd är varken glasögon, de flesta solglasögon eller linser något problem. Eftersom IR används för inläsningen fungerar den även i mörker, men störs av direkt solljus.

Ungefär fyra av fem gånger fungerar avläsningen klanderfritt för vår del, och snabbt: inom en sekund tas vi från låsskärmen till hemskärmen, det vill säga inte riktigt lika snabbt som fingeravtrycksläsaren men ändå resonabelt snabbt. Men en gång av fem, uppskattningsvis, fungerar det inte alls.

Mjukvaran säger då åt oss att hålla telefonen närmare, sedan längre ifrån, sedan ”Öppna ögonen helt” och slutligen ger den upp och säger ”Det gick inte att identifiera irisar”. Vi trycker då ”Tryck här för att aktivera irisupplåsning” och då fungerar det omedelbart, trots att alla förhållanden i princip är identiska som vid det tidigare försöket fem sekunder innan.

Det kanske största problemet är att iris-upplåsning kräver några småirriterande extrasteg jämfört med fingeravtrycksläsaren, och därmed tar betydligt längre att utföra från början till slut. Där man med fingeravtrycksläsaren kan lägga fingret på avläsaren och hålla fingret kvar en halv sekund och omedelbart vara inne på hemskärmen, måste man med ögonskannern trycka på strömknappen, positionera telefonen rakt framför ansiktet och sedan vänta en dryg sekund.

Allt som allt tar det oss i regel 2 till 4 sekunder att använda irisupplåsning, mot en halv sekund för upplåsning via fingeravtrycksläsaren, och vi kan inte hjälpa att fråga oss varför vi med tanke på detta någonsin skulle föredra irisupplåsning före fingeravtrycksupplåsning, annat än för att imponera på vännerna. Det skall dock sägas att Samsung har förbättrat och effektiviserat det hela i S8 Plus, och det fungerar bättre än förut, men frågan kvarstår.

Svepgester och bildskärmsinställningar

Samsung har bakat in stöd för svepgester genom fingeravtryckssensorn, men till skillnad från exempelvis Motorolas G5-serie eller Googles Nexus 6P och Pixel-serie stöds endast upp- och nedsvepning för att öppna/stänga aviseringsfältet. Det går inte att använda sensorn för att backa eller för att nå hemskärmen

Mängden bildskärmsinställningar är föredömliga. Utöver tre fördefinierade färgprofiler – ”grundläggande”, ”AMOLED-filmer” samt ”AMOLED-foton” – kan vi manuellt justera färgbalansen. Eftersom det förekommit rapporter om skiftande färgbalans utmed telefonens kanter har Samsung lagt till möjligheten att justera färgbalansen för kanterna som ett separat alternativ

Bildskärmen


Bildskärmen mäter hela 6,2 tum på diagonalen och är som brukligt när det gäller en Samsung-telefon av Super-AMOLED-typ. Upplösningen är på 1 440 x 2 960 pixlar, pixeltätheten (skärpan) är på 592 PPI och bildförhållandet är det aningen udda bredbildsformatet 18,5:9 – betydligt mer utdraget än den rådande 16:9-standarden.

Tack vare skärmens utdragna bildförhållande har Samsung lyckats skapa en telefon med en gigantisk skärm, utan att göra telefonens skärm för bred för att vara praktiskt användbar med en hand. Telefonens bredd är 73,4 millimeter, att jämföra med exempelvis iPhone 7 Plus som är nästan 78 millimeter bred, trots att iPhone 7 Plus endast har en 5,5 tum stor skärm. Att ens drömma om att med enhandsfattning kunna nå skärmens övre tredjedel är i princip, åtminstone för oss, omöjligt utan handakrobatik som utan tvekan förr eller senare leder till att vi tappar telefonen.

Färgerna är som alltid med Samsungs AMOLED-skärmar de senaste åren briljanta och vackra, svärtan är i princip perfekt och kontraster och skärpa är ypperliga. Samsung är världsledande vad gäller bildskärmar till telefoner, och S8 Plus gör oss inte besvikna. Betraktningsvinklarna är vidare utmärkta likaså, och den höga maximala ljusstyrkan gör skärmen fullt läsbar i allt annat än direkt solljus.

Skärmen skyddas av ett härdat glas från Corning, kallad Gorilla Glass 5. Corning har i generation 5 av Gorilla Glass gjort glaset lite mer stöttåligt i utbyte mot aningen högre represistens. Ytan är oleofobiskt behandlad för att undvika för mycket fingeravtryck, och detta ger skärmen den där halkiga känslan som vi älskar. Som alltid numera är pekskärmen snabb, precis och responsiv och vi har inget att klaga på. Inga missade pek, svep eller nyp.

Kameran


Trenden bland många tillverkare har det senaste året varit att utrusta sina telefoner med dubbla kameralinser, men Samsung väljer istället att fortsätta med en enkelkamera på 12 megapixlar med en sensorpixelstorlek på 1,4 mikrometer, optik på f/1,7, optisk bildstabilisering, laserautofokus, fasdetekterande fokus och en tvåtons LED-blixt, precis som i fjolårets Galaxy S7 Edge. Antalet megapixlar är alltså identiskt med fjolårsmodellen, och detsamma gäller sensorstorleken och blixten.

Samsung har dock i S8 och S8 Plus förbättrat teknologin och bjuder i år på något som kallas ”multi-frame imaging processing”. Vi känner igen den här tekniken från Google Pixels HDR+-läge och det fungerar kortfattat som så att kameran automatiskt, och blixtsnabbt, i bakgrunden tar tre bilder i snabb följd när användaren trycker på slutarknappen. Den bästa bilden av de tre väljs ut och de två återstående bilderna används sedan för att förbättra den utvalda bildens skärpa. Inte minst ger detta ett bättre resultat vid mörkerfoto.

Frontkameran har även den förbättrats sedan förra året, och här ser vi en på pappret lite mer påtaglig skillnad. S8 och S8 Plus har fått en 8-megapixelsensor på fronten, att jämföra med 5 megapixlar i fjolårsmodellen, samt en enligt Samsung förbättrad bildbehandling. Optiken är precis som i fjolårets Galaxy S7 Edge på f/1,7.

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar någon roll, det vill säga närbilder, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i vissa fall, kamerans ”point and shoot”-duglighet. En medveten fotograf kan manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad kamera kan alltså vara bättre för en god fotograf än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusbilder
Samsung Galaxy S8 Plus (t.v.) vs LG G6 (t.h.)

I det första bildparet ser vi en för kameramjukvaror ganska svår ljuskontrast med en ljus himmel i bakgrunden och skuggiga halvmörka byggnader och objekt i förgrunden. I den här situationen skall en smart kameramjukvara aktivera HDR-läget, och så har också skett både i bilden tagen med Galaxy S8 Plus och LG G6. Vi ser detta till trots stora skillnader i de tu bilderna, och Samsung Galaxy S8 Plus går segrande ur striden med mycket mer detalj i byggnaderna i bakgrunden och en naturligare färgåtergivning. LG G6 producerar en överlag mörkare bild med en blåaktig vitbalans som inte alls reflekterade verkligheten vid fototillfället. Båda kamerorna gör ett bra jobb med att lyfta fram detaljer i den ljusa himlen och dess moln, men G6 lyckas här bättre med blånyansen medan S8 upplevs som aningen urvattnad.

I det andra bildparet, på blommorna, ser vi en jämnare kamp de tu emellan. Med G6 kommer vi lite närmare fotoobjektet men vi ser också en lite sämre skärpa i förgrunden. I bakgrunden är förhållandet det rakt motsatta och S8 Plus lyckas inte alls fånga någon skärpa i bakgrunden. Färgåtergivningen är mycket bra med båda kamerorna, men Galaxy S8 Plus lyckas hantera de ljusa partierna där solen skiner på blommorna bättre, med mindre överexponering som resultat. Det är mycket tätt de tu emellan men vi ger G6 segern i det här delmomentet tack vare den överlägsna skärpan i bakgrunden och en acceptabel skärpa i förgrunden.

Det tredje bildparet är sannolikt vårt kameratests jämnaste kamp mellan dessa tu utmärkta kameror. Vi lade med manuell pekfokus fokuspunkten mitt emellan de två rostiga bultgängorna och de resulterande bilderna är hart när identiska vad gäller såväl detaljrikedom som färgåtergivning och exponering. Efter en mycket ingående granskning finner vi dock att de enda betydande skillnaderna står att finna i ett aningen större skärpedjup i bilden tagen med LG G6. Detta är dock inte något som är en fråga om bättre eller sämre, utan en smaksak. Oavgjort delmoment.

I det fjärde bildparet, på prästkragen, där vi manuellt med pekfokus har lagt fokuspunkten på den gula mittblomman, ser vi omedelbart att Samsung Galaxy S8 Plus har lyckats klart bättre än LG G6. Skärpan är knivskarp och ligger precis där vi ville ha den, medan skärpan i bilden tagen med G6 inte alls hamnar där vi ville ha den, trots tre försök. Vidare finner vi att S8 Plus lyckas bättre med färgåtergivningen både för den gula mittblomman och för den gröna bakgrunden, där G6 dessvärre levererar en bild med en påtagligt gulaktig nyans som inte alls matchar det vi såg på plats. Seger till Galaxy S8 Plus.

I det femte och sista bildparet i vårt dagsljustest, på trädets bark, ser vi ännu en tät kamp de tu kamerorna emellan. Galaxy S8 Plus bjuder på noterbart bättre kontrast och aningen fylligare färger, även om bilden mestadels går i grånyanser med ytterst svaga färger, medan LG G6 lyckas bättre med skärpan i kvisthålet där vi manuellt lade fokuspunkten. Båda kamerorna tar en mycket bra bild och vi finner att vi på redaktionen inte kan enas om vilken bild som är den bättre. Vid en första anblick anser de flesta av oss att Galaxy S8 Plus är segraren, men vid granskning i fullstorlek är istället G6 den de flesta av oss föredrar. Vi kan inte enas och ronden slutar därmed oavgjort. Vad tycker ni läsare? Ser ni en klar segrare i det femte bildparet?

Både Samsung Galaxy S8 Plus och LG G6 har utrustats med ytterst kompetenta kameror, inte minst i fullt dagsljus. LG G6 ger Galaxy S8 Plus en mycket hård kamp, men segern i dagsljuskampen går sammantaget ändå till Galaxy S8 Plus som med liten marginal visar sig vara den bättre av de tu i vårt dagsljustest.

Mörkerbilder
Samsung Galaxy S8 Plus (t.v.) vs LG G6 (t.h.)

I det första bildparet i vårt mörkertest ser vi två tämligen olika bilder. Samsung Galaxy S8 Plus misslyckas med vitbalansen och tar en bild med ett tydligt gulstick. Ljuset på plats var förvisso varmt och gult men inte alls till samma grad som S8 Plus-bilden antyder. LG G6 å sin sida går åt rakt motsatt håll och här ser vi istället en lite urvattnad bild med för lite gulnyans. Verkligheten ligger bokstavligen mitt emellan dessa tu bilder och ingen av dem lyckas speciellt väl vad gäller detta. Skärpan är bättre i bilden tagen med Galaxy S8 Plus och därtill ser vi att S8 Plus hanterar de ljusa partierna kring gatubelysningen och den upplysta väggen på motsatt sida av gatan noterbart bättre. Delmomentsegern till Samsung Galaxy S8 Plus.

I det andra och sista bildparet ser vi återigen två vitt skilda bildresultat, främst vad vitbalansen berör. Lustigt nog har Galaxy S8 Plus och LG G6 nu bytt sida i vitbalanskampen: S8 Plus producerar den kallare nyansen medan G6 vräker på med ett kraftigt gulstick, det vill säga raka motsatsen till bildpar ett. Galaxy S8 Plus kallare bild ligger närmare verkligheten, men ingen lyckas riktigt fånga det vi såg på plats vid fototillfället. Galaxy S8 lyfter fram mer ljus i mörka partier av bilden, mer detalj, vilket ger en viss fördel gentemot LG G6, men samtidigt lyfts mycket mer ljus än vad vi själva såg på plats och bilden ser därmed onaturligt, artificiellt, ljus ut. Skärpan är tämligen låg i båda bilderna i det här ytterst svåra ljusförhållandet och vi anser att det här är dött lopp. Sammantaget ger vi ett litet övertag till Galaxy S8 Plus i det sista kameramomentet.

Båda kamerorna uppvisar vissa problem med vitbalansen, men S8 Plus lyckas överlag bättre. S8 Plus hanterar därtill svåra ljuskontraster bättre, och lyfter fram mer detaljer och ljus i mörka partier – även om det är aningen onaturligt och artificiellt ljus som inte riktigt motsvarar vad våra egna ögon kan se. I svåra mörkerförhållanden som verkligen sätter kameramjukvara såväl som kamerasensorer på en tuff prövning ser vi ytterligare en jämn kamp, precis som i dagsljus, men även här finner vi att Samsung Galaxy S8 Plus sammantaget går segrande ur kampen.

Totalsegern i vårt stillbildstest går alltså till Samsung Galaxy S8 Plus som är den just nu bästa telefonkameran vi har testat. HTC:s U11 väntar dock runt hörnet så kanske blir Galaxy S8 Plus tid på kameratronen kort.

Frontkamera Galaxy S8: 100 lux, 30 lux, 5 lux

Galaxy S8+

Frontkamera LG G6: 100 lux, 30 lux, 5 lux

LG G6

Galaxy S8 har en av de bättre frontkameror vi testat, men vitbalansen skiftar ovanligt mycket beroende på mängden ljus. Detta, den trilskande vitbalansen, kan i regel med lätthet åtgärdas i efterhand med valfritt bildbehandlingsprogram, men det är lite olyckligt att det skall behövas.

Buggar, problem och brister

Samsung kan Android mycket väl vid det här laget och buggarna är i regel få, sällsynta och av lindrig art. Vid varje ny telefonlansering, i synnerhet med en ny mjukvaruversion som i fallet med de tu S8-modellerna, är det dock inte sällsynt med en del mindre problem.

Vi har läst om problem med instabil Wi-Fi-uppkoppling, i synnerhet från sydkoreanska konsumenter, men detta har inte överhuvudtaget drabbat vårt testexemplar. Vi gissar att problemet som orsakade Wi-Fi-problemet har åtgärdats innan telefonen lanserades här i Sverige. Vi har också läst om så kallad ”burn-in”. inbränning, på AMOLED-skärmen, men inte heller detta har drabbat vårt exemplar under våra veckor med telefonen. Huruvida det är ett problem vid ett mer långvarigt användande låter vi vara osagt, men det är ett problem som väldigt många AMOLED-skärmar dras med.

Vad som däremot har drabbat oss vid ett tillfälle är en spontan telefonomstart, till synes helt utan orsak. Telefonen var inte hårt belastad eller speciellt varm då omstarten skedde. Vi har vidare, på ett lite Samsung-typiskt vis, erfarit så kallade mikrofrysningar där gränssnittet inte alltid flyter så bra som vi förväntar oss av en modern Androidtelefon av toppklass. LG:s G6 flyter som exempel noterbart bättre i gränssnittet, trots en på pappret betydligt klenare processorer.

Med ovanstående sagt vill vi dock ändå poängtera att Samsung har tagit ett steg framåt i år, och sida vid sida med fjolårets Galaxy S7 Edge känns S8 Plus som den rappare och mer följsamma av de tu. Det är bara inte riktigt så bra som den fantastiska hårdvaran förtjänar.

Det vid dagligt användande kanske mest påfrestande, eller frustrerande, är dock inte av mjukvarukaraktär. Vårt enskilt största irritationsmoment är fingeravtrycksläsarens utformning och placering. Även efter några veckors användande, då det borde vara fullkomligt intuitivt att finna fingeravtrycksläsaren i blindo, finner vi att vi fumlar med fingret för att hitta läsaren.

Då kameralinsen sitter precis jämte fingeravtrycksläsaren innebär det att vi har smetat fingeravtryck på kameralinsen bokstavligt talat hundratals gånger, i fingrets jakt på fingeravtrycksläsaren. Inte minst är detta frustrerande för de med vänsterhandsfattning, då fingeravtrycksläsaren sitter på den högra sidan (sett bakifrån) och pekfingret vid vänsterhandsgrepp naturligt faller på den vänstra sidan – med kameralinsen mitt emellan fingertoppen och fingeravtrycksläsaren. Det är minst sagt frustrerande att i efterhand upptäcka att en bild tagen med den i övrigt strålande kameran är dimmig och suddig, på grund av en kladdig lins. Man skall inte behöva göra rent kameralinsen varenda gång man vill ta en bild.

Batteritiden

Samsung Galaxy S8 Plus bjuder liksom sitt mindre syskon Galaxy S8 på något som dessvärre har kommit att bli allt mer sällsynt numera: trådlös laddning. Detta ger utan tvekan en liten pluspoäng i våra ögon, inte minst eftersom de allra flesta konkurrenterna saknar det.

Telefonen presterar med tanke på den stora skärmytan väl med vårt användningsmönster och mottagningsförhållande. Vi får i regel ut mellan 4,5 till 5 timmar skärmtid innan telefonen törstar efter laddning. Vi tvekar dock inte på att batteritiden skulle kunna vara bättre om Samsung inte skeppat med så fasligt många aktiva bakgrundstjänster.

[bench]21battery|galaxy s8 plus[/bench]
I vårt syntetiska batteritest som mäter skärmtid tillsammans med medelhög belastning presterar telefonen ett resultat om 582 minuter eller cirka 10h, vilket är mycket bra. Endast Xiaomi Redmi Note 4X med ett batteri på 4100 mAh presterar bättre bland de enheter vi till dags dato testat.

Spel, prestanda och grafer


Den svenska versionen av Samsung Galaxy S8 och S8 Plus (vilken även är densamma som säljs på de allra flesta marknaderna i Europa) är utrustads med Samsungs egenutvecklade chipp Exynos 8895 Octa, ett åttakärnigt chipp som byggs med 10-nanometerteknik. Processorn består av fyra huvudprocessorer samt fyra sekundära processorer ur Samsungs Exynos M2 ”Mongoose” Cortex-A53-mikroarkitektur. Grafikprocessorn kallas Mali-G71 MP20.

Arbetsminnesmodulerna är av LPDDR4X-typ och uppgår till 4 GB och lagringsminnet, 64 GB, är i Exynos-versionen som säljs i Europa av UFS 2.1-typ medan majoriteten av de Snapdragon-utrustade versionerna (främst i Nordamerika) tycks ha fått UFS 2.0 istället.

[bench]21system|Galaxy S8+S8[/bench]

[bench]21cpu|Galaxy S8+S8[/bench]

[bench]21gpu|Galaxy S8+S8[/bench]

Slutsats

Som alltid har Samsung lyckats mycket väl med en telefon ur S-familjen. Galaxy S8 Plus lever som sig bör upp till i princip allt vi på förhand hade förväntat oss av den: mestadels vad gäller dess positiva egenskaper, men även ett litet antal negativa egenskaper.

Hårdvaran är som alltid av absolut toppklass. Materialval, byggkvalitet, passform och känsla för detaljer är alla av hög klass och minst lika bra som de allra bästa konkurrenterna, och vi finner också en IP68-klassning för damm- och vattenresistens. Telefonen är ytterst vridstyv och ger inte ifrån sig minsta knak eller knarr då vi bryskt bänder och klämmer på den. Poängavdrag noteras för de i handen lite obekvämt utformade långsidorna och bakstycket, för en avigt placerad fingeravtrycksläsare samt för att det är en superhalkig och skör telefon som vi ideligen oroade oss för att tappa.

Under det fagra skalet håller det mesta toppklass, från systemchippet Exynos 8895 till RAM-modulerna (4 GB), det snabba lagringsminnet (64 GB) och den enskilt kanske mest imponerande komponenten: AMOLED-skärmen. Många hade nog förväntat sig mer RAM-minne än ”bara” 4 GB, och periodvis tror vi att telefonen hade kunnat dra nytta av mer RAM då vissa frekvent använda appar tvingas startas om då vi växlar fram och tillbaka, istället för att köras i bakgrunden i arbetsminnet.

Mjukvaran bygger i grunden på Android 7.0 Nougat och ovanpå det har Samsung som brukligt lagt den senaste versionen av deras egenutvecklade gränssnitt TouchWiz. Även om ändringarna i regel är små så anser vi att Samsung definitivt har skapat den hittills bästa versionen av TouchWiz. Ett klart steg framåt, men samtidigt ser vi då och då prov på det för Samsung så typiska mikrolagget, där gränssnittet ibland ”hackar” sig fram under en kort sekund. Detta drabbar förvisso alla telefoner ibland, men det sker enligt vår erfarenhet noterbart oftare på Samsungs telefoner.

Kameran är Samsung Galaxy S8 Plus absoluta trumfkort. Vi på redaktionen har aldrig plåtat med en bättre telefonkamera, och då vi nyligen i ett kamerablindtest ställde Samsung Galaxy S8 Plus mot konkurrenter från Sony, LG och Huawei utsåg ni läsare Samsung Galaxy S8 Plus till den klara segraren, i ren utklassningsstil.

Då Samsung Galaxy S8 Plus summeras så kan vi inte göra annat än att konstatera att detta är den bästa telefonen vi hittills har recenserat. Om den är rätt för just dig kan bara du svara på: Galaxy S8 Plus har sina brister, precis som alla andra telefoner, och med en prislapp på 8 500 kronor och uppåt så är den dessutom något av det dyraste på marknaden, men då summan av alla komponenter och egenskaper räknas samman finns det just nu enligt vår mening ingen konkurrent som kan mäta sig med Galaxy S8 Plus.

[P_REVIEW post_id=152066 visual=’full’]