Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Galaxy Note 4 – lever Samsungs flaggskepp upp till förväntningarna?

Postat:
14:44 - 2015-01-10
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Ingen Androidtillverkare har inför en produktlansering större förväntningar på sina axlar än Samsung. Även om det var HTC som tog ledningen i Androidracet under 2008 och 2009 har det sedan dess varit Samsung som dominerat försäljningen. Samsung var den första tillverkaren att på allvar utmana – och sedermera även slå – ärkerivalen Apple och dess Iphone.

Framgångsrik försäljning bygger på en mängd faktorer utöver produkten i sig. Reklamkampanjer, lanseringsdatum, renommé, hype och igenkänningsfaktorn bidrar till hur väl en nylanserad produkt säljer.

Att känna igen en telefon, såväl till namn som tillverkare, utseende och operativsystemets gränssnitt säljer enheter då vi människor är vanedjur. Därtill bidrar ett slags flockbeteende till det hela: om en majoritet av umgängeskretsen har en viss telefon är sannolikheten större att man själv hänger på trenden.

Samsungs Galaxy-serie passar in på ovanstående beskrivning. För många konsumenter står valet mellan Apple och ”Samsung Galaxy”, andra tillverkare övervägs inte ens. Att sälja flest telefoner innebär dock ingalunda per automatik att telefonerna är bättre än konkurrenterna.

I Samsungs fall är emellertid framgångarna byggda på gedigna produkter, åtminstone när vi talar om flaggskeppsenheterna. Samsungs har till dags dato aldrig lanserat en dålig telefon ur vare sig Galaxy S- eller Galaxy Note-serien: tvärtom ligger de år efter år i topp och slåss om titeln årets telefon. Därför är våra förväntningar på Samsung Galaxy Note 4 stora.

I den här recensionen kommer vi som alltid testa enheten ingående. Recensionen består av såväl syntetiska prestandatest som batteritest och ett mer normalt – men intensivt – vardagsanvändande.

Vi hoppas att vi efter våra veckor med Samsung Galaxy Note 4 kan svara på om Samsung återigen har rott hem en toppmodell; vad de har gjort bra och vad de lyckats mindre väl med.

Specifikationer Samsung Galaxy Note 4
ReleasedatumHösten 2014
Processor2,7GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 805
GrafikkretsAdreno 420
RAM-minne3GB
Inbyggt minne32GB / plats för minneskort
Skärm5,7" / WQHD - 1440x2560 pixlar / 515PPI
SkärmtypSuper AMOLED / 16:9 / 89,57 cm² / ~74,2% av fronten
Kamera16MP
Främre kamera3,7MP
Vikt176g
Höjd, bredd, djup153,5 x 78,6 x 8,5mm
Batteri3220mAh
KommunikationmicroUSB, USB 2.0, Bluetooth 4.1 LE, ANT+, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (HT80) MIMO PCIe, IR, MHL 3.0
SensorerGPS+GLONASS+BeiDou, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer, UV-mätare, fingeravtrycksläsare, pulsmätare, halleffektsensor
FM-radio / NFCNej / Ja
Tal / standbytid-
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 6
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. I vissa marknader säljs enheten istället med åttakärnigt Exynos-chipp.
Mer infoMer info om Samsung Galaxy Note 4 på Androidenheter.se

Galaxy Note 4 har i Europa utrustats med Qualcomms Snapdragon 805-krets (fyra Krait-450-kärnor som tickar i uppemot 2,7GHz), grafikkretsen Adreno 420, 3GB RAM (LPDDR3), samt 32GB inbyggt lagringsminne. Vidare finner vi en skärm med 1440p-upplösning och ett batteri med en kapacitet på 3220mAh. Dessa specifikationer är identiska med den just nu närmaste konkurrenten Motorola Nexus 6.

Till skillnad från Nexus 6 är Note 4 inte stänkskyddad och skärmen är 5,7 tum kontra sex tum för Nexus 6, vilket resulterar i att Note 4 har högre pixeldensitet. Galaxy Note 4 bjuder till skillnad från Nexus 6 inte på en 64 GB-version, men har å andra sidan minneskortsplats med stöd för kort upp till 128GB.

Samsung Galaxy Note 4 har andra funktioner Nexus 6 saknar: IR-öga, pekpenna, fler sensorer (UV-, puls- och syremätare), fingeravtrycksläsare, utbytbart batteri och en nyare och på pappret bättre typ av AMOLED-skärm. Nexus 6 kontrar med frontriktade stereohögtalare av hög kvalitet, att jämföra med den lilla bakåtriktade högtalaren på Note 4.

Till yttermera visso är Note 4 laddad med en huvudkamera med 16 megapixlar, inklusive LED-blixt, samt en frontkamera med 3,7MP. Vi finner förstås även stöd för FDD-LTE för alla europeiska LTE/4G-band och den allra senaste Wi-Fi-standarden 802.11ac.

Yttermåtten är 153,5 x 78,6 x 8,5 millimeter och enheten väger 176 gram.

I kartongen

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-15samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-16

Den ljusgrå kartongen har ett ganska Samsung-typiskt utseende och textur. Lyfter vi på locket möts vi i första hand av telefonen, inslagen i skyddsplast, i ett fack högst upp. Nedan detta övre fack återfinner vi kartongens övriga innehåll.

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-18samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-17

Vår kartong innehåller följande:

  • Samsung Galaxy Note 4 (SM-N910F, ”Charcoal Black”)
  • Batteri (3220mAh Li-Ion)
  • Laddadapter (svart, ”Quick Charge 2.0”)
  • USB-kabel (svart, ca 1 meter)
  • Headset (trådburet, in-ear, vitt)
  • Öronpluggar för headset, tre olika storlekar
  • Extra ”pennspetsar” för pekpennan
  • Garantiinformation
  • I vanlig ordning kan vi inte garantera att innehållet är identiskt i alla kartonger. Beroende på återförsäljare, operatör och olika kampanjer kan innehållet variera. Är innehållet av synnerligen stor vikt för just dig rekommenderar vi som alltid att du kontaktar återförsäljaren innan köp.

Utseende, byggkvalitet och konstruktion

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-10

Galaxy Note 4 är utseendemässigt lik lillebror Galaxy S5 som lanserades i våras, och förvillande lik föregångaren Galaxy Note 3. Samsung verkar ha hittat sitt designspråk och med Note 4 avviker de inte särskilt mycket från mallen.

Fronten domineras naturligtvis av den stora skärmen. Ramen ovan och nedtill tycks vara någon millimeter tjockare än på fjolårsmodellen. Faktum är att Note 4 trots exakt samma skärmstorlek som företrädaren blivit aningen större och tyngre. Note 4 mäter 153,5 x 78,6 x 8,5 millimeter och väger 176 gram vilket kan jämföras med Note 3 som mäter 79 × 151 × 8 mm och väger 168 gram. Nedan skärmen finner vi den Samsungtypiska hemknappen som även innefattar en fingeravtrycksläsare.

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-19

Kanterna består av aluminium, vilket är en förbättring kontra fjolårsmodellens kromade plastram. Till skillnad från de helkromade sidorna på Note 3 har kanterna i Note 4 samma färg som telefonen i övrigt, bortsett från fasningen som löper runt hela telefonen närmast fronten och bakstycket. Metallramen är ett fint tillskott som gör att telefonen känns mer exklusiv och trevligare att hålla i. Materialvalet innebär att Note 4 känns behagligt sval när den plockas upp efter att ha legat i rumstemperatur ett tag.

Bakstycket är som tidigare av plast med ett slags lädermönster. Det känns inte som läder men ligger fint i handen och ger bra grepp. De tillgängliga färgerna för Note 4 är Charcoal Black (svart, som vi testar här), Frost White (vit), Bronze Gold (brons/guld) och Blossom Pink (rosa). Bakstycket är väldigt tunt men sitter som en smäck.

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-09samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-08

Samsung har till vår glädje valt att skippa de falska ”sömmarna” i konstlädret från fjolårsmodellen. Till skillnad från föregångaren är bakstycket på årets modell därtill mer rundat utmed kanterna. Detta gör att Note 4 ligger bättre i handen än företrädaren.

Även skyddsglaset, Gorilla Glass 4, är lätt rundat utmed kanterna. Gorilla Glass är Cornings senaste skapelse vars specialitet är att skydda panelen när enheten tappas mot hårda ytor. Något vi stör oss på med framsidan är att aluminiumramen sticker upp någon millimeter, vilket gör att vi slår emot en ganska sträv och hård kant när vi exempelvis sveper inåt från skärmens ytterkant. Det har emellanåt gjort det svårare att visa sidomenyer. Vi förmodar att den lilla upphöjningen är tänkt att skydda skärmen men den är samtidigt lite irriterande.

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-04

Känslan av byggkvalitet har tack vare metallramen tagit ett kliv framåt jämfört med Note 3 och Galaxy S5, men vi ställer oss precis som förra året frågande till Samsungs val av plast i läderimitation. Detta är dock främst en smaksak och vi lämnar det upp till var och en att avgöra. Bakstyckets läderimitation och ytbehandling känns nästan identisk med företrädaren Note 3, de mer rundade kanterna undantagna.

Olyckligtvis är Note 4, till skillnad från lillebror Galaxy S5 och konkurrenten Nexus 6, inte vatten- eller dammtålig (Nexus 6 är dock inte IP-certifierad). Vi vet inte varför Samsung har valt bort detta, men en gissning är att tillverkaren vill hålla kostnaden nere. Tråkigt, då utvecklingen onekligen går åt att allt fler telefoner utrustas med någon form av vatten- och stänkskydd.

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-07

Kanske är det tur att Note 4 saknar en officiell certifiering vad gäller vattentålighet, då vissa användare drabbats av en onormalt stor glipa mellan metallramen och skärmglaset, något som på somliga håll på nätet kallas ”gapgate”.

Vårt av Samsung tillhandahållna testexemplar har dock inga problem på den punkten och det går inte ens att få ner en nagel i glipan. Enligt Note 4-manualen är det lilla glappet en avsiktlig konstruktionsfiness och glipan kan i vissa fall komma att bli aningen bredare med tiden.

Då vi jämför Note 4 med byggkvaliteten för Motorola Nexus 6 har vi svårt att utse en självklar vinnare. Note 4 är precis som Nexus 6 vridstyv och Samsung har fått till en konstruktion som känns mycket robust. Vi kan inte, trots att vi tar i relativt hårt, få enheten att bukta eller knaka.

Storleksjämförelse

Samsung Galaxy Note 45.778.6153.58.51763220
Motorola Nexus 65.9683159.310.11843220
LG G35.574.6146.38.91493000
OnePlus5.575.9152.98.91623100
iPhone 6 Plus5.577.8158.17.11722915
Sony Xperia Z35.272146.57.31523100
Samsung Galaxy S55.172.51428.11452800
HTC One M85.070.6146.47.61602600
LG Nexus 54.9569.17137.848.591302300
iPhone 64.767138.16.91291810
Sony Xperia Z3 Compact4.664.9127.38.641292600

size_comparison_note4

Storleksjämförelse via Androidenheter.se

Knappsats, anslutningar och sensorer

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-05

På telefonens front finner vi den Samsung-typiska taktila hemknappen centralt placerad nedanför skärmen, samt två kapacitiva knappar för att gå tillbaka och visa multikörningsmenyn. Hemknappen fungerar även som en fingeravtrycksläsare. Längs telefonens vänstra långsida, på den övre halvan, sitter volymknappen. På motsatt sida finner vi strömknappen placerad aningen lägre, närmare telefonens mitt.

Både ström- och volymknappen tycks vara av metall, eller åtminstone plast med metallytbehandling, och bjuder på ett trevligt motstånd och en tydlig klickkänsla. Strömknappen ser exakt likadan ut som på föregångaren Note 3, men volymknappen har omdesignats an aning. Där föregångarens volymknapp var helt slät har volymknappen i Note 4 försänkts någon millimeter i knappens mitt, vilket ger intrycket av att det är två mindre knappar istället för en enda lång knapp.

Vi är inte helt nöjda med volymknappens placering då den sitter lite för högt upp på vänstersidan för att vara enkel att nå med högerhandsfattning. Man tvingas, om man inte har osedvanligt stora händer eller långa fingrar, byta grepp eller utföra avancerad fingerakrobatik för att justera volymen; i synnerhet för att öka volymen. Med vänsterhandsfattning landar tummen däremot bekvämt på volymknappen. Strömknappen ligger samtidigt bra till för tummen och det bör påpekas att volymknapparna är enkla att nå under samtal – något som kanske prioriterats av Samsung.

I telefonens huvudände finner vi 3,5mm-porten för hörlurar samt IR-ögat. I fotänden sitter micro-USB-porten (v2.0, MHL 3 TV-out, USB Host) centrerad med en mikrofonöppning på vardera sida. Note 4 saknar alltså micro-USB 3.0 som vi finner på lillebror Galaxy S5 och i Note 3. Vi kan inte påstå att vi saknar micro-USB 3.0 särskilt mycket, men somliga kan nog se detta, likt avsaknaden av vattenresistens, som ett steg i fel riktning.

Galaxy Note 4 har Samsungs vana trogen fått ett löstagbart bakstycke och ett utbytbart batteri. Bakom det välvda bakstycket finner vi utöver batteriet på 3220mAh även micro-SIM- och microSD-platserna samt den interna högtalaren. Bakstycket är föredömligt lätt att ta bort och sätta tillbaka. Den klassiska pekpennan sitter i ett fack nere i vänstra hörnet av bakstycket.

På baksidan sitter även 16MP-kameran, samt puls- syre och UV-mätarna.

Mottagning och datahastigheter

Vid vanliga telefonsamtal har Galaxy Note 4 erbjudit god samtalskvalitet med vår operatör. Även motparten har upplevt ljudet som klart och tydligt. Telefonen har stöd för LTE kategori 6, LTE Advanced, och kan i teorin nå hastigheter upp till 1Gbps.

På Wi-Fi-fronten finner vi 802.11 a/b/g/n/ac dual-band och Wi-Fi Direct. Vi har inte stött på några obehagliga överraskningar gällande täckningen för Wi-Fi som varit i nivå med, eller kanske rentav snäppet över, vad vi förväntar oss av en modern smartphone i toppskiktet.

Ljudegenskaper

note-4-hogtalare

Samsung har en mängd finesser och inställningar på andra punkter men för just ljud saknas de avancerade alternativ som exempelvis Sony erbjuder i sitt gränssnitt. Högtalaren sitter nere i vänstra hörnet på baksidan och ljudet kommer i mono. Galaxy Note 4 saknar alltså främre stereohögtalare, till skillnad mot några av HTCs och Sonys toppmodeller.

Trots att högtalaren sitter på baksidan har Samsung konstruerat den på ett vis som gör att ljudet inte dämpas när telefonen ligger på ett bord. Galaxy Note 4 kan producera ljudvolymer som är snäppet högre än Xperia Z3, men Sonys telefon vinner på ett rikare frekvensomfång, en mindre vasst ljud och att musiken kommer framifrån i stereo.

Samtidigt lär högtalarna i Note 4 duga för de allra flesta.

GPS och positionering

Den här punkten blir allt mindre viktig att diskutera då det sällan uppstår problem med navigering i nya toppmodeller, annat än i enstaka fall för enheter som drabbats av produktionsfel eller har mjukvarubuggar.

Galaxy Note 4 erbjuder utöver numera givna kombinationen GPS+GLONASS även navigering med hjälp av kinesiska positioneringssystemet BeiDou. Telefonen har lyckats kartlägga rutter och hitta vår position utan problem eller direkta fördröjningar både med och utan datatrafik aktiverat.

Bildskärmen och digitizern

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-23

Samsung har lyckats få till vad som kanske rentav kan vara Androidvärldens hittills bästa skärm. Telefonen har Samsungs senaste generation Super AMOLED-panel med 2560 x 1440 pixlar. Det är alltså nästan 3,7 miljoner bildpunkter fördelade över 5,7 tum vilket ger en pixeldensitet på 515PPI.

Hög upplösning innebär naturligtvis inte per automatik att skärmen är bra, men Galaxy Note 4 imponerar även på övriga punkter. Med högsta ljusstyrkan och när vi undviker reflektioner kan vi läsa textinnehåll på skärmen från extrema betraktningsvinklar och färgåtergivningen förblir mer eller mindre intakt.

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-20samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-21

Samsung använder förvisso den ökända PenTile-matrisen, ett subpixelmönster. Den minskade skärpan det kan innebära blir i våra ögon irrelevant när pixlarna sitter så här tätt. Skärpan är mycket god och när vissa bakgrundsbilder med 2560 x 1440 pixlar använts har vi fått en liten WOW-känsla.

Vi har läst e-böcker utan att det känts som det är just en skärm vi tittar på, särskilt när sepiabakgrund använts. Svärtan är djup och kontrasten är god, som sig bör för AMOLED-paneler. Vi har i regel inte haft några problem med att se innehåll utomhus de få gånger solen tittat fram. När automatiska inställningen inaktiveras och ljusstyrkan maximeras manuellt blir skärmen ovanligt ljusstark – panelen kan exempelvis nå en betydligt högre ljusstyrka än Nexus 6.

Även färgåtergivningen imponerar. Hur färger återges kan kalibreras manuellt. Alternativet ”anpassande bildskärm” är aktiverat som standard. Det innebär att ”färgområde, mättnad och skärpa” kalibreras automatiskt för utvalda program som Google Play Böcker, galleriet, kameran, Internet och videouppspelning. Skärmlägena pendlar mellan att ge överdrivna, mycket intensiva färger till mer naturlig färgåtergivning.

Enligt DisplayMate erbjuder Note 4 den mest korrekta färgåtergivningen av alla smartphones och surfplattor de testat, när ”grundläggande” skärmläget är påslaget. Vi har dock i regel använt lägen med mer mättade och livliga färger. Vilket läge som föredras handlar nästan bara om egna preferenser. De som gillar LCD-paneler kommer nog trivas bäst med ”grundläggande” läget.

Vi har faktiskt inga direkta invändningar mot panelen. Ett problem är dock att en viss eftersläpning uppstår vid skrollande i listor med mörk bakgrund när ljusstyrkan sänkts markant.

Mjukvaran

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-34samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-35

TouchWiz har en polariserande effekt. Vissa älskar Samsungs gränssnitt medan andra är mindre förtjusta i tillverkarens Android-tappning. Oavsett vilket läger du tillhör kan ingen neka att Samsung bjuder på ett överflöd av funktioner, vilka emellanåt är unika.

I grund och botten kör Galaxy Note 4 samma gränssnitt som Galaxy S5 från i våras. För en allmän bild av gränssnittet hänvisar vi därför till Galaxy S5-recensionen. Vi kommer istället fokusera på de finesser som är specifika för just Note 4.

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-14samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-15

En av Note-seriens främsta kännetecken är den tillhörande pekpennan, kallad S Pen, som sitter i ett fack inuti telefonen och kan plockas ut vid behov. Utöver att fungera som ett pekverktyg erbjuder pennan ett flertal andra funktioner.

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-7samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-8

Om du vilar pennan ovanför ett objekt i gränssnittet dyker det upp ett ”tooltip” som förklarar vad som händer när du trycker på knappen eller menyn. Om du trycker på pennans egna knapp visas en meny med ”luftkommandon” ovanpå gränssnittet. Den menyn visas även direkt när pennan plockas fram.

Från luftmenyn kan användare välja mellan fyra alternativ. Åtgärdsmemo förvandlar det du skriver med pennan till tolkningsbar information. Du kan exempelvis skriva ett telefonnummer eller en e-postadress och sedan välja att kontakta de destinationerna från en meny som visas under texten.

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-10samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-2

Alternativet ”smart val” låter dig fånga och interagera med en del av skärmen. Kommandot ”bildklipp” fungerar på ett liknande sätt och sista alternativet fångar hela skärmen som bild och låter dig därefter påverka skärmdumpen på en rad olika vis.

Samsungs nav för pekpennan är appen S Note där användare kan skriva med olika typer av virtuella pennor, göra markeringar, sudda, spara urklipp, och skriva anteckningar utifrån diverse mallar. För de som tar sig tid att sätta sig in i pekpennans alla funktioner och möjligheter kan den bli en av telefonens största styrkor. Det finns dock en liten tröskel att ta sig förbi inledningsvis då den här typen av funktionalitet är ovanlig i smartphones. S Pen i Galaxy Note 4 är den mest responsiva pekpennan vi testat hittills, även om det fortfarande finns en viss latens då det som visas på skärmen inte alltid hänger med till 100% i pennans rörelser vid snabb inmatning.

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-6

Funktioner för stora skärmen

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-17samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-20

Samsung vet om att skärmen är enorm och har till skillnad från Google med sin Nexus 6 infogat funktioner som dels drar nytta av skärmarealen och dels gör det lättare att använda enheten med en hand.

En av de mest udda funktionerna, som fanns redan i föregångaren, är möjligheten att krympa hela gränssnittet. Genom en svepgest som fungerar överallt visas hela systemet i ett fönster. Gränssnittet förblir intakt men tar upp valfri yta av skärmen istället för skärmens fulla storlek. Det gör att det blir mycket enkelt att använda systemet med en hand. Du kan exempelvis få gränssnittet att matcha storleken för en 4,5-tumstelefon.

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-16

En annan finess förminskar utvalda appar så de enklare kan användas med en hand. Sista ”enhandsåtgärden”, som Samsung kallar det, placerar en sidomeny med hem-, tillbaka- och multikörningsknappar längs valfri sida av gränssnittet. Du kan flytta runt sidomenyn så den ligger bra till för just dig. När du sveper inåt över knappen blottas menyn och du kan navigera utan att behöva sträcka dig efter knapparna under skärmen.

Flera fönster

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-19samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-23

Samsung har en funktion för att visa appar i fönster, i stil med Windows. På så vis kan applikationer köras sida vid sida. Detta fungerar bara för utvalda appar. Genom att svepa nedåt diagonalt från någon av skärmens övre hörn skapas ett fönster, för de appar som är kompatibla.

Innan vi satte oss in i funktionen aktiverade vi den av misstag flera gånger, vilket var en smula irriterande och inte så användarvänligt. När du lämnar en app som körs i ett separat fönster visas appens ikon ovanpå resterande gränssnittet. Det är en flytande knapp som kan flyttas runt – genom att trycka på ikonen öppnas appen igen.

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-24

Det går att ändra storlek på fönster, flytta runt fönstren samt maximera och minimera dem. Fördelen är ökade multikörningsmöjligheter. Du kan exempelvis titta på en video samtidigt som du skriver ett mejl eller dra och släppa innehåll mellan fönster för utvalda appar.

Bästa sättet att använda split-screen och fönsterfunktionaliteten är sannolikt att långtrycka på tillbakaknappen. Det går även att utnyttja finessen från multikörningsmenyn. För de appar som är kompatibla visas nämligen en fönsterknapp längst till höger av korten.

Sensorer och övrigt

galaxy-note-4-sensorer-baksida

Samsungs mjukvara för Note 4 är så omfattande att det nästan skulle kräva en separat recension. Som vi diskuterade i en artikel i höstas har Galaxy Note 4 en uppsjö av olika sensorer som fingeravtrycksläsare, UV-mätare, GPS+GLONASS, BeiDou och SpO2- och pulsmätare.

De mer ovanliga sensorerna nås från appen S Health, som är ett centrum för alla funktioner som har med hälsa och träning att göra. Från S Health kan användare bland annat mäta sin puls, se syremättnaden i blodet och mäta UV-strålningen.

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-25samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-30

Dessa finesser ska naturligtvis inte användas för medicinskt bruk, men gav i regel ett korrekt resultat – även om vi inte kan uttala oss om UV-mätaren. För att använda den behöver du bara starta S Health, välja UV-mätning och rikta baksidan av telefonen mot solen.

Galaxy Note 4 erbjuder en uppsjö funktioner för hälsa och träning och kan exempelvis påminna dig om att röra dig när du suttit stilla för länge.

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-26samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-29

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-31

Kameran

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-12

Precis som de flesta andra större smartphonetillverkare kör Samsung över Google när det gäller kamerafinesser. Apple erbjuder å andra sidan också relativt få funktioner, men till skillnad mot Nexus-telefonerna tar nya Iphones mobilbilder i världsklass.

Samsung har begåvat Note 4 med en 16MP-kamera vilken som högst kan ta bilder med 5312 x 2988 pixlars upplösning. Det finns optisk bildstabilisering (OIS), autofokus, HDR och LED-blixt. Vi upplever att kameragränssnittet är smidigt och lätt att använda. Det finns flera olika förinställda kameralägen, som panorama och selektiv fokus. Precis som i Sonys senaste telefoner kan flera kameralägen laddas hem separat.

note-4-kamera-1note-4-kamera-3note-4-kamera-2

I galleriet nedan finns kameraexempel för Note 4, med bilder från Xperia Z3 som jämförelse. Fotografierna har tagits med standardinställningarna på båda telefonerna. Högerklicka gärna och öppna bilderna i fullstorlek för att verkligen få en uppfattning om bildkvaliteten.

Exempelbilder

Samsung Galaxy Note 4                         Sony Xperia Z3

samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-15sony-xperia-z3-exempelfoto-15samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-7sony-xperia-z3-exempelfoto-7samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-6sony-xperia-z3-exempelfoto-6samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-5sony-xperia-z3-exempelfoto-5samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-12sony-xperia-z3-exempelfoto-12samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-13sony-xperia-z3-exempelfoto-13samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-8sony-xperia-z3-exempelfoto-8samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-1sony-xperia-z3-exempelfoto-1samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-2sony-xperia-z3-exempelfoto-2samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-3sony-xperia-z3-exempelfoto-3samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-9sony-xperia-z3-exempelfoto-9samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-10sony-xperia-z3-exempelfoto-10samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-11sony-xperia-z3-exempelfoto-11samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-14sony-xperia-z3-exempelfoto-14samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-16sony-xperia-z3-exempelfoto-16samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-17sony-xperia-z3-exempelfoto-17samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-18sony-xperia-z3-exempelfoto-18samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-19sony-xperia-z3-exempelfoto-19samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-22sony-xperia-z3-exempelfoto-22samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-23sony-xperia-z3-exempelfoto-23samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-24sony-xperia-z3-exempelfoto-24samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-21sony-xperia-z3-exempelfoto-21

I motljus föredrar vi i regel bilderna från Xperia Z3 som bjuder på snäppet mer naturliga och levande färger, samt bättre kontrast och dynamiskt omfång. Det innebär att delar av motivet som annars blivit mycket mörka eller väldigt ljusa framträder bättre.

Vi finner å andra sidan att bilderna från Note 4 både är skarpare och mer detaljrika än de från Xperia Z3. I bilderna ovan framträder kvistar, gräs och löv tydligare — speciellt vid inzoomning. Vad beträffar färgåtergivning och vitbalans är det desto jämnare mellan de två telefonerna. Överlag tycker vi att bägge drar lite väl mycket åt det varmare hållet.

I mörker upplever vi att Z3 har övertaget, men på viss bekostnad av detaljrikedom. Mer av motivet går att urskilja och färgrymden är större, men å andra sidan är bilderna i regel något suddigare. Kanske till följd av något hög digital brusreducering.

Vi reagerar slutligen över att bilderna från Note 4 i full upplösning, 16MP, blir ovanligt stora. I många fall uppåt 12MB vilket är mer än de 5-7MB som bilderna blir med redaktionens Sony A6000 i 24MP eller Xperia Z3 med 20,7MP.

Videoexempel
Bör ses i fullskärm och med högsta tillgängliga videokvalitet.

Sasmsung Galaxy Note 4

Google Nexus 6

Google Nexus 5

Buggar och problem

Under våra veckor med Galaxy Note 4 har vi lyckligtvis inte stött på några nämnvärda buggar eller problem. Initialt led många användare av att batteriet snabbt tog slut, men problemet verkar lyckligtvis ha åtgärdats i senare mjukvaruversioner. Det problemet verkar dessutom främst gällt Exynos-modellen.

Batteritiden

Samsung har utrustat sin senaste phablet med ett 3220mAh-batteri. Det är försumbart fler milliamperetimmar än i Sony Xperia Z3 och Xperia Z2. Med tanke på den betydligt större skärmen och högre upplösningen i Note 4 imponerar därför batteritiden.

Eftersom vi alla använder våra smartphones på olika vis säger siffran inte överdrivet mycket, men vi har utan problem kunnat nå mellan 5-7 timmars skärmtid med vårt användningsmönster. I regel har vi behövt ladda telefonen varannan dag.

Note 4 inkluderar en rad olika batterispararfunktioner som med fördel kan användas om batteriet börjar ta slut och du behöver kunna bli nådd. Det extrema strömspararläget förlänger batteritiden markant men begränsar enhetens funktionalitet kraftigt och gör skärmen svartvit.

Resultatet i vårt klassiska batteritest går att ta del av nedan. Note 4 satte nytt rekord, om än med knapp marginal, genom att spela upp testvideoklippet i hela 1016 minuter innan batteriet tog slut. Enheten uppvisade dock inte riktigt samma suveräna uthållighet vid blandat, vardagligt användande. Resultatet förklaras sannolikt av att AMOLED är energieffektivt vid videouppspelning.

Video playback

Brightness configured to match Galaxy Nexus @ 50%. Full screen 16:9 MP4 FWVGA video sample looped via MX Player with HW acceleration enabled
Samsung Galaxy Note 4 3220 mAh (4.4)
1016Minutes
Nvidia Shield 5760 mAh (4.2)
1015Minutes
Sony Xperia Z3C 2600 mAh (4.4)
922Minutes
Sony Xperia Z3 3100 mAh (4.4)
912Minutes
LG G2 3000 mAh (4.2)
862Minutes
Samsung Note 3 3200 mAh (4.3)
852Minutes
Motorola Nexus 6 3220 (5.0)
818Minutes
Sony Xperia Z2 3200 mAh (4.4)
812Minutes
Samsung Galaxy S5 2800 (4.4)
810Minutes
Sony Xperia Z1 Compact 2300 mAh (4.3)
810Minutes
Samsung Galaxy S4 2600 mAh (4.3)
739Minutes
Samsung Galaxy Note 2 3100 mAh (4.3)
648Minutes
Samsung Galaxy S4 Active 2 600 mAh (4.2)
583Minutes
LG G3 3000mAh (4.4)
579Minutes
HTC One Max 4x1.7GHz S600 (4.3)
574Minutes
Sony Xperia Z1 (4.2)
560Minutes
LG Optimus 4X HD 2150 mAh (4.0)
556Minutes
HTC One M8 (4.4)
555Minutes
Samsung Galaxy S3 2100 mAh (4.0)
553Minutes
Sony Xperia Z Ultra 3 000 mAh (4.2)
547Minutes
ASUS Padfone Infinity 2400 mah (4.1)
525Minutes
Samsung Galaxy Note 2500 mAh (2.3)
508Minutes
LG Nexus 5 2300 mAh (4.4)
505Minutes
HTC One 2300 mAh (4.1)
483Minutes
HTC One S 1650 mAh (4.0)
477Minutes
HTC One X 1800 mAh (4.0)
450Minutes
ASUS Padfone 1520 mAh (4.0)
429Minutes
Oppo Find 5 2500 mah (4.1)
420Minutes
Sony Xperia S 1750 mAh (2.3)
377Minutes
Sony Xperia Z 2330 mAh (4.1)
360Minutes
Samsung Galaxy Nexus 1750 mAh (4.0)
351Minutes
LG Nexus 4 2100 mah (4.4)
325Minutes
LG Optimus True HD LTE 1830 mAh (2.3)
305Minutes
SE Xperia arc 1500 mAh (4.0)
283Minutes
Sony Xperia P 1305 mAh (2.3)
264Minutes
200
400
600
800

Spel, prestanda och grafer

Trots snabbare chipp, Snapdragon 805 som i följande exempel ligger en respektive två generationer före, upplever vi att gränssnittet i Galaxy Note 4 är något långsammare än i exempelvis Sony Xperia Z3 eller LG Nexus 5.

Applikationsstarter och framför allt byte mellan appar känns inte alltid fullt lika rappa. Därmed inte sagt att Galaxy Note 4 är en långsam mobil, tvärtom, och de fördröjningar som ibland uppstått har inte varit tillräckligt stora för att irritera. Det kan ha med Samsungs alla funktioner, program och sensorer att göra men största boven är sannolikt den betydligt högre upplösningen – Note 4 har drygt 1,6 miljoner fler pixlar att jobba med.

Vad gäller spel kan vi konstatera att Note 4 och dess Snapdragon 805 tillsammans med 3GB RAM i princip klarar allt Google Play har att erbjuda. I delmomenten nedan som mäter 3D-prestandan hamnar Note 4 högt upp tillsammans med Nexus 6.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
Motorola Nexus 6 (5.0)
2970MB
Samsung Galaxy Note 4 (4.4)
2782MB
Sony Xperia Z2 (4.4
2778MB
Sony Xperia Z3 (4.4)
2748MB
Samsung Note 3 (4.3)
2440MB
Oppo Find 5 (4.1)
1883MB
Nvidia Shield (4.3)
1879MB
LG Nexus 4 (4.2)
1872MB
Samsung Galaxy S5 (4.4)
1856MB
LG Nexus 5 (4.4)
1855MB
LG G2 (4.2)
1853MB
LG G3 16GB (4.4)
1840MB
Sony Xperia Z (4.1)
1839MB
HTC One M8 (4.4)
1827MB
Samsung Galaxy S4 Active (4.2)
1824MB
Samsung Galaxy S4 GPlay (4.2)
1821MB
Samsung Galaxy S4 (4.3)
1821MB
LG Optimus G (4.1)
1816MB
Sony Xperia Z Ultra (4.2)
1801MB
Samsung Galaxy Note 2 (4.3)
1791MB
Sony Xperia Z3C (4.4)
1732MB
Sony Xperia Z1 Compact (4.3)
1703MB
HTC One 32GB (4.3)
1567MB
HTC One Max (4.3)
1565MB
ASUS Padfone Infinity (4.1)
1157MB
Sony Xperia Z1 (4.2)
1157MB
LG Optimus 4X HD (4.0)
977MB
HTC One X (4.0)
976MB
Motorola RAZR (4.0)
928MB
Samsung Galaxy S3 (4.1)
833MB
Samsung Galaxy S2 (4.0)
827MB
Samsung Galaxy Note (4.0)
808MB
Samsung Galaxy Nexus (4.1)
694MB
HTC One S (4.0)
684MB
Sony Xperia s (4.0)
634MB
800
1600
2400

3DMark Ice Storm Unlimited Test 1 OpenGL ES 2.0 1080p

3DMark Ice Storm is an OpenGL ES 2.0 benchmark test that uses fixed off-screen rendering at 720p then scales the output to fit the native display resolution of your device. 3DMark Ice Storm Extreme raises the off-screen rendering resolution to 1080p and uses higher quality textures and post-processing effects to create a more demanding load for the latest smartphones and tablets.
Sony Xperia Z3C 720p (4.4)
122FPS
HTC One M8 10800p (4.4)
113FPS
Sony Xperia Z3 1080p (4.4)
111FPS
Sony Xperia Z2 1080p (4.4)
107FPS
Sony Xperia Z1 Compact 720p (4.3)
107FPS
Nvidia Shield Tegra 4 720p (4.3)
107FPS
Samsung Galaxy Note 4 QHD (4.4)
105FPS
Samsung Galaxy S5 1080p (4.4)
105FPS
Samsung Note 3 1080p (4.3)
102FPS
Motorola Nexus 6 1440p (5.0)
94FPS
LG Nexus 5 1080p (4.4)
92FPS
LG G2 1080p (4.2)
92FPS
Sony Xperia Z1 1080p (4.2)
91FPS
Sony Xperia Z Ultra 1080p (4.2)
90FPS
LG G3 QHD (4.4)
86FPS
LG Nexus 4 720p (4.3)
59FPS
Samsung Galaxy S4 1080p (4.3)
52FPS
HTC One 1080p (4.3)
52FPS
HTC One Max 1080p (4.3)
52FPS
Samsung Galaxy S4 GPlay 1080p (4.2)
51FPS
Samsung Galaxy S4 Active 1080p (4.2)
49FPS
Sony Xperia Z 1080p (4.1)
45FPS
ASUS Padfone Infinity 4x1.7GHz S600 (4.1)
44FPS
Samsung Galaxy Note 2 720p (4.3)
8FPS
Samsung Galaxy S3 720p (4.3)
7FPS
20
40
60
80
100

Slutsats

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-20

Galaxy Note 4 är en av de allra bästa mobilerna på marknaden just nu, oavsett plattform. Enheten erbjuder en skärm i världsklass, om inte den vassaste panelen hittills. Samsung använder sin senaste generations Super AMOLED-teknik med 2560 x 1440 pixlars upplösning (WQHD). Punkter som betraktningsvinklar, skärpa, kontrast och svärta håller alla mycket hög klass.

Skärmen kan nå tillräckligt hög ljusstyrka för att erbjuda fullgod läsbarhet utomhus. Färgerna är livliga och övermättade i standardläget, men när ”grundläggande” läget aktiveras blir färgåtergivningen istället osedvanligt korrekt och naturlig. Vi har som väntat inte stött på några konstigheter gällande grundläggande smartphonefunktionalitet, som samtal, täckning, Wi-Fi, och GPS-navigering. Själva enheten är välkonstruerad och robust, men fasade kanter i aluminium.

Galaxy Note 4 är en av de allra bästa mobilerna på marknaden just nu, oavsett plattform.

Högtalaren sitter nere i hörnet på baksidan och Note 4 kan producera relativt höga ljudvolymer. Användare torde inte behöva oroa sig för att missa aviseringar och samtal om volymen är uppskruvad. Ljudet från högtalarna håller dock inte alls samma klass som i HTC One M8 eller Sony Xperia Z3. Det är vassare, med ett mindre rikt frekvensomfång och det kommer inte framifrån i stereo.

En del oroar sig för att WQHD-upplösning ska ha negativ inverkan på batteritiden. Lyckligtvis har Note 4 uppvisat en batteritid över förväntan. Batteriet har en kapacitet på 3220mAh, vilket egentligen inte är överdrivit kraftfullt med tanke på upplösningen och skärmstorleken. Note 4 satte emellertid nytt rekord i vårt videouppspelningstest – enheten höll igång i nästan 17 timmar. Vid blandat, vardagligt användande utmärker sig inte Note 4 fullt lika mycket. Vi har i regel fått mellan 5-7 timmars skärmtid och behövt ladda enheten på kvällen eller varannan dag, även om det kommer variera från person till person.

Chippet Snapdragon 805 och 3GB arbetsminne gör i regel Note 4 till en snabb telefon. Samtidigt hade vi förväntat oss mer med tanke på hårdvaran. Vi upplever att Note 4 inte startar eller växlar mellan appar fullt lika snabbt som exempelvis Sony Xperia Z3 eller ens LG Nexus 5. Det kan delvis ha med den betydligt högre upplösningen att göra. Förhoppningsvis blir Note 4 strået rappare när enheten uppdateras till Android 5.0.

Det är en rent subjektiv åsikt, men för undertecknad är Galaxy Note 4 helt enkelt för stor – trots sina många förtjänster. Själva skärmstorleken är inget problem i sig, men exempelvis den kapacitiva multikörningsknappen under skärmen är mycket svår att nå utan att ändra grepp — så till den grad att den undvikits. Vi tycker att virtuella knappar hade varit att föredra, då de varit enklare att nå. Till skillnad från både Google och Apple inkluderar dock Samsung en rad funktioner som drar nytta av den stora skärmen.

Pekpennan, S-Pen, sitter inuti själva telefonen och har exempelvis en tillhörande applikationssvit. Gränssnittet har dessutom stöd för att köra appar i fönster sida vid sida. Samsung vet naturligtvis om att skärmen är enorm och ett flertal finesser underlättar enhandsanvändande. Hela gränssnittet kan krympas ner till valfri storlek och utvalda appar kan få en layout som underlättar användning med en hand.

De som föredrar stora telefoner, så kallade phablets (ett utskällt ord), bör definitivt överväga Galaxy Note 4. För användare som dessutom är ute efter en pekpenna och inte har något emot vare sig fysiska knappar eller Samsungs gränssnitt ser vi Note 4 som bästa valet just nu.

swedroid-rekommenderar-samsung-galaxy-note-4

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4
8.5

Gränssnitt/Mjukvara

8/10

    Byggkvalitet

    8/10

      Skärm

      10/10

        Kamera

        8/10

          Prestanda

          8/10

            Batteritid

            10/10

              Styrkor

              Svagheter


              Processor: 2,7GHz quad-core
              Plattform: Snapdragon 805
              RAM: 3GB
              Skärm: 5,7" / WQHD / 515PPI
              Skärmtyp: Super AMOLED
              Kamera: 16MP

              • mfmx

                Så ni provade varken mottagning, hastigheter eller GPS?

                Den som skrivit att den inte längre är relevant att testa detta är helt ute och cyklar och borde inte få syssla med mobiltelefonrecensioner längre.

              • Lobster

                Jag sitter nöjd med min Nexus 6. :)

              • Haust

                Finns hur mycket som helst som kan förbättra/sämra och ingen mobil är exakt likadan

              • Andreas Pettersson

                Nåt test gjordes iaf:

                ”Telefonen har lyckats kartlägga rutter och hitta vår position utan problem eller direkta fördröjningar både med och utan datatrafik aktiverat.”

                Sen hur precist det gjordes vet jag inte, men ja, gör man recensioner ska såklart även detta testas fullt ut.

              • sways

                Väl skrivet, som alltid !
                Tycker dock ni, borde börja införa poängsystem i era tester. Visserligen kommer det innebära att flera slutar läsa själva texten och kollar enbart på betyget. Men just nu får nästan alla telefoner ni testar ”swedroid rekommenderar” så det blir så att det inte riktigt säger så mkt hehe

              • mfmx

                Det låter som en omskrivning för ”vi testade lite och det verkade fungera”.

                Både Swedroid och XDA är fulla med folk som haft problem med både GPS och mottagning på Note 4 så det hade varit intressant med ett seriöst test för en gångs skull…

                Att skärmen och kameran var bra visste vid typ redan…

              • jompish

                Högtalare på baksidan är djävulens påhitt. Får alltid lägga skärmen nedåt

              • gast

                ”borde inte få syssla med mobiltelefonrecensioner längre”

                Lite väl att ta i? Ditt sätt eller inget? Om inte det är till lags för just dig så får det inte existera?
                I kontext så om inte recensionen är i just ditt tycke ska recensenten tvingas sluta? Låter lite väl extremistiskt.

                Recensionen är välgjord och har substans till att göra ett beslut om köp.
                Saknas det något kan du framföra din åsikt lite schysstare. Tänk på hur många timmar redaktionen har lagt sin tid på detta, det är minst en människa (och en hund enligt bilder =) ) som står bakom recensionen.
                Ge konstruktiv feedback nästa gång, det blir trevligare så.

                ontopic:
                Intressant med UV funktionen, då vet man vilken solskyddsfaktor man kan behöva när man solar och badar. Enkel grej, ingen ”super wow” funktion men som kan vara trevligt och lite nyttigt att ha.
                Flera olika typer av sensorer skulle vara nice att ha om de implementeras rätt.

              • gast

                En mindre förbättring skulle kanske vara något som sweclockers, ”swedroid rekommenderar”, ”bra produkt” och ”toppklass”, där priset också skulle vara mycket relevant förutom för toppklass.
                Utöver detta så finns det redan benchmarks som visar massor av siffror, vad som skulle vara relevant för dig är bara att cherry-pick:a själv kanske? ;)

              • Vintersorg

                Bra skrivet! Har en själv, grym lur.

                Men att skriva att Samsung till slut slog Apple är ju en sannning med modifikation. Klart man till slut säljer mer när man släpper skitmånga lurar, gentemot Apples enda (ok, inte numera) modell.

              • Vintersorg

                Håller med.. Speciellt med tanke på hur många vi är som har Note 4:or med dålig mottagning. Jag äger just nu Note 4, iPhone 6, Lumia 930 och HTC One M8. Note 4:an har definitivt märkbart sämre mottagning gentemot de andra. Har hittat många fler med samma problem.

                Grym lur dock!

              • mfmx

                Det enda beslut som kan göras är beslut om att inte köpa med tanke på alla rapporter om GPS-problem, Wifi-problem och dålig mottagning.

                Men har man den i flight-mode och bara beundrar skärmen hela dagarna så kanske det är ett bra köp.

                Sen borde man ta upp att det finns en uppdatering som ska fixa en del buggar, men Samsung Nordic har inte fått ändan ur vagnen och släppt den här (känns igen sedan tidigare?). Till och med Tres brandade lurar har fått den…

              • rokatoka

                på mobils tester så var den långsammare än iphone 6….

              • Mint

                Apple har haft flera modeller på marknaden under lång tid, det är inget nytt. Att man har många modeller garanterar på intet sätt att man säljer många mobiler. Det är rent nonsens.

              • Joni Larsen-Haikarainen

                Har haft Note 4 ett bra tag nu. (Sedan kort efter lansering)
                Är mycket nöjd med den.
                I stort kan jag bekräfta de mesta som skrivs i recensionen.
                Kanten som dom skriver om runt skärmen har aldrig stört mig dock.
                Hade faktiskt inte märkt av den alls förrän jag läst denna artikel.
                Jag har heller inget glapp alls som jag kan se mellan skärmens glas och kantlisten.

              • Vintersorg

                Ingen garanti såklart. Men i Samsungs fall är det ju definitivt så. Tittar man enbart på flaggskepp så är det ju rejäl skillnad. Apple har fram till nyligen släppt en lur per år, Samsung flera stycken.

                Men självklart ska Samsung ha en eloge för sin mångfald, och för att de är så bra på så många olika områden (Telefon, tv, kamera, dator). Och för att dom fortsätter göra lurar som Note-serien ;-)

              • jonte

                Samsung har minskat drastiskt? Varför välja en Samsung med massa bloat m.m. ist för Sony, nexus tex. Jag tror att folk börjar få mer och mer kunskap för mobiler i allmänhet vilket medför att Samsungs lurar blir åsidosatta. Finns egentligen ingen anledning att välja en Samsung framför de andra tillverkarna, bara nackdelar.

              • Lisa

                Precis, det tog mig x antal s-lurar att begripa. Gäller bara att våga prova nya tillverkare.

              • Micke

                Har själv Nexus 6 men om jag fick drömma så skulle jag vilja ha en kombination av båda :-) . Nexus 6 precis som den är kombinerat med skärmen på Note 4 och vissa av de funktioner man får med Note mjukvaran från Samsung skulle vara najs. Det som gör att Note 4 går bort för mig är att jag inte gillar Samsungs gränssnitt och utseendet/känslan på Note 4. Sjukt bra telefon och hade jag haft en annan smak avseende designen så hade jag lätt valt Note 4 då den ger mer för pengarna objektivt sett!

              • Henrik

                relevant eller? Nej. Olika operativsystem, olika programvara och HELT annolunda design bakom hård och mjukvara. När har prestanda spelat roll mer än till en viss gräns.

              • Abraham

                Hemskt vad tomt det är på ”fanboy haters” kommentarer ang samsung? Har de tröttnat vid det här laget?
                Ja jo, det är ett urmjölkat ämne, men enheten är ganska snygg tyckte jag tills jag såg baksidan. Plast..suck. Tog de en bit av instrumentbrädan från en gammal bil byggd cirka 80- tidigt 90tal?

                Men men, äntligen kul att de börjar med metalldetaljer!

              • jahaja

                De tystnar när de börjar inse hur förbannat bra Note 4an är….. Sen är det inte kul att Samsung börjat med metall.. Jag har en Note 4a och jag upplever sämre mottagning.

              • solpete

                Angående fotojämförelsen. Det är inte så konstigt att detaljer blir skarpare med en betydligt mindre FOV. Z3 får ju med större vy istället och detta är hästlängder viktigare än dessa inzoomade skitlinser. Jag begriper inte att recensenter JÄMT skiter i detta. Samsung är ju dock inte dumma för folk fattar ju inte bättre.

              • puolalainen76 .

                Har en note 4, måste ha ett bra exemplar då min wifi är kanon, GPS flyter på och bra mottagning. Ingen glipa heller mellan ram och skärm att tala om.

                Den överlägset bästa mobil jag haft och då har jag betat av allt i toppskiktet.

              • Tobbe

                Så som du säger att man ska kolla på flaggskeppen, ja gör det du!
                Då ser du att samsung klår apple där också om man ”bortser” från de andra modellerna. Samsung sålde 11 mille s5:or medan Apple sålde 10 mille av iphone 6 och 6 plus visserligen var det under en helg, men det handlade också om 2 mobiler jämfört med Samsungs ena mobil. Om man går efter siffrorna från tidigare flaggskepp så har s5an haft dålig försäljning jämfört med s4an, men hos Apple var det försäljningsrekord, det säger en del om vet som ligger i toppen av försäljning!
                Så där har du bevis på att det inte spelar någon roll hur många mobiler man släpper!
                http://array.se/nyheter/samsung-har-salt-11-miljoner-galaxy-s5/ http://computersweden.idg.se/2.2683/1.584106/tio-miljoner-salda-iphone-6

              • jovars

                hehe nja beror nog inte på det.

              • Vintersorg

                Jag vill verkligen inte hamna i något fanboy-krig. Men du jämför alltså Samsungs S5-försäljning första månaden med Apples första helg för iPhone 6 och 6 Plus?

                Du vet väl att vid det här laget har enbart iPhone 6 hopplöst sprungit om S5? Och då släpptes S5 för snart ett år sen.. Det är liksom inte ens match.

                Och med det sagt så vill jag inte bli indragen i nåt fjantigt krig.. Jag gillar all teknik, jag väljer inga sidor. Men jag går ju efter fakta.

              • Erik

                haha men tobbe. Du måste ju ha likvärdiga grunder när du gämför förstår du väl *klappmongo*

              • jonte

                +1

              • rat

                Håller med, kamerarecensionerna är under all kritik. Note 4 har en FOV på 50 grader vs Z3ans 60 vilket gör en ganska stor skillnad.
                Förövrigt så här är lite specs som inte nämnts i recensionen;
                F2.2, 1/2.6″ 31mm (35mm eqv.)

              • Broken arrow

                Pratar om att båda ger varm bild, men enligt min skärm är det endast note 4 som ger det och andra en kalare ton (gillar den varmare tonen bättre än den iskalla).

                Hur som, man lär ju få byta rom i denna i värsta fall :) Tycker utseendet på Samsungs är okej, men finns bättre. Går i alla fall att byta launcher om man inte vill bytta rom.

              • Roco

                Den ska ju spela ner i bordet, det är liksom poängen.
                Därav hade min Note 2 bättre högtalarljud än min Note 3 där den sitter i botten.

              • Rome73

                Instämmer om kanten… Fick en ahakändla när jag kände efter… Har helt missat den… Inget stort problem alltså. Frågan är hur ofta jag lär märka den nu när jag vet att den finns där? :-)

              • Roco

                Bra recension, den var efterlängtad.

                ”Samsungs har till dags dato aldrig lanserat en dålig telefon ur vare sig Galaxy S- eller Galaxy Note-serien”
                Dock så har dom misslyckats med en lur och den hette Samsung Galaxy SII LTE. Sämsta telefonen jag ägt och enda jag tom fick lov att returnera.

              • jahaja

                Min pappa är starkare än din pappa….

              • rokatoka

                min mamma spöar skiten ur din pappa…..

              • Johan

                Ni som har uppgraderat från Note 3 till 4 – hur pass stor skillnad är det? Tvekar om jag ska göra det.

              • eko

                Håller med fullständigt!

                Förstår inte att man inte tar hänsyn till detta, ett exempel är att jag får backa 3 meter extra om jag ska få med lika mycket på bilden på min tjänstemobil jämfört med min privata. Detta är nackdel om man fotar i utrymmen med väggar tex. Vad är vidvinkel?

                Detta bör ta hänsyn till vid resensioner.

                (jag nämner inga märken pga att jag inte är ute efter att påpeka att min cykel är snabbare än den andras)

              • eko

                Din mamma är en pappa. Kolla efter själv.

              • PaO

                Jag har en Note 3 och funderar med om det är lönt att uppgradera. Det jag såg i Note 4 som jag saknar är Åtgärdsmemo på panel, fler pennor i s-note, tryckkänsligheten och floating windows. Får se för Note 3 är fortfarande lysande :-)

              • PaO

                Är man ”bara” ute efter en stor snabb telefon så kanske Note 4 inte är den rätta. Förstår inte dem som köper denna utan att använda s-pen. Men vill man öka produktivitet och tar sig över tröskeln så finns det idag ingen bättre lur.

              • rokatoka

                fy va läskigt det hade jag ingen aning om…

              • jompish

                Bättre? Kanske högre men ljudet blir kasst när man lyssnar på musik

              • KalleKn

                Jag fattar inte hur ni kan tycka att metall är bra att hålla i. Det känns som ni alla borde skickas till Sibirien och få slicka på en lyktstolpe mitt i vintern och nått i plast sen för att fatta att metall inte är ett bra material att hålla i. Att det dessutom är en bra avskärmare mot radiosignaler är bara lök på laxen. Många har redan kommit fram till att Note4 har betydligt sämre mottagning på gpsen jämfört med S5. Samma modul i båda så då är det bara utformingen av antenn och saker som skärmar kvar som kan stöka till det. Eftersom Note4 är större finns det mer plats för antenn varför man inte kan utgå ifrån att det skulle vara en sämre antenn i den. Kvar finns då bara ramen i metall. Idiotiskt helt enkelt. När ni dessutom inte kan motivera varför det skulle vara bättre än med känsloord. Det *känns* mer premium. Ta för fan och ge er ut utomhus och använd mobilen en dag i vinterkyla. *Känns* fortfarande premium?

              • KalleKn

                Man lyssnar inte på musik med mobilhögtalare. Det är bara en ljudkuliss.

              • KalleKn

                Det beror på metallkanten som recenceten lovordar som att det ”känns” premium.

              • jompish

                Jag gör det ofta när jag ligger i sängen och inte orkar gå upp :D

              • solpete

                Det räcker med att se första kortet i recensionen. Z3an får med buskage och stenformationer i vattnet, något som note 4 missar. Sonyn blir överlägsen enbart genom detta trumfkort.

              • mfmx

                Fast jag har läst många gånger att Note 2 och Note 3 också haft dålig GPS och dålig mottagning… Så man undrar väl vad de håller på med egentligen, uppenbart har man lagt väldigt många miljarder mer på mördande reklam än på R&D (Hela Asien är nerlusat med reklam för Note 4 även om det inte är lika mycket i Sverige).

              • Roco

                Du verkar inte ha så stort krav på ditt musiklysnande då tydligen.
                Lite ironiskt att du klagar på ljudkvalitén i en telefon-högtalare då :)

              • jompish

                ^^ har man mobilen på madrassen med högtalaren bakåt så hör man ingenting. Alla borde lära sig utav HTC boomsound

              • Jonathan Thomasson

                Jodå. Utbytbara batterier, ett måste för mig. Så jävla begränsande att behöva lägga undan telefonen på laddning.
                Sedan har den bra hårdvara men taskig mjukvara. Men det drabbar mig ändå inte då jag alltid rootar och kör custom rom’s på mina lurar.
                Kameran är förövrigt riktigt bra i mörker. Och mycket bättre på porträtt än vidvinkel motsvarigheter som finns.
                Om de kan fixa deras mjukvara så skulle jag kunna rekommendera en Samsung till vem som.

              • xx

                Lite sent nu? Så tråkigt sent så att ingen bryr sig. O fan vad sony är dåliga på att fixa mjukvaran till deras egna sensor…

              • Rob

                Swedroid 2015, kan fortfarande inte sortera en lista där vissa värden har decimaler :)

              • Freddu

                ” Något vi stör oss på med framsidan är att aluminiumramen sticker upp någon millimeter”

                med någon millimeter måste ni väl avse 2-3 millimeter, är det verkligen så pass mycket?

              • KalleKn

                Nej du lyssnar inte, du har en ljudkullis för att du orkar inte med att det är tyst. Väx upp och ta dig i kragen.

              • jompish

                Lol. Jag lever i ensamheten, det brukar vara väldigt tyst hos mig :p

              • Mack

                Har 2 N4 och signalen är Crap på båda, så något är det på Note4 som inte är helt rätt på den fronten. Sen om man säger att det är Alu. fel eller ej är ju osäkert. Dock så har min Note Edge bättre signal, och även Nexus6 som också har alu. runt om.

              • Johan

                Varför recenserar man inte ljudkvaliteten via hörlursutgången? Jag menar, hur många lyssnar på musik via externa högtalaren???

              • Vintersorg

                Det där verkar vara väldigt olika mellan Note 4:or.. På min så är ramen på ena sidan under glaset, medan den på andra sidan är jämns med… Jag hade föredragit om ramen var under glaset, eftersom glaset är kurvat. Den som har använt en Nokia Lumia 930 eller iPhone 6 vet hur jävla nice det är med kurvat glas på kanterna (finns fler mobiler med det, jag vet).

              • Vintersorg

                Intressant.. Min Note 4 har märkbart sämre mottagning på 4G jämfört med HTC One M8, iPhone 6 och Lumia 930 (de telefoner jag har här hemma nu). Även WiFi-mottagningen är lite sämre.

              • Vintersorg

                Trumfkort..? Äh. Mer vidvinkel är ju inte alltid att föredra. Då måste man ibland istället kliva framåt, istället för bakåt. Faktum är dock att Note 4:ans kamera är bättre, och jag har ägt båda mobilerna. Både Z2 och Z3 har ärligt talat halvt kassa kameror. Så jävla märkligt med tanke på hur satans grym Sony är på att göra sensorer och riktiga kameror (jag äger en Sony A7 fullformatskamera, bl.a).

                Även Note 4:ans optiska stabilisering är grym.

              • solpete

                Man kan ju zooma in istället för att gå framåt om vinkeln är för vid…. att göra tvärt om är ju lite besvärligare – i synnerhet när kortet redan är taget :) Jag tror de flesta är överens om att en vidare vinkel är viktigare i en telefonkamera än pixelletande på detaljnivå, även om det som du påpekar ibland är direkt fördelaktigt med en inbyggd ”permanent zoom”.

              • Vintersorg

                Jodå. Det kan jag väl ändå hålla med om. Jag själv fotar inte tokmycket direkt med just mobilen, utan mer med systemkamera. Men jag kan förstå att mer vidvinkel kanske föredras. Riktigt bra kamera i Note 4:an dock (för att vara mobil), bättre än jag trodde den skulle vara.

              • puolalainen76 .

                får 127mbit ner på 100 lina på wifi , så den går som tåget

              • Vintersorg

                Ja hastigheten är det verkligen inget fel på! :-) Men jag pratade om mottagningen, som är sämre. Dock upplever jag större glapp på 4G (än WiFi) jämfört med andra lurar.

              • Paulista

                Samma här!

              • Tonny Nielsen

                Jättenöjd…köpte den igår….500kr rabat och 1100 kr för den gamla payback….tack tele2…:P

              • Tonny Nielsen

                när kommer senaste Android till denna…5an har ju redan…bläää

              • Martin Gabrielsson

                Kanske blir en Note 4 om några veckor. Tänkte satsa på en S6a(väntar på recensioner) men känner att jag inte kommer klara att gå ner från OPOns 5.5″ skärm, går hellre UPP i storlek.

              • Intressant recension. Funderar själv på antingen denna eller S6an

              Lediga jobb inom data / IT Företag
              Systemansvarig Publicerad 21 Nov 2017
              Developer BI, Sundsvall/Härnösand Publicerad 21 Nov 2017
              Projektkoordinator till Atlas Copco i Örebro Publicerad 21 Nov 2017
              Chief Information Officer Publicerad 21 Nov 2017
              Kvalitetsutvecklare till Precise Biometrics i Karlstad Publicerad 21 Nov 2017
              Se fler jobb

              Aktuellt

              Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

              Android på Prisjakt

              Samsung Galaxy Note 8
              Sony Xperia XZ1 Compact
              Samsung Galaxy S8 Plus
              Samsung Galaxy S8
              OnePlus 5
              Huawei Honor 9
              9.2

              Minitest av Google Pixel 2

              9.1

              Test av Google Pixel 2 XL

              8.8

              Minitest av Huawei Mate 10 Pro

              7.3

              Minitest av Asus Zenfone 4

              7.8

              Test av Essential Phone PH-1

              8.6

              Test av Nokia 8

              8.1

              Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

              8.4

              Test av Huawei Honor 9

              0

              Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

              Visa fler recensioner

              Populära ämnen

              Senaste nyheterna om

              Allt om

              Sweclockers RSS

              Mest kommenterat

              1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
              2. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
              3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
              4. Minitest av Google Pixel 2
              5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
              6. Hands on med OnePlus 5T

              Mest läst

              1. Hands on med OnePlus 5T
              2. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
              3. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
              4. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
              5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
              6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

              7. Visa topplistan

              Undersökningar

              Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

              Visa resultatet

              Loading ... Loading ...

              Undersökningar

              Sponsrat

              Annons