Testpiloterna: Huawei Honor 9

Postat:
20:54 - 2017-08-28
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
14

Huawei Honor 9 fick nyligen svensk butikspremiär. Inför lansering har tre av Swedroids forummedlemmar fått låna varsitt exemplar av Honor 9, genom Huawei Sverige, i syfte att hårdtesta och utvärdera telefonen och skriva varsin kondenserad men uttömmande recension. Kommer våra testpiloter komma till samma slutsats som Swedroid gjorde i sin recension av Honor 9, eller skiljer sig testpiloternas omdöme kraftigt från vårt?

Testpiloterna som är utvalda av Swedroid och Huawei består av användarna wenom666, DuVetRobert och zztop007. De har bland annat utvärderat enhetens prestanda, mjukvara, ljudkvalitet, byggkvalitet, tittat närmare på kameran och lämnat ett utlåtande kring telefonens batteritid.

Vi har satt upp en del ramar för recensionernas utformning och omfattning, men utöver det är detta våra testpiloters egna ord och åsikter, uttryckt på deras eget vis. Varken vi eller Huawei har på något vis censurerat eller försökt påverka testpiloternas utvärderingar och slutsatser.

Testpilot:

wenom666
Använder till vardags: Huawei Mate 9 Pro [Swedroids recension av Huawei Mate 9 Pro]

Unboxing, design & byggkvalitet
Honor 9 kommer packad i en snygg diskret låda, lådan är helt vit och den har en 9 i mitten, längre ner är den märkt med honor9. Lådan öppnas uppåt och i lådan ligger mobilen inplastad på högkant som man lätt kan ta ut.

Bredvid mobilen ligger en mindre låda med tillbehör, när man öppnar den mindre lådan ligger ännu en låda på toppen med ett metallstift för SIM-kortsläden fäst i mitten, i den lådan kommer ett transparent hårt TPU-skal till mobilen. Under den lådan ligger en snabbladdare (5V och 2A samt 9V och 2A) och en USB C-kabel.

Sedan tidigare så vet vi att Huawei är duktiga på att skicka ut mobiler i lyxiga spännande förpackningar och Honor 9 är inget undantag. Det första som slår en när man plockar ut mobilen är det skinande och snygga glaset på baksidan, precis som på Honor 8. Mobilen känns lyxig och byggkvaliteten känns riktigt bra.

Mobilen sitter riktigt bra i handen då bakglaset är 3D kurvat och känns skönare i handen än Honor 8 men den är fortfarande väldigt hal så skyddet som medföljer är bra att använda då man lätt kan tappa den. Fast man vill helst använda den utan skydd då skyddet förstör lite av hela wow-effekten på baksidan som man stolt vill visa upp när man plockar fram den.

Under skärmen finns hemknappen och fingeravtrycksläsaren och bredvid finns två kapacitiva knappar som är 2 prickar precis som på Mate 9 Pro. Fingertrycksläsaren är riktigt snabb och fungerar klanderfritt. Personligen föredrar jag att ha den på baksidan. Precis som Honor 8 känns den hal och drar till sig väldigt mycket fingeravtryck.

Telefonen finns i tre färger: Glacier Grey, Sapphire Blue och Midnight Black.

Skärmen
Honor 9 har en 5.15 tums LTPS IPS med en upplösning på 1080 x 1920 pixlar och storleken känns väldigt bra i handen när man håller i den. Skärmen är FULL HD 1080p och displayen känns väldigt skarp, den känns ljusare än Honor 8 och har en bättre färgåtergivning och mer naturliga färger.

Skärmen gör det den ska, bra ljus i stark sol och touchen fungerar nästan utan problem, har märkt att när man håller den med en hand och skrollar med tummen så vill den ofta markera en text då det poppar upp ifall man vill kopiera texten vilket är frustrerande, detta fenomen har jag även på min Mate 9 Pro så det kan vara mera fel på mig än mobilen, och man märker även en viss ghosting när man skrollar i websidor som kan vara lite irriterande.

Kameran (inkl. exempelbilder + video)
Kameran är för mig det bästa på mobilen för den prisklassen, tycker den tar riktigt bra bilder i dagsljus. Den har dubbla kameror baktill som består av en 12 megapixlar färgsensor samt en monokrom sensor på 20 megapixlar. Tyvärr så saknar den optisk bildstabilisering.

Kameran är inte lika bra i mörker vilket syns då bilderna blir ganska oskarpa med svaga kontraster, färgåtergivning är sämre och bilderna blir brusiga. Video är inte riktigt lika bra, har filmat i 4K läge och det går inte att aktivera Stabilisator i det läget så det blir lite skakigt när man filmar. Även i 1080p läge med Stabilisator på får man lite eftersläp när man rör kameran i sidled.

Huawei Honor 9 | Huwai Mate o Pro

Exempelbilder 

Videoinspelning

Mjukvara & prestanda
Testpiloternas exemplar av Honor 9 har en Kirin 960-processor och 4 GB arbetsminne. Lagringsutrymmet är på 64 GB, men det går att utöka lagringsutrymmet med hjälp av ett minneskort. Den kör Android 7.0 och EMUI 5.1. Jag har använt Huawei-lurar sen Honor 7 kom och hängt med hur mycket bättre EMUI har blivit med tiden sen 4.0.

EMUI har verkligen förbättrats med tiden och nu känns den nästan perfekt. Men det finns fortfarande små saker jag stör mig på som saknas, som separat volym för SMS och mail, och att skärmen ska vara på så länge man tittar på den.

Enligt tester så ska CPU-prestandan på Honor 9 vara förbättrad med uppåt 18 procent, och GPU-prestandan med hela 180 procent och det märks när man spelar spel att den flyter på bättre än Honor 8. Spelen jag testkört är Star Wars Galaxy Heroes, CSR2 och EA Games UFC och samtliga flyter på utan lagg till skillnad mot Honor 8 som haft problem med lite tyngre spel. Men man upplever att den blir lite varmare vid spelande av tyngre spel.

Batteriet håller oftast hela dagen men om jag spelar ganska mycket så klarar den inte en dag utan måste ladda den en extra gång för att klara mig hela dagen.

Ljudkvalitet (vid musikspelning)
Ljudet i Honor 9 har fått en stor uppdatering, nu kommer en inbyggd EQ i mjukvaran, en funktion som saknats i dem övriga Huawei mobilerna. För att komma till telefonens EQ behöver man gå till Inställningar – Ljud och sedan till Huawei Histen Ljudeffekter. Honor 9 har som föregångaren 1 högtalare nertill, upplever att ljudet har blivit bättre än föregångaren, ljudet låter högt och bra.

I EQ-funktionen finns även en Mega Bass funktion så man får lite mera tryck i hörlurarna vilket gör stor skillnad i musiken. Du kan även välja Headsettyp för olika hörlurar samt 3D audio. Telefonen har en mono-högtalare som sitter längst ner precis som på Honor 8 vilket ibland resulterar med att man råkar täcka för den med handen. Jag saknar en högtalare upptill vilket skulle förbättra ljudet avsevärt.

Mottagning & samtalskvalitet
Har inte upplevt några problem med varken mottagning via 3G/4G. Även Wifi fungerar bra på både 5ghz och 2.4ghz. Dual SIM-funktionen är som på Honor 8 och inga större förändringar där. Honor 9 stöd för LTE-band 1(2100), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 20(800), 38(2600), 40(2300), 41(2500).

GPS har inte riktigt varit tillförlitlig, visar fel position väldigt ofta vilket är väldigt irriterande när man försöker ta sig fram, hoppas detta fixas med en uppdatering.

PLUS +

  • Kameran, rolig att ta kort med i dagsljus
  • Snygg design
  • Batteri
  • Skärm
  • Fingertrycksläsaren är riktigt snabb
  • Inbyggda EQ
  • EMUI 5.1 är en klar förbättring

MINUS –

  • Fingertrycksmagnet
  • Fingertrycksläsaren borde sitta baktill
  • Blir lite varm vid spelande
  • Videoinspelning är mediokert
  • Dåliga bilder vid mörker

***

Testpilot:

DuVetRobert
Använder till vardags: Apple iPhone 7 Plus

Honor 9. Storebror till Honor 8. Den är snygg. Den känns bra i handen. Den har på pappret alla möjligheter att slå andra telefoner på fingrarna. Men gör den det? Och hur pass kompetent är Huaweis nya telefon?

Unboxing, design & byggkvalitet


Är det något som Huawei lyckats med, så är det utan tvekan kartongen. Den är riktigt stilren och snygg. Man möts av en vit låda med bara siffran ”9” på, samt texten ”honor9” längst ner på kartongens utsida. När man väl fått upp lådan, så ligger telefonen inskjuten på sidan i ett fack.

Jag flinade faktiskt lite för mig själv när jag packade upp den. Jag blev imponerad ganska ordentligt. I lådan fanns även laddaren, usb-kabeln och ett transparent skal. Telefonen i sig är ganska snygg. Den är stilren. Väldigt stilren. Jag har testat telefonen i färgen ”Glacier Grey” och den är snygg. Det liksom blänker om den. Man kan spegla sig själv i den på baksidan.

Men den blänkande känslan försvinner snabbt. Den drar nämligen till sig fingeravtryck på ett helt horribelt vis. Det är ju ett problem. Och det ser ganska fult ut. Men Apple gjorde ju samma tabbe med sin “Jet black” på iPhone 7 & 7 Plus. Men när det är rent, så är det snygg.

Baksidans kanter är liksom rundade mot framsidan. Det är svårt att förklara, men det är snyggt. Under skärmen huserar fingeravtrycksläsaren. Telefonen känns väldigt stabilt byggd. Glas, glas & glas. Den det finns en härlig tyngd i telefonen. Den känns inte på något vis billig eller plastig som vissa telefoner gör. Den inger en premiumkänsla när man får den i handen första gången.

På telefonens högra sida hittar vi volymknapp samt lås/väck-knappen. På telefonens vänstra sida sitter lucka för SIM-kort. På undersidan sitter USB-porten, högtalare samt 3.5mm-uttaget (ja, det finns).

Skärmen
Honor 9 huserar en skärm på 5,15″. Skärmen i sig är det inget fel på, inte egentligen. Skärmen är av typen IPS LCD. Även iPhone 7 Plus har IPS LCD. Men skärmen på Honor 9 kännes inte lika bekväm att titta på av någon anledning. Jag märker att jag blir trött i ögonen/huvudet när jag sitter för länge. iPhone-skärmen känns skarpare, men Honor-skärmen är inte dålig. Det är inte det jag säger, jag säger bara att skärmen känns obekväm. För mig.

Honor 9: LTPS IPS LCD
iPhone 7 Plus: LED-backlit IPS LCD

Det är kanske i ”LTPS/LED-backlit” som skillnaden ligger? Jag är dock ingen skärmexpert.

Kameran
Kameran. Kanske en av dom viktigaste funktionerna på telefoner idag. Jag älskar att filma, fotografera och skapa minnen av saker man upplever. Antingen själv eller tillsammans med nära och kära. Och då krävs det att kameran levererar bra. För vem vill ha dåliga minnen med sig hem från t.ex semestern? Inte jag i alla fall.

Och jag ville först inte utvärdera kameran. Jag var så rädd för att bli besviken. På kvallitén, på appen i sig. Och på mig själv. För att jag inte skulle förstå mig på alla inställningar.

Porträttläget. En funktion som jag värderar högt på min iPhone. Men jag får det inte att funka. Det blir inte den där ordentligt ofokuserade bakgrunden som jag är van vid. Kanske gör jag fel någonstans, men det borde vara mycket lättare att komma igång med det. Jag tycker det är för omständligt och lämnar det åt sidan.

Vanliga bilder tar kameran bra. Ibland blir bilderna sämre. Ibland bättre. Men andra telefoner är likadana. Det är inget unikt för Honor 9. Kameran är på den nivå som man kan förvänta sig på en telefon i den här prisklassen.

Video. Återigen alldeles för många olika inställningar. Jag är en enkel man, som vill ha ett enkelt upplägg. Och videodelen är det absolut viktigaste för mig som älskar film. Det spelar ingen roll hur bra du är på redigera i Premiere. Filmar du skit, så exporterar du skit. Och videokameran på Honor 9 skulle jag aldrig klara att jobba med.

Den har inbyggd stabilisator, men inte när man filmar FullHD 60FPS eller 4K. Utan som högst vid vanlig FullHD i 30FPS. Och utan stabilisatorn så blir videofilmerna skakiga. Vilket är tråkigt. Kanske är det någon som Huawei inte borde snålat in på? Eller så är jag bara bortskämd med min iPhone.

Exempelbilder

Videoexempel


Mjukvara och prestanda
Honor 9 kommer laddat med Android Nougat (7.0) och EMUI 5.1. Och här blir jag glad. EMUI påminner nämligen läskigt mycket om upplägget i iOS. Vissa grafiska moment är som kopierade från iOS. Men jag gillar det. Väldigt mycket. Android på en Honor-telefon är nog
så långt ifrån en vanilla-android upplevelse som man kan komma, men jag tycker EMUI är snyggare, mer logiskt och mer anpassningsbart än rent android.

Jag har ju alltid gillat iOS/MIUI-stuket, och EMUI är ingen skillnad. Huawei borde sälja sitt EMUI på licens till andra tillverkare. Så logiskt, snygg och bra är det. Full poäng för Huawei. Systemet i sig behöver väl ingen direkt presentation, eftersom det är just
Android som många redan känner till. Huawei har ju bara gett systemet en bra mycket snyggare kostym.

Om vi ska prata om prestanda så verkar den tugga på riktigt bra. Den har inte ännu börjat lagga eller haka upp sig på så vis att det stör användandet. Den blir dock obehagligt varm ibland. Varför vet jag inte. Sist den blev obehagligt varm, så satt jag och läste Aftonbladet samtidigt som Håkan Hellströms senaste spelades från Spotify. Det kan ha varit en tillfällighet.

Den har inte blivit så varm igen, förrän jag började spela Asphalt 8. Oj vad telefonen verkade så jobba. Den blev efter circa 15 minuters spelande återigen obehagligt varm. Men det positiva är dock, att så fort jag stängt ned spelet, så blir den svalare
riktigt snabbt. Spel bör inte vara ett problem på Honor 9 om man tittar på hårdvaran.

Honor 9 får i Geekbech 4 följande resultat:

Single-Core: 1849 (iP7 Plus: 3506)
Multi-Core: 6175 (iP7 Plus: 5936)

Så det har en hel del kräm under huven ändå. HiSilicon Kirin 960 heter chippet i Honor 9. Det är en Octa-core CPU på 4 x 2.4 Ghz samt 4 x 1.8 Ghz. 64 GB inbyggd lagring samt 4 GM RAM. Jag tycker att det räcker gott och väl i den här prisklassen.

Dock blir jag besviken på GPSen i Honor 9. Det är ofta under mina pokémon-jakter som GPS ballar ur totalt. Ibland tappar den helt. Ibland visar den på tok för fel. Detta är kanske något som Huawei kan åtgärda med ny mjukvara. Alternativet är ju inte så trevligt. Att dom skeppar Honor 9 med ett GPS-chip av dålig kvallité.

Ljudkvallité – Musik & video
Ljudet vid videouppspelning är inget jag ingående kommer kommentera. Det är bra helt enkelt. Vad mer kan man begära? Samma sak gäller uppspelning av musik via högtalaren. Inget att klaga på.

Musiken i lurar däremot. Jesus christ. Telefonen har något som Huawei kallar: “Huawei Histen ljudeffekt”. Du hittar inställningen under “Ljud” i inställningar. Här kan du göra en rad sjuka & otroliga inställningar. Först finns där en ”main switch” som heter ”Headset audio”. Slår du av den så får du det vanliga, ganska halvslappa ljudet. Men slår du på den så öppnar sig himlen för ljudnördar. Inklusive mig själv.

Först väljer du headset-typ. Du kan välja på In-ear, öronsnäckor eller huvudmonterade (kul ord). När det är klart så kan du gå in i ”Equalizer”. Men det valet är enbart tillgängligt om 3D-audio är av. 3D-audio ska vi snart prata om. Men equalizern bjuder på
ett par förinställda lägen som t.ex Pop, Rock m.m. Men oavsett läge, så kan finns det ett separat reglage för basen. Genialisk inställning.

Men om man går igång på Equalizer, så är 3D-audio en ännu våtare dröm. Med det påslaget så kan du välja mellan Nära, Främre & Brett. Förutom att avsevärt förbättra ljudet, så simulerar denna inställning effekter. Dom olika är:

* Nära: Ljudet är tätt inpå öronen. Som vanligt. Med bra kvalitet.
* Främre: Det låter som att musiken kommer framför dig. Det är svårt att förklara. Men det är skithäftigt.
* Brett: Här kan du lika gärna ha orkestern utplacerad runt om kring dig.

Ljudet simuleras som att det kommet från alla håll och kanter. Jag fick en närmast religiös upplevelse när jag i detta läget lyssnade på Sista sången med Kent. Musikupplevelsen kommer jag sakna mest med Honor 9. Att gå tillbaka till att lyssna på musik med min iPhone 7 Plus kommer inte bli kul.

Denna funktion väger för mig upp för allt annat som är dåligt med Honor 9. Detta är definitivt en telefon för dig som älskar musik. Tack Huawei.

Mottagning & samtalskvalitet
Vissa telefoner är sämre. Andra är bättre. Jag upplever inga som helst problem med mottagningen på Honor 9, om än lite svag wifi-signal. På platser där min iPhone visar full wifi, vill Honor 9 bara visa drygt hälften. Om det är iPhone som är optimistisk eller om Honor 9 som är sämre, det har jag ingen aning om. Både presterar lika bra hastighetsmässigt i alla fall.

När man pratar i telefon, så är det för mig inga problem att höra motparten, och vice versa. Både mikrofon och samtalshögtalare levererar kanon, och jag kan ibland upptäcka, att ljudet i Honor 9 är bra mycket mer klart och tydligt än på min iPhone.

Batteri
Batteritiden är en både känslig och viktig punkt när det kommer till att välja telefon. Personligen så vill jag gärna klara mig en hel dag med ”normalt” användande. Då var det ju dumt att jag skaffade en iPhone, samt en klocka som gör batteriet sämre. Honor 9 levererar en ganska bra batteritid. Den håller utan problem nästan en hel dag. Nästan.

Den uppvisar dock vissa märkliga tendenser. Ena dagen så klarar den sig från morgon till kväll med tungt användande. Instagram, Facebook, Snapchat… you name it, för att nästa dag klara knappt en halv dags användande. Och då kanske jag bara använder telefonen sparsamt. Den drainar batteri helt omotiverat ibland. Det är ett märkligt beteende, men inte unikt för Honor 9 vad jag har förstått. Det är nog mer ett problem som ligger i Android, och inte i telefonen i sig.

PLUS +

  • Känns premium
  • Ljudinställningarna i “Histen”
  • 3.5 mm uttaget
  • Läser av fingeravtryck dubbelt så snabbt som TouchID
  • Helt okej stillbildskamera
  • Batteriet är bra (oftast)
  • USB Type C
  • EMUI 5.1

MINUS –

  • Filmkameran kunde varit bättre
  • Hal som en ål / fingeravtrycksmagnet
  • Blir oroväckande varm ibland

Slutord
När jag fick frågan om att vara testpilot, så tvekade jag inte en sekund. Självklart ville jag utmana min iPhone. Självklart ligger Honor 9 i en helt annan prisklass än iPhone 7 Plus. Men pris säger inte allt. Långt ifrån. Honor 9 har överraskat mig på vissa punkter. Men den har ju också gjort mig besviken på vissa.

Skulle jag rekommendera Honor 9? Absolut! Det är en väldigt kompetent telefon för sitt pris. Men om filming (i 60 FPS eller 4K) är viktigt, så kanske du ska titta på något annat.

***

Testpilot:

zztop007
Använder till vardags: OnePlus 5 [Swedroids recension av OnePlus 5]

Då jag normalt använder en OnePlus 5 kommer jag att jämföra både kamera, ljud och Huaweis version av Android (EMUI 5.1) med denna då telefonerna befinner sig i ungefär samma prisklass och troligen konkurrerar om samma kundkategori. Jag har skapat ett bildbibliotek på Google Photo med ett större antal bilder som jämför kameran på Honor 9 med OnePlus 5 i ett antal olika scenarier (https://photos.app.goo.gl/jzpn8NrK5NhzrcWE3)

Unboxing, design & byggkvalitet

Honor 9 kommer i en minimal box som både känns genomtänkt och ger ett intryck av kvalité. Lådan i sig innehåller telefon, batteriladdare, USB-C kabel och ett genomskinligt fodral men inga hörlurar. Hörlurar är inget jag personligen saknar eftersom de sällan håller en kvalitet som gör att de används ändå.

Honor 9 är en snygg telefon med sitt utmärkande materialval och är tack vare sina rundande former riktigt skön att hålla i handen. Även om jag normalt är van vid lite större telefoner känns både mått och vikt riktigt bra. Den telefon vi testpiloter har fått låna påminner till färgen om krom och består av dubbla lager glas som hålls ihop av en matt metallram.

Kombinationen av färg och materialval gör att Honor 9:s finish påminner lite om de bilder jag har sett på HTC U11 och det är inte negativt på något sätt. Jag upplever telefonen som mycket stabil och den ger inte ifrån sig några ljud varken vid normalt användande eller om man vrider och klämmer på den.

Under skärmen finns en hemknapp som även fungerar som fingeravtrycksläsare samt två stycken kapacitiva knappar för tillbaka och uppgifter. Det är möjligt att skifta plats på de kapacitiva knapparna för att hitta den konfiguration som passar bäst. I mitt fall behöver jag ha ”tillbaka” på höger sida, annars blir det helt tokigt.

Samtidigt som färg-, materialval och ett mer rundat bakstycke delvis får telefonen att sticka ut känns den grundläggande designen relativt generiskt, Huawei har troligen inte tagit några chanser utan kör på en design man vet fungerar. En gissning är att telefoner av just den här ”klassiska” modellen kommer att bli färre i flaggskepps och mellanklasssegmenten då trendsättande modeller som Xiaomi Mi Mix, LG G6, Samsung Galaxy S8 har satt en ny standard som innebär att en allt större del av telefonens totala yta tas upp av en skärm.

En nackdel som kan nämnas är att material och rundade former även attraherar både fingeravtryck samt gör att telefonen känns hal om man inte är helt torr om händerna.

Honor 9 vs OnePlus 5
Vilka material och former som faller bäst i smaken är ju högst personligt. Båda telefonerna påminner om att de är kompakta rektanglar med ungefärligt samma andel upptagen av skärmyta. I mitt fall föredrar jag en kropp av metall framför glas, inte minst för att glas löper större risk att skadas under telefonens livslängd. Även om jag upplever Honor 9 som snabb och responsiv känns OnePlus 5 med sin mer rena version av Android och kraftfullare hårdvara ett strå vassare.

Skärmen
Honor 9 har en 5,15-tums LTPS IPS med en upplösning på 1080 x 1920 vilket ger runt 428 PPI. Förkortningarna står för Low Temperature Poly-silicon och In-Plane Switching som är beprövade tekniker med fokus på att ge så bra siktvinkel, färgåtergivning och kontrast som det är möjligt med en LCD panel.

Jag upplever skärmen som responsiv och har inte upplevt några problem med eftersläpningar vilket gör den riktigt trevlig att använda. Det har inte varit några som helst problem med att använda telefonen utomhus (Nexus 6P jag tittar på dig) för allt ifrån fotografering, webbsurfning till bokläsning i direkt solljus.

Om man inte är nöjd med skärmens färgsättning är det möjligt att justera temperaturen själv, utöver de tre förinställningarna Deafult, Warm och Cold är det även möjligt att ställa in önskad temperatur manuellt. Personligen hittade jag ingen förinställning som jag tyckte var helt klockren men jag misstänker att jag vant mig vid de lite varmare AMOLED panelerna, det är troligen en vanesak.

I mina ögon är skärmen inte helt i klass med skärmar på dyrare telefoner som Galaxy S8 eller Mate 9 Pro men Honors skärm får klart godkänt. Skärmen gör vad den skall, svarar snabbt, är ljusstark för att användas i direkt solljus och möjligheten att påverka skärmens temperatur gör att den kan anpassas för allas ögon.

Honor 9 vs OnePlus 5
Honor och OnePlus har samma upplösning men skiljer sig åt i storlek och teknik. Jag upplever att OnePlus med sin AMOLED skärm ger ett annat färgdjup och kontrast och är mer behaglig att läsa en längre tid på.

Ljudkvalitet (vid musikspelning)
Ljudet som Honor 9 levererar passar min elektroniska musiksmak bra, oavsett om jag lyssnar via sladdbundna hörlurar (House of Marley Liberate on-ear) eller via Bluetooth (JBL Synchros E50 BT). Som nyhet hittar man nu en mer avancerad EQ än tidigare och utöver funktioner som separata frekvensinställningar och surround har Honor även lagt till en ”Mega Bass” som levererar en fyllig och djup bas samt profiler för typ av hörlur.

För att hantera telefonens EQ behöver man ta sig dit via inställningar, ljud och vidare till ”Huawei Histen Ljudeffekter”. Varför Huawei inte låter program som Spotify identifiera den som systemets EQ, för att slippa gå via inställningar är en gåta för mig. En annan sak som jag stört mig på är att det inte går att använda telefonens inbyggda EQ om man kör trådlöst, vilket är tråkigt om man investerat i ett par trådlösa hörlurar.

Telefonen har enbart en högtalare som är placerad i botten men denna gör vad den skall och låter både högt och bra. Man kan tycka att finessen med att använda hörluren som en extra högtalare för att skapa en stereobild eller som en extra diskanthögtalare, som på Mate 9 Pro eller P10 Plus, borde implementeras i fler av Huaweis lurar. En sådan funktion hade ökat användarupplevelsen utan att egentligen kosta något extra.

En upplevt bra DAC i kombination med möjligheten att påverka ljudbilden efter eget tycke och smak ger klart godkänt och om Honor i framtiden även löser det så att man kan använda EQ när man lyssnar via trådlös uppkoppling lutar det åt full pott.

Honor 9 vs OnePlus 5
Här finns det inte så mycket att säga, båda telefonerna låter bra i sitt grundutförande men Honor 9 erbjuder bättre möjligheter att påverka sitt ljud.

Mottagning & samtalskvalitet
Jag har inte upplevt några problem med min uppkoppling, vare sig via 3G/4G eller WiFi. Under ett samtal uppfattar båda parter att ljud och uppkoppling håller god kvalité. Jag tycker även att EMUI är erkänt bra när det gäller att hantera dubbla SIM-kort, något som inte alla tillverkare verkar ha lagt allt för mycket energi på.

Kameran
Efter att under ett antal dagar i veckan använt kameran varje dag är min uppfattning att den både tar bra bilder och är snabb för sin prisklass. Då jag innan har ägt en Huawei Mate 9 Pro känner jag igen mig i kameramjukvaran och vad jag kan hitta är det framför allt OIS på färgsensorn och Leicas olika filmmodes som skiljer dessa telefoners kamerasystem åt.

Honors 9 har precis som Mate 9 Pro och P10/Plus dubbla sensorer och levererar generellt bilder med väl avvägd färgmättnad och kontrast. Om man jämför med OnePlus 5 ser man direkt att Honors bilder är mer naturtrogna medan OnePlus 5 levererar något överdrivet mättade bilder.

Hur man ställer sig till mättade eller mer neutrala bilder är en smaksak, personligen gillar jag bilder med lite mer ”pop” i använde gärna Leicas olika Film Modes på min Mate 9 Pro. Om man inte är nöjd med hur Honors bilder ser ut i sitt grundutförande går det att ställa in färgmättnad, kontrast och ljusstyrka inne bland de olika inställningar som mjukvaran tillåter.

Mjukvara och Inställningar
Huawei är sin vana trogen och levererar en mängd av olika inställningar och fotomöjligheter i sin mjukvara. Just denna uppsjö av möjligheter i kombination med bra hårdvara är vad som gör Honor 9 till en riktigt rolig kameratelefon.

Även om kameran inte alltid levererar de absolut bästa resultaten gör kamerans olika inställningar att det både är roligt att experimentera och fotografera. Då det även finns ett avancerat PRO-läge kan man komma runt många av de begränsningar som eventuellt kan upplevas i Autoläget, exempelvis kan man experimentera med slutartid både för mörkereffekter eller bättre kvalité i sämre ljus. Det jag framförallt saknar med Huaweis mjukvara är Automatisk HDR, möjligheten att spara vilket mode man är i samt profiler för pro-läget.

Jag har inte hittat så många nyheter från Mate 9 Pro utöver ett specifikt porträttläge, inte att förväxla med bokeh-läget stor bländare, samt att man nu direkt kan välja 2x zoom utan att behöva använda den stegvisa funktionen från 1.1x upp till 2x och mer. Just denna förbättring tycker jag gör funktionen mer användbar eftersom det enbart är upp till 2x zoom som kvalitén bibehålls relativt väl med hjälp av diverse mjukvaratrick.

Stor bländare och porträttläge
Huaweis implementation av funktionen stor bländare är den snabbaste jag har prövat sedan HTC introducerade den med sina första versioner av One serien. Till skillnad från andra telefoner med två kameror och en liknande funktion är Honor 9 blixtsnabb.

Att funktionen är så pass snabb innebär att du kan ta en hel drös med bilder i snabb följd på roliga objekt, som ex barn. Detta framhäver de flesta objekt, ger ett större djup samt ser inte minst mer proffsigt ut. Konkurrenternas implementationer är dels långsammare och kräver mer exakt avstånd till objektet samtidigt som man i Honor 9 även kan ställa in önskat skärpedjup både innan och efter kortet tas.

Ett specifikt porträttbildsläge med både inbyggd ”försköningsfunktion” och skärpedjup är nytt för mig. Personligen tycker jag att det räcker med stor bländare och att funktionen förskönar inte gör annat än förstör bilden.

Monokroma bilder
Jag uppfattar att den monokroma sensorn både används på samma sätt och ger samma fördelar som på Mate 9 och P10. Då den monokroma sensorn inte har ett färgfilter behöver den heller inte lika mycket ljus och levererar därför bilder i högra kvalité i ljussvaga miljöer genom lägre ISO i kombination med högre slutartid (se nedan exempel). Att monokroma bilder också ser riktigt bra ut när man hittar lämpliga objekt gör inte saken sämre.

Video och bildkvalitet
Det är enkelt att komma åt videofunktionen genom att trycka på ikonen video i nedre högra hörnet. Som en extra bonus kan du till och med simulera valfritt skärpedjup när du filmar. En absolut ”killerfunktion” om du lyckas med att få det bra, något jag har haft rätt svårt med. En nackdel med funktionen är att den enbart kan användas i 720p.

Du kan välja på 1080p i 30 eller 60 FPS samt 4k. Tyvärr är det bara möjligt att använda elektronisk stabilisering i standardformatet 1080p 30 FPS. Ett tips kan vara att använda Google Photos stabilisator som är bättre än många inbyggda EIS. Det är mer arbete men om en film ändå skall klippas till i efterhand är det värt att använda högsta möjliga kvalité för att sedan lägga på stabiliseringen i efterhand.

Kvalitetsmässigt tycker jag att de filmer kameran levererar fungerar bra så länge ljuset inte är för dåligt. Panorering och snabba rörelser ser bra ut även om det kan hacka till lite emellanåt.

Bildkvaliteten på stillbilder är god så länge förutsättningar och ljus är på plats. Så snart ljuset blir sämre sjunker kvaliteten snabbare än om telefonen hade haft tillgång till optisk bildstabilisering och/eller mer ljuskänsliga linser. Jag kan konstatera att avsaknaden av dessa försvårar att inte få suddiga bilder, något som jag relativt ofta sett när jag zoomat in i mina bilder.

Exempelbilder och jämförelser mellan Honor 9 och OnePlus 5
Jag har under arbetet med att testa kameran tagit ett stort antal jämförande bilder mellan Honor 9 och OnePlus 5 som hittas i ett öppet bibliotek på Google Photo. Jag har försökt att hitta så många olika scenarier, ljussättningar och miljöer som möjligt för att kunna visa en sanningsenlig bild.

Använd bilderna för att bilda er egen uppfattning och kom gärna med frågor, jag uppdaterar biblioteket när jag har möjlighet. Du hittar biblioteket på följande adress: https://photos.app.goo.gl/jzpn8NrK5NhzrcWE3

Så hur står sig Honor 9 mot OnePlus 5 och Huawei p10 i dagsljus, inkl. Macro, zoom och porträtt? Båda kamerorna har likvärdiga funktioner men löser dessa på olika sätt, exempelvis gör båda leverantörerna reklam för förlustfri zoom upp till 2x. OnePlus löser det via 1.6x optisk zoom (+ 0,4 via mjukvara) och Huawei helt via mjukvara, Huaweis metod är alltid bättre när det är så pass mörkt att OnePlus 5 inte längre kan använda sin ljussvaga zoom-lins och går över till mjukvara.

Båda telefonerna saknar optisk bildstabilisering men OnePlus 5 har en klart mer ljuskänslig lins samt använder generellt högre ISO för att hålla ned slutartiden i syfte att motverka rörelseoskärpa.

 

Exempelbilder Huawei Honor 9 | OnePlus 5

 

Jämförelsebilder, beskurna

De flesta telefoner i flaggskepps- och mellansegmentet levererar idag utmärkta bilder när ljuset tillåter medan det är i sämre ljusförhållande som skillnaderna börjar att märkas. Olika tillverkare löser detta på olika sätt med en blandning av bättre och bättre hårdvara och allt mer avancerad mjukvaruteknik.

Huaweis samarbete med Leica var, vad jag vet, initialt relativt unika med sin metod att kombinera bilder från en monokrom och en färgsensor för att få tillgång till ett större ljusinsläpp och kameran i Honor 9 använder samma teknik.

PLUS +

  • Hög bygg-/materialkvalité
  • Snygg och modern design
  • EMUI 5.1 känns snabbt och laggar sällan
  • Bra kamera som är rolig att fotografera med
  • Väl fungerande skärm i utomhusmiljöer
  • Bra batteritid

MINUS –

  • Kameran saknar OIS
  • Kameran saknar EIS vid 60 FPS och 4K
  • Kameran saknar Leica filter
  • Fingeravtrycksmagnet
  • Ingen EQ vid Bluetooth
  • Jag upplever att den blir lite varm ibland

FAKTA =

  • Allmänt: Glaskropp med aluminiumram
  • Skärm: 5.15 tums IPS LCD med 1,080 x 1,920 upplösning
  • Kamera: Totalt tre kameror: 20MP monokrom/12MP färgsensors, f2.2 bak och 8MP f/1.9 fram
  • OS: Android 7.0 Nougat med Huawei EMUI 5.1
  • SOC: Kirin 960 chipset: Octa-core CPU med Mali-G71 GPU
  • Minne: 4GB
  • Batteri: 3,200mAh Li-Po med snabbladdning
  • Övrigt: Dubbla SIM, Wi-Fi a/b/g/n/ac, GPS/GLONASS/Beidou/Galileo; Bluetooth 4.2; NFC och IR

Referenser:
• https://en.wikipedia.org/wiki/IPS_panel
• https://en.wikipedia.org/wiki/Low-temperature_polycrystalline_silicon
• https://en.wikipedia.org/wiki/HiSilicon
• https://www.phonearena.com/phones/compare/Huawei-P10,Honor-9/phones/10415,10544

Testpiloterna svarar gärna på frågor kring Huawei Honor 9 i kommentarsfältet nedan. Det går även att ställa frågor i forumet för Huawei Honor 9.

Processor: 2,4GHz octa-core
Plattform: HiSilicon Kirin 960 64-bit
RAM: 4GB
Skärm: 5,2" / FHD / 424PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 12MP