Swedroid Forum | Nordens största Android-community

Gå tillbaka   Swedroid Forum | Nordens största Android-community > Övrigt > Guider och recensioner

Svara
 
Share Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ
Gammal 2009-09-07, 20:31   #1 - (Permalink)
gunnar-medial
Kid Droid
 

Reg.datum: Jun 2009
Ort: Solna, Sweden
Inlägg: 138

Operatör: Telenor
Telefon: Nexus OneTack: 0
Tackad 3 ggr i 3 inlägg
Standard Spotify i bilen !

I följetongen om allt man kan göra med Android i bilen kommer här nästa test;
spela musik i bilen med den nya Spotify-klienten.
Det gör man med fördel via en bilstereo som stödjer Bluetooth och den så kallade A2DP-profilen (populärt kallat "handsfree musik-streaming"). Det vill säga Android-telefonen spelar musik via Spotify-programmet och ljudet streamas trådlöst i tvåkanals-stereo till bilstereon där ljudet återges via bilens högtalarsystem. I min pensionerade direktörsbil har jag en Sony MEX-BT5000, en ca 3 år gammal bilstereo i 1-DIN-format som kan en del tricks, bl a musikstreaming.


Det är den typen av enhet som monterar i ett gammalt traditionellt bilradiouttag. De flesta bilar av senaste modell har radion integrerad i själva instrumentbrädan (eller rättare sagt i själva bilen) och då gäller det att ha varit förutseende eller haft tur vid bilköpet om stereon skall stödja A2DP. Så är det förmodligen i många av de senaste bilmodellerna när man får med något "musikpaket".

Testen var enkel att genomföra; Ladda ner Spotify och logga in, para bil och telefon, koppla upp, åk runt och lyssna.

Mer i detalj blir det:

(1) Ladda ner Spotify från Android Market och den installeras.
I alla fall om man har en ganska ordinär programvara i sin Android-telefon. Det har rapporterats att de som har bytt ut hela telefonens programvara mot andra alster har problem med att få ner Spotify från Market.

Kommentar steg (1): EKONOMI - att tänka på
Det krävs att man har ett Premium-konto hos Spotify (dvs betalar 99 kr per månad) för att kunna logga in med Spotify från sin mobil.
För sin egen ekonomiska överlevnad bör man ha ett abonnemang med "fri datatrafik", dvs där man betalar en fast högre månadsavgift för att kunna uppleva en mer bekymmersfri mobil-tillvaro. Musiklyssning denna väg konsumerar ca 89 Mbyte per timme (enligt färsk Swedroid-utredning) så länge ny musik ständigt streamas från Spotify-tjänsten. Nu finns även en möjlighet att spara musik lokalt kopplat till interna spellistor i programmet och det kan hjälpa till att hålla nere den totala trafiken. Men sammantaget för detta sätt att lyssna bör man ha ett sjyst data-kapabelt abbonemang och Spotify Premium, dvs minimum ca 350kr + 99 per månad. För de som redan använder sin telefon mkt i jobb och på fritid på ett "data-promiskuöst" sätt är denna nya lyssnings-metod inte direkt kostnads-ökande. Däremot den som tar det försiktigt med telefonanvändningen idag bör räkna på totalutgifterna.

(2) SPELA MUSIK I BILEN - Här testade jag att koppla upp en HTC Hero med Sony-bilstereon.
Tillvägagångssättet varierar lite mellan bilstereomodeller men i princip gör man så här:
Det fungerar i princip identiskt med hur man ansluter en Bluetooth-kapabel telefon mot ett vanligt Bluetooth-stereo-headset. Bilstereon är helt enkelt ett headset sett ur telefonens synvinkel.
2.1: PARA ENHETERNA - Man gör bilstereon "synlig för sökning" så att mobilen hittar den när man gör en sökning i Bluetooth-inställningarna. När "bilen" listas som ett nytt "headset" trycker man på den raden i listan för att ansluta första gången, dvs para bil och telefon.

Nu frågas det efter en passkod på telefonen, man knappar in önskad valfri kod där, t ex "0000" och bilstereon svarar nu att fråga efter den koden. Man knappar in den i bilstereon och mobil och bilstereo är sedan (om allt går bra) "parade" med varandra som det heter på Bluetooth-språk.

(Det finns förmodligen även bilstereo-modeller som har en snabbare parnings-metod på det sätt det görs mellan ett Bluetooth-headset och en telefon) utan krav på passkod. Parningen behöver bara göras en gång.

2.2: ANSLUT TELEFON MOT BILSTEREON: I fallet med Android gör man detta genom att välja bilstereo-enheten ur den lista med parade "headsets" som visas i telefonen.

Android-telefoner verkar INTE spontant återansluta sig mot ett "headset" som den senast var uppkopplad mot när det åter igen kommer inom räckhåll. Det händer automatiskt mellan t ex en Sony Ericsson W980 och ovan nämnda Sony-bilstereo. Dvs om du gått ur bilen i ett sådant scenario återansluter sig telefonen automatiskt när du sätter dig i bilen igen. I en Hero får man gå in i kontrollpanelen och välja önskat "headset" igen och det är obekvämt/olämpligt i en trafiksituation.
Än värre i mitt fall, gammeljaggan har batteriet i bagageutrymmet och vid start blir det så pass mkt spänningsfall genom den långa strömkabeln att stereon "startar om" när man vrider på startnyckeln , då avslutas Bluetooth-uppkopplingen och man får köra den manuella proceduren igen. T ex W980 återansluter igen i det fallet så det vore en bra finess även i Android. Förmodligen kan man utveckla en add-on-applikation som sköter om den saken.

3: HUR DET FUNGERADE: Sammanfattningsvis ungefär lika bra som att streama musik i bilen från den ordinarie musikspelaren på telefonen. jag märkte små halv-sekund-långa dropouts som mest varannan minut längs vägen (sträckan Värmdö->Stockholm City) men oftast störningsfritt. Testat med Hero och Telenor "Turbo-3G". Oklart om det är Bluetooth-länken eller mobilnätet som spelar in (eller kombinationen av de två). I mitt speciella fall (stereon tappar Bluetooth-länk vid motorstart) var den manuella återanslutningen en obekvämlighet eftersom det behövdes manuell åtgärd alltför ofta. Det kan man fixa med en stor kondensator+diod vid stereon som håller spänningen uppe under kort spänningsfall.

En bra sak med att spela upp via bilstereo är att en sådan oftast har någon form av equalizer så man kan kompensera för att det saknas sådan i Android. Det funkar bra i BT5000 som har en del fantasifulla Sony-"ljud-rum" att välja mellan. Så här i efterhand var det kanske inte så dumt att ingenjörerna fokuserade 80% på Bluetooth när de konstruerade den stereon trots att de missade en del annat irriterande. Ja en del saker är rent skrattretande på den stereon medan själva designen är andlöst skön.

En annan "kul" detalj uppstår pga A2DP-protokollet stödjer navigering mellan låtar.
Om man väljer "nästa låt" eller "föregående låt" på bilstereon så kommuniceras det över Bluetooth så att musikspelaren i andra änden skall lyda order och byta låt. Effekten i detta fall blev att den vanliga musikspelaren i Android OCKSÅ startade eftersom det är den som är konfigurerad att lyssna på de kommandona. Det resulterade i "omusikalisk kakafoni" dvs båda musikspelarna spelar musik samtidigt(!), den interna spelar MP3-låtar från SD-kortet samtidigt som Spotify-klienten streamar sin musik utan att bry sig om fjärrnavigeringen. Och det kan förmodligen ha en förvirrande effekt på den arme bilföraren. Först trodde jag: "har TVÅ Spotify-klienter dragit igång?".

SAMMANFATTNING: En del att slipa på i A2DP-integrationen. I pionjär-sammanhang står man ut med (och glädjer sig åt) det mesta, men för att det skall fungera bra för de flesta krävs att Bluetooth-återanslutning hanteras av telefonen samt att Spotify-klienten ser till att ta kommandot över funktionen för navigering av låtar som finns i A2DP-protokollet (så att inte användaren av misstag startar även den ordinarie musikspelaren i telefonen).
8 sept: Ovanstående testat med den första versionen av Spotify-klienten som kom ut. Det har kommit uppgradering sedan dess som jag inte hunnit prova i bil.

I övrigt är det uppenbart att det kommer bli mkt populärt med Spotify även i bilen. Förmodligen kommer nya bilar rätt snart ha bilstereo som en naturlig del av fordonets elsystem och har inbyggt HSDPA-modem som kan streama både internet-radio och Spotify. Användaren kommer dock inte undan några hundralappar per månad för nöjet så länge det inte uppstår andra affärsmodeller.
Man får ju faktiskt tillgång till ett väldigt stort musikutbud i hemmet eller annan stationär plats, där mobilvarianten för de flesta bara är en extra bekvämlighet. Om man tycker det är värt beror på finanserna och hur mkt musikintresse man har. Så länge bil-finesserna inte är samtrimmade krävs en del teknikintresse också (eller kanske förståelse för imperfektionerna).

Senast redigerad av gunnar-medial den 2009-09-09 klockan 11:55.
gunnar-medial är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-07, 20:46   #2 - (Permalink)
bernard
Administrator
 
bernards avatar
 

Reg.datum: May 2009
Ort: Lund
Inlägg: 4 809

Operatör: Tre
Telefon: Google Nexus 4
ROM: CyanogenMod 10.1
Tema: Standard
Launcher: Standard
Tablet: Google Nexus 7 32GB 3GTack: 394
Tackad 429 ggr i 246 inlägg
Standard

Kul läsning Gunnar, det är dock synd att man inte kan stänga av musikspelaren i Android .

Lösningen i dagsläget blir väl att plocka bort den, om det nu går att göra det på samma smidiga vis som med en del andra medföljande komponenter. Givetvis under förutsättningen att man nu har en rootad telefon. Man kan väl förstås också bara se till att inte ha någon musik på telefonen alls, då bör väl musikspelaren i varje fall vara tyst.

Passade på att testa om standardmusikspelaren uppvisade samma beteende med Donut, den build cyanogen använder i version 4.1.4, utan framgång. Det händer samma sak, varför man kanske tvingas invänta Android 2.0 innan någon fix dyker upp.

(Länkade hit från första sidan och lånade din bild, hoppas det var OK.)
__________________
This is err... misc
--Bernard Black
bernard är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-07, 21:54   #3 - (Permalink)
Dee_Jay
Kid Droid
 

Reg.datum: Jul 2009
Ort: Gävle
Inlägg: 101

Operatör: Tele2
Telefon: Sony Xperia Z2Tack: 5
Tackad 11 ggr i 11 inlägg
Standard

Intressant läsning då jag har haft just detta användningsområde i åtanke ända sen jag såg första videon på Spotify i Android. Måste bara skaffa mig en ny bilstereo och byta ut Volvos trista original :P Hoppas bara att Brodit får tummen ur och släpper en hållare till Hero snart!
Dee_Jay är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-07, 22:08   #4 - (Permalink)
pacman
Teen Droid
 

Reg.datum: Aug 2009
Ort: GBG
Inlägg: 684

Operatör: Telia
Telefon: Nexus One
ROM: Stock
Tema: Original

Tack: 4
Tackad 7 ggr i 7 inlägg
Standard

Samma problem med musikspelaren (knapparna kopplar fel) finns för andra applikationer, exempelvis gmote...
..som hos mig drar igång Meridian.

Rörande "jag märkte små halv-sekund-långa dropouts som mest varannan minut längs vägen":
- Detta är störningar på Bluetooth. Jag får samma när jag kör A2DP till mitt headset när en moped kör förbi, grannen kör motorsågen, gräsklipparen, trimmern mm. Även dåligt skärmade elmaskiner som borrmaskin, sticksåg mm ger samma problem.

Störningar över 3G och WLAN blir inga sådana problem då man kör på buffrat data istället, men samma maskiner som stör Bluetooth stör även WLAN och 3G. Köra borrmaskin går bra då det oftast bara varar några sekunder åt gången, men glöm gräsklippare och trimmer...

Sedan har jag noterat att både Bluetooth och 3G ibland störs av saker jag inte lyckats identifiera, misstänker bland annat att 3G kan störa ut Bluetooth (har mycket störningar ute på gården när jag har fri sikt till 3G-masten, men inte när jag har huset emellan...
pacman är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-07, 22:12   #5 - (Permalink)
pacman
Teen Droid
 

Reg.datum: Aug 2009
Ort: GBG
Inlägg: 684

Operatör: Telia
Telefon: Nexus One
ROM: Stock
Tema: Original

Tack: 4
Tackad 7 ggr i 7 inlägg
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Dee_Jay Visa inlägg
Intressant läsning då jag har haft just detta användningsområde i åtanke ända sen jag såg första videon på Spotify i Android. Måste bara skaffa mig en ny bilstereo och byta ut Volvos trista original :P Hoppas bara att Brodit får tummen ur och släpper en hållare till Hero snart!
Har man linje-ingång på bilstereon kan man ju ge sig på mitt förslag i denna tråden istället, lite billigare... ;-)

- http://www.swedroid.se/forum/showthread.php?t=1860
pacman är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-07, 22:39   #6 - (Permalink)
stantemo
Teen Droid
 

Reg.datum: Jul 2009
Ort: Lund
Inlägg: 682

Operatör: Telenor
Telefon: Google Nexus 4
ROM: Paranoid Android


Tablet: Google Nexus 7Tack: 33
Tackad 50 ggr i 34 inlägg
Standard

jag har inga problem med att använda mitt headset till att byta låtar/pausa spotify. kör bygget som släpptes i dagarna.
stantemo är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-07, 22:42   #7 - (Permalink)
RasmusB
Baby Droid
 

Reg.datum: Jul 2009
Ort: Södertälje
Inlägg: 67

Operatör: Tele2
Telefon: Google Galaxy Nexus
ROM: Original


Tack: 22
Tackad 0 ggr i 0 inlägg
Standard

Jag hade problem med att min telefon också startade musikspelaren när jag använde mitt BT-headset... problemet visade sig ligga hos tunewiki, när jag avsintallerade det fungerade det perfekt.

Och nu funkar det perfekt även i spotify Så det kan vara något annat musikspelarprogram som stökar till det
RasmusB är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-08, 00:44   #8 - (Permalink)
sandpappa
Kid Droid
 

Reg.datum: Jul 2009
Ort: Luleå
Inlägg: 108

Operatör: Tre
Telefon: HTC Desire
ROM: Orginal
Tema: Original

Tack: 0
Tackad 0 ggr i 0 inlägg
Standard

Hade samma problem när jag hade meridan installerat.
Har någon av er hittat hur man slår på repeat/repeat all och shuffle?? Eller saknas dessa funktioner helt?
sandpappa är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-08, 00:55   #9 - (Permalink)
mannyb
Administrator
 
mannybs avatar
 

Reg.datum: May 2009
Inlägg: 4 177

Operatör: Tre
Telefon: LG G2
ROM: Stock


Tablet: Xperia Tablet Z
ROM: Stock
Tema: Stock
Launcher: Stock
Tack: 51
Tackad 488 ggr i 208 inlägg
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av sandpappa Visa inlägg
Hade samma problem när jag hade meridan installerat.
Har någon av er hittat hur man slår på repeat/repeat all och shuffle?? Eller saknas dessa funktioner helt?
Finns om du trycker på "i"-knappen bredvid "<<", "play/pause" och ">>" i musikspelaren i Spotify.
__________________
Leave town with an orange and pretend you're laughing at it.
mannyb är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-08, 01:01   #10 - (Permalink)
sandpappa
Kid Droid
 

Reg.datum: Jul 2009
Ort: Luleå
Inlägg: 108

Operatör: Tre
Telefon: HTC Desire
ROM: Orginal
Tema: Original

Tack: 0
Tackad 0 ggr i 0 inlägg
Standard

ah, fan vad blind man är. Där var knapparna. Fast jag saknar en repeat all. Så man har repeat på hela spellistan så att säga....
sandpappa är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-08, 01:47   #11 - (Permalink)
firetech
Youth Droid
 
firetechs avatar
 

Reg.datum: Jun 2009
Ort: Lund
Inlägg: 305

Operatör: Telia
Telefon: Google Nexus 5
ROM: CM

Launcher: GLE
Tablet: ASUS TF700T
ROM: CM


Tack: 2
Tackad 22 ggr i 18 inlägg
Standard

Hmm... när jag testade Spotify-appen med mitt A2DP-headset (Sony Ericsson HBH-DS205) igårkväll funkade allting utmärkt, även knapparna (som då styrde Spotify). Det kan ju kanske bero på telefonen (Hero har ju HTC:s egna musikspelare, medan min Dream fortfarande kör med vanilj-Android:s musikspelare) eller headsetet/bilen...

(En liten besserwisser-notis för den intresserade, ignorera gärna: Musikstyrningsknapparna ligger inte i A2DP-protokollet, utan i AVRCP, som står för "Audio/Video Remote Control Profile". A2DP är bara ljudöverföringen.)
__________________
1+1 = 3 (för stora värden på 1)
firetech är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-08, 01:53   #12 - (Permalink)
firetech
Youth Droid
 
firetechs avatar
 

Reg.datum: Jun 2009
Ort: Lund
Inlägg: 305

Operatör: Telia
Telefon: Google Nexus 5
ROM: CM

Launcher: GLE
Tablet: ASUS TF700T
ROM: CM


Tack: 2
Tackad 22 ggr i 18 inlägg
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av sandpappa Visa inlägg
ah, fan vad blind man är. Där var knapparna. Fast jag saknar en repeat all. Så man har repeat på hela spellistan så att säga....
Det är den repeat som finns. Det finns, vad jag sett, ingen funktion för att repetera en och samma låt om och om igen (förutom att ha den ensam i en playlist).
__________________
1+1 = 3 (för stora värden på 1)
firetech är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-08, 12:55   #13 - (Permalink)
sandpappa
Kid Droid
 

Reg.datum: Jul 2009
Ort: Luleå
Inlägg: 108

Operatör: Tre
Telefon: HTC Desire
ROM: Orginal
Tema: Original

Tack: 0
Tackad 0 ggr i 0 inlägg
Standard

Sweet, bra som fan!
sandpappa är inte uppkopplad   Svara med citat
Svara
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är

ForumhoppAlla tider är GMT +2. Klockan är nu 08:38.

Serverdrift och kapacitet levereras från ipeer.Design By: Miner Skinz.com
Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson